SZÜLŐSÉG

Micimackó biológiát oktat

2008. május 15., csütörtök 17:20

Gyermekkoromban ittam apám szavait, amint erdőn-mezőn sétálva lelkesen magyarázta az állatrendszertant, a legtöbb madarat és gombát felismerte, és együtt készítettünk bogárgyűjteményt is. Már akkor elhatároztam, hogy ha gyerekeim lesznek, továbbadom mindezeket. A gyakorlati részt már most rendszeresen űzzük: rovarokra vadászunk az erdőben, befőttes üvegbe tesszük, megfigyeljük, majd szabadon engedjük őket. A minap felfedeztem három egészen kicsi gyerekeknek való természetalbumot, így az elméleti „oktatást” is megkezdhettem.


Minden várakozásomat felülmúlta a fogadtatás: néhány hete esténként nem Bartos Erika meséit, nem a rosszcsont Pauli kalandjait de még csak nem is Babanyuszi versikéjét kell mesélnem az ágyban, a lányaim könyörögnek, hogy az állatos könyvekből olvassak.

Az Első enciklopédiám Micimackóval és barátaival sorozat három kötete: az Állatok, a Természet és a Föld alapötlete az, hogy a gyerekek által jól ismert és kedvelt Micimackó vezeti végig a Százholdas Pagonyban és az azt körülvevő világban az óvodás korú gyerekeket és magyarázza el például az időjárást, az évszakokat, az állatok jellemzőit és viselkedését, mindezt tudományosan, de a kicsik számára érthetően. Micimackó elámul a világ csodáin, Tigris a tényeket mondja, Malacka segítségével a tudásukat felmérhetik a gyerekek, Zsebibaba pedig folyton kérdez a természetről, amire Kanga válaszol.

Állatbolond felnőttként nekem is élmény esténként együtt böngészni a könyveket, kevésbé természetkedvelő anyukák pedig pontos választ tudnak adni a gyerekek kérdéseire: Miért van néhány állatnak szőre? Minden pók sző hálót? Mitől esik az eső? Mi az a tundra? A köteteket, amelyek egy-egy témakörrel foglalkozak, rengeteg hatalmas fotó illusztrálja.

Az Állatok című könyvben az emlősökről, madarakról, hüllőkről, tengeri állatokról és rovarokról szóló fejezetek találhatók, a Természet című kötet az évszakokkal, a növényekkel, a földdel, az éggel és a vízzel foglalkozik, A Föld enciklopédiában pedig az erdők, füves élőhelyek, sivatagok, tundrák és vizek élővilágát tanulmányozhatjuk. Ebbe a könyvbe sajnos jó pár hiba becsúszott, amelyekre ugyan egy külön lapon felhívják a figyelmet és helyesbítenek, de nekünk például már el is veszett ez a betétlap.

A könyvek sikerén felbuzdulva beszereztünk egy újabb természetkönyvet, amely több mint 500 oldalas és bolygónk élővilágát mutatja be. Bár ez inkább iskolásoknak való, a történelem előtti időktől kezdve a növényeken és állatokon keresztül eljutunk az emberi test felépítéséig, amely valljuk be, tényleg nem ovisoknak való. A könyv csodaszép egyébként, vastag, fényes lapjai szín- és információgazdagok, biológia szakkörösök tuti ötöst kapnak, ha ebből készülnek egy kiselőadásra: segítségükre lesz számtalan érdekesség, ábra, grafikon és táblázat, furcsa tények és illusztrált ismertetők. Amíg a lányaim elérik az iskoláskort, addig is sok állat nevét fogják megtanulni, gyakran lapozzuk át a könyvet és nevezzük meg a színes rajzokon látható állatokat és növényeket.

Első enciklopédiám - Állatok; Természet; Föld
Egmont Kiadó, 2008.
3699 Ft

Bolygónk élővilága
Alexandra Kiadó, 2007.
6999 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.15 19:35:23marywolf

  Jaj, már itt is Micimackó, biztos egyedi vélemény, de engem már a hideg ráz tőle, mindenen rajta van és mindent ezzel a szegény mesefigurával próbálnak rátukmálni az emberiség bizonyos hányadára, és sajnos már régen semmi köze ahhoz a mackóhoz, akinek a feje koppan a lépcsőfokokon. (Most pedig elolvasom a postot, bocsa, hogy előtte irkálgattam, de kijött)

 • 2008.05.15 20:45:44eino.

  Marywolf: úgy van.

  Még az a szerencse, hogy enélkül is van millió ismeretterjesztő képes könyv, és még soha nem tapasztaltam, hogy kevésbé érdekelte volna a gyerekeket csak azért, mert nem volt rajta ez a szerencsétlen ál-Micimackó.

  Még a szakkör ötös is elérhető talán..

 • 2008.05.15 20:56:36manyeszbogyesz

  például ott a Larousse minienciklopédia, amiben gyönyörű rajzokkal szerepelnek az állatok, és semmi gyógy-hangulat. és olcsóbb is.

  libri.hu/hu/book/gyermek_es_ifjusagi_konyvek/4_8_eveseknek/allatokrol/larousse_allatenciklopedia_piciknek

 • 2008.05.15 21:34:16Laluna

  ez (a Larousse) tényleg egy szuper könyv már egészen kicsiknek is, a kislányom úgy másfél éves kora körűl kapta és teljesen bejött neki.

 • 2008.05.15 21:52:08Maja Papaya

  Ja, ja, szegény öreg Micimackó, kicsit elmézesmázosították... Mi csak a Huggies pelenkán viseljük el, nem is voltam boldog, amikor bejött ez a dizájn. De a pelenka jó, így Micimackót ezen a szinten megtűrjük.

  Szóval ezek után akármilyen lehet a könyv, sajnálom, én nem bírom őcelebségét.

  A Larousse könyveket viszont nyomatom az egész famíliának, az szerintem is klassz.

 • 2008.05.16 07:30:29tulip

  hát bizony ettől a kommerszesített micimackótól engem is kiráz a hideg! volt az a sorozat : Micimackó és barátai... már akkor elindult ez a karakter a lejtőn. már abban annyira debilre vették a figurát. épp hogy nem csorgott a nyála.

  rohadtul idegesített.  és még mindig ömlik a csapból.

  sose megy ki a divatból.

  elvből nem venném meg azt a könyvet.

 • 2008.05.16 07:35:46tulip

  jaj olvasom ám, hogy ezekben a könyvekben sincs más feladata micimackónak, hogy ÁMUL.

  mééééééééééért????

  micimackó egy debil. fúj!

 • 2008.05.16 07:36:37tulip

  a jófej az nyuszi és tigris!

 • 2008.05.16 08:38:57Cyr

  manyeszbogyesz: "például ott a Larousse minienciklopédia, amiben gyönyörű rajzokkal szerepelnek az állatok, és semmi gyógy-hangulat. és olcsóbb is."  Köszi az ötletet, begyűjtöm :) De most néztem meg, a Boklineon olcsóbb a Librinél, csupán 2000 Ft. És mivel van nekem még egy +10%-os kuponom, amit a napokban vásárolhatok le, nos... :))))

 • 2008.05.16 09:42:10Sue

  Mondjátok, ha csak én vagyok ilyen debil, de mikor gyerek voltam, én kiütést kaptam a legtöbb mesekönyvtől vagy olyanoktól, mint a "Babanyuszi Versikéi". Ezt más is tapasztalta vagy csak én vagyok ilyen? Az enciklopédiákkal semmi bajom, de nekem mindig olyan nevetségesek voltak ezek az állatos történetek, mert ált. túlzottan játékos stílusban íródtak és nekem ez vhogy olyan gyerekes volt. Mintha a felnőttek azt hitték volna, hogy a gyerekek olyan kis bugyuta lények, akiket ilyenekkel kell beetetni. Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek nagyon gáz, ha a gyerek így áll a dolgokhoz? Mert én gyerekként így éreztem.

 • 2008.05.16 10:01:23kriszi

  Sue,

  az attól függ, mennyi idős voltál :P Mert a kis híján hároméves fiam odavan a kis cuki állatkákért - ellensúlyként pedig mindenért, ami autó. Az ötéves lányom már unja ezt a stílust, de piciként ő is szerette. Mármint nem Babanyuszi versikéit, azt nem ismerem, de olyanokat, mint az Álomhozó mesék (azok mondjuk nekem is bejönnek). Viszont az olyanokat, mint a régi Álomba ringató mesék (giccses állatkákról bárgyú kis történetek), az enyémek sem csípik.

  Micimackó nálunk nem téma, valahogy nem érdekel senkit különösebben.

 • 2008.05.16 10:15:05Sue

  Sosem szerettem őket, a plüss és a matchbox más téma, mert játszani játszottam, csak a mesekönyveket nem szerettem ilyen sztorikkal meg néhány bugyuta mesét a TV-ben. Akivel terrorizálni lehetett volna, az Pap Rita volt. Nekem az jött le róla gyerekként is, hogy hülyének nézi mind a gyerekeket, mind a szülőket...ez idegesített benne a legjobban. Valahogy úgy látom, hogy egy egész marketing ág épült ki, hogy kiszolgálja a gyerekek igényeit, de nem tudom, hogy erre tényleg van-e szükség. Nem biztos, hogy a gyerek vevő lesz az ilyen könyvekre, zenékre, játékokra. Legalábbis én nem voltam, sőt ettől kezdtem el hisztizni. Csak tudni akartam, hogy én voltam ennyire különc ezzel vagy sem.

 • 2008.05.16 11:03:57tulip

  Sue nem csak te vagy debil. én is utáltam már kisgyerekként, ha hülyének néztek. már oviban jobban szerettem a dinoszauruszokat, mint az ugyibugyi állatkákat.

  ha valamilyen játék, mese tök semmitmondó, csak cukimuki állatokkal akarják eladni,nem biztos, hogy bejön minden gyereknek.  a húgom mondjuk mindig gerjedt ezekre a cukiságokra. elég volt, ha nagy szeme, vékony, bárgyú hangja volt valaminek, máris odáig volt érte. én meg halálra szivattam miatta...

 • 2008.05.16 11:53:35psyché

  a dal, amivel ki lehetett kergetni a vilagbol a "kucko macko, barna macko, nyakaban egy csikos sal" volt. Huuuu! En Halasz Juditot szerettem utana ez, kisse primitivnek hangzott es kirazott a hideg.

  A Micimacit en nem szerettem soha, szerintem amugy sem gyerekeknek irodott, mert melyik kicsi gyerek tud odafigyelni ezekre a kisse hosszadalmas szojatekokra, raadasul különbözö filozofia gondolotokra? Az enyeim szeretik egyebkent, bar a filmet nem nagyon nezik mar. Az is uncsi. De a kisebbik fiam imadja a figurakat belöle. Egy Micimacival es egy Maja mehecskevel alszik.:-)

 • 2008.05.16 12:36:56Sue

  Jaj Psyché, hogy rátapintottál :) Én nem tudom elhinni, hogy még mindig el tudja adni a régi számait most az osztrákoknak...hihetetlen. Egyik oszt.társam a szomszédja volt egy ideig és azt mondta, hogy a saját gyerekeivel úgy ordít, mint a sakál és olyan káromkodásokat kanyarít le, hogy olyat más nem is hallott...ennyit az imidzs meg a valóság közötti különbségről. :(

 • 2008.05.16 13:09:36Normi

  Igen, igen, durva, hogy úton-útfélen Micimackót nyomják az ember képébe, annyira elcsépelt, unalmas és giccses szegényke!Nem is veszek semmi ilyet, mert a hideg kiráz tőle, gyerekeket sem izgatja...

  3 volt a fiunk, mikor a Képes élővilág című könyvet megkapta (Usborne), mert addigra félelmetesen rákattant a szavannai állatokra, a ragadozó madarakra, stb. Hónapokig minden nap órákig nézegettük (együtt vagy ő külön), mert meg volt veszve érte.  A bogárvadászat még ha csak átmeneti fogságot jelent is a rovarnak, nem annyira szimpatikus, tekintve, hogy én gyerekeim nem bánnak kesztyűs kézzel szegényekkel (jól megfogják, hogy ne szaladjon el, aztán nyekk...), úgyhogy marad az udvaron, erdőben való nézegetés. Jut eszembe: visszatérő kérdések záporoznak a bodobácsról (ha egyáltalán ez az a bogár...), amikor a kettő igen érdekesen összetapad, és így közlekedik. Valahogy nem lehet elég kielégítő a válaszom...

 • 2008.05.16 13:25:45tulip

  nem tudom, divat-e még az oviban a bodobácsgyilkolás, de mikor én voltam kicsi, a fiúk halomszám taposták őket. elterjedt ugyanis róluk, hogy VÉRSZÍÍÍÍÍÍÍVÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓK!!!!!!!!!!  biztos azért mert pirosak

 • 2008.05.16 13:26:14eino.

  Nicsak, közmegegyezés ízlésben?? :))))))  Ezek szerint a Porontyon nem érdemes több bújtatott reklámot elhelyezni micimackós termékekről. :)  Nekem szerencsém volt, kisebb gyerekként nem kerültem vele kapcsolatba se könyvben, se filmen, hatodikban olvastam először. Akkor meg már van kellő humorérzéke az embernek hozzá.

  Felnőttként is meseimádó lévén, megnéztem egy-kettőt ebből a sorozatból, de tipikus amerikai gagyit csináltak ebből az eredetileg kedves történetből.  Ettől függetlenül magát a könyvet nem utáltam meg, a mai napig szeretem. A járulékos dolgoktól viszont a hideg ráz. Főleg, mert egyre inkább érezni azt, amiről írtok: hülyének néznek gyereket, szülőt...

 • 2008.05.16 13:50:06monsterwoman

  tulip!

  Nálunk is ez a vérszívó duma ment az oviban, ennél fogva (ugye, a lélek, a lélek), még 30 évesen is a hideg ráz, amikor a gyerekeim, a fatörzsön csomókban napozó bodobácsokat maricskolják.

 • 2008.05.16 13:55:10Sue

  Monsterwoman, a szomszédom meg is ette őket, úgy hogy óvatosnak kell lenni az ilyesmivel. Bocs, nem akarlak megijeszteni, csak a posztod ezt jutatta eszembe...az ember nem is gondolná, hogy mennyi mindenre kell figyelnie egy anyának :(

 • 2008.05.16 14:19:43bohar

  psyche: hat ez hogy lehet, pontosan ez a dal pontosan ugyanigy hatott enram is (off: utalom a pentek du.t amikor vegre sikerul, 3 azaz harom apro gyerkocot elaltanom:4ev,2ev,1ho-ami ugye azert nagy muveszet, akkor jon a Family Frost, es addig zenel amig valaki fel nem ebred :I)

 • 2008.05.16 14:24:15bohar

  mi illetve inkabb en, A titokzatos termeszet, c. konyvet szeretjuk a legjobban (a fiam persze mindent ami a temaval kapcsolatos, o nem valogat annyira) ez (vegre egy talalat rola:www.morokonyv.hu/A%20titokzatos%20term%C3%A9szet/6788/26/187 talan mert valtozott a kiado, ez amugy egyfajta sorozat, nekunk tobb resze is nagyon tetszik pl. meg a csillagokrol, bolygokrol szolo is, a micimackot mar kinottuk :) vagy kimaradt?

 • 2008.05.16 14:25:27bohar

  mi illetve inkabb en, A titokzatos termeszet, c. konyvet szeretjuk a legjobban (a fiam persze mindent ami a temaval kapcsolatos, o nem valogat annyira) ez (vegre egy talalat rola:www.morokonyv.hu/A%20titokzatos%20term%C3%A9szet/6788/26/187 talan mert valtozott a kiado, ez amugy egyfajta sorozat, nekunk tobb resze is nagyon tetszik pl. meg a csillagokrol, bolygokrol szolo is, a micimackot mar kinottuk :) vagy kimaradt?

 • 2008.05.16 14:41:27bohar

  nagyon bocs, a duplazasert

 • 2008.05.16 14:50:23psyché

  OFF: nalam a bofrostos csöngetett be szombat delutan 3kor, amikor aludtak a gyerekek es en is. azt hittem megölöm.

 • 2008.05.16 14:50:26zolnaid

  Eino., ez szted bujtatott reklám? Hát elég gyöngén bújócskázik :DDDD

 • 2008.05.16 15:30:26bohar

  psyche:OFF de ez MINDEN pentek altatasidoben ezt csinalja, anyukam mas varosban bolcsiben dolgozik volt szerencsem latni egy bolcsiscsoport ebredeset "e kedves" muzsikara

 • 2008.05.16 16:59:39psyché

  OFF: en sem ertem, hogy miert kell zenelniük. meg sosem lattam senkit, aki oda ment volna hozzajuk es vett volna tölük vmit az utcan. Nem tudod felhivni öket?

 • 2008.05.17 14:32:15Cyr

  bohar: Ez a képződményt én "Family Prosztó"-nak hívom... :))))

 • 2008.05.17 15:33:56cantaloupe

  Marywolf, mintha a gondolataimat olvastad volna. :)  En a klasszikus Micimackot szeretem, nem ezt a diznis amorf marketingeset.

 • 2008.05.17 16:25:19zolnaid

  Ennél egy durvább van, a mi familyfrostos kocsink csak zenél, de nem áll meg! Már többször próbáltam lestoppolni, hogy zöldborsóval és jégkrémmel töltsem meg a fagyasztót, mindhiába.

 • 2008.05.17 18:35:55baud

  Micimackóhoz: nekem a könyv (az eredeti) nagyon tetszett, tetszik. Olvastam angolul és magyarul is, és nagyon jó volt. De szerintem sem gyerekeknek való, amit pedig csináltak belőle, az egyszerűen borzalom...  Maja Papaya,

  szerintem az eredeti könyvet bátran olvasd el, az nem olyan, mint ezek aaa (na most milyen csúfat mondjak? :) ), szóval ezek az izék, na. :)

  Amúgy pedig ajánlom figyelmetekbe ezután az Orbán János Dénes által írt Misimackót (na persze, karikíroz, mit is csinálna egyebet). Van benne néhány jó fordulat.

 • 2008.05.17 18:36:54baud

  Megtaláltam a neten is: macibolt.hu/pag/misimacko.html

 • 2008.05.19 23:36:33Csöre

  Nagyon jó képek vannak a Reader's Digest kiadású ismeretterjesztő könyvekben (A természet ezernyi csodája, A természet ABC-je), illetve D. Attenborough könyveiben (Az élő bolygó, Élet a Földön) is. Magyarázatképpen pedig ugye ott van a szöveg. Előnyük, hogy később is használható könyvek maradnak. Antikváriumból, vateráról stb. nem is olyan drága. Mi ezeket szoktuk nézegetni. No meg persze a madárhatározót, az emlőshatározót, a gombahatározót...

 • 2008.05.19 23:38:41Csöre

  Ismeretterjesztő könyvben egyébként az óüvodás korosztálynak mehet a Scolar Kiadó Mit? Miért Hogyan? sorozata (ill. legalábbis bizonyos darabjai). Én pl sokat tanultam (hehehe) az Építkezésen c. részből. De az Időjárásunk is jó.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta