SZÜLŐSÉG

Mit szopjon a gyerek?

2008. május 6., kedd 14:05

Mindig szörnyülködve néztem a játszótéren vagy egyéb helyeken a nagyobb gyerekek szájából kilógó cumikat, nem bírtam elképzelni, miért jó, ha a szülők rászoktatják a csecsemőt és utána hónapokig vagy még tovább szenvednek, hogy megszabadítsák a cuminyammogókat szenvedélyüktől.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor lányaim kicsik voltak, megpróbáltam sírás ellen bevetni a cumit, de nem jártam sikerrel. Mindketten egyértelműen tudtomra adták, hogy ne is próbálkozzak olyasmit a szájukba gyömöszölni, amiből nem jön tej. Ennek eleinte örültem is. Mennyivel egyszerűbb dolgom volt: nem kellett a kiesett cumit keresgélni éjszaka alfában, nem kellett folyton lemosni, fertőtleníteni, ha leesett és nem kellett visszamászni négy emeletet, ha egy séta előtt otthon maradt volna.


Kisebbik lányom már a hasamban megtalálta hüvelykujját, a 3 dimenziós ultrahang-felvételen jól látszik, ahogy 16 hetesen határozott mozdulattal a szájába veszi az ujját. Ezt a szokását idekint is folytatta. A szörnyű az, hogy háromévesen is szopja az ujját, ha éhes, ha álmos vagy ha olyan hatás éri, ami nem tetszik neki (például, ha rászólunk valamiért). Marhára nem érdekli, hogy előtte a kutyával bunyózott, homokvárat épített vagy egyéb dologtól piszkos a keze.

Nos, az elméletem, miszerint sokkal jobb, ha a gyerek nem szokik rá a cumira, inkább az ujját szopja, megdőlni látszik. Mert amíg a cumit lelketlen anyaként egy mozdulattal elvenném és kidobnám, addig a hüvelykujjat nem vághatom le ollóval, sőt, erőspaprikát sem szeretnék rákenni. Vajon hogy fogom leszoktatni az ujjszopásról?

Akkor most melyik a jobb: a cumi vagy a hüvelykujj?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.06 21:41:38zolnaid

  Nekem egyik gyerekem se cumizott. A nagy az ujját se szopta, a kicsi pár hónapig, még fogatlanul, ritkán.

  A nagynak úgy állnak a fogai, mint az enyémek, kifele.

  A kicsinek úgy, mint az apjának. Befele.

 • 2008.05.06 21:50:12málnabokor26

  8 hetes kisfiam néha próbálkozik az ujjacskával, de semmi egyéb. Meg sem próbáltam a cumit és nem is akarom, szopizik amikor kéri, napközben kb 2 és fél óránként-jelenleg-, éjjel pedig alszik este fél 9től hajnal fél 5ig.

 • 2008.05.06 22:17:39Aprika

  15 hónaposom ujjszopós. Illetve nem tudom, mert ő az alvóállatával (A Nyuszi) párosítja az ujjszopit, csak akkor szopja az ujját, ha kezében van a nyula, közben azt morzsolgatja. Nagyon vicces :) Nyuszi nélkül nem csinálja. Így a Nyuszi gyakorlatilag cumi-funkciót tölt be. Az a baj, hogy mostanában nappal is kéri, igaz, ha érdekesebb dolog van, nagy ívben eldobja, és megy felfedezni a világot... Én nagyon cumiellenes voltam, elsősorban attól féltem, hogy megzavarja a szopást, meg elhittem, hogy az igény szerint szoptatott baba nem szopja az ujját. Ja. Végülis nem bánom, hogy így alakult, de elveimet feladtam, talán a köv. baba cumit is kap majd, ki tudja...

 • 2008.05.06 22:28:36Niké

  Két fiam van: 5 és 10 évesek, igény szerint szoptattam őket (az ő igényük szerint), mindkettő magától hagyta el a szopit, a nagy 7 hónaposan fordította el a fejét, a kicsi 12 hónaposan, mindkettőnek kínáltunk cumit ( az ujja egyiknek sem jutott eszébe..)a nagy kb 2 éves koráig alkalomszerűen, elalváshoz használta, a kicsi öklendezett tőle, és úgy kiköpte, hogy öröm volt nézni, és azóta sincs sem ujj-sem cumi szopi... viszont tele az ágyuk plüssel, meg kicsi textilpelusokkal, de csak böngyörgetik, illetve a nagy már rég nem...

  Szerencse? lehet, mindenesetre én örülök, hogy így alakult mindekttőnél:) ellenben a reggeli kakaó a kicsinél még üvegből megy:(de már csak a szülinapjáig:) megígérte:)

 • 2008.05.06 23:35:29papirbirka

  Én cumiellenes vagyok azért mert az általam látott cumit használó gyerekek szülei nem olyan racionálisan engedélyezők, mint az itt kommentelők.  Amit én nap mint nap látok az non-stop cumizás, következmény:

  -nem beszélnek, vagy érthetetlenül;

  -sír, szájába nyomják, nem járnak utána, hogy mi baja a kölyöknek;

  -trutyis cumit is suttyomba visszatolják a szájukba;

  -lesajnálnak, hogy én miért nem adom, így hogy nyugtatja meg magát a szegény hátrányos helyzetű gyerekem?  Szerintem egy picinek nem kell feltétlenül magát megnyugtatni, az én dolgom, hogy körbejárjam mi bajuk, majd próbáljam megnyugtatni őket, ezért vagyok az anyjuk.  Lányom soha nem cumizott, nem ujjszopizott, volt egy időszak (úgy 1 éves kora körül) amikor rendszeresen szájába vette 1-2 ujját. Minden komment nélkül, finoman kivettem ha megláttam, pár hét alatt sértődés nélkül, észrevétlen elhagyta.

  A bölcsibe kerülve felvetette, hogy jé ezeket csinálják a többiek, mire azt mondtam, ők igen, de te már nagy lány vagy. Téma le volt zárva, pedig nem erőltettem, kicsit még büszke is volt magára.  Fiam még csak öt hónapos, egyelőre szintén nem szopja az ujját, pedig hasfájós volt, most meg fogzik, mégis megoldjuk a megnyugtatást és nem nagy áldozat.

 • 2008.05.06 23:42:33Mifi

  5 hónapos kislányom van, igény szerint szopizunk. Nincs cumija: próbáltuk, vagyis utolsó mentsvárként 3hetes korában elővettem, mikor még nem tudott önállóan elaludni, hátha ez segít... De nem kellett neki, folyton kilöködte.( Az alvás egyébként megoldódott, 2 hónapos kora óta édes kis mormota este 9-től reggel 6ig).

  Na aztán 3 hónaposan 1 babanéző-vendégtől kapott 1 plüss-nyál-Nyúl-rongyot, a sarkain 4 bojttal...Azóta ez a kedvenc, Nyuli-t beveszi a szájba ,aztán mehet az alvás. Napközben nem foglalkozik vele, akad elég rágnivaló játék..

  Viccelődtünk , hogy ez a nyúl nem éri meg a jövő tavaszt, olyan büdi, hogy elpusztul:-))

  Amúgy nagyon édes vele, meg tudnám zabálni.

  A gond csak az, hogy kezdenek elfesleni a bojtok:-)))

  Jobb lenne mégis a cumi?

 • 2008.05.07 07:36:12Subbantósdi

  wish73: valóban nem ajánlják, egész kis gyerekeknél, de már ilyen nagy gyereknél (19 hós) nem tud problémát okozni.

 • 2008.05.07 07:42:36shovika

  Engem nem érdekell ki mit mond!Engem nem zavar,hogy cumizik a lányom(másfél éves),ameddig csak akar.Megnyugszik tőle.Ha elvenném,olyan lenne,mintha az életét venném el,(ezt egy már beszélő gyerektől hallottam).Ebbe senkinek nem engedek beleszólást!Na most lehet nem egyetérteni,nem sértödők meg!

 • 2008.05.07 08:00:09liána

  Amikor kisebesedett mellekkel hazajöttem a kórházból, és örültem, hogyha az etetések idejére kibírtam, hogy a cicimen legyen és mindenfélével próbálkoztam, csak hogy az ördögtől való cumit elő ne kelljen venni és teljesen kiborultam, na ekkor jött a férjem, aki fogta és a valahonnan promóba kapott cumit lesterilezte és odaadta Liának... Lia persze rögtön elfogadta, én végigbőgtem az egészet (mert ugye biztos voltam benne, hogy na, akkor itt vége a szopizásnak, főleg, hogy akkorra már elértem azt a kisebesedett állapotot, hoyg inkább leszívtam és Avent cumisüvegből kapta a tejet). aztán láss csodát: a gyerek szépen szopik, igaz már csak reggel, este meg éjjel egyszer, de soha nem volt baj, egyszerűen tudta hogy melyik a cumi melyik a cici. Mi nem akarjuk a cumizásban korlátozni, ő dönti el, hogy mikor szeretne, nem teszem el, mindig szem előtt van neki és újra láss csodát! nem lóg egész nap a szájába, csak ha álmos, megijedt, vagy valamilyen trauma éri. Az unaokaöcsém nem fogadott el semmit, se cumit, se vigasztárgyat és az ujját sem szopta, gyakorlatilag unokatesómon lóg most is azonnal, ha valami baja van, pedig már majdnem 4 éves. Unokatesóm szájából hangzott el, hogy bárcsak cumizott volna, mindekettőjüknek könnyebb lett volna...

 • 2008.05.07 08:18:18queenlly

  nálunk igény szerint szopizott mindkettő, a cumi alváshoz (megnyugtatáshoz) volt...

  szerintem (és most lehet fikázni) az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy úton-útfélen a szájába veheti a cickót amikor csak akarja... ez (megbocsássatok) nem igény szerinti hanem baromság... igény szerint szopjon (azaz) kajáljon ha éhes de ha baja van, nyugtassuk meg máshogy...

  azon kívü éjjel lehet hogy igény szerint százszor szopna, de elég hülye az, aki hagyja :) no offence!

 • 2008.05.07 08:29:20Vusika

  Nálunk a lányunk most 14 hónapos és nem cumizik.Nem is kellett neki,mindig kiköpte.Aztán tavaly nyáron 2 napig elfogadta,csakhogy éjszakánként óránként keltünk,mert kiesett a szájából és felébredt.Na akkor azt mondtam,hogy itt vége is a cumizásnak.Viszont van egy Kenguru Goldos (szerencsére)mosható párnája,na annak a sarkai igencsak"igénybe"vannak véve.Sajnos már hiába mosom ki,szörnyű a kinézete.Kerestem már másik ilyet márkaboltban,de nem lehet kapni.Ha ez tönkremegy,nem tudom mi lesz.Persze CSAK elalváshoz adjuk oda neki,napközben nem.Nem akarom,hogy állandóan a szájában lógjon.

 • 2008.05.07 08:45:42szeszter

  Nem olvastam végig, szóval bocs ha már volt:

  sztem minden gyerek keres magának vmit, amivel meg tudja magát nyugtatni, és ez nem pszichés betegség. Nekünk felnőtteknek is vannak ilyen szokásaink, csak nem cumi, ujjszopás, hanem vmi más.  én ujjszopós voltam, és igen egyik napról a másikra önszántamból abbahagytam úgy 3 évesen. a fogsorom pedig nem derfolmálódott cseppet sem.  Mindkét gyerekem szopja az ujját. Engem nem zavar.A cumi nekem olyan mesterséges dolognak tűnik (persze régen, nagyon régen is volt már.) De az ujjukat sztem már az ősember gyereke is szopta. Majd abbahagyja ha eljön az ideje. addig meg no para.

 • 2008.05.07 08:45:43queenlly

  még két gondolat:

  ha a gyerek kezdettől nem kapja meg mindíg a cumit, csak alváshoz (vagy tragédia idején) ezt megszokja és játék stb. közben nem is kéri majd!

  a umizás (akár műanyag, akár ujj) szükségszerűen destruálja a fogsort, lehet olyan mázli, hogy ffektíve viszanyomja a máshogy deform fogakat, esetleg nem olyan nagyon nyomja el, de akinek cumizik a gyereke nagyon kis odafigyeléssel láthatja, ahogy elmozdulnak a metszők... szóval az hogy valaki 10 éves koráig cumizott és szögegyenesek a fogai, az vagy városi legenda vagy elenyésző kissebbség

 • 2008.05.07 08:49:04queenlly

  szeszter: csak a vita kedvéért:) és nem csesztetésknt, de ennyi erővel az ősember gyereke szopogathatott valami botot vagy mamutcsontot is, mintegy a mai cumi elődeként :DD

 • 2008.05.07 09:55:06kisordog

  És mi van, ha tényleg nincs semmi? Egyik gyermekemnek sem adtam cumit (nehezen indult a szoptatás, nem akartam bezavarni egy műanyaggal) az ujjukat pedig nem talélték meg. A nagyobbik kicsit nehezen aludt el, de aztán szépen megtanulta, persze már másfél éve elalvás előtti mese van (most lesz 3) A kicsi 4 hónapos, egy hang nélkül elalszik a kiságyban. Cicit próbáltam igény szerint adni, de azért nem félóránként, de nem is 3 óránként, valahol a kettő között volt jó mindkettőjüknek. Ezek szerint akkor lehet cumi és ujjszopás nélkül is létezni, nem?

 • 2008.05.07 10:01:18Maja Papaya

  A kedvencem az, amikor egy leendő anyuka elhatározza, hogy az ő gyereke majd ...

  A gyerek dönt.  Láttam már anyukát, aki kétségbeesetten szalajtotta a legközelebbi embert cumiért, mert elvek ide vagy oda, a gyerek bőg, ő meg már az idegbaj határán.

  Meg olyat is, aki hiába tömködte a gyerek szájába a cumit, a delikvens ellenállt.  Első gyerekem az elejétől fogva kapott cumit elalváshoz, aztán hamar átállt ujjszopásra, négy hónapos kora körül már nem kellett cumi. Most 3,5 éves, kritikus helyzetekben még becsúszik az ujja. Egyelőre még nem zavar.  Aztán megszületett a második, akinek tényleg nagyon kellett a cumi, ordított, ha nem mozoghatott a szája, éjje-nappal meg azért nem lehet szoptatni - nem vagyok egy hős anya, na... Most egy éves múlt, három cumival alszik el, egy a szájában, kettő a kezében, néha cserélgeti, ja, és egy még tartalék az ágya mellett...

  Utálom egyébként, hogy mindig figyelni kell rá, hogy legyen nálunk, hogy meglegyen legalább három, hogy kapjak a boltban, ha esedékes a csere - mert persze csak egyféle jó, mást undorodva kiköp.  Viszont egészen kicsi kora óta szépen iszik pohárból, csak a "tejet" kapja cumisüvegből.

  A nagy is hamar leállt a cumisüvegről, ő teljesen önként egyszer csak nem kérte az esti tejet úgy másfél évesen.  A pohárból itatást érdemes korán kipróbálni, hihetetlen volt számomra is, hogy ennyire könnyen megy nekik.

  Legalábbis nálunk bejött. Nem akarok abba a hibába esni, hogy azt állítsam a saját példák után, hogy ez mindenkinél így van, ha meg nem, ott valaki valamit rosszul csinál :)

 • 2008.05.07 10:09:08Maja Papaya

  Kisördög, persze hogy vannak olyan gyerekek, akik tök jól megvannak pótcumizás nélkül is, szerencsés, ügyes, vagy nagyon kitartó vagy, hogy a tieid ilyenek.

  Én egyiknek sem rutinból nyomtam a szájába. A nagynál az "elejétől fogva" nem a születése pillanatát jelenti, egyszerűen nem láttam értelmét annak, hogy szenvedjünk, ha egy "kis gumidarab" ilyen jól megnyugtatja. És míg ő egy idő után félredobta, a kicsi ragaszkodik hozzá. Lehet, hogy ez a büntim, amiért rossz szemmel néztem a háromévesen is cumizó gyerekeket??? Saaajnáááálom! :)

 • 2008.05.07 10:10:20sz.sz.sz

  Persze, hogy lehet cumi meg ujjszopás nélkül létezni:)Egyik gyereknek sem volt ilyesmi (persze, mert cumisüvegből kapták a kaját:)), viszont volt helyette más. Legkisebbnek pl. a takaró és a párna a mániája. E nélkül nem mehetünk hosszabb útra, szerintem majd a bölcsibe is vinni fogja kedden. Neki az adja a biztonságot. Már akkor is para van, ha ki kell mosni, mert nem győzi kivárni, hogy megszáradjon. Ez semmivel sem jobb szerintem, mint a cumi vagy az ujjacskája. A mi védőnőnk egyébként ujjszopás párti, de már elfelejtettem, hogy miért:(

 • 2008.05.07 10:13:26Maja Papaya

  Fogakon parázósoknak: nekem előreállnak a fogaim, pedig csak rongyot rágtam, a fiamnak szépek, ő ujjszopós. A kicsinek még változhat, egyelőre szépek. De csak remélni tudom, hogy a nagyszülőktől szerezték a mintát, mert mi nem állunk olyan jól fogilag. :)

 • 2008.05.07 10:17:22psyché

  A gyogytornaszunk szerint is az ujjszopas a jobb. Meg is probalta a fiamat raszoktatni, de nem sikerült. A cumi jött be nala.:-) De igazabol az sem olyan fontos mar neki, most 2o honapos es ket ejszaka nem adtam neki, ö pedig nem szol semmit. Ugyanugy elaludt, mint maskor. A nagyobbik fiam viszont cumifüggö volt egy ideig. De nemreg, 3eves koraban, elvitte a cumitünder. Ö maga csomagolta be a dobozba es rakta be a postaladankba, hogy elvigye a postas a tündernek. Az elsö este nagyon sirt, de aztan mar vele sem volt semmi problema. Az ujjszopasrol nehezebb lett volna leszoktatni, nagyjabol lehetetlen.

 • 2008.05.07 10:41:33Maja Papaya

  Tetszik ez a cumitündér :)) Megjegyzem magamnak...

  OFF: nálunk szanaszéthagyottjáték-elvivő manók vannak, azóta van rend este a kisszobában. Igaz, miután előjöttem ezzel a mesével, a fiam annyira megrémült, hogy rögtön hozzá kellett tennem, hogy ez csak egy mese, nincsenek is igaziból, senki sem látta őket, de azért mégis jobb az óvatosság :) Azóta tényleg elpakol minden este, és szólni sem kell érte! :))))

 • 2008.05.07 10:50:31Vikica

  Én is és az öcsém is ki nem állhattuk a cumit. Anyukám örült volna, mert ordítani azt szerettünk ,de csak addig szoptuk amig volt rajta valami (pl méz) Így mi nem szoktunk rá. Újjunk meg pláne nem kellett. alapvetően nem szerettünk szopni. 4-5 hónaposan már kellett a normális kaja, nem volt elég az anyatej. A barátnőm kisfia sem kérte a cumit, mot 1 éves. Viszont a ciciről nem tud leszokni....Na jó ez nem igaz, szerintem inkább az anyuci nem tud leszokni a cicizéstől. Még gyermektelnként, de már tervező szakaszban, én azt szeretném, hogy ne cumizzon a gyerekem. Ha rámhasonlít majd, akkor nem fog kelleni neki. De üvölteni fog.:) Engem nagyon visszataszit, amikor 5-10 évesen is cumiznak, újat szopnak (ez utóbbi gázosabb) S még nem láttam anyát aki rászólt volna a 5-10 gyerekére, hogy ne szopd már az újjad.  Unokatesómmal azt csinálta az anyja, ahogy erővel nyomta bele a cumit, ha kellett ha nem. Persze egy idő után rászokott. Aztán úgydöntött az anya pár hónapos korban, hogym ost már nem kell a cumi. S ez anynira megviselte, hogy most is (közel 30 évesen) is szopási ingerei vanank, ha elbambul, ha alszik, a szája szopó mozdulatokat csinál.

 • 2008.05.07 10:53:57psyché

  Az orvosunk adta az ötletet. A gyereknek meg annyira tetszett, hogy "tünder", hogy kb meg aznap bepakolta a dobozba es elküldte neki...szegeny, csak utana ertette meg, hogy mit is jelent ez az egesz jatek. Szoval eleg nagy galadsag volt.:-)

  OFF: En a manokat fogom kiprobalni, hatha nem ijed meg töle a fiam. Imadja az ilyen kis meseket, nagyon motivaljak öt. A fogmosasra is a fogmanokkal vettem ra, akik ugye szetragjak a fogat. Csak azt volt nehez megertenie, hogy nem rögtön egyetlen ejszaka alatt...de Apa megmutatta a kihuzott fogat, amit fognyüvö manok ettek meg.

 • 2008.05.07 11:04:10másutt

  azt nem lattam meg itt sehol, hogy rengeteg 3D ultrahangon a 25 hetes bebi mar szopja az ujjat. kerem, ennekl termeszetesebb dolog nincsen!

  az ujjszopas es a cumizas is sok babanal termeszetes es szukseges is.  Iszonyuan sok mindenen lehet parazni, hogy mikor hagyja abba majd a gyerek. Cumizas, bekakilas, ejjel felkeles.

  Es nagyon sok reszben ezek a dolgok kizarolag a gyerektol fuggenek. Nagyon keves gyerek megy az erettsegire cumival! Akkor meg mi a nagy para?  Az enyem szopizik is, ujjat is szopja es cumizik is, mikor mit (de cumit csak ha gaz van, pl mialatt az orvosnal vagyok en, elkezd uvolteni, avagy ha nehezen alszik el. NINCSEN buntudatom! nekem igy jo. A gyereknek is!

  Es mivel fogzik, foleg a cumi masik oldalat ragicsalja, nem a puha gumit.  van, aki 3 evesen meg cumizik. oszinten... a szulo legnagyobb baja EZ legyen.

  par napja egy ismeros hazasparunknak halva szuletett a kisbabaja.

  a szivuket odaadnak egy cumizo gyerekert!!

 • 2008.05.07 11:21:17Banán Kamran

  gyerekkorban cumi, felnottkorban meg mondjuk rágó, vagy cigaretta. sztem a cumizás természetes igény.

  nálunk ujjszopás van, pedig próbáltam cumit is az elalváshoz, ahogy az okosok csinálják, de sem a cumi, sem a cumisüveg nem jött be neki. tényleg lehet ezen parázni, de végül a gyerek dönt úgyis.

  nekem mondjuk tetszik, hogy lassan, magától fejlesztette ki az ujjszopást, megtanulta, hogy magát is meg tudja nyugtatni - pedig nagyon cicifüggo!, így 5 hónapos korára már nagy biztonsággal megtalálja az ujját.

  ja, és mióta forogni tud, a hasonalvást is o választotta. (nyilván nem olvassa a SID statisztikálat.)

 • 2008.05.07 11:35:20Maja Papaya

  Ruju, nálatok is dráma volt a cumitündéresdi? Mert ha fájdalmas, akkor passz.

 • 2008.05.07 11:39:51sz.sz.sz

  Én a fontos dolgokat mesébe szövöm a gyerkőcnek, aki imádja a vonatokat. Ezért van nálunk, hogy Erik vonat egyszer a megkóstolja a paprikát (aztán a gyerek is), másszor már a WC-re megy kakilni, s megint másszor (ez a legújabb) megy a bölcsibe:) Nagyon hatásos módszer:)))

 • 2008.05.07 11:52:39ruju

  Maja: Nálunk nem volt belőle egyáltalán dráma. Mondjuk nem is egyik napról a másikra történt, hanem: 3 éves kora körül már azért izgultam, hogy jó volna elhagyni azt a cumit (ő végig kizárólag elalváshoz és vészhelyzetben cumizott), már a "fogorvosok is ezt ajánlják", ugye. Akkor elkezdtem neki mondani, hogy tudod, van az a cumitündér, aki elviszi a cumikat és valami szép kis apróságot ad cserébe a gyerekeknek (á la fogtündér - pénz nélkül :-D). Először tiltakozott, aztán fél év múlva egyszer azt mondta, hogy "holnap jöhet". És akkor másnap este összszedte egy zacsiba a 3 kis cumiját, kirakta az ajtó elé (És amit soha nem felejtek el, mert olyan cuki volt: valaki az emeleten éppen akkor indult el, amikor a fiam pakolta a cumiszacskót az ajtónk elé. Meghallotta a hangot, és beugrott a hátam mögé: "Anya, már jön?! Már jön?!" Hát nem édes?) A ényeg, hogy minden probléma nélkül elaludt, és másnap ott figyelt a "jól megérdemelt" ajándék, és azóta sincs semmi nosztalgia benne: nem rág semmit, nem gyűrkészik semmit a szájába. Persze ennek már 1,5 éve, de miután ilyen könnyen ment, gondolom nem is esett már nehezére megválni a pótszereitől.

 • 2008.05.07 11:58:44ruju

  Valaki mondja már el, hogy valójában tényleg miért is jobb az ujjszopás? Mert kéznél van? (Nekem pont ez a hátránya) Vagy mert "emberből" van? Nem okozhat ugyanúgy cumizavart? És miért ne szopná egy igény szerint szoptatott csecsemő az ujját? (enyém igény szerint volt szoptatva, mégis cumizott, és mégsem lett cumizavara). Miért bőgtem én is végig az első cumizását? Miért éreztem azt, hogy szar anya vagyok, ha még arra sem vagyok képes, hogy cumi nélkül neveljem fel a gyerekemet? Illetve miért akarják velem mindezt elhitetni? Sztem ezek az igazi kérdések, nem az, hogy ujjszopás vagy cumi. Azt úgyis a gyerek dönti el, de valami úgyis lesz.

 • 2008.05.07 12:36:32kisordog

  Szerintem a "szar anya"-ság :-) nem ilyen hülyeségeken múlik, hogy cumi vagy nem. Mindenki csinál egy csomó dolgot jól, és egy csomót kevésbé jól. Ez is csak egy kiragadott példa,rengeteg ilyen téma van, amiben választani lehet több opció közül. És egyik döntéstől sem leszel automatikusan szar vagy nem szar, annál ez sokkal összetettebb. Azt gondolom, hogy amíg valaki ki van békülve a saját döntésével (bármi is legyen az) addig oké, mert nem parázik meg kételkedik. Így csinálom, így jó nekünk, és kész. Anya nyugodt, gyerek nyugodt, minden jó. (Nyilván nem szélsőségekre gondolok, hanem ezekre az alapkérdésekre - cumi, cici, tápszer, járóka, hozzátáplálás, együtt alvás, és a többi darázsfészek téma)

 • 2008.05.07 13:21:05ruju

  kisordog, igazad van, persze. Nekem csak az a problémám, hogy pont ezekben az alapkérdésekben (?) hallod csak és kizárólag a sarkalatos álláspontokat: szoptass, mert az a legjobb, ne adj neki cumit, mert az ördögtől van, aludj vele együtt, mert kölünben lelki defektes lesz, stb. És ezeknek a mondatoknak a végéről mindig hiányzik az a bizonyos DE. Sőt, a mondatok ált. úgy folytatódnak, hogy aki nem szoptat, az biztos a kényelmesebb utat választja (mindig), cumi/külön alvás/(sőt, uramisten! császármetszés) behelyettesítendők. Szóval nagyon egyoldalú a hozzáférhető információ. Ez az első gyereknél igenis nagyon megnehezíti a dolgokat. A másodiknál - gondolom, ill. érzem magamon, ha lenne - már az ember biztosan sokkal higgadtabb és nyugodtabb, de egyszer mindenki első szülő, akkor viszont zömmel csak ilyen sarkított "ukászokkal" találkozik. Holott a végeredmény/cél az, hogy boldog-e a gyerekem, és sikeresen helyt tud-e állni az életben, illetve, hogy olyan módon "integráljuk" a gyereket a családba, ahogy az MINDENKINEK megfelel. Én ezek miatt a parák miatt ÉVEKIG nem voltam kiegyensúlyozott. Mostanra (vagy kb 1 évvel ezelőttre) értem el odáig, hogy szarok rá, mi trendi és ki mit duruzsol. És hogy az eredeti témához visszakanyarodjak, sokak által imádott Ranschburg Jenő nem tett hozzá a pozitív anya-képemhez, pont egy cumizós mondatával, aminek a lényege az volt, hogy az a szülő, aki cumit ad a gyerekének, az orbitális hibát követ el.  Amúgy boldog az az ember, aki az elveit még soha meg nem változtatta. (?) (És valószínűleg nincs gyereke :-DDDD)

 • 2008.05.07 13:42:15Machiavelli

  Nem olvastam végig a kommenteket, de a nyolc gyerekem van. kettő cumit használt, kettő az ujját szopta, négynek pedig semmilyen kábítószerre sem volt szüksége. Igen, az első kettő használt cumit. Egyik nyolc hónapig, a másik két évig. Ujj szopásnál egy gyerekem két hónapig nagy ijedelem esetén kapta be az ujjacskáját hat hónapos kora körül, aztán letett róla. A másik viszont hat évesen is...

 • 2008.05.07 17:21:01Maja Papaya

  Köszi, Ruju!  Gyermektelenül nekem is voltak elképzeléseim az ideális nevelésről, próbálok igazodni hozzájuk, amennyire lehetséges, de nem árt némi rugalmasság...

  Egyébként meg az az ember, aki sosem változtat (de legalábbis finomít) az elvein, az lehet boldog, de a környezete tuti nem az.

 • 2008.05.07 21:43:56evaandrea

  A lényeg, hogy a baba és a család egymáshoz csiszolódjon.

  Teljesen mindegy, a gyerek mit szopik, szagolgat, morzsolgat...stb, a fontos, hogy legyen egy önnyugtató rítusa.Ezzel az önállósodás útjára lép.Szerintem nem kell leszoktatni, úgyis addig "használja", amíg szüksége van rá, miért kellene még bűntudatot is ébreszteni benne?

 • 2008.05.07 23:33:14Vierre_

  evaandrea  bocsi, de nem mindegy hogy mit szop a gyerek. Mert nem mindegy, hogy ez az addikció, mert az, mennyire kiváltható mással.

  Az ujj- és itt nem fikázom azokat akiknél a gyerek ujjat tol- mindig kéznél van. A cumi nem. A párnácska csücske sem.

  És a gyerek nem csak szedálásra használja, hanem unaloműzésre is.

  És baromira nincs köze a cumizásnak az önállósághoz. Sőt. MIvel kisebb nagyobb időszakra, de függ, mert a megnyugvást számára a cumi hozza (meg az ölelés puszi bla bla de most nem ez a lényeg). És egy idő után ezt tudja. Így ahelyett, hogy megoldaná valahogy, betolja az ujját vagy a cumit, leül és bambul.

  Ebből bűntudati kérdést valóban nem kell csinálni, én spec erőszakkal nem veszem el tőle a cumit, én elkérem és ált odaadja és csak este használja már (a kicsi), de azért szerintem nagyon veszélyes az az elszállt szöveg, hogy mindegy csak.... mert nem mindegy.

  És én ezzel együtt azt mondom, hogy jó hogy cumiztak, nekem is jó volt, nekik is jó volt. Igen, az mamuskának is jó mert a mamuska sem gép és ha fél órát csöndben van a gyerek és a nyanyus éppen nem kap idegbajt, az jó neki és jó a gyereknek.

  Az a lényeg, hogy ha valaki cumiztatja, ne tolja be automatice a gyerek szájába a cuccot, csak ha sír keservesen és nem nyugszik meg máshogy és alváshoz. Egyensúly.

 • 2008.05.08 00:08:58bonyolult

  jelentem, berágtam a kérdésfeltevésen, a címen.  a cumival miért a gyerek ujja, avagy a semmi áll szemben? EGY KISBABA MIÉRT NEM SZOPHATJA AZ ANYJA MELLÉT?!  a fiam nem cumizott, cumisüveget is csak párszor látott, csőrös pohara is csak 1-2 hónapig volt. az ujját (inkább öklét) kb 3-4 hónaposan szopogatta kicsit - de az nem "ujjszopás", hanem az "ismerkedem a saját kezemmel" lépcső volt, illetve előszoba a "mindent a számba teszek" fázishoz. utána simán elmaradt.

  most 3,5 éves, ovis. NÉHA a szájába téved az ujja, de nem szopja és ez inkább új "szerzemény", nem az a klasszikus "ujjszopás".  Ellenben még nem választotta el magát 100%-osan (hetente 3x még eszébe jut, pár korty erejéig), és kb másfél éves koráig elég szokszor szopizott nap közben, és az éjszakát is csak kb 2 éves kora óta alussza át.  minden relatív. például mit tekintek problémának, és mi természetes velejáró számomra?

  hogyan passzol a gyerek temperamentuma, szopásigénye az anya és a környezet elképzeléseihez a mennyiséget és a szopizás tárgyát illetően?

 • 2008.05.08 00:19:12Vierre_

  bonyolult  Oké hogy te berágtál de bocsi, engem kibaszottúl zavart volna ha a fiaim még másfél évesen a csöcsömön lógnak és attól hogy két évesen szopjanak még kiráz a hideg.

  Én imádtam szoptatni. Imádtam. De van egy pont amikor már nem imádok és ez akkor van, amikor a csecsemőből kisgyermek lesz.

  Soha nem tettem még megjegyzést itt arra ha valaki két-három-négy éves koráig szoptatja a klambót mert az ő dolga de én személy szerint rosszul lennék tőle.

  És aludni is szeretek, így amikor pl az, hogy ahányszor csak sír, odarakjam a mellem éjjel, nappal, évekig, bocsi de nekem több mint horror.

  És még valami. Kibebaszottúl nem érzem magam ettől szar embernek és szar anyának.

  Így az, hogy te berágtál kircsi, de hát "vállvon"

  És ha baromi őszinte akarok lenni és miért ne lennék az, az, hogy az én tőgyeimen lógjon a három négy éves fiam, akinek már két évesen áll a kukija, beszél, szobatiszta, egy igazi kisfiú, az egy olyan markáns testi intimitás, amit én inkább a faszimmal műveltetek és a szarosokat pedig érzelmileg kárpótolom.

 • 2008.05.08 00:29:44másutt

  mindenki mas!  van akit attol raz ki a hideg, hogy egy 2 eves mellbol szopik. van akit meg a cumitol.

  van akit mindkettotol...  aztan.. valahogy mindegyik gyerekbol tok jo felnott lesz. az erettsegire leszoknak a mellrol, cumirol, ujjszopasrol. 99%-uk. :)  nyugi, lanyok. tenyleg, vallvon.

  valamilyen szinten ez tenyleg egy csip-csup kerdes, ne menjetek eletre-halalra. az ilyenektol ilyen szep szines az emberiseg, nem mindenki egyforma.  (persze lehet maganyosan fejet csovalni a PC-re es hitetlenkedni, mert azert nagyon fura vegletek vannak, na...)

  :)

 • 2008.05.08 08:22:46Kékfelhő

  "aztan.. valahogy mindegyik gyerekbol tok jo felnott lesz. az erettsegire leszoknak a mellrol, cumirol, ujjszopasrol. 99%-uk. :)"  Tőlem 18 évesen is lóghat a cicin, csak ne az enyémen :)

 • 2008.05.08 08:26:06Kékfelhő

  Én egyébként úgy látom, a gyerek dönti el, mit vesz a szájába.  Enyémke 7 hetesen bekajál anyatejből, majd elkezd nyűglődni a cicin, mert már csak altatásra szeretné használni, erre jön belőle a hülye tej. Viszont én nem szeretem, ha alvóscuminak használja a bimbómat, nem szeretnék még egy kisebesedést. A cumit nem fogadja el, ha a szájába nyomom, mindig levágja a "torkomra dugtad, most fulladok meg" című műsort. Az ujjaival próbálkozik, de egyelőre még csak az öklét tudja a szájába gyömöszölni, azt is részlegesen, de már látni, hogy a hüvelykujjával próbálkozik. Maholnap sikerülni is fog neki.

 • 2008.05.08 10:38:55pantufül

  Nem olvastam végig az összes hozzászólást, bocs, ha ismétlek. Kislányom 8 éves, kicsi kora óta az ujját szopja. Ez annyiban merül ki, hogy elalváskor kb. 5 percre veszi az ujját a szájába. Szinte az összes foga lecserélődött már, csodájára járnak, hogy milyen szabályos a fogsora és az ujja sem deformálódott. Én mindenképpen "ujj párti" vagyok, mert a "cumis" gyerekeknek állandóan ott lóg a szájában az a vacak, míg az én kislányom (mivel a kezére szüksége van napközben)megmaradt ennél az esti pár percnél. Azért sem akartam kicsi korában cumit adni neki, mert azt gondolom, hogy megzavarhatja a szopási reflexet is, másrészről kelhettem volna fel éjjelente, hogy visszarakosgassam a szájába.Én is 8 éves korom után szoktam le róla. Nem sürgetem, semmi rosszat nem látok benne és főleg nem szégyenítem meg e miatt.

 • 2008.05.08 10:42:07pantufül

  Vierre! Bocs, de ez a stílus egy nőtől........hátborzongató.

 • 2008.05.08 10:46:47másutt

  nzs, az en lanyom cumis ES ujjas es NEM log mindig ott a cumi a szajan

  SOT!

  altalaban a zsebemben van egy tokban, avagy a polcon.

  ha kell, berakom, ha megnyugodott (elaludt), azonnal kiveszem. Naponta maximum ossz 15 percet van benn. De szereti. Nincs problema, sosem volt, sosem lesz. Es mint ahogy mondtam, szereti ragasra (fogzas) hasznalni.... Hat hasznalja!!

 • 2008.05.08 12:25:22evaandrea

  Vierre,

  az, hogy a gyerek az ujjával, pár cumival, a párnacsücsökkel, kismacival nyugtatja meg magát, szerintem teljesen mindegy, ő dönt, ha hagyjuk, mi a jó neki. Az igenis önállóság, hogy a szüleitől függetlenül is képes krizishelyzetben, vagy alvásidőben megnyugtatni magát, igenis önállóság, már nem sír, hogy gyere Anya , Apa, és nyugtassatok meg,hanem egyedül megoldja a helyzetet.

  Ha egyí gyerek ujjat szopva vagy cumival "bambul" az nem feltétlenül azt jelenti, hogy unatkozik, hanem pl azt hogy álmos és relaxál.

  Én nem hiszem, hogy ez olyan tragikus dolog lenne, hogy el kellene tőle venni a cumit, mert az ujját ugye nem lehet.

  Ha pl egy játékot szorongat alvás közben a gyerek az miért elfogadottabb, mintha az ujját szopná vagy a cumit? Pedig ugyanaz a funkció!

  Szerintem ebben semmi rossz nincs, hogy a gyereknek van egy "vigasza/társa/nyugtatója.

  Két gyerekem az ujját szopta + takaró/pelenka szagolgatással egybe kötve, egy ujjszopás a többiekhez képest nagyon rövid ideig, a legkisebb meg csak szagolgat egy rongydarabot...

 • 2008.05.08 14:12:08ikuko

  vierre drágám ,komolyan mondom szórakoztat a dolog,hogy vannak akik ki vannak akadva stílusodon:-D

  Gondolhatnál a lepkelkű kommentelőkre is,néha zárójelben:-D

  Sőt az egész poronty vicces,mert akármilyen téma van,tök mindegy,mindenki más,másképp csinlja,másképp írja le,nem is értem,akik pl,leállnak ilyen helyeken vitázni:-D

  És legfőbbképpen mindenki marha okos:-D

  Ma pl,elkezdtem írni vagy három kommentet,ki is töröltem,mert úgy voltam vele,kit érdekel?csinálja ő úgy ahogy akarja,én meg csinálom úgy ahogy nekem jó,oszt kész.

  A miket te írsz mindig elolvasom viszont,mert

  nyilván elfogult vagyok,meg szórakoztatnak az erre kapott reagok,úgyhogy csak így tovább!

  Egyébként biztos nem véletlenül vagyunk jóban,mert mindig a te véleményeddel értek egyet:-)

 • 2008.05.08 15:10:28Sheruzad

  hianyoltam a mortelemet de latom ide bujt a melegebb eghajlat elol.. :P

 • 2008.05.13 13:17:23tris

  neked se legyen nagyobb bajod, mint hogy azon kell szörnyűlködnöd, hogy egy cumi lóg ki a gyerek szájából.  Elmondom neked, nekem egyáltalán nem fontos, hogy leszoktassam a cumiról így nem is szenvedek ezzel.  amúgy meg ha nincs meg a cumija az ujját szopja, tehát nekem nem kérdés, hogy cumi vagy ujjacska - mindkettő.  Te meg akár meg is pukkanhatsz.

 • 2008.05.13 13:19:29tris

  vierre- olvastam már egy két hozzászólásodat, már nem is csodálkozom a stílusodon - szaladj olvasd ki a horoszkópokból, mi jön be az embereknek, hisz az neked úgyis profin megy.

 • 2008.05.13 13:38:16fehérgalamb

  hua ez aztán felkavarta a vizet,miért nem döntheti el a baba mit szeretne?nekemm a kettönél bevált.elsö ujjat szopi naon jó nem veszik el,kéznél van,nem is tudod el venni.sőt akár koszosan a homokozóban is,ez azére gáz mert a kis felázott ujjacska öszze szedi a bacit aztán csak be a szájba és kész is.a másodiknál cumi volt anyerő és tutin oda is adta télapónak.ugyhogy én csakis a cumira szavazok.

 • 2008.05.13 13:46:07tris

  fehérgalamb - egyetértek- nálunk a cumi azért is vált be, mert így legalább nem evett kavicsot, nagyon is szerettem, amikor a játszótéren bent volt a cumi a szájában.

  Persze nem állítom, hogy ez a legjobb megoldás, de azt gondolom ezért kár egymást baszlatni, meg lenézni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta