Egyre több brit anya használ textilpelenkát

Rekordszámban térnek vissza a hagyományos pelenkához a brit anyák, állítja a Times című brit napilap hétfői internetes kiadása. Az újság adatai szerint a hetvenes évek eleje óta nem használtak annyi textilpelenkát, mint most, számol be a Független Hírügynökség.



A szigetországban becslések szerint a szülők 10-15 százaléka teszi tisztába csemetéjét mosható pelenkával. Öt évvel ezelőtt mindössze minden ötvenedik szülő választotta a hagyományos módszert. Az új trend hátterében a tudatos környezetvédelem áll.



Átlagosan 4500 kidobható pelenkát használnak el gyermekenként a szobatisztaságig és évente csaknem hárommilliárd egyszerhasználatos pelenkát dobnak ki a brit szülők, amely körülbelül 670 ezer tonnányi szemetet képez, azaz a háztartási hulladék 4 százalékát.

A környezettudatos pelenkázással már foglalkoztunk a Porontyon. Nemrég olyan fűtőberendezést építettek, amely használt pelenkákkal működik, évente 5000 tonna pelenkát képes eltüzelni. A műanyag pelenkák lebomlási ideje egyébként 500 év.

Oszd meg másokkal is!
Mustra