Gyomorgyűrűvel fogyasztják a kövér gyerekeket

Egyre több kórosan elhízott gyerekkel találkozhatunk szerte a világban, akik annyira elhíztak, hogy nem segít rajtuk semmilyen diéta, testmozgás és gyógyszer. Az ő számukra jelenthet megoldást a sebészi módszer, amelyet a felnőtteknél szoktak használni.



De csak abban az esetben, ha a kis beteg is tesz az ügy érdekében, nyilatkozta a lipcsei egyetemi klinika gyereksebésze, Oliver Muensterer a Kinder- und Jugendmedizin című német szaklapban.


A sebész gyerekek és fiatalok esetében egyrészt a gyomorkötést alkalmazza szívesen, amely egyszerűen korlátozza a bevitt étel mennyiségét, és szükség szerint szűkíthető. A másik módszer pedig egy bél-bypass. Ennél a beavatkozásnál a vékonybelet a műtéti úton lekicsinyített gyomorhoz csatlakoztatják, így az emésztésből kimaradnak azok a bélszakaszok, amelyekben a tápanyagok zöme felszívódik. A szélsőségesen elhízott gyerekeknél azonban az altatás kockázata jelentősen megnő, ezért először egy ballont fújnak fel a gyomorban, csökkentve annak űrtartalmát. Ezáltal a testsúly csökkenthető a műtéthez szükséges értékre, számol be az MTI.

A sebészeti beavatkozás után szinte minden gyermek testtömegindexe, tehát az elhízottság mértéke jelentősen csökken. Kétharmaduk az addigi kísérő betegségektől (cukorbetegség, magas vérnyomás) is megszabadul. A gyerekek csaknem ötödénél viszont szövődmények jelentkeznek, például csomók alakulnak ki a fogyás után visszamaradó bőrredőkben.

Hosszú távon számolni kell a fehérje, a vitaminok és a nyomelemek hiányával, hiszen ezek nem tudnak felszívódni. Ennek következményeként vérszegénység, hajhullás, ödéma vagy akár idegkárosodás is kialakulhat. Minden hetedik gyermek pedig nem szedi megbízhatóan a kiegészítő készítményeket, amelyek ellensúlyozni hivatottak a hiányos táplálkozást, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Mustra