SZÜLŐSÉG

Gyermekkorunk rémisztő meséi

2008. április 27., vasárnap 13:00

A legtöbb ember kiskorában összefut egy-két olyan mesével, amitol retteg. Más számára ez többnyire érthetetlen, teljesen átlagos, mesevilágban szokásos ijesztgetések fordulnak elo ezekben a mesékben is, de a gyerek valami olyan személyes szorongást vetít bele a történetbe vagy a fohos sorsába, amely miatt a mesét úgy éli át, mintha az a létében fenyegetné. Ilyen meséket gyujtöttem össze hevenyészve. Várom az olvasók tapasztalatait, élményeit!

Nálam az abszolút elso helyezett a Hugó, a víziló. Még szerencse, hogy 14 évesen láttam eloször, viszont nagyon sajnáltuk a húgomat, akit erre a matiné eloadásra vittünk a még és már Blue Box néven futó Kinizsi utcai moziba. Sok mese van, ahol kegyetlenül legyilkolják a fohos szüleit, hogy aztán egyedül álljon meg szegény a talpán, de itt a hideglelos trauma késobb sem oldódik, rátapad az egész mesére. Egy tömény borzalom és rettenet, drogos látomásokhoz hasonló betétekkel tarkítva.

Második helyre tenném az Ido urait. Szerencsére ezt is késon láttam, de ezzel nem mindenki van így. Egyik megkérdezettünk napokig nem tudott aludni, mikor négy-öt évesen vendégségben végignézte az agyszívó bogarak ténykedését. Harry Potter tómelléki dementoros jelenete ehhez képest bakkfitty.

Amivel viszont kisgyerekként találkoztam, és mindent vitt, az a Sün Balázs volt. Egy teljesen ártatlan versikérol van szó, Csukás Istvántól. Csakhogy az én fejemben a mese folytatódott, és szegény Sün Balázs, akit a saját testvérei a saját kezével épített házából túrtak ki, tüdogyulladást kapott a rettenetes viharban, és magányosan, család és fedél nélkül múlt ki az erdo mélyén.

Hasonló traumát okozott a Koldus és királyfi, amit a mai napig nem bírtam a rettegéstol végig olvasni, és ezzel Kafka A kastélyával voltam csak így. Mindenkinek van olyan rémálma, hogy elcserélik, nem ismeri fel senki, egyszóval megszunik létezni o, meg a számára biztonságos, ismeros világ. Ezt, és nem a társadalomkritikát hallottam én ki a mesébol, megspékelve a szüleim elvesztésének rémével.

Piroska és a farkas

A Grimm-mesék természetesen mint a meseirodalom leghorrorisztikusabb történetei, szerepelnek ebben a listában. Bár a legtöbb gyerek nem fél a különbözo tuzokádó sárkányoktól és darabokra vagdalástól, van pár finom részlet, amivel el lehet uzni a porontyok álmát. Ilyen volt moonnak a gyerekmegsütés kemencében, Winnek pedig a Piroska és a farkas. Ez utóbbiban Wint az (elvileg felszabadító) alien-effektus készítette ki, miszerint a megevett emberek élve újra elobújnak a farkas hasából. Annyira érthetelennek találta, hogy hónapokig ezt a mesét kérte, hátha kiderül a turpisság.

A vadászok is könnyen ráhozzák a frászt az álatkedvelo és érzékeny idegzetu kicsikre. Van, akinek a Vukban a hajtás szorítja össze a gyomrát – nem is csoda, a szörnyu nagy trappoló csizmák, a kurjongatás ugyancsak jól érzékelteti a dolog kegyetlenségét és az állatok rettegését.

Tündér Lala

Három kevésbé szokványosan ijesztgetos mese került még be a gyujtésbe: a Tündér Lala, még hozzá a rettentoen gonosz Áter Páter miatt. Szerencsére ennek a válaszolónknak nem kellett szorongania, mert az íróno a mese végén lekicsinyíti a rémiszto alakot, és feloldja a rettegést. Nagy meglepetésemre volt, aki egyik kedvenc mesémtol, a Volt egyszer egy Mari nevu szekrénytol félt: ez ékes bizonyítéka, hogy mindentol lehet félni. Egyszeruen az, hogy egy bútor éljen, neve legyen, és bekebelezzen mindenfélét, betett a kiskorú olvasónak.

Családi rémtörténetünk volt A kis mukk. Igazi mintapéldája a kirekesztett, csúfolt kisgyereknek, akin senki sem segít, mindenki magára hagyja. Óvodában szótlan gyermekünknek ne ezt olvassuk fel esténként.

Ti és gyerekeitek milyen meséktol féltetek, rettegtetek, és miért?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.28 13:43:50Macaroon

  Utáltam a Mekk Eleket!

 • 2008.04.28 13:43:58nyulacs

  Dmilla: nem tudsz neki írni, hacsak nem néz ide vissza, és nem olvassa a soraidat. Csak itt tud neked válaszolni, ha meg akarja/tudja adni az e-mail címét.

 • 2008.04.28 13:44:42Macaroon

  A storyteller meg van nekem VHS-en:o))) Imádom.

 • 2008.04.28 13:50:11Macaroon

  Akkor már tesóm volt kicsi de Mátyás a házimanót semmi sem múlja felül!

  + Felnőtt fejjel nagyon jó a Varjúdombi! Nagyon!

 • 2008.04.28 13:54:10Dmilla

  Köszi, nyulacs.  FOLKUS!!! Ha erre jársz...

  Engem nagyon érdekelne A hegy gyomrában!!!

  Kérlek, adj egy e-mail-címet, vagy írj nekem a dmilla@freemail.hu-ra.  Nagyon köszi!

 • 2008.04.28 13:56:11siegmund

  A Fabulák vajon csak engem nyomasztottak?

 • 2008.04.28 14:04:41sz.sz.sz

  Ááá, a Gyűrűk Ura rajzfilm változata! Na, az aztán a széééép!:)

  (Ja, amúgy Begyszli voltam. Kidobott a rendszer:()

 • 2008.04.28 14:07:57Starlark

  Siegmund: no a fabulákat én se szerettem. Megmondani hogy miért at nem tudom, de mikor az ment nem néztem meg a mesét.  De az Alice-al semmi bajom se volt még könyvben is megkaptam és elolvastam. A tülörországos lemezt meg egyszer a télapó hozta szerintem a végén anyám utálta meg :)

 • 2008.04.28 14:20:45jozefa

  Macaroon 2008.04.28 13:44:42  Még anno vetted fel, vagy valahonnan meg lehet rendelni?

  Évek óta keresem, nekem is megvolt, '91-ben vettem fel a tv-ből. Angolul meg lehet rendelni dvd-n, de nekem magyarul kéne, vagy magyar felirattal.

  Tud vki segíteni? • 2008.04.28 14:21:16jozefa

  A Storyteller-ről érdeklődtem :)

 • 2008.04.28 14:24:07sz.sz.sz

  thx1138: az E.T. nekem is meghatározó volt, bár én nem féltem tőle. Akkoriban szült a nővérem és mikor hazahozta a kórházból unokahugomat, erősen feldicsértem a gyeremeket, mondván olyan szép, mint E.T.:) Sokáig haragudott érte a tesóm...

 • 2008.04.28 14:29:58Aprika

  A Weöres-verseket én is utáltam, most jöttem csak rá, hogy mennyire zseniálisak. Olvasom is őket a gyerekemnek, addig, amíg nem érti. Akkor abba fogom hagyni :)

  Az irracionális meséken még csak-csak túl tudtam magam tenni, főleg később, amikor már felfogtam, hogy ilyen a valóságban nem lehet, de pl. Andersen Ib és Krisztinkájáról vagy A kis gyufaáruslányáról máig azt gondolom, hogy ennél szomorúbb mese a világon nincs...

 • 2008.04.28 14:57:07Folkus

  folkuspajtas kukac gmail pont com  (Ha valakinek még kell A hegy gyomrában)

 • 2008.04.28 15:06:49Folkus

  Így nem lesz könnyű...  "Hi. This is the qmail-send program at freemail.hu.

  I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.

  This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.  :

  Sorry, no mailbox here by that name. (#5.1.1)"  Bocsánat az offért.

 • 2008.04.28 15:15:08Folkus

  Mármint Dmillának próbáltam írni, valamiért nem jelent meg a mailcíme az előbb.

 • 2008.04.28 16:02:33dingo

  Nem tudom valakinek esetleg RÉMlik-e de k 20 évvel ezelőtt volt egy Kishableány sztori a moziban. No persze nem ez az disney-s ariel féle, hanem valami csehszlovák verzió.

  A torkomban dobogott a szívem, hogy talán nem fut ki az időböl a hableány, de mégis...és kész úgy ahogy volt habbá lett. Annyira rossz volt. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ennyi. A többi jelentre nem is emlékszem csak erre a végére. Látta valaki?

 • 2008.04.28 16:49:09sz.sz.sz

  dingo: én láttam egy hableány mesét anno, de annak tuti több, mint 20 éve:) Ezeket a meséket (Kishableány, A kis gyufaárus lány, és a legtöbb Móra Ferenc történetet képtelen vagyok felolvasni a gyerekeimnek, mert bőgök.)

 • 2008.04.28 18:48:15Skynmi

  Kincskereső kisködmön, széjjelbőgtem magam rajta, gyerekkoromban nagy könyvbubus voltam és ilyeneket olvastam lefekvés előtt. A torokgyík meg gyógyíthatatlan testvér, a hiábavaló garas kotorászás.... jaj

 • 2008.04.28 19:12:09sz.sz.sz

  A 12 évesemnek a Pál utcai fiúk tett be.

 • 2008.04.28 20:08:46anyamadár

  Az Este jó, este jó.. az "elolvadt a világ"-gal nekem is rémálom volt, én is utáltam...

 • 2008.04.28 20:33:10cseresznye

  Hétszűnyű Kapanyányi Monyók, egy tévéjátékban. Tudjátok, voltak azok a stúdióban berendeztett előadások, ahol sok háncskötelet használnak, esetleg színes füstöt, a víz nejlonból van. Ez is valami efféle volt, sok kötéllel, amin rongydarabok lógtak, ebbe még valahogy belegabalyodva a hétrőfös szakáll.

  Ez az egy volt, amitől igazán rázott a hideg.  De borzongtam az Alice meselemeztől is, különösen, a kártyás végétől, ahol szérszóródnak repülnek a kártyák, miután mindenkit halálra ítéltek, és Alice az álom és ébrenlét határán jár.  Este jó, "elolvadt a világ..." szintén szorongás, borzongás, de még ma is.  Mekk Eleket pedig most utáltam meg, nem bírom elviselni a tudatot, hogy mindjárt nagyon megalázó kudarcot vall, megszégyenülés borítékolva, még drukkolni sem érdemes. Minden részben nagy lelkesen elindul a vágóhídra. Én ezt nem bírom.  Az igaz, hogy múltkor az A jó lovas katonának kezdetű nótát kántáltam a gyermeknek, de annál a résznél, hogy "nincsen itt a te édesanyád, sej aki megsiratna" könnyekbe fulladt az ének. Az igaz, hogy terhes vagyok, így talán fogom még ezt vígan, pattogósan is énekelni.

 • 2008.04.28 20:34:45Klomokt

  Sahret, az Ico-ban aert tunnek el a lovak, mert a gonosz ember, elrabolja oket, es egy gigantikus harangontesen (??) kell dolgozniuk. Annyira tudtam sirni azon en is. Meg a fentebb emlegetett Pandas mesen is. Az valami nagyon szornyu volt. (Nekem spec ez a ketto ugyanazon a VHS-en volt rajta, es egyszer kolcsonadtam a szomszed kislanynak...)

 • 2008.04.28 21:44:11Vierre_

  úúú eszembe jutott. Ugye írtam, hogy nekem nem volt para az Idő Urai sőt, ellenben az Időlabirintus sorozattól bekakáltam.

  Ez a gyerekkor. Viszont. Felnőtt fejjel sztem a legparásabb mese a FEhér ló fia. Az bazdmeg, sztem vérdurva. Miközben néztem, azon agyaltam, hogy de jó, hogy nem 10 évvel ezelött nézem valami tudatmódosító hatása alatt, tuti egy életre megrokkannék. Még így is a határon mozog sztem. :))))))))) Dúúúúúúúúúúúrva. :D

 • 2008.04.28 22:10:20Iron

  A hetedik út titka eredeti címe De Zevensprong, holland sorozat volt, a végén egy könyvet találnak egy ládában, az a kincs. Létra vezetett oda, amiről kiderült, ha a hanglétra, mert tán énekelve dobogva beszakadt alattuk a padló és ott volt a láda. Már nem emlékszem túlságosan. :)  Amúgy itt van pár filmsorozat, bekopizom egy fórumról:  Szellem a toronyházban/Spuk im Hochhaus - www.imdb.com/title/tt0124258/

  A láthatatlan ember/The Invisible Man - www.imdb.com/title/tt0072515/

  A korall-sziget/The Coral Island - www.imdb.com/title/tt0294041/

  Lovejoy/Lovejoy - www.imdb.com/title/tt0090477/

  Dempsey és Makepeace/Dempsey & Makepeace - www.imdb.com/title/tt0088503/

  Alfa Holdbázis/Space: 1999 - www.imdb.com/title/tt0072564/

  Csillagok küldötte/Spadla z oblakov - www.imdb.com/title/tt0077083/

  Látogatók/Les Visiteurs - us.imdb.com/title/tt0281519/

  Messziről jött ember/L' Homme de la nuit - us.imdb.com/title/tt0169453/

  Messziről jött ember/L Homme qui revient de loin - www.imdb.com/title/tt0271290/

  A templomos lovagok kincse/Pan Samochodzik i Templariusze - www.imdb.com/title/tt0312180/

  Aphrodite Öröksége/The Aphrodite Inheritance - us.imdb.com/title/tt0120921/

  A repülő fiú/Létající Cestmír - www.imdb.com/title/tt0175395/

  Egy úr az űrből/Mork & Mindy - www.imdb.com/title/tt0077053/

  Látogatók/Návstevníci - www.imdb.com/title/tt0165019/ www.akademik.cz/navstevnici/default.htm

  Az Onedin család/The Onedin Line - www.imdb.com/title/tt0074035/

  Sógun/Shogun - us.imdb.com/title/tt0080274/

  Ember az Atlantiszról/The man from Atlantis - www.imdb.com/title/tt0075533/

  La Coqueluche/Kakaskodó kakasfogó - us.imdb.com/title/tt0206659/

  Forró drót/Hotline - us.imdb.com/title/tt0084095/

  Az utolsó dal/The Last Song - us.imdb.com/title/tt0081035/

  Vrungel kapitány kalandjai/Novye priklyucheniya kapitana Vrungelya - us.imdb.com/title/tt0167313/

  Örvény/Maelstrom - www.imdb.com/title/tt0290972/

  Ki fizeti a révészt?/Who Pays the Ferryman? - us.imdb.com/title/tt0162125/

  Szupernagyira/Supergran - www.imdb.com/title/tt0134264/

  Gemini Faktor/The Gemini Factor - www.imdb.com/title/tt0205641/

  A jövőből jött lány/The Girl From Tomorrow - www.imdb.com/title/tt0098803/

  Benji, Zax and the Alien Prince - us.imdb.com/title/tt0147747/

  Hetedik út titka/De zevensprong - www.imdb.com/title/tt0229933/

  Időlabirintus/Into the Labyrinth - www.imdb.com/title/tt0081877/

  Clarence/Clarence - us.imdb.com/title/tt0094437/  csodálkozom, h A halál archívuma nincs köztük. Pedig az se volt piskóta. :)

 • 2008.04.28 22:15:36Vierre

  jeeeeeeeeeeeeeeee, igeeeeeeeen, Csillagok küldötte, az a Majkás. Imádtam :DDDD mondom, csak annyi van meg, hogy valami katlanszerű szocreál játszón pörögnek a kiscsávók, amikor a CSajé lejön az Űrből valami ezüst szerkóban és az, hogy nagyon szerettem. :))))))))) Meg az Időlabirintus is itt van, óóóóó :D

 • 2008.04.28 22:21:23Iron

  Vierre, már tegnap linkeltem ide youtubeos videót is róla :)  "#

  2008.04.27 19:14:40 Iron  Na megvan a Majka eredeti címe.

  Magyarul Csillagok küldötte néven futott.

  www.origo.hu/filmklub/20070426valahavideo.html

  www.imdb.com/title/tt0077083/  Hú és a zenéje is milyen király volt! :D

  www.youtube.com/watch?v=1tDTflBqYcU

  Förszt kontakt:

  www.youtube.com/watch?v=marSD1V2rcU

  A jutyúbon amúgy fent van egy csomó rész. :D

  "

 • 2008.04.28 22:51:01Vierre_

  á-há-háááá, Iron, szorri, lecsúsztam róla, de most pótoltam, és igen, és igen!!!! visszajöttek a rémmúlt érzések lávmitendör :DDDDDDD Hát ez mekkora volt. Szerettem nagyon, köszi Iron, tényleg. Nem hittem, hogy valaha még belefutok :D Az Időlabirintusból is vannak részletek valahol?

 • 2008.04.28 23:28:20Iron

  Hogyne:

  www.youtube.com/watch?v=6PamsjWoJxc

  :)

 • 2008.04.28 23:40:14Vierre_

  Hűűűűűűűű, faszimnak egyből beugrott a Rotgo :DDD depara :D grrrbrrrr, jó volt.

  :D

  Köszi Iron :*

 • 2008.04.28 23:49:57Vierre_

  ui: Meg a Majkát is flesselem azóta a youtube-on. Jáj jáj jáj ilyenkor vissza jön az egyész gyermekkor :DDD

 • 2008.04.29 08:22:28hitomi

  óigenigen, a Szellemek a toronyházban :))) azmekkoravolt :D meg a Szupernagyi :D meg a Benji :D utóbbiban a hülye, repülő robot volt a kedvencem, vmi Zax, asszem.

 • 2008.04.29 11:13:39egyremegy

  Zelk Zoltán: A három nyulak (akik összeülnek, selyemfűre települnek...). Ma is összeugrik a gyomrom a félelemtől. Valószínű az óvónéni olvashatta ilyen tehetségesen, mert Kovács Ákos a Nagy mesealbumon nem tudja ezt a horrort felidézni.

 • 2008.04.29 23:21:34Iron

  nincs mit béjbe :)

 • 2008.05.01 19:21:23színezüst

  Bennem A hegy gyomrában c. sorozatból az maradt meg legjobban, hogy a tesók egypetéjű ikrek voltak, de az egyik fiú volt, a másik lány :)) És ez volt az egyik magyarázata annak, hogy miért pont ők tudják megmenteni a világot.  Én is féltem az Óztól. Fogalmam sincs, láttam-e, vagy mesélték... És a Grimm meséktől is szüleim távol tartottak, de egyszer egy ismerős néni elmesélte a Jancsi és Juliskát. Utána rémálmaim voltak. A legborzalmasabb gyerekfejjel az volt, hogy a boszorkány a kisfiú ketrecből kidugott ujját fogdosta naponta, hogy levághatja-e már... brrr. Ez annyira brutális.  Andersennel nagyobb koromban találkoztam, de azokat a meséket inkább meghatóan szomorúnak találtam, nem ijesztőnek. • 2008.05.01 20:31:10Atina

  Én a Grimm meséket találtam szomorúnak.

  Jancsi és Juliska, meg Óz bejött. Valahogy szerettem már akkor is a horrort.  Most is imádom a horror és thrillereket.

  Igaz, a terhességem alatt szüneteltetem eme hobbimat.

 • 2008.05.01 22:16:29Banán Kamran

  sztem a varjúdombi mesék inkább végtelenül lehangoló, mint félelmetes. ugyanígy a mekkmester. mondjuk ettol még legalább akkora merényletek a gyermekek ellen, sot! én ide sorolnám még a leó és fredet. brrrr!

 • 2008.05.02 22:38:19Wadóc Vendelin

  Én a Pinocchio-tól rettegtem, a Boldog hercegtől pedig sírógörcsöt kaptam. És ne feledjük a jó Andersen Kis gyufaáruslányát,aki meghal a hidegben. Hát még most is búslakodom miatta. A Hanna-féle lista első néhány helyezettje egyébként nagyon ül szerintem is.

 • 2008.05.02 22:38:58Wadóc Vendelin

  Ja, és a Hókirálynő???

 • 2008.05.02 23:11:27eino.

  ,,sztem a varjúdombi mesék inkább végtelenül lehangoló, mint félelmetes."  Hihi, a Varjúdombi mesékről írta egy másik fórumon valaki, hogy az volt Kádár kor Merilin Masonja... :)))))))))) Van benne valami, rettenetes egy alkotás.

 • 2008.05.02 23:24:31eino.

  rémmesének éltem meg vagy csak simán utáltam:  Kis herceg (sima utálat)

  a Holle anyó emberszereplős változata (horror a köbön, rémálmok gyötörtek évekig attól, ahogy a lusta lányt leöntötték szurokkal)

  Egér a Marson (nyomasztó)

  Égből pottyant mesék (borzalom)

  Varjúdombi mesék (nyomasztó borzalom)

  A kockásfülő nyúl (iszonyat)

 • 2008.05.02 23:27:09eino.

  Az Ózt szerettem. Talán mert sokkal előbb olvastam (és jó sokszor), mint ahogy megnéztem.  Viszont nem tudom, tudjátok-e, de van egy második rész is. Egy élvezhetetlen szarság, gondolom, az első könyv sikere miatt írták csak meg.

 • 2008.05.03 01:22:50Sheruzad

  A nyomorult vizilovat egészen nagyként sikerült látnom, olyan 16 körül. Anonimként bevallhatom h bizony sirva fakadtam rajta. Utána jött a düh h miért kell ezt néznie egy gyereknek? (magamat odasorolván még 10 évig..) Nem is maradt meg semmi más jelenet, csak mikor mészárolják a familit.

  az idő urai nagyon tetszett, bár sosem értettem. mikor a kövér izé hátán lovagolva valami bazinagy málnát evett, ujjal kiluggatva és fröcskölt belőle a cucc, arra emlékszem. MEg hogy a földön volt az akvárium. Legalábbis, halak úsztak alattuk. az arctalan tömeg erős utálatot váltott ki belőlem. Félelem? Mesével kapcs nem emlékszem. Néha a kelletlenség ha hülye filmet kellett bámulnom. MEr ez való a gyereknek. Mé nem hagytak olvasni inkább..pff.

  Ja deeee. Egy jelenet, a mai napig nem vagyok képes megnézni, pedig annyira gagyi (állitólag..:] én nemtom..) Végtelen történet, egy bátor lovag próbál átkelni a szfinxes kapun, és nyilik a szem.. (ekkor enyém becsuk) majd zörrcsittcsattwumm, füst, csontváz. Első alkalommal szülői utasitásra kellett befognom a szemem, utána már automatikus volt. Mai napig az.

  Kockásfülű nyulat állitólag roppantul szerettem, volt is egy ilyen kitömöttem. NEm emlékszem rá.

  De azt szerettem mikor egy bénán rajzolt nyúl előhúz egy másikat a cilinderből, és akkor van vmi eksön. A nagyobbik folyton nevelgeti a másikat.

  Ja meg mikor van egy vonal, és egy nagyorrú manusz megy rajta. De ő maga a vonal. Rémlik vkinek..?

 • 2008.05.03 01:27:29Sheruzad

  és mikor a núpágegyiben a nyuszika bezárkózott egy telfülkébe a farkas elől, és az meg cigifüstöt fújt be a réseket, egyre többet dugott a szájába, végül már egy egész hengeres kötegnyi volt a pofiban, és ahogy szivta, nagy slukk, kissé rosszul lett.. na ez pl keményen hatott rám, h ne dohányozzak..

 • 2008.05.03 01:33:25Vierre_

  én meséltem hogy az Időlabirintustól fostam, rajzfilmtől meg más ifjúsági sorozattól nem, de viszont... jó mondjuk sztem én autista gyerek voltam, a fosás sem volt olyan igazi jajdemegijedtem, hanem olyan furcsa érzés, nah mindegy, aki el tudja mondani hogy mit érzett gyerekként az a király :D

  Nah a lényeg. Én bizony a nyolcvanas évek közepe tájékán belefutottam a Sogunba.

  Nem rég láttam, már nem volt para, de akkor az volt, amikor a csókát megfőzik meg ilyenek, hát éppen a muterék ágyában dekkoltam és ez ment náluk. Nem volt kellemes.

  Mondjuk anyám imádta a horrorokat és gyűjtötte is őket, így utána már az Ómen meg a Zombi lóg a harangkötélen- létező film- muhahahahaha, meg sem kottyant. pffff :D:D:D:D

 • 2008.05.03 01:48:10Sheruzad

  nekem ez az időlabirintus kimaradt.. v nemtom, nem rémlik.

  a sógunt csak könyvben olvastam. Sztem nem voltam még 12. ÉSzvesztően sok könyvet bedaráltam, mázli h sokat még az előtt h megértettem volna.

  nálunk nem volt "divat" a horror. és nem is szeretem.. de sajna mostanában musz néha egyet egyet végignéznem, mert a párom imádja, és van is neki, dögivel. ha kivül tudok maradni, stáb-szemmel nézve az eseményeket, akkor nem hat meg. de ha azonosulok vmeik szereplővel.. :S hát nem szép álmom lesz.

  Ha egyáltalán el tok aludni utána..

 • 2008.05.03 02:44:24cantaloupe

  A Shogun sem valo epp gyerekeknek, az oke, hogy remes, en is nezhettem, de nem epp "mese".  Rajzfilmektol nem feltem, bar en is utaltam a depis Varjudombi meseket, meg a Bigacsiga es Batkamanot. Eger a marson detto.  De szerences lelkek vagytok, mert engem a nagymamam mar 5 eves koromban Drakulaval edzett. O felt megnezni egyedul, hat ebren tartott ejfelig, akkor kezdodtek a fekete-feher vampiros filmek az osztrak egyen. :)  Meg a Darth Vadertol is feltem,ugy 8-10 eves koromban lattam a Csillagok haborujat. Ejjel gyakran felebredtem es hallani veltem tompa sziszegeset.  Errol amugy az jut eszembe, hogy szerintetek egy mai oteves is fel ugy a Hofeherkeben a mostoha boszorkannya valasatol, meg a tobbi remsegtol, amitol mi paraztunk?

  Mert en ugy vettem eszre, hogy az uj generacio sokkal felelmetesebb dolgokat bir ki, mar a reklamokkal arra vannak kondicionalva, pl. a bacival, ami "betegseget szorok szet, megfertozlek mindenkepp"-et kantal-na, tobb ilyen szornyalak megjelenik csak a reklamokban.

 • 2008.05.03 08:58:39Starlark

  Sheruzad: Amire gondolsz az a Menőmanó, én is imádtam, jó fej volt :)

  Franciák csinálták La linea az eredeti címe. Régen fent volt az összes rész a tv5 honlapján most nem találom :( de a youtubon is van fent pár rész :)

  mikor neten láttam akkor döbbentem rá hogy jééé ez szines?:) Nekünk még akkor csak fekete-fehér tv-nk volt

 • 2008.05.03 12:19:17zolnaid

  Eino.: két Óz? vagy tizenöt van! csak magyarra már nem fordították őket tudtommal.

 • 2008.05.03 13:11:26eino.

  Zolnaid, remek, ne is fordítsák, legalább egyik rokonom sem esik kísértésbe többé :))

  Kár egyébként, szép kerek történet a sok utórész nélkül is.  Vierre_, én emlékszem az Időlabirintusra, azt hiszem, szombatonként ment. Imádtam, amellett, hogy tényleg borzongató volt. Valami gonosz banya rémlik belőle, aki a végén kinyiffant, és csontvázfeje lett.

 • 2011.04.04 13:09:45Takony_fősámán

  A kő fia
  (moziban játszották, kirgiz v ilyesmi)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta