Hétvégi programok: Pünkösd, pálinka, fesztivál

Ismét egy hosszú hétvége előtt állunk, hiszen pünkösd most igazán korán van, s talán még attól sem kell félnünk, hogy hócsizmát és bundabugyit kell magunkra ölteni a hideg miatt, ha kivágyunk a lakásból. Ennek örömére legszívesebben kihívnék mindenkit a Rómaira, hogy csapja az evezőlapátokat a vízbe és evezzen egyet velünk. Vagy tekerjen ki a bringájával és toljon le egy hagymás zsíros kenyeret egy hideg fröccsel (szoptatós szekció utazhat gyengébb dolgokban is) és szívja magába a természetbe való kiszabadulás kicsit urbánus változatát.



Ha nem akarjuk oldalt csíkos melegítős és zümi-napszemüveges népek között tölteni az időnket, akkor vegyük most is nyakunkba a várost, ahol éppen vagyunk, és hagyjuk, hogy a kultúra és a csipetnyi fesztiválhangulat átjárja a lelkünket. Természetesen most sem feledkeztünk meg a szalma szülők pici programajánlójáról sem.


BUDAPEST

Millenáris : Természetesen ezen a hétvégén is akad program bőven. Szombaton (máj. 10. 10 óra) Tarján Verával „mentjük meg a Pöttyös katicát”, a Teátrumban. 11 órakor Szalóki Ági Cipity Lőrincét nézhetjük, hallgathatjuk meg élőben, (2007-ben a legjobb gyerek lemeznek járó Fonogram díját nyerte el az album) 15 órakor pedig pünkösdi királylány és királyválasztáson vehetünk részt. S ki hinné, még kézműveskedhetünk is.

Művészetek Palotája: Szombaton, ebéd előtt még beleférhet a Kolompos együttes Furulyás Palkó előadása (máj. 10. 10:30, valamint 12:00), vasárnap (máj. 11. 10:00) pedig Cifra Palota cirkusz (ha nem az otthoni cirkuszra vágyunk) lesz az előtérben.

Skanzen: Én tulajdonképpen minden hétvégén eljönnék ide, lehet, hogy valami régi inkarnációm vágyik a hely szellemére. Vasárnap és hétfőn (máj. 11-12), reggel 9-től várják a látogatókat Utcaszínházi fesztivállal, körhintával, babajátszóval, céllövöldével és természetesen kirakodóvásárral is. Ezen kívül lesz rendkívüli tárlatvezetés, jósnő és fényképézkedés, s hogy ki nem maradjon, kézműveskedés.

Fővárosi Állat- és Növénykert: A madarak és fák napja alkalmából az Állatkert pénteken (május 9-én) főként az iskolás csoportokat több állomásból álló vetélkedővel várja, délelőtt 10-től délután 3-ig. Természetesen korosztálytól függetlenül nem csak iskolai csoportokat várnak, hanem minden érdeklődőt, s a sikeresen teljesítők ajándékot is kapnak. Már az április hetedikén született vízidisznó kölykök is megtekinthetők az állatsimogató melletti Dél-Amerika kifutóban.

Városliget: A múltkor hiányoltátok, hát most tessék, igaz, nem a gyereket, hanem a kutyát futtathatjátok meg a Kutyafutta futóversenyen május 11-én. Rajt a Washington szobornál, 11 órakor.

Budapesti Kongresszusi Központ: Ezen a hétvégén is meghallgathatjuk Halász Juditot (máj. 10. 15:00) és zenekarát a Központ parkolójában rendezett koncerten.

Mezőgazdasági Múzeum, III. Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár: Egész hétvégén, sőt, már pénteken is (máj. 9-12.) kivihetjük a gyerekeket a kiállítsára. Ha ügyesek vagyunk, csak kipróbálni engedjük a gyerekeknek a klasszikus játékokat (valamint az újdonságokat is), s pénztárcánkat kímélve elhallgatjuk, hogy meg is lehet azokat vásárolni.

Iparművészeti Múzeum: Szombaton 10 órakor Reneszánsz vásári kavalkádra várják a 3- 6 éveseket, 16:30-kor pedig a Kecskés együttes lép fel.

Erzsébetliget, Corvin Művelődési ház: Egy kis Kolompos Táncházat is ajánlok gyerekeknek, vasárnap (máj. 11. 10:30), a szomszédomból.

VIDÉK

Sopron: Május 10-én, 14:00-tól Művészeti Fesztivál lesz a Fő téren, játékházzal, művészeti bemutatókkal, valamint kézműveskedéssel. Este 20 órától pedig táncház lesz.

Szombathely: Gyerekek Háza, kézműves kuckó lesz szombaton (máj. 10. 9:00, belépés: 300 forint), ahol a gyermek apával, anyával, nagyival, öcsivel, nővérrel együtt kötözhet csuhévirágot. De legalábbis megtanulhatja.

Siófok: Vasárnap délutánra a Kolompos már meg is érkezik a Hajóállomásra, s előadja „A pünkösdi királykisasszony” című mesejátékot (máj. 11. 16:00). Abból is látszik, hogy beindult az élet a Balatonon, hogy rögtön ezután is lesz koncert, mely Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán musicalkoncertje lesz.

Csömör: Ha időnk engedi, vasárnap (máj. 11. 10:30-tól) látogassunk el a folklór és világzenei forgatagra Csömörre (a Csömöri Falunapok keretében), ahol hagyományőrző csoportok bemutatóját nézhetünk, valamint lesz térzene, felvonulás és kiirakodóvásár is.

Kaposvár: Az Együd Árpád Művelődési Központ, Pünkösdi családi programot szervezett vasárnap (máj. 11.) 14 órától.

Sárospatak (Vízikapu): Hétfőn rendezik meg a XVI. Pünkösdi gyermektánc találkozót (máj. 12. 14:00), ahol az ország minden tájáról érkező gyermektánc csoportok lépnek fel. Ezenkívül pünkösdi királyválasztás, népművészeti vásár és táncház is lesz.

Veszprém (Gulyadomb): Hétfőn (máj. 12.) 10 órakor kézműves játszóházzal kezdődik a program, valamint a Ramazuri Bábszínjátszóház és Bábszínház kerül megrendezésre interaktív játszóházával és bábszínházi előadásával. 11 órakor íjászat, 15 órától pedig középkori lovas és táncos bemutató lesz. 16 órakor a Tegnap zenekar és a Barátok zenekar zárja a programot.

Végül a temérdek családi programból ússzunk át a felnőttek világába.
Ha Várpalota felé jár valaki, véletlenül se hagyja ki a a Pannónia Fesztivált, ahol péntektől vasárnapig folyamtos koncertek lesznek, a teljesség nélkül szombaton Hobo Blues Band (19:00), Quimby (21:00), Belga (23:00) lesz. De ezen kívül minden nap egész délután, összeségében vagy harminc remek együttes szórakoztatja a jónépet. Budapesten sem maradunk fesztivál nélkül, az Erzsébet téren EU utcafesztivál lesz szintén szombaton (máj. 11.), ahová a Balkán Fanatikra érdemes lehet kinézni, ha a Fiestára és a Ladánybene 27-re nem is vagyunk annyira kiváncsiak (bár a Ladánybene mostanában kezd megint jó lenni). Vasárnap pedig A Zöld Pardonban Alvin és a Mókusok borzolják a kedélyeinket 20 órakor.

Tünde kiemelten ajánlja a harmadik Budapesti Pálinkafesztivált, amelyet a Városháza Parkban tartanak május 8 és 11 között (12-24 óráig, pénteken és szombaton éjjel 2-ig). A belépőjegy 1400 Ft, amely egy kóstolópoharat és 500 forint értékű kóstolójegyet tartalmaz. Ki ne hagyjátok a Panyolai kajszibarack pálinkát!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek