SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél lefáraszt

2008. május 26., hétfő 13:00

Abigél megindult, nincs már előtte akadály, körbe-körbe vándorol a lakásban mindent tanulmányoz, midnenhova eljut, minden helyiséget felfedez magának, és kitartóan mászik utánunk, a hang irányába. Természetesen azok a helyiségek keltik fel leginkább az érdeklődését, ahol eddig nem sokat tartózkodott, úgy mint a fürdőszoba, a konyha, és az előszoba, elérkezett hát a pillanat, bababiztossá kell tenni a lakást.Csakhogy fogalmam sincs, hogyan! Persze a kötelező köröket azonnal lefutottuk, zsúrkocsi kiürítve, az italokat nem is tudom, hová dugtuk hirtelen, - nem baj, úgyis ideje leszokni az ivásról. Konnektorok bedugva, vegyszerek elpakolva, macskakaja bezárva.


Csakhogy ez az egész még semmi, úgy érzem tulajdonképpen az egész lakást el kéne pakolni, minden bútort lecserélni, hiszen minden alá bemászik, és beveri a fejét, minden cipőt és papucsot megnyalogat, mindent meghúzogat, amit elér, minden zsinórt megfogdos, a vécét kedvesen ölelgeti, minden véletlenül elől hagyott tárgyra ráveti magát és dolgozni kezd rajta. És természetesen minden apró, fulladásveszélyes tárgyat megtalál, ebben a pillanatban egy csokipapír-darabot kotort épp ki a kanapé alól, - hát, mi sem vagyunk éppen a legrendesebb család. Kiszedtem a kezéből, de itt van megint a dohányzóasztal alatt, ha hirtelen feltérdel, azonnal beveri a fejét.

Őszintén úgy érzem, hogy kicsit most elfáradtam, és nem csak a pakolásban, nem abban, hogy minden perc állandó veszélyforrás, hiszen tudom, hogy ez most természetes, de Abigéllel mostanában egy közelharc az élet. A héten felállt a kiságyában, majd igen hamar rájött, hogyan kapaszkodhtat fel a bútorokon is. Mindenhol feláll, kizárólag állni akar, de persze még nem megy neki olyan jól, ide-oda inog, közben vigyorog, iszonyú büszke magára. Majd egyszer csak puff, eldől, előre vagy hátra. Beveri a fejét, ordít, megvígasztalom, leteszem, és kezdődik az egész előrlől. Ráadásul az apjával is jókat vitatkozunk, szerinte ugyanis nem kéne mindig felkapkodnom, ha elesik, de én meg úgy sajnálom, nagyon meggyőzően tud bőgni, még levegőt se vesz.

Szintén heti fejlemény, hogy egyszerűen úgy döntött, a pelenka fölösleges és alantas dolog, és szinte lehetetlen bepelenkázni. És ez nem túlzás, nem azt jelenti, hogy jaj, izeg-mozog, forog a gyerek, és milyen nehéz ráadni a pelenkát, hanem szó szerint értendő. Nem hajlandó hanyatt fekvésben megmaradni egy másodperce sem, ha egy plazmatévét nyomnék a kezébe, akkor sem, ordít, csapkod, vörös a feje, folynak a könnye, és minden izmát megfeszíti.

Ahogy tud, elslisszol, én meg utána, négykézláb leszedem róla valahogy a pelenkát, közben repül a szar mindenfelé, megtörlöm a fenekét, majd lerogyok egy sarokba pihenni, közben ő köröz a lakásban, a biztonság kedvéért valahova odapisil, majd kezdődik a második kör, a pelenka feladása. A hagyományos pelenka természetesen szóba sem jöhet, csak a méregdrága, bebújós nadrágpelenka. Ráadásul újra előhúzta a mellényzsebéből a sikoltozást, mi már csak denevérhangnak hívjuk, egész nap, megállás nélkül sikoltozik, néha még a kezét is ökölbe szorítja, hogy minden erejét beleadhassa egy-egy sikolyba. Mostanában azt veszem észre, hogy reggel tízre, két pelenkacsere, három fejreesés, és két óra, folyamatos sikoltozás után úgy érzem, kész, elfáradtam, megyek aludni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.26 15:37:49cozumel

  Hnora  Ertelek, hat, biztos nem egyszeru a helyzet.

  Vannak szakemberek, akik segithetnek a mozasfejlodest a helyes utra terelni. Nem is feltetlenul szukseges hosszas kezelesre jarni, neha elegendo, ha ok megmutatnak egy par gyakorlatot, Te meg otthon "megtornaztatod" a babat.  Volt egy ismerosom, az o kislanya sem kuszott, maszott, viszont gyakorlatilag a megfordulas utan 1 honappal felallt, es csak allni akart, meg lepegetni, kapaszkodva.

  Ha az anyja letette, visitott, es az ajulasig kepes volt magat farasztani a felallassal.

  Neki is szakemberek segitettek, es vegul a kislany rajott, hogy egy darabig kuszni sokkal mokasabb, mint felallva visitani :-)))

 • 2008.05.26 15:40:40Boci6

  cozumel: igen, tudom, mégis sokan így csinálják (a "legjobb", mikor erre a védőnő, gyerekorv. stb se mond semmit).

 • 2008.05.26 15:43:38cidre

  Hnora, mi most vagyunk túl ezen a korszakon, most 9 hónapos a kisfiam, ő még ülni sem ült, de egy csomószor láttam rajta, hogy idegesíti az, hogy nem engedelmeskedik az akaratának a teste.

  Én megmutattam egy dévényes gyógytornásznak, azt mondta, hogy nem nagyon kell vele semmit csinálni, az izmai rendben vannak: esetleg ezt tanácsolom neked is (mármint, hogy mutasd meg gyógytornásznak), néha elég egy kis rásegítés is, hogy elkezdjen mozogni, vagy még annyi sem kell. Azóta egyébként már kúszik a kisfiam, szerintem perceken belül mászni is fog, mert simán kinyomja magát négykézlábra.

 • 2008.05.26 15:46:39hnora

  Már én is gondoltam rá, hogy beszélni kéne egy szakemberrel, legfeljebb felesleges kört futok vele. Na majd szerdán megkérdem a gyerekorvosunkat. Amúgy igyekszem annyit fektetni, amennyit csak hajlandó elviselni, napjában többször szoktam vele játszani, hogy forgatom a hátáról a hasára meg vissza, és minden érdekesnek tűnő dologgal próbálom a forgásra és a kúszásra ösztökélni, egyelőre kevés sikerrel. Az a furcsa, hogy hasáról a hátára fordulni tud, de mégsem használja, akármennyire is utál hason lenni. És alváskor ügyesen fekszik az oldalán. Az az érzésem, hogy egyszerűen nem akar erőlködni. Ha úgy teszek elé egy tárgyat, hogy éppen ne érje le, akkor nem igyekszik igazán megszerezni, megállapítja, hogy nem éri el, és már nem is érdekli tovább.

 • 2008.05.26 15:53:30cozumel

  Boci  Erre inkabb nem is mondok semmit...:-(  Az en ikreim kisse lassubbak voltak az atlagnal, de a dokinenim mindig nyugtatgatott: nem az fontos, hogy mennyire hamar tudnak bizonyos dolgokat megcsinalni, hanem, hogy milyen sorrendben.  Az enyemek hasonfekudni utaltak, szivbol uvoltottek, ha hasratettem oket. De en azert minden nap par percre hasaltattam oket, aztan ugy 4 honapos koruk korul mar nem bantak. Gyonyoruen kinyomtak magukat, aztan probalkoztak a megfordulassal, ami ugy 6 honapos korukra sikerult, oda-vissza.

  1 honap mulva mar profin kusztak, es NEKEM akkor jott el a "Kanaan".  Igaz, hogy ketten ketfele, de ugy lefarasztottak magukat, hogy onnantol kezdve aludtak nappal 2X masfel orat.

  Hat honapos korukig ugyanis nappal egy percet SOHA nem aludtak, viszont annal kemenyebben bomboltek....

 • 2008.05.26 15:55:44cozumel

  Hnora  sosem felesleges, mert legalabb Magad megnyugtatod!!!

 • 2008.05.26 16:04:17pukimano

  dettó!!! A 11 hónaposommal annyival vagyunk előrébb, hogy már le tud ülni, viszont már vezetgetve jár is, ami sokkal izgalmasabb számára, mint a mászás, úgyhogy lefárasztásban ő is díjnyertes. az ember ilyenkor kezdi értékelni a túlbuzgó nagyszülőket....  Egy két koppanás szerintem nem árt egyébként. nálunk szinte az egész lakásban kő van és eléggé paráztam, hogy mi lesz. koppant is párat, ahogy kell, hiába próbáltam vigyázni, de meg is tanulta pillanatok alatt védeni a fejét. így utólag nem bántam meg.  a fejlődési sorrend meg annyira azért nincs kőde vésve. a lányom még nem tudott kúszni (hacsak a hídállásból lehuppanunk nem volt az), sőt kutyázni sem kutyázott mikor felült. ő ülésből ment előrefelé mászásba.

 • 2008.05.26 16:41:30cozumel

  Pukimano  Az nincs kobevesve, hogy egy gyereknek 6 honaposan kell kuszni, 8 honaposan maszni, X honaposan felulni, felallni, elindulni jarni kell.  Az, hogy mi az optimalis sorrend, az kobe van vesve.  Az, hogy lesz-e karos kovetkezmenye annak, ha a gyerek elter a sorrendtol, az nincs kobevesve.  Az, hogy LEHET negativ kovetkezmenye, az igen.  Az, hogy a szulonek mit kell lepni, ha elterest lat, az sincs kobe vesve.  En a magam reszerol inkabb segitenek egy 7 honaposnak a mozgasfejlodesben, mint egy 7 evesnek a diszlexiaban.

  De nyilvan, ez egyeni preferencia.

 • 2008.05.26 16:42:31Felicitasz

  (Az én gyerekem egy angyal. Hét hónapos, feláll a kiságyban, lassanként odakinn is, mászik, felfedez. Csináltam neki játszóteret a nappaliban, babaplédek, kis szőnyegek, kb. két és félszer két és fél méteren. Teleraktam érdekes tárgyakkal és játékokkal. Órákat elvan ott, és fél szemem mindig rajta, de nagyon, nagyon jó kisfiú. Esések: mint Abigél. Áll, frusztrálódik, eldől. Bemászik valami alá, feltérdel, feje bever. Sír. De én alapvetően hagyom békén, és érezhetően tanulja, hogy mit hol nem érdemes és hol igen...

  Egy árva panaszos hangom se lesz itt most.)

 • 2008.05.26 16:53:30hnora

  cozumel

  Ezt úgy érted, hogy ha a fiam forgás nélkül kezdett ülni, akkor lehet, hogy diszlexiás lesz? Ajjaj. Szegénynek helyből 2 másik oka is van rá, most már tuti diszlexiás lesz szegény...

 • 2008.05.26 17:16:23Felicitasz

  Azért ne temesd még a dolgot :-) Tényleg nagyobb az esély, de még ha egyéb faktorokkal összeadva 90% esélye van is, akkor is ott marad a maradék 10, hogy nem lesz az... Majd az iskolában kiderül. Addig meg foglalkozz vele sokat, bár ezt már megteszed eddig is...

 • 2008.05.26 17:18:05cozumel

  Hnora  En nem vagyok szakember, ugyhogy inkabb idezek!  Nem BIZTOS, hogy diszlexias lesz a gyermeked, de olvasd el ezt:

  "Miután elkezd kúszni, a baba mintegy önmagát fejleszti a folytonos mozgással, minden mozgás tulajdonképpen edzés a számára, így fejlődik izomzata és idegrendszere az újabb mozgásfajták elsajátítására. Az egyes mozgásformák menetrendszerű elsajátítása hozzájárul a későbbi finommozgások fejlődéséhez is, ezáltal fejlődik a beszéd, a ceruzafogás és vezetés is.  Éppen ezért fontos, hogy a baba a saját ütemében fejlődjön és ne maradjanak ki az egyes lépcsőfokok, ezért nem szabad kézen fogva vezetgetni a kicsit, amikor magától még nem tud járni, hiszen ebben az életkorban a mászás a legfontosabb a számára, ezáltal sajátítja el a járáshoz szükséges elemeket és fejlődik ki az egyensúlyozáshoz szükséges izomzat és idegrendszer.  Ezért mondják azt a szakemberek, hogy ha valamelyik fázis kimarad a mozgásfejlődésből, akár diszlexiás is lehet a gyerek, ez azonban nem feltétlenül van így minden esetben. Sok baba gyorsan végigmegy az egyes fázisokon, a kúszást 1-2 mászómozdulat követi, de amint rájön a felállás nyújtotta élményekre, ezután inkább azokat gyakorolja, a szülőnek ez úgy tűnhet, hogy kimaradt egy fázis, de voltaképpen a gyermek ebben az esetben csak gyorsan túljutott egy fejlődési szakaszon és továbblépett egy másikra.

  Az sem gond, ha nagyon gyorsan, akár már 9-10 hónapos korban elkövetkezik az önálló járás ideje, már amennyiben ez a baba saját fejlődési üteméből adódott így.

  Hasonlóképpen azon sem kell aggódni, ha csak jóval 1 éves kor után méltóztatik önállóan sétálgatni a pici."  Ezert irtam, hgy semmi nincs kobe vesve, de en inkabb megmutatnam a gyermekem szakembernek.

  Es nem a gyerekorvosnak, mert sajnos nagyon sok nem ismeri fel, ha gond van!

 • 2008.05.26 17:22:34kisbéka

  nyugi, lesz ez rosszabb:-))

  a miénk most indult el úgy istenigazából, azaz feláll, elszalad, és csak a lakás másik végéből hallom, ahogy dolgozza a tárgyakat... ez a jobb, a csönd sokkal riasztóbb tud lenni.

  ja, a tesója most lett három hetes, szóval sokszor úgy megyek utána, hogy hugi lóg a cicimen...

 • 2008.05.26 17:33:36psyché

  amennyire en tudom, a mozgasfejlödes genetikailag is meghatarozott dolog. pl, ha egy csaladban mindenki kihagyta a kuszas/maszas fazist, akkor nagyobb a valoszinüsege, hogy az ö gyereke sem fog maszni. ez nem feltetlenül vezet diszlexiahoz. ez egy kicsit regebbi velemeny. az ujabbak szerint a maszas nem annyira fontos. a fontos inkabb az, hogy hagyd a gyereket a sajat tempojaban fejlödni es ne kenyszerits ra semmit.:-)

 • 2008.05.26 18:42:37mormi

  Mar kezdtem megijedni, hogy az en kismanom nem jo sorrendben halad, de csak pont a conzumel altal leirt fejlodesi ugrast produkalja: profi kuszo, de csak idonkent, immel-ammal all negykezlabra, viszont par napja elkezdett felterdelni es felallni - a felallas ugyan meg inkabb csak egyfajta hidban allas, a terdeles es az allas kozotti atmenet, de mar feljebb tornazza magat a terdelesnel.

  Nagyon stabilan ul es folyton ulni akar, de felulni meg nem tud, csak segitseggel (a kezunkbe kapaszkodva), avagy felig ulo/fekvo helyzetbol mar onalloan felul. Emiatt allando problematikam, hogy mennyit engedjem ulni, mert visit, ha fektetem, de a gerince ki tudja, nem sinyli-e meg. Teljesen vizszintes fekvo helyzetbol kell tudnia onalloan felulni ahhoz, hogy ne karosodjon a gerince ules kozben? Ti hogy tudjatok?

 • 2008.05.26 20:05:06oreille

  MM! annyira jót nevetgéltem, éljen a képzelőerő! :-)))) persze könnyű nekem, Bambi még nem indult el, csak kúszva, hátra. viszont a pelenkázás már beküzdötte magát a rémálom kategóriába. itthon kevésbé gond, mert széles a pelenkázó, de útközben sokszor az az érzésem, hogy a gyerek, aki valójában egy angolna, mindössze egy seprűnyélen fekszik, olyan keskeny a hely....  Többiek! köszönöm az infokat a mozgásfejlődésről. úgy látom optimálisan haladunk. néha feltérdel és hintázik, ülés stabilan (így végre eljátszik egyedül egy darabig) és ma este felhúzta magát állásba.  Mormi! ha eldől, akkor igyekszem kicsit "fekve tartani", mert úgy gondolom, hogy azért dőlt el, mert elfáradt. ilyenkor ha méltatlankodni kezd, akkor előveszem a zenés-táncos szórakoztató programomat :-))) ja és ő sem tud vízszintesből felülni. • 2008.05.26 20:33:36Békanőci

  MM, úgy szép az élet, ha zajlik! :) Ismerős a helyzet: akinek kicsi gyereke van, az egész nap katasztrófaelhárít.  Zozó sem díjazza a pelenkázást, de megtaláltuk erre a problémára a (pillanatnyi?) megoldást: akció közben adok neki folyadéktól függően cumisüveget vagy csőrös poharat. Gyönyörűen, a hátán fekve iszogat. Az öltöztetés neccesebb, mert amit az egyik oldalára ráhúzok, azt közben a másik oldaláról lehúzza.

  De imádom! :)

 • 2008.05.27 08:13:20galiba

  Egy 22 hónapos, na az aztán tud dobhártyaszaggatóan sikítani, lehetőleg a bolt közepén, miközben leveti magát a földre. És az összes néni megvetően nézi az anyját közben.  Mostanáig azt gondoltam, hogy alapvetően nyugodt ember vagyok, akinek fát lehet vágni a hátán. Átértékeltem. Legszívesebben én is sikítva fetrengenék a földön időnként.

 • 2008.05.27 09:55:20Leharcolt

  hnora: mozgásfejlődés fontos. Nem is igazán a sorrend, hanem, hogy mind meglegyen. Nagyobbik (most 26hónapos) kúszás után felállt, de rájött, hogy milyen jó mászni. Gyorsabb mint a totyogás és jó kergetőzni velünk. Ő 11zhónaposan ment egyedűl. Kicsi (9hónapos) lustább kicsit. Kúszik hátrafelé és egy idő után elég ideges tud lenni tőle, de hagyni kell, mert így tanil.

  Lefárasztás: Egy kétéves hisztijénél rosszabb és fárasztóbb dolgot nehezen tudok elképzelni.

 • 2008.05.27 10:00:11agaranty

  Mormi! szerintem pont jól csinál mindent a gyereked, szakemerek szerint (én nem vagyok az, csak utánanézek aminek tudok)az hogy milyen sorrenben áll-ül magától lényegében már mindegy, az előtte lévők sorrendje a fontos(abb).

 • 2008.05.27 11:21:32Maja Papaya

  Cozumel, nem kötekedés, de arra azért kíváncsi lennék, hogy a szakemberek mit kezdenek azzal a gyerekkel, aki egyedül még nem tud menni, csak kapaszkodva, és folyton a kezét nyújtja, hogy menjünk már!!! Vagy utál már feküdni, de még nem tud önállóan ülni.  Hagynám békén? Majd abbahagyja a nyafogást (ami egy idő után elviselhetetlen üvöltéssé fajul)? Nem új nekem ez az elmélet, hogy fontosak a lépcsők, lehetőleg semmit ne hagyjon ki a gyerek, és főleg mindent a saját tempójában csináljon, de képtelen voltam a gyakorlatba átültetni, sajnálom. Megtörtem.  Miközben gyönyörűen produkáltak mindent a "maga idejében", mindkettőnél volt egy kis elhajlás: a nagyot ültetni kellett egy időben, mert követelte, a kicsit meg kézen fogva vezetgetni, mert ő meg azt követelte.

  De annyiban maradtam az elveimnél, hogy az egyik elvem szerint az embernek időnként felül kell bírálni az elveit :)

  MM, a gyerekek elég hamar megtanulnak ügyesen földet érni, ideális esetben leülnek, ha meleg a helyzet, de esni is egyre ügyesebben fog Abigél is, meglátod! Az enyémek egy idő után úgy estek, hogy a fejük nem koppant - alig van szőnyeg a lakásban, volt motiváció megtanulni - persze, kivételek mindig vannak, mert az ágyról nehéz úgy fejreesni, hogy csak a feje ne érjen le :)  A fiam amúgy előbb hosszasan gyakorolta a felállásból visszaülést, csak azután kezdett el ácsorogni és lépegetni, ő mindenben óvatos-alapos, ellentétben a lányommal. Ő akar és akar, hamarabb felállt, mint a bátyja, de miután felkapaszkodott valahol, hamar rájött, hogy pácban van és üvöltött, hogy csináljunk már valamit. Ha késtünk, eldőlt és bőgött. Aztán pár hét alatt ő is megtanult visszaereszkedni térdre vagy fenékre, onnantól már nem kellettünk.

  Van remény!

 • 2008.05.27 11:37:15Maja Papaya

  Lakáspakolást mi nem vittük túlzásba. Ami közvetlen életveszélyt jelentett, azt elérhetetlenné tettük, illetve elpakoltuk azokat a dolgokat, amelyek elsőre veszélyesnek tűntek a gyermekre nézve vagy épp fordítva, amiket sajnáltunk volna, ha megsemmisülnek. De minden veszélyforrást lehetetlenség kiszűrni, hacsak nem zárjuk a kölköket gumiszobába teniszlabda méretű szivacslabdákkal. Elég, ha átesik egy fakockán, rá egy másikra, már kész a baj, pedig az aztán a végtelenségig bababarát, ugye. És állandóan a sarkukban sem lehetsz, mert tetszik, nem tetszik, van más dolgod is, én járókába sem tettem őket (igaz, mindketten max fél méterre bírtak lenni tőlem egy időben, aminek megvan a maga sajátos bája...), szóval marad a jó fül, a hetedik érzék és a szerencse, hogy éppen jókor nézz oda. A foltok és púpok szerintem kötelező tartozékai egy eleven kisgyermeknek. Csak nagyobb baj ne legyen!

 • 2008.05.27 13:17:13B-

  Szerintem egy csomó mindent tök ügyesen kezelnek, amiről mi azt hiszzük, hogy életveszélyes.  Mi például az üvegasztal sarkától paráztunk, anyukám vett is rá sarokvédőt. A gyerek minden reggel azzal kezdte a napot, hogy akkurátusan leszedegette őket :-) Nem akarom elkiabálni, de 13 hónapos, mászkál-járkál-felkapaszkodik egy ideje, és SOHA nem ütötte meg magát az üvegasztalba, mindig direkt óvatos, ha a közelében van.  Persze majd ha jön a szaladgálós-elbotlós korszak, akkor lehet, hogy lecseréljük az asztalt :-) Csak oda akartam kilukadni, hogy nagyon sok dologgal megtanulnak együttélni, elég, ha a konnektor-vegyszerek-kések szentháromság bababiztos, magát az életet nem lehet teljesen bababiztossá tenni, de kellő odafigyelés mellett nem is kell szerintem.

 • 2008.05.27 16:28:18cozumel

  MP  Nem vagyok szakember, tehat nem tudom Neked megmondani, hogy mit csinalnak azzal a gyerekkel, aki kihagy egy fejlodesi lepcsot.

  Csak azt tudom, hogy tobb ismerosomnel is "elohoztak" a gyerekbol az eppen kovetkezo mozgasformat, amit kihagyott volna.

  Es mikor ez megvolt, a gyerek valahogy "raerzett", hogy neki ez a mozgasforma egyelore meg egyszerubb....

  Na, ez most abszolute laikus megfogalmazas volt...

  Talan majd errejar Wish, o el tudja mondani szakszeruen.

 • 2008.05.27 16:28:41cozumel

  Wish vagy Marcangolo, mindketten ezzel foglalkoznak.

 • 2008.05.27 19:28:45mormi

  Koszi, akkor en nem aggodom. Tegnap egesz nap a felallast gyakorolta a kukac, este 8-ra meg beajult a faradtsagtol. Cserebe viszont hajnal 4-tol orankent ebredt. Ahogy egyre tobbet mozog, egyre nyugtalanabbul alszik. Napkozben is 10 percenkent felebred, ujra es ujra kell nyugtatgatni, altatni. En meg kezdek ezzel parhuzamosan kisse kimerulni.

 • 2008.05.27 22:52:38macskosz

  Kis ciponyalogatas....ugyanmar...kell hogy legyen immunrendszere a gyereknek. Azok a torpek akik haziallat mellet nonek fel kisebb valoszinuseggel lesznek allergiasak. Nem veletlenul, kiskortol tobb anyaggal talalkozik az immunrendszeruk. Aztan hogy a kutya/macska idonkent vegignyalja a gyereket...nagy cucc.

 • 2008.05.27 23:16:04másutt

  az enyem is nyalogatja cipotalpakat. meg mindig probalom elkapkodni elole, pedig mar regen fel kellett volna adni, mint remenytelent.

  most mar 30 masodperc alatt atcsuszik hason a szoban.

  mire odaerek, kieszi a macskakajat a cicatanyerbol es kilog a szajabol egy saras bakancs.  a sok ragojatekot persze ignoralja.  sebaj.  egeszseges.

 • 2008.05.28 07:43:44B-

  A mi gyermekünk is cipőfetisiszta. A múltkor nem engedtem neki, hogy a vegyszerekkel játszon a fürdőben, sértődötten-felháborodottan sírva kivonult. Na mondm, ez furcsa, máskor ha sír, mindig hozzam bújik... De már sejtettem, hogy kitalált ő valami jobbat, mint a hipónyalogatás :-) Az apja 45-ös utcai cipőjét vette ölbe (talppal maga felé), és simogatta :-) Közben még mindig sértődötten hüppögött :-)))  Szerintem egyébként az nem fejlődési lépcső, ha az egyedül járni nem tudó gyereket kézen vezeted. Ha magától is felkapaszkodik és a bútorok mellett lépeget, tolja maga előtt a babakocsiját stb, akkor ennyi erővel beléd is kapaszkodhat, mégis csak szimpatikusabb az anya, mint ey fotel :-) Amíg nem fárasztod le direkt és ő diktálhatja az iramot, addig szerintem ebben nincsen semmi káros.

 • 2008.05.28 07:44:52B-

  Mármint nem fejlődési lépcső KIHAGYÁSA, értelemszerűen.

 • 2008.05.28 08:06:13nyunyóka

  Mother Mary!

  Az én kisfiam most 14 hónapos, mi is sokat harcoltunk pelenkázás ügyben. De hurrá, megtaláltam a megoldást: énekelek neki, és csodák csodájára nyugton marad, szép komótosan tisztába tudom tenni... Hmmm... vagy iszonyatosan jó hangom van, vagy iszonyatos... :))

 • 2008.05.28 08:57:53katakarika

  Bár már cozumel "megidézte" a két szakembert, én is kíváncsi vagyok a véleményükre.

  Lehet, hogy értetlen vagyok; de olyan kisbabát, aki nem forog, kúszik, nem nyomja fel magát térdelésbe, mászópózba nem káros ültetni, sétáltatni?

  Vkinek az ölében, etetőszékben persze "ül" a még felülni nem tudó baba, de más esetben nem hiszem, hogy jót tenne.

 • 2008.05.28 11:02:00mormi

  A mult heten en is atestem nehany idegosszeroppanason pelenkazas kozben, az en megoldasom az lett, hogy a hasara teszem a torlokendos muanyag dobozt. Mivel orulten szeret dobolni, ez egesz jol lekoti, pufoli a dobozt es kurjongat, es nem utolso sorban hagyja magat pelenkazni.  Cipofetisizmus szinten van, de eddig meg altalaban sikerult idoben kozbelepnem. Mi bent tartjuk a babakocsit, a kerekekre is rastartol igen gyakran.  Ma viszont az a legujabb, hogy terdelo allasban hirtelen oldalt fordul es elengedi a korlatot, es eldol mint egy zsak. Vagy elkapom, vagy puffan...mikor mekkorat.

 • 2008.05.28 11:12:46másutt

  lanyok, nekunk mindig van 2-3 kezreallo jatek (kb 10 centis), baba, kitomott allat, stb a pelenkazoasztal mellett. azokat a kezebe adom es elbabral vele haton fekve kb 2 percig, ami pont eleg.

  az a lenyeg, hogy lefoglald, hogy ne akarjon forogni.

 • 2008.05.28 11:31:37Maja Papaya

  B-, én is erre jutottam, miután jól elgondolkodtam tegnap délután - mármint hogy ha felkapaszkodik és lépeget, akkor már nem teszek rosszat, ha sétálok vele. Az erőltetés meg amúgy sem a kenyerem. Pár napja viszont már az egyedül járást gyakorolja, imádnivaló, ahogy koncentrál!!!! És fáradhatatlan.  Ja, ja, kocsikerék, legkoszosabb cipő! Nem ám akármi, csak apa horgászós cipője, rajta a fél Duna-part, vagy valamelyik jó recés talpú, amiből még nem ráztam ki a homokozót.

  De söprögetéskor is csillog a szeme a kupac láttán, gyorsnak kell lenni :))))

 • 2008.05.28 13:24:21liána

  MM!

  Az én kislányom most töltötte be a kilencedik hónapot és kb. 6-7 hete kezdődött nála is minden, amit leírtál. Nem akarlak elkeseríteni, de még most is tart... A pelenkázás maga a pokol, mert egyfolytában elszökik meg megfordul, gyakran le kell fogni, akkor meg torka szakadtából ordít! Amúgy is ordít, egész nap...És mászik, mindenhová. Olyan dolgokat ér el, amikre nem is gondolnék. Mostmár olyan ügyes, hogy néhány másodpercre magától megáll, úgyhogy lassan szerintem elindul, és akkor végképp végem lesz!

  Mindezeket persze nem panaszkodásképpen írtam, mert hálát adok, hogy ilyen egészséges, ügyes, jómozgású gyermekem van, csak fárasztó, és szerintem mostmár addig nem is lesz vége, amíg iskolába nem megy :)!

  Gyönyörű az Abigél, látszik a szemein hogy huncut is!

 • 2008.05.28 14:37:08zebramama

  Én is hasonló cipőben járok a nyolc hónapos ördögfiókámmal. A múlt hét csúcspontja volt, hogy egy ilyen felálok és eldőlök mert elfelejtettem kapaszkodni akció utáni napon hatalmas puklit fedeztem fel kisördög koponyáján. Nosza futás dokihoz, aki továbbirányított minket egy kórházi kivizsgálásra. Neurológiai tünetet nem produkált a poronty, de megállapították, hogy két helyen eltört a koponyacsontja. Három nap dekkolás kórházban. Gyermek ezerrel pörög tovább, nem érti, hogy a doki szerint ágynyugalomra lenne szüksége. Ezt most megúsztuk, doki szerint pár hét alatt ebcsont beforr, de folyamatosan bennem van a para, hogy történhet vmi. Vettünk védősisakot és próbálom korlátozni szegénykémet, de a felfedezővágya lankadatlan és nagyon szenved az egésztől. Szóval nem akartam senkit megijeszteni, de ilyen is van és rosszabbul is elsülhetett volna.

 • 2008.05.29 23:52:08SGHV21

  Ma sikerült a majdnem 10 hónapos Virágnak a pelenkázóasztalról belepottyanni az ágyába. Még szerencse, hogy nem a földre! Mert ugye nyugton nem marad. Így mi is adunk a kezébe játékot, hogy lekösse magát. Ott álltunk mind a ketten. A játék lepottyant, ő meg utánavetette magát. Kb. annyi idő alatt mint a Forma 1-ben az időmérőn az időkölünbség. Még megmozdulni sem tudtunk ilyen sebességgel!

  Nagyon gyorsan megtanult ülni (ülésbe raktam, és megült biztonságosan), szerintem a sok gyógytornától erősödött meg a gerince. Ül, mint a cövek. amúgy meg egy kis vasgyúró, úgyhogy azt mondta a védőnő, hogy nyugodtan üljön csak, mert erős az izomzata. Aztán elkezdett kúszni, és szép lassan rájött, hogy négykézláb milyen jó, onnan hogy tud felülni, majd lassan mászni kezdett, most próbál felállni. Térdelésbe már profin megy.

  Szépen lassan halad, de jó így.

  Csak már megint nem akar enni! Megőrülök...

  Ja és cipő, papucs, a tejpépes doboz (még bontatlan), aztán a töltő (bedugás nélkül), a golyós dezodor (persze rácsavarva), a táskám zsinórja (ahhoz úgy nyammog, mint mikor mi a kedvenc kajánkat esszük). Rájött, hogy nyílik a CD lejátszó, kiveszi a CD-t és tovább nem érdekli, de a CD-nek a lejátszón kívül a helye. Az az első dolga, ha "szabadon"engedem. És még lehetne sorolni...

  Egy élmény egy gyerek:-)

 • 2009.05.25 11:22:49Magenta

  Hű, de igaz minden szó! Az én gyerekem ugyanitt tart és ugyanilyen. Amikor elalszik ilyenkor, teljes lefáradás. Neki is, nekem is.

  A felálláson már túlvagyunk egy ideje, de a napokban rájött - nagy örömömre -, hogy fel tud mászni az emeleteságy lépcsőjén és nagy vagányan próbálgatja, mennyi ideig tud úgy megállni, hogy nem kapaszkodik.
  Lefoglalni semmivel nem lehet, csak járkálással.

 • 2009.05.25 11:35:19Brumibaby

  Magenta, nézem a dátumot, nahát, már holnap van, nézem Abigélt, hogy összement, nézem a kommenteket, nahát, ahhoz képest, hogy holnap van, milyen sokan kommenteltek már... Tényleg kéne egy kávé

 • 2009.05.25 11:39:04Magenta

  Brumi, mi egy évvel le vagyunk "maradva" Abigél mögött. Egy hét múlva lesz a mini 8 hónapos. :)))

 • 2009.05.25 11:39:18Meni

  Azt hiszem nekem is kene egy kave...vagy ot percig gondolkoztam, hogy valami zavar van a ter-ido kontiniumban, vagy mi van? Abigel kb a lanyommal egy idos, es ugyan o is lefaraszt, es o is ket percenkent beveri, leveri, megeszi stb. de mintha a jarassal mar nem lenne problemaja...es igen, megfejtettem, egy evvel ezelotti a poszt...Magenta, jol megtrefaltal (gondolom akaraton kivul, jo otlet visszaolvasni a naplokat, biztos segit elviselni a gyereket:)

 • 2009.05.25 11:40:00Magenta

  Szoktam Abigélt visszaolvasgatni, és pont emiatt nagy kedvencem, látom, hogy egy év múlva kb. hol tartunk. :-D

 • 2009.05.25 11:40:34Magenta

  Meni, pontosan. :)))

 • 2009.05.25 11:46:05Meni

  Enyimek 3 es masfel evesek. Neha ugy erzem, hogy kesz, vegem van, nincs tobb erom, turelmem, otletem. Azt hiszem keresek en is egy korabbi naplot. Viszont azt hiszem gyereknaplo nem volt meg itt. Tenyleg, miert csak babanaplo van? Utana mar minden megy majd, mint a karikacsapas? :)

 • 2009.05.25 11:49:33Magenta

  Nekem a két nagy közt három év korkülönbség volt, de az nem volt olyan strapás, főleg, hogy a legnagyobb gyerekem igencsak nyugis, helybenülő fajta.
  De most belenyúltam a jóba, igaz, nem bánom, de néha jó lenne, ha egy-egy játékkal elüldögélne kicsit. Jó oldala, hogy 12 órát lazán végigalszik éjjel, mert elfárad. Ilyenkor napközben is minimum kettőt.

  Néha nem is értem, de még így is el tudom végezni a házimunkát, igaz, azt akkor főként, amikor már itthon van valaki és figyel rá (jó is néha a nagy korkülönbség :-D). Ebben a két órában meg én is erőt gyűjtök a továbbiakhoz. :)))

 • 2009.05.25 11:56:54keke80

  MM!!! Mi is pont itt tartunk!!! Mindenen felkapaszkodik, az asztal-egvyéb bútor mentén ügyesen sétál, a baj csak akkor van, ha EGYEDÜL is próbálkozik. Viszont ügyesen le tud ülni, ha kapaszkodik, ez azért megnyugtató!!!

  Az is megnyugtat, hogy nem csak én vagyok délre mosottrongy-formátumú!!! Lena délelött alszik 1,5-2órát, délután is hasonló, és hála az izgágaságánek, éjszakát is végigalussza. Szóval ha a gyerek alszik, én pörgök, ha máshogy nem megy, pihegek.

 • 2009.05.25 11:58:57Magenta

  keke, látom egy cipőben járunk. :)
  Az egyedül próbálkozástól én is frászt kapok, mert valamiért úgy esik el (főleg estefelé, amikor már dögfáradt), hogy simán hanyattveti magát.
  Viszont attól el tudok olvadni, mikor leguggol. :))))

 • 2009.05.25 12:06:47keke80

  Popeszt hátratolja, és remegö kezekkel kapaszkodik valamibe!!! Isteni!!!

  Az tetszik a legjobban, amikor mint egy kommandós, az alkarjára támaszkodva mászik, mert megint valami kincset gyüjtött és azt akarja megmutatni!!!

 • 2009.05.25 12:13:31Magenta

  :))))))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta