SZÜLŐSÉG

Terhesvitaminok: a drágább jobb?

2008. május 23., péntek 14:00

Sok mindent tehetünk születendő gyermekünk egészségéért, a helyes táplálkozás és az egészséges életmód mellett (vagy inkább annak szellemében?), lehetőségünk van különféle, terheseknek ajánlott vitaminok rendszeres szedésére. Sok kérdés merül fel a leendő mamákban ezekkel kapcsolatban, s az orvosok hozzáállása is más és más. Míg néhány nőgyógyász feleslegesnek tartja egészséges étrend mellett, s óvja a mamát-babát az esetleges elhízástól, addig mások mindenképpen javasolják a rendszeres szedését.Van, aki önszorgalomból alkalmazza, van, aki enné, de nem bírja. Így vagy úgy, ártani bizonyára nem fog senki velük. Mégis, mit szedjen a kismama? A gyógyszertárakban ugyanis számos vitaminkészítmény található, melyek összetétele hasonló, árfekvésben azonban van némi különbség közöttük, ha nem is annyira térnek el összetevőikben. Kíváncsiságból összehasonlítottuk az összetevőket egy sima vitamin készítménnyel is, amiben jóval több volt a vitamin, viszont kevesebb az ásványi anyag és nyomelem. Így ettől nem lettünk okosabbak, nem támasztja alá azt az összeesküvés elméletünket, miszerint azt is nyugodtan szedheti a kismama.

Mi alapján döntenek a nők? Amit a nőgyógyász, vagy a gyógyszerész (bocsánat, gyógyszergyártó) promótál? Vagy amit a barátnő? Vannak, akik kizárólag ár függvényében vásárolnak, de az is lehet, hogy valaki csak az összetevőket nézi. A Poronty most megmutatja.


Elevit

Az orvosok által talán a legjobban preferált készítmény, mely 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot és 3 féle nyomelemet tartalmaz. Javaslat szerint már a terhességet megelőzően legalább egy hónappal érdemes elkezdeni szedni, s egészen a szoptatás befejezéséig ajánlott használni. Csökkenti a veleszületett, idegrendszert érintő fejlődési rendellenességek kialakulásának lehetőségét (például a velőcső-záródási rendellenességek). A tájékoztató szerint csökkenti a terhesség korai szakaszában gyakori émelygést, hányást és hányingert, azonban sok nő pont az ellenkező okból nem tudja szedni már terhesség előtt, mert émelyeg a vitaminkészítménytől. Az Elevit mindenesetre a legtöbbet keresett készítmény a piacon.

Forgalmazó: Bayer Hungária
Kiszerelés: 30 db/ 2.090 Ft 

Centrum Materna

A Centrum Materna A-tól Z-ig filmtabletta folsavat, vasat, jódot, cinket, és egyéb olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fontosak a terhes, szoptató anyák, és a gyerekvállalást tervező nők számára, pontosan úgy, ahogy a többi étrendkiegészítő. Ugyan ez már nem a sima Materna elnevezésű készítmény, a neve azonban idézi az elődjét. Néhány éve még bőszen riogatták egymást a kismamák, hogy egyes orvosok ellenzik a szedését, mert a babát jó nagyra felfújja, azóta ez már minden vitaminnal elmesélődött néhányszor.

Forgalmazó: Wyeth Whitehall Export Gmbh
Kiszerelés: 30 db/ 2.668 Ft 


Gravida

A Gravida komplex multivitamin készítmény 14 féle vitaminnal és 11 féle ásványi anyaggal, s hasonló kondíciókkal bír, mint az Elevit. Sőt, több C vitamint, kálciumot és magnéziumot tartalmaz. A javaslat szerint a Gravidát is a terhesség létrejötte előtt érdemes már elkezdeni szedni, majd végig a terhesség alatt is. Szintén csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulásának a valószínűségét. Aki szereti a Béres- termékeket, terhes vitaminjával is hű maradhat.

Forgalmazó: Béres Gyógyszergyár
Kiszerelés: 30 db / 1.787 Ft 

Pregnacare 

A terhesség, szoptatás időszaka alatt megnövekedett vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem-szükséglet fedezésére, a vas- és folsavhiány okozta vérszegénység megelőzésére készült táplálék-kiegészítő multivitamin. A fogamzás előtti időszakban a veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenességek megelőzésére alkalmazható, mint az ehhez hasonló készítmények mindegyike. Kevesebb vitamin található a kapszulában, de a szokásos nyomelemekkel mind rendelkezik a készítmény. Természetesen javasolt a fogamzás előtt és a szülés után is szedni.

Forgalmazó: Vitabiotics
Kiszerelés: 30 db/1.171 Ft

MAGNE B6 

A Magne B6 nem kifejezetten kismamavitamin, hanem magnéziumhiány kezelésére alkalmas készítmény. Akkor kell alkalmazni, ha valamilyen oknál fogva nem kerül kellő magnézium a szervezetbe, vagy felszívódási problémák adódnak, esetleg túlzott magnézium-ürülés következik be. Terhesség alatt fokozott magnéziumbevitelre van szüksége a szervezetnek, így szükséges lehet a pótlása, segíthet a kellemetlen (lábikragörcs), valamint a veszélyes (korai, sok keményedés, mely a méhszáj nyílásához vezethet) görcsök enyhítésében. Magnéziumhiányra utalhat a túlzott ingerlékenység, idegesség, szorongás, izomgörcs.

Forgalmazó: Sanofi-Aventis
Kiszerelés: 30db/ 810 Ft

PREGNAVIT-ratiopharm kapszula

Vitaminhiányos állapotok megelőzése, speciálisan terhesség, gyermekágy és szoptatás időszakában, amennyiben azok táplálkozással nem befolyásolhatók. Kevesebb ásványi anyag tartalma mellett a legolcsóbb terheseknek is gyártott multivitamin.

Forgalmazó: Ratiopharm Hungária
Kiszerelés: 30 db/ 650 Ft 

Folsav 3 mg

Ez egy igazán célirányos készítmény. Minden egyéb vitamin és ásványi anyag bevitel nélkül, a folsavval előzhető meg a veleszületett velőcsőzáródási rendellenesség előfordulása. Hatását úgy fejti ki, hogy a nukleinsav szintézisre hatva részt vesz az osztódó sejtek működésében és a vörösvértestek képzésében. Egyéb folsavhiányos állapotok kezelésére is alkalmazzák.

Forgalmazó: Valeant Pharma
Kiszerelés: 50 db/ 1.020 Ft forrás: www.beresmagazin.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.23 16:08:59B-

  Ha hányingeretek van a vitamin után, próbáljátok meg nem a reggelivel bevenni, hanem mondjuk ebédkor vagy vacsira. Nekem bevállt.  hímzőkör: A Lenkei csinál külön terhesvitamint, vagy a normál megavitaminját szeded? Mert azzal óvatosan, a túladagolt zsírban oldódó vitaminok nagyon komoly fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatnak!!! Szép dolog a nagy dózisú vitamin, de ne felejtsük el, hogy csak a placebót nem lehet túladagolni: aminek van hatása, azt óvatosan kell adagolni. Mindennel így van, miért a vitaminokkal lenne másképp?

 • 2008.05.23 16:14:07B-

  Banyek, asszem elszállt :-(  Tehát mégecccer: ha hányingeretek van a terhesvitamintól, próbáljátok nem reggel, hanem ebédhez, vacsihoz bevenni. Nekem bevállt.  hímzőkör: a Lenkeinek van terhesvitaminja, vagy a normál megavitaminját szeded? Mert a zsírban oldódó vitaminok túladagoláskor fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatban!!  Ez egyébként mindenkire igaz: ha terhesen vitamint szedtek, nagyon óvatosan járjatok el, ha több terméket (vagy nagy dózisú multivitamint) választotok, mert a magzatra veszélyes lehet a zsírban oldódó vitaminok dömpingje.  Csak a placebónak nincs mellékhatása, ha egy anyag hatással van a szervezetre, akkor nem mindegy, milyen dózisban jut be. A vitaminokkal miért lenne másként?

 • 2008.05.23 16:38:15B-

  Mégse szállt el :-) De látom, nem csak én jártam így...  Ha jár erre MODI, kitörli az ismétléseket?

 • 2008.05.23 17:15:47hímzőkör

  B-  tudtommal nincs terhesvitaminja a Lenkeinek, de eddig nem hallottam még negatív visszajelzést sehonnan, és nem mindennap szedem, viszont iszonyat életerős vagyok tőle. csökkentem heti 3x adagra.

 • 2008.05.23 17:36:26B-

  Hát igen, de azért elég közismert, hogy Lenkei rajongótáborának jelentős része szcientológus, ők biztos nem adnának "negatív visszajelzést" a vitaminjairól (a katolikusoktól se hallottam még negatív visszajelzést a Lourdes-i zarándokhelyről).  Én azért elég problémásnak tartom, hogy ilyen nagy dózisú vitaminokat forgalmaz, anélkül, hogy figyelmeztetné a vásárlókat, hogy még az egészséges, nem terhes embereknek is necces lehet, hát még annak, aki gyereket vár vagy vesebeteg.  Az a baj, hogy ez a Lenkei-biznisz sokkal inkább szól a hitről, mint a szakértelemről, de ez a magánvéleményem.

 • 2008.05.23 17:46:56mid24

  Egy másik szempont az összehasonlításhoz:

  én pajzsmirigy túlműködéses voltam a terhesség előtt, alatt, és most is az vagyok. Éppen ezért nekem nem ajánlották jód tartalmú ételek, italok, étrend kiegészítők szedését, ezért voltam muszáj az Elevitet szedni, és szedem még néha most is (szopizunk még ezerrel).

  Persze az elején + folsavat is szedtem, napi 2X1-et (a nőgyógyi ajánlotta), mert vízben oldódó vitamin lévén a felesleg úgyis kimegy.

  Ja, és a listához:

  a DM-ben kapható a cég saját márkájú 'Multivitamin+Mineral' narancs ízű pezsgőtablettája, ami szintén jó erre az időszakra (+ a tablettát lenyelni nem bíró hányósoknak kifejezetten nyerő).

 • 2008.05.23 17:48:49hímzőkör

  nem hiszek, nem veszek, nem adok, nem kérek:)  az ilyen pszicho-izé dolgokkal nem foglalkozom, a vitaminnal eddig nem volt semmi gond, a vérvételeim is teljesen jók voltak igazából. amúgy sosem vennék meg semmit vallási alapon...főleg, hogy nálunk ez nem divat. de azért csökkentem heti 3ra az adagot:)

 • 2008.05.23 17:52:28mirka

  Az első dokim (sztk), aki végülis csak megállapította a terhességet, mert később máshoz mentem, a görcsölő hasamra magne bét ajánlott, úgy általában meg az elevitet. Egyiktől sem volt semmi bajom, de a magne bé nem nagyon használt, inkább csak idővel ritkultak és enyhültek a görcsök. Az új doki magnerot tablettát ajánlott helyette, mert több benne a magnézium, az elevitre meg azt mondta, hogy igazából mindegy, hogy szedem-e, mert amiből kell, abból kevés van benne, ami meg nem kéne annyira, abból meg sok. Végül abbahagytam az elevitet, és ferro-folgammát szedek, amiben b12 vitamin, folsav és vas van, meg ugye jön még a magnerot. Az egyetlen változás, amit észrevettem az elevit elhagyása óta, hogy nincs székrekedésem, aminek azért eléggé örülök :) • 2008.05.23 18:16:15Boci6

  Nekem az összes kombinált tablitól kegyetlen hányingerem volt akár reggel akár délben szedtem..Töredelmesen bevallom, nálam zöldség, gyümölcs játszott és folsav :) A végén pedig Ferrofolgamma. Ja középidőben kaptam Magne B6-ot semmit nem használt, szerintem ez totál placebó, ha elhiszed , akkor elmúlik a hányingered a B6-tól :))) De cáfoljatok meg!

 • 2008.05.23 18:26:18egymasikelet

  Szerintem a tehresvitaminokat normál multivitaminnal összehasonlítani nem szabadna. Megvan, hogy egy kismamának miből mennyi kell, és ehhez mérten állítják össze, míg egy multivitaminnál sokkal általánosabban gondolkodnak. Szerintem legalábbis.

  Ami kimarad és amit személy szerint én nagyon szeretek, az a HIPP Natal, ami természetes, már amennyire az ilyen szerek azok lehetnek, és folyadék, tehát könnyű elviselni. Gyógyszertárban lehet kapni, és azok, akik a fent felsorolt készítmények hatására (mert van ilyen is) méginkább szenvednek a hányingertől, azoknak nagyon tudom ajánlani.Én főlega természetessége miatt kedvelem.

 • 2008.05.23 18:27:59Boci6

  Hipp natál: most is előttem van a kép: reggel iszonyat hányinger, hűtő kinyit, kis üveg összeráz, orr befog, brutál vasízű lötyi le, és borzongás :)))) Istenem..milyen szép is volt :)

 • 2008.05.23 19:54:37Majda

  Pajzsmirigy alulműködéssel nem mertem semelyiket szedni, mert mindben van jód - legalábbis az okos patikus ezt mondta, mikor külön és direkt erre kérdeztem rá. Úgyhogy maradt a sima folsav, aztán hányinger ellen a sima B6, magne B6 nem vált be rá.

  Végül az endokrinológus felvilágosított, már a szülés után, hogy simán szedhettem volna akár jódtartalmút is, de már mindegy... Legközelebb majd kipróbálom valamelyiket :)

 • 2008.05.23 20:16:26druantia

  Én külföldön először Sanatogent szedtem, aztán itthon váltottam az Elevitre. Semmi problémám nem volt vele, a szoptatás alatt is bevált. Plusz az elején szedtem még folsavat, a terhesség közepétől pedig orvosi utasításra MagneB6-ot. Így nyugodtabb voltam, de azért az egészséges táplálkozást is legalább ugyanilyen fontosnak tartottam.

 • 2008.05.23 21:24:48vikimanka

  Az egész terhesség alatt remekül éreztem magam, háromszor hánytam, mindháromszor mikor bevettem a terhesvitamint. Mondtam a dokinak, hogy kihányom, azt mondta, hogy akkor nem kell szednem. Ferro folgammat és középidőben magne b6-ot szedtem.Szerencsére egészséges bébim született. Van ilyen is, hogy egyszerűen nem tudtam szedni. Úgy gondolom a szervezetem tudta, hogy az már felesleges nekem. Legalábbis ezzel nyugtattam magam.

 • 2008.05.23 21:40:02Starlark

  Én gravidát szedek, még sose volt émelygés vagy rosszullét tőle.

  Az első 3 hónapban a doki még szedette velem mellé még a + folsavat is.

  Most Mg Ca kiegészítés van a lábikragörcsök miatt.

  Farkasétvágyat sem okoz és nem is hízok többet mint kéne.  Majda: nekem is pajzsmirigy alulműködésem van Eutthyrox 50 és 75-öt szedek rá, nyugodtan lehet mellé jódtartalmút szedni, a bébi pajzsmirigyének kell az.

 • 2008.05.23 21:42:43hamsa

  Én Elevitet szedtem az elején, és borzasztóan hányinegerem volt éjjel-nappal. Orvos és védőnő is javasolta a hányinger ellen a vitamint - aztán rájöttem a baj okára: az Elevit - és szinte mindegyik vitamoin - segédanyagként laktózt tartalmaz, én meg arra érzékeny. Mindenesetre ez a tény akkoriban (5 éve) nem volt a dobozban rendszeresített papíron, hanem egyéb módon találtam meg az adatot. Nem valami kedves tény, de érdemes odafigyelni rá.

 • 2008.05.23 21:54:04Dortje

  Én ELEVIT-et szedtem előtte, közben végig, és szoptatás alatt. Szoptatás alatt kicsit kilengtem az Eurovit-Kismamákra, de nem jött be, és visszatértem az Elevitre, bár most már csak heti 2-3-at szedek a 10 hónapos kisfiam szoptatása mellé. Remélem legközelebb is bejön. Nem volt tőle hányingerem, székrekedésem se ettől. Ajánlom mindenkinek. És nem vagyok persze gyógyszer gyártó. :)

 • 2008.05.23 21:57:34míramira

  Én meg Mg-t epret őszi és sárgabarackot,dinnye banán,alma stb....

  Paprika, uborka,paradicsom,brokkoli,spárga.

  Őszi + sárgabarac napi 2-3-4 kg

  A ferro folgamma viszont szerintem is jó.

 • 2008.05.23 23:23:55Matykoka

  Sziasztok, én is Elevitet szedtem mind a két gyerkőcnél, és most a tervezett 3. előtt is, aki nagy valószínűséggel ugyanugy az első próbálkozásra jött össze mint az első kettő.

  Bocsássatok meg az offért, de a nagylányom bárányhimlős és őt ápolom, most nekem (illetve a picinek) nem lehet ugye semmi baja, ha én már voltam bárányhimlős?

 • 2008.05.23 23:59:39kerekbilincs

  Anyája, én is a pregnacare-t választottam. Egyrészt, igazad van a folsavval kapcsolatosan, másrészt, kiemelik a dobozán is, hogy már "nem divat" A vitamint nagyobb dózissban adni, mert a túlzott bevitel magzatkárosító hatással bir. A pregnacare-nek ráadásul van egy olyan kombós változata, amihez omega-3 kapszulák vannak. nos, ez a kutatások szerint nagyon jót tesz a baba idegrenszerének (hadd hozzon 5-öst matekból).

  Tényleg fura, hogy a több összetevőt jobbnak itélik meg - ez nem pont igy van.

 • 2008.05.24 03:16:51Felicitasz

  Sima Centrum Forte-t szedtem már évek óta, amikor teherbe estem. Ezt folytattam, nem váltottam át semmilyen terhesvitaminra. Omega-3 kapszulát szedtem mellé.

 • 2008.05.24 06:47:43Subbantósdi

  Első terhességem idején ELEVIT-et szedtem, bár MATERNA-t szerettem volna, de pont akkor vonták ki valamiért a forgalomból.

  Mostani terhesség alatt, mert összehasonlítottam az azóta megjelent GRAVIDA-t és az ELEVIT-et, az előbbit választottam, egyfelől jobban magyar termék, és nem a francia gyógyszeripart kéne támogatni, bár ezek a gyógyszergyárak már kezdenek multik lenni és ki tudja, a Béres-ben mennyi külföldi tőke van. :o)

  Nekem egyikkel sem volt semmi gondom, első három hónapban minden nap egyet, utána már csak hetente háromszor szedtem belőlük, semmi mellékhatás, nem híztam tőlük és szerintem biztos csak használtak. :o)

  Ezen kívül persze ment első három hónapban a Folsav, aztán meg megy a Magne-B és most kezdek vastablettákat szedni, az első terhesség alatt végig Aktiferrin-t (vastabletta) szedtem, mert elég vashiányos vagyok alapban, a mostani állapotom jobb volt, úgyhogy csak mostantól (30. hét) ajánlotta a dokinő.

 • 2008.05.24 08:15:30alvó sejk

  Bár valaki említette, kimaradt a cikkből az Eurovit kismamavitaminja. Ez kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartlamaz, mint általában a többi, viszont van benne Omega-3 zsírsav.

 • 2008.05.24 10:08:24Barkanyúl

  Én nem vagyok szcientológus, azt is utálom, aki nem utálja őket :), de én is Lenkeit szedtem a terhességem alatt (kb. a hatodik hónaptól), és az egyszer biztos, hogy az addigi álomkórnak pár nap alatt vége szakadt, tele lettem energiával és a közérzetem is kifogástalan lett.

  Engem is figyelmeztettek, hogy óvatosan ezzel, mert magas a magzati rendellenesség kockázata. Nem mondom, volt bennem egy kis félsz emiatt, de próbáltam az orvosok másik felére (mert azért az tény, hogy a tdomány legalábbis nem egységes a magas dózisú vitaminokat illetően), és a saját ezzel kapcsolatos megérzéseimre hallgatni, és szedtem tovább. Nálunk semmilyen problémát nem okozott, a lányom lassan két éves, és tökéletesen egészséges (egyébként kb. nyolc hónapos kora óta ő is ilyen vitamint kap, a gyerekeknek szólót). Nekünk tehát pozitív tapasztalataink vannak. • 2008.05.24 10:17:48ladygodiva

  Lécci, lécci ne szedjétek a lenkei vitaminjait, nem bevizsgált készítmények, legalább ne a születendő gyerekeket kockáztassuk ennek a sarlatánnak a készítményeivel.

  Nemrégiben kezdődött vita, hogy az A és E-vitamin növeli-e a daganatos betegségek kialakulásának eélyét.A gyártók szerint nem, a kutatók szerint igen.

  A fenti cikkben leírt "ártani bizonyára nem fog senki velük" merész kijelentés.

 • 2008.05.24 11:00:35Südve

  Teherbeesés előtt 3 hónapig szedtem a folsavat és egy sima multivitamint, aztán a poz. teszt után a Gravidát+folsavat a 12. hétig. Azóta csak a Gravidát (meg persze a MagneB6). Előző terhességemnél Elevitet szedtem, de borzalmas székrekedést okozott, szerencsére most nincs ilyen gond.

 • 2008.05.24 13:11:57Dittacska

  Én a terhesség első 12 hetében az Elevitet szedtem, szorgalmasan, mindenre odafigyelve. Azóta egy héten egyszer-kétszer szedem már csak, néha egy-két MagneB6-ot is beveszek.

  Én szentül hiszek az egészséges táplálkozásban, és hogy az ételekkel minden fontos vitamint és ásványi anyagot megadhatunk babának és magunknak. Persze nem vitás, nagy odafigyelés kell és tudatosság. Változatos étrend, sok zöldség, gyümölcs, hasznos fehérje, magok, stb, és sok sok folyadék. Minden járulékanyag nélkül a lehető legtermészetesebb formában fogyasztani mindent. Husikat jól átsütni (grill a legjobb).

  Mindenzt igazolja, hogy az összes vizsgálati eredményem a lehető legjobb, nagyon nagyon jól érzem magam, teljesen problémamentes várandósság. A nőgyógyászom azt mondta, sok ilyen egészséges kismamát szeretne.

  Putty, a mozgást elfelejtettem, nem sportolok a terhesség alatt, de mindenhová bicajjal járok, és hát mi nők tudjuk mi minden tennivaló van a házban, ház körül.

  S valami számomra rejtélyes dolog miatt mínusz 2 kg-nál járok a terhesség 5. hónapjában.

  Szerintem tudatosan étkezzünk...

 • 2008.05.24 14:04:15fuszulyka

  Terhesvitaminok, folsav, magnézium nélkül is 4,17 kilós makkegészséges gyereket szültem.

 • 2008.05.24 14:19:52jam

  Anno megkérdeztem a gyógyszerészt, hogy melyik vitamint ajánlja és azt mondta,hogy a Gravidát, lévén az magyar termék a magyar étkezési szokásokhoz igazítva. Számomra ez meggyőzőbb volt, mint a sok összehasonlítgatás, hogy melyik mennyi ezt meg azt tartalmaz. Ahogy a fentiekben írjátok, lehet, hogy a jóból is megárt a sok. Ráadásul, az elevit nekem szorulást is okozott, a gravidával ilyen gondom nem volt. Ellenben reggeli után bármelyiket kihánytam :)

 • 2008.05.24 16:46:53cozumel

  Dittacska  az egeszseges taplalkozassal egyetertek, de a mai zoldsegek/gyumolcsok sajnos nem minden esetben tudjak teljes mertekben fedezni a megnovekedett vitaminszuksegletet.

  Nyilvan, amig jol erzed Magad es a baba fejlodik rendesen, addig Neked sikerul :-) • 2008.05.24 17:08:16psyché

  A folsav szedese azert elegge fontos. Amiota a terhes nök szedik drasztikusan csökkent a nyilt hatgerinccel, es hasonlo rendellenessegekkel született csecsemök szama. En pl pusztan evessel nem is tudtam volna fedezni a megnövekedett szüksegletet. Amugy en Maternat szedtem. Nagyon jo volt. Talan az elsö harmadban nem art melle meg külön egy kis folsavat szedni. Az egeszseges taplalkozas emellett termeszetesen elengedhetetlen.

 • 2008.05.24 19:41:24evaandrea

  Ladygodiva,

  nem tudom,mi ez a lenkei vitamin, úgy veszem ki, valami nagydózisú vitamin.

  Abban szerintem teljesen igazad van, hogy a zsírban oldódó vitaminok túladagolása veszélyes, de azt, hogy az A ill E vitamin növelné a rák kialakulásának veszélyét, nem hinném. Pont ezek a vitaminok segítenek lekűzdeni a kórt, igaz,nem művitaminok, hanem természetes formájukban, tehát zöldségből, gyümölcsből. Úgy még túladagolni is elég nehéz, max sárga lesz az ember tenyere a sok répától, sütőtöktől...

  Az, hogy milyen hatása van a magzatra ill az anyára a zsírban oldódó vitaminok túladagolása, lenne itt a fontos kérdés.

  Erről nem tudsz valami használhatót?

 • 2008.05.24 20:44:14Csöre

  Az A vitamin túladagolása magzatkárosító hatású lehet, ennyit tudok. Ha pl. valakinek az extrém mértékben pattanásos bőrét magas A-vitamin tartalmú gyógyszerrel kezelik, alá kell írnia egy tájékoztatót, hogy a gyógyszer szedése alatt és a befejezést követő 2 hónapon belül nem eshet teherbe.

 • 2008.05.24 21:05:51ladygodiva

  evaandrea

  a rák kialakulása, és összefüggések bizonyos anyagokkal nem hit kérdése.Ezek a kutatók egy több ezres adatbázis eredményeiből publikálták ezt. Az A-vitamin (tüdő)rákkeltő hatását évekkel ezelőtt bizonyították, kisebb esetszámon ugyan, de ezt most egy átfogóbb vizsgálat igazolta. A gyógyszergyártóknak soha nem lesz célja, hogy ezeket az edeményeket világgá kürtöljék.

  Továbbá, mivel az általad is említett vitaminok zsírban oldódnak, éppen ezért nehezebben is ürülnek ki a szervezetből. Túladagolni éppolyan könnyű, mint a C-vitamint, csak az nem rakódik le a szervezetben. Az, hogy besárgul a tenyered a sütőtöktől nem a maximum, hanem a minimum. Sok álatalános tünetet okozhat a túladagolása, mint pl. hányás, fáradtság, hajhullás stb. Konkrétan az A-vitamin túlzott bevitele okozhat magzati fejlődési rendellenességeket. • 2008.05.24 21:10:25ladygodiva

  Egyébként a személyes véleményem az, hogy ebben a régióban, ahol mi élünk, sok gyümölcs és zöldség terem, együk azt. Ha valaki terhes lesz, vagy szeretne az lenni, gondoskodjon róla, hogy naponta ezekhez hozzá jusson. A folsav bizonyítottan csökkenti az idegrendszeri fejlődési rendellenességek kialakulását, ezt érdemes szedni, a terhesség első trimeszteréig. És ennyi.

  Angolában vagy Szudánban más a helyzet.

  Lehet, hogy a kevesebb több.

 • 2008.05.24 21:27:59evaandrea

  Ladygodiva,

  köszi. Egyébként én is osztom a nézeted, miszerint a vitaminokat természetes módon a táplálékkal vigyükbe a szervezetbe, ezzel elkerülhetjük a túladagolás veszélyét, kellemesebb, és egészségesebb, mint a műdolgok...

 • 2008.05.24 22:04:40Peltak

  Sziasztok!  Kimaradt egy másik USA-ból beszerezhető vitamin a LIFEPAK Pre-Natal. Nálunk ez vált be. Jobban felszívódik, mert nem szintetikus vitaminokat tartalmaz. Azért még magne B6-tal ki kellett egészíteni.

 • 2008.05.25 09:49:20Dittacska

  cozumel, psyché  Bizony igazatok van, egyetértek.

  Pontosan ezért emeltem ki, hogy nagyon fontos a tudatosság. Tudnod kell, milyen táplálék mit és mennyit tartalmaz (körülbelül). és ez persze nem egyszerű.

  Folsav kétségtelenül fontos, pontosan ezért nem hagytam ki egyik napon sem az első 12 hétben, amikor a legfontosabb "dolgok" vannak alakulóban a pocakban. Folsav ügyben pedig annak van nagy szerencséje, aki imádja a sóskát és a spenótot, mint pl én :)  Emellett találtam egy nagyon klassz könyvet (magyar könyvet), amit azonnal meg is vettem még a várandósság elején. Címe, várjuk a babát. Hétről hétre lebontva megtalálhatjuk benne az adott várandóssági időszak legfontosabb vitaminjait, és a természetes előfordulásukat. Rengeteg táplálkozási tanáccsal, heti étrendjavaslatokkal, és az ételek teljes receptjével látja el az olvasót.

  Nem reklámozom, én sem hallottam róla soha, a könyvesboltban bukkantam rá, nagyon klassz, ajánlom mindenkinek!

 • 2008.05.25 11:58:17didi

  A Lenkei vitaminok nagyon megosztják a jónépet, ahogy itt is :

  Amennyire nekem sikerült utána járni, nem a vitaminok okozzák a betegségeket (ld C-vitamin vesekő, A-vitamin rák), hanem a tabletta, kapszula egyéb adalékanyagai. Teljesen mindegy, hogy Lenkeit vagy Bérest szedsz, az arány és a természetes adalékok számitanak. Lenkei egyébként kijelentette, hogy a gyógyszertárban kapható vitaminok összetétele szempontjából a centrum a legjobb. Félre ne értsetek, nem vagyok Lenkei felszentelt papnője, de vannak tények, amiket sajnos el kell ismerni. Többek között az RDA (felnőttek számára ajánlott napi vitaminbevitel) mértékét annak idején Hitler állapittatta meg az orvosaival az alapján, hogy mi az a szükséges MINIMUM, amivel a katonái még tudnak harcolni.

  Amúgy Elevitet szedek, a Lenkeinek eléggé rossz ize van kifelé, és lenyelni sem birtam.  Én azt vallom, hogy a szervezeted megmondja, hogy mire van szüksége. Ha két kiló cseresznyére együltő helyedben, akkor azt edd meg vitamin helyett :D

 • 2008.05.25 12:47:27másutt

  fuszulyka, gratulalok a szep nagy babahoz, de ez nem olyan egyszeru.  kajalhat egy kismama 9 honapon keresztul semmit csak habcsokot, mikozben skorbutja lesz es akkor IS lehet 4,17 kg-s gyereke.

  es egy korosan sulyos cukorbeteg 120 kg's nonek is lehet vitaminhianya, kalciumhianya es beteg gyereke.  a gyerek merete reszben genetikus, reszben attol fugg menmnyi idore szuletik, reszben meg az anya dietajanak (zsir, cukor, szenhidrat, tapanyagok, stb) eredmenye.  ellenben a folsavtol nem lesz nagyobb gyereke valakinek, viszont kisebb esellyel lesz szuletesi rendellenessege.

 • 2008.05.25 13:58:34míramira

  Csöre! tudsz nekem ilyen gyógyszert ajánlani?

  Mármint pattanás ellenit magas A vitaminnal??  Ja!!

  Mástól is szívesen veszem az ötletet.

 • 2008.05.25 14:02:47míramira

  Most nézem hogy én mindent megeszek amiben található A vitamin mégsem a legszebb az arcbőröm.

 • 2008.05.25 14:16:28ingridke

  hali.akinek 40évesen is pattanásai vannak-4gyerköccel a háta mögött-annak már nem segít semmiféleA vitaminos valami,ugye?aki tud vala-  mit,írjon.köszi.

 • 2008.05.25 22:06:18evaandrea

  Ingridke, Miramira,

  A pattanás miatt érdemes elmenni bőrgyógyászhoz, tud adni krémet, ecsetelőt, és A vitamin injekciót, bár ezt majd csak ősszel, mert fényérzékenységet okoz.

  A legnagyobb fiamnál bevált, nála végigcsináltuk az injekciókúrát, és tényleg rendbejött a bőre, azóta sincs gond vele. Az aktuális kamaszomnál a krémet és az ecstelőt használjuk most, ha szükséges , majd ősszel az Avitamin is jön, de úgy látom, ez is elég lesz neki.Zinery oldat és Differin krém. Látványos a javulás.Ugyanezeket írták fel a nagyobbnak is, de neki ez nem volt elég.

  Szóval van segítség! Egyébként akinek 40 évesen zsíros a bőre, nem lesz egyhamar ráncos sem...minden rosszban van valami jó!

  A B vitaminkomplex is jót tesz a pattanásos bőrnek . pl élesztő belsőleg vagy külsőleg pakolásként.

 • 2008.05.25 22:23:03ingridke

  köszi Miramira,rendszeresen járok kozmetikushoz,mostIlcsi-kúrán vagyok,elég jo,de kiprobálom a tanácsoltakat is.remélem a lányom nem örökli eme fantasztikus géneimet,fiaim talán megúszták.pá.

 • 2008.05.26 07:37:35míramira

  evaandre köszi!

  Szóval van mikor egész tiszta az arcom,de van olyan is hogy pattisabb,a lemosók meg családjai semmit nem használnak nálam.

  De jajjjjj injekció???

  Most mérlegelnem kell!

  :-(

 • 2008.05.26 11:02:13ingridke

  bocsika,most látom,hogy nem jo helyre ment a köszönet,szoval kösziEVAANDREA!!!!!!!!!!!!!!

  Miramira,szerintem érdemes megkockáztatni az injekciot,ha nekem még érdemes,megkockáztatom.de azt nem csak kamaszokon segít?sajna,azon a korosztályon már túl vaok.személy szerint,nekem a pattis bör totál tönkreverte ez önbecsulésemet,mindennapos téma volt nálam,20évvel ezelött,még nem voltak ilyen hatásos kezelések.

 • 2008.05.26 22:04:06evaandrea

  Szerintem a kor nem számít, és van tabletta is, nem csak injekció.A fiam is retteget a tűtől, ezért lefekhetett a kezelő ágyra, hogy ne ájuljon el. Persze nem volt semmi baj, csak elővigyázatosságból.

  A belső kezelés úgy tűnik hatásosabb, mint a külső, hisz azok általában csak tünet kezelnek ideig, óráig, nem az okot szűntetik meg.

  Érdemes kipróbálni már csak az önbecsülés miatt is, na meg hogy jó bőrben legyen az ember...!

 • 2008.05.29 09:39:03Krisz mami

  Én a terhesség előtt Leneki féle vitamint szedtem, elsőre sikerült a baba. Utána váltottam Gravidára + C-vitaminra. Soha semmi bajom nem volt sem a Lenkei félétől, sem pedig a Gravidától. 1x hánytam csak, amikor éhgyomorra bevettem a c-vitamint. Utólag döbbentem rá, hogy nem kellett volna :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta