Hétvégi programok: Fújj pitypangot a pereputtyal!

Az elmúlt hosszú hétvége-dömping után, s a jövő hétvégi gyereknap előtt valahogy a mostani két nap számomra légüres térben lebeg. Itt az ideje tehát, hogy a kultúra rönkjeit átugorva felkutassuk régen nem látott anyánkat, apánkat, testvéreinket, s fújjunk együtt pitypangot a pereputtyal a kertben. Ha nagyon jók vagyunk, akkor a helyi pletykák kitárgyalását is irodalmi szintre emelhetjük, így ezen a hétvégén sem maradunk élmény (és kultúra) nélkül. De hát ezt nem ajánlhatom, mert az milyen, hogy azt írom nektek: "Húzzatok haza anyátokhoz!", így maradnak a klasszikusok.



Szerencsére a programszervezők nem mentek pihenni, mert most is dúskálhatunk ugrálóvárban, babaduruzsolóban masszázzsal, bizonyára végignyargalhatunk több kilométernyi kirakodóvásárt és az örök klasszikus kézműveskedést sem kell hiányolnunk. (A kézműveskedés szónál pedig mindenki csapja a monitorhoz a reggeli bögréjét.) Az apák és anyák programját a legvégén találjátok.


Millenáris: Ez most beugratós rész, mert amit ajánlok, az több, mint program, ráadásul egy hét múlva lesz csak. A jövő hétvégén, május 24-én megrendezendő United Way Mindenki Gyermeknapjára igyekszünk a szervezőknek önkéntes segítőket keresni, ahol együtt játszhatnak, napozhatnak a gyerekek, ha egészségesek, s ha nem. Lehetőségek önkéntes munkavégzésre: színpadi rendező, segítő, infópult, kézműves foglalkozásokon segítő, asszisztens (főként a civil sátraknál), a Millenáris Park felügyelete, takarítása, rendben tartása.

A programon fellép a Makám együttes, Szabó Csilla (exBojtorján), Kőbéka együttes, Nemadomfel együttes és a Roll Dance kombi kerekesszékes tánccsoport: A honlapjuk még nem hirdeti a programot, így aki egy napra örömmel belefolyna és bevonná gyermekét a segítő és segítendő emberek, gyerekek életébe, keresse az alapítvány felelőseit a kapcsolat oldalon. Ne felejtsétek, ez csak a jövő héten lesz! Nézzük a mostani hétvégét,
Tehát a millenárison 17-én 16.00-kor fellép egyik kedvencünk, az Alma együttes, aki végre megírta az évtized legjobb szülinapi dalát.

Vörösmarty tér: (máj. 17. 10:00) Itt is az Alma együttes lép fel, valamelyikre csak el tudok menni, senki nem fogja megbánni, mert igazán remek hangulatot teremtenek, jó zenével.

Fővárosi Állat- és Növénykert (szombat 17-18): Magyarországi Nőszirom Kiállítás lesz a a Pálmaház mögötti Lepkekertben. A kiállítás két napján a növény keresztnevűek (pl. Hanga, Ibolya, Írisz, Jácint, Pálma, Rózsa, Virág stb.) díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe, így senki ne lepődjön meg, ha a bejáratnál elkérik a személyiét, sajna nem azért, mert azt hiszik, nem múlt el 18. A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása.

Orczy-kert: (vasárnap, máj. 18. 10:00) A KincsM Fesztivál keretében a 100 Folk Celsius, (12:00) Sebő együttes lép fel, ott lesz Bartos Erika is, valamint Anna néni játszóháza-kézműves foglakozáson is részt vehetnek a gyereknek.

Marczibányi Téri Művelődési Központ: (máj. 17.): Ha csodálattal adózunk a gyerekszínészkedés előtt, akkor bátran üljünk be a melegben is a nézőtérre, s látogassunk el a Weöres Sándor Országos Gyerekszínjátszó Találkozóra, ahol rengeteg gyerek színjátszó csoport lép fel egész nap.

Közlekedési Múzeum: (máj. 18. 15:00) A fiús szülők bizonyára minden extra rendezvény nélkül is gyakori vendégek itt, de most különösen jót tehetnek a kerékrajongó gyermekükkel, ha kilátogatnak a Veterán busztúrára (azzal az Ikarusszal lehet, melynek nemrég végleg leállt a gyártása). A veterán, 50 éves piros IK311-es busz ezen a napon naponta kétszer (11 és 15 óra) a Közlekedési Múzeum elől indul, és érinti a Vasúttörténeti Parkot valamint a Ferihegyi Repülőgép Emlékparkot, majd visszatér a Közlekedési Múzeum elé. A buszról a Vasúttörténeti parkban és a Ferihegyi Repülőtéri Emlékparknál is le lehet szállni, vagy vissza lehet térni a Közlekedési Múzeumhoz.

Budapesti Művelődési központ: (máj. 19. 16:00): Családi nap Mátyás király udvarában. Röpke időutazás, s a gyerekek és szüleik visszarepülnek az időben, majd még kézműveskedhetnek is egyet, s hazavihetik a királyi udvar emlékét.

Rákoskerti Művelődési Klub: (máj. 18. 10:00) Szalóki Ági Cipity Lőrinc koncertjére mehetünk el.

Wekerle telep (IV. Wekerlei Székelykapu Nap): Ugye nem is gondolnánk, hogy már 100 éves a Wekerle a csinos kis utcáival, mézeskalács egyenházikóival. Igazán tiszta Lila akác köz. Nos, szombaton (máj. 17.) ezt meg is ünnepli a telep, kerékpárversennyel, karate bemutatóval, futóversennyel, kocsmazenével és igen, kézműveskedéssel.

Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház: (máj. 17. 10:00): Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere, vagyis inkább tüdőnek és lábnak. Mert persze lesz kézműveskedés, babajátszó, valamint ugrálóvár és falfirka is. Belépő: gyerekeknek: 300 Ft/fő, felnőtteknek: 350 Ft/fő, családoknak (4 főtől): 300 Ft/fő

Aquincum Múzeum: Florália - római tavaszünnep (vasárnap, máj. 17. 10:00). Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a szervezők a programot, ahol betekintést nyerhetünk az antik rómaiak életébe, gladiátor viadalt nézhetünk, légiók felvonulását, megtekinthetjük a hódító légiók ékszereit, ruháit, megkóstolhatjuk a korabeli római étkeket, s a terepasztalon eljátszhatják a gyerekek a nagy csatákat is. Ezen kívül számos érdekes program várja a kíváncsi látogatókat.

Meder utca és a Népsziget találkozása: Igazi vízi majális lesz vasárnap, (máj. 18. 10.00-13.00) gyermekprogramokkal (kézműves foglalkozások, előadások gyerekek részére), ugrálóvárral, pónilovaglással és vásárral, egyszóval klasszikus vásári forgataggal.

VIDÉK:

Debrecen: Szerencsére most sem telhet el hétvége Halász Judit koncert nélkül (vasárnap, május 18. 16:00) most a Kölcsey Konferencia Központban zárja az egész napos logikai és ügyességi programokban gazdag, elő gyereknapi programot. Lesz bűvészkedés, mobil játszóház és a varázsszó: kézműveskedés is.

Szombathely: (vasárnap, máj. 18. 10:00)), Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ: Gyermekek Hete a Reneszánsz évében: A KAKAÓBÁR gyermeknapi reneszánsz programja.

Zalaegerszeg: (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, máj. 18. 11:00): Európa Bohócválogatott cirkuszi kavalkádja élő hangszeres produkcióval.

Jászberény: (máj. 18. 14:00) II. Gyermekvilág börze lesz, melyben a sok program közt lesz ovisoknak számítógép foglalkozás, babamasszázs bemutató, használt babaholmik adok-veszek és még számtalan egyéb érdekes program.

Diósgyőri vár ( máj. 17. 10:00): Reneszánsz nap Beatrix udvarában.: Felelevenedik előttünk Mátyás király udvara, aki régi, magyar hagyomány szerint adományozta, mint uralkodó, a királynőnek a Diósgyőr várát, s csatlakozhatunk a reneszánsz udavri kavalkádba.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Egyik este lazuljunk gyerek nélkül, mert a hétvégénkre úgy is rátelepszik a kölök. Igyunk egy pohár kiváló bort Belgát hallgatva pénteken az A38-on. (21:00). Szombatra egy remek helyszínt, a Corvintetőt (az áruház teteje) javasoljuk, ahol nem hivatalos információk szerint a PANKKK program keretében díjazott Goulasch Exotica zenél, nem is akárhogyan. A KFT rajongók pedig vasárnap menjenek az Orczy kertbe. Jó szórakozást, s vigyázzatok, mindenhol teltház lesz, mivel ezeket a programokat a Poronty ajánlotta!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek