Gyorsan elkészíthető kaják elfoglalt anyukáknak

A hatalmas igényre való tekintettel (csak hogy fényezzem magam), íme az első főzőcskés cikk, amelyet remélhetőleg heti rendszerességgel újabbak követnek majd. Mivel én is gyakorló anyuka vagyok, tudom nagyon jól, hogy néha mennyire nincs ideje az ember lányának főzni, sőt ha idő még van is, akkor meg hulla fáradt, így marad a melegszendvics - főttvirsli menü. Én ufó vagyok, minden nap főzök (sőt este magamnak még külön egy kis gyors tésztás valamit, ha éhes vagyok), viszont a párom miatt elcsúszott napirendünk miatt (éjjel dolgozik, délelőtt alszik) nekem is kevés időm van erre. Ezért könnyen, gyorsan elkészíthető (előkészíthető) kajákat gyártok, ezek receptjeit szeretném megosztani veletek.


Az első etapban egy tésztaétel, egy köret, és egy feltét lesz, később jönnek a desszertek, levesek, ami éppen eszembe jut. Na akkor tessék, fakanalakat elő, íme az első három:

Húsgombócos tészta:

Hozzávalók:
a gombócokhoz
30-40 deka darált hús ( én csirkéből, vagy pulykából szoktam, de lehet bármi más is)
fél fej hagyma
1 tojás
1 evőkanál liszt
ízlés szerint: só, bors, fokhagyma, és oregánó
egy zacskó makaróni

a mártáshoz
sajt (ha van otthon, mehet bele füstölt is)
tejszín ( ha nincs , akkor jó a húsalaplé, tej is, csak akkor állagra nem lesz olyan, mint az eredeti)
a hagyma másik fele
pici liszt
olaj

Elkészítése:

Fölrakjuk főni a tésztát, majd összekeverjük a gombóc hozzávalóit. Serpenyőben kicsi olajat melegítünk, majd beletesszük a gombócokat. Eredetileg kézzel kéne formálni őket, de én nem pepecselek ezzel, kiskanállal szaggatom a kicsi olajba. Pár perc alatt megsülnek, vigyázzunk ne égessük oda, mert a hagymától megkeseredhet. Ha kész, félretesszük.

Elkészítjük a mártást: a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük a tejszínnel(ne legyen csomós), belereszeljük a sajtot és összerottyantjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük, egy csipet sóval, illetve én ebbe is teszek egy pici oregánót. A kifőtt, lecsepegtetett tésztát összekeverjük a mártással és a gombócokkal, majd tálaljuk. Esetleg egy könnyedebb salátát adhatunk mellé.

Ezt a mennyiséget én kétszerre szoktam elkészíteni, a bekevert massza a hűtőben eláll másnapig (nálunk este előkerül), értelemszerűen ekkor csak fél zacskó tészta kell hozzá, ekkor kb négy tányérnyi adag lesz belőle.

Sült zöldségek

Hozzávalók, négy személyre:

2 Sárgarépa
4 db gomba
Egy nagy marék zöldborsó (lehet fagyasztott is)
Fejeskáposzta (ebből kb ugyanannyi kell, mint a répából)
Olaj


Elkészítése

A répát legyaluljuk(ha van hozzá betétünk, vagy imádunk aprítani akkor kisebb csíkokat csináljuk belőle), a káposztát laskára vágjuk.

Olajat hevítünk egy nagy serpenyőben, amikor már forró, beledobjuk a répát, káposztát, borsót. Folyamatos keverés mellett megfonnyasztjuk kicsit, sózzuk, aláöntünk egy kis vizet, majd a felszeletelt gombát is hozzáadjuk. Amikor a gomba is ízlésünk szerint megpuhult, hozzáadunk egy-két gerezd apróra vágott fokhagymát, összekeverjük, és kész is. A lényeg az, hogy a zöldség kissé roppanós maradjon.

Lehet dúsítani bármivel, én kukoricát (konzerv), vékonyra szeletelt krumplit, esetleg hagymát (pórét) rakok bele. Az összevágott zöldséget lefedve a hűtőben egy napig eltarthatjuk, viszont akkor a krumplit, és a gombát frissen adjuk hozzá. Mivel ez eredetileg kínai recept lenne, egy kis szójaszósz nem árt neki, vagy pici citromlé, ettől pikánsabb lesz, de ha csak megsózva van, úgy is finom. Ekkora mennyiségből nálunk négy nagy tányérnyi lesz. Jó magában, vagy grillezett hús, sült virsli mellé is köretnek.

Gombafasírt

Hozzávalók:

Gomba
Hagyma, fokhagyma
Szikkadt kenyér
tej
Tojás
Ízlés szerint só, bors, paprika
zsemlemorzsa és olaj

Elkészítése

A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. A kieresztett levét leöntjük (én félreteszem, beízesítve kis vízzel felforralom, behabarom, cérnametéltet főzök bele, és kész is a gombaleves. Nem olyan, mint az igazi, de finom), kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Apróra vágunk hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk, majd a tejben beáztatott, kinyomkodott kenyeret is hozzátesszük. Ízlés szerint ízesítsük. Adjuk hozzá a tojást és keverjük össze. Állagra olyannak kell lennie, mint a húsból készült fasírtnak.

Pontos mennyiséget azért nem adok meg, mert a gombától függ, hogy mennyi kenyeret vesz fel, kb fele-fele arányban legyenek benne.

Zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük. Mivel a gomba már előre meg van párolva benne, nem kel sokáig sütni, csak hogy kívül ropogós legyen. Főzelékekhez kitűnő feltét.

Moira
Oszd meg másokkal is!
Mustra