Nyolc fogat veszít egy négygyerekes anya

Amerikai kutatók ezúttal azt bizonyították be, hogy nem hülyeség az a hiedelem, hogy a terhességek alatt akár több fogat is elveszíthet a kismama. Amerikai kutatók országos reprezentatív minta alapján kiválasztva, 2635 nő adatait vizsgálták a 18-64 éves korosztályban, akiket társadalmi-gazdasági státuszuk szerint három csoportba osztottak. A legmagasabb státuszú gyermektelen nők körében az átlagos foghiány nem érte el az egyet, az egygyerekeseknél ez a hiány már kettő, a négynél több gyerekeseknél pedig már csaknem öt fog volt (áltagról van szó). A legalacsonyabb státuszú nők között a gyerektelen asszonyoknak két foga hiányzott átlagosan, az egygyerekeseknek három, a négy vagy több gyerekeseknek pedig nyolc foghiánya volt.


A középrétegnél ugyanezt a trendet tapasztalták a New York Egyetem és a connecticuti Yale Egyetem kutatói, akik a vizsgálatot Stefanie Russell vezetésével végezték. "Ez volt az első ilyen jellegű nagy tanulmány az Egyesült Államokban" - mondta Russell. Korábbi vizsgálatok, például egy nagy skandináv tanulmány a nyolcvanas években, hasonló eredményre jutottak.

A terhesség alatt a nőknél gyakoribb a fogínygyulladás, mert a szájban lévő baktériumokkal szemben megváltozik a szövetek válaszreakciója - mondta Russell. A fogak és az íny között megtelepedő baktériumok gyulladást és vérzést okoznak. A fogínygyulladás kezelés nélkül komolyabb ínybetegségekhez, végül a fog elvesztéséhez vezet. A kutatónő szerint a tendenciához hozzájárulhat a félelem a fogorvostól és a többgyerekes anyák időhiánya is, számol be az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek