SZÜLŐSÉG

Kattanj le a cicimről!

2008. április 28., hétfő 15:00

Hűséges olvasónk, Dexter, egyik szoptatós-altatós posztunkhoz hozzáfűzte a Poronty legviccesebb hozzászólását ever and ever. Miszerint mióta Csipetke megvan, ő is cici nélkül kénytelen elaludni. No igen. Ez lenne itt a kérdés, illetve a téma: hogyan is történik az elszakadás a (jelen esetben anya)melltől? Van olyan gyerek, akinek gond nélkül, egyszerűen, van, aki kisbabaként se lelkesedik túlságosan a témáért, van, aki még három évesen is éjt-nappallá téve csak azon lógna. Más a gyerekek szopási igénye, de másképp viszonyulnak az anyák is a szoptatáshoz. Van, aki gond nélkül szoptat sokáig, de van, akit hamar elkezd zavarni a közeli kontaktus, a folytonos készenlét, vagy éppen fájdalmat, kellemetlenséget okoz neki a nagyobb gyerek szoptatása. Elválasztás, elválasztódás: magától, vagy kisebb-nagyobb nyomás hatására végülis mindenki elszakad egyszer. Hogy mikor és hogyan, arra összeszedtünk bár forgatókönyvet. Várjuk az olvasói tapasztalatokat!

 1. Hagyományos: valamikor az ötödik-hatodik hónap táján elkezdünk pépes ételeket adni a gyereknek, méghozzá először általában a délelőtti szoptatás helyett. Ugyanis ebben a forgatókönyvben természetesen fix hat vagy hét szoptatás van, éjszakai már nincs. Fokozatosan, heti-kétheti ciklusokban haladva kiváltjuk a szoptatásokat kajával, és nyolc-kilenc hónaposan elválasztódik a gyerek. Akkor működik, ha a baba tényleg csak a kaja miatt szopik, és nem ragaszkodik különösebben a cicihez, vagy az anyja következetesen nem ad neki, csak amikor a terv szerint jónak látja.
 2. Igény szerinti: valamikor hathónapos kor után, de ha később, az se baj, ha kezd kevés lenni a tej (bár elvileg ugye az mindig alkalmazkodik a gyerek igényéhez), elkezdünk szoptatás után egy-egy kanálka gyümölcslevet adni a gyereknek, lassan ismertetjük az ízeket, ha akar szopik helyette, ha akar eszik. Valamikor két éves kora körül állítólag a gyerek ráun a szopásra, vagy már csak reggel és este kéri, esetleg éjszaka, és szép lassan elválasztódik. Három éves koráig. Vagy később. De az se baj. Valamikor biztos, és a szoptatás mindenkinek csak jó lehet (vagy nem), kivéve a gonosz társadalmat, aki ferdén néz a hosszan szoptatókra. (Ez sajnos sokszor igaz. Csak az elválasztás szempontjából lényegtelen.)
 3. Ismerek gyerekeket, akik ilyenek: imádja már hathónaposan a Sinlac pépet, héthónaposan megőrül a gyümölcspépekért, és amikor egyévesen megeszi élete első csokitortáját, akkor anyjára mered, hogy komolyan gondolta-e, hogy eddig azon a vizes-cukros lén próbálta tartani. Egy és másfél éves kora között magától elfelejti a cicit, hiába volt igény szerinti, a mamája kicsit búslakodik, de aztán belenyugszik, hogy a gyereke felnőtt.
 4. Éjszakai evők: nappal van elég látnivaló, enni eszik, bár nem olyan sokat, éjjel viszont rákapcsol, három óránként ébred, szopik, cicivel alszik. Ha egyszer leszoktatják az éjszakázásról, akkor már nappal sem érdekli a cici, elválasztja magát.
 5. Intellektuális: anyának egyszer csak elege lesz a szoptatásból, vagy hiretelen betegség miatt nem szoptathat tovább. Leül szembe bölcsen néző kis porontyával, elmagyarázza, hogy anya már nem, másnaptól nincs cici, gyermek bólint, és másnaptól nem is kell neki.
 6. Lassú tempó: szép lassan, egy-egy időintervallumot cicitlenítünk. Kinek mi a kényelmesebb: csak éjszaka, vagy először délelőtt, esetleg délután, vacsora előtt már nem, délutáni alváshoz már nem, és így elmaradoznak a szopások lassan. Minden alkalom kis háború, kis csata. Elhúzódó jellege miatt elég megterhelő, de talán kevésbé drasztikus, bár ki tudja.
 7. Népi: anyának kicsit elege van már a szoptatásból, teje sincs, csak cumizik a gyerek, dolgozni is vissza kell menni. Egyik nap bekeni cserszömörcével vagy tetszőleges borzasztó ízűvel a mellbimbót, esetleg letapasztja, hogy a cici beteg, és nincs több szoptatás. Gyerek kicsit/nagyon sír, majd belenyugszik.
 8. Védőnő ajánlata: a gyerek nagyon ragaszkodik a szoptatáshoz, anyját konzekvensen cicivel köszönti, éjszaka felkel, nappal többször reklamál, enni nem eszik. Megoldás: hagyjuk egy hétre a nagyszülőknél, utazzunk el nyaralni a férjünkkel, és mire visszajövünk, el van felejtve a cici. Lesz sírás, hányás, földhöz verés, de el kell határozni. Kérdés, miért is ne köszöntené egy hét után is cicivel az anyját.
 9. Nincs kiút: egyszerűen egyik napról a másikra elhatározzuk, és nincs többet cici. Ugyanaz az eredmény (érthető módon), mint az előbb: kétségbeesés, esetleg trauma (főként anyai oldalról), valószínűleg a dackorszak korai tüneteivel kombinálva, csak mindezt nem anyánk nyakába varrjuk, hanem mi magunk csináljuk végig, vélhetően bármily elhatározottak vagyunk. és bármennyire nem akarunk már szoptatni, vérző szívvel. Kérdés, hogy a gyereknek vagy az anyának nagyobb-e a trauma. Ez esetben ismert kifogás, hogy egy egy/másfél/kétévessel már másképp is lehet bizalmasan együtt lenni, rituálézni stb. Persze. Az van, hogy a gyerekek nagyon is szeretnek anyjuk hasán feküdni, éneklést hallgatni, nyakba bújni, meg szopni is. Én is nagyon szeretem a lekváros kenyeret is meg a mozarella salátát is. De ha lekváros kenyérhez van kedvem, nem a mozarellát veszem ki a hűtőből. A gyerek is ilyen, tudja, mikor mit akar. Nehéz mozarella helyett lekvárral kiszúrni a szemét.

 Nálatok hogy működött az elválasztás/elválasztódás?
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.28 21:42:20Cobold

  Én már nem akarok szoptatni. De muszály. Akkor is elválasztom, mert elegem van, pedig a doki szerint nem kéne, mert tejallergiás.

 • 2008.04.28 21:42:54Cobold

  2008.04.28 15:32:26 nyulacs

  Ez a fotó már volt egyszer, akkor se értettük.

 • 2008.04.28 21:50:18Vierre_

  Az drágáim a csöcse :DDD csak a ruha árnyéka bekavar.

  Érzékenyebb lelkűeknek: cicije, mellye, melle, bögye, tőgye, dudája. :DDD

 • 2008.04.28 23:55:46Matykoka

  A terhesen szoptatni kérdésre a válasz: én 5 hónapos terhes voltam a fiammal mikor a nagylányom abbahagyta a szopit, igaz addigra már ő is 26 hónapos volt.

  5 hónaposan már kifejezetten rosszul esett a szoptatás, és néha már voltak összehúzódásaim, de baj nem lett belőle a második gyerkőc a kiirt napon született 4 kilóval.

  Most újra terhes szeretnék lenni, de a fiam éjt nappallá téve szopizik, még nem aludt végig egy éjszakát sem, pedig 1 hete múlt két éves.

 • 2008.04.29 07:35:50di

  Húú, ez nekem is pont aktuális, mert a lányom (22,5 hó), immár 6. napja nem kap cicit. Első nap kimaradtam direkt..2-3nap csak kérdés de simán el is aludt este. De azóta sírás van: anya, cici, ágyra.. de meg kell mondjam nem vészes, bírható. tegnap este sikerült azzal megnyugtatni, hogy elfogyott a cici, ami furcsa volt neki, hisz ott tapogatta....előtte való nap verselni kellett neki, altatókat mondani..Mi egyébként már hetek óta mondjuk, hogy a nagy biciklizős lányok már nem szopiznak, csak a kicsi babák. És ha látunk pici babát meg is beszéltük, hogy az ilyen kicsik szopiznak már csak, és Ő neki nem kellene. Gondolom lesz még pár sírós esténk, de már elég idős, hogy leváljon rólam.

  jó sokáig szopizott (más meg még tovább), de hiába vártam, hogy lemondjon magától.. vagy elfogyjon a tej csak nem akart össze jönni a dolog.

 • 2008.04.29 07:45:10Meni

  Én éppen most kezdem elválasztani az öt hónapos lányomat, aki az első 3 hónapban massziv cici-függő volt, de most már elfogadja a tápszert is, és alszik este 9-től kb. hajnali 5-ig. Egyelőre délelőtt és lefekvés előtt kap tápszert, és emellett dél körül és este 6 körül pépeset. Délelőtt gyümölcs, délután tejpép vagy főzelék. Lassan haladunk, de nem látom rajta, hogy megviselné. Én meg kifejezetten örülök neki, hogy lassan vége a szoptatásnak, nálam - sajnos - nem jött be a "meghitt élmény, jó a babának-mamának" feeling... :(

 • 2008.04.29 07:59:30Pöttön

  Meni, és hogy vetted rá hogy egyen tápszert? Én is próbáltam egy ideig, a HA-soktól kirázza a hideg és öklendezik, a Sinlactól nem öklendezik, de azt sem eszi meg... :-( Nem HA-sat pedig 1 éves koráig nem merek adni neki. Pedig én is így vagyok ahogy te, nekem sem jött be ez a meghitt élmény feeling :-(

 • 2008.04.29 08:32:11Meni

  Pöttön, sajnos nem tudok segiteni, én Izraelben élek. Itt nem-receptes tápszer kettő van, mind a kettőt az első perctől kezdve elfogadták a gyerekeim. Nálunk a cumisüveggel volt a gond, amig az Aventet erőltettem (mert a fiamnál bevált), addig a lányom rángatta a fejét evés helyett. Aztán vettem MAM márkájút, és azóta szépen eszik, sőt cumizavara vagy mi a franc sincs azóta...  Annyit tudok tanácsolni, hogy kérdezd meg a védőnődet (ha jó fej), hogy mit lehet még kipróbálni. Nem tudom, hányfajta táp van Mo-on, de érdemes minddel próbát tenni. Vagy nem lehet anyatejjel keverni, fele-fele arányba? Hátha úgy megeszi? Ha nem válik be semmi, akkor szerintem a pépes hozzátáplálás is segitség lehet, de szigorúan 4 hónapos kortól kezdve...  Remélem más magyarországi anyuka tud neked segiteni... :(

 • 2008.04.29 08:33:14Meni

  mármint legkorábban 4 hónapos kortól (Vessetek a mókusok elé, a fiamnál is elkezdtük akkortájt és szerencsére jól birta...annak ellenére, hogy a védőnő leüvöltötte a fejemet)

 • 2008.04.29 09:24:57mormi

  Lanyok, miert tapszerrel valasztjatok el a kicsit? En a pepes etelekkel probalkozom: az elso napok sikertelensege utan egy kicsit evett, most viszont ismet teljes az elutasitas. A repa-krumpli mixtol ismet oklendezett-fulladozott es meg a hideg is kirazta, a cici viszont tovabbra is mindig kell neki. Lehet, hogy meg nem jott el az ido az elvalasztas elkezdesehez? 6 es fel honapos most es 1 eves koraban vissza kell sajna mennem dolgozni. Pedig en az a tipus vagyok, akinek nagyob bejon a szoptatas intim egyuttlete, nem bannam, ha tovabb csinalhatnank. Nemtom, eroltessem-e vagy inkabb varjak meg, hatha nem erett meg meg a helyzet?

 • 2008.04.29 09:48:35Meni

  Én azért használok tápszert is, mert a pépes nálunk is hol bejön, hol nem. Van olyan nap, amikor egy falatot sem fogad el, enni viszont kell és este már nincs elég tej. Én is munka miatt kezdtem hozzá a projekthez :(  Tapasztalatom szerint legalább 2-3 hónap kell, amig a főétkezéseket teljesen kiváltja a pépes. Viszont pl. az esti és reggeli cici helyett a fiam jó egyéves koráig tápszert kapott. Akkor csak és kizárólag folyadék állagú kaja kellett neki, tej meg már nem volt. Tehéntejet egy évesen kapott először.  Amúgy ne add fel, max pár napot várjál, ha nagyon nem fogad el semmit. Tapasztalatom szerint a hozzátáplálás-elválasztás fél-egy éve az egyik legnehezebb kaja-időszak. Van hogy órákig agyal az ember, mit főzzön, párol, keverget, turmixol, aztán a gyerek csak húzza az orrát. És másnap/délután ugyanez előlről. Aztán csak kezd összejönni a dolog, egyre több mindent eszik meg, és egyszercsak már nem is kér több tejet/tápszert... :)

 • 2008.04.29 10:19:42mormi

  Szerencsere tejem van boven, szoval egyelore nincs krizis, csak az az 1 eves munkaba visszateres lebeg a fejunk folott Damoklesz kardjakent.  A masik problemam, hogy egy ideje visszatert az ejszakai szopasokhoz, pedig korabban mar nagyon szepen ataludta az ejszakakat. Cumija nincs, de mostanaban elgondolkodtam rajta, nem lenne-e erdemes az ejjeli szopik helyett megprobalni cumival megnyugtatni, hogy csokkentsuk egy kicsit a cici-fuggoseget. Masreszt viszont eddig orultem, hogy nem volt szukseg cumira, kicsit odzkodom attol, hogy most meg cumi-fuggove tegyem. Szerintetek?

 • 2008.04.29 10:23:12Ariana

  A fiam 6 honapos koraig csak szopott, az elso harom honapban masszivan fuggo volt, gyakorlatilag folyamatosan rajtam logott, ejszaka is 2 orankent ebredt. Az elso ejszakat 3 honaposan aludta at es azota kb 70%-ban atalussza, ha ebred akkor van cici. Nem cumizik es az ujjat sem szopta gyakorlatilag sosem. 6 hos koraban elkezdtem a pepes kajakat, kezdetben ket szoptatas kozott majd egyre kozelebb hoztam a szoptatashoz az etetest es kb. 1 honap alatt elhagytuk az osszes napkozbeni szopit. Mostanra csak reggel es este kap, nem reklamal, szepen eszik minden gyumolcsot es zoldseget.

  Egy idoben sok ataludt ejszaka utan megint rendszeresen ebredt, en azt gondoltam, a foga miatt. Akkor mondta a doktorno, hogy ne engedjem, hogy a cicin aludjon el, mert akkor ejjel ha ebred akkor nem fog tudni magatol visszaaludni, mert az elalvasi korulmenyeket keresi. Azota meg ritkabban ebred ejjel ugy, hogy nem alszik vissza egyedul.

 • 2008.04.29 10:26:10Ariana

  Ja, a hozzataplalashoz meg annyit, hogy egyelore nem fozocskezek, bebietelt adok neki. Ugy gondolom, hogy az tuti ellenorzott minoseg, ellentetben a piacon kapott zoldseggel, hussal. Csak gyumit kap nem az uvegbol.

 • 2008.04.29 10:29:56mormi

  Ariana: es akkor a ciciztetes helyett mit csinalsz, hogy visszaaludjon?

 • 2008.04.29 10:30:25Anura

  Hm, ez a népies leválasztás de goni. :)) Pálpusztai sajttal bekenni, meg bürökkel? Szegény gyerek.. ez a nagy átverés, nem a politika, hirtelen pálfordultak a legjobb barátai, a cicik. :)  Kaptam egy érdekes levelet a barátnőmtől, ami arról szólt, meddig érdemes szoptatni, vagy meddig jó.  "Más emlősök és főemlősök szoptatási szokásaiból következtethetünk arra, hogy hogyan szoptatnánk, ha kevésbé kötnének kulturális normáink.  1. A nagytestű főemlősök néhány hónappal azután választják el kicsinyeiket, ahogy azok megnégyszerezték születési súlyukat. Az embereknél ez 2,5-3 éves korban következik be.  2. Más emlősökhöz hasonlóan a főemlősök is akkor választják el utódaikat, amikor azok elérték felnőtt súlyuk egyharmadát. Embereknél ez 4-7 éves kort jelent.  3. Minden eddig tanulmányozott főemlős addig szoptat, míg az utód első maradandó őrlőfogai ki nem bújnak. A mai embernél ez 5,5-6 éves korban történik meg.  4. A csimpánzok és a gorillák általában a terhesség idejének hatszorosáig szoptatnak . Ez alapján az emberek 4,5 évig szoptatnának.  A szoptatás idejének minimuma ezek szerint legalább 2,5 év lenne, maximuma pedig 7 év. 6-7 éves korban fejeződik be az agy növekedése és az immunrendszer érése is.

  A bizonyítékok arra utalnak, hogy a 2,5 évnél sokkal rövidebb szoptatás hátrányokkal jár (hiszen evolúciós öröksége miatt az embergyerek szervezete ennél többre számít): minden olyan kutatás, amely a szoptatás hosszát is vizsgálta, arra jutott, hogy minél tovább szopik egy gyerek, annál jobb egészségnek örvend és annál magasabb szellemi és figyelmi teljesítményre képes. "  Persze ne legyen vita abból, hogy bezzeg én csak 1 évig szoptam, mégis okosabb és egészségesebb vagyok, mint a Béla. :) A hozott gének sokat számítanak, csak egy újszülöttről nem lehet tudni, hogy mennyire lesz majd makkegészséges.

 • 2008.04.29 10:30:38Ariana

  mormi: ha eddig nem volt cumija, akkor valszeg mar nem fogod tudni raszoktatni, vagy tevedek?!

 • 2008.04.29 10:31:25Ariana

  mormi: ejszaka ha ebred, akkor szopik, de az esti lefekvesnel nem aludhat el a cicin.

 • 2008.04.29 10:36:48Meni

  Mormi ha elég a tej, tehát éhes nem lehet, akkor valószinűleg "csak" közelségre és megnyugtatásra vágyik. Mi van, ha felveszed, de nem rakod cicire, hanem sétálgatsz vele és ringatod? Nem alszik vissza? Vagy cicire rakod pár percre, amig megnyugszik, és utána vissza az ágyba?

 • 2008.04.29 10:37:38Ariana

  en igyekeztem a mai "trendnek" megfeleloen eljarni, 6 honapig igeny szerinti kizarolagos szoptatas, aztan a tovabbiakra sem voltak terveim, szepen alakultak a dolgok. Nem allitom, hogy a fiam mar nem akarna szopni napkozben, ha felkinalnam neki mondjuk delben a cicit, de nem is reklamal.

  Elgondolkodtat az a teny, hogy engem anyukam 3 hetes!! koromtol mar hozzataplalt, meghozza banannal, naranccsal, almaval. Akkor ez volt a trend. Makkegeszseges vagyok, mindig is az voltam, nincs allergiam stb. Az ocsemnek viszont massziv allergiai vannak. A genek azonosak, engem 8 honapig, az ocsemet 15 honapig szoptatott anyu.

  Vajon tenyleg mennyi hatasa van a szoptatasnak a fejlodesre?...

 • 2008.04.29 11:00:57queenlly

  nem nagyon akartam hozzászólni a opichoz a szoptatással kapcsolatos szélsőséges és manapság eléggé megvetett hozzáállásom miatt, de anura miatt kell... :)

  szóval ne hasonlítsuk már magunkat az "egyéb" főemlősökhöz, meg felejtsük már el a WHO ajánlást is! szakma miatt meg kellett tanulnom... :( a wHO igény szerinti mié további szoptatás ajánlása a harmadik világnak szól (más vita hogy mi is ahoz tartozunk-e), ahol a fehérje és vitaminhiány kiküszöbölésére

  ajánlják!

  és még egy érdekes adalék (vagy legalább elgondolkodtató) nagyon szeretett védnőnket (aki sajnos azóta lelécelt a magánszektorba) kérdeztük, hogy mi lehet a gyerekkel, amikor 14 hónapos korában nem volt hajlandó többet megenni a neki gyártott főzelékeket, gyümölcspépeket etc. (mind annyira bio, amennyire lehetett, én főzetem neki)

  azt mondta a védőnő, hogy mindenki marha egészségesen eteti a gyerekét, és ezért ugye nuku só, kevés fűszer stb. az a nyomorult gyerek meg végre ízekre vágyna!

  ns, javaslata lapján onnantól mi kajánkból kapott (akkorban naponta, kétnaponta főztünk) persze kiszedegetve, amit neki kell (levesből a zöldséget, soványabb húst), de a mi szánk íze szerint főzve... azóta is marha nagy zabás és nem válogat oviban sem, mint egyesek.

 • 2008.04.29 11:02:21queenlly

  bocsi mindenkitől a hossz miatt :)

  már csak annyit, hogy egy gyereket nem kizárólag cicivel lehet nyugtatni....

 • 2008.04.29 11:17:11cukorka

  tiszta ciki, a fiam 4 és fél hónapos és frankón az az érzésem, hogy már nem akarja a tejet. pont ma lesz a napja, hogy adok neki egy kis almát, most akkor én vagyok a mumus? mindenesetre max hat hónapos koráig akarom szoptatni és remélem a szüleim génjeit örökölte, akkor minimum zseni lesz. mellesleg ők mindketten csak 3 hónapig szoptak. ez most így hogy?

 • 2008.04.29 11:18:16Meni

  Queenlly, egyetértek (ma ilyen jó napom, nem szólok be senkinek). A lányom cicifüggő volt, aztán egy ponton besokaltam (ez igy irják?) és hipp-hopp megtanulta megnyugatni magát úgy, hogy szopizza az ujját. Persze felveszem, simogatom, ringatom, de alapvetően ő az, aki lenyugatja magát. Tudom, szerencsém van. Tényleg. De ahhoz hogy ez kiderüljön, el kellett határozni magam, hogy 4 hónaposan, megduplázva a születési súlyát, nem fog a gyerek 3 óránként cicizni éjjel...  Kaja: kövezzetek meg, de én bizony fél éves - nyolc hónapos korától kezdve fűszert is rakok a gyerek kajájába. Friss bazsalikom például. Csodák csodája, úgy eszi a gyerek. És igen, ha a frissen facsart narancslevet nem itta meg, pedig szüksége volt a vitaminra, kapott egy kis cukrot bele. Mert a cukor, a só, a fűszer nem méreg, csak okosan kell használni...UFF

 • 2008.04.29 11:21:40queenlly

  te jó isten, de jól esik hogy vannak akik egyetértenek velem... annak idején az anyatejes topicnál én voltam a szaranyák királynője!

 • 2008.04.29 11:41:43Meni

  Érdekes, azt hittem az én vagyok, mert nem szoptatok angyali vigyorral az arcomon, csak immel-ámmal, számolgatva a hónapokat, amikor végre kezdhetünk mást is enni... Látod, még szaranya királynőből is többféle lehet :)

 • 2008.04.29 12:31:38Anura

  Miattam kell hozzászólni? Ugyan. Mondtam én, hogy a WHO ajánlása mérvadó? Mondjuk többek közt arra is felhívja a figyelmet, hogy ha 7 éves koráig szoptatja valaki a gyerekét, az sem abnormális. Igaz, hogy arra, hogy a gyerek megy, és kirámolja az anyja mellét, kiszolgálva magát, már én is megemelem a szemöldököm.

  Csak érdekes. Mint ahogy a főemlősökkel való összehasonlítás is az.

  Azért nyilván a személyre szabott anyatej kiváló az utódnak, még az emberi fajnál is, de vagyunk annyira önállók, hogy mindenki addig és annyit szoptat, amennyit akar, anélkül, hogy megvetést érdemelne.

 • 2008.04.29 13:44:28szl1102

  cukorka: én is úgy éreztem, hogy a lányom már únja a cicizést. Végül kihúztam vele a 6 hónapot, de az utolsó két hónapban csak 25 dekát hízott. Max. 5 perc volt egy szopi és egyáltalán nem sírt még 4 óra elteltével sem, hogy éhes.

  Kanalazni imád, most 7 hónapos és két főétkezést kap. A pépeket nem szereti, de a bébiételeket igen. Mindent megevett eddig, az őszibaracktól volt egy kis hasmenése. Azt gondolom, hogy Bogi jól együtt működik velem.

  A tesóm kisfia most 4 hós és már kap sütőtököt meg barackot, mert ő is ugyanezt tapasztalta.

 • 2008.04.29 14:44:05mormi

  Az en kisfiam nem ugy fest, mint aki unja a cicizest. Fent valaki irta, hogy mashogy is meg lehet nyugtatni a gyereket... Mi is eloszor a ringatassal, olelessel, enekkel, halk zenevel stb probalkozunk, de sajna mostanaban sokszor inkabb csak beduhodik, hogy nem kap cicit es ugy behergeli magat a sirasba, hogy utana mar a cici sem kell es ember legyen a talpan, aki ebbol a statusbol ki tudja hozni fel oran belul...  Ja es a cumizas elkezdese ebben a korban: az egyik baratnom most, 6 honapos korban kezdte el adni a cumit a kisfianak, csak ejjel, mert az o kisfia 2 orankent ebred es mar nem birja. Azt mondta, neki bejott, de en kicsit szkeptikus vagyok. Kivancsi lennek a velemenyekre, tapasztalatokra.

 • 2008.04.29 14:49:59queenlly

  mormi: mi nagyon paráztunk a cumival, mert családban több gyereknek tönkre tette a fogát, de nem jártunk rosszul. mi is éjjelre adtuk ami náunk alapvető hiba volt, mert éjjelente kb ugyanannyiszor keltünk, mintha 3 óránként cickózott volna, mertahányszor kiköpték, be kellett brusztolnuk a szobába és visszaadni.

  kaptak napközben is azzal a kikötéssel, hogy nem volt cumi játék közben, séta közben stb. csak az ágyban lehetett cumizni és azt is tették (hál istennek, mert azóta is ki vagyok akadva, amikor játszótéren cumisokat látok)

  és ráadásul moindkét gyerek kt és fél évesen önszéántából letette

  szóval nekünk bejött.

  más: megnyugtatásban a mieink a járkálást kedvelték, ami éjszaka közepén halál, de legalább apuka is tudja csinálni, ellentétben a szoptatással :)

 • 2008.04.29 14:52:58queenlly

  ja, még valami eszembe jutott... ez vicces mert még ma, hogy óvodások is bejön... amikor belelovallták magukat valamibe, meg kellett (kell) nevettetni őket, náluk mindegy mivel, vicces pofa, csiki stb. és ahogy egyszer elröhögték (elröhögik) magukat vége a hisztinek, mintha tudnák, hogy lebuktak, mert nem a lelki bánat miatt üvöltenek, csak hiszti.

 • 2008.04.29 15:32:59macskosz

  Ez az egész szoptatás-elválasztás túl van dimenzionálva. SZopjon ameddig megy, de nem kell túlzásba sem esni, pláne nem kell ovis-iskolás korig szoptatni. Ugyanis akkor amennyi tápanyag abban a tejben van, az már semmi egy akkora gyereknek. Vagy lehet hogy anyukának van szüksége valami miatt arra hogy ekkora gyerekeket is szoptasson?  Nyilván jó szoptatni, ha gyereknek, anyukának is jó. De ha anyának fáj, akkor ő már nem élvezi, nem érdemes erőltetni, mert azt megérzi a törpe. Afrikában persze muszáj szoptatni különben éhenhal a gyerek, de Mo-n van tiszta víz, nem tragédia, ha tápszert kap a gyerek.  Az allergia uyagnis, ha hajlama van rá, úgyis kijön, azért kár évekig szoptatni hogy ne legyen allergiás, az intelligencia meg poligénes öröklődésű, okos szülőknek nagy valószínűséggel a gyereke is okos, az anyatejes táplálás meg talán ha 4-5 IQ pontot jelent. Nekem olyan mindegy, ha a gyereknek 120 vagy 125 lesz. :))))) • 2008.04.29 15:44:40mormi

  Szoval ha nem is teszi tonkre a fogait, de az ejjeli keleseket nemhogy csokkentene, de meg tan meg is sokszorozza a kiseso cumi? Asszem nem kezdtem el hajlani a cumi alkalmazasa fele:)

 • 2008.04.29 16:18:34cukorka

  szl1102: köszi, adtam neki egy kis almát, babapiskótával, meg felhigítva némi tejjel, hát elég furcsán nézett rám, de gondolom minden kezdet nehéz. majd este még kap egy kis kostolót, hátha....

 • 2008.04.29 16:26:44queenlly

  mormi: szomorú de igaz, nálunk ez volt... mondjuk (és ezt máshol is mondtam már) a cumit apuka is be tudja tenni, nagymama is vigyázhetott este a gyerekre, mert etetni nem kellett... szóval azért volt előny

  nem tudom egyébként mások mit csinálnak a kieső cumival, de kíváncsi lennék rá most, hogy már gondolunk a harmadikra :))

 • 2008.04.29 16:49:464tissimo

  cukorka, a babapiskóta ne kezdő hozzátáplálós kaja legyen... abban cukor, tej, tojás van...

  Magában alma, vagy kipréselt leve, esetleg ugyanez rizskrémmel (rizsnyákkal) dúsítva.

 • 2008.04.29 16:50:554tissimo

  Ja, és a Sinlac is jó, rizskrémet pedig pl. Holle márkájút tudok ajánlani, az organikus is.

 • 2008.04.29 17:38:30cukorka

  bakker, mondtam anyámnak, hogy ne legyen piskóta. csak az alma magában túl savanyú. arra gondoltam, hogy így nyáron nem vennék kész kajákat, de akkor szerintetek inkább adjak tápot? mondanom se kell, fogalmam sincs mi az a sinlac...

 • 2008.04.29 18:04:13szl1102

  Szerintem tápszert ne adj neki, inkább keverj az almához egy kis anyatejet.

  Épp most etettem meg Bogit és savanyú volt neki a sütőtök-alma-sárgabarack. Anyatejjel "édesítem" és benyomta az egész üveggel. :-)

 • 2008.04.29 18:23:30cukorka

  erről jut eszembe hanna, írhatnál egy cikket az átszoktatásról, mert még jó, hogy itt adnak a csajok tanácsokat, de amúgy a könyveimben erről nincs túl sok szó. a sütőtök-alma-barack kombó azért bejön;) bár meg nem kostolnám... szóval a marci múltkor ráment a sültkrumplimra, uh azt hiszem bejönne neki az új íz. de egyelőre csak bámul nagy szemekkel és nyulkál a mellem felé.

 • 2008.04.29 18:55:54Pandi

  Cukorka:  velvet.hu/poronty/tags/hozzátáplálás  Amúgy a babapiskótát és egyéb kekszeket szerintem is kerüld egyelőre, a felsorolt összetevők, valamint a gluténtartalom miatt sem javasolják a "szakik" sem.

 • 2008.04.29 18:59:47Pandi

  Na, mégegyszer:)))  velvet.hu/poronty/2008/01/10/hozzataplalas/

 • 2008.04.29 19:52:19Meni

  Mormi, talán a cumi mégis megér egy próbát, ha már semmi más nem jött be és hulla vagy (joggal).  Nálunk úgy kezdődött az áldott ujjszopogatás - lehet kövezni, igenis áldott, most már bármikor, akár az éjszaka közepén is meg tudja nyugtatni magát a lányom, és én bizony ennek köszönhetően olyan szerencsés vagyok, hogy napközben is lerakom ébren, és öt perc cuppogás után alszik...egyedül, öt hónaposan, sirás nélkül...tudom, anyámat :) - hogy meglátogattuk a szüleimet. És mivel ezalatt az idő alatt sokat vigyáztak ők az addig cicifüggő gyerekre, ezért anyám elkezdett cumit tuszkolni a gyerek szájába. Nem volt energiám tiltakozni, mert akkoriban még én is két-három óránkét szoptattam éjjel. Aztán ahogy hazajöttünk, nekem nem volt szivem/idegem állandóan kajtatni az eldobált cumi után. Igy találta meg a lányom az ujjacskáját...

 • 2008.04.29 22:07:38mormi

  Na erre a temara meg alszunk egyet az urammal es ha holnap nagyon kimerulten ebredunk, megfontolas targyava tesszuk.

  Korabban mar probaltam en is es anyu is a kismano szajaba tuszkolni a cumit de oklendezett, fulladozott tole. Amugy neha szokta szopogatni az ujjat de nagyon ritkan. Nem tudom, hogy a fogai miatt vagy miert ez a valtozas az en kis nyugodt, szinte soha nem siro gyerekemen, mert pl az elso komoly hiszteria alkalmaval ugy megijedtunk, hogy majdnem bevittuk az ugyeletre. Mert hogy korabban nem produkalt ilyen sirogorcsos rohamokat.  Amugy en azt nem ertem, hogy akik nem hagyjak cicin elaludni a babajukat, azok minden alkalommal, amikor belealszik a szopasba, felebresztik? En ezt keptelen vagyok megtenni. En is nagyon utalom, ha felebresztenek, egyuterzek vele.

 • 2008.05.01 16:52:13summarygloss

  De kár, hogy nem láttam ezt korábban.  Mi 4,5 hónaposan kezdük a kiegészítést, mert nem volt elég a tejem. Azóta minden "igény szerint" és "jó a babának-mamának" és "a tej alkalmazkodik az igényhez" típusú érvelőt elküldök a rákba. Mert:

  - 3 hós koráig abszolúte igény szerint ment. Hízott, mint a malac. Aztán beütött a krach, azt vettem észre, hogy egyre rövidebb ideig szopik. A tejem apadni kezdett, és aztán meg már azért sírt, mert folyton éhes volt, a gyarapodása nagyon lelassult. Fejnem kellett és üvegből adnom.

  - nagy nehezen visszahoztam a tejvolument. Óránkénti fejéssel, kétóránkénti etetéssel. A pokol, bársonnyal bélelve. Széthasadt mindkét mellbimbóm. Egy hétig a totális kétségbeesésben éltem, minden nap düh- és sírási rohamokkal, de győztem: visszajött a tej. Újra igény szerint szoptattam. Négy nap alatt megint leesett a volumen, és 110 g-ot fogyott. Négy nap alatt!

  - akkor befejeztük az igény szerinti szoptatást, fejtem, és kétóránként etettem. Ekkor derült ki, hogy édes gyermekem nem eszi meg csak a súlya szerint neki rendelt étel kétharmadát-háromnegyedét. Na, ezért nem hízott. Orvoshoz vittem, vasat kapott, megkezdtük a hozzátáplálást gyümölccsel. A dokinő mondta: tegyek mindenbe krumplit, hadd hízzon. No, most, hat és fél hónapos korára mintha lecsengene a kálvária, végre eszik rendesen, hízik is. Reggel-este szopik, napközben kanalazunk, az anyatejet is, mert a cumit rühelli.

  - a védőnő kitalálta, hogy adjam neki magában a krumplit. Merthogy miért keverem az ételeket? Miért nem tisztán adom? Azóta nem beszéltünk, nem is fogunk, mert engem nem érdekel, hogy "tiszta" ízeket kellene a gyereknek érezni. Ha emiatt felnőttként mustárral fogja enni a lekváros kenyeret, hát egészségére. Tolom neki, ahogy gyön, csak nőjön.

 • 2008.05.02 10:32:28Ariana

  mormi: korábban én is azt gondoltam, hogy nem vagyok képes a babát felébreszteni, ha belealszik a szopiba, de több ok is akadt, ami miatt mégis megteszem és nem látom, hogy károkat okoznék vele.

  Az egyik ok, hogy a babák nem úgy alszanak mint mi, több kevésbé mély fázis váltakozik a méllyekkel , többször fel is ébrednek és könnyen visszaalszanak (megszokás kérdése) A másik ok, hogy mostanra gyakorlatilag 10%-ot sem éri el az szopi közben történő bealvás, így túl sokszor nem kell ébresztenem.

  A harmadik: néhány hét alatt megtanult egyedül elaludni, jóéjszakát ének (3x :)), jóéjtpuszi után leteszem, néha azonnal, néha rövid játék (bekészített plüssállatok az ágyban) után elalszik. Így éjjel, ha ébred, nem a cicit keresi, amin elaludt, hanem visszaalszik egyedül. Mondjuk, nekem egyébként is könnyű, mert nagyon keveset sír és nem volt tortúra rászoktatni az egyedüli elalvásra. Pedig az első három hónapban velünk aludt a nagy ágyban és azért tettem át a saját ágyába, mert úgy éreztem, hogy éjjel zavarom és azért ébred többször. Át is aludta azóta is a legtöbb éjszakát.

 • 2008.05.02 10:38:02Ariana

  summarygloss: ha fogy egy baba, az valóban intő jel, de az, hogy nem hízik, az nem feltétlenül annak jele, hogy baj van.

  Az én fiam az első három hónapban úgy gyarapodott, mint egy kis hízósmalac, de utána megállt és 3 hónapig! nem hízott gyakorlatilag semmit (talán fél kg.-t) Aggódásra mégsem éreztem okot, mert 1. 3 hónaposan 8,5 kg volt, úgy gondoltam, az még 6 hónaposnak is szép súly. 2. nőtt mint akit húznak, most 7 hónapos és most nőtte ki a 74-es méretet.

  Természetesen nem a te esetedet kívánom minősíteni, hiszen ahoz hiányoznak infók, csak az általánosítást szeretném elkerülni.

 • 2008.05.02 13:58:22summarygloss

  Ariana,

  istenem, mikor lesz ez 8,5 kg... életmentő császárral született 35. héten, 2250-nel. Nála minden g számít. Most 6 kiló, hat és fél hónapos. És tömöm, mint a libát, nem egy falánk természet.

 • 2008.05.02 16:18:29mormi

  Ariana:

  Nalunk korabban az volt, hogy vagy belealudt a szopiba vagy ha nem, akkor szopi utan betettuk a kisagyaba es rovidebb-hosszabb gagyogas-pluss allat boxolas utan onalloan elaludt. Es vegigaludta az ejszakat. Igy volt ez kb 5 honapos koraig.

  Es szinte sose sirt, a nagypapa azt mondta, hogy ez a gyerek gyakorlatilag nem is sir, hanem kommunikal.  Aztan tortent egy fordulat es elkezdett ejjel felebredezni, valamint egyre tobbet sirni, egeszen a hiszterikus levegot alig kapos fajtaig. Szoval ha barhogy is, de ha vegre elalszik, annak nagyon orulunk es sem lelki eronk sem energiank nincs felebreszteni es elolrol kezdeni az altatasi ceremoniat. Ja es mivel az ejjeli ebredesek eseten eddig megszoptattam, most ha kevesebbet ebred, szetdurrannak a melleim, nem is birom ki reggelig. A mult heten egy franko kis 38.3 fokos lazzal kisert melgyulladast is begyujtottem.  Szoval ezen parameterek mellett kellene csokkenteni a cicin elalvas es ejjeli szopi mennyisegeket - valahogy...

 • 2008.12.21 21:20:15Bébibogyó

  Eléggé hamar kiderült nem lesz elég tejem a Bébibogyónak. Tápszert kapott szopizás után, mint desszert, igény szerint. Én is azon nőttem fel. Náthásak lettünk mind a ketten utána egyre jobban akadozott a tej mennyisége. Most ott tartok, hogy kb. 100 ml termelődik összesen. Viszont ha nem fejem le félek én is úgy járok, hogy láz és mellgyulladás. Kérdésem, hogyan is csináljam?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta