SZÜLŐSÉG

Amikor a gyerek dalolni kezd

2008. május 28., szerda 14:00

Újabb gyerekeknek szóló cédéket és dévédét hallgattunk meg. Az egyiket autóba ajánljuk, a másikat akkor, ha bírjuk a népdalokat és otthon szeretnénk egy kis időt nyugiban eltölteni mondjuk internetezéssel vagy házimunkával, míg a gyerek meredten bámulja a képernyőt és próbál énekelni. A harmadik cédét a lányaim kiszedették a lejátszóból, Tankcsapdát követeltek helyette és hanna is nehezen gyűrte le.


A nagy óvodásalbum

Mint a címe is elárulja, az ovis korosztálynak szól a kiadvány, amelyen gyerekek adják elő a Süss fel, nap!, a Pál, Kata, Péter vagy a Mókuska című dalt és még sok egyéb éneket, verset, mondókát. Autóban kiváló gyereknevelő eszköz, már a muzikális kölyköknek. És még anya sem kap idegbajt a nyávogós gyerekénektől (kivéve, ha a saját gyermeket fahanggal és botfüllel áldotta meg a sors. Ez esetben ne forszírozzuk az énekeltetésüket a szűk térben.) Én csak a versektől lettem zizi, ezeket gyorsan továbbpörgettem.

A nagy óvodásalbum - cd
Zeneker Kft, Fortuna Records
2990 Ft

Zimme-zum - dvd

Újabb gyerekdévédé, amely a felirat szerint oktat és képez. Olvasni tudó gyerekeknek valóban hasznos lehet, hogy a gyerekdalok rajzos illusztrációja alatt a karaoke-hoz hasonlóan fut a szöveg, meg zöldül. Az olvasni nem tudók csak figyelik a rajzfilmet és döngicsélnek közben. Mi pedig végre leülhetünk a gép elé vagy megihatunk egy kávét az erkélyen, míg a kölykök bazseválnak a tévé előtt. (Gyengébb énektudással rendelkező gyerekek szüleinek ajánljuk a Szundi füldugót, amely jótékonyan megszűri a hangokat.)

Zimme-zumm - dvd
Zeneker Kft, Fortuna Records
2490 Ft

A Csőevő Duhajka meséi

Laár András új gyerekcédéjét bizonyára szeretni fogják azok, akik a L'art pour l'art még a leggyengébb éveiben is értékelték. Én nem tartozom közéjük, a Lila libától is rosszul voltam, ezért inkább a fejfájásom elmélyítésére volt alkalmas a Csőevő Duhajka. A szerző hangja, hát ismerjük mind, kappanhang, a dalok szerintem rettenetesek. Ugyan a büdös zokni-taknyos zsepi vonal poénjaira amúgy fogékony vagyok, de itt valahogy annyira nem fut ki semmi sehova, hogy alig bírtam, sokszori nekifutásra végighallgatni a cédét. Az egyetlen erénye a valóban fantáziadús lénynevek. De hogy mi köze ennek bármiféle belső úthoz, saját lelki gazdagsághoz, ahogy azt a kiadó írja a cédé alpját képező könyvről - nem tudom, persze nem vagyok buddhista. Csak súlyos fanatikusoknak ajánlom. (hanna)

A Csőevő Duhajka meséi - hangoskönyv
Jaffa Kiadó
3000 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.28 15:05:37KisGomba

  Bocs, szeretnék hozzá tenni én is egy gyerekcédé ajánlást a fenti listához. Számomra messze a legnívósabb zene, a MAKÁM együttes gyerek cd-je, az Ákom-bákom. Minden gyereknek és szüleinek szívből ajánlom. www.makam.hu

 • 2008.05.28 15:16:53Dexter68

  Na, elmondom, hogy Csipetke Péterfy Borira gerjed, a Hajolj bele a hajamba c. slágert meg kell hallgatni naponta negyvenháromszor. :o)))

  Meg a Bijou Tánc c. számát... azt összefoglalta: „Fejveszem a kabátomat, kimedek a hidegbe és ott fázok” :o)))

  Ezeket leszámítva Manu Chao a király.

 • 2008.05.28 15:20:54bohar

  Az en kislanyom nagyon boldog lenne egy jol es sokat eneklo anyukaval, en igyekszem de azert nem vagyok meg teljesen elegedett magammal. Az ovis cdk arra jok, hogy en tanuljak dalokat beloluk aztan azokat danolgassam nekik. Mi hallgattatunk veluk "felnott"zeneket, vagyis amiket mi szeretunk, sokat kozuluk ok is szeretnek, sajat izlessel birnak mar (pl Youssou n'dour, Enya, a Vandormadarak zeneje a fiam(4) nagy kedvence). A kislanyom nincs meg ket eves, de mindent osszeszed amit csak hall es enekelgeti: legyen az pl.: segitsetek,segitsetek..(Istvan a kiraly), vagy Nincsen felho nincsen csillag (ederlezi) vagy szilvasgomboc oooooo, vagy everybody wants to be a cat

 • 2008.05.28 15:39:47lindalight

  Hát még csak a gyerektervezésnél tartok, de ha megmutatnám a jövendőbeli Apunak az összeállítást biztps sírva fakadna.

  Ő úgy tervezi, 4 éves fiával a nyakában megy majd Metallica koncertre:)

  Merthogy őt is leültették a nagyszoba közeépre, hogy nosza hallgass Led Zeppelint és milyen stramm legény lett belőle:D

  És én is inkább a saját zenéimet hallgatnám, az Oviban úgyis énekelhet süss fel napot annyit amennyit akar.

  Avagy már gyerekes szülők, ostobaság a saját zenéidet hallgattatni a kisgyerekkel?

 • 2008.05.28 15:54:18bohar

  lindalight! szerintem nem! (3gyerekes) szamomra sem valik igy szet, hogy a gyereknek gyerekzenet kellene hallgatnia!

  Nagyon sokfele zenenk van, meg tobbfelet hallgatunk, keresgelunk a youtube-rol, mar most vannak izlesbeli kulonbsegek (kivetel a 6hetes o meg nem tud beleszolni).

  Szerintem jo a sajat zeneidet hallgatni veluk. nalunk megmondjak, hogy melyik tetszik nekik, es melyik nem, es van hogy valami megvan ugyan, de nem kedvencunk, a gyerek meg hisztizik, hogy folyton az hallgatna, tanitgatjuk, hogy most x valaszt, majd y.

 • 2008.05.28 16:00:54Idoru

  lindalight: nemtom, valszeg erre sincs konkrét recept, és ki kell tapasztalni. Nálunk is ment pl. Morcheeba (ízlésnevelői célzattal), aztán amikor kaptunk Kolompos cd-t , na azt látni kellett volna :D Teljes extázis és csak úgy rázta a kis seggét 11 hónaposan.

 • 2008.05.28 16:27:39lindalight

  Akkor megnyugodtam:)

  Hát nálunk is szerencsére rengeteg féle-fajta zene van. A párom zenész így a nappali egyik falát padlótól plafonig borítják a cd-k és bakelitek...lesz miből válogatni neki ha megérkezik egyszer:)

  Én sem szeretem túl gondolkodni ezeket a gyereknevelési kérdéseket hisz úgyis gyakorlatban derül ki minden, csak valahogy két hete rámtört a babázási vágy és csak ilyenekről olvasok úgy jutottam ide is:)

  nem tudom mi történik, de a biológiai órám még várhatna:D

 • 2008.05.28 16:30:53míramira

  Súgd a fülembe hogy Labamba....

 • 2008.05.28 16:36:45Dexter68

  lindalight: tapasztalatból tudom (legalábbis nálunk így volt), hogy a kicsik nem szeretik a metált. Dallamosabb rockzene simán mehet, de úgyis kiderül, hogy mitől nyűgös és mitől érzi jól magát. Kalákával, Gryllusékkal jól elvagyunk, mert zeneileg sem gagyi és a gyereknek is tetszik, de mivel otthondolgozós vagyok és zenefüggő, óhatatlanul hallja a gyerek, amit szeretek. Persze ilyenkor nem hallgatok nagyon durva punkokat, meg ilyesmit.

 • 2008.05.28 16:37:38Dexter68

  míramira: Az igény úgy szokott elhangzani nálunk, hogy „A jabamba jeden!”

 • 2008.05.28 16:49:36bohar

  Az elsoszulott babakoraban minden sirast abbahagyott a Tori Amosra, kesobb jott a Bjork korszak, most mar a kislanyom is koveteli a valasztast, hat o gyakran pearl jam-et valaszt-ana mert en meg azt annyira nem, de a fiam meg folyton Enyat, amit meg mi ununk, es az apa meg akkor nem orul, ha a gyerekek megiscsak gyerekzenet hallgatnanak, akarmelyiket is, mert azt meg apa nem szereti, igy keri oket, az legyen akkor, ha nincsenek otthon.

  Harmadikra lett egy hasfajos babank (na jo nem az az igazi hasfajos, csak volt nehany sirosabb este) rajta kiprobaltam, hogy bejon e a babaknak tenyleg Mozart, hat egy este mukodott :D

 • 2008.05.28 16:56:55Dexter68

  Lindalight: Apa is megnyugodhat, idővel simán jöhet a Metallica. A nagyobbik gyerekem most rocker lett és folyton azt hallgatja. A középső meg Malacka és a Tahót, meg a régi jó Kontroll Csoportot :o)))). Ellenben a plafonig érő cédégyűjteményt majd el kell barikádozni, mert a kicsik imádják az ilyet pakolni, dobálni gurítani és az külön érdekes számukra, ha látják, hogy apa ettől tökön szúrja magát. Tavaly még Csipetke is megcsinálta, hogy odarohant a polchoz, hátravigyorgott rám és közben irtózatos sebességgel dobálta a háta mögé a cédéket (David Bowie Ziggy Stardustja már nem lejátszható) .

 • 2008.05.28 17:02:15bohar

  Dexter68: Es nalatok nem karcos ujjlenyomatos, akadozos a cd-k egy jo resze meg?

 • 2008.05.28 17:09:33babó

  therockradio.com  pár szám erejéig nagyon bejön, ha valamiért hisztis a csaj, mondjuk mozgásigénye lenne, de nem tudunk elmenni sétálni. akkor aztán jöhet az ugrabugra :))

  nagyszülőktől vegyesen hallgat népdalokat, 70-es évek slágereit meg úttörődalokat :))

  én olyankor elvonulok, de elvem, hogy tapasztalja a kölök a világot :))

 • 2008.05.28 17:09:48Dexter68

  Dehogynem: „David Bowie Ziggy Stardustja már nem lejátszható”

 • 2008.05.28 17:30:21lindalight

  Hopp, ebbe bele sem gondoltunk az óirás ikea szekrény vásárláskor.

  Akkor itt biztos lesz idegösszeomlás hisz minden abc sorrendben van..bár néha direkt összekeverem, na majd akkor a csemeténk..már várom Apu fejét:D

  Persze amúgy én sem úgy tervezem, hogy majd Ramones-t üvöltetek az egy hetes csecsemőm fülébe, van itt minden a lágy jazztől, Wagneren át, a Beastie Boys-ig. Majd válogathat kedvére, viszont előre kuncogok ha majd kamaszkorában lázadásként papritát hallgat büntetésből:)

 • 2008.05.28 17:52:12Dexter68

  lindalight: Hiába vagy punkrocker, simán tudnak lázadni. Rokkercsávó fiacskám pár évig hardkórtekknót meg mindenféle dídzséket hallgatott büntiből. Az egyik kb. olyan volt, mintha bedugtam volna a fejem egy szövőszékbe, a másik meg még szarabb.

  De túl vagyunk rajta (remélem).

 • 2008.05.28 18:26:48lindalight

  Roppant elfogadó, empatikus és megértő embernek tartom magam más kultúrákkal szemben viszont amióta egy naaaagyon hosszú vonatúton a mögöttem ülő illető üvöltette a technót, 3 órán át egyszerűen tényleg falramászok. Ha a gyermekem ilyet hallgatna megörűlnék, bár balószínűleg fog durvább dolgokat is csinálni, hogy idő előtt megőszüljek.

  Amióta erőteljesen tervezgetjük a bébit, már olyan gondolatok kerítettek hatalmukba hogy hősként tekintek a saját édesanyámra. mondjuk hogy nem tagadott ki engem? és hogy nem kapott agyérgörcsöt?

  :)

 • 2008.05.28 19:21:51febori

  Az én lányom is Péterfy Bori fan. Még nem szavakkal követel csak mutogatással és nyüszmögéssel, de egyértelműen. Olyan 9 hónaposan kezdte. És persze a labamba a kedvence.

 • 2008.05.28 22:37:03Miss Marple

  Kérek szépen lécciléccilécciiii egy posztot a "Süteménységek" című kötetről! Hogy nektek is annyira tetszik-e, mint nekem! Léccciiii!!!!

 • 2008.05.29 08:28:21bkatalin

  nálunk a Kaszás Attila emlékére elkészített, illetve befejezett cd jött be, ezt még én is szívesen hallgatom

 • 2008.05.29 09:21:51sziszmo

  egyszervolt.hu minden mennyiségben a 17 hónapos lányomnak. :)

 • 2008.05.29 10:22:34vikimanka

  Nálunk itthon rock megy, oviban hallgat gyerekzenét. Itthon nem is érdekli a gyerekzene, hiába keresek neki a neten, nem hallgatja. A Metallica nálunk is az első helyen áll. Most a 7 évesünknek nagyon bejön pl. Santana. Jó ízlése lesz.

 • 2008.05.29 14:12:24KétHerceg

  4 éves fiamnak Szalóki Ági Cipity Lőrinc c. cd-je a nyerő, meg Palya Bea zenéi, illetve az Alma együttes. Ezeket nemcsak itthon és főleg a kocsiban kell hallgatni, hanem időröl időre meg is kell élőben nézni. Mindenkinek ajánlom őket.

 • 2008.05.29 18:59:10ritucci

  Szalóki Ági! Igen! Igen!

  Már a roma részeket is énekeljük :-), gyerek imádja és az összes kisgyerekes barátnőm ezt kapta tőlünk karira.

 • 2008.05.29 19:23:50Sue

  Tejszagúselyemfej, nagyon kreatív nicked van, tetszik! :)

 • 2008.05.29 19:31:54hanna

  Miss Marple: nekem például marhára nem tetszik. Ezért is nem írtam róla, még amikor megjelent, pedig nagyon vártam, mert nagyon be volt harangozva, és a bemutatón is jónak tűnt. De a rajzok egysíkúak, a színek szerintem rémesek, a szöegek akkor már ezerszer jobbak, viccesek, de szerintem nem gyerekkötet. de így sem éreztem többször használatosnak

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta