SZÜLŐSÉG

Együnk magunknak fiút!

2008. május 5., hétfő 09:20

Lassan kezdem megszokni, hogy a tudósok sokszor meglepő merészséggel vonják le következtetéseiket a rendelkezésükre álló adatokból, de még én is felkaptam a fejem, amikor egy angol szaklapban – már a neve is hosszú: Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences – most azt olvastam, hogy akár népesedéspolitikai kérdéseket is felvethet, hogy az anya mit eszik a fogamzás körüli időszakban. Korábban is hallottam már ugyan „népi praktikákat”, amivel inkább a fiúk vagy inkább a lányok felé lehet tolni a természet rendjét, és az is igaz, hogy állatkísérletek alapján már korábban is felvetődött, hogy akár az anya vércukorszintje is hatással lehet születendő gyermeke nemére, mégsem gondoltam volna, hogy egy tál müzlin múlhat az emberiség jövője.


Most sem arról van persze szó, hogy a kutatók tudományos igazolást szerettek volna kapni a szóbeszédekre, hanem észrevették, hogy az iparilag fejlett országokban (köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában) az utóbbi negyven évben kis mértékben, de elég konzekvensen egyre inkább a lányok javára billen a születési mérleg. Már legalábbis a nemek arányát tekintve. A változás nem drámai, hiszen azt jelenti, hogy 1000 szülésre számítva minden évben eggyel kevesebb fiú születik, de a négy évtizede nem szűnő tendencia mégis felkeltette a tudósok érdeklődését – annál is inkább, mert a nemek arányának jelentősebb eltolódása hosszú távon akár népességi problémákat is felvethet.

Oxfordi és exeteri tudósok az Egyesült Királyságban 740, első gyermekét váró nőt kértek meg arra, hogy számoljanak be arról, hogy a fogamzás körüli időszakban milyen ételeket ettek és milyen táplálkozási szokásokat követtek. Fontos, hogy a megkérdezettek körét úgy alakították, hogy a testsúlyt és az általános egészségi állapotot illetően megfelelően reprezentálja a teljes népességet. Meg kell jegyezni azt is, hogy a kérdések megválaszolásakor az édesanyák még nem tudták gyermekük nemét.

Az adatokat elemezve kiderült, hogy az energiában gazdag étrendet kedvelők 56 százaléka végül fiúgyermeknek adott életet, míg az energiatartalom szempontból diétásabb fogásokat előnyben részesítők esetében mindössze 45 százalék volt a fiú újszülöttek aránya. Az energiamennyiség mellett nem volt közömbös az összetétel sem, a jelek szerint ugyanis különösen a káliumban, kalciumban, illetve C-, E- és B12-vitaminban gazdag ételek kedveznek a fiúgyermekek születésének. Szembetűnő volt az is, hogy a fiús anyukák körében jóval többen voltak azok, akik rendszeresen és bőségesen reggeliztek, és reggelire gabonatermékeket fogyasztottak.

Az egyéb életmódbeli tényezők közül a testtömegindex, a dohányzás és a kávéfogyasztás nem mutatott kapcsolatot a gyermek nemével. A tudósok szerint megállapításuk nem számít újdonságnak az állatvilágban, ahol már régebben észrevették, hogy táplálékbőség idején több hímállat jön világra. Az emlősöknél végzett mesterséges megtermékenyítések kapcsán arra is fény derült, hogy az anyai vércukorszint emelkedése inkább a hím embriók növekedésének kedvez, míg a nőstény embriókra gátlólag hat.

Mindezek alapján fogalmazódott meg az a végkövetkeztetés, hogy a fiúk arányának csökkenése talán azzal magyarázható, hogy a fejlett országok rohanó élettempója következtében egyre többen kihagyják a reggeli étkezést, noha ezzel kivédhető a vércukorszint hirtelen és tartós esése. Emellett olyan újabb vizsgálatokra is hivatkoznak a szakemberek, melyek szerint a fejlett országok fiatal felnőtt lakossága a korábbinál kevesebb energiát visz be a szervezetébe táplálék formájában, ezért a napjainkra már népbetegségnek számító elhízás inkább a mozgásszegény életmódra, a helytelen táplálkozási szokásokra és a dietetikai szempontból silány élelmiszerek elterjedésére, mintsem a fölös energiára vezethető vissza.

Megtanultam már, hogy tudományos adatokból csak jó adag bátorsággal és nagyvonalúsággal szabad levonni a tanulságokat, álljon hát itt végül az én konklúzióm: minden reggel egy nagy tál finom zabpehely és máris sokat tettünk a férfi nem fennmaradásáért.

huhhh

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.05 14:48:07másutt

  baud, en is.

  itt Angliaban sokkal tobb hir van rola, ejjel-nappal ez megy es mindenutt otcentis cimplaphir.

  el kellett tiltani magam az ujsagoktol es meg a kedvenc Daily Mail internettol is.

  szamomra (kismamaszempont) a legszornyubb a 7 gyerek egyedul megszulese es a kis iker baba halala.

  hogyan lehet 7 gyereket teljesen egyedul egy levegotlen pinceben kihordani, teljesen egyedul megszulni?? emberi szo nelkul (mindig otthagyta a lanyat az utolso honapra, mert mar nem tudta leteperni)

  es az a pici baba aki megmaradhatott volna barmely korhazban es az anyja vegignezte, hogy 3 napig haldoklik es az apja elegeti a kazanban...

  bele vagyok betegedve... teljesen.

 • 2008.05.05 15:03:37Subbantósdi

  Na ez a macsó-dolog is nagyon "tetszett": a férjem pl. olyan távol áll a macsóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől, érzékeny, finom lelkű, introvertált, félénk és nem éppen magabiztos tipus, aztán mégis lányunk született, elsőre.

  Most igaz, fiút várok, de nem változott az idők során a férjem természete. :o)

 • 2008.05.05 15:08:33Subbantósdi

  másutt és mindenki: nekem is rengeteg kérdést vet fel ez az egész borzalom, nem is tudom, hova tegyem.

  De pl. azt senki sem kérdezte meg, hogy évek során hogyan is nem vehették ezt észre, hogy pl. a házzal kapcsolatos fogyasztások (víz, villany) több, mint amennyit az órák mérnek a lakásokban?

  Mert azért ezek a szerencsétlenek ott lent használtak villanyt, tévét néztek, főztek, ugye akkor a gáz is, hova tűnt annak a mennyisége a szolgáltatók szemében?, gondolom, fürödtek-főztek-mostak, stb. vízzel is.

  Aztán meg a szemét, keletkezett itt is, azt a mennyiséget sosem vette észre egy kukás sem?

  Elborzasztó azt végiggondolni, hogy ezek a gyerekek tévéből látták a világot, hogy van utca, tér, házak, erdő, mező, tenger, ég, napsütés, meg minden, az egész világ bejön a tévén, mégha csak reklámot néznek, de gondolom, néztek ezek filmeket is, és nem merült fel, hogy akkor Ők itt most hogyan is vannak, miért nem látnak ilyet, vagy a tévében ez mind egy mese, és csak a tévében létezik? Ezt hogy magyarázta meg a gyerekek anyja, hogy amit látnak, olyan nincs, ne is legyenek erre kiváncsiak, mikor a gyerekek kiváncsiak?

 • 2008.05.05 15:11:43Subbantósdi

  A legrosszabb, hogy semmi természetes levegő, semmi napfény, olyan vitaminhiányosok lehetnek ezek a gyerekek, nem beszélve a sok kötelező és pár ajánlott oltás nélkül most így fiatalon, félig felnőtten is olyan nyitottak a világban lévő összes kórokozóra, mint egy maszületett gyerek.

  Úgyhogy elsőre ezeket mindenképp pótolni kell, meg aztán milyen pszichológusi, pszichiáteri team tud erre felállni, hogy a lelküket valahogy elkezdjék rendbetenni, mikor erre még nem is nagyon nagyon tudnak ők sem példát, amiből meríthetnének, hogy mégis hogyan és hol is kezdjék az egészet?

 • 2008.05.05 15:34:22énis

  másutt!  A lány anyjáról nincs hír? Az hogy hogy nem vett észre semmit.. én ezt tartom furcsának

 • 2008.05.05 15:46:00Atina

  Én kizártnak tartom, hogy az asszony nem vett észre semmit. Vagy nagyon sötét kell, hogy legyen. Szerintem korlátolt.

  Olvastam, hogy a faszinak a nejétől is 7 gyereke van, de a másik 6 korán lekoccolt otthonról, mert nem bírták a diktatúrát. Úgyhogy szerintem asszony meg sem mert mukkanni. Automatikusan csinálta, amit parancsba kapott.  Az ottlakókat én sem értem. Egy ekkora, több helyiségből álló pincét csak észre lehet venni. Ez egy társasház! Csak megkérdezném, hogy én miért nem tárolhatom a biciklimet a pincében, vagy a zsák krumplimat, stb.  Vagy ez csak Magyarországon jellemző, hogy mindenki a szomszédját figyeli? Ennyire érdektelenek lennének az emberek?

 • 2008.05.05 16:16:55Vierre_

  Szerintem meg lehet olyan amikor nem veszi észre az egyik hogy a másik mit csinál.

  Szerintem meg az a tipikus, hogy valójában fingunk nincs a szituról, de már a nej és a szomszédok is gyanusak.

  És ha senki nem bírta a diktatúrát de azért így utólag mindenki látta, bennem inkább az merül fel, hogy elöbb miért nem tettek semmit a csóka ellen. Érdekes módon volt olyan nyilatkozó aki a klasszi- én sejtettem- duma helyett vállalta hogy vicces, jó embernek ismerték meg.

  Ez az ember nem ember. Ne gondoljuk hogy nem képes a megtévesztésre. Ez egy állat. És az állatoknak a rejtözködő képességük a túlélés érdekében igen magasan fejlett.

 • 2008.05.05 16:20:49baud

  Vierre_

  az állatok nem tartják pórázon a lányukat egy pincében, és nem erőszakolják meg őt éveken keresztül a gyerekek előtt... :(

  Biztosan van olyan, hogy nem látod, hogy mit csinál a másik. De hogy a felesége nem vette észre, azt egyszerűen nem hiszem el.

 • 2008.05.05 16:44:32Atina

  Mondjuk, időközben tényleg ejőjöttek a szomszédok ezekkel az "én sejtettem" dumákkal. Mert zaj jött fel a pincéből, mert túlszámlázás volt, mert a kutya mindig ugatott az egyik szelőzőnyílásnál, stb.

 • 2008.05.05 16:50:17Hertelendi

  A feleségnek tudnia kellett róla! Ami nem tetszik a dologban az az, hogy az ügyvéd már kijelentette, hogy ez az állat nem beszámitható, tehát nem büntethető! Én együtt zárnám be őket közös cellába, hátha az ügyvédnek is csinál néhány gyereket!

 • 2008.05.05 16:52:40Marion ette

  Először azt hittem a cím olvasásánál, hogy valami kannibalizmus lesz itt.

 • 2008.05.05 16:53:29Vierre_

  baud

  Ne hidd. Én ismerek olyan nőt, asszonyt, aki a klasszikus feleség sémát élte- éli évtizedek óta. Hidd el, ez az a viszony ahol a szemellenző remekül működik és hidd el vannak olyan kicsit butus nők akiket egy kicsit rafkósabb férfi simán megvezet. Évtizedekig.

  Gyilkossággal, félrekeféléssel. Ha ő felépített egy olyan képet magáról, ami megbízható, nyugodt ember látszatát kelti, akkor a gyanakvásnak nem volt helye akkor sem ha ő gyakran ment a pincébe.

  Az én szomszédom egy morgós vénember, enyhén rasszista tipikus harmadik kerületi panelproli :D és még sem feltételeznék róla hasonló esetet. Miére fel?

  Ne gondoljuk hogy olyan könnyű így utólag okosnak lenni.

 • 2008.05.05 16:57:11Vierre_

  Hertelendi  szerintem meg nem kellett róla feltétlen tudnia. És szerintem ez az ember valóban nem ép. És aki mélyen felháborodik a történeten ,pont azért teszi, mert tisztán érzi, hogy az eset túl megy az épség határán. Minden szinten. A csóka attól még hogy nem börtönbe kerül, be lesz zárva elmegyógyintézetbe és hidd el, az sem jobb. Nem tudom voltál e már ilyen helyen , én igen, látogatóban. Lehet, hogy én inkább a börtönt választanám.

  Tehát nem lesz neki ott aranyélete, ha totál zakkant, akkor azért nem, ha valami teljesen elképzelehetetlen módon pedig ép, amit én kizártnak tartok, akkor pedig sokkal durvább lesz neki ott mint a sitten.

  Láttam én mind két világot. A sitten is lehet ám egész kultúrban vegetálni.

 • 2008.05.05 17:10:09Hertelendi

  Vigyázz Vierre tévuton jársz!

  Az ilyen bűncselekményekért nem börtön, hanem fegyház jár, ami egészen más!

  Tehát Te el tudod képzelni, hogy 25 éven keresztül ilyet titokban lehet tartani egy feleség elött, aki egy légtérben élt vele???

 • 2008.05.05 17:15:53baud

  Vierre, a szemellenző (nem akarok tudni róla, tehát nem is létezik) egészen más, mint az, hogy valóban nem tudok róla. A 24 év alatt egyszer nem ment le a pincébe? Nem hallott semmi zajt? Nem hiányzott a lánya? Nem érdeklődött, hogy honnan "szerezte" a férje a három örökbefogadott gyereket? stb. Nekem ez minimum gyanús.

 • 2008.05.05 17:44:53Vierre_

  Igen én el tudom képzelni, hogy valaki képes ezt titokban tartani és többek között ez a tulajdonsága teszi igazán félelmetessé. Én azt gondolom, hogy nem az én korosztályom, kisvárosban, másképp nevelve, még a régi szokásokkal, és hát valószínűleg nem túl nagy éleselméjűséggel kombinálva elég tud lenni ahhoz, hogy vagy ne vegyen róla tudomást vagy ne is tudjon róla.

  Számunkra természetes, hogy ha a faszink lemegy a pincébe napi szinten akkor megkérdezzük miért is.

  De az ő korosztályuknál egy valószínűleg vidéki neveltetésű nő lehet hogy ezen átugrik. Az elején azért hogy ne legyen konfliktus, a vége felé meg azért, mert vállalhatatlanná válik számára a kérdés úgy, hogy 2x évig nem tette fel- így inkább becsukja a szemét.

  Nem gondolom amúgy hogy a nő okos, sőt sejtek ott egy enyhe szellemi retardáltságot, ugyanis egy okos, vagy tűzrőlpattant asszony mellett ezt a köcsög nem tudta volna megtenni.  Hertelendi nem járok tévúton. Aki elmebeteg, annak mindegy hol van, aki pedig orvosilag nem az, annak hidd el, hogy egy elmegyógyintézet tud rosszabb lenni mint a fegyház.

 • 2008.05.05 20:52:34baud

  Vierre, a pincébe lemenés még mondjuk oké (nem oké, de legyen). De a három gyerek? Azt is csak úgy levette, mert vidéki neveltetésű (itt gondolom a patriarchális beállítódásra gondolsz + korosztály)? Érteni vélem, hogy mire célzol ezzel, de 3 gyerek után ha még mindig nem volt neki gyanús a dolog, akkor ott komoly gondok lehetnek...  Mondjuk egy ilyen férj mellett nem is fért volna meg egy tűzrőlpattant menyecske. Feltételezem, hogy a feleségének sem volt mellette valami csodás házasélete. De ettől függetlenül nem tudom felmenteni azért (és nemcsak őt, hanem a gyanakvó, de semmit sem tevő szomszédokat sem), hogy szemet hunyt(ak) a dolog felett. Hogy tudnak most annak a nőnek és a gyerekeinek a szemébe nézni?

 • 2008.05.05 20:58:57Vierre_

  baud azt hiszem sehogy.

  Szerintem két lehetőség van?

  - rettegett és én tudom milyen az a rettegés ami miatt nem csinálsz semmit.

  - valóban szellemileg elmaradott a nő.  Más lehetőség nincs szerintem, mert minden más szituban aktívabb cinkosságot vállalt volna talán. És minden más esettben a szexig a kegyetlenségig is hajlandó lett volna társulni ebben a szennyben de a szex valószínűleg bosszúra sarkallta volna és feldobta volna a férjét.

 • 2008.05.05 21:32:50baud

  Vierre, én elhiszem neked, hogy (sajnos) tudod, milyen a rettegés. De azt is elnézted volna, ha ez a te gyerekeddel történik? Nem nézem ki belőled... :)

 • 2008.05.05 21:53:10Vierre_

  baud én abból indulok ki, hogy nem nézte el mert vagy nem vett róla tudomást, vagy nem tudott róla. Mindezt fentebb írtam. És a nem vett róla tudomást tud olyan lenni ám mint ha nem tudna róla.

  Nem értem hol van itt az én "elnézésem". Én nem néztem volna el a csókát, én a farkánál fogva akasztottam volna fel és hagytam volna hogy ott himbilimbizzen amíg le nem szakad, de pont arról beszélek, hogy ne magunkból induljunk ki, mert a felesége valószínűleg nem olyan mint én.

 • 2008.05.05 22:28:29evaandrea

  Az asztrológus szerint ez a sorsa igen leegyszerűsítve. Törleszt előző bűnöket, ill bevállal. Nem csak jó sorsok vannak sajnos.

  Tanulnunk kell, és ki miből tanul...-igen egyszerűen.

 • 2008.05.05 22:39:15baud

  Vierre, bocs, akkor nem voltam érthető. Arra utaltál, hogy te tudod milyen az a rettegés. És erre kérdeztem meg (hitetlenkedve), hogy jójó rettegés, de elnézted volna, hogy stb.? És persze hogy nem, mert nem ilyen vagy. De egy normális ember szerintem ezt nem nézi el. Az anyja a gyerekével szemben elkövetett gaztetteket pedig még annyira sem... És engem pont ez akasztott ki, hogy úgy látszik, hogy de. És ez riasztó.  evaandrea, ez a "ez a sorsa"-dolog nagyon cinikusnak és kegyetlennek hangzik. Miért kellene törleszteni, bevállalni bűnöket? Habár gondolom, itt a reinkarnációba futunk bele. És most inkább ne, mert szerintem felesleges egymást arról győzködnünk, hogy de van/de nincs.

 • 2008.05.05 22:54:11Edinbogyo

  En ugy olvastam, hogy a faszi leveleket irkalt a lany neveben, meg a 3 orokbefogadott gyerek ugy kerult oda, hogy az ajto ele rakta az a fereg, egy a lany neveben irt levellel, hogy az o gyereke, es hogy nem akar rola gondoskodni,mert vmi szektahoz csatlakozott.

  Meg hogy nem csak ugy jart ez le a pincebe, hogy na dragam, a pinceben leszek, hanem valami titkos ajton keresztul, es ezekhez a cellakhoz csak onnan, vmi kodrendszeres beleptetocuccal lehetett bemenni.

  De en sem tudom elkepzelni, hogy a no ne tudott volna rola.

  Meg a lanya egyszer sem probalt megszokni, tokon rugni a ven rohadekot?Szerintem a lany sem lehet szazas.Meg a testverei is, egyszer sem akartak utanajarni, milyen szekta?Ismerniuk kellett az apjukat, nyilvan nem a lany huszoneves koraban kezdte el eroszakolgatni, biztos a tobbi gyerek is kapott...

 • 2008.05.05 22:55:22Vierre_

  baud de értsd amit mondok :)) a felesége szerintem nem normális. :)  evaandrea, már neharagudj de a sors tudod mire jó? Hogy minden felelőség alól felmentsd megad, mondom én ezt úgy hogy Janák tanárúrnál tanultam három évig asztrológiát.

  És én szeretem a saját gondolatokat és nem az asztrologus által szajkózott baromságot.

  Ajánlom figyelmedbe 05 05 - 00.50.51 es reagom és az utána íródott szösszenetem a Anya kit szeretsz jobban? topicban.

  Tudod én hiszem a sorsot de nem így és hiszem a szabad akaratot és hiszem a felelőséget és bár látszatra vannak ellentmondások és hiszem hogy vannak feladatok, de az hogy valakinek ez a sorsa édeskevés és megint egy sima egyszerű emberi kifogás.

  Kérlek akkor mentsd fel Hitlert is. És Sztálint. Ments fel mindenkit és akkor már csak az a kérdésem marad, ha mindenkinek valami a sorsa, hogy mi a feladata?

 • 2008.05.05 23:10:12psyché

  Termeszetes, hogy a lany sem volt 100-as, hogy is lehetett volna ilyen genetikai, ill. csaladi hatterrel. En ugy olvastam, hogy valami nagyon profi ajtorendszert csinalt a ficko, kb. olyat, mint a börtönökben van es összesen 8 ajtoval volt a lany lezarva. Nagyjabol semmi eselye sem lett volna a menekülesre. Ja, es azt is olvastam, hogy a lany a vallomasaban felmentette az anyjat, mert mindig es kizarolag az apja jött le hozza(juk), soha senki mas. Ezenkivül azt is irtak, hogy valoban teljes rettegesben tartotta a csaladjat. Nem hiszem, hogy a felesegenek barmibe beleszolasa lehetett volna, söt azt sem hiszem, hogy nagyon kerdezgethette volna a ferjet, hogy te szivem, mit csinalsz a pinceben. Valoszinuleg sulyos következmenye lett volna.

 • 2008.05.05 23:22:39psyché

  Eppen most olvastam egy hasonlo hirt: Nemetroszagban egy fagyasztoladaban 3 halott csecsemöt talaltak, akiket sajat edesanyjuk tett el nagy valoszinüseggel labalol...

 • 2008.05.05 23:31:17Vierre_

  és a hírben az is benne van hogy egy másik nő meg kilenc csecsemőjét ölte meg és tette virágcserépbe.

  Ezek tudatos cselekvések. Döntések.

  EGy elnyomó alatt élni nem tudjuk milyen, a lányát fogva tartó szar feleségének lenni egy passzív történet ami szerintem jóval összetettebb mint hogy: tuti benne volt.

 • 2008.05.05 23:50:33hanna

  Nem a csaj meg az anyja, hanem a bürokrácia hogy nem vette észre, azt nem értem. Mert szerintem a caládi vonalban Vierrenek igaza van, de gondoljatok bele, milyen elbaszottul bonyolult egy örökbefogadás, hát még Ausztriában, a bürokrécia K und K-ból öröklt fellegvárában. Olyan nincs, hogy ott terem az ajtó előtt három csecsemő, és egy gyerekvédelmis vagy egy gyerekorovos vagy egy védőnő egyszer nem megy ki és nem vesi észre, hogy mondjuk valami kurvára nincs rendben az anyakönyvek körül meg ilyesmik. Ha letesznek a kezedbe egy ismeretlen csecsemőt, akkor ha nem akarsz mondjuk egy kínos embercsempészes-gyereklopásos vádba keveredni, hát usgyi elmész vele a gyámhivatalba még itthon is. Szóval én ezt nem értem. Bár én nem olvastams emmit a sztori részleteiről, csak hallottam a vázlatát, meg amit itt leírtatok.

 • 2008.05.06 07:22:52Subbantósdi

  www.storyonline.hu/vilaghir/ujabb_ujabb_borzalmakra_derul/8039/

  A következő cikksorozat tartalma is elborzasztó.... :o(

 • 2008.05.06 11:05:52evaandrea

  Igen, a reinkarnációról is szó van, ami végső soron kegyetlenül igazságos.

  De ettől eltekintve is azt gondolom, hogy hosszú távon a dolgok kiegyenlítődnek, és mindenki azt kapja előbb-utóbb, amit megérdemel...

  Azt írtam, igen leegyszerűsítve, sors.

  Szabad akaratából választja az ember saját sorsát, és sokszor kerül válaszút elé, amikor szintén szabadon dönt, tehát szó sincs felmentésről, a felelősség alóli kibújásról.

  És persze nem mindenki tudja, akarja megcsinálni az életfeladatát. És próbálkozik újra...

  De az biztos, hogy ez a Jozef nem csak ezen a földön fog vezekelni...

  Általában semmit , senkit nem fogadok el egy az egyben, minden átmegy a saját szűrőmön,szóval fenntartom a kételkedés jogát.

  Természetesen ebben az esetben is.

  Egyébként én nem hiszem, hogy az őrült diktátorok olyan boldog emberek voltak, állandóan rettegtek a bomlott elméjükkel, szóval, volt azért büntetés, ki tudja, kinek mi a rosszabb?

  Vierre, mindjárt megnézem.

 • 2008.05.06 11:16:27evaandrea

  Vierre,

  a halál csak olyasmi a lélek számára, mintha levennénk egy ruhát, és egy másikat húznánk fel...Sokan foglalkoznak effajta elméletekkel is, na meg bizonyítéknak vannak halálközeli élmények.

  Amúgy tudni én se tudom, mi van a halál után,

  de kíváncsi vagyok.:o)

 • 2008.05.06 12:31:57Sheruzad

  hm, ezen logika alapjan ki mered azt is jelenteni h a pinceben szuletett es elt gyerekek "jogosan" kaptak a sorstol ezt az eletet? mert megerdemeltek?

  a gyerek verve jo c topikban mindenki egyet ertett azzal h a buntetes (akarmilyen formaban, leszidas, szobafogsag,eltiltas vmi kedvenctol, popsis, barmi) csak akkor eredmenyes, ha a buntetett egyertelmuen tudja h miert kapta a buntetest.Vagyis ha egy het mulva leszidod, mar szart sem er. Akkor, egy elettel kesobb, ha szenvedni kenyszerulsz, nem az fog jarni a fejedben h apam azert eroszakol meg rendszeresen mert elozo eletemben kocsikat loptam..

 • 2008.05.06 13:45:12Anura

  Én azt nem értem, hogy egy 18 éves lány hogy a fenében tudja 24 éven át eltűrni az erőszakot. És ha törékeny alkat is lenne, ott van vele két fiatal, 18,19 évesek, együttes erővel simán eltángálhatták volna az ipsét.

  Egy ilyen berendezett lakásban biztos volt konyhaeszköz, vécépumpa, bármi, amivel le lehetett volna ütni, ilyesmi.

  A másik, hogy mért nem tűnt fel a feleségnek, a nevelt 3 "unokának", hogy nagypapi rendszeresen élelmiszert vesz, sokat, esetleg kenyérrel a kezében ólálkodik az előszobaszekrénynél vagy hol.

  És a szemét, amit termeltek a pincebeliek, azt hogy takarította el, hogy senkinek nem tűnt fel?

  amikor meg kialakította lakásnak azt a lyukat, akkor senki nem nézett, hogy némá, mennyi csempe, minek oda vécébidé, meg ilyesmi?

 • 2008.05.06 14:33:52baud

  Vierre_

  akkor szerintem értelek. :)  evaandrea, Hitler csak bizonyos értelemben volt őrült. Más értelemben pedig nagyonis logikusan, pontosan és hideg fejjel megtervezte és egy hatalmas gépezettel kivitelezte néhány millió ember halálát. És marhára nem nyomta a lelkét... :( Hanem iszonyúan jól érezte magát, és az öngyilkosságát azért követte el, hogy a szövetségesek ne fogják el.  Ezt a hosszú távú kiegyenlítődést és a sors szabad választását pedig próbáld meg azoknak elmagyarázni, akik ott maradtak a gázkamrában és azok utódainak; azoknak, akiknek az anyját, nővérét, húgát, feleségét megerőszakolta a felszabadító hős szovjet hadsereg; akiknek a fél családja ott maradt a Don-kanyarnál; aki becsületbeli gyilkosság áldozata; aki női nemi megcsonkítás áldozata stb. Csak ne csodálkozz, ha esetleg nem értenek meg. Hát ezért tartom szemforgatónak az ilyen magyarázatokat...

 • 2008.05.06 14:39:21másutt

  Anura,

  meg voltak fenyegetve, hogy a pince el lesz gazositva a pincet, ha vele barmi tortenik.  az ajto kodos volt.  ha a rem ott hal meg, hogy tornek ki???

  7 db 300 kilos kodozott ajton at?

 • 2008.05.06 14:45:04summarygloss

  Evaandrea, veled vagy nem történt még semmi rossz, mert üveghengerbe forrasztva élsz, vagy agymosott asztroszektás vagy, esetlen nem több 14-nél. Mindenesetre ha nem tudsz ettől értelmesebbet hozzátenni, akkor inkább vonulj vissza horoszkópokat gyártani. És igen, bunkó voltam, direkt, majd a karmám gondoskodik rólam.  Az osztrák rémhez meg annyit, hogy tuti nem százas a családja. Azt, hogy meg a lakók leszarták az egészet: emlékeztek arra a pasira, akinek a lakásban meghalt a felesége, a kétéves kislánya majdnem éhenhalt mert fényevők lettek? Akkor az a másik család, ahol a másfél éves kisgyerek halt éhen, mert a szülők folyton elitták a segélyt? Igen. Ennyire figyelmetlenek és nemtörődömök vagyunk. Elég csak arra gondolni, hogy a klímaváltozás már letagadhatatlan, és mégis, szarik bele mindenki az egészbe. • 2008.05.06 15:13:11cozumel

  Engem is az haborit fel, ami Hannat.  Bemegyek a gyamugyhoz, hogy a csavargo lanyom letette a kuszobomre az unokankat, hat orokbefogadnam.

  A gyamugyesek kivizsgaljak a dolgot, rendben talalnak mindent ( egy olyan faszinal, aki nemi eroszakert korabban jogerosen el volt itelve!!!) es engedelyezik az orokbefogadast.  Ez meg ertheto, egyszer.

  Masodszorra mar furcsa.

  De hogy harmadszor sem talalta senki minimum gyanusnak az ugyet???????

 • 2008.05.06 15:22:13cozumel

  A cikkrol egyebkent.  Nem ertem, hogy miert szukseges minden tudomanyos kutatast taglalo cikknel felhordulten reagalni, hogy "nahat, mekkora baromsag!".  A utatasoknak van egy alapkoncepcioja, fenti esetben azt szeretnek tudni, mi minden befolyasolja a szuletendo gyermek nemet.

  Es nyilvan, a kutatasok folyaman belefutnak kismillio szegmensbe, amik LEHETSEGES befolyasolo tenyezok.  Termeszetesen mivel kismillio ilyen tenyezo lehet (masutt felsorolasa), az egyik nyilvan erosebben hat, a masik kevesbe....szoval a vegeredmeny, marmint a gyermek neme, ettol meg termeszetesen az, hogy vagy fiu, vagy lany :-)  Onmagaban persze egy-egy ilyen uj felfedezes semmitmondo, de talan mas kutatasokkal egyutt nagyon is hasznos lehet.  Szoval kar felhorrenni, hogy "nahat, mekkora baromsag, en mindig reggelizem, megis ket lanyom van".

 • 2008.05.06 15:34:21Vierre_

  Szeretném ha nem bántanátok evaandrea a gondolataiért. Nekem meg van erről a saját elképzelésem, de ettől függetlenül valakinek a meggyőződését cincálni elég paraszt dolog, hiszen a meggyőződés mélyről jön és mélyre vág a kritika. És hát vallási és hitbéli kérdésekben a fika soha nem kifizetődő. Én azért írtam neki amit írtam és utáaltam a ki szeret jobban topicra vissza, mert annyit mindig szeretek hangsúlyozni, hogy attól még hogy mi emberek vagyunk a másvilág nem biztos hogy az általunk hitt vagy kreált elképzelések mentén működik. :)))  Azon én is elagyaltam most hogy írtátok hogy a hatóságok hol a faszomban voltak ebben a szituban. Ez egy baromira frappáns kérdés.

 • 2008.05.06 15:59:39cozumel

  Egyetertek Vierrevel.

  Elso reakciokent termeszetesen felhaborito lehet, hogy Evaandrea igy latja a dolgokat.

  De ha megkerdezunk egy kereszteny papot, barmilyen felekezetu is legyen, hogy Isten hogyan engedhette meg ezt a szornyuset, o is megmagyarazna valahogy....  Az ertelmetlen szenvedes, foleg, ha gyermekrol van szo, felfoghatatlan.

  A hit meg arrol (is) szol, hogy megprobalja elfogadtatni az elfogadhatatlant.

 • 2008.05.06 16:20:22baud

  cozumel, én a kimagyarázkodó keresztyén papnak sem szoktam kegyelmezni... :)

 • 2008.05.06 16:29:36Vierre_

  ÉN csak nem hiszek nekik. Meggyőzni nem tudom őket, megbántani minek, a hit az hit. Vagy ebben vagy abban.

 • 2008.05.06 16:29:40cozumel

  Baud  az en fejemben sincs helye olyan magyarazatnak, ami jovahagyja a gyermek szenvedeset.

  De ettol fuggetlenul a vallas, a hit letezik, es masnak joga van abban hinni, amiben o akar.

  Joga van olyan logikat talalni a dolgokban, ami neki belso beket teremt...

 • 2008.05.06 16:58:51baud

  cozumel, ezzel egyet is értek, és tényleg elfogadom. Már amennyiben nem az én szabadságom hátrányára van. De minden toleranciám mellett sem fogadok el kinyilatkoztatásokat, és ez most kicsit ilyen volt. De nincs bennem semmiféle harag, csak azt hiszem, hogy kicsit sokszor hallottam már az ilyen "ez volt a sorsa" kifejezéseket, és ilyenkor mindig jön a vörös köd. :)  De azt nem állítom, hogy evaandrea helyeselné, ami történt, csak a magyarázatát nem tudom elfogadni. Mert ami történt, mindenféle ésszerűségi és emberiességi határt messze túllépett. És ennek a nőnek meg a gyerekeinek sajnos nem vigasz az, hogy minden kiegyenlítődik. :(

 • 2008.05.06 17:02:54baud

  Vierre_

  én magamtól soha le nem állok lelkészekkel vitázni. Mert minek akarjam őt arról meggyőzni, hogy szerintem nincs igaza? De amikor megpróbálnak "megtéríteni", és néhány rövid célzás után jön az eltévelyedett bárányka-szöveg meg a lekezelés, akkor jobb, ha azonnal abbahagyja. :)  Több mélyen hívő barátom van, és sosem gúnyolodtunk egymással a meggyőződésünk miatt. Ők nem térítenek, én nem jövök az agnosztikus elgondolásaimmal. De az erőszakos rámenősséget nem szeretem. Az ateistáktól sem.

 • 2008.05.06 17:38:27summarygloss

  OFF  Vierre, paraszt vagyok, vagy sem, ha valaki egy kézlegyintéssel "ez a sorsuk" el tud intézni valamit, azt úgy hívják, hogy az empátia hiánya. Ez nem hitkérdés, ez a szociális éretlenség jele.  Vallásfilozófiai vitát pedig privátin szívesen vállalok, a Abélardtól Zarathusztráig.

 • 2008.05.06 17:53:04ikuko

  sZERINTEM ,MEG ÚGYSE FOGJUK MEGTUDNI SOHA MI IS TÖRTÉNT OTT VALÓJÁBAN,ABBAN A PINCÉBEN MERT NEM VOLTUNK OTT,MERT CSAK ANNYIT TUDUNK AMIT A MÉDIA ELMOND,ÉS FELESLEGES AZON HEZITÁLNI HOGY HOGY LEHETETT EZ MEG AZ.

  KISMILLIÓ VERZIÓ LEHETETT A NEJJEL KAPCSOLATBAN IS,HOGY TUDTA VAGY NEM,HONNAN TUDHATNÁNK EZT?

  EGY EMBER AKÁRMILYEN SZITUÁCIÓT CSAK AKKOR ÉRTHET MEG HA ÁTÉLT UGYANOLYAT,HE NEM MAXIMUM EGYÜTTÉREZHET,ÉS EZ SZERINTEM MINDENRE IGAZ,MERT ÉN IS MONDHATOM HOGY ÚRISTEN DE DURVA DE ELKÉPZELNI SE TUDOM IGAZÁN MIT ÉLHETTEK ÁT SZEGÉNYEK.

  ETTŐL FÜGGETLENÜL ÉN IS CSAK ARRA TUDOK GONDOLNI NEJILEG HOGY RETARDÁLT A NŐ,VAGY ANNYIRA BE VOLT TERRORIZÁLVA LELKILEG,SAJNOS FOGALMUNK SINCS MENNYI BETEG ÁLLAT PASI VAN.

  HA MÁR CSAK A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAKOT NÉZZÜK PL.

  NEM EGY BARÁTNŐMET ÜTÖTTE VÁGTA A FÉRJE,ÉS AMIKOR ÉN MEG ODAMENTEM HOZZÁJUK LÁTOGATÓBA,KIS KEDVES ARANYOSAK VOLTAK,ÉS BIZONY KI NEM NÉZNÉD BELŐLÜK.

 • 2008.05.06 18:04:08Marion ette

  Ne kiabálj, úgysem hallatszik át!

 • 2008.05.06 18:05:43cozumel

  Marion  szerintem veletlenul maradt a caps lock, ugyanis az elso betu meg kisbetu :-)

 • 2008.05.08 07:47:14summarygloss

  Az rendben, hogy bragadt a caps lock, de miért nem használ szóközt a vesszőknél? Vagy ha használ, akkor miért előtte?  Tartalmilag meg tök igaza van, de miért kell kiabálni?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta