SZÜLŐSÉG

Nyolc fogat veszít egy négygyerekes anya

2008. május 30., péntek 12:10

Amerikai kutatók ezúttal azt bizonyították be, hogy nem hülyeség az a hiedelem, hogy a terhességek alatt akár több fogat is elveszíthet a kismama. Amerikai kutatók országos reprezentatív minta alapján kiválasztva, 2635 nő adatait vizsgálták a 18-64 éves korosztályban, akiket társadalmi-gazdasági státuszuk szerint három csoportba osztottak. A legmagasabb státuszú gyermektelen nők körében az átlagos foghiány nem érte el az egyet, az egygyerekeseknél ez a hiány már kettő, a négynél több gyerekeseknél pedig már csaknem öt fog volt (áltagról van szó). A legalacsonyabb státuszú nők között a gyerektelen asszonyoknak két foga hiányzott átlagosan, az egygyerekeseknek három, a négy vagy több gyerekeseknek pedig nyolc foghiánya volt.


A középrétegnél ugyanezt a trendet tapasztalták a New York Egyetem és a connecticuti Yale Egyetem kutatói, akik a vizsgálatot Stefanie Russell vezetésével végezték. "Ez volt az első ilyen jellegű nagy tanulmány az Egyesült Államokban" - mondta Russell. Korábbi vizsgálatok, például egy nagy skandináv tanulmány a nyolcvanas években, hasonló eredményre jutottak.

A terhesség alatt a nőknél gyakoribb a fogínygyulladás, mert a szájban lévő baktériumokkal szemben megváltozik a szövetek válaszreakciója - mondta Russell. A fogak és az íny között megtelepedő baktériumok gyulladást és vérzést okoznak. A fogínygyulladás kezelés nélkül komolyabb ínybetegségekhez, végül a fog elvesztéséhez vezet. A kutatónő szerint a tendenciához hozzájárulhat a félelem a fogorvostól és a többgyerekes anyák időhiánya is, számol be az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.30 13:37:06Normi

  Szerintem nem hülyeség, mert nekem sose volt lyukas fogam, de az első gyerek születése után éreztem, hogy érzékenyek, és egyik szuvas lett. (Lekopogom, azóta nem lett több a rossz fogam, csak a gyerekem.)

 • 2008.05.30 13:42:02Sue

  Most lehet, hogy butaságot mondok, de az nem állhat egyenes arányban, hogy alacsonyabb iskolázottsággal több gyereket vállaló nem költ annyit magára? Mert egy gyermektelen meg egy 4 gyermekes között nagy különbségek vannak, hisz a gyermektelen jobban ráér magával is törődni és valószínű, hogy többször is el tud menni kontrollra, mert nem kell otthon 4 gyerekre vigyáznia.

 • 2008.05.30 13:53:49Haldir

  Sue: Ami pedig még fontosabb: Amerikában (Kanadában legalábbis mindenképpen) elképesztő összegeket elkérnek egy fogászati beavatkozásért! Az ismerősünk egyszer csak azért jött haza, hogy fogat tömessen: olcsóbb volt hazarepülni és itt megcsináltatni, mint kint a kezelés!

 • 2008.05.30 14:05:15Sue

  Haldir! Én az USA-ban élek (most nem, de amúgy igen), fogkezelésem ingyenes, másoknak minimális összeget kell fizetni. Annak drága, akinek nincs biztosítása. Természetesen akkor nagyon nagyon drága. Ez mindenhol így megy nemcsak a fogászati szférában. Nekem meg itt Németben kell fizetnem egy csomót, de ettől függetlenül egy németnek nem kell fizetnie semmit...szóval ez csakis azért lehetett, mert az ismerősödnek nem volt amerikai biztosítása, ami fedezte volna a fogászat költségeit. Persze egy ezt fedező biztosítást annak nem érdemes megkötnie, aki hosszútávon nem marad az Államokban, mert nagyon drága maga a bizt. is.

 • 2008.05.30 14:37:10di

  Én ma voltam pont fogorvosnál, és 22hó-s szoptatás ellenére se lett rosszabb a fogam. ' tömésem se mozdult meg, semmi változás.. csodálkoztam is. Persze a fogérzékenységem (íny felcsúszás miatt), az megvan, de más semmi. pedig vittem pénzt is bőven:)

 • 2008.05.30 15:59:11anyany

  nem értek egyet a kutatással. a terhesgonozással együtt járó fogászati ellenőrzésen nagyon meg lettem dícsérve. a fogorvosom szerint sok terhes nő, mivel vérzik az ínye és érzékeny, inkább nem mossa, nem is fordít semmiféle gondot a megfelelő szájhigiéniára.

  nekem is megvannak ezek a problámák, de egy jobb fogkrémmel és egy extra puha fogkefével nem sértem fel annyira, ráadásul ha szájvizet is használok minden fogmosás után, egyáltalán nem gyullad be az ínyem.

  de ehhez fontos még a megfelelő ásványi anyag bevitel is. kálcium, magnézium illetve az íny és orrvérzásre jó hatással van a C vitamin.

  terhesnek lenni jó, de nem adom a fogaimat.

 • 2008.05.30 16:06:45Sue

  Anyany, nem tudod megmondani véletlenül, hogy egy terhes nőnek a magnézium és kálcium bevitel hány százalék körül kell, hogy legyen? Vettem külön vitamint ezekből meg a multivitaminban is van CA, de azt néztem, hogy még 2-3 tabletta sem fedi le egy átlagos ember igényét hiába szedek még egy másik fajtát is mellette. Szabad ennyit bevenni naponta?

 • 2008.05.30 16:18:06anyany

  Sue!

  igazából nem tudom a pontos értéket. nekem a nőgyógyászom írt fel valami port, amit kapszulába csomagolva adtak ki a patikában, abban mindkettő volt. egyébként arra kaptam, mert eleinte nem tágult a méhem rendesen, utána meg túl sokat kemányedett, gyakran görcsöltem is.

  3X1-gyel kezdtem, amit végül 3X3-ra emelt a dokim.

  igazából annak kell vigyázni nagyon, aki hajlamos a vesekőképződésre.  találtam egy cikket.

  www.medlist.com/HIPPOCRATES/II/5/294.htm

 • 2008.05.30 16:37:02liv731

  Harmadik babámat várom (és még szoptatok) és minden fogam egészséges. Ez nagyrészt genetika szerintem-az egész családom ilyen.

 • 2008.05.30 16:44:33Sue

  Anyany, nekem van hajlamom a veseproblémákra. Nem szedek csak napi 1 MA-CA tablettát meg a multivitaminban, ami van. Ez így együtt nem tesz ki 100% CA-t, ami miatt aggódom. Úgy látom, hogy ebből jó sokat kellene bevinni ahhoz, hogy legalább 200%-ot be tudjak vinni.

 • 2008.05.30 16:57:02Haldir

  Sue: valszínüleg így van ahogy írod, biztos nem volt biztosítása. Bár akkor nem értem miért részletezte annyira, hogy Kanadában minden gyereknek (azt hiszem 16 éves korig) ingyenes a fogászati kezelás, ezért van annyi gyerek fogszabályzóval és ezért járnak minden féle kezelésekre: mert utána már nagyon drága. Persze lehet, hogy az összes ismerőse sem kötött biztosítást, nem tudom.

 • 2008.05.30 16:57:03Haldir

  Sue: valszínüleg így van ahogy írod, biztos nem volt biztosítása. Bár akkor nem értem miért részletezte annyira, hogy Kanadában minden gyereknek (azt hiszem 16 éves korig) ingyenes a fogászati kezelás, ezért van annyi gyerek fogszabályzóval és ezért járnak minden féle kezelésekre: mert utána már nagyon drága. Persze lehet, hogy az összes ismerőse sem kötött biztosítást, nem tudom.

 • 2008.05.30 16:57:18Haldir

  Bocsi, csak egyszer akartam...

 • 2008.05.30 17:10:56Sue

  Haldir, Kanadáról nem tudok, de ott az eü sokkal szociálisabb jellegű, mint az USA-ban, úgyhogy ezt nem nagyon tudom elképzelni. A fogszabályzó sehol sem olcsó tudtommal. Ezzel nem védeni akarom őket, de szerintem ez az eset is teljesen más, hisz itt csak arról van szó, hogy ki megy el fogdokihoz megnézetni, nem tesznek fel neki fogszabályzót.

 • 2008.05.30 18:14:04Cyr

  Sue: "Most lehet, hogy butaságot mondok, de az nem állhat egyenes arányban, hogy alacsonyabb iskolázottsággal több gyereket vállaló nem költ annyit magára? "

  Igen, azt mondasz. Nem biztos, hogy a több gyereket vállaló alacsonyabb iskolázottságú. Az sem biztos, hogy kevesebbet tud magára költeni. Ezek általánosítások. Egyébként lyukas fogam a négy terhességem alatt nem lett, a fogkőre való fokozott hajlamom pedig már a terhességek előtt megvolt, úgyhogy szedetem. 3 havonta. 3 gyerek (+1 pocak) mellett. Nocsak, mégis kerül rá idő.

 • 2008.05.30 18:17:32Sue

  Cyr, nem mindenkire mondtam...egyébként én úgy értettem, hogy az, aki alacsonyabb iskolázottságú ÉS több gyereket vállaló.

 • 2008.05.30 18:21:43Cyr

  Bocs, Sue, az ÉS az nagyon hiányzott...

  Bár úgy gondolom, nem feltétlen diplomafüggő az, hogy milyen igényeket támasztunk magunk felé. Bizonyára a te környezetedben is vannak erre példák pro és kontra.

 • 2008.05.30 18:22:16Sue

  Ha elolvasod a cikket, kiderül belőle, hogy ilyen kategóriákba sorolták be az embereket, akiket vizsgáltak, ez nem az én általánosításom...de ha nem igaz, hát nem igaz. Én nem vagyok szociológus vagy kutató, de te ált. mindenhol belém szoktál kötni, nem tudom, hogy mi szól ellenem nálad, de ezt mindenhol szoktam érezni.

 • 2008.05.30 18:22:58Cyr

  ... és most megyek és rávetem magam a HIDEG gyümölcslevesre, akár szuvasít, akár nem :) Nyamm.

 • 2008.05.30 18:25:53Cyr

  No, gyümölcsleves előtt, kedves Sue: Nem emlékszem, hol kötöttem beléd, talán előfordult, hogy NEM ÉRTETTEM EGYET azzal, amit mondtál, de ez egy fórum, hát belefér. Javaslom, ezellen az érzésed ellen próbálkozz te is gyümölcslevessel, vagy hasonlóval, mert a mindenhol is enyhe csúsztatás, tekintve, hogy az utóbbi néhány hétben már nem is fordulok elő a Porontyon időhiány okán, csupán elvétve.

 • 2008.05.30 18:31:13Sue

  Cyr, mindegy, ha nem emlékszel, de én igen (nem ehéten volt). Én ezért nem foglak lebutázni, ahogy te az előbb velem tetted. Enyhén felment bennem a pumpa.

  Nálunk nincs sajnos olyan, hogy gyümölcsleves, az hungaricum sztem, pedig szerettem régen. Kár, hogy itt még normális szegfűszeget meg fahéjat sem láttam, pedig jó lenne, ha lenne és akkor csinálhatnék ízes levest, mert sztem csak gyümölcsből nem lesz ugyanolyan, de ez már más téma.

 • 2008.05.30 18:33:03anyany

  sue!

  szerintem akkor kérdezd meg a fogorvosodat, mit ajánl. sok kell, mert állítólag kiszívja a baba az anyuka csontjaiból, ha kevés van a keringő vérben.

  nem vagyok orvos, nem mondom biztosan.

 • 2008.05.30 18:33:38Magenta

  Cyr, szerintem ezt a mondatot Sue-nál csak az értette félre, aki akarta.  Rólad eddig se feltételeztük, hogy alacsonyabb iskolázottságú lennél vagy bármi rosszat, hiszen láttuk, hogy intelligensen szóltál hozzá a témákhoz!  Inkább csak magadra vetted. :)))

 • 2008.05.30 18:36:18monsterwoman1

  Szerintem Cyr nem vette magára!

  Egyszerűen arról van szó, beszéltem én már büdös lehelletű sokdiplomással és fordítva.....

 • 2008.05.30 18:38:47Sue

  Cyr igazából mindenért szól, ha már valaki a többgyerekest említi anélkül, hogy bármi többletjelentést adtam volna neki és ezt ált. nem éppen kedves módon teszi. Szerintem nem volt bántó a megjegyzésem és elég egyértelmű volt, hogy miről van szó, de mindegy, mindenki másként fejezi ki magát ezek szerint, nem hiszem, hogy bántani akart volna, csak így jött ki neki, ahogy nekem is, amit ő félreértett...

 • 2008.05.30 18:39:37Sue

  Monsterwoman, szerintem azért értette félre, mert úgy vette, hogy azt írtam, hogy aki többgyerekes az alacsonyabb végzettségű.

 • 2008.05.30 18:41:18Magenta

  A diploma nem garancia sem az intelligenciára, sem az ápoltságra. :)))  Ahogy az sem jellemez egy embert, hogy hány gyereke van. Gondoljatok a múltkori posztban a 18. gyerekét váró amerikai családra.

 • 2008.05.30 18:42:05Magenta

  Monsterwoman, én is úgy vettem le, ahogy Sue írja, ezért gondoltam, hogy magára vette véletlenül.  2008.05.30 18:39:37 Sue

  Monsterwoman, szerintem azért értette félre, mert úgy vette, hogy azt írtam, hogy aki többgyerekes az alacsonyabb végzettségű. • 2008.05.30 18:44:08Sue

  Magenta, az a család nem átlagos. Az apa politikus, intelligens ember és persze gazdag is, így nekik nincs erre akkora problémájuk.

 • 2008.05.30 18:53:59fatyol11

  Kanadaban elek, es a fogaszat iszonyat draga. Minden mas ellatas ingyenes, es lekopogom eszmeletlen jo, de a fogaszat borzalom sokba kerul. Es nem irom ala amit irtok. Nekem mar eleve D vitaminhiany miatt kesonn nottek ki a maradando fogaim, de egeszen az elso terhessegemig meg lyukas fogam sem volt. Onnantol kezdodott a kalvariam a fogaimmal. Az elso ket terhessegemet otthon hordtam ki, volt olyan, hogy fasirtot ettem, es ereztem, hogy valami a szamban maradt... egy fog darab volt, de mint a gumi olyan. Masnap mentem az ugyeletre (a fog mindig hetvegen kezd fajni, vagy ejszaka), a fogorvosno megfogta a fogpiszkalo meretu csuklomat, es sajnalkozva kozolte, hogy meg surun fogunk talalkozni.. akkoriban mar surgossegin CSAK huztak, nem tomtek. Azaz szep folyamatosan elvesztettem a fogaimat. Mikor fogpotlasra kerult sor, a fogorvosnom alig talalt olyan szinmintat mint amilyen feherek a fogaim, mert minden kozhiedelemmel ellentetben a tokeletes fogapolas ellenere is sorban hullottak ki a fogaim.Most eppen 18 honapja jarok itt fogorvoshoz, az egyik fogam ripityara toredezik. Az orvos nem akar hozzanyulni, antibiotikumokat ad, es specialistahoz akar kuldeni. Ez kb 5ezer dollar lenne, mivel a gyokertol indulo gyulladastol megy tonkre 3 fogam. Nem, mert nem mosom, szerinte egy utes is lehet regrol, nos szertornaztam, utottem be az allamat rendesen... Nos, nincs ra 5 ezrem. Igy most ott tartok, hogy ket het mulva kihuz kettot ismet. Ez a harmadik gyerekkel kezdett romlani, azaz ismet terhesseg alatt, 12 evig nem vesztettem el egyetlen fogamat sem az elozo terhessegem ota. Csak a huzas lesz 270 dollar arengedmennyel, mert mar a gatyamat is otthagytam nala.

 • 2008.05.30 18:57:36fatyol11

  ja Sue: van biztositasom. Azaz minden egyebb egeszsegugyi ellatast ingyenesen, magas szinvonalon kapok.A gyerekeknek ingyenes.

 • 2008.05.30 19:56:26Sue

  Fatyol, ezt nem gondoltam volna, az USA-ban biztosítással nem kell fizetni. Hogy hogy nálatok ez ennyire drága? Ezek szerint a fogorvosok nálatok mind olyan szférában vannak, hogy nem illeszthetők be a biztosítási rendszerbe?

 • 2008.05.30 22:11:38Edinbogyo

  huh, ez nalam aktualis.a terhessegem alatt 2fogam kellett furni, tomni, azota tok mas allagoak, egyertelmuen hianyzik beloluk alkotoresz, es persze azota is erzekenyek.most keszulok dokibacsihoz, szerencsere ingyenes egy evig a fogaszat (is)meg a szules utan Skociaban, igyekszem kihasznalni, mert egyebkent baromi draga.viszont eszmeletlen profi...

 • 2008.05.30 22:11:59Edinbogyo

  allago=allagu...

 • 2008.05.30 23:21:54zsubb

  Úgy látszik, itt mindenki szerencsésebb alkat nálam, én sajna megerősítem a statisztikát.. Pedig van diplomám is, és a terhesség alatt folyamatosan jártam fogorvoshoz, használtam fogkefét és szájvizet is, szedtem vitaminokat és kálcimot.. Babó most öt hónapos, és épp múlt héten kellett kihúzni az egyik fogam, mert annyira elgyengült, hogy 3 darabra törött...

 • 2008.05.30 23:24:05Cyr

  Sue: "Cyr, mindegy, ha nem emlékszel, de én igen (nem ehéten volt). Én ezért nem foglak lebutázni, ahogy te az előbb velem tetted."  Sztem a dolog úgy kezdődött, hogy azt írtad: "most lehet, hogy butaságot mondok...".

  Én csupán megerősítettem a feltevésedet. Benne volt a pakliban. Ha szerinted nincs benne, akkor ne kezdj így mondatot. Elvégre nem várhatod el boldog-boldogtalantól, hogy erre azt reagálja: "Á, dehogyis, Sue, ugyan, hogy is mondhatnál ÉPPEN te butaságot". Sztem azt mondtál. De ez nem jelenti azt, hogy lebutáztalak, nem mondtam, hogy buta vagy. ha érted a különbséget. A gyerekeim értik...

 • 2008.05.30 23:29:47Cyr

  Sue: "Nálunk nincs sajnos olyan, hogy gyümölcsleves, az hungaricum sztem, pedig szerettem régen. Kár, hogy itt még normális szegfűszeget meg fahéjat sem láttam, pedig jó lenne, ha lenne és akkor csinálhatnék ízes levest, mert sztem csak gyümölcsből nem lesz ugyanolyan, de ez már más téma."  Na, ez az egyetlen bánatom ezzel a levessel. Ki kellett hagynom a fahéjat. Fenébe. Fájásindító. A második terhességemnél ilyentájt alaposan megjártam egy fahéjas fagyival. Nem kell a reszkír inkább, csak finomat és HIDEGET akartam enni :)

 • 2008.05.30 23:38:12oreille

  OFF:  Sue! ha jól olvastam valahol, Németo-ban élsz. Hol vásárolsz, hogy nem jön össze ez a fránya gyümölcsleves? a héten főztem német meggybefőttből, mert a magyar olyan rossz volt, hogy üvegestől repült...

 • 2008.05.30 23:53:23Cyr

  oreille: "a magyar olyan rossz volt, hogy üvegestől repült..."  Igen, igen. A gyümölcslevesnek a belefőzött üveg határozottan ad szerintem is valami fura mellékízt... :)))))))))))))

 • 2008.05.31 00:07:30oreille

  :-)))) te is megértél a pihenésre :-)))

 • 2008.05.31 07:19:58Cyr

  oreille: Köszönöm. Ez kinyomtatom és a Tűzdelt Családom orra alá dugom :)))))

 • 2008.05.31 14:01:31Sue

  Oreille, meggybefőttet mindenhol lehet kapni...

 • 2008.05.31 14:03:59Sue

  Cyr, inkább ne is reagáljunk egymás írásaira. Így egyikünk sem idegesíti magát fel. Ez így lesz jó mindkettőnknek, mert szerintem mi nagyon másként gondolkodunk és jobb, ha elkerüljük a konfliktusokat.

 • 2008.05.31 15:02:36oreille

  Sue! akkor mi hiányzik? esetleg az, hogy valaki eléd tegye? (ezt most kedvesen kérdezem, de nemtom akkor milyen jelet kell mögé tenni :-)

 • 2008.05.31 15:10:48Sue

  Nekem a fűszerezés hiányzik, az, ami Mo-n van. Bár igazad van, most tényleg az az utolsó dolog, hogy főzzek (A 16. hetes topikban leírtam, hogy miért, ha érdekel, olvasd el, hátha segít vkinek, ha hasonló problémával küzd).

 • 2008.05.31 17:14:41Cyr

  Sue: Rendben. Igyekszem majd olyan kommentekre reagálni csupán, amikkel egyetértek. Elvégre ez minden párbeszéd lényege.

 • 2008.05.31 17:26:47psyché

  Sue: en minden füszert megtalalok, csak a nagyobb szupermarketeknel. E-Neukauf, Real. Van minden, szekfüszeg, stb. a multkor gyömberport kerestem egy ideig, de azt is kaptam. fahej pedig szinte mindenütt van, pl Lidl-ben. Imadjuk az almapepes palacsinatat fahejjas cukorral.:-)

 • 2008.06.01 13:13:21bolletje

  Bocs, hogy beleszólok, de szegfűszeget, fahéjat és szerecsendiót mindenhol lehet vásárolni Európában. Németországban meg ezer százalék, tekintve hogy sok karácsonyi sütemény elengedhetetlen tartozékai.  Szerintem gyümölcs is van mindenhol...

 • 2008.06.01 23:43:27indapass

  Sajnos én is a tatisztikát erősítem. Ugyanis akármennyit jártam fogorvoshoz előtte, senki nem fedezte föl az ínyemben vízszintesen növő bölcsességfogakat. Amik szépen beindultak és jól összenyomták a többit, amitől azok begyulladtak, egy - tök egészséges - mozogni kezdett, ki kellett húzni, másik kettőn sem segített a gyökérkezelés sem. Ja, és természetesen gyerekkoromban volt fogszabályzóm és rendesen hordtam is.

  Nem mellesleg anyukám fogai 30 évesen mondták be az unalmast, 3 gyerek után. Én az első gyerekkel voltam harminc és akkor kezdődött.

  Szóval részben genetika, de a hormonális változások rátesznek egy lapáttal.

  Akinek nem, örüljön neki.

  (Anyósomnak minden foga rendben volt, terhessége közben tályogok képződtek a gyökércsúcsnál és onnan passz,nem tudták kitisztítani kiidegelés után sem, húztak, húztak és húztak elvben teljesen ép fogakat, mert komoly belgyógyászati góc maradt volna különben).

 • 2008.06.04 23:45:58bes3

  namost nekem három gyerekem van, négy fogam hiányzik, mind a négy tökéletesen egészséges volt: az elsőt 14 éves koromban fogszabályozási célból húzták ki, és később a terhességek után még három bölcsességfogamat.  ez hová számít? :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta