SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0: Szakítsak?

2008. május 21., szerda 08:10

22. hét

Nagy gondban vagyok. Eddig nem akartam róla írni, de rájöttem, végül is miért ne, nem titok. Új orvost kell keresnem, mert régi kedves doktorom kórházában megszűnt a szülészet, és magánklinika lett belőle. Amivel nincs semmi baj, pont erről kéne szólnia az egész reformnak, fizessen rá, aki jobbat akar, csak sajnos én pont az átmenetbe csúsztam bele, amikor a tb (neadjisten magánbiztosító, bár ennek sajnos már lőttek) még nem finanszírozza semekkkora részét a magánellátásnak, bár ahogy ezt a csődtömeg országot elnézem, nem is fogja.


Én meg momentán nem állok úgy, hogy zsebből kicsengessem, bár a tarifa nyomába se ér Telkinek, de valahogy ha választanom kéne egy wengé színű, krómacél fogantyús tömörfa konyhabútor vagy a fizetős szülés között, én a konyhabútort választom, rohadjak meg. Pedig nagyon jó lett állítólag, régen nem volt a topon ez a kórház, Samut is ott szültem, és eléggé a régi iskolát követték mindenben. De most ígérnek fűt-fát, bababarátságot, kedves csecsemősöket, saját szobát rántott hússal meg plazmát a váróba.

De az igazi dilemma a doki. Hozzá jár az egész családom, még apám is, szeretem, bízom benne, és nagyon sajnálnám, ha szakítás lenne a dologból. De sajnos muszáj. Hogy utálom ezt az egészet! Jártam már pár másiknál, és valami sehol se stimmel. Vagy ő, vagy a kórháza. Azt se tudom, melyik a fontosabb. Van, aki szerint tökmindegy, úgyis a szülésznő számít, van, aki a dokira esküszik, és a szemétdombon is megszülne vele, és én már nem tudom, mit gondoljak. Nem akarom egy idegennel végigcsinálni, vagy egy olyan helyen, ahol a folyosón is szülnek, annyian vannak. Nem akarom éjszakára leadni a babát, és üvegajtón át megmutatni az apjának, de azt se akarom, hogy egy nyolcágyas kórteremben hét szobatársam teljes férfirokonsága előtt kelljen a mellbelövellésem leápolni.

Ráadásul lehet, hogy császár lesz, mert az első az volt, ami annyiban nehezíti a választást, hogy egy ideig fel se tudok kelni, ezért még fontosabb, hogy a pasim is ott tudjon velünk aludni. Összefoglalva: szeretnék egy nagyon bababarát, állami kórházat találni, a közelben, amiről még senki nem tud, ezért kellemesen kihalt, mindig van üres egyágyas szobája, ami nem kerül sokba, a dokit már többen ajánlották személyes tapasztalatok alapján, idén nyáron biztos nem utazik sehová, a magánrendelője is közel van, persze nem lehúzós, ultrakedves, figyelmes, és vállal még szülést. Anyone?

És már lassan a hatodik hónapban vagyok. Kezdek aggódni. Ráadásul a tököm tele van vele, hogy mindig más turkál bennem, amikor a terhesgondozásnak pont a megnyugtató megbízhatóságról kéne szólnia. Talán megszülöm egyedül itthon, csakazértis, és mindenki pukkadjon meg. És egy császármetszés sem lehet olyan nehéz, hogy valaki a családból ne tudja megcsinálni…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.22 12:36:27psyché

  Sue, mi a Technikernel vagyunk, de az az egyik legdragabb. Szerintem, ha te nem dolgozol, akkor csak a privatbiztositasra van lehetöseged. Ha a ferjed itt dolgozik, akkor pedig rajta keresztül kellene, hogy biztositva legyel.Valoszinüleg, valami nagyon specialis szituaciotok van. Hivj fel par Krankenkasset, hogy ök mit javasolnak nektek.

 • 2008.05.22 12:38:14Sue

  Köszönöm, hogy próbálsz segíteni Psyché. Nekem ez nagyon nagy segítség volt. Mi biztosítva vagyunk, de nem a németeknél. Annyit tudok, hogy a bábát nekem kellene fizetnem, azt mondták, ez nem számít alapellátásnak. De most felkeltetted az érdeklődésemet, úgy hogy most online próbálok utánanézni, hogy milyen német biztosítónál lehetne biztosítást kötni. Egyébként én tök hülye vagyok ezekhez a dolgokhoz, most költöztünk ide Németországba és eléggé más, mint ahol eddig voltunk, de megszokható.

  Melyik tartományban élsz?

 • 2008.05.22 12:38:18Cicu

  Sue! A borítékot előbb kapta mint bevallotta volna a hibáját! De sajnos már nem él, mert a "sok munka- ügyelet, kismamák végtelen sora, mert mindeni Őt akarta, nagyon szimpi, nyugodt doki" végett szívinfarktust kapott, és ott hagyott három kisgyermeket. Nálunk a picivel már semmi nincs, egészséges, így megbocsájtottam. Ma már biztos mindent másképp tennék. Jelenleg gyerek orvost keresünk, mert mostanában egyik betegségből még ki se, már benn is vagyunk a másikban, és a mostani még kontrollra sem rendeli vissza a törpéket.

 • 2008.05.22 12:40:59macskosz

  Psyché, ha minden orvos csak ér kizárólag a kötelességét teljesíteni, már rég kihalt volna a fél orszég.

  Ha nem vetted észre, hogy ha valaki, akkor én a paraszolvencia ellen vagyok, viszont megpróbálom nektek megmagyarázni hogy miért van úgy ahogy van, akkor olvasd el még párszor amit írtam, hátha akkor megérted.

  Ha meg akkorse, akkor az nem az én bajom.

 • 2008.05.22 12:45:11Magenta

  macskosz, én ugyan nem ismerem a hippokratészi eskü szövegét, de az orvosok nem a gyógyításra és életmentésre esküsznek fel időtől, stb.-től függetlenül????????????

 • 2008.05.22 12:46:22Sue

  Cicu, nem lehet egyszerű dolgod 3 gyerekkel! Az óviban-bölcsiben sok mindenen átmennek, de azt mondják, ez jó. Nekem egy gyerekbetegségem sem volt és baromi nagy félelmem van, hogy majd ha a gyerekem beleesik, én is megkapom...felnőttként nem tudom, hogy ez majd hogy érint. Akartam rá kérni védőoltást, de azt mondták, hogy ilyen nincs is, pedig másoktól hallottam, hogy kaptak.

 • 2008.05.22 12:49:38Sanima

  Off:

  Sue, ettől én is félek, nem volt semmilyen himlőm, meg a többi gyermekbetegség, amin " át kell esni"..

  Nem lenne jó felnőttként himlőzgetni..

 • 2008.05.22 12:52:19psyché

  macskosz, ha jol olvastam te el is költöztel otthonrol...:-) meg is ertem, hogy miert.:-)

 • 2008.05.22 12:52:19Cicu

  Nemrég bárányhimlősök voltak, persze nem egyszerre, hanem felváltva :-), akkor egy szomszédunk is elkapta, bizony sokkal jobban szenvedett tőle, mint a mi gyerkőceink. Pedig már van ellene védőoltás, amit a mi orvosunk nem ajánlott mert csak 10-15 évig ad védettséget, és mi lesz ha pont akkor kapja el, ha épp babát vár. Így utólag, jobb hogy túlvagyunk rajta, pedig akkor borzalom volt, hogy vakaróznak stb.

 • 2008.05.22 12:53:10psyché

  Sue: Niedersachsenben

 • 2008.05.22 12:54:29Cicu

  megoszlanak a vélemények a védettség idejéről, orvos és orvos között. :D

 • 2008.05.22 12:56:55macskosz

  huhhh, igazad van. nekem se kellene belefolynom ebbe, dehát nagyon zavar amikor a legtöbb embernek fogalma sincs a valóságról, csak az általad is mondott propaganda-médiagépezet által terjesztett marhaságokat szajkózza. Holott ez egy nagy gumicsont, lehet az orvost szidni, hogy milyen pénzsóvár, meg fogadja el, hogyha orvoslett akkor sose fog jól élni, ahelyett, hogy elkergetnék azokat, akik a 70 éves nénik 50 év alatt befizetett járulékaiból részvényeket vettek, meg akik a szociális juttatásokkal vásárolnak szavazatokat.

  Gondolkodni kéne mindenkinek, nem ártalmas az egészségre.  Én végülis jól döntöttem, abból élek amit tanultam és amit szeretek csinálni és soha de soha nem tapasztaltam ezt a fajta véresszájú orvosellenességet.  Nem baj, csinálják csak így tovább otthon, és előbb-utóbb egymást szüleszthetik a kedves kismamák. Úgyis szinte mindenki szaktekintély szülészeti-gyerekgyógyászati kérdésekben.

 • 2008.05.22 13:01:19Sue

  Cicu, az a gond, hogy így sosem tudod, hogy mikor és hol kaphatod el. Félek is pl. rendelőkbe menni most a terhesség alatt.  Sanima, ha jól tudom, te még nem vagy terhes. Ha tényleg van erre oltás, ami használna (nekem azt mondták, felnőttnek nem ér semmit, de ez csak 1 orvos), akkor oltasd be magad, mert ez így tényleg nagyon veszélyes és akkor nem fogsz a szülés előtt és után rettegni, hogy elkapod. Tuti, nagyon kellemetlen lehet. :(

 • 2008.05.22 13:05:00Magenta

  macskosz: tudod, hiába választjuk meg az egyik kormányt, majd váltjuk le, ha MIND lopni fog. Meg ha a parlamentben az a játék folyik, hogy nem azzal vannak elfoglalva, mi is lenne valójában jó az országnak, hanem azzal, hogy ha az egyik kitalál valamit, a másik alátehessen csakazértis.

 • 2008.05.22 13:05:06psyché

  Sue: Ti merre laktok?

 • 2008.05.22 13:05:45Sue

  Psyché, megnéztem a térképen, nagyon messze vagy. Arra csak egyszer jártam. Jó lehet ott a holland-francia határ környékén lakni.:) Én Bayernben vagyok egyébként. Annyiból könnyebb dolgom van, hogy jóval közelebb van Mo-hoz, a szüleim gyakran jönnek ki, tényleg csak pár óra az út.

 • 2008.05.22 13:06:00macskosz

  A közhiedelemmel ellentétben NEM a hippokrátészi eskü a mostani orvosi eskü.

  NIncs benne, hogy ha nem dolgozom, szabadságon vagyok, vagy otthon alszom akkor be kellene szaladnom a munkahelyemre dolgozni. A média viszont szeretné elhitetni hogy napi 24 órában mindenkinek mindent azonnal köteles az orvos megtenni.  Akkor kell segítenem, ha valaki életveszélyben van, például ha a szomszádom nálam vacsorázik és a gigáján akad a falat. Nyilván segítek rajta, de nem az eskü miatt, hanem mert nem akarom hogy baja legyen. Meg ez egyszeren morális kötelezettség.  Ami a lényege az eskünek, hogy a beteg érdekében kell ténykedni, hogy a tudás legjavával kell őt szolgálni. És vagyunk nem kevesen, akik így is tesszük. És azért tudok jól dolgozni 8-17 óra között, mert tudom, hogy 17 órától jön a váltás, aki átveszi a betegeket és mehetek haza pihenni. Meg azért mert többek között anyagi biztonságban van a családom. • 2008.05.22 13:07:00Starlark

  OFF

  Psyché: Niedersachsen de jó ott voltam gyakornok egyszer egy nyáron Ausbüttelben, nem messze Gifhorntól :)

  A bajorokkal ellentétben az ottani emberekről jó benyomást szereztem, jó volt az a nyár nagyon :)

  Bocsi de úgy kijött belőlem :)

 • 2008.05.22 13:10:23psyché

  Starlak: Mi is Gifhorn közeleben lakunk.:-)

 • 2008.05.22 13:10:37Magenta

  macskosz, így már más. Persze, nem vagyok képben az esküvel kapcsolatban.  De előzőleg is azt írtam, hogy ha éjjel háromkor ugrasztom ki az orvosomat az ágyából, én bizony fizetni fogok, ha úgy érzem, megtett értem mindent. Ha inkább visszaalszik, én meg közben megszülök, akkor meg nem. Viszont akkor az ügyeletesnek sem, aki a konkrét dolgát végezte. :)

 • 2008.05.22 13:12:01Magenta

  OFF:  Starlark, psyché, Sue: most már előveszem a térképet. :)

  Az én lányom álma, hogy Berlinben élhessen egyszer (hogy én mennyit fogok benzinre költeni...)

  Egyelőre viszont évente egyszer elmegy Ausztriába nyelvi táborba egy hétre. Imádja. :)

 • 2008.05.22 13:12:13Starlark

  Macskosz álláspontját én megértem. Szerintem se kötelessége az orvosnak a nyaralásból berohanni. A gond ott kezdődik hogy miért nem lehet az ügyeletesben megbízni?!

  Az ügyeletesnek, háziorvosnak, védőnőnek adott pénzt nem értem. Ok persze hallottam már olyat hogy az osztályos nővérek közölték hogy ez ennyi meg ennyi lesz és addig meg se ágyaznak míg nem perkálsz. Az ilyet meg mélységesen elítélem.

  No de ez már túl is van ragozva...

 • 2008.05.22 13:14:24Magenta

  Háziorvosnak, védőnőnek még a büdös életben nem adtam pénzt, és nem is fogok. Magam részéről a védnőnő tök fölösleges valaki az életemben. A háziorvoshoz meg lemegyek rendelési időben, miért kéne pénzt adnom neki???  Ellenben ha a kórházban az osztályos nővérek ilyennel állnának elő, akkor a jóistennél is írásos panasszal élnék, tojok rá, mennyi a fizetésük és hogy esetleg azért állnak így a dologhoz.

 • 2008.05.22 13:14:28Vakmacska

  Egyébként már most is a jól menedzselt szülészete tart el több kórházat. Az István úgy lett babagyár, hogy néhány doki (ma már vannak közük olyanok, akik megvehetnék holnap az egészet tokkal-vonóval) rájött, nem olyan rossz bolt azt nyújtani a kismamiknak (legalább ahol lehet) amit szeretnének. Inkább visszaforgattak a zsből masszázsfotelre, labdára, festésre, hírnévépítésre, mert rájöttek, hogy fejni azt lehet, amit etetnek is.  Amikor a Bajcsy úgy döntött, hogy imidzset vált (jól sikerült, űrkorszaki diagnosztikai tömb és egyéb mifenék) az egyik első lépésük volt, hogy átalakították a szülőszobákat (nagyon szépek, rajta vannak a neten), utánajártak, hogy a csecsemősök közül kiket szidnak orrba-szájba a Babaneten, és hogy jogosan-e. Akikről kiderült, azok repültek. A szomszédom szerint (most lesz 1 éves a kisebb) most már jó szülni a Bajcsyban, csak ott kevésbé értenek a szülészeten a marketinghez mint az Istvánban.  Egyébként ne hülyézzünk le minden hálapénzelőt, aki a népszavazáson úgy szavazott, ahogy. A HVG-ben is írtak a héten egy kis szösszenetet - egyszerűen arról van szó, hogy előbbi eljárással legalább esélyt látnak arra, hogy kapnak érte valamit, míg állami befizetéskor merőben egyoldalúnak tűnik a dolog. Mért, ígérte valaki hogyha van tandíj, akkor fikarcot csökken a most több mint 40%-os adóm! Hát éppen ők gagyogták, hogy "középtávon adómérséklésre nincs lehetőség". Hát akkor meg miért csináljak úgy, mint aki megbukott a matek érettségin?  Viszont hosszú távon ez nem megy sehova, azt igen jól látom, eleget voltam én is külföldön. De a lángszórón túl sajna nincs rájuk használható ötletem:(((( (tévedés ne essék, nem dokik, politikai döntéshozók)

 • 2008.05.22 13:18:02Sue

  Magenta! Én nem csodálkozom, hogy a lányod erre vágyik. Én, aki nem tudok németül és nem is szeretek itt élni, arra a városra mégis azt mondom, hogy Európa fővárosa! Amíg nem voltam ott, olyan sztereotípia élt bennem, hogy biztos egy szürke város, ugyan van történelme, de nem éppen fényes, aztán mikor ott voltam, azt mondtam, igen, ilyen helyen bárki szívesen élne...valóban messze van Mo-tól, még innen tőlünk is 5 óra min. a leggyorsabb IC-vel.

 • 2008.05.22 13:19:18Starlark

  Psyché: Akkor kecskés cuccal el vagytok látva :)

  Ausbüttelben van egy tejgazdaság Lillie családé /ha még megvan/ ott húztam le 3 hónapot. Maga falu sem nagy volt benne vagy 5 ház, de vmi nagyon forgalmas főút ment át rajta.

  Szép lapos vidék :)

  Most rámtört a nosztalgia :))

  Pedig kellett melózni rendesen a németnél nem volt pardon :)

 • 2008.05.22 13:20:41Sue

  A lényeg lemaradt, hogy szerintem, ha ez minden álma, nem árthatsz azzal, ha engeded neki. Magyar egyetememről anno volt a Berlini Egyetemre ösztöndíj lehetőség, mentek is oda barátnőim, így az sem kizárt, hogy a lányod is meg tudja ezt tapasztalni. Az élet ott nem olcsó, de ösztöndíjjal nagyon jól ki lehet jönni.

 • 2008.05.22 13:20:42psyché

  En is ugy ertettem egyebkent ahogy Stalark: dolgozzon minden orvos 8 orat, utana menjen haza pihenni. Jar neki. Az ellatas szinvonala viszont ne valtozzon ezert. Nekem ezert tetszik a nemet rendszer, de az angolszasz sem rossz.

 • 2008.05.22 13:24:59psyché

  Berlint en is imadom. Nekem is az volt az almom, hogy ott eljek. Mi ICE-vel csak 1 orara vagyunk egyebkent töle, de amiota a ket kis lurko itt van kizarolag utlevel ügyben utazunk oda.:-(( Nem baj, lesznek meg ök nagyobbak is.

 • 2008.05.22 13:25:28Magenta

  Sue: most 12 éves, első óta tanul németül és szerencsére kiemelkedően jó (jobb, mint magyarból, nagy mérgemre). :)))

  Támogatni fogom, sőt! Hiszen az a cél, hogy boldog legyen, nem az, hogy mindenképp az én közelemben legyen, ha akar, ha nem. Igazából örülök, hogy ennyi idősen már vannak céljai és dolgozik is érte, hiszen tolmács szeretne lenni, de nem csak német nyelven.

  Egy-két év múlva jó elkezdünk lehetőséget keresgélni arra, hogy a nyári szünetekben vagy valamikor cserediákként kimehessen kicsit hosszabb időre is.

 • 2008.05.22 13:29:12Sue

  Jaj de jó nektek Psyché, ott legalább van élet, itt meg csak kis faluk, legtöbbször 5-6 házzal. Senki sem tud angolul, nagyon szenvedek ezzel a nyelv dologgal. :( Frankfurt majd' 3 óra innen. Az a legközelebbi nagy város. München szintén annyi, ha jól tudom. Ha ott laknék a határhoz közel, állandóan átmennék Fro-ba, az az egyik kedvenc országom. Hú, most olyan jó volt ezt elképzelni még ha nem is igaz. :)

 • 2008.05.22 13:33:49Sue

  Magenta, ez kísértetiesen hasonlít az én esetemre. Anyukámék ugyanúgy támogatóan álltak hozzám, de sztem sokáig nem tudtak azonosulni az álmommal, hogy Amerikába menjek. Szerintem jó, hogy a lányod nem olyan zakkant, mint én, mert Németo. legalább közel van. :)) Egyébként ha tolmács akar lenni, akkor tényleg kell tanulnia több nyelvet, ha a német lesz a legerősebb nyelve, nem nagyon fog tudni megélni belőle Németországban tolmácsként. Én így jártam az USA-ban az angollal, hiába volt mellette 4 másik nyelvem, szóval legalább 2 másik nyelvet anyanyelvi szinten meg kell tanulnia, ami azért nem kis elvárás.

 • 2008.05.22 13:38:55psyché

  Azert a mi varosunk is 200km-re van Berlintöl. De gyerekekkel egyszerüen idealis. Hatalmas parkok vannak, erdö, rengeteg jatszoter stb.

 • 2008.05.22 13:53:41macskosz

  Itt nálunk a szülészeten, sebészeten műszakban dolgoznak, 06-15, 13-22 és 21-07 óráig. Az átfedésekben referálnak egymásnak, orvos, nővér egyaránt. Így aki éjjelre jön dolgozni, az információt kap az összes osztályon lévő betegről.

  Ha letelt a munkaideje, átadja a következő társaságnak a stafétabotot és hazamegy. Ha ottmaradna két nap múlva már kereshetne magának új munkahelyet, mert nem tartja be az előírásokat. • 2008.05.22 14:20:06Magenta

  Sue, köszi a tippet. :) Tanul még angolt (szintén nagyon jó belőle) és érdekli az olasz meg a francia, de azt kicsit később, mert nem árt gyereknek lenni sem. :))) A fiam szintén nagyon jó nyelvérzékkel rendelkezik.  macskosz, az a baj, hogy itt nincs is annyi orvos szerintem, hogy ne kelljen folyton ügyelniük, meg pluszban bent maradni. :(((

  Gondolom, ők is jobban szeretnének 8 órában dolgozni, mint 16-ban.

 • 2008.05.22 14:28:48Sue

  Akkor hajrá, nagyon kell tudni a tolmácsoknak, de biztos képes lesz rá, ha ilyen korán már magától érzi magát ösztönözve a nyelvtanulásra. Az sokat segít, hogy van konkrét célja. Szerintem az angol elengedhetetlen, francia is jó, esetleg spanyol, nagy jövője van a keleti nyelveknek és az orosznak. A latin nyelvek könnyebbek, sok köztük az összefüggés, de nem nagy igényt látok rájuk (mindenre van igény, csak van olyan nyelv, amit előnyösebb elsajátítani, én pl. itt Németben semmire sem megyek ezekkel a nyelvekkel).

 • 2008.05.22 15:19:16mazsola84

  Az lenne a jó, amit macskosz ír. 8 órás munkaidő után váltani, pláne egy olyan munkakörben, ahol emberéletek múlnak azon, hogy eléggé koncentrál-e az ember. Azt gondolom senki sem szereti, ha egy olyan orvos operálja, aki 24-36 órája ügyeletben van. Csakhát ugye azt meg kéne fizetni, azt meg nálunk nem szokás, nem is szabad csodálkozni azon, hogy elmennek a dokik külföldre. Nagyon tetszik az az amerikai mondás, hogy: you pay peanut, you get monkey.

  Benne van a lényeg.

 • 2008.05.22 21:58:59eino.

  Macskosz, sajnos rengeteg doki/ápoló elhúzott már itthonról, kezdjük erőteljesen érezni ennek káros hatását.  De tökéletesen megértelek benneteket. Nem elég, hogy olyan a helyzet, mint amit fentebb felvázoltál, de még azzal a rém primitív ,,gondolattal" is szembesülhet állandóan a mo.-i eü.-s dolgozó, hogy az orvosok kizsebelik a betegeket, és egyébként is, a vizitdíj volt a csodareform, de a sok ingyenélő leszavazta.  Vaze.  Igen, vannak orvosok, akik pofátlanok. De nem ez a többség. Pl. még egy gyerekorvosnak se tettem a zsebébe borítékot, mégis mindenhol elláttak minket. Olyan azért volt, hogy egy kórháznak utaltam. De nem kényszerérzetből, hanem mert nem oda tartoztunk, és nagyon hálás voltam mindazért, amit ott tapasztaltunk.  A vizitdíjról meg annyit dexterke, hogy az itteni kórház gyerekosztályán már akkor kerestek önkéntes ápolókat, amikor még szedték a manit a már befizetett pénzemen felül is. A rendelőintézetben dolgozó ismerőseim szerint pedig semmiféle személyi fejlesztés, béremelés stb. nem történt a vizitdíjból, valójában nem lehet tudni, hova tűnt a pénz, mert az eszközfejlesztés is elmaradt. Szóval ők is elmentek szavazni, és amilyen hülyék, ,,saját érdekük ellen" (haha) szavaztak.  Vagy az is lehet, hogy nem az ő látásmódjukkal van baj.  A megoldást Macskosz leírta . Persze sose lesz ez így, de attól még nem kell egy szarságot eltűrnöm csak azért, mert azzal még rosszabbul járok, mint eddig, és mert ráírják vörös lángoló betűkkel, hogy ez ám refoooorm...

 • 2008.05.22 22:24:38CJucus

  Dexterke,  Mi az email címed? Írnék neked privátban. Én Novemberben szültem a kislányomat a doktorúrnál a Nyírőben és a tapasztalataimat szeretném veled megosztani.

  Tavaly Március óta olvaslak benneteket, sokszor szerettem volna hozzászólni, de nem vagyok egy nagy "hozzászólógató típus", ezt viszont már nem bírtam kihagyni. • 2008.05.22 22:30:36dexterke

  CJucus,

  Klikkelj fent a nevemre, ott a címem!

 • 2008.05.23 10:29:48hímzőkör

  köszönöm szépen a véleményeket a kórházakról, bár továbbra sem tudom, hogy hol szüljek. miután a hálapénz kérdést én is felvetettem az elején (tizenezer forintos alkalomkénti vizsgálat, és 120-140 ezer közötti fix szülési tarifa), és még dühöngtem is rajta, úgyhogy most már leírom:  nem az a bajom a hálapénzzel, hogy van. hanem a formájával. én igenis hiszek a privát biztosítós rendszerben, merthogy amit épp csinálok a folyamatos magánrendelésekkel, az gyakorlatilag ugyanaz. csak persze szimultán rommá fizetem magam a TB fele is, amit láthatóan nem szivesen veszek igénybe. tudom, megtehetném, de mégsem. szóval igazából a szülésem nem 300ezer forintos végszámlára fog kijönni a havi vizsgálatokkal együtt, hanem kb ennek két és félszeresére a befizetett TB járulékaimmal, amiket csak 'úgy' fizetgetek, a szolgáltatást igénybe nem véve... én speciel nem voltam ellene a vizitdíjnak, és a kórházi napidíjnak, meg a magánbiztosítóknak sem. persze, ez nyilván kárálásra ad okot azoktól, akiknek nincs pénzük megfizetni mindezt, de könyörgöm, miért nekem kéne??? pont tgenyp szívtam fel magam azon, hogy ha egy háztartásban 3 gyerek születik, akkor az egyik szülő jobban jön ki, ha el sem megy dolgozni, mert így több bevétele lesz. valójában miért is kell a nyakában hurcolni a társadalom kisebbségének a többséget???

  ráadásul lám, még ha kifizetem is, se tudom, hogy hol szüljek. azt még hadd tegyem hozzá, hogy a vagyonba kerülő orvosom a közel 7 hónap alatt egyszer nem küldött el vizeletvizsgálatra...

 • 2008.05.23 11:34:40donna

  nem olvastam végig a hsz-eket, mert addigra Bogyó tuti felébred, de a tapasztalatomat +osztanám:

  2007. október : Kistarcsa, Flór Ferenc,

  összességében pozitív a véleményem. Bár a kórház tényleg lepukkant, de a szülészeten még a hat-ágyasban is jó, és van alapítványi 2 meg 1 ágyas. Tényleg előre kell jelezni h olyat akarsz, de szinte mindenki megkapta aki kérte. Volt "szerencsém" 22 napot eltölteni az osztályon, a nővérek/szülésnők normálisak, a dokik is. Nem volt választott orvosom sem szülésznőm, mivel senkit nem ismertem. Indítózott szűléssel fájások nélkül 3 műszak alatt vajúdtam, de végül jól sült el, ami nagyban a szülésznőnek köszönhető. (mondjuk én a vizsgálatok alatt szabályosan lemásztam az ágyról, !tényleg!, de ez ugye egyéniség kérdése :-o) Szülés után 2 ágyasban voltam ami egy kicsi szállodai szobának felel meg, (tv, hűtő, zuhanyzó, zárható szekrények) ennek az "ára" hogy az alapítvány javára illik legalább 3000 ft/nap befizetni, de egy üres csekket kapsz, és nem kérik el mielött kilépsz a kórházból. (Kapsz róla adónyilatkozatott, ha +felelsz az apehnak visszatudod igényelni a befiz 30%-át.)

  A befizetett pénzekből újjítják folyamatosan a szobákat. Ha vkit érdekel a dokikról is tudok egy két dolgot mondani, (donna71kukacfreemail) de a többsége tényleg egészen normális. A kórház rajta van a neten, névsor, fényképek, és tényleg olyan mint a képen. Én is kitaláltam, h majd jót fürdök a fájások alatt, de aztán örültem, h visszatudtam mászni az ágyra. De a lehetősége megvan!

 • 2008.05.23 11:48:20donna

  még 1-2 gondolat: a baba veled van a szobába, a 6ágyasban is, de bármikor mehetsz a csecsemősökhöz ha bajod van. Gyerekorvos naponta nézi a srácokat, végeznek hallásvizsgálatot, és van koraszülött részleg ugyan azon az emeleten.

  Sajnos tényleg sokan vannak, mert bazi nagy a körzete. Érdemes a felkészítő-előadásokra elmenni mert többszőr van szülőszoba látogatás, és lehet a szülésznőkkel is beszélni.

 • 2008.05.23 12:08:22Magenta

  Hímzőkör: válts orvost!

  A többiben meg simán egyetértünk. Van 8millió szavazásra jogosult ember az országban, de 2 millió a dolgozó.

  Ezek szerint ugye, ha nem akarunk rosszindulatúak lenni, akkor 6 millió a nyugdíjas, meg a 18 év feletti nappali tagozatos tanuló...

 • 2008.05.23 12:20:24hímzőkör

  Magenta: egyről beszélünk...  igyekszem dokit váltani, de ettől sincs túl jó érzésem. a fene megette már az egészet, teljesen bizalmátvesztett vagyok. a kérdés továbbra is áll, hogy hol találok olyan helyet, ahol evidens az eda, nem etetik a gyerekemet szarokkal, és végig nálam lehet, van szülésznő, és a doki is laza, de profi, nem mossák le a babát születés után, és nem szívják le, csak ha baj van. nem ingyen akarom, már nem is remélem...de legalább normális pénzért találjak egyet már...

 • 2008.05.23 12:50:11macskosz

  Hímzőkör: ez a doki nem biztos hogy túl jó választás....elvileg megvannak a szülészeti-nőgyógyászati protokollok, hogy milyen vizsgálatokat kell megcsinálni, na ebben többszöri vizeletvizsgálat is van.

  Elvileg ugye mindegy hogy valaki privátban jár terhesgondozásra vagy az sztk-ba, a protokoll elvileg ugyanaz. A gyakorlat...az más kérdés.  Azt kellene, hogy egységesítik nemcsak a terhesgondozási, hanem a szülészeti illetve a csecsemőellátási ellátást is, így nem lenne az, hogy csak X kórházban van EDA meg szoptatásbarát kórház, hanem az egész országban. Csak ehhez qrva sok pénz kéne, mindenhol felújítani, átépíteni, személyzetet biztosítani, pénz meg nincs. És akkor még a szemléletváltásról nembeszéltem....

 • 2008.05.23 12:51:06macskosz

  na ezt jól megmondtam, csecsemőellátási ellátást...csecsemőellátás természetesen

 • 2008.05.25 14:41:55Trin

  Kiránylány, a János kórháznak van szülészete. Sőt, nemrég újították fel. Csak egyágyas szülőszobák vannak, a régi háromágyas + egy egyágyas helyett.

  Én 2006. szeptemberben szültem itt, csak jó tapasztalatom volt. Van rooming in szoba, ami fizetős, de megfizethető, szerintem. De napközben veled lehet a babád, ha szeretnéd. De bármikor visszaviheted a csecsemős szobába, ha pl. pihenni szeretnél.

 • 2008.05.26 10:12:24miledez

  Nem volt energiám végigolvasni az összes kommentet, így ha már van választott helyed, akkor bocs. Látom, sokan ajánlják a Péterfyt.  Én is ott szültem fél éve. És bár volt nem kevés para a szülés előtt, végül szinte minden probléma nélkül ment, a dokim tündéri kedves, alapítványi szobába mentem végül, ami nagyon jó, mert van bent mosdó, nem kell a folyosón végigcsattogni, ez két fős volt, egyébként meg 2 fős szobák vannak.

  Tényleg császárpártiak ott egyesek.

  A nővérek nagyon vegyesek, van, aki nagyon kedves alapból és van, aki elviselhetetlenül viselkedik, beszól, nem segít és neki áll feljebb mindenért. Másodjára talán már könnyebb az ilyesmit kezelni.

  A baba ott lehet veled mindig.

  Ha netán oda mennél, egyetlen jótanács: ne hagyd, hogy a saját dokidon kívül más hozzád nyúljon, nem túl finomak, hanem nagyon brutálisak időnként. Az egyetlen rossz élményem a szüléssel, hogy bejött egy doki, nem szólt egy szót sem, viszont burkot repesztett és nagyon fájt. Az egyik főorvos volt.

  Biztos minden kórházban megesik az ilyesmi, ettől eltekintve tényleg nem volt rossz.

 • 2008.05.26 10:31:51Hűbele

  Miledez!

  Én most készülök a Péterfyből orvost választani. Priviben (inf78@freemail.hu) esetleg tudnál még néhány info-t adni. Ki volt a dokit, kik a császárpártiak stb. Nagyon hálás lennék!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta