SZÜLŐSÉG

Mennyivel fizetjük le nőgyógyászainkat?

2008. május 27., kedd 12:00

Kiszámoltátok már, hogy mi pénzt tesznek zsebre a dokik havonta (nem a számlás magánrendelésre gondolok, hanem a feketére)? Én nekiálltam és alapos lefelé kerekítéssel is úgy havi félmillió jött ki adómentesen a fizun felül.

Vegyünk 1 napra 4 vizsgálatot, mondjuk 5000-ért, az heti 3 nappal számolva 60ezer, egy hónapra 240 ezer forint. Tegyünk rá heti egy szülést 50 ezerrel, az egy hónapban 200 ezer. Ez itt már közel félmillió. Erre jön rá az adózott fizetés. Szerintem nagyon durván alászámoltam a terhes nők és szülések számát, szóval vegyük úgy, hogy a többi semmit sem adott. Lehet, hogy egy nőgyógyászhoz kellett volna hozzámennem.


Az orvosi szakterületek közül talán a szülész-nőgyógyászokhoz áramlik a legtöbb paraszolvencia, írta már évekkel ezelőtt a Bognár-Gál-Kornai szerzőhármas (Közgazdasági Szemle, 2000. április) tanulmánya. A hálapénzes gyakorlat létjogosultságát a kiszolgáltatott kismamák és a zsebüket tartó orvosok is a bűvös „bizalmi viszony” kifejezést emlegetve próbálják magyarázni.

A terhes gondozás manapság alkalmanként körülbelül 5 ezerbe fájhat egy kórházi orvosnál. Magánrendelésen nincs csúsztatott pénzt, ott számlát is kaphatunk a díjról. A kórházi szülést vidéken általában 30-100 ezer forinttal, a fővárosban 50-140 ezer forinttal honorálják a választott orvosnak, aki ezért az összegért vállalja, hogy időben megjelenik a kórházban - akár éjszaka is. Külön árkategóriát képvisel a hüvelyi úton történő szülés és a császármetszés. Ez utóbbi akár 30 százalékkal drágább lehet.

Az ügyeletes szülésznőknek általában egy tízezrest csúsztatnak a zsebükbe a kispapák, a választottaknak a duplája jár. A műtősfiú császármetszésnél szintén tarthatja a markát (mondjuk nekem hiába). Az újszülöttes nővérkék szeretik a csokoládét, aki időt szán a friss anyukákra, és megmutatja a szoptatás csínját-bínját, annak más, esetleg egy kisebb összeg jár a hagyomány szerint.

Magánkórházban egy szülés 250 ezer forinttól kezdődik, az újszülött ellátása 40-70 ezerbe kerül, míg a szállodai ellátás ára naponta 40-60 ezer forint. Az otthonszülés tarifáit (felkészítő tanfolyam és hálapénz) sajnos nem ismerem még körülbelül sem.

Heti kérdések tehát:

- Ti mennyit csengettetek a dokitok zsebébe a szüléssel kapcsolatban, és megérte-e szerintetek, azaz kaptatok-e valami pluszt, ami különben elmaradt volna?

- A doki tartotta a markát, vagy csak megköszönte, amit kapott a végén?

- Előre megbeszéltétek a tarifát, vagy csak ahogy „gondolni tetszik kedves anyuka” alapon honoráltátok”?

- A többiek mennyit kaptak, ha kaptak (szülésznő, dúla, csecsemősök)?

Jogellenesen működött a hálapénz.hu internetes oldal, amely szülész-nőgyógyászokról közölt adatokat – ez derül ki az adatvédelmi törvényből. Az adatvédelmi biztos szerint, ha a személyes adatok egy internetes fórumon jelennek meg, vagyis az emberek leírják a véleményüket, az nem feltétlenül jogellenes. „A résztvevők nyilvánvalóan azzal a tudattal vesznek ebben részt, hogy az általuk elmondottakért felelősséggel tartoznak” mondta annak idején a nagy port felkavart ügy kapcsán Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos.

A fentiek fényében mindenkit megkérünk, hogy tapasztalatait, észrevételeit ennek figyelembe vételével tegye meg a poszthoz és orvosát név nélkül, vagy úgy jelölje meg, hogy a hozzászólásában leírtak az orvos személyes adatainak védelméhez fűződő jogait ne sérthessék.

Ziz

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.30 10:15:29psyché

  bocs, de magyar allampolgar vagyok.:-) vkivel összekeversz.

 • 2008.05.30 10:16:50Sanima

  talán azért, kedves psyché, mert nem vagyok liberális....

 • 2008.05.30 10:17:17psyché

  csak, hogy lasd, ki hozta szoba:

  #

  2008.05.30 00:41:56 trachea  vagy mégjobb... azért mert midnenki ad...és ciki nem adni....

  akkor szégyellje el magát az össze Pincér, Műkörmös, és Pedagógus aki bármit elfogad plusszba... (amúgy ezek is olyan szakmák ahol egy olyan ember sincs aki elvárná a fizuján felüli pluszt... és ha nem kapja meg mogorva... mert minden más szakmában csupa ARANYEMBER dolgozik... csak az orvosok ilyen bunkók)

  #

 • 2008.05.30 10:19:38psyché

  sanima: en sem. akar hiszed, akar nem. es felhaborit, hogy ilyenek, mint k.n.e egetik a nem liberalisokat. de abba hagyom. nem akartalak bantani. tenyleg nem volt helyes ennyire felmergesednem, bocsi.

 • 2008.05.30 10:23:10szövetszöcske

  Hogy hozzategyek en is valami hasznos infot, nalunk a kovetkezo 1-2 hetben esedekes a szules, nekunk azt mondtak (a doki mas betegei), hogy a szules utan egy nogyogyaszati vizsgalat 10-szereset szoktak adni, szulesznonek pedig 20-30 ezret.  Kicsit felek is a dologtol, en meg soha nem csusztattam boritekot senkinek a zsebebe, nem all nekem jol. 2-3 eve egyszer amikor a pici beteg volt jartunk gyerekgyogyaszaton az ismeros ismerosenel, az aranykezu XY foorvosasszonynal, aki mela undorral megvizsgalta 10 perc alatt az uvolto gyerkocot (kozben noverke fulunkbe sugta, hogy a foorvos asszony 4000 Ft-ot szokott kapni). Akkor koltoztunk haza kulfoldrol, ott ez a para nem volt szokas, hat a vizsgalat utan a foorvosasszony lathatoan varakozott, nalam meg nem volt elore elokeszitett osszeg, igy aztan megkerdeztem mivel tartozunk (bamban arra gondoltam, hogy akkor odamegyunk valamilyen kasszahoz es majd ad vissza 20ezresbol, es rendes kassza meg szamla lesz, ahogy addig megszoktam), erre rohadt ingerulten azt mondta, semmivel, megkerdeztem megint, erre meg ingerultebben azt mondta, hogy vegyuk ugy, hogy most megcsinalta szivessegbol. Megvontam a vallam aztan eljottunk, azota soha nem voltunk masok altal ajanlott aranykezu szakembernel, ha a kolyok beteg elmegyunk a gyerekorvoshoz, aztan pedig oda ahova o beutal, es nem adok parat, mert nem tudom hogy kell (boritek?, csak ugy turjem bele a zsebebe?, azert kerdezzem meg elotte?, honnan tudjam hogy mennyit? kellemetlen, hogy a novernek meg nem adok, pedig ugy erzem neki is jarna)

 • 2008.05.30 10:23:27Sanima

  psyché

  akkó jóvan akkó :)

 • 2008.05.30 10:29:38Sue

  Nem is szóltam, erre már megint belevettél a mondókádba. Neked orvosként vagy akármilyen eü-sként az én súlyos/életveszélyes betegségemen csúfolódni a világ legundorítóbb dolga. Hol a francban írtam én egy rossz szót is az eü ellen már megint? Gondolkozzál már, mielőtt írsz te vadállat. Spicli meg nem vagyok, én egy terhes kismama vagyok, aki nem azért jár ide, hogy a te baromságaidat olvassa.  A Velvetnek írtam, eddig semmi reakció.

 • 2008.05.30 10:45:50verkaverka

  Na most van elegem.

 • 2008.05.30 10:59:36SGHV21

  Szövetöcske - Én nem kérdeztem meg előre, hanem amikor behívott varratszedésre, mielőtt hazaengedtek, akkor egyedül voltunk, és a végén elbúcsúztunk, megköszöntem, és odaadtam a borítékot. Én sem csináltam még ilyet, és tök zavarban voltam, és pfúj de rossz érzés volt, de túl voltam rajta.

  A többiek is mind így csinálták. Mindenkit hívott varratszedésre a saját dokija...

  Másnak nem adtunk, nem tudom, hogy az hogy megy, mikor szoktak.

 • 2008.05.30 11:00:14verkaverka

  Sanima, nem haborodunk fel. Ha nagyon felsz, ne engedd hogy elvigyek, mond hogy nem kell megfurdetni, eleg letorolgetni, rakjanak ra karszalagot meg amig a szuloszoban vagytok. Onnantol adjal ra ruhat te, egyedit, es ne nagyon add ki a kezedbol. Ha komolyan aggodsz, meg lehet csinalni! De tenyleg nagyon ritka hogy elcsereljenek gyerekeket.

 • 2008.05.30 11:09:36kamille

  kár, hogy így szét lett barmolva ez a téma, pedig tök kíváncsi vagyok ki mennyit, hogyan ad a dokinak meg a többieknek... de nincs erőm és türelmem kikeresgetni. :(

 • 2008.05.30 11:24:12Ziz

  Ó, én is úgy sajnálom, hogy ez lett a postból :(  Tegnap már megírtam erről a véleményem, de ami azt illeti kissé ki vagyok akava, hogy miért nem törlik ki az ilyen különféle neveken visszatérő szarjankók hozzászólásait. (Valaki kommentálná a Poronty szerkesztői közül?, vagy a hozzászólások száma a lényeg csak, a színvonal/talanság nem számít?)

  Most őszintén senki sem fogja elolvasni ezt a sok szarságot amit ideokádott az a fazon, viszont a téma így elsikkadt.  Sanima,

  A csecsemősnővér csak akkor vigyáz a babádra, ha nincs lehetőség rooming-in-re. Ahol veled lehet a baba (szerintem ez nagyon fontos a kórházválasztásnál) ott ő segít ha gondjaid vannak a szoptatással, megmutatja a köldökápolást meg ilyesmi.

  Azért és annak szoktak lóvét, vagy ajándékot adni, aki tényleg segít mikor zűrben vagy a szoptatással (szerintem mindenkinek vannak vele ilyen-olyan nehézségei), és az általában tényleg a hála jele, hogy komolyan és kitartóan segített jól begyömöszölni a gyerek szájába a melledet, nem pedig csak úgy hellyel-közzel, mert arra jó a kismam újság is (amiben persze megy minden, mint a karikacsapás) :)

 • 2008.05.30 11:28:45szabina4

  Vidéki magánorvos:

  10 percenként hívott be egy kismamát a magánrendelésen.5000 ft/ alkalom.

  Szó szerint tele volt nála mindig a váró.

  Soha nem tudta ki vagyok,hanyadik hétben vagyok.

  A kórházban,a szakrendelésen,amikor ő volt,meg sem ismert,hogy hozzá járok magánrendelésre.

  Na ezek után váltottam.

  Nagy nehezen megkerestem azt a dokit,akinél az előző gyermekemet szültem.Nehéz volt őt megtalálni,mert a kórház azóta bezárt,ahol szültem.

  Amikor elmentem a magánrendelésére,megismert,emlékezett az előző terhességem során felmerült problémákra is.Pedig 7 éves már a kisfiam.

  Úgyhogy inkább vállaltam a vidékról pestre utazást,csak hogy ő lehessen az orvosom ismét.

  Teljesen más,hogy neki fizetem az 5000 ft-ot,mint a futószalagos dokinak.

  A szülésre sem mondott árat,annyit adtam,amennyit gondoltam.

  /50000 ft-ot-császáros szülés/

 • 2008.05.30 11:35:18Ziz

  Szövetszöcske,

  Ezt a boríték dolgot is írtam tegnap. Szerintem tök igazad van, mindkét félnek megalázó.

  Én nem is vagyok hajlandó borítékba tenni a lét. Mikor végzünk, szépen előveszem a tárcémat és abból fizetek, mint bárhol/bármilyen szolgáltatásért (különben 5 ezret). És mikor csak nagy pénzem volt, simán megkérdeztem tud-e visszadni. Tudott és szerintem egyikünknek sem volt ciki.  A szülés után a pénzt a párom adta oda a dokinak de ő sem csúsztatgatott, hanek egy emberes és hálás kézfogás után, a szüléstől még remegő térddel :) kicsit beszélgetve adta át neki az általunk erre szánt összeget (45 ezrer volt és véleményem szerint maximálisan megérdemelte a doki aki minden szempontból topon volt, pedig voltak komplikációk). A szülésznőnek - aki nagyon sokat segített - szintén így adta át a pénzt(neki 15-öt).  A borítékosdi olyan, mintha szégyenkezned kéne. Márpedig én erre nem vagyok vevő. Szégyenkezzen aki nem fizeti meg a dokikat, meg aki nem teszi lehetővé, hogy legálisan vegyem meg az extra szolgáltatást amit akarok és meg tudok fizetni.

 • 2008.05.30 12:13:11kedvesnek nem nevezhető elem

  2008.05.30 08:28:42 Okoska  majd ha nekem is lesz a 12-ből 2 HÓNAPNYI IDŐ AMIKOR NEM KELL BEMENNEM A MUNKAHELYRE DE FIZETÉST KAPOK  majd akkor elhiszem, hogy te aggódtál egy 1-es felelettel okozott lelki trauma miatt  KÉPMUTATÓ SENKIHÁZI

 • 2008.05.30 12:17:16kedvesnek nem nevezhető elem

  2008.05.30 10:17:17 psyché  "csak, hogy lasd, ki hozta szoba:

  #

  2008.05.30 00:41:56 trachea"

  Látom a MOCSKOS KIS HAZUGSÁGODAT nem szedték ki.  Ugye azért pedagógusgyerekkeént menni fog KÉT DÁTUM IDŐRENDBE ÁLLÍTÁSA?:  #

  2008.05.27 12:19:03 Yuki  én szívesen adok egy kis kiegészítést, de csak akkor, ha elégedett vagyok velük. Mint a borravalót a fodrásznak vagy pincérnek. Ha gáz, amit csinál, nem kap borravalót.

  A pedagógusanyádtól tanultad a POFÁTLAN HAZUDOZÁST? • 2008.05.30 12:21:11monsterwoman1

  Ziz!

  Van azért ellenpélda is! Én vidéken élek, ahol bizony az álszemérmes botítékozás a divat. A második gyerekemet annál a dokinál szültem, ahová a barátnőm is járt (ő 2 héttel korábbra volt kiírva). 8 hónapos terhesen megkérdezte a nőgyógyászt, hogy mennyibe kerül a szülés.A választ vöröslő fejjel, felháborodva közölte a doc: Nincs tarifám, annyit ad, amennyit gondol. A szitu kellemetlen volt mindkét félnek. Ugyanebben a kórházban egy másik orvosnál szült a sógornőm és miután odaadta borítékot, kérte, nézze meg eleget adott-e, mire jól leteremtette, hogy mit gondol, Ő NEM olyan orvos, majd elviharzott.

  Mindez észak-nyugat Mo. kórházában.

  Szóval olyan is van, hogy nem Te szégyenkezel, hanem a doki! Végső soron ez tényleg egy simlis, hülye dolog és mégcsak nem is legális.

 • 2008.05.30 12:33:00zolnaid

  Ziz, a kattintásszám ami számít, és ezeket bizonyos stílus csak generálja.

  Itt kitiltani nem szoktak, csak wodoomamára emlékszem, ő ugyanis állandóan reklamált a bujtatott reklámok miatt, na őt asszem kirakták.

 • 2008.05.30 12:40:18szeszter

  monsterwomen: melyik kórház volt ez?  az én dokim, mikor kérdeztem mennyi lesz, szintén azt mondta, amennyit gondolunk. )azóta a terhestcs 10xese az ár nála). Sajna kicsit asszem elkapta a pénz szaga. Ha még egyszer szülnék ez miatt valszeg nem hívatnám be a szülésre, jó lnne az ügyeletes is. Amúgy nincs vele semmi bajom, de úgy érzem így 2 szülés után, hogy nem nyújtott annyival többet, hogy ennyit lenyomjak neki. Amúgy tőlünk "élményt kapott" ajándékba. ez pedig jóval olcsóbb volt, mint a 10xes tarifa :))  szülésznőnek, csecsemősöknek pedig nem adtam semmit, bár így utólag visszagondolva ők kiérdemelték volna az ajándékot, de őszintén szólva nekem szülés után qrvára nem tud ilyenen járni az agyam...

 • 2008.05.30 12:41:25Cica7

  Hihetetlen, ami itt folyik...

  Azt nem értem, hogy miért nem lehet letíltani az ilyen nicket újra és újra.

  Csak egy kis informatika.

  Hogy ne legyen olyan egyszerű belépni, új nicket csinálni, miért nem tiltja le a moderátor az e-mail címét az ilyen majomnak?

  Igaz csinálna magának új címet, de az azért több idő, meg addig sem lenne itt, nem??

  Pedig nem lett volna rossz a post témája, de így??!!

 • 2008.05.30 12:42:23szövetszöcske

  En szoktam berhulyekre panaszkodni, de ez csako ez nem hiszem hogy az lenne (gondolom az elso ket nickjet mar letiltottak, aztan minden nap csinal ujjat). Egyszeruen egy paranoid ketyos, kulcsszavakra ugrik, nem mondott meg semmit, azon kivul hogy embereket letamadott akikben meglatta a bujkalo diverzanst. Jon ide naprol-napra ellenseget keresni (meg szetcseszni a posztot, ami engem peldaul erdekelne, akar a szamok, akar az elvi vita vonatkozasaban)

 • 2008.05.30 12:48:34Cica7

  szöcske,

  Az a baj, hogy többen válaszoltak neki, sőt még magyarázkodtak is...

  Hát persze, hogy visszajön újra és újra...

  Egyszerűen hagyni kellene az ilyet válasz nélkül, persze nem könnyű tudom én is!!!

 • 2008.05.30 12:54:26szövetszöcske

  Cica, ha az embernek beszolnak, anyaznak, akkor reflexbol visszaszol (ennyi aggresszio azert mindenkiben van). Es ha valaki visszaszol, akkor a csavo igazolva latja, hogy tenyleg ellenseg, ide is befurakodtak:) En megusztam, nekem nem szolt be, de ki sem tudtam belole huzni, hogy voltakeppen mi a francot akar, es szerinte akkor hogy lenne a franko vagy igy jo esetleg ahogy van. csak az ellenseggel all szoba:) Ennek a posztnak mar annyi, szerencsere a tobbi tema irant nem mutat erdeklodest.

 • 2008.05.30 12:55:05szeszter

  monsterwoman: bocs a névelírásért :) de kíváncsi lennék a kórházra...  (csajok ha nem írnák ennek a fingfogónak vissza, talán eltűnne és megkeresné a magafajta megrekedt szellemű elemeket)

 • 2008.05.30 12:58:36monsterwoman1

  szeszter!

  Győr

 • 2008.05.30 13:14:55Sheruzad

  lábtörés miatt volt egy kis kimaradás. most pótoltam. Látom csutkababa is feladta az értelmes véleménycsere gondolatát a capslock fanatikussal.

  nekem ezek a kitörései olyan gyerekesek h te kis senkiházi, ribanc, hazug, szaros nemtommi, most nem olvasok mégeccer utána h kiszemezgessem.  Sue. ma van rajtad sapka v nincs rajtad sapka? :]

 • 2008.05.30 13:41:29szeszter

  monsterwoman: köszi :)

 • 2008.05.30 14:08:15cosmo

  Üdv!  A terhességem előtt sokáig kerestem a megfelelő nőgyógyászt, végül megtaláltam. A 9 hónap alatt végig az sztk-rendelésre jártam hozzá, így nem fizettem se a vizsgálatokért se az ultrahangokért, sőt minden ultrahangon kis képet is nyomtatott ki nekünk a babóról, és persze a férjem is mindig bejöhetett a vizsgálat ezen részére.

  A szülés után viszont 30.000 Ft. HÁLApénzt adtunk csoki kíséretében, ami tényleg a hálánk jele volt, bár nem tagadom, hogy motivációként ott volt az is, hogy ez a "szokás" ilyenkor. Egyébként nem volt ügyeletes aznap, és a rendelését hagyta ott, hogy velünk legyen.

  Én csak 2 óra 50 percet töltöttem a szülőszobán, és kb. csak az utolsó 20 percben (kitolási szakban) voltak mellettünk a szülésznő és a doktornőm, de nagyon hálásak voltunk, amiért lehetővé tették hogy gyönyörű, meghitt szülésünk legyen, semmit nem erőltettek ránk, hagyták a dolgokat a maguk ritmusában történni, gyertyákkal, zenével...szóval fantasztikus volt, és mindez egy nagy megyei klinika 6-8 ágyas szülőszobájában.

  A szülésznőnek(aki nem fogadott volt) is szántunk utóbb egy kisebb összeget csokival, de egyszerűen nem találtuk már meg, pedig többször kérdeztünk utána, amíg bent voltam.

  A csecsemősöknek eszünkbe sem jutott adni, bár a hozzáállásuk annyira kiábrándító volt, hogy utólag nem is bánom, hogy meg sem fordult a fejünkben, és hogy nem stresszeltem magam ezen.

  Mindez Szegeden.

  Mindenkinek hasonló gyönyörű szülésélményt kívánok!

 • 2008.05.30 14:32:35Magenta

  Hátha valakinek még rááll a szeme a számokra is, bár leírtam tegnap, de elveszett a hülyeségek közt. :(  Tehát: előzőleg 50 ezret csúsztattunk, mert annyit várt el a doki, a szülésznőnek csak a második babánál adtunk pénzt, 20ezret, mert annyira elégedettek voltunk vele.  Most, a harmadiknál 100ezret tudunk teljes egészében rászánni, ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindet ki is adjuk. :)

  Ez eloszlik az orvos-szülésznő-ápolónő-csecsemősök közt. :)

 • 2008.05.30 15:45:52psyché

  jol csinaljatok lanyok, hogy vegre arrol irtok, amirol a poszt szol es nem reagaltok mindenfele provokaciora!!!!:-DD en a delelöttöt a gyerekeimmel töltöttem a kertben. az is nagyon megnyugtato volt. :-D eldöntöttem, hogy en sem fogok egyetelen egy nivotlan, anyazo üzenetre sem reagalni. mar tegnap sem kellett volna.:-)

 • 2008.05.30 16:39:50Magenta

  Ja igen, és azért írtam az előző alkalomra, hogy csúsztattunk, mert az tényleg az volt. Boríték zsebbe, majd a doki: "áááááá, igazán nem kellett volna", megölelgetett, aztán elhúzta a csíkot.  Ha most adok, akkor csak szemtől szembe vagyok hajlandó, mert ha pénzt adok az orvosnak, hálám jeléül teszem, nem azért, mert szokás vagy elvárja.

  Vagy akár a szülésznőnek.

 • 2008.05.30 18:19:31szeszter

  no akkor mi szűkmarkúak voltunk. Első gyereknél a doki (aki amúgy az orvosom magánrendelésen, de pont ő volt ügyeletes), kapott a gyerekről egy képet + 10e Ft-ot. A második gyerkőc is nála született, szintén ő volt ügyeletben, kapott egy képet + 15e Ft értékben "élményt".  Aztóta úgy hallom anyagiasabb lett... kár. Lehet, hogy mi is hozzásegítettük??? :)))

 • 2008.05.30 18:37:15Magenta

  :)))

  szeszter, mostani szülésnél, ha a dokival nem vagyok elégedett, vagy valamit elszúr, mint az előző (amikor is ezt a mondatot hallottam: "bassza meg, berepedt a hüvelyfala végig, varrhatom össze, előbb kellett volna a gátmetszés") egy fillért sem fogok adni.

  Ha véletlenül úgy jön ki, hogy éppen ő van bent, mint orvos és nem extrában rángatom be, akkor szintén nem.

 • 2008.05.30 18:45:33chaya

  Én voltam párszor egy magán nődokinál alkalmanként 5000 ft-ért. Az első alkalommal észrevette az endometriózisomat, amit előtte senki. Berendelt vizsgálatokra a kórházba - ingyen - utána csinált egy laporoszkópiás műtétet. Már a műtét előtt kérdeztem, mennyibe fog ez nekem kerülni mire közölte, hogy hát semmibe, mert a műtét a kórházban lesz. Műtét után persze varratkiszedésnél akartam neki borítékot adni, amit felháborodottan visszautasított mert hát ő már előre is megmondta, hogy nem kerül semmibe. Szívem fájdalma, hogy ez a csodadoki már nyugdíjas és bár a magánrendelése megvan meg valami kórházban is rendel de szüléseket már nem vállal.

  Úgyhogy most járok az sztk-ba, még senkinek nem adtam egy fillért sem. Eddig 4 dokinál voltam, mindig akinél arra a napra tudnak időpontot adni, ami nekem jó. Mindegyik kedves volt - némelyik kedvesebb, aki meg annyira mégse, ahhoz nem megyek többet. Van elég. Várni nem kellett még 15 percnél többet egyszer sem. UH-nál szintén időpont van és tartják is az időpontot.

  Mert egy dolog magándokihoz járni, ha az ember elmegy egy évben egyszer és kifizetni 5 ezer forintot, na de havonta meg kéthetente fizetni ennyit (vagy még többet is, ahogy itt olvasom)? Azért az elég nagy érvágás.

  Lehet hogy csak szerencsém van az sztk-val, ahova járok és a többi annyival rosszabb, hogy muszáj magánorvoshoz menni?

 • 2008.05.30 23:58:45eino.

  #

  2008.05.29 10:30:34 szövetszöcske  csutkababa : En a csuszopenzt mindig annak a rovasara irom aki elfogadja. A rendorok, illetekhivatali emberek (es az orvosok) sara. Kozel sem egyenlo pozicioban van az orvos es a beteg, a kiszolgaltatottsaggal nem szep dolog visszaelni.  -------

  Szöcske, ez elvileg ül, de dolgoztam pár hónapig olyan bentlakásos intézményben, ahol többen szinte megsértődtek, hogy nem és nem akartam elfogadni a borítékot. Pedig nekem aztán nem volt kiszolgáltatva senki, csak valahogy értékelték a jó szót meg a mosolyt, amiről Másutt írt, hogy egyes szakmákban elengedhetetlennek kellene lennie.

  Szóval pénzt nem fogadtam el, de amikor beledug a zsebembe egy marék konyakosmeggyet (legalább azt fogadjam el...), tegyem ki belőle?

  Tehát valamiért ez itthon nagyon idiótán működik, totál zavar van a fejekben.  Amúgy hamar otthagytam a helyet, a kevésnél is kevesebbet kerestem, de ideiglenesen jól jött az is.

 • 2008.05.31 10:18:06Sanima

  chaya,  Budapesti vagy? Mert ha igen, akkor engem ingencsak érdekelne az a dokid, aki nyugdíjas már, de még nőgyógyászati rendelése van.

  Sajnos én eddig nem túl jókat fogtam ki...Ha ő meg tényleg figyelmes, lelkiismeretes, és kedves, akkor szívesen járnék hozzá.( már ha budapesti)

 • 2008.06.01 22:05:17SGHV21

  Ami feltűnt nekem egy ideje már, és más posztokon is ezt tapasztaltam, hogy szinte mindenki elégedetlen a csecsemősökkel. Tisztelet a kivételnek persze! De miért van ez, miért ennyire gáz a helyzet általánosságban? Mégiscsak pici újszülöttekről van szó, akik épp csak túl vannak a sokkon, hogy már nem a jó meleg pociban vannak!

  Amikor én szültem odáig fajult a helyzet, hogy felnyomták őket a nem tudom mi a pontos titulusa, de ellátásért felelős igazgatónál.  Én is dokit akarok váltani, de olyan ciki. Kb. 10 éve ehhez a dokihoz járok, az anyukám is hozzá jár ezer éve, de csalódtam benne úgy érzem. És mégis adtunk pénzt, mert azt is cikinek éreztem volna, ha nem adok. Meg most is vissza kellene mennem, de csak húzom halasztom, lehet elmegyek simán a kórházba,egy rákszűrést "bárki" meg tud csinálni, és mégsem 7000 Ft, és ha van más baj is esetleg, csak meg tudja állapítani.

  Csak múltkor is találkoztunk vele, megálltunk pár szót váltani, és olyan ciki volt... már rég vissza kellett volna mennem...

 • 2008.06.02 14:02:58Macskacico

  Mivel en nem Mo-n fogok szulni, ezert a tapasztalataim nem hasznosithatok kozvetlenul masoknak, de azert leirom, hogy en mennyit fizetek. Itt 7 kotelezo orvosi vizsgalat van, amit a tarsadalombiztositas vissza is terit (egy bizonyos hatarig). Igy en minden egyes alkalommal 35 eurot fizetek a doktorneninek, amibol 25-ot visszateritenek, a tobbi az en reszem. Mindig csinal ultrahangot is, mindig emlekezik is rank, (jovendobeli apuval szoktunk menni). De az is igaz, hogy ez egy kis varos... de nala tenyleg rengetegen szoktak lenni. Amugy amit nem tudok meg az a korhazi/szulesi dij. Egy baratnom is itt szult, vasarnap ejjel, igy a hetvege meg az ejszaka miatt egy csomot kellett fizetnie, mert az aneszteziologust ugy kellett felkelteni es behivni a periduralis injekciohoz....A csomo azt hiszem majdnem 2000 euro volt! De majd leirom, ha errol tobbet tudok. Szoval a lenyeg, hogy itt nincs halapenz, nagyon szepen definialt dijak vannak, amik meg az ajton is ki vannak fuggesztve, igy elore lehet kalkulalni a teljes koltseget, es eszerint lehet donteni, hogy hol akar az ember szulni. (ez egy klinika, nem a helyi korhaz)

 • 2008.06.02 14:23:41chaya

  Sanima,

  A doki a bécsi úton rendel Óbudán. AMúgy meg előtte a Margit kórházban dolgozott, de mikor a Margitban megszűnt a nőgyógyászat, átment a Jánosba (azt hiszem). Most nem tudom, melyik kórházhoz tartozik - ha ez érdekes egyáltalán. Megírhatom vajon itt az elérhetőségeit vagy hova írjak neked magánban?

 • 2008.06.02 14:24:44chaya

  Ja, nagynénémnek a hőhullámait kezelte ki, miután előtte már nem tudom hány orvost végigjárt vele szegény. Úgyhogy családilag nagyon elégedettek vagyunk/voltunk vele.

 • 2008.06.02 15:16:24palaj

  chaja nekem is megírnád a doki elérhetőségét? Vidéki vagyok, de Bp-en élek, és hátha itt leszek várandós :o) szinyo2006@freemail.hu

  És az is érdekelne, melyik sztk-ba jársz, mert engem mindenki azzal riogat, hogy itt Bp-en aztán minden vizsgálatra rá kell szánni egy napot, vagy magándokihoz kell menni. KÖszi!

 • 2008.07.09 17:28:57burek

  www.robertklinika.hu/arlista.htmlszerintem ezek az árak nem rettenetesek, és előre tudod, mennyi az annyi

 • 2008.07.09 17:50:36Pandita

  Én előre nem fizettem semmit. Kiszemeltem a dokit, megbeszéltem vele, hogy ő lesz az én választott orvosom. Onnantól hozzá jártam időpontra, gondozásra. Nem kapott pénzt, egyszer sem. Úgy gondoltam, hogy először legyen velem tisztességes, emberséges, és utána majd honorálom azt, belátásom szerint. Így történt. A szülésnél sem hagyott minket magunkra, kellett is a szakértelme igencsak! Utána megkapta a borítékját, amivel nagyon meg lehetett elégedve, mert kontrollra menvén hatalmas mosollyal, öleléssel fogadott (60.000-et kapott).

 • 2008.07.09 17:52:04Pandita

  (ja, amikor szültem, amúgy is épp ügyeletes volt, tehát csodálatosan sikerült időzíteni)

 • 2010.07.05 10:53:41yettanagyi

  Hol él ez a Mikola? Ez napi probléma, és így van ez már tizen-huszon éve. A nagy lányom 22 a kicsi 12 éves, mind a kettőnél fizetni kellett a 9 hónap alatt minden ellátásért, pedig egy kórházban dolgozom az orvossal, és még a szülésért külön is. Hallom a kismamáktól, hogy melyik orvos mennyit kér a szülésért, ez napi téma. Csodálom, hogy csak most ébred ez a jó ember. Hol él ez a Holdon ? Ez teszi tönkre az egészségügyet, hogy a kórház ágyában, műszereivel vizsgálnak nem csak a nőgyógyászok, hanem a sebészek, traumatológusok munkaidőben, és horibilis összegeket kérnek egy-egy műtétért. Ha jól hallottam a nőgyógyászok már 100 ezrekben beszélnek egy szülés kapcsán. Hahó ébresztő !!!!!!!!! Egy hónapban több milliót keresnek ezek a tahók, sőt még tervezni és kalkulálni is tud előre, ahhoz mérten hány kismama jár hozzá gondozásra, mikor szül és mikor fizet. Így aztán lehet menni nyaralni, lehet kacsalábon forgó palota, Londonban ösztöndíjas csemete stb.

 • 2010.07.05 11:03:22yettanagyi

  Ja és Pest mellett egy magánkórházban másfél mila egy szülés, Bárdosék ott szültek.

 • 2010.07.05 11:11:13Farkasokkal táncoló

  Már másfél?
  Én még leragadtam 5 éve a félmilliónál (Telki).

 • 2010.07.05 11:33:22mazsola84

  Asszem ha terhesgondozással együtt kéred (minden létező extra vizsgálattal) akkor van 1-1,5 milla között. Maga a szülés félmilla ha sima (epi nélkül), csaszi durvább árban.

 • 2010.07.05 11:38:28Rosa Rugosa

  Aki most nyert a lottón bátran vállalhat gyereket.

 • 2010.07.06 00:11:33Naturale

  Nekem az első szülésnél is meg a másodiknál is előre lefixált összegbe, 100 e-be került a szülés, plussz a magánrendelésen, az alkalmankénti, (első gyerekné) 8000 ezer, (második gyereknél) 10 ezer ft. A két gyerek két különböző orvosnál született és azért váltottam, mert a fogadott orvosom a fenti összegért, nyaralás miatt lepasszolt a fönökének, aki ugyan prof volt, de velem úgy bántak az osztályán, mint egy db szarral. Plusz, amikor újra terhes lettem, nem volt elég a fenti összeg, kikötötte, hogy már csak abban az esetben vállal szülést, ha elvégeztetek egy Kombinált tesztet, amiröl késöbb kiderült, hogy maga sem tudta pontosan milyen vizsgálatokból áll, mert keverte az integrált meg a négyesteszt vizsgálattal. Csak azt tudta, hogy hova menjek és mennyibe fog kerülni. A vizsgálatot a család unszolására ugyan elvégeztettem, de már nem neki vittem a leletet, ami nem meglepően, de nem volt 100% osan negativ, ott csak kb százalékot tudnak mondani. Az új doki másik kórházban, megnézte a leleteimet és elvállalt, de nem olcsóbban, hanem picit drágábban, utolag mégis azt mondom, a másodikért megérte az az összeg, az elsönek nagyon nem. Az elsőnél caki-paki szar volt a teljes kórházi ellátás, életem legrosszabb élménye volt az a szülés, és bunkó volt a személyzet, egyetlen kiscsaj volt normális néha, ő kapott egy 5-öst még, a másodiknál 1 ágyasba mentem okulva az első szülésből, ott annyival is többe került, és aki még kapott 3 ezret az, aki elintézte, hogy legyen 1 ágyas nekem és mellesleg amikor ott volt, mindig rámkukkantott. A dokim éjjel-nappal dolgozott, a folyoson jövet-menet benézett, hogy hogy vagyok, minden renben van e, kell e valami és mikor mi fog történni.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta