Szabadulás a rácsok közül

Előrebocsátom, hogy ez a téma (is) nyilván sokaknak hülyeség/butaság/értelmetlenség kategóriába fog esni, mint ahogy mostanában minden posztot megfikáz valaki. Engem azonban most ez a dolog foglalkoztat, és kiváncsi vagyok mások véleményére és tapasztalatára. A fiam júliusban lesz kétéves, és mivel szép hosszú a drágám, lassan kinövi a rácsos ágyat. Felmerül a kérdés, hogy mi legyen az édes álmok helyszíne a következő pár évben.



Az idősebb korosztály azt javasolta, hogy amíg nem mászik ki magától, addig hagyjuk a rácsosban, mert jól érzi magát benne. Ebben lehet valami, mert már simán ki tudna mászni, nyilván azért nem teszi, mert nem akarja. Esetleg csak pontosan tudja, hogyha hív minket, akkor jövünk, és úgyis kivesszük? Itt jegyzem meg, hogy nem él vissza vele a gyerek, este ha lerakjuk, akkor alvás van, nincs "anyaaaa....." kiabálás. Tudom, szerencsés vagyok.


Szóval, mivel a gyerek lassan kinövi az ágyat, ezért úgy gondoluk Életem Párjával, hogy a második születésnapjára ágyat (is) kap. Na de milyet? Ugyanis a helyzet nem olyan egyszerű, lévén gyerekszobánk egy van, viszont gyerekünk már most kettő, és nem tervezünk itt megállni. Egyelőre egy 5 hónapos húgocska boldog tulajdonosa, de terveink szerint pár éven belül jön még utánpótlás. Szóval a szimpla ágy egyből kiesett.

A variációk száma végtelen (mint mindig), de mi három megoldáson gondolkozunk: emeleteságy, mindkét oldalon meghosszabbítható IKEA termék, vagy olyan szimpla ágy, aminek ágyneműtartó helyett még egy ágy van az aljába épitve.

Az első megoldás mellett az szól, hogy remekül lehet vele helyet spórolni. Vehetünk hagyományos emeletes ágyat, vagy olyat, aminek csak felső szintje van, és az alsó ágy helyén szabad tér. Ez esetben ott még játszhatnak a gyerekek, vagy betolhatjuk oda a kislány rácsoságyát is. Aztán ha ő is kinövi a rácsost, akkor veszünk neki egy szimpla ágyat, és máris megoldódott a probléma. Viszont van két parám az emeletessel kapcsolatban: az egyik minden paramami rémálma, hogy leesik a gyerek. Tudom, lehet venni felszerelhető leesés-gátlót. Na de amennyire én tudom, az mindig rövidebb, mint az ágy (nyilván, hogy mellette be tudjon mászni a gyerek). És mi van, ha pont a leesésgátló mellett araszol ki a gyerek, álmában? Volt már olyan, akivel ez megesett? Vagy ez csak egy tipikus para, és emeletes ágyról védőráccsal gyerek még nem esett le? A másik parám, hogy a fiam - lévén a létra eddig csak a csúszda kelléke volt - éjjel-nappal azt fogja játszani, hogy létrán fel, ágyról le. Ugorva, repülve, mászva, tök mindegy. Előbb-utóbb sérülés és/vagy ágyszétesés lesz a dologból. Arról nem is beszélve, hogyha pisilés, ivás vagy bármi más miatt a gyermek úgy dönt, hogy lejön, akkor vajon eléggé éber-e ahhoz, hogy ne essen le mászás közben? Elég lassú ébredő a fiam, és úgy hallottam, hogy például az éjszakai pisilésnél bizony elég sietős lehet a dolog.

A második típust nagyon ajánlották nekünk, a lényege: olyan gyerekágy, aminek mindkét rövidebbik oldalát le lehet hajtani, így nyerni vele plusz 20-20 centit. Előnye, hogy nem csak a keret hajtható le, hanem a matracot is úgy alakitották ki, hogy kinyitott állapotban is elég hosszú legyen. Így jól lehet variálni a dolgot, jobb esetben három különböző időszakban használható. Egyetlen gondom van vele: alapvetően mégiscsak gyerekágy, tehát kamaszkorig nem tart ki. Ugyanakkor szimpla ágy, tehát ha a hugi is költözne, akkor a gyerekszoba gyakorlatilag alvószobává alakul majd át. Más ugyanis nem fog beférni, mint két ágy és a szekrények. Nem is beszélve a leendő testvér(ek) rácsos ágyáról.

A harmadik megoldás nagyon tetszik, egyelőre ez tűnik befutónak. Azért tűnik nagyon jó megoldásnak, mert amíg elég egy ágy, addig betolva marad a második. Amint kell a második ágy is, egyszerűen kinyitjuk. Sajnos még nem találtam olyan boltot, ahol olyat is forgalmaznak, amit én keresek. Ugyanis szerintem az egész rendszernek a lényege az kéne, legyen, hogy a második, kihúzható ágy 90 fokban elforgatható legyen. Tehát ne a kinyitható kanapék elvén működjön a dolog, a két fekvőfelületet egymás mellé kényszerítve. Egy barátoméknál láttam 90 fokban elforgathatót, a két gyerek fejénél ért össze a két ágy, nagyon jó látvány volt és a gyerekek is szerették. Ők viszont asztalossal csináltatták.

Szóval kinek mi a véleménye, tapasztalata? Melyik megoldás vált be vagy nem vált be nálatok? Van még más lehetőség is? Tényleg akkor van itt az ideje a költözésnek, amikor a gyerek már kimászik a rácsosból? Mennyire várható a kimászkálás az ágyból, két év rácsok mögötti élet után (ehhez hozzátenném, hogy a bölcsiben már hónapok óta matracon alszik a fiam, és nem szokott elmászkálni alvás helyett. Ebben is szerencsés vagyok?)? Mit lehet tenni ez ellen?

Meni
Oszd meg másokkal is!
Mustra