SZÜLŐSÉG

Gyorsan elkészíthető kaják elfoglalt anyukáknak

2008. május 8., csütörtök 11:00

A hatalmas igényre való tekintettel (csak hogy fényezzem magam), íme az első főzőcskés cikk, amelyet remélhetőleg heti rendszerességgel újabbak követnek majd. Mivel én is gyakorló anyuka vagyok, tudom nagyon jól, hogy néha mennyire nincs ideje az ember lányának főzni, sőt ha idő még van is, akkor meg hulla fáradt, így marad a melegszendvics - főttvirsli menü. Én ufó vagyok, minden nap főzök (sőt este magamnak még külön egy kis gyors tésztás valamit, ha éhes vagyok), viszont a párom miatt elcsúszott napirendünk miatt (éjjel dolgozik, délelőtt alszik) nekem is kevés időm van erre. Ezért könnyen, gyorsan elkészíthető (előkészíthető) kajákat gyártok, ezek receptjeit szeretném megosztani veletek.


Az első etapban egy tésztaétel, egy köret, és egy feltét lesz, később jönnek a desszertek, levesek, ami éppen eszembe jut. Na akkor tessék, fakanalakat elő, íme az első három:

Húsgombócos tészta:

Hozzávalók:
a gombócokhoz
30-40 deka darált hús ( én csirkéből, vagy pulykából szoktam, de lehet bármi más is)
fél fej hagyma
1 tojás
1 evőkanál liszt
ízlés szerint: só, bors, fokhagyma, és oregánó
egy zacskó makaróni

a mártáshoz
sajt (ha van otthon, mehet bele füstölt is)
tejszín ( ha nincs , akkor jó a húsalaplé, tej is, csak akkor állagra nem lesz olyan, mint az eredeti)
a hagyma másik fele
pici liszt
olaj

Elkészítése:

Fölrakjuk főni a tésztát, majd összekeverjük a gombóc hozzávalóit. Serpenyőben kicsi olajat melegítünk, majd beletesszük a gombócokat. Eredetileg kézzel kéne formálni őket, de én nem pepecselek ezzel, kiskanállal szaggatom a kicsi olajba. Pár perc alatt megsülnek, vigyázzunk ne égessük oda, mert a hagymától megkeseredhet. Ha kész, félretesszük.

Elkészítjük a mártást: a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük a tejszínnel(ne legyen csomós), belereszeljük a sajtot és összerottyantjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük, egy csipet sóval, illetve én ebbe is teszek egy pici oregánót. A kifőtt, lecsepegtetett tésztát összekeverjük a mártással és a gombócokkal, majd tálaljuk. Esetleg egy könnyedebb salátát adhatunk mellé.

Ezt a mennyiséget én kétszerre szoktam elkészíteni, a bekevert massza a hűtőben eláll másnapig (nálunk este előkerül), értelemszerűen ekkor csak fél zacskó tészta kell hozzá, ekkor kb négy tányérnyi adag lesz belőle.

Sült zöldségek

Hozzávalók, négy személyre:

2 Sárgarépa
4 db gomba
Egy nagy marék zöldborsó (lehet fagyasztott is)
Fejeskáposzta (ebből kb ugyanannyi kell, mint a répából)
Olaj


Elkészítése

A répát legyaluljuk(ha van hozzá betétünk, vagy imádunk aprítani akkor kisebb csíkokat csináljuk belőle), a káposztát laskára vágjuk.

Olajat hevítünk egy nagy serpenyőben, amikor már forró, beledobjuk a répát, káposztát, borsót. Folyamatos keverés mellett megfonnyasztjuk kicsit, sózzuk, aláöntünk egy kis vizet, majd a felszeletelt gombát is hozzáadjuk. Amikor a gomba is ízlésünk szerint megpuhult, hozzáadunk egy-két gerezd apróra vágott fokhagymát, összekeverjük, és kész is. A lényeg az, hogy a zöldség kissé roppanós maradjon.

Lehet dúsítani bármivel, én kukoricát (konzerv), vékonyra szeletelt krumplit, esetleg hagymát (pórét) rakok bele. Az összevágott zöldséget lefedve a hűtőben egy napig eltarthatjuk, viszont akkor a krumplit, és a gombát frissen adjuk hozzá. Mivel ez eredetileg kínai recept lenne, egy kis szójaszósz nem árt neki, vagy pici citromlé, ettől pikánsabb lesz, de ha csak megsózva van, úgy is finom. Ekkora mennyiségből nálunk négy nagy tányérnyi lesz. Jó magában, vagy grillezett hús, sült virsli mellé is köretnek.

Gombafasírt

Hozzávalók:

Gomba
Hagyma, fokhagyma
Szikkadt kenyér
tej
Tojás
Ízlés szerint só, bors, paprika
zsemlemorzsa és olaj

Elkészítése

A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. A kieresztett levét leöntjük (én félreteszem, beízesítve kis vízzel felforralom, behabarom, cérnametéltet főzök bele, és kész is a gombaleves. Nem olyan, mint az igazi, de finom), kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Apróra vágunk hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk, majd a tejben beáztatott, kinyomkodott kenyeret is hozzátesszük. Ízlés szerint ízesítsük. Adjuk hozzá a tojást és keverjük össze. Állagra olyannak kell lennie, mint a húsból készült fasírtnak.

Pontos mennyiséget azért nem adok meg, mert a gombától függ, hogy mennyi kenyeret vesz fel, kb fele-fele arányban legyenek benne.

Zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük. Mivel a gomba már előre meg van párolva benne, nem kel sokáig sütni, csak hogy kívül ropogós legyen. Főzelékekhez kitűnő feltét.

Moira

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.05.09 15:30:38melcseee

    ohh igen a saláta. kedvenc: jégsali, kígyóubi, paradicsom, lilahagyma, virslikarikák,pirítós kockák, sajt és majonéz v feta, akko már olívabogyó is és hammmmmmm

  • 2008.05.09 15:32:43sz.sz.sz

    Undokmano: az én egyik kedvenc salátám az "egérfüle-saláta". (Ne kérdezd miért így hívják:)) Salátát megmosom, apróra tépkedem, petrezselyemzöldet vágok rá, újhagymát és ízesítem pár csepp oliva olajjal, pár csepp citromlével és (ez nekem először fura volt, de ezzel finom) pici vegetával. Isteni!

  • 2008.05.09 15:33:25sz.sz.sz

    Amit még szeretek salátákba keverni az a szezámmag vagy egy kis napraforgó mag, jól megbolondítja:)

  • 2008.05.09 16:17:20monsterwoman

    görög saláta

    5 db paradicsom, 2 fej lilahagyma, 1 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 20 dkg feta, vagy krémfehér, 20dkg olívabogyó

    Minden hozzávalót kockára vágok, olívaolajjal meglocsolom

    Natúr csirkemellfilével isteni főétel

  • 2008.05.09 16:32:45folichonne

    Nekem a mustáros sali a kedvencem:



    jó sok fejessali összetépkedve

    virsli karikák

    főtt tojás karikák

    apróra vágott vörös- vagy újhagyma.



    Öntet:

    olivaolaj

    mustár

    citromlé

    kis cukor

    saláta fűszerkeverék.

    Jó habosra kikeverni. (Nem is igazán öntet, inkább dresszing, nem kell belőle sok, mert nagyon intenzív ízű.)



    Isteni, nyáron nagymelegben hetente többször is ez a vacsink, önmagában vagy pirítóssal.

  • 2008.05.09 20:10:23Pandi

    A házi májkrém éppen most készült el és tényleg isteni fincsi, tokkal-vonóval kb. 40 perc volt így elsőre is. (Én a fonnyasztott hagymás, de majorannás-oreganós verziót csináltam.) Úgyhogy köszönöm szépen az ötletet.

    Remélem, ezentúl a párom is elismeri a Poronty hasznosságát.:)



    További salátaötlet:

    (Kizárólag olívaolaj kedvelőknek)



    fejessaláta összetépkedve vagy kész salátamix (mondjuk radicchio, jégsaláta, fejess.)

    paradicsom felkockázva

    minimozzarellák félbevágva

    lilahagyma, póréhagyma, vagy újhagyma karikára/félfőre vágva

    egy doboz tonhalkonzerv (jó az atlantik is, nem muszáj rio mare:D)

    só, bors (szigorúan frissen őrölt)

    néhány csepp balzsamecet

    olívaolaj



    másik:

    normál méretű mozzarella vastagabb szeletekre vágva

    rá egy szelet paradicsom

    erre egy szelet lilahagyma/póréhagyma

    só, bors

    olívaolajjal vékonyan meglocsolva



    Mindkettő kedvelt nyári csemege, amit olasz kollégáktól tanultam és még az én húsimádó párom is nagyon szereti.:)

  • 2008.05.10 12:19:44Nilüfer

    ezsembe jutott méga svájci krumpli is. gyors, előre meg lehet csinálni, látványos, és finom:)

    Héjában főtt krumplit hámozni, kivajazott edénybe belereszelni nagy lyukú reszelőn úgy, hogy kb ujjnyi rétegenként só, bors, kis vajdarabkák, és esetleg sajt.Ezt a tál tetejéig kell folytatni.ha törta-szrűen akarjuk tálalni, az edényt jól ki kell vajazni-morzsázni, ez esetben ki lehet borítani, és szeletelhető. ha nem, akkor a legtetejére jóóó sok sajtot teszünk, és a végén persze összesütjük.Szószos locskos húsok mellé nagyon jó, magában kissé száraz, vegák csináljanak hozzá sajtmártást:)

    ha előző nap összerakjuk, akkor a vendégség előtt 15 perc alatt rápirul a cucc.Én nem szoktzam koborogatni, az utóbbira szavazok, akkor is lehet szépek kiemelgetni az adagokat.



    Szia Moira:) remélem, ízlik a krumpli:D

  • 2008.05.10 22:51:16Border

    Megosztok veletek egy receptet, amit a nagymamámtól tanultam: TAHINI padlizsánnal:

    kell hozzá tahini (szezámliszt, de gyakorlatilag folyékony, nagyon sűrű állapotú, önmagában nem nagyon ehető),

    1-2 padlizsán, amit héjában meg kell sütni. ha kész a padlizsán, megpucolva, leturmixolva összekeverni a tahinivel, 4-5-6 gerezd fokhagyma összenyomva, vörösborecet (nagymamám szerint a 12 évig érlelt spanyol Herez a legjobb, ezt persze nem tudjuk beszerezni :-) (1-2 evőkanálnyi), félcitrom leve, só, bors.

    Remélem nem felejtettem ki semmit.

    A fűszerekkel és apróbb hozzávalókkal nyugodtan kísérletezhettek. Ha túl savanyú lett , akkor adsz hozzá egy kis tahinit, ha túl lisztes érzésű, akkor egy kis vörösbor ecetet, citromot.

    Egy lekvárosüveg nagyságú kiszerelésű tahinihez kell szerintem két padlizsán. De majd úgy is ráéreztek az ízére.

    De vigyázat!!! Hihetetlen laktató. Mártogatós, előételes, vendégváró csemege és pirítós kenyérrel lehet tunkolni, vagy rákenni. Úgyhogy annyit csináljatok, hogy csak annyi jusson, hogy attól senki se lakjon túl jól. "Sajnos" annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni.

    Tahinit biztosan lehet kapni a múzeum krt-i bioboltban.

    Próbáljátok ki mindenképpen! Könnyű elkészíteni.

  • 2008.05.10 22:52:29Border

    Bocs, nem Herez, hanem Jerez

  • 2008.05.10 23:03:20psyché

    En a hanyomanyos padlizsankremet csinalom gyakran: 2-3 padlizsant felbevagok, lefeleforditva megsütöm a sötöben, utana kikaparom a belsejet, hozza majonez (a legjobb az univer) + egy hagyma aprora vagva, vmint so, bors. Utana az egeszet botmixer pepesitem es kesz. A gyerekeim sajnos nem szeretik, de mi annal jobban.:-)

  • 2008.05.10 23:09:09Border

    A "hagyományos" padlizsánkrémet mi egy kicsit másképp készítjük: paradicsomot, meg egy kis lilahagymát is teszünk, de majonézt nem.

  • 2008.05.10 23:21:11psyché

    az is biztos finom. majd kiprobalom azt is. jövö hetre mar a hazi majkremet terveztem.:-)

  • 2008.05.11 19:00:36ildanyóka

    A májkrém az engem is izgat! A jövő héten megcsinálom.

    Nilüfer

    Ugye egyszer már említetted ezt a svájci krumplit? Mert már csináltam, és nagyon ízlett!



    Spenótra nincs valakinek jó ötlete? Én fözeléknek is szeretem, de család sosem eszi meg. :-( De ha valamilyen más formában lenne, akkor talán...

  • 2008.05.11 19:17:24Sue

    Ildanyóka, a sóskát szereted? Én spenót helyett azt szoktam, picit hasonló és azt mindenki megeszi.

  • 2008.05.11 19:55:52hallohallo

    tök jó ez a poszt, köszi az ötleteket!

    nálunk kevés hús van, max hetente egyszer.

    amik nagyon gyors és tuti jó kaják:



    hamis túrógombóc:

    1 l megsavanyodott tejet állni hagyunk meleg helyen, min. 1 órát-max. 1 napot, így aludttej lesz belőle.

    az aludttejet egy csipet sóval feltesszük forrni, amikor szétválik a savó és a túró (magyarán az áttetsző lében túrószemcsék fognak úszkálni), belekeverünk (habverővel, úgy nem csomósodik) 25 deka grízt. elvileg hűlni hagyjuk, és vizes kézzel gombócokat formázunk. én nem hagyom hűlni, hanem fagyiadagoló-kanállal csinálom a gombócokat, a kanalat hideg vízbe mártogatom a gombócok közt. lehet rátenni pirított morzsát is, de simán cukrozott tejföllel is nagyon finom.



    a másik a hamis stíriai metélt:

    összekeverünk fél liter tejet egy csomag túróval (ha nincs túrónk, két kis pohár kefírrel és egy kis pohár tejföllel), 10-12 deka cukorral, kis vaníliával, két marék mazsolával, belekeverünk szárazon 25 deka szélesmetéltet/kockatésztát/fodroskockát, beleöntjük kivajazott tűzálló tálba, be 180 fokon a sütőbe, 30 perc alatt kész.



    zöldséges rizs:

    rizst megfuttatok kis olajon, felöntöm legalább kétszeres mennyiségű sós vízzel, beledobálok mindenféle zöldséget, ez általában mirelit, répacsíkok, zöldborsó. gombát (mirelit vagy konzerv) megdinsztelek sok-sok hagymán, a hagymát se kell apróra vágni, elég laskára, sózom, borsozom, mehet bele más fűszer is, de így is jó, amikor már jó bő levet engedett, beleöntöm azt is hagymástul-mindenestül a fővő rizsbe, nagyon puhára főzöm az egészet.

    (még az elején mehet bele egy paprikacsuma is, jó ízt ad. a csumákat mindig bedobom a fagyasztóba, levesekbe, pörköltökbe is nagyon jó.)



    legyen húsos recept is:

    vékonyra szeletelt csirkemellet megsózok, kevés cayenne-borssal vagy csípős paprikával fűszerezek, és 4-5 evőkanálnyi olívaolajban megsütök. ez nem több 4-5 percnél. kiveszem a húst az olajból és beleöntök a sós-paprikás olajba egy konzervnyi lecsöpötetett kukoricát, jól átforgatom, és a hús mellé tálalom.



    mustáros csirkeszárny:

    mély tálban, kevés olajban elkeverek egy teáskanál mustárt (legjobb a dijoni de bármilyen lehet) és törött borsot. beleforgatom a csirkeszárnyakat és állni hagyom úgy egy órát, utána forró olajban kisütöm (majd még megpróbálom sütőben kisütni, hátha úgy is megy.)



    sült zöldségek:

    bármilyen zöldséget fél-egy centi vastagra szeletelek, olajjal vékonyan kikent tepsibe terítem, megborsozom, esetleg sózom is, de az igazán nem szükséges, sütőben megsütöm. kedvenceim így a gomba, cukkini és a hagyma! lilahagyma, vöröshagyma, nyammmm.

  • 2008.05.11 20:53:13Sue

    Hallohallo, nagyon jók a receptjeid! A mustáros csirkeszárnyról szeretném megkérdezni, hogy ha a szárny helyett mondjuk combot használok, akkor az is jól átsül vagy azt inkább jobb megfőzni előtte?

  • 2008.05.12 09:44:38hallohallo

    köszi, sue!

    csirkecomb: fogalmam sincs, azt pont azért nem szoktam szinte soha venni, mert nehezen sül át. de talán jénaiban, sütőben érdemes kipróbálni.

    és persze só is kell bele, azt kifelejtettem a receptből, de gondolom, evidens :)

    ha már itt vagyok, leírok két gyors leves-receptet is:



    cukkini krémleves

    két kisebb cukkinit felkockázok, meghámozni sem kell, csak a két végét dobom ki. beleteszem magasfalú edénybe (ez fontos!) egy-másfél liter vízbe főzni. amikor felforrt, beledobok egy húsleveskockát és 8-10 kockasajtot, kevergetem, a sajt szépen szétolvad. amikor megfőtt (gyorsan fő), belenyomom a botmixert a forró lébe, ezért kell a magasfalú edény, és szétturmixolom.





    tárkonyos csirkeraguleves gyorsan:

    egy nagy fazekat félig megtöltök vízzel, a vízbe beledobok negyed kiló csirkehúst, ez lehet szárny, nyak, melle, bármi, mondjuk a legjobb, ha kicsit zsírosabb-csontosabb, mint a szárny, mert attól jó íze lesz.

    beledobok egy-két marék mirelit leveszöldséget, egy-két marék mirelit zöldborsót, egy-két marék szeletelt gombát (ez nálam néha konzerv, néha mirelit), egy nagy hagymát apróra vágva, kb 10 szem egész feketeborsot, egy teáskanál sót, egy nagy csipet tárkonyt.

    hagyom főni, amíg a hús meg nem fő, ez elég gyorsan megvan.

    egy mély keverőtálban elkeverek 2-3 deci tejfölt egy nagy evőkanál liszttel, merőkanalanként hozzászedek a forró léből és habverővel gyorsan elkeverem, így nem csomósodik a habarás. 3-4 merőkanál lé és keverés után beleöntöm a felhigított habarást a fazékba, megkeverem, és hagyom egyet forrni.

    amikor ez megvan, lehúzom a tűzről és egy pici (kb 2 evőkanál) ecettel vagy citromlével savanyítom.

    ez nagyon-nagyon szapora leves, mivel sok a hozzávaló, viszont fagyasztóban jól elvan. a felét kisebb, kétadagos dobozokban le szoktam fagyasztani, aztán amikor kell, csak belefordítom a doboz tartalmát egy lábasba és gyorsan felengedem.

  • 2008.05.12 10:14:51eino.

    csirkecomb: fogalmam sincs, azt pont azért nem szoktam szinte soha venni, mert nehezen sül át. de talán jénaiban, sütőben érdemes kipróbáln



    Hallohallo, ki ne hagyd emiatt a téveszme miatt! Én is ugyanezért utáltam, mígnem egyszer csak rájöttem, hogy tepsibe lerakva átsül és nagyon finom. Szúrd meg néhány helyen csontig a combokat, tegyél bele fokhagymát, rá egy kis rozmaringot meg húsos szalonnát (csak íznek, nem kell megenni a végén), alá 2 ek olajat, 1 dl vizet, sózd meg, mellé tegyél 1 almát meg némi zöldséget, alufólia rá, 35-40 percig 200 fokra vele. Aztán leszeded az alufóliát, és addig sütöd, amíg szép piros nem lesz. A végén már szinte magától leválik a hús a csontról, nem kell azon izgulnod, hogy nem sül át :)

    Ja, és megcsinálni egyszerűbb, mint leírni. Tehetsz hozzá egészben - de hámozva - krumplit is, akkor nem kell külön körettel bajlódni.

    Nagy adag saláta illik hozzá :)))

  • 2008.05.12 11:05:41Hanna Luna

    Csicseriborsó spenóttal:

    Megpirítok egy kis kolbászt,hozzáadok csicseriborsót (konzerv), spenótot (előtte megfőzöm,mert mindig fagyasztottat használok) plusz még egy kis vizet és sót,10 percig főzöm,és kész is van az egyetlen étel,amiben spenót van,és megesszük:)

  • 2008.05.12 12:12:58hallohallo

    eino, köszi!!! ez nagyon jól hangzik!



    hanna luna, tényleg, a csicseriborsó! hogy imádom! gyors, hideg csicseriborsó-vacsora: egy konzerv csicseriborsót összekeverek egy konzerv reszelt olajos tonhallal. pirítóssal nagyon finom, imádom, portugál barátnőmtől tanultam. csak ha sokat eszem belőle, jól megüli a gyomrom :S

  • 2008.05.12 12:52:57mormi

    Moira, nagyon koszi a husgombocos teszta receptet, kiprobaltuk, finom volt!:)

  • 2008.05.12 22:54:12Moira

    mormi: örülök, hogy bejött a recept, nálunk is nagy kedvenc. :-))

  • 2008.05.13 06:33:38muzsa

    Hallohallo, milyen tejből csinálsz aludtejet? Mert amiket kapni manapság, azokból nem lesz, csak simán megromlanak... :(

  • 2008.05.13 09:09:20folichonne

    Ildanyóka



    Beírtam itt a spenótos spagetti receptjét, ha érdekel keress rá a közepe felé.

    Szoktuk palacsintába is tölteni a kicsit sűrűbben elkészített spenótot, és sajtot a tetejére olvasztani.

    A spenótos palacsinta másik változata, hogy a palacsinta tésztájába kerül spenót, a töltelék pedig fokhagymás-krémsajtos besamel. Erre is sajtot olvasztok a sütőben.

  • 2008.05.13 11:50:27hallohallo

    muzsa, zacskóstejből, kizárólag. cba-ban és corában még kapni. helyi cba-nkban nyáron eleve savanyítottan ;)

    amúgy igazad van, tetra pakos és friss dobozos tejből lehetetlen, megposhad.

    ha meg hozzájutok frissen fejt tehéntejhez, azt vagy gyorsan megisszuk, vagy ricotta lesz belőle.

  • 2008.05.13 12:36:54psyché

    Probaljatok meg a bio tejeket. Azok is szuperül megalszanak. Egyebkent en az Auchanban is szoktam latni zacskos tejet.

  • 2008.05.13 12:59:00psyché

    Köszi szepen a szuper recepteket. Nagyon jol jöttek.

  • 2008.05.13 18:18:47C.I.C.A.

    Koszi a segitseget! Aranyosak vagytok!

  • 2008.05.13 18:19:22C.I.C.A.

    Ja es koszi a recepteket persze... :)

  • 2008.05.15 11:50:39hallohallo

    eino, köszi-köszi-köszi a fokhagymás csirkecomb-receptet!!! megcsináltam jénaiban, tarkaborssal, borsikafűvel megszórva, a tetejére rászórtam tisztított újkrumplit, felöntöttem kis rozéborral víz helyett, isteni lett!!!! és kb 10 perc munka volt vele, elpakolással, mindennel együtt. és olyan jó illata volt, hogy a velünk egy házban lakó anyukám megjelent az ablak alatt, hogy mit főzök, és hadd nézze meg, jaj de gyönyörű :)

    sajnos kicsit túl sok lett alá a bor meg az olaj, és így rengeteg a szaft, ezért nem pirult meg a hús teteje, de nem baj, ma csinálok párolt káposztát és knédlit és beletunkoljuk a szaftba :)

  • 2008.05.15 12:35:19eino.

    Hallohallo, örülök, hogy finom lett! Persze, jól tetted, hogy variáltad, a lényeg a jó fűszerezés, párolás, majd lesütés. Tulajdonképpen bármilyen hússal megtehető , de pl. marhánál nyilván előbb kiszedi az ember a zöldségeket.

    Tegnapi vacsoránk egyébként szintén ez volt, egy kisebb grillcsirkével és néhány szem újkrumplival. Szintén finom :)) És még megmaradt a melle, azt ma valahogy variálom, talán kis kockára vágom és rizseshús+ saláta lesz. Gyorsan megvan az is. :)

  • 2008.05.15 22:23:12ildanyóka

    Köszönöm a spenótos ötleteket!

    Csak a család elkapott egy jó kis vírust :-(, és napok után most tudunk egyáltalán a kajákra gondolni is.

    Sue, a hapsik a sóskát csak legelve eszik meg, sehogy máshogy.:-(

  • 2008.05.16 09:50:38rabipelao

    Sziasztok!

    Az én kedvenc gyors receptem olyan, mint a paradicsomos padlizsánkrém, csak tésztaételként:

    Egy nagy padlizsánt egészben sütőbe raksz (megszurkálhatod, nehogy felrobbanjon), sütd 20 perc-fél órát, közben egyszer megfordítod.

    Ha kész, egy magasabb falú teflon edényben feldobok egy felkockázott hagymát, két-három gerezd fokhagymát, ha lepirult bele 4-5 szem kockázott paradicsom (ez simán lehet konzerv is) meg a padlizsán puha belseje, szintén felkockázva. Összerotty sóval, borssal, friss vagy szárított bazsalikommal, oregánóval/kakukkfűvel, ízlés szerint (a végeredmény darabos marad picit, akkor jó). Mialatt összerottyan (kb 10-15 perc) kifőzök hozzá spagettit vagy pennét. Lehet a tetejére sajtot reszelni, de anélkül is jó. A maradék szósz hidegen pirítóssal is finom.

    A lesütött padli belsejét le is lehet fagyasztani, így télen is finom nyári ízű étel lehet, paradicsomkonzervvel.

    Ami a bónusz, hogy ezt az alapot ízlés szerint fel lehet turbózni hallal, gombával, baconnel, chilipaprikával, olajbogyóval, kapribogyóval (akár egyszerre, vagy külön-külön).

  • 2008.05.18 11:15:46színezüst

    Én fasírtot szoktam sütni muffintepsiben. 1-2 fej hagyma apróra vágva, fél kg darálthús, egy vízbe áztatott zsemle kinyomkodva, só-bors, 1-2 tojás. Ezeket kézzel összegyúrom, vizes kézzel gombócokat formálok (pont 12 lesz belőle, mint a muffintepsim lyukai), mehet a fém muffintepsibe és 180 fokon 45-50 percet sütöm, addig felé se kell nézni. Nem kell kiolajozni, se papírokat beletenni. Isteni finom ropogós lesz a külseje, szuper!

  • 2008.06.11 11:41:28anyuska

    Sziasztok!Légyszíves írjatok nekem olyan palacsinta receptet,amit sütésnél nem tudok elrontani!Miért van az,hogy a palacsintámnak a széle körben szárazra sül,és felpöndörödik?Pedig bíz isten,tudok főzni,de a palit valahogy mindig elbénázom!

  • 2008.06.11 12:08:55monsterwoman1

    Szerintem ez nem a tésztán múlik, hanem a serpenyőn. Én eddig azt hittem, tök normális, hogy a széle szárazabb. Ha nem szeretitek így, próbáld a gofrisütőt. Abban egyenletesen sül a tészta, nem száraz sehol.

  • 2008.07.24 15:58:15hallohallo

    muzsa, itt régebben kérdezted, hogy csinálok a dobozos tejekből aludttejet. megvan a megoldás, ideírom, hátha még olvasod!

    szóval kipróbáltam a hamis túrógombóc receptjét nem aludttejjel, hanem csak épp "megsavanyodott" (basszus, nem is savanyodott, csak valami mellékíze volt) dobozos tejjel, nem is kellett aludttejet készíteni belőle, csak feltettem melegíteni egy csipet sóval, és pár perc után szétvált a savó és a túró, és onnantól kezdve ugyanúgy bele a darát.

    de, ha valakinek nincs még kicsit romlott teje sem, és mégis készítene ilyet, arra is van megoldás, a tejbe bele kell keverni egy kis kefírt, és úgy melegíteni, pár perc múlva elválik a savó és a túró, és onnantól kezdve ugyanúgy :)

    az ötlet innen:

    chiliesvanilia.blogspot.com/2007/04/urban-ricotta.html

    (és a ricottát is meg lehet csinálni az enyhén megromlott tejből, kipróbáltam, hála az interspar kedvességének, hogy 4 liter tejet sikerült beszerezni tőlük savanyúan :( )

  • 2008.08.13 12:39:38Adrienn57

    Sziasztok! A mi kedvenc desszertünk uzsira, amit a 10 éves kislány(akire vigyázok) kikever, és 20 perc múlva faljuk



    Joghurtos fánk:

    2 tojás, 2 joghurt,1 cs.sütőpr,30dkg.liszt,2 e.k olaj,2 e.k cukor,1 csip.só--Géppel kikeverni, 15 percig pihi, forró oljba , evőkanállal szaggatni, kicsit lassabb(kicsit!!) tűzön, pillanatok alatt kész. Porcukor, lekvár, nutella....ki,mivel!





    Ebédre szeretjük a csirke v. pulyka mell csíkok, borsóval, vagy gombával, vagy valamilyen zöldséggel, tejszínnel. Csak oda kell dobni--



    A tésztát is lustán főzöm. Felforr a sós víz, bele a tészta, újraforr, gázt elzárni, lefedni, 15-20 perc múlva leszűrni. Nem kell fölötte állni, és kevergetni.



    Élveztem a ti tanácsaitokat is, többet kimásoltam próbálni.



    A hamis túrógombócot én is gyakran csinálom, de a szomszédasszonyom vidékről hoz házitejet...azzal tuti!

    A" bóti" tej csak akkor alkalmas, ha 3,8 %-os legalább.

  • 2008.10.30 18:04:31nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    sajtos-karaj

    tepsibe 2 kanál étolaj

    karaj kipüfölve, pirospaprikás lisztbe meghempergetve(elötte besózva)

    bele az olajos tepsibe, sajt rá(növényivel isteni és a legolcsóbb),

    1 nagy doboz frissföl,

    20 perc közepes lángon

    mellé mi krumplipürét szoktunk

    jó étvágyat!

  • 2008.10.30 18:12:22nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    legegyszerűbb túrógombóc:

    5 evőkanál zsemlemorzsa

    4 egész tojás

    1/2 kg túró

    a túrót jól átnyomkodod villával, a tojást felvered bele a túróba a zs.morzsával együtt..a fővő vízbe egyet kiszaggatsz vizes evőkanállal, ha szétfőni készülne bele még egy kevés zs.morzsa..isteni és gyors

  • 2008.10.30 19:19:52jewel

    Nekeresdmásbantaláldmegmagadban tetszik a nicked nagyon.:)))

  • 2008.10.31 15:32:04nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    :D

  • 2008.11.01 11:57:04macskaszemű

    Hallohallo, megcsináltam a rizsedet, nekeresdmásbantaláldmegmagagadban, a tieid közül meg a sajtos-tejfölös husit, nagyon finomak, köszönöm szépen mindenkinek :)/annyi változás h én két órát sütögettem a húst mire jó lett :)/

  • 2008.11.01 19:46:49nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    2 órát?....légkeveréses vagy gázos?......eskü, nekem 20 perc...bocs

  • 2008.11.01 20:17:28dodóó

    nekeresdmásbantaláldmegmagadban





    Még még még ilyen recepteket.

  • 2008.11.01 20:54:41macskaszemű

    Nekeresdmásbantaláldmegmagadban,

    gázos, majdnem annyi idős mint én :) de mivel ma nagyon tűzrőlpattanat voltam, délre így is kész lett :)és csatalkozom dodóóhoz :).

  • 2008.11.01 20:56:09nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    nekeresdpácolthusa

    combot szeletekre(közepes)

    méylebb tálba olajat(1 dcl)

    és minden otthonlévő fűszerből 2 csipetnyi(komolyan, amit találsz otthon)

    sok fokhagyma (ha szeretitek),belepréselve

    éjszakára állni hagyni lefedve

    másnap tepsibe,20 percig párolod fólia alatt, majd anélkül pirosra sütöd LASSÚ tüzön

    krumplipüré,hasábburg.,krokett,ízlés szerint



    fokhagymamártás:

    a húsleves(marha, csirke, pulyka) husát leszeded csíkokra vágod félreteszed

    olajban fonnyasztod a RENGETEG fokhagymát, vigyázz ne égjen meg,leveszed a gázról

    rá lisztet,(3-4 evőkanál)összefog állni nem baj, felengeded annyi vízzel, hogy kis habverővel olyan sűrűségű legyen mint egy palacsinta tészta(a kis habverő azért kell, mert akkor nem lesz csomós,én mindent azzal keverek simára),vissza a gázra, nagyon lassú tűzön a habverővel kevergetve felforralod(vízet szükség szerint, amikor oylan mint egy kevésbé sűrű palacsintatészta,bele egy félmaroknyi szárított petrezselyemzöldje,és a gázról levéve 1 kis doboz tejföllel simára keverve a HABVERŐVEL!

    zsemlyemártás a fokhagymamártáshoz:

    kenyeret apró kockára vágni, serpenyőben kevés olajon(1 teáskanálnyi)megpirítod de rendesen!(hoyg kopogós legyen)aztán nyakon öntöd a húslevessel,kb. 1 dcl-rel

    tálalás:

    a tányér közepére halmozod a húst, és félkörívben a mártásokat(ezt minek írtam ide?:)

  • 2008.11.01 21:04:06macskaszemű

    Ja, lehet, az is számít, hogy nem karaj volt, hanem tarja, szóval nem fogom csak a gázra :).

  • 2008.11.01 21:06:44nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    fokhagymaleves:

    (imádjuk a fokhagymát)

    olajon fonnyasztott fokhagyma(átnyomva) olyan mennyiségben amiről már te sem hiszed el, hogy nem abnormális:))1 egész fej,

    bele 2 kanál liszt(kis habverővel elkevered), pirospaprika,felönteni vízzel, bele sok zeller!(mindegy hogy gumó vagy levél),vegetát is mutass neki, só,forrald, kóstold, majd KÜLÖN főzz ki szélesmetéltet(azért külön, hoyg ne szívja magába a levest),amikor eszitek,tejfölt bele!



Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta