SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Pünkösd, pálinka, fesztivál

2008. május 9., péntek 08:00

Ismét egy hosszú hétvége előtt állunk, hiszen pünkösd most igazán korán van, s talán még attól sem kell félnünk, hogy hócsizmát és bundabugyit kell magunkra ölteni a hideg miatt, ha kivágyunk a lakásból. Ennek örömére legszívesebben kihívnék mindenkit a Rómaira, hogy csapja az evezőlapátokat a vízbe és evezzen egyet velünk. Vagy tekerjen ki a bringájával és toljon le egy hagymás zsíros kenyeret egy hideg fröccsel (szoptatós szekció utazhat gyengébb dolgokban is) és szívja magába a természetbe való kiszabadulás kicsit urbánus változatát.Ha nem akarjuk oldalt csíkos melegítős és zümi-napszemüveges népek között tölteni az időnket, akkor vegyük most is nyakunkba a várost, ahol éppen vagyunk, és hagyjuk, hogy a kultúra és a csipetnyi fesztiválhangulat átjárja a lelkünket. Természetesen most sem feledkeztünk meg a szalma szülők pici programajánlójáról sem.


BUDAPEST

Millenáris : Természetesen ezen a hétvégén is akad program bőven. Szombaton (máj. 10. 10 óra) Tarján Verával „mentjük meg a Pöttyös katicát”, a Teátrumban. 11 órakor Szalóki Ági Cipity Lőrincét nézhetjük, hallgathatjuk meg élőben, (2007-ben a legjobb gyerek lemeznek járó Fonogram díját nyerte el az album) 15 órakor pedig pünkösdi királylány és királyválasztáson vehetünk részt. S ki hinné, még kézműveskedhetünk is.

Művészetek Palotája: Szombaton, ebéd előtt még beleférhet a Kolompos együttes Furulyás Palkó előadása (máj. 10. 10:30, valamint 12:00), vasárnap (máj. 11. 10:00) pedig Cifra Palota cirkusz (ha nem az otthoni cirkuszra vágyunk) lesz az előtérben.

Skanzen: Én tulajdonképpen minden hétvégén eljönnék ide, lehet, hogy valami régi inkarnációm vágyik a hely szellemére. Vasárnap és hétfőn (máj. 11-12), reggel 9-től várják a látogatókat Utcaszínházi fesztivállal, körhintával, babajátszóval, céllövöldével és természetesen kirakodóvásárral is. Ezen kívül lesz rendkívüli tárlatvezetés, jósnő és fényképézkedés, s hogy ki nem maradjon, kézműveskedés.

Fővárosi Állat- és Növénykert: A madarak és fák napja alkalmából az Állatkert pénteken (május 9-én) főként az iskolás csoportokat több állomásból álló vetélkedővel várja, délelőtt 10-től délután 3-ig. Természetesen korosztálytól függetlenül nem csak iskolai csoportokat várnak, hanem minden érdeklődőt, s a sikeresen teljesítők ajándékot is kapnak. Már az április hetedikén született vízidisznó kölykök is megtekinthetők az állatsimogató melletti Dél-Amerika kifutóban.

Városliget: A múltkor hiányoltátok, hát most tessék, igaz, nem a gyereket, hanem a kutyát futtathatjátok meg a Kutyafutta futóversenyen május 11-én. Rajt a Washington szobornál, 11 órakor.

Budapesti Kongresszusi Központ: Ezen a hétvégén is meghallgathatjuk Halász Juditot (máj. 10. 15:00) és zenekarát a Központ parkolójában rendezett koncerten.

Mezőgazdasági Múzeum, III. Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár: Egész hétvégén, sőt, már pénteken is (máj. 9-12.) kivihetjük a gyerekeket a kiállítsára. Ha ügyesek vagyunk, csak kipróbálni engedjük a gyerekeknek a klasszikus játékokat (valamint az újdonságokat is), s pénztárcánkat kímélve elhallgatjuk, hogy meg is lehet azokat vásárolni.

Iparművészeti Múzeum: Szombaton 10 órakor Reneszánsz vásári kavalkádra várják a 3- 6 éveseket, 16:30-kor pedig a Kecskés együttes lép fel.

Erzsébetliget, Corvin Művelődési ház: Egy kis Kolompos Táncházat is ajánlok gyerekeknek, vasárnap (máj. 11. 10:30), a szomszédomból.

VIDÉK

Sopron: Május 10-én, 14:00-tól Művészeti Fesztivál lesz a Fő téren, játékházzal, művészeti bemutatókkal, valamint kézműveskedéssel. Este 20 órától pedig táncház lesz.

Szombathely: Gyerekek Háza, kézműves kuckó lesz szombaton (máj. 10. 9:00, belépés: 300 forint), ahol a gyermek apával, anyával, nagyival, öcsivel, nővérrel együtt kötözhet csuhévirágot. De legalábbis megtanulhatja.

Siófok: Vasárnap délutánra a Kolompos már meg is érkezik a Hajóállomásra, s előadja „A pünkösdi királykisasszony” című mesejátékot (máj. 11. 16:00). Abból is látszik, hogy beindult az élet a Balatonon, hogy rögtön ezután is lesz koncert, mely Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán musicalkoncertje lesz.

Csömör: Ha időnk engedi, vasárnap (máj. 11. 10:30-tól) látogassunk el a folklór és világzenei forgatagra Csömörre (a Csömöri Falunapok keretében), ahol hagyományőrző csoportok bemutatóját nézhetünk, valamint lesz térzene, felvonulás és kiirakodóvásár is.

Kaposvár: Az Együd Árpád Művelődési Központ, Pünkösdi családi programot szervezett vasárnap (máj. 11.) 14 órától.

Sárospatak (Vízikapu): Hétfőn rendezik meg a XVI. Pünkösdi gyermektánc találkozót (máj. 12. 14:00), ahol az ország minden tájáról érkező gyermektánc csoportok lépnek fel. Ezenkívül pünkösdi királyválasztás, népművészeti vásár és táncház is lesz.

Veszprém (Gulyadomb): Hétfőn (máj. 12.) 10 órakor kézműves játszóházzal kezdődik a program, valamint a Ramazuri Bábszínjátszóház és Bábszínház kerül megrendezésre interaktív játszóházával és bábszínházi előadásával. 11 órakor íjászat, 15 órától pedig középkori lovas és táncos bemutató lesz. 16 órakor a Tegnap zenekar és a Barátok zenekar zárja a programot.

Végül a temérdek családi programból ússzunk át a felnőttek világába.
Ha Várpalota felé jár valaki, véletlenül se hagyja ki a a Pannónia Fesztivált, ahol péntektől vasárnapig folyamtos koncertek lesznek, a teljesség nélkül szombaton Hobo Blues Band (19:00), Quimby (21:00), Belga (23:00) lesz. De ezen kívül minden nap egész délután, összeségében vagy harminc remek együttes szórakoztatja a jónépet. Budapesten sem maradunk fesztivál nélkül, az Erzsébet téren EU utcafesztivál lesz szintén szombaton (máj. 11.), ahová a Balkán Fanatikra érdemes lehet kinézni, ha a Fiestára és a Ladánybene 27-re nem is vagyunk annyira kiváncsiak (bár a Ladánybene mostanában kezd megint jó lenni). Vasárnap pedig A Zöld Pardonban Alvin és a Mókusok borzolják a kedélyeinket 20 órakor.

Tünde kiemelten ajánlja a harmadik Budapesti Pálinkafesztivált, amelyet a Városháza Parkban tartanak május 8 és 11 között (12-24 óráig, pénteken és szombaton éjjel 2-ig). A belépőjegy 1400 Ft, amely egy kóstolópoharat és 500 forint értékű kóstolójegyet tartalmaz. Ki ne hagyjátok a Panyolai kajszibarack pálinkát!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.09 08:14:02Por Cica

  Koszi a Varpalotai ajanlast! Kutyarajongokent a kutyafutta versenyt is megneznem. Sosem ertettem, hogy sok kutya egy helyen es nem esnek egymasnak :-)

 • 2008.05.09 09:35:06nyulacs

  Voltam a kutyafuttán a német juhászommal, szájkosárral, pórázzal. Mindenki pórázzal, ha jól emlékszem. Persze itt is a picurik csinálták inkább a fesztivált. :-) Tök jó megmozdulás, jó szocializációs helyzet a kutyáknak, de amúgy nem nagy szám.

 • 2008.05.09 10:08:49Edinbogyo

  Ez ugyan nem most, hanem a 21-ei hetvegen lesz, de menjetek el Szegedre akkor, Borfeszt meg Szeged napi programok, hidivasar, eszmeletlen. ez lesz az elso, hogy kihagyom...

 • 2008.05.10 06:07:25zigi13

  SZiasztok! jó programok hétvégére! PÁKOZD: sárkányeregetés rengetegen leszünk (szombat vasárnap) 2 napos program. A művelődési házhoz gyere és ott elterelnek a jó irányba. Vasárnap NÉPMŰVÉSZETI vásár lesz Veszprémben, az Óváros téren. ez a program évről évre jobb lesz .gyertek el!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta