Hétvégi programok: majálistól anyák napjáig

Persze, de máshol is, sőt, ha nem megyünk sehová ezen a hosszú hétvégén, az is nagyszerű lehet, de hát jó dolog megfuttatni a gyereket a fűben. S ha valaki tényleg elolvassa a programajánlónkat láthatja, hogy liget ugyan nincs, ezer más program azonban van. Már akkor is jók vagyunk, ha kézen fogva kimegyünk a nagyihoz és adunk neki egy csokor útszéléről letört orgonát, meg egy csomó puszit, s meghallgatjuk, mi nyomja a lelkét.



Ha azonban menősek vagyunk, s miért ne lennénk, vegyük nyakunkba a várost, vagy a falut, s higgyük el, az első bokornál valami majálisba botlunk. Arra lélekben készüljünk fel, hogy azok is programozni fognak, akik egyébiránt soha, így vértezzük fel az idegrendszerünket (a gyerek meg úgy is bírja a tülekedést). Bónuszként pedig ajánlunk apának és anyának is esti programot, ha le tudja passzolni a gyereket, egy pici laza elhajlásra.


BUDAPEST

Kiemelten ajánljuk a Születés hete programsorozat első, ingyenes napját, amely az Aranytíz Művelődési Központban lesz. A nyitónapon rengeteg előadást hallgathatunk meg (pl: dr. Raffai Ernő, Kriston Andrea, Soma) és foglalkozásokon vehetünk részt (pl: jóga, babamasszázs, hordozókendő és környezetbarát pelenkázás). A részletes programok itt találhatók.


Majális Rákosmentén (XVII. Kerület, Ferihegyi út)(május 1. 17h): Ha csak egyet koncertezni szeretnénk, ne hagyjuk ki Halász Judit koncertjét, itt elcsíphetjük őt is.

Skanzen (május 1.): Mivel idén a Reneszánsz évet ünnepeljük (Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulója), sok helyszínen találkozhatunk korabeli programokkal, többek között itt is. A Lányok Beatrix udvarhölgyeiként billegethetik magukat egy kis kézműveskedést követően, a fiúk pedig a Fekete Sereghez csatlakozhatnak. Megkóstolhatjuk a reneszánsz ízeket, valamint korabeli zenére is táncolhatunk.

Budai vár, Szentháromság tér Budavári Reneszánsz Vigasságok (Május 1-4.): Az egész napos rendezvényen szintén a Reneszánsz év köszön vissza. XV. századi lakomát ülhetünk, lovagi tornán izgulhatunk s vihetünk haza vásárfiát is az otthonmaradtaknak a népművészeti vásárból. Kicsit szusszanjunk aztán egyet, amíg a gyerek kézműveskedik, de a Kapisztrán téren esküvői menethez is csatlakozhatunk, s táncolhatunk a Zurgó együttes koncertjén, valamint ott lesz a Kaláka és a Sebő együttes is.

56-osok tere (május 1.): Fogadd el, Fogadj el!: Egész napos kézműves foglakozások várják a tolerancia jegyében a látogatókat fogyatékos emberek segítségével, s együtt kézműveskedhetnek, vásározhatnak az oda látogatók.

Erzsébetligeti színház (május 1.), Corvin Művelődési ház: Mivel lokálpatrióta vagyok, s ide csak át kell sétálnom, különösen kedves helyem a sétány. Egész nap várják az odalátogatókat, 10 órától bábjátékkal, egész nap kézműveskedéssel, kirakodóvásárral, majd 16:45-kor a Trambulin színház szórakoztatja a közönséget.

Millenáris (május 3.): Szép a fű, vidáman bugyborognak az aranyhalak, világos, hogy a hosszú hétvégén a belvárosiak (vagy külvárosiak) egyszer legalább betévednek ide. Már szombaton is az anyákat ünnepelhetjük, 10 órakor Babusgató kreatív foglalkozással (babáknak, mamáknak), 16 órakor pedig a Buborék együttes anyák napi koncertjével.

Fonó Budai Zeneház: Mesefonó (május 3. 11h): Ez a családi programsorozat a mesére épül, mesemondók mesélnek, de lesznek meséket feldolgozó játszóházak, foglalkozások, bábelőadások is.(Belépő: 600,- forint)

Kiscelli Múzeum, Kiscelli Majális (május 4. 10h): Az ismeretterjesztő és zenei programok mellett olyan rejtett helyekre is bejuthatunk, amit ritkán mutatnak meg a nagyközönségnek.

Feneketlen tó (május 4. 15h): A H-arc kiállítás kicsit részrehajló program, kifejezetten a fiús családoknak ajánljuk, az egész történet ugyanis a nindzsákról, harcművészetről és egyéb kevésbé pacifista témáról szól (még ha tudjuk, hogy ez tulajdonképpen filozófia).

Marczibányi Téri Művelődési Központ (május 4. 10h): Ellátogathatunk az évadzáró anyák napi táncházba, ahol egy kicsit kézműveskedhetünk is (1-7 éves korig). Vágtázhatunk vesszőparipán, dobálhatunk gúzskarikát, megtudhatjuk, hogy mi az a kapókövezés, egyszóval nem fog unatkozni, aki ide betér.

Művészetek Palotája (május 4.): Ide amúgy programok nélkül is érdemes legalább egyszer ellátogatni, de ha vasárnap (május 4.) korán kiver minket a gyerek az ágyból, vigyük ki a 10 órakor kezdődő, már jól ismert Cifra Palota rendezvényre. Ez kézműves foglalkozásokkal, készségfejlesztő és logikai játékokkal, agyagozással várja az érdeklődőket az aktuális anyák napi programon. 11-től a szokásos kézműveskedés kezdődik, origamival, só liszt gyurmával, gyöngyfűzéssel, valamint ugráló vár is lesz és ovis mászó fal. Szintén vasárnap 15 órakor a Zene és mese című rendezvényén két darabbal találkozhatunk. Mindkettő azzal a céllal született, hogy megismertesse a gyerekekkel a hangszerek és a zenekar hangzását, kifejezési lehetőségeit, s mindkettőben narrátor meséli el a történetet (Für Anikó, Mácsai Pál).

VIDÉK

Piliscsaba (május 1.): A Pilis Majálison egész nap koncertek várják a látogatókat, valamint Kaláka koncert (15h).

Szeged, Újszegedi liget: Tekergő játszóház (május 1.10h) és a Pom Pom Meseszínház (május 1. 14:15) szórakoztatja a gyerekeket. Május 2-án a Grimmbusz Színház (15h), valamint a Cuháré (17:15) társulat lép fel, szombaton (május 3. 16:30) a Nyuszi Színház nyújt programot.

Nyíregyháza (május 1.), Majális a Sóstói falumúzeumban: A hagyományos május elsejei programokon kívül májusfaállítás és folklórprogramok várják a látogatókat, eredeti skanzeni hangulatban.

Tác, Gorsium, római település romjai: A tavasz ünnepére várja a résztvevőket antik környezetbe május 1-4-ig, ahol antik színház, kézműves és virágvásár, római ételek fogadják a közönséget.

Győr (május 2. 16h): Tavaszköszöntő viaskodás, játék csibékkel, tyúkokkal, tojásokkal. A Vaskakas Bábszínház előadása.

Keszthely (május 4. 11h), Balaton-park: A Balatonnál sok helyen elkezdődik ilyenkor a szezon, s kihalt településekből egyszeriben nyüzsgő nyaralóövezet kezd kibontakozni. A nagyobb települések pedig meg is ünneplik az évadnyitást, így Keszthely is, zászlófelvonással és a Balaton megkoszorúzásával, valamint a Játsszunk együtt! Interaktív gyerekműsorral. Balatonfüreden is lesz majális, májusfa-állítás és egyéb programok.

És lazításként felnőtteknek egy kis szubjektív ajánló, csak komolytalanul:
Ha a szabadban akarjuk enyhén dideregve szürcsölni az itókánkat műanyag pohárból, akkor irány a Zöld Pardon! Elsején PUF koncert, ígérjük, tiszta időutazás lesz, 4-én pedig Neo, ami a fiatalabbaknak is ismerős lehet. Május 3-án az A38 Hajón Tilos rádió party lesz, ne ugráljunk majd nagyon, mert a hajó is megbillen.

Találkozunk ott, különös ismertetőjelem, hogy gyerek nélkül leszek. Aki pedig valaha a Poronty-ajánló miatt ment bármilyen programra is, kérem jelezze!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek