A skarlát a tavasz idénybetegsége

A skarlátot, másnéven vörhenyt, amely az óvodákban járványos méreteket is ölthet tavasszal, egy Streptococcus nevű baktérium okozza. A baktériumra jellemző, hogy speciális, betegséget okozó anyagot, úgynevezett pyrogén toxint termel. Ezek a toxinok a baktérium behatolásának helyén (torok) felszívódnak és behatolva a kiserekbe, azok falához köötődnek. Az érintett kis ér kitágul, körülötte gyulladás alakul ki, amely kiütésben nyilvánul meg. Ez a skarlát.


Mi jellemzi a betegséget?

Kb. 1-7 nap után mandulagyulladás, magas láz, torokfájás, néha hányás, hasfájás jelentkezik. A láz hirtelen emelkedik, akár 40°C-ig is. A mandulák vérbővek, fehér lepedékkel fedettek.
A tipikus kiütés 12-48 órán belül megjelenik. A bőrjelenség nagyon látványos és jellegzetes. Testszerte, főleg a testhajlatokban aprófoltos, összefolyó elemekből áll. Az arcon erős pír látszik, kivéve a száj körüli területet, mely világítóan fehér. A kiütés pár nap alatt elhalványodik, majd kb 2 hét múlva lemezes hámlás kezdődik. A kis beteg nyelve leginkább eperre, vagy málnára hasonlít, kezdetben lepedékes, később ez a lepedék leválik és láthatóvá válnak az ízlelőbimbók.

Mit tehetünk?

A Streptococcus fertőzések nagyon veszélyesek, tekintettel a későbbi vese-és szívszövődményekre. Ezért gyanú esetén egyből forduljunk vele gyermekorvoshoz, aki penicillin kezeléssel segít a kis betegen. Gyógyulásig maradjunk otthon vele, ne vigyük közösségbe.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek