SZÜLŐSÉG

Nem hívják vissza a mérgező cumisüvegeket hazánkban

2008. május 6., kedd 11:33

Kanadában néhány napja visszahívták azokat a cumisüvegeket, amelyek biszfenolt tartalmaznak, mert a kutatók szerint károsak az egészségre. A magyar hatóságok ennek ellenére nem vonják ki a forgalomból a törhetetlen cumisüvegeket.


Ezek a cumisüvegek azért törhetetlenek, mert biszfenolt tartalmaznak. Ezt az anyagot műanyag italosüvegek, és dvd tokok gyártásakor is használják. Az Egyesült Államokban régóta foglalkoznak tudósok a biszfenollal. A kutatásban résztvevő magyar adjunktus, Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem adjunktusa azt mondta, hogyha ételt vagy italt tárolunk ezekben a polikarbonát edényekben, az anyag már egy hét alatt kioldódik és az élelmiszerekbe kerülhet, számol be a Független Hírügynökség.

A biszfenol ugyan nem marad meg a szervezetben, de mivel az utánpótlás folyamatos, így állandóan jelen van. Ez pedig veszélyes, ugyanis a biszfenol káros a szemre, a májra és a vesére is. Ezek miatt Kanadában már nem engedik forgalmazni az ilyen alapanyagú cumisüvegeket. Magyarországon viszont nem kerülnek le a polcokról, mert itthon, akárcsak az Unióban, nem tartják veszélyesnek.

Az amerikai kutatók azt mondják, hogy a mindennapi háztartási munkák, például mosogatás vagy sterilizálás közben is kioldódhat a mérgező biszfenol és melegítés után szinte biztos, hogy a melegített étel tartalmazza a káros anyagot. A magyar hatóságok viszont úgy vélik, hogy ahhoz, hogy ez megtörténjen, a doboznak el kellene olvadnia. Bordás Imre, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgató-főorvosa szerint fölösleges riogatni az embereket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.06 12:25:35Subbantósdi

  Pontosan mit jelent az, hogy törhetetetlen? Az összes nálunk forgalombalévő cumisüveg idetartozik, ami nem üvegből készült, tehát műanyag?

  Avent, Chicco, stb.?

 • 2008.05.06 12:26:24Subbantósdi

  Mert akkor még jó, hogy nem vonják ki, mivel én már üveg cumisüveggel nem is találkoztam, csak műanyaggal és akkor mégis mi maradna a piacon?

 • 2008.05.06 12:32:10másutt

  Ketsegbeesve keresem az erintett cumisuvegek listajat, de sehol, semmilyen nyelven.

  Valaki tudja??  Egyebkent meg en sosem TAROLOK benne semmit.  Uveg feltolt, gyerek iszik, kesz.

  Esetleg max 24 orat, mert annyit all el tap a jegszekrenyben...

 • 2008.05.06 12:34:26sz.sz.sz

  Subbantósdi: valahogy úgy:( Tegnap a TV-ben legalábbis Aventet és NUK-ot láttam a riport közben (pont a két legfelkapottabb márka).

 • 2008.05.06 12:53:49Edinbogyo

  Nagyszeru... meg jo, hogy most vettuk meg a rakat Avent cumisuveget...de az a kek fajta is tartalmazhatja, amiben az anyatejet lehet tarolni?az mas muanyag, mint a cumisuvegek.  OFF:nemreg arrol hallottam, hogy nem szabad a kocsiban felejtett muanyag palackos uditobol inni akar par oraval kesobb sem, mert a kocsiban a nap, meg a levego, meg gondolom valami a mozgas miatt, kiold olyan anyagokat a muanyag palackbol, amitol mellrakot lehet kapni. lehet, ugyanez az anyag. nekem eddig mindig volt asvanyviz a kocsiban, de azota ugyelek arra, hogy ne igyak belole, ha mar allt a kocsiban.

 • 2008.05.06 13:00:59Ildiko

  Hát, én már nem egy Aventes cumisüveget törtem el. Úgy értem, leesett és az aljánál fogva széttört.

 • 2008.05.06 15:27:05wish73

  én is épp ezt akartam mondani. a műanyag is törhet. amúgy meg egy okkal több, h ne idegeskedjem a dohányzás és a városi levegő okozta ártalmak miatt. sajnálom, b milyen demagóg, de télleg azt érzem, h kva mindegy, h mitől, de tuti rákot kap az ember, ha nem így, akkor úgy. vagy nem kap, és akkor mázlin, genetikán, és nem egészséges életmódon múlott.

 • 2008.05.06 15:41:08etelees

  Kedves Mindenki:  A média a lehető legrosszabbat teszi: riogat anélkül vagy ahelyett, hogy értelmes módon foglalkozna a kérdéssel. Ezért gondoltam, hogy tájékoztatásul írok ide pár dolgot arról a bizonyos biszfenol A-ról. Amit tudni kell róla: a polikarbonát műanyagok gyártásakor stabilizáló adalékként alkalmazzák. Sokféle műanyag létezik, amennyire én tudom, ez csak a polikarbonátokat érinti. A cumisüvegeken kívűl egy sor más, emberi fogyasztásra szánt termék tárolására használt műanyag edény tartalmazza (általában szinesek vagy opálosan átlátszók), de a konzerves dobozok korrodálódását megelőzendő, e dobozok belsejét is ilyen vékony műanyagréteggel vonják be. Ez azt jelenti, hogy találkozhatunk vele elég sűrűn.

  A következő kérdés, hogy valóban kioldódik-e a bizsfenol e műanyagokból? Biztosan állíthatom, hogy igen, nem akarom itt tudományos cikkek felsorakoztatásával foglalni a helyet, de aki kiváncsi, megtekintheti az erre vonatkozó kutatási eredményeket az Entrez PubMed kereső oldalán, persze angolul.

  A következő kérdés, hogy miféle bajaink lehetnek a biszfenoltól? A hivatalos álláspont a sajtóból megtudható, de nem ez a lényeges. Mégpedig azért nem, mert a hivatalos álláspont azon nagy koncentrációktól való mérgezést tekinti irányadónak, amivel csak a gyártási folyamatban részt vevő emberek találkozhatnak, ők is csak akkor, ha nem tartják be a biztonsági előírásokat. A hétköznapi ember az edényekből kioldódó mennyiségeket eszi-issza meg, ami látszólag elhanyagolható mennyiség. Itt van a dolog bökkenője, méghozzá kettős: egyrészt ma már az említett kis mennyiségeket is mérni, detektálni tudjuk, másrészt pedig emiatt e kis mennyiségek kimérésével azok biológiai hatásait is vizsgálhatjuk. Rengeteg erre vonatkozó vizsgálat történik manapság, nem biztos, hogy mindegyik meg is állapít valami félelmetes eredményt. Annyit azonban már tudunk, hogy a biszfenol környezeti szteroidként avatkozik be a természetes élettani folyamatokba, azaz a nemi hormonok (ösztrogé, és tesztoszteron) természetes hatásait utánozza vagy éppenséggel gátolja, függően az egyes élettani folyamatoktól és szövettípusoktól. Nem kell félni, nem fogunk meghalni a hétköznapi életben felvett biszfenol mennyiségtől. De ahogy tisztázódnak a nemi hormonok úgynevezett nem hagyományos élettani szerepei, úgy válik egyre világosabbá, hogy e tekintetben miért vagyunk mások, mint a szüleink/nagyszüleink. Tudni kell, hogy a szteroidok döntő mértékben befolyásolják egyes szövettípusok fejlődési és érési folyamatait, így például a másodlagos nemi jelleg kialakulásában és az agy nemi meghatározottságának kialakulásában is szerepet játszanak. Ha tehát e hatásokat valamely anyag befolyásolja, egy életre szóló változások alakulnak ki. Példa: nemzőképtelenség, többek között azért, mert a női agy ösztrogénre adott válaszreakcióját a biszfenol tompíthatja (akár fejlődéstani, akár azonnali hatásként), ezért a női szervezet nem képes az ovuláció kiváltásához elegendő mennyiségű luteinizáló hormonnak nevezett anyagot termelni. Az USA-ban ma már minden tizedik pár infertilis, azaz nemzőképtelen, és az okokat még nem sikerült tisztázni....

  Azt is tudni kell, hogy az agyalapnak azon része, amely a reprodukciós (szaporodási) folyamatok szabályozásáért felelős, ugyancsak felelős az éhségérzet (és így a táplálékfelvétel), valamint az energiafelhasználás (pl. zsírlebontás) szabályozásáért, és ebben az ösztrogénnek jelentős szerepe van. Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy az ösztrogén eme hatásának megzavarása kóros elhízással jár....

  A nemi hormonok, mint pl. az ösztrogén, a leginkább "szinaptogén" anyagok. Ez azt jelenti, hogy jelenlétük a ma ismert legerősebb hatással van az idegsejtek közötti kapcsolatok, az un. szinapszisok számának a meghatározásában. Ennél fogva sokszorosan bizonyított tény, hogy a nemi szteroidoknak kifejezett hatásuk van tanulási folyamatokra, az egyes viselkedésformák, köztük nemhez kötött magatartásformák kialakításában és befolyásolásában. A biszfenol megzavarja a nemi hormonok eme szabályozó hatását is.... ugye milyen mások vagyunk, mint apáink és anyáink a műanyag-forradalom előtt?

  Nem akarom tovább sorolni a hatásokat, bár még van néhány hasonló kaliberű, de érzékeltetőnek ennyi is elég.

  Ezek után próbálják eldönteni, hogy érdemes-e kitiltani a biszfenol A használatát a vonatkozó műanyag edények gyártásakor?

 • 2008.05.06 15:47:06Subbantósdi

  Én ettől még használom tovább azokat a cumis dolgokat, amiket eddig.

 • 2008.05.06 15:56:36toria

  Mondjatok valami helyettesítőt. Üvegpohár?  Én a BVK - most Borsodchem - mellett nőttem fel. Nekem meg se kottyan ennyi biszfenol :-D

 • 2008.05.06 17:10:56barbicsek

  De akkor most mit vegyünk a gyereknek???

 • 2008.05.06 17:23:17Pelikan

  Sziasztok,

  Amerikaban a BPA-s uvegek korul mar evek ota megy a felhajtas. Aki szeretne utanaolvasni, mert szinten paramama, annak itt egy lista, hogy mik a BPA mentes uvegek, cumik.

  Itt a link: www.mommyauctions.com/blog/2007/10/01/kitchen-raid-2007-what%E2%80%99s-the-scoop-on-all-the-bpa-free-hype/

  Ebbol nem tudom Mao-n mit lehet kapni, Irorszagban van MAM, Avent Tempo (de az a zacsis)..., Legolcsobb a Gerber es az uveg Evenflo. Hasfajos gyerekeknek a Dr. Browns elvileg jovo evtol gyart majd uveg uveget...

 • 2008.05.06 19:43:52mancus

  Nekunk volt uveg cumisuvegunk(meg mindig megvan,emlekkent),csak azt sajnalom,hogy nem azt hasznaltam a legelejetol,mert en sokkal jobban szerettem,mint a muanyagot,es a sok mosas utan is olyan maradt,mint mikor uj volt,csak a cumikat csereltem benne.

 • 2008.05.06 20:11:34anyany  lehet valahol kapni üveg cumisüveget?

 • 2008.05.06 20:55:04Laluna

  lehet, baby bruin márkájút pl. www.forbaby.hu  de sztem pl a mam cumisüvegek nagyon jók, mármint nekünk az jött be, és a fentiek szerint bpa free-k  az üveg viszont olcsó is

 • 2008.05.06 22:07:08vikimanka

  A múltkor láttam a tekoszban üveg cumisüveget.

  Toria te is BC mellett nőttél fel? Én még mindig itt növögetek.)))

 • 2008.05.06 22:14:05Gessler

  Úgy látszik nagyon vén vagyok... :-)  Gyerekkoromban (50-es évek eleje) nem volt minden kisgyerekes anyánál "eredeti" cumisüveg. Sokan bambis,(korabeli üdítős), vagy sörös(!) üvegre kilyukasztott cuclit, esetleg gumiujjat húztak.

  Nem hallottam, hogy ilyeből etetett gyerek éhen halt volna.

 • 2008.05.07 07:53:57Gigi84

  Aventet hasznalunk,csecsemokoratol a gyereknek.

  Es tegnap utanna is neztem kicsit jobban ennek a dolognak, mivel megijedtem.

  Az Avent hivatalos weboldalan kintvan ,hogy a cumijaik nem tartalmaznak biszfenolt.

  Meg jo ,hogy a tvben csak az Aventes cumikat mutogattak.

 • 2008.05.07 09:15:42Subbantósdi

  Gigi84: OK, bár engem nem rémítettek meg a hírek. :o)

 • 2008.05.07 09:45:11Starlark

  Gigi84: Ebből látszik hogy a híreknek csak a rémhír része a fontos a médiának, a tájékoztató fele már marhára nem érdekes szerintük.

  Gondolom vmelyk kolegát kiküldták cumisüveget venni vagy volt bent vmelyik koleginának és azt dobálták nagy lelkesen...

  A philips nyugottan kérhetne helyreigazítás vagy perelhetne hitelronrásért.

 • 2008.05.07 13:40:35marywolf

  Nah, akkor gyorsan megköszönöm anyukámnak, hogyeltett egy csomó üveg cumisüveget, amit annó még mi használtunk, igaz most csak a lefejt anyatejhez használom, de akkor később is ezekre fogok koncentrálni (éreztem én, hogy nem kell beruházni műanyagra:)

 • 2008.05.07 13:40:36marywolf

  Nah, akkor gyorsan megköszönöm anyukámnak, hogyeltett egy csomó üveg cumisüveget, amit annó még mi használtunk, igaz most csak a lefejt anyatejhez használom, de akkor később is ezekre fogok koncentrálni (éreztem én, hogy nem kell beruházni műanyagra:)

 • 2008.05.07 13:40:48marywolf

  UH, nem akartam kétszer, bocsa.

 • 2008.05.07 14:43:11B-

  Megnéztem az AVENT honlapját, és ott azt írják, hogy IGENIS tartalmaznak a termékeik biszfenolt, de szerintük ez nem veszélyes. A következő hatóságok/intézetek viszgálataira és álatkísérleteire hivatkoznak:

  1, FDA (amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet)- 2008. januári jelentés

  2, Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA)

  3, UK Food Standards Agency (kb: élelmiszerekre vonatkozó előírások ügynöksége - Anglia)

  4, German Federal Institute of Risk Assessment (Kb: Német Szövetségi Kockázatfelmérési Intézet)

  5, Japán egészségügyi minisztérium  Ezek állítólag mind vizsgálták a kérdést, és azt nyilatkozták, hogy cumisüvegekben is biztonságosan lehet használni a cuccot.  Ezek után döntse el mindenki maga, hogy hisz-e a fenti hatóságoknak. Pl az FDA szerintem (nem vagyok szakember!) engedélyez egy csomó mindent, ami azért erősen a kockázati határon mozog, de a többi intézmény attól még lehet okos. Meg az FDA is :-)

 • 2008.05.07 21:21:19Gigi84

  B- akkor olvasd el megegyszer az oldalt. :)

  Az Avent termekek tartalmaznak biszfenolt, de a a cumisuvegek nem!

  Es errol van szo, ez a lenyeg.

  A fo oldalon kapasbol ottvan ha jobban megnezed.

 • 2008.05.07 21:22:40Gigi84

  www.avent.philips.com/en_US/products/philips_avent_on_BPA.asp?Int_origin=1_CP_baby_side_us_en_BPAStatmt

  Do ALL Philips AVENT feeding products contain Bisphenol A (BPA)?

  No. Our range of baby feeding products also includes products made from materials other than polycarbonate, hence not containing BPA. The Philips AVENT Via Feeding System and Magic Cup range (Cups and Sportster) are made from polypropylene or polyethylene, neither of which contains BPA.!

 • 2008.05.07 21:29:21evaandrea

  Egy újszülött is tud pohárból inni.

 • 2008.05.08 00:12:14Vierre_

  Az fasza. És iszik is? :))))))))))))))))))

 • 2008.05.08 00:23:19Moira

  Vierre_ : enyimé elég pici kora óta iszik pohárból (cumit párszor kapott amikor úton voltunk) most már nagyon ügyes. Múltok cumisüvegből akartam neki adni kamillateát, de csak rágcsálta :-))

  És tudod miből iszik? Vodkáspohárból.

  Múltkor elmentünk a jóidőben sétálni, beültünk egy kiülősbe, én is kaptam egy kis szíverősítőt, gyerek ölembe, aztán már indult a pohár felé. Még jó, hogy nem látták sokan. :-DD

 • 2008.05.08 00:47:11Vierre_

  Ejj ejj, szíverősítő :))))) töményesztél asszony és a gyerek a kezedben? :DDDDDDDDDDDDD

  Az enyém öt hónaposan ivott csőröspohárból, a nagy sosem látott cumisüveget mert szopott 11 hónapos koráig, a kicsi viszont igen, egészen fél éves koráig amikor is átszoktunk a csőrösre. Aztán onnan már csak egy lépés volt úgy egy évesen a sima.

 • 2008.05.08 01:02:48Moira

  Vierre_: ó hát csak a szokásos heti részegeskedés :-DD

  Ma is megittam egy fél sört kertészkedés közben. Ez már a vég...

  Bár ami kiborítóbb: ma megettem egy egész tábla csokit, fél doboz barack konzervet, 2,5 adag (majd egy kiló) spárgát, gyrost, most meg szárított gyümit tolok. Basszus ez még nekem is sok kaja. Ja a sültkrumplit nem is mondtam.

  Na ,most viszont húzok aludni, a melómat befejeztem, jöjjön a pihi.

  Jó éjt!

 • 2008.05.08 01:05:32Vierre_

  Moira, még csak annyit, hogy barátilag mondom, fosás lesz ebből :))))))

 • 2008.05.08 07:42:44sz.sz.sz

  Valahogy le kell adnia Moirának, amit napközben felszedett:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta