SZÜLŐSÉG

Inzulinnal lövik magukat a cukros kismamák

2008. május 30., péntek 14:00

A terhességi cukorbetegség gyakran előfordul, én is átestem rajta, a teljes tudatlanság állapotából indulva. Úgy döntöttem, ha már én így belecsöppentem, legalább másoknak mesélek róla.

A terhesség során elvileg a 24. hét körül végeznek terheléses vércukorszint-vizsgálatot. Ennek a gyengédebb verziója a zsemle-tej (egy zsemle, 2 deci tej, halkan jegyzem meg, engem meglepett, hogy a zsemlét-tejet nekem kellett volna vinnem), a durvább a cukoroldatos teszt (7 deka kristálycukor 2 deci vízben, elég hajmeresztő íze van, de nem érdemes kihányni, mert akkor újra megitatják a kedves beteggel). Vért vesznek éhgyomorra, ezt követően el kell fogyasztani az adott tesztanyagot, majd az utolsó falat/korty lenyelése után 60 perccel, ezt követően újabb 60 perccel ismét vért vesznek, ez összesen 3 szúrás.


A terhességi cukorbetegséget avagy gestatios diabetest – kinek hogy tetszik jobban – szelídebb esetben diétával, kevésbé szelíd esetben inzulinnal és diétával lehet kezelni. Terhesség alatt a gyógyszeres megoldás nem lehetséges. Kezelni azonban mindenképpen szükséges, mert a kezeletlen cukorbetegség eredménye a magzatnál oxigénhiány, óriásnövés és mellette a belső szervek éretlensége, agyi problémák, illetve a méhlepény erőteljes öregedése lehet.

Nem kell megijedni, ha valakit a vércukor-vizsgálat után a terhespatológiára küldenek: ez nemes egyszerűséggel a veszélyeztetett terhesekkel foglalkozó szakág neve. Ide kerülnek – elvileg – a cukros, magas vérnyomású és hasonló nyalánkságokkal rendelkező kismamák. Ahova én jártam (boldogult emlékű Szabolcs utca), jelentős klubélet alakult ki, sokan szülés után is tartják a kapcsolatot egymással.

Ha megállapítják a terhességi cukorbetegséget, akkor első lépésben diétát írnak elő, amelynek lényege a szénhidrát-bevitel korlátozása és a napi ötszöri étkezés. A napi  150 gramm szénhidrát rém kevésnek hangzik, de próbáljátok csak meg salátából, főzelékből bevinni. Az sem mindegy, mikor kezdjük az evést, mi reggel 7-kor már egy vércukorszint-mérés után reggeliztük a 20 gramm (illetve kinek mennyi) szénhidrátos reggelit, 3 óránkénti étkezéssel így utoljára este 7-kor ettünk. A kezdés azért nem mindegy, mert a vércukor-háztartás úgy működik, hogy reggel 8 után mindenképpen emelkedni kezd, készülvén a napi megpróbáltatásokra.

Ha a diéta ellenére nem csökken, esetleg nő a vércukorszint, jön az inzulin. Ez sem rettenetes dolog már, nem fecskendővel kell beadni, bár az injekciós tű használatát megtanítják. Az inzulint mostanában egy tollnak nevezett szerszámmal lehet beadni, használata rendkívül egyszerű és alig okoz fájdalmat (kivéve, ha az ember eret talál el). Nekem be kellett feküdnöm egy hétre, míg beállították az inzulinszintet, ezt követően hetente kellett kontrollra járni. Mindennap hűségesen a főétkezések előtt-után mértem a cukorszintemet, és fel kellett jegyezni a cukorértékeket, valamint azt, hogy mit ettem. Ennek alapján állítgatták utána az inzulin mennyiségét. A vércukorszint a szülés előtti pár hétig általában stabilan emelkedik, majd hirtelen visszaesik (mondom, általában, nekem szép csendben emelkedett, 34. hét körül megállt és ott maradt).

A szülés után általában – esetleg kisebb-nagyobb ingadozást követően – magától visszaáll a normál vércukorszint, el lehet hagyni az inzulint, csak a diétát kell folytatni. A szülés után 6 héttel (Szabolcs utcai rendszer) éhomi vércukorszintet mérnek, ennek alapján dől el, hogy megszűnt-e a cukrosság vagy további kezelésre van szükség. Szóval figyeljetek, de ne rettegjetek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.31 08:52:11hópihe

  monsterwoman1

  ugyanezt írtam, hogy nem követnivaló, de engem ettől függetlenül cukorbetegként kezeltek és bizony nem túl humánusan.

 • 2008.05.31 09:05:03summarygloss

  NE DIÉTÁZZATOK A 28. HÉT ELŐTT!  Én is terhességi cukros voltam. 9 lett a terheléses (70 g glükóz). 24. hét volt, elkezdtem a diétát, aminek köszönhetően 14 kg-t fogytam a terhesség alatt, és HELLP-szindrómában kötöttem ki. Életmentő császár a 35. héten, a baba még most is sínyli.  Igen, felirják ezt a brutális diétát, és szarnak bele, hogy a szervezet, ha nem kap elég szénhidrátot, a fehérjét égeti energiatermelésre. Ha a szervezet nem kap elég fehérjét a 28. hét előttig, beborul az albuminszintézis (vérképzés), és kialakul a toxémia. Mivel nem gyakori, szarnak bele, és ezt nevezik ma terhesgondozásnak hazánkban.  Szóval a 28. hétig zabálni, zabálni, zabálni, és utána is: húst hússal, akinek felírták a diétát.

 • 2008.05.31 09:27:43Subbantósdi

  summarygloss: akkor tényleg körültekintőbbnek kell lenni, ahogy sejtettem.

 • 2008.05.31 09:30:27Subbantósdi

  verkaverka: azt hiszem, 135-ös vérnyomásnál még csak figyelmeztetni szoktak, ha már 140-et mérnek és mindkét karban magas az érték, akkor bizony kérhetik, hogy nézesd magadat otthon és írogasd a napi vérnyomásodat.

  Ha meg otthon is ilyen sikeredik, valszeg megbíznak az emberben, akkor jöhet a gyógyszerezés.

  Amúgy magas vérnyomásra vannak teakeverékek, nem ártanak, és ott van a fokhagyma-drazsé és valahol a csalántea és a csipkebogyótea is jó.

  Nekem gyógyszerész a férjem, csak tudja, miket ajánl ilyen esetekben.

 • 2008.05.31 09:36:01Subbantósdi

  Gumicukormaci: nem voltam s nem lettem természetesen teljesen nyúllá :o) és vegává sem, nem ez jelenti nálam a természetes táplálkozást.

  Az igaz, hogy aszalt gyümölcsöket és tejet úgy önmagában nem eszem, előbbit mert nem szeretem általában az édes dolgokat, a tejet meg pár dolgot azért, mert anno candida-m volt, ez bármikor előjöhet, ha az ember nem figyel oda az étkezésre.

  Ezért pl. a pékárúkban is jól vissza tudom fogni magamat, mert az élesztő sem jó ilyenkor és általában pl. a tejszín és tejfől, kefír sem.

  Lehet, szerencsém van, de már évek óta kialakítottam egy jobb étkezést, mert beláttam, hogy ha nem akarok ilyen bajt állandóan előhozni, akkor ezzel meg tudom előzni.

  Gyümölcsléket sem iszom, kólát sem, ezeket általában nem szeretem már régóta, talán időnként a cukornélkülieket, konzerváló szer nélkül, nekem frissítőnek megteszik a különféle szénsavmentes ásványvizek, egész évben.

  Rizsből lehet sokfélét nézni, én nem vagyok nagy rizses, amúgy, meg tésztás sem, mondjuk a barnarizs nem olyan jó, tényleg, de lehet azért enni és a tésztákból is pl. már jó hosszú éve csak durum tipusú, tojást nélkülözőt eszem.

  Amit meg a gyártók mondanak, hát...verseny van minden fronton, aztán meg ha van egy gyógyszerész férjed, ahogy már párszor említettem, inkább Neki hiszek. :o) • 2008.05.31 09:38:25Subbantósdi

  Vérnyomásnál ajánlom, hogy előtte jól pisilje ki az ember magát, bal karból mérjék és le legyen a kéz rendesen támasztva, stb.

  Ezek több értéket tudnak módosítani.

  Jobb karból sokszor több és hogyha tele a hólyagod, az is emeli.

  Nemcsak ha előtte lépcsőztél...

  Amúgy azért nem szeretem ezeket az ad hoc vérnyomásmérésekből felállított diagnózisokat, mert eggyel nem számol, ami pl. nálam elég fontos tényező: a frontérzékenység.

  Nálam komolyan befolyásol, egy hideg frontos vagy kellős frontos vagy szeles időben mindig magasabb, mint ha nincsenek ezek a tényezők.

  Ha melegfront van, meg természetesen alacsonyabb.

 • 2008.05.31 09:40:42Subbantósdi

  Persze, hogy a nagy baba nem egyenlő a kezeletlen diabétesszel.

  Erre van genetikai hajlam, általában akit az anyja nagy súllyal szült, ott valszeg Ő is nagy súllyal fogja a gyerekét szülni és ez nem függ attól, hogy milyen testalkat.

  Nálunk pl. anyám elég vékony, gyengébb csontozatú, S-es, M-es ruhákat hordott még 40 évesen felül is, aztán persze engem szült 2300 grammal.

  Én már évek óta L-es ruhákat hordok, hízékony vagyok, aztán még sem lett ettől nagy babám, 2990 gramm azt hiszem, nem számít nagynak. :)

 • 2008.05.31 09:41:34Subbantósdi

  Amúgy anno ezzel a súllyal engem simán haza lehetett vinni pár nappal a szülés után, nem voltam koraszülöttnek tekintve.

  Ma meg 2500 gramm alatt annak vannak a babák.

  Igaz, én túlhordott voltam, még ennyi kilóval is. :o)

 • 2008.05.31 10:00:26babó

  amúgy a toxémia is megérne egy posztot. azóta sem tudom, hogy tényleg akkora gázban voltam-e vagy csak a t. főorvos úr döntött úgy a húsvéti szünet után, hogy ideje kiszedni a gyerkőcöket az anyukákból.  39. héten volt császár, gyerek tökéletes, én is jól viseltem, de annyira képtelenek elmagyarázni a dokik a kockázatokat bammeg. anyuka ne aggódjon, ez most így lesz. nem aggódom, de miért??? :(( mondjuk ma már nagyobb lenne a szám...  reggel mértek egy 120/akármit, aztán visszahívtak, amitől olyan ideges lettem, hogy kapásból felnyomta 140-re. öt perecen belül megmérték kétszer (háromszor?) persze nem ment le. oké, műtét... remek. a laboromban egy érték nem volt tökéletes.

 • 2008.05.31 10:57:34szpn

  Tavaly nyáron született a 3. gyerekem, és én is pont úgy voltam, mint babó. Tudtam, hogy császár lesz, mert az előző kettő is az volt, de azért sokkot kaptam, mikor a doki a 37. héten kivette belőlem. Akkor már hetek óta borzasztó dagadt volt a bokám, aznap meg a vérnoymásom is az égben (előtte nagyon alacsony volt), és az ultrahang azt mutatta ki, hogy a méhlepény elöregedett, a baba már nem jut elég táplálékhoz. (Hogy ez miért volt, azt máig nem tudom. Ez most toxémia volt??) Végül 2250-nel született, és bár a 37. héten már nem számított koraszülöttnek, de a kis súllya, meg a kicsit leesett vércukorszintje miatt levitték a koraszülöttek közé. Egy napig kapott infúziót, aztán már az sem kellett neki. Összesen 5 napot voltunk benn, ami semmivel sem több, mint a másik kettő gyerekemnél, akiknél semmi gond nem volt. És nem kellett elérni semmilyen súlyt a hazamenetelhez, csak azt nézték, hogy rendesen eszik-e. (Sajnos csak 3 óránként szoptathattam, de egész szépen evett, bár mindig láttam, hogy azért még utánaetették...)

 • 2008.05.31 11:14:06VacskaMati

  Sziasztok kismamatarsak,  Hadd tegyek nehany megjegyzest a tieitekhez, ha mar egyszer en irtam ezt a posztot:)  A Szabolcs utcai terhesdiabetologia azert elegge korrekt hely, most mar az AEK-ben (Honved korhaz) mukodik, dr. Baranyi Eva csinalja. En ide jartam, ezt a rendszert ismerem, itt szedtem fel a tudasomat.  A terhesseg alatt az a lenyeg, hogy a cukorszint meg terheleskor se menjen 7,0 fole. Egy egyszeri 7,8 miatt nem lonek, de akkor utana illik megnezni, hogy csak egyszeri kiugras volt, vagy rendszeres. Engem se kapcsibol vagtak ra inzulinra, hanem a 7,8 utan (nekem is annyi volt az elso rossz ertekem) meg nezegettek, vert vettek, es amikor kiderult, hogy ez trend, nem egyszeri, akkor kellett elkezdenem terhesdiabra jarni, akkor tettek dietara. Ezzel is nezegettek egy-ket hetig, es csak utana jott az inzulin, amibol szinten kicsike adaggal kezdtem. Nem tudom, mashol mi a gyakorlat, hallottam en is remtorteneteket, de ez egy elegge korrekt rendszer volt.  Cukorbol nagy baba szuletik: haaaat, elo cafolat vagyunk:) kislanyom 2,90 kg es 52 centi volt, mikor a 39. heten csaszarral megszuletett (jelzem, a csaszarnak semmi koze nem volt a cukorhoz, mas miatt kellett). A szuleszorvos csak azert nem merte megvarni a 40. hetet, mert a cukrosoknak hajlamos a 40. heten osszeomlani az anyagcsereje, en meg mindenfele kockazati tenyezokben tobzodom (magas vernyomas, tulsuly, kor), egyszeruen nem merte megkockaztatni.  Szules utan a kismanot azonnal elragadtak es elolrol-hatulrol kivizsgaltak, es csak azutan kaptam vissza, ez a cukor miatt van, azonnal megnezik, hogy o nem cukros-e illetve nem serult-e a cukor miatt. Halistennek a kisasszony makkegeszseges, ugyhogy ez a tapszerezes-tortenet fel se merult, amit valaki emlitett.  Arra nem tudok mit mondani, hogy tenyleg nem kell-e dietazni a 28. het elott, mert en akkor kezdtem kb:)  Dietarol:

  mi kaptunk tapanyagtablazatot, hogy miben mennyi kaloria meg szenhidrat van, es aztan abbol szabadon lehetett garazdalkodni. A gyakorlat meg sokmindent megtanitott. Peldaul azt,hogy a sima natur kicsi pottyos Turo Rudi az egvilagon semmit nem csinal a cukorszintunkkel:) ugyhogy azt ettuk. Az sem mindegy, hogy melyik kaja milyen gyorsan loki fel a cukorszintet, pl. ezert nem jok a gyumolcsok, mert azok gyorsan, ugyhogy en gyumolcsot mindig valamilyen olajos maggal vagy sajttal ettem, a zsir lassitja a cukrot.

  Ha valakit meg erdekel a dieta, szivesen meselek:)  Szules utan:

  a kismamakollegak cukra altalaban visszament a normal szintre magatol, nem volt gond, de azt tudni kell, hogy a szakirodalom szerint a cukrosterhes kismamaknal 50% az eselye, hogy a terhesseg utani 5-10 evben kialakul a II. tipusu cukorbetegseg. Az en cukrom most pl. rendkivul rossz, megyek is szakrendelesre.  Szoval ne bagatellizaljuk, de ne is tojjunk be tole - figyeljunk oda ra:)  J.

 • 2008.05.31 11:18:09VacskaMati

  Ja es most nezem, hogy Subbantosdi mondta, hogy a kezelt cukrosoknal altalaban kicsik a babak.

  En kb. 6-7 babat lattam, mindenki 3 kilo felett volt (lanyomon kivul), de volt 4 kilo feletti, es egy extrem 5,30 kg-os baba - na o a 35. heten szuletett. Az egesz banda ott vihogott, hogy a koraszulott-osztalyon teljesen vicces a latvany: fekszenek a tenyleg kis sulyu, ilyen 2 kilo koruli babak, es koztuk ott a koraszulott 5 kilos:)  Amennyire tudom, az osszes baba jol van es egeszseges.  J.

 • 2008.05.31 11:20:30gumicukormaci

  Subbantósdi, ha az étkezési szokásokon múlna a terhességi cukorbetegség kialakulása, akkor valószínűleg nem csak a terhesek 3-8%-át érintené a dolog, hanem a többségüket. Éppen ezért abban sem hiszek, hogy egészséges étrenddel biztosan meg lehet előzni. Akár nálad is jelentkezhett volna, függetlenül az életviteledtől. A veszélyeztetett kör ugyanis elég tág: a 25 éven felüli nők, a túlsúlyosak és azok tartoznak ide, akiknél a családban előfordult cukorbetegség. Az viszont tény, hogy az időskori, ún. II-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséért sokat tehet az ember az evési szokásainak megváltoztatásával. Ehhez szerintem mindegy, hogy mi adja a kezdő lökést, a lényeg, hogy még időben el kezdjen foglalkozni vele az ember és komolyan vegye, ha egyszer már kijött egy magas érték.

 • 2008.05.31 11:43:31Subbantósdi

  Vacskamati: nem azt mondtam, hogy általában, hanem hogy én ismerősi körben ezt tapasztaltam.

  Az egyiknél pont az volt a baj, hogy még a 7,8-at sem érte el, már kikiáltották cukrosnak, nem vettek mégegyszer mintát, hanem már adták a táblázatot és az inzulinozó készüléket.

  Na ebből lett aztán később gond, mert aztán nem is tartotta be a dolgokat, mert nem lehetett, annyira rosszúl volt és így is 4-5 körül mért mindig az inzulinozással.

 • 2008.05.31 11:44:35Subbantósdi

  babó: egyetértek Veled, valóban, a toxémia még egy olyan dolog, amiről sokat hallani és sajnos sok nőt is érint, igazán lehetne erről egy topic, talán olyan sortársunktól, akinek volt ilyen.

 • 2008.05.31 11:50:23papirbirka

  Nekem is terhességi cukrom volt. A terhesgondozás nálam nem abból állt, hogy előírták 150 g aztán csá, old meg ahogy tudod. Elküldtek a "cukros" osztályra, ott beszéltünk diatetikussal, adtak szponzorált általános cukor diétás füzetet, amiben egy halom élelmiszernek benne voltak az értékei (szénhidrát és kalória) és csomó variációjú minta minta étrendek, meg kaptunk egy csak kismamás nyomtatott útmutatót. Azt a férjem bemagoltatta velem :)  Summarygloss sajnálom, hogy nálad ezt elcseszték és ennek ti láttátok a kárát.

  DE nem hülyeség a terhességi diéta, csak szakszerűen kell csinálni, nekünk kifejezetten mondták, hogy sok fehérje, hús ami belefér és sose legyünk éhesek.  Kétszer szegtem meg a három hónap alatt, rosszul is lettem rögtön, nem hiszen, hogy boldog tudatlanságban, az állandó rosszul létekkel jobban ellettem volna.  Ja és a fiam így is 4 kg lett, mi lett volna ha végig cukrozok? Így legalább meg tudam szülni és neki sem lett nagy sokk a születés utáni világ, mert ez is gond lehet a kezeletlen cukros babáknál.

 • 2008.05.31 12:02:35babó

  amikor a doki azt modnta, hogy az egyik rossz laborerdményem erre utal(hat), megkérdezte tudom-e mi az. én hülye, meg azt mondtam, hogy igen, hallottam róla. mert tényleg hallottam róla, de hát mit? semmi pontos, konkrét dolgot. így aztán nem magyarázta el. ma már tudom, hogy mindenre rá kell kérdezni, és ki kell belőlük húzni a magyarázatot...

  lassan belejövök

 • 2008.05.31 12:17:59VacskaMati

  Subbantosdi, erre mondom, hogy en a Szabolcs utcai rendszert ismerem, errol beszeltem (marminthogy alacsony cukornal is mar visongtak). Ebed utan 6,2 tokeletes, hozza se kell nyulni:)  Papirbirka: na azert nalunk se ennyi volt, mi is hosszan szeanszoztunk a dietetikussal, es aztan a heti kontroll soran meg azt is megnezte, hogy miket ettunk, irnunk kellett azt is, minden aldott etkezest, es minden etkezes utan 60 perccel mertuk a cukrot. Csak azert mondtam, hogy ettunk, amit akartunk, mert megkotes nem volt, hogy ezt vagy azt kotelezo lenne, viszont akar konkret termekre vonatkozo javaslatokat es ellenjavallatokat is kaptunk.  Azt viszont elmondtak - valaki felvetette itt -, hogy ugyan a napi szenhidrat-erteket nem szabad tullepni (nekem 170 g volt a napi penzum), azt viszont muszaj bevinni, kulonben a baba latja a karat, az agy fejlodesehez kell a szenhidrat (nyilvan masehoz is, de ez azert egy eleg lenyeges pont:)). Az elso egy-ket het utan az ember mar fejbol kezdi tudni, mibol mennyit ehet:)  Babo:

  nekem ez volt a terhesseg nagy tanulsaga: a magyar egeszsegugy

  1. bemondasra kezel

  2. onkiszolgalo.  1. A terhessegemet a 23. hetben fedeztuk fel (nekem olyan 4 hettel elotte azert mar gyanus volt, hogy esetleg terhes lehetek, na de hogy 23 hetes... ), addig mindenki bemondasra elhitte, hogy nekem nem lehet gyerekem, egy arva vizeletvizsgalat nem sok, annyit nem vegeztek egeszen addig. En vagyok az a kismama, aki ugy indult neki, hogy elment a Kaali-intezetbe, hogy csinaljunk ciklust es aztan, ha meg lehet, gyereket is - es mikor ezt megtettem, mar terhes voltam, csak nem tudtam rola:)  2. En 0Rh- vagyok, ugy sikerult Anti-D-t kapnom szules utan, hogy pont a mi kortermunkben beszelgettek a noverek arrol, hogy de jo, ma nem kell adni senkinek, mert senki nem 0Rh-. Es meg sorolhatnam:)  Mindennek nezz utana, itt a net, tele van informacioval, es nagyon konkretakat kerdezz. Kedvenc peldam a sajat orvosom, mikor ultrahangozott. A vegen csak annyit mondott: felkelhet. Mondom neki, azert legyenszives mondjon mar valamit. Mire a valasz: minden rendben:)

  Ertem en, hogy ez a legfontosabb hir, de azert valami konkretumnak orultem volna. Legkozelebb megkerdeztem, hogy milyen hosszu, na erre mar egy konkret szammal valaszolt:)  Szoval tajekozodj, kerdezz, es konkretat kerdezz, ne altalanosat:) • 2008.05.31 12:22:57VacskaMati

  Pocimaci, Babo:

  amennyire en tudom, a toxemianak 3 ismerve van:

  1. feherje a vizeletben

  2. vizesedes

  3. magas vernyomas  A toxemia tulajdonkeppen arrol szol, hogy kvazi mergezed a gyerekedet. Ezert nagyon ciki, es ezert hajlamosak rendkivuli sebesseggel kikapkodni a babakat. Nem tudok rola, hogy a toxemia visszafordithato lenne.  (Aztan majd aki orvos erre jar, majd elmondja rendesen:) )

 • 2008.05.31 12:29:21Subbantósdi

  Vacskamati: köszi, akkor ez azért jól körülhatárolható.

 • 2008.05.31 12:30:42Subbantósdi

  Anno a Schöpf-Méreiben az volt, legalábbis a dokim azt mondta, mielőtt mentem volna laborra, hogyha magas lesz az értékem, vagy határos, megismételjük a labort.

  Ha ott is ez van, akkor egy napig kell bent lenni a kórházban és ott nézegetik a cukrot, kvázi egy napos befekvés.

  Aztán állapítják meg, mi van és mit kell tenni.

 • 2008.05.31 12:31:50babó

  bár ez már eléggé off  hehe, azóta utánaolvastam a neten: két fajtája van, az egyik, amit te írsz, a súlyos, amikor tényleg kikapják a gyereket akár a huszonakárhányadik héten, aztán szegény vagy túléli, vagy nem, de különben az anya is belehalhatna. ez azt hiszem a második gyereknél is előjöhet.  viszont van egy gyenge lefolyású verziója, ami terhesség végén jöhet elő (így tippre azt mondanám, hogy ez volt nekem), és nem olyan súlyos (nade ez mit jelent? tuti, hogy nem szülehttem volna meg?), csak valamiért az anya szervezete rosszul reagál a gyerekre. és első gyerekeknél jön elő, másodiknál már nem. namost engem ez a momentum érdekelne: mit várjak a következő körben...  de mindezt nem az orvosomtól tudom (ezért az is lehet, hogy rosszul tudom) bakker. légyszi legyen valamikor ilyen poszt :))

 • 2008.05.31 12:34:18babó

  ja igen, és akkor most melyik a HELLP szindróma? na mindegy, bocs az offért, a cukrom rendben volt :))

 • 2008.05.31 13:30:40summarygloss

  "A HELLP szindróma (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count, vörösvértestek szétesése, emelkedett májenzimértékek, alacsony vérlemezkeszám) a toxémia súlyos, életveszélyes formája, amelyet a jellemző laboratóriumi eltérések alapján neveztek el."  "A terhességi toxémia, vagy preeclampsia igen súlyos formája, amikor az alaptüneteken (magas vérnyomás, fehérjeürítés a vizeletben) túl jelentkeznek a májanyagcsere súlyos problémái, az alacsony vérlemezke szám, és a vérsejtek szétesése. Előfordulása 0,5% körüli az összes szülésre vonatkoztatva. Mindenképpen életveszélyes kórkép mind az anyára, mind a magzatra nézve. A babánál a HELLP szindrómához nagyon gyakran társul a növekedés visszamaradása. A HELLP szindróma általában a terhesség 20. hete után

  jelentkezik. Kockázati csoportok a késői először szülők (30 év felett), az ikerterhesek, bizonyos vesebetegségekben, és autoimmun betegségekben szenvedők. A leggyakrabban először szülőknél alakul ki."

 • 2008.05.31 13:45:20verkaverka

  En ezt nem ertem, Turo Rudi cukrosan??? Hiszen cukrosan semmi olyat nem szabad amiben van cukor. Hallottam mar mastol is de azt se ertettem.

 • 2008.05.31 13:49:09summarygloss

  És nem "te mérgezed a gyereked", ahogy itt valaki írta, hanem a terhesség mérgez téged, a méhlepény által termelt hormonokra reagál így a szervezet, de nem tudják pontosan, mitől és hogyan alakul ki.

 • 2008.05.31 14:01:58summarygloss

  A cukros diéta lényege nem a cukor tiltása. Eleve vannak a gyorsan felszívódó egyszerű (mono és di) ésa lassan bomló összetett (poli) szénhidrátok, a lényeg, hogy a nehezebben "bomló" poliból kell többet bevinni, de természetesen kell bevinni gyorsan felszívódót is. A szervezet a glükózt, a szőlőcukrot hasznosítja azonnal, bontás nélkül, ez a leggyorsabban felszívódó. Voltaképpen a vércukormérő a vér glükóztartalmát méri.

 • 2008.05.31 14:04:59verkaverka

  De akiket en ismerek azoknak kerek perec megtiltottak a cukrot ilyesmit...

 • 2008.05.31 14:14:17gumicukormaci

  Én úgy tudom az egyszerű szénhidrátok a tiltottak, ezeket szokták nemes egyszerűséggel cukorként feltüntetni az összetevőknél. Engem minden kiakaszt, amiben cukor van, eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy egy kevéske mustár is képes átlökni a határon. Még jó, hogy már van édesítőszeres is. • 2008.05.31 14:16:38gumicukormaci

  Sikerült valamelyikőtöknek csak diétával kihúzni szülésig?

 • 2008.05.31 14:23:45summarygloss

  Nekem sikerült volna, ha nem szól bele a toxémia. Egyébként érdekes, hogy itthon sosem mértem 8 fölötti értéket. A legmagasabb 7.9 volt (7,8 a megengedett). És a végén már leszartam a diétát, de sajnos késő volt.  Kevesen tudják, hogy a stressz is növeli a vércukrot. Az adrenalin funkciója ugyanis, hogy a máj raktáraiból a vérbe szabadítja fel a cukrot, hogy a meneküléshez vagy harchoz az izmoknak elegendő tápanyaga legyen.  Szóval az nem ér, hogy hülyére idegesítik a kismamát a cukorbetegség következményeivel, és utána kérik, hogy fáradjon be szúrásra!

 • 2008.05.31 18:49:17onixbeata

  A 38. hét végén vagyok, napi négyszer mérek vércukrot, diétázom, de korántsem olyan szigorúan, ahogyan itt tőletek hallom (kevés szénhidrát, nem finomított fajta, és gyakrabban étkezni - napi ötször legalább), az értékeim 95%-ban jók (7-es alatt). Úgy gondolom, hogy ki fogjuk bírni a 40. hétig, inkább az történhet meg, hogy kiírt időpont után viszont nem engednek túlhordani, hanem indítják a szülést (legalábbis erre próbáltak lélekben előkészíteni az utolsó terhesgondozáson).

 • 2008.05.31 20:32:59hópihe

  Onixbeata! Indítani fogják. Nekem is megtették. Egyrészről bánom,mert úgy érzem, nem akart még kijönni a kicsim. Másrészről meg kényelmesebb volt, szépen borotváltan beballagtam a kórházba fájások nélkül, két nap múla burokrepesztés, infúzió és BABA. :-)

 • 2008.05.31 20:34:13hópihe

  Bocsi, a valószínűleg lemaradt. Mármint, ha eléred a 40. hetet.

 • 2008.05.31 21:26:45onixbeata

  Igen, én is azt hiszem, hogy lesz indítás, már ha addig nem indul magától (egyelőre semmi jele, hogy akarna, még egy fránya jóslófájásom sincs). Itt Finnországban általában elég türelmesek, hacsak nincs semmi jel, hogy gond van, nem indítanak csak már 12 napos túlhordással... De a cukor az bibinek számít. Hópihe, te hol szültél?

 • 2008.05.31 21:27:17onixbeata

  Hópihe, milyen volt indítással szülni? valóban gyorsabb, fájdalmasabb, mint ha természetes úton megy a dolog?

 • 2008.05.31 22:56:36cseresznye

  onixbeata, nem baj, ha én is válaszolok?

  Én indítással szültem, semmi jósló előjel, akár ha a 8. hónapban lettem volna.

  Burokrepesztéssel indult, ami nem fáj.

  Aztán több mint egy óra is eltelt igazi fájások nélkül.

  Oxitocin infúzión lógtam végig, ami zavart a szabad mozgásban. Azt nem tudom megmondani, hogy így jobban fájt-e, az tény, hogy volt egy nagyon durva 1-1,5 óra.

  Utána kaptam egy fájdalomcsillapítót, ami egy kicsit lazított, végül 3-4 nyomásra kint volt a baba.

  A kórház portáján jelentkeztünk fél8-kor, és fél 2-kor kezemben volt a baba.

  kb fél 11-ig nem voltak kellemetlennél erősebb fájások.  Azt mondják, az oxitocinnal előidézett fájások mellett nem kapcsol be a test "ködösítő", tompító funkciója. Én tényleg végig egész józan voltam, nem nagyon sikerült befelé figyelni, egyszerűen csak nagyon fájt. De ez sokmindenen múlhat, nekem egyelőre nincs összehasonlítási alapom.  Azt tanácsolom, próbálj, ráhangolódni, és úgy hozzáállni, hogy te szülsz, te vagy az aktív fél, nem az elszenvedő.

  Drukkolok!

 • 2008.05.31 23:29:54onixbeata

  Köszi a választ cseresznye, igyekszem legalább nem pánikhangulatba lovalni magam addig is.

 • 2008.06.01 08:59:00Boci6

  Terhességben 130/90-es vérnyomás után gyógyszerszedésre ítélni vkit...hááát mi ez ha nem szakmai hiba?? :( nem is értem...

  Endogén oxitocin ködösítő hatása: hát nem tudom, én nem kaptam infúziót, de majd bepis..annyira fájt a vajúdás. Lehet, hogy ez az időtartamtól is függ, 5 óra volt össz.vissz az egész szülésem (első baba). Minden tiszteletem azoké, akik ezt 10-12 órán keresztül elviselik..Nem riogatni akarok senkit, úgy elfelejtettem mint a pinty (pedig emléxem, ott fogadkoztam, na ilyet soha többé stb).:)

 • 2008.06.01 09:01:31hópihe

  Semmi értelme Valóban nagyon fáj, de szerintem annak is, aki simán szül. De ezt úgyis tudjuk másoktól. Utána viszont egy óra múlva azt mondtam, jöhet a következő! Pedig mondtam a dokinak, hogy én most meghalok. Valóban gyorsan ment, hiszen reggel 3/4 9kor repesztetettek burkot, 2kor megvolt a babám. :-) em volt sétagalopp, de ki lehet bírni és nem kell parázni. :-))) Ne hergeld magad, jó helyen leszel, orvosok is lesznek a környéken, nem lesz semmi baj. Úgyhoyg ne kombinálj előre, mert csak magadnak ártasz. :-) Ne foglalkozz a szülés vélt fájdalmaival előre, lehet nagyon gyorsan és gyesen fogod megszülni a babádat, kevés fájdalommal. Mindenki más. És ne hagyd magad másoktól rémisztgetni se.

 • 2008.06.01 09:01:31Boci6

  ja a lényeg kimaradt, szóval hogy én is tök józan voltam (sajna) semmi megváltozott tudatállapot meg stb. csak azt mondogattam magamban, mindjártvége, mindjártvége :)))

 • 2008.06.01 09:02:05Boci6

  hihi hópihe, pont ezt írtam én is..

 • 2008.06.01 09:03:04hópihe

  Boci6! Engem "vigasztalt" a szülésznő, hogy nyugi, ez másnál 16 óra is lehet! Én is ezt mondtam, hogy tuti nem fogom kibírni. :-) Aztán mégis. :-)

 • 2008.06.01 09:03:15hópihe

  Láttam :-)

 • 2008.06.01 09:42:59Boci6

  hát igen..Nekem a legrosszabb az volt, hogy fogalmam se volt mire készüljek,(pedig olvastam, tanultam róla eleget). Bírom így utólag az ilyeneket: "olyan mint a menstruációs görcs stb"..hát én ezek szerint baromi szerencsés vagyok, mert hálistennek a menstruációm nem jár még csak hasonlóval se. Nem volt semmi jóslófájásom egész terhesség alatt egy se...igy aztán derült égből s.gberúgásként ért, hogy te úúúristen, EZ már az. Viszont előny: egy percig se volt kétségünk, induljunk e a kórházba vagy ne mert esetleg hazaküldenek :)

  Ja és kb.jól meg tudtam volna rugdosni szegény orvosomat, mikor viccelődött, miszerint a 3-4.gyereknél már észre se veszem majd, hogy szülök..BIZTOSRA állítottam, hogy velem többé nem találkozik ha rajtam múlik:))(ebből viszont most derült ki számomra hogy lehet hogy mégis módosult tudatállapotban voltam?? :)) Vagy inkább MOST vagyok abban, hogy mégis szeretnék még pár bébit?? :)) Bár kismajmomat nehéz lesz űberelni :)

 • 2008.06.01 09:46:38Boci6

  Amúgy az UH-hoz visszatérve egy pill.ra: nekünk számszerint 20!!! UH-nk volt, és hiába tudom, hogy milyen fontos a megfelelő követés, problémák kiszürésére stb..a következőnél a kötelező 3-n kívül TUTI nem veszek részt többet...megkeseríti az ember terhességét, ha folyton azt éreztetik vmi BAJ van..holott semmi sincs..Nálunk találtak tágult agykamrától kezdve a nyelőcső elzáródásig mindent, holott SEMMI baja nem volt és nincs a gyermeknek..:-/ és a legjobban azt szeretem, hogy ezeket a borzalmakat benyögik, majd húzz a francba, mert még ezren várnak..>:-((

 • 2008.06.01 10:32:09szeszter

  boci6: ez nagyon durva amit írtál. Alapból stresszel az ember, de így.... borzalmas. Örülök, h minden rendben.

 • 2008.06.01 11:19:01Boci6

  köszönjük.És a "poén" én még nagyjából értettem is, miket beszélnek össze, utána néztem, van e, lehet e alapja amit mondanak...de elképzeltem, MIVAN azzal, aki ha tehette, kerülte a kórházat és semmi belelátása nincs ezekbe a dolgokba, mert nem ezt tanulta stb. Illetve meg se lehet jegyezni a sok szakszót kezdve a polyhydramniontól a ventriculus meg oesophagus atresia-ig...stb..ÁÁÁ nem lehetne legalább a terhesnek MAGYARUL elmondani??? ÁÁÁ dehogy..>:-( Én akkor nyugodtam meg, mikor megláttam a fiam és tudtam, semmi baj nincs vele. (és még a méreteit is rosszul "lőtték"be hálistennek :))

 • 2008.06.01 23:50:03Cake-

  Sziasztok!

  Én is GDM-es voltam, végig diétán. 4 nappal jött előbb egy nagy melegfrontkor a gengszterke 2 kiló 30 dekával és 50 centivel, 3 óra alatt megvolt. Ahhoz képest, hogy a zárójelentése szerint retard volt, most félévesen 6 kiló, 62 centi, és egy kis vigyoriegér az úrfi.

  2-szer csinálták a zsemléstesztet, ami egy szűrővizsgálat, elsőre felső határérték volt, utána már rosszabb az ismétlésnél. Ezután elküldtek cukoroldatot inni, ami diagnosztikus vizsgálat.

  Ezután először 150g-os diétán voltam, majd amikor éhezési aceton jelent meg a vizeletemben, felemelték 180-ra. Beutaltak a SOTE 1-es nőire, ahol 2 hetente voltam egésznapos profilon, plusz előző nap 2*12 órás vizelet átlagmintát kellett vinni. Kb 2-3 alkalommal 1-2 csokiskekszre tévelyedtem el, amúgy betartottam a diétát. Néhány stresszes nap kivételével mindig jók voltak a vércukor eredményeim, amit itthon mértem. Prospektust, kalóriatáblát, sok jó tanácsot kaptam. Pl sovány husit, pl. bőr nélküli grillcsirke és sovány sajtot nyugodtan lehet "számolatlanul" enni, a lényeg, hogy ne éhezz, a szénhidrátmennyiséget, elosztást és típust viszont be kell tartani.

 • 2008.06.03 10:06:21Vakmacska

  Gumicukormaci, én kihúztam a végéig csak diétával, utsó 10 hétben kellett.  Viszont magamnak kellett a legtöbb dolgot kiszaszerolni mert a kórházban egy nyuggereknek való diétamintát adtak a valóban hasznos szénhidrát-táblázat mellé, virsli, párizsi, ilyesmi, én meg úgy gondoltam hogy kismamaként ezeket nem, inkább friss idényzöldségek, pároltcsirke, ilyesmi.  Palacsintát ettem, volt kiszámolós receptem, cukor nélkül. A fehérliszt a macera, én barna-fekete kenyeret ettem, még megvan a naplóm amibe beleírtam mit és mennyit ettem, grammra nem mértem, de azért elég keményen be volt tartva hogy hánykor mit, mennyit.  Lányom időre született 3.30-cal, ideális újszülöttként, makk egészségesen. Én meg nem híztam terhesen, igaz mindig is 50 kg voltam vasággyal, erre kb. 10-11 kiló jött terhesen, diéta nélkül valszeg ez több lett volna.  A vércukormérő a para kivédésére nagyon jó, laborba mászkálni ellenőrzésre macera. Engem nem fektettek be a terhelés utáni 8.5-tel, az még nem inzulinos történet.  Azóta is mérek néha, csak hogy lássam, és sokkal kevesebb szénhidrát, így 40 körül állítólag már lassul az anyagcsere.  nekem amúgy a zsemle-tej volt a legrosszabb mert a tejnek a szagától is hányok 3 éves korom óta, na és ezt terhesen.....naaaagyon hideg volt, orr befogva, valahogy lement, de nem lelkesedtem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta