SZÜLŐSÉG

Kísérletek a babafekhellyel

2008. április 25., péntek 12:00

Amikor a gyerekszoba-bútort terveztük, egy valamit tudtam. Bölcsőt szeretnék. Mert a csapból is az folyik, hogy az milyen jó. Viszont azt is tudtam, hogy az csak rövid ideig jó, tehát rögtön érdemes kiságyat is beszerezni.Érdemes arra figyelni, hogy ma már a szabvány a 6 centiméteres rácstávolság. Praktikus, ha több fokozatban (minimum három) állítható a magassága, és ha van kivehető rácsa (nagyobb gyerek esetén, egyedül ki tud majd jönni a kiságyból, mikor még nem kerül gyerekágyba). De azt hiszem, minden kiságy ilyen.


Matracokról annyit, hogy manapság a kókuszmatrac a divat, állítólag jobban szellőzik, mint a szivacs, akkor is könnyen lélegzik a baba, ha orrát a matracba nyomja. Ha gumilepedőt akarsz használni, a kókuszmatrac értelmét veszti.

Nehéz fába vágtam a fejszémet. Férjemmel meg kellett küzdenem minden ötletemért. Az hamar kiderült, hogy számára a hagyományos bölcső, mint alternatíva, nem elfogadható, egész egyszerűen nem tetszik neki. Túl sokat sem költhetek rá, ezért aztán a lengő bölcső is hamar kiesett. Találtam nagyon extrém darabokat is: bölcső és kiságy egyben.

Van olyan bölcső monster, ami kiságy + talpak az aljára, és a hagyományos bölcsőre hasonlít, csak óriási. Hosszú keresgélés után akadtunk rá az igazinak tűnőre. Nagyon jónak látszott, fixálható, kereken gurul, tökéletes. A bölcső tehát megvan.

A Brendonban szerettem bele egy gyönyörű kombiágyba. Előnye, hogy mikor kinő a gyerek a rácsos ágy korból, átalakítható gyerekággyá. Nem tudom miért, de nekem nagyon tetszett ez az ötlet, és az is, hogy egybe van építve a pelenkázóval, amiből később komód lesz. Persze végül nem ott vettük meg.

Létezik átalakítható rácsos ágy is, ami már eleve nem nevezhető kiságynak. A heverő méretű babaágy valamiért nem tetszett nekem.

Azután megszületett a leányzó, használatba vettük a bútorokat. Ekkor derült ki, hogy remekbe szabott elképzeléseink a gyakorlatban nem válnak be tökéletesen. A függesztett bölcsőnk bölcső funkcióját Zsófi utálta. Hamar le is szoktunk a ringatásról. A kerekeskocsi funkciót azonban kihasználtuk, nagyon praktikus volt, hogy vittem magammal a nappaliba. Nagyon jól el is volt ott rendszerint, persze, azért többet volt kézben, mint a bölcsőben. Aludni azonban elég nyugtalanul aludt, és emiatt nagyon hamar át kellett költöztetni a kiságyba – rendszerint arra ébredt fel, hogy beleütközött a bölcső oldalába.

Néha azonban ringatni kellett, ha fájt a hasa, gyakorlatilag a ringatás volt az egyetlen módszer, ahogyan el tudtuk altatni a leányzót. Mivel a bölcső nem vált be e célra, apa lengette az autós hordozóban. Ez eleinte még könnyen kivitelezhető volt, később azonban elkezdtük keresni az alternatívát. Találtunk is. Zsófi esténként azóta is gyakran a hintában alszik el. Most azon aggódunk, mi lesz, ha kinövi. Alternatívája is van

A másik baja a hintának, hogy nem hagyhatjuk benne a lányot, csak ha mi ébren vagyunk, és felügyeljük, ha aludni akarunk mi is, át kell rakni. Ez kétemberes feladat. Lám, erre lett volna jó a lengőbölcső. Sokkal drágábbért. Bár igaz, a lengőbölcsőben nem tudom, hogyan lehetne használni a légzésfigyelőt. Azért nappali altatásra a babakocsi alternatívájaként remekül bevált a hinta, és amúgy is nagyon szeret benne Zsófi, ébren is imád hintázni.

Na és hogy vált be a kombiágy? Nem rossz – csak épp nem olyan alacsony anyukáknak való, mint én, és nem olyan mozgékony babáknak van kitalálva, mint Zsófi. Nekem kicsit magas ez a pelenkázó, nem tudok rendesen fölé hajolni, van is egy sámli rendszeresítve erre a célra. Plusz mostmár, hogy a legalacsonyabbra van helyezve a matrac, igencsak nehézkes ki-be emelni a babát. Túl magasan van a rács, az ágyneműtartó fiókok miatt magasabb az egész ágy.

A kiságy fekvőfelülete lehetőleg jó nagy legyen: nekünk nagy és így is hallani jó nagy koppanásokat éjszaka. Vannak jóval kisebbek is, álmában mozgékony babánál valószínűleg nem szerencsés, Zsófi pedig nagyon mozgékony. A pelenkázó a 60x70 centis felületével kicsi. Ez általában nem okoz gondot, de a neurológián „pelenkázásra” kiadott tornagyakorlatok egy részét pont emiatt nem lehet a pelenkázón elvégezni – például oldalra kinyújtott keze beleütközik a pelenkázó szélébe.Mivel gyakran fordulunk meg a nagyszülőknél, és ott is alszunk, volt alkalmunk hagyományos kiságyat és pelenkázót is kipróbálni. Sokkal jobban beválnak használatban, mint a mi kombiágyunk. Ráadásul azóta értelmetlennek tartom az átszerelhetőséget, minek, ha nem kell a kiságy már, nagy a család, továbbadjuk.

Mi a konklúzió? Ha van elég pénzed, vegyél lengőbölcsőt. Akkor is érdemes rá beruházni, ha nagy a rokonság, és tovább lehet adni. A baba kiskorában szerintem ideális. Később át lehet költöztetni egy hagyományos, alacsony (anyukakímélő!) kiságyba. Hintát venni a bölcsőtől függetlenül érdemes, praktikus, a gyerek 4 éves koráig használható. Pelenkázóból is jobb a hagyományos.

(Nálunk amúgy a babakocsis altatás sokáig nem működött, féléves volt, mire összejött, és mostanában megint kevéssé alkalmazható (változnak az idők). Az autóban mindig üvöltés volt a divatos alvás helyett. A nagy családi ágy szerintem mindhármunknak a legrosszabb megoldás volna. Ők nyugtalanul alszanak, én nem tudok a parától nyugodtan aludni, hogy a kicsi leesik, vagy az apja nem figyel rá eléggé, és agyonnyomja... ez sanszos, de rémtörténeteket nem mesélek.)

Cobold

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.25 13:49:38Dexter68

  Egy egyhetes Csipetke így nézett ki a kiságyban:  Ezért aztán eleinte a babakocsiban lakott.

  A kiságyat, meg a pelenkázót egyébként kaptuk olyan barátoktól, akik már kinőtték. Aztán amikor kinőttük, akkor meg terveztünk egy kiságyat, amin van kerítés és egy bejárat, asztalos Gyurink meg kiszámolta, hogy miből mennyi kell, leszabattuk, és kért egy ötöst az összerakásért, így olcsóbban jöttünk ki, mintha készen vesszük, és pont olyan, és pont akkora, mint amilyet és amekkorát akartunk.

 • 2008.04.25 13:49:57Dexter68

  A kép linkje kimaradt:

  www.artcharacter.hu/baba/erocsavo.jpg

 • 2008.04.25 14:00:10Amóca

  Nálunk a kókusz matrac nem vált be teljesen. Eleinte nem volt baj vele, de amikor már nem pólyában/hálózsákban aludt, hanem csak takaróban, akkor nagyon kihűlt alulról, és rengetegszer volt megfázva. Hónapokig tartott míg rájöttem, hogy ezért náthás.

  Egy pléd alulról megoldotta a problémát, illeve kicseréltük az ágyát, és kapott nagyágyat meleg matraccal, azóta nem volt megfázva. :-)

 • 2008.04.25 14:12:16Brumibaby

  Dexter, ez marha jó kép, de én mostanáig abban a hiszemben voltam, hogy Csipetke lány, erre látom, hogy erőcsávó a kép címe, vagy megint nem értek valamit?  Cobold, szerintem ne izgasd magad a beszólásokon. Úgy mondom ezt, mint aki annak idején a riviéráson szintén beszólt olyan jó kis demagóg módon, igaz, nem sznobpicsáztam le senkit, de hát nem vagyunk egyformák. (Zsófi pedig tényleg nagyon édes)  énisénis meg mások - bár nem vagyok a szerkesztőség ombudsmanja - szeretném itt felsorolni, mivel foglalkoztak az utsó posztok (ami egy oldalon látható):

  Születés hete

  Takarítás

  Gyerek-folyóiratok

  Turkáló

  Pia

  Munka

  Tábor

  Iskola

  Játszótér

  Mesék

  Gyermeklélektan

  Programajánló

  Ágy  Kéz a szívre, és mondjátok meg, mindegyiket boldogan olvasnátok egy nyomtatott hetilapban is?  Egy frászt. Lányok (fiúk), le kéne jönni a Poronty-függésről. Néha az a benyomásom, mintha nem volna egyéb szórakozás, ezért kérjük számon szegény Porontyon minden kulturális és társadalmi igényünk kielégítését egyszerre.  Ez csak egy blog.

 • 2008.04.25 14:14:05nele

  én most egy Babybay nevű kiságyban gondolkodom, amit hozzá lehet szerelni egy magasságban a szülők ágyához, így nem kell felkelni hozzá éjjelenként szoptatáskor. Nem tudom, lehet-e ilyet vagy hasonlót Magyarországon kapni, azért itt a gyártó linkje, ha valaki érdekel:

  www.babybay.info

  Az ebay-en lehet kapni új és használt állapotban is.

 • 2008.04.25 14:15:21nele

  persze, ezt is csak a baba 8-9 hónapos koráig lehet használni. Abban reménykedem, hogy a miénknek utána már lesz külön szobája...

 • 2008.04.25 14:23:15Dexter68

  Brumi: Hihi :o)))) Csipetke egy igazi, vérbeli pacák! Bár időnként felmerül benne a kérdés, hogy mikor lesz ő lány :o))))

 • 2008.04.25 15:16:00jozefa

  Jó alapos az írás, meg is van okolva stb. Csak én úgy vagyok vele, hogy olyan kevés ideig használják a babák a kiságyakat/bölcsőket stb, hogy sóher vagyok sokat kiadni érte. Ez vonatkozika pelenkázókra, a babafürdetőker stb is. Másrészt meg helytrakarékosságból sem. Én inkább ruházok be évekig használható cuccokra, pl hosszabítható ágy stb, amiben akár iskoláskorukban is alhatnak.

 • 2008.04.25 15:19:56Subbantósdi

  énisénis: sajnos én is írtam már ide cikket, ami pl. a diszlexiáról és diszgráfiáról szól, összefüggésbe a mozgásfejlődéssel, de még nem került fel. Aztán szerettem volna egy ilyen "korai fejlesztéssel" kapcsolatos tapasztalataimat taglalót is, meg könyvajánlót olyan könyvekből, amik nálunk a lányomnál beváltak, de én már inkább nem írok, mert állítólag olyan hosszú a várólista, hogy úgy sem kerülhetek sorra.

 • 2008.04.25 15:21:04Subbantósdi

  Zis4: azért kicsit próbáljuk meg moderáltabban fogalmazni, ha lehet.... :oO

 • 2008.04.25 15:50:40egyremegy

  Ha most várnék gyereket (és nem nyolc hónapja tettem volna ezt), továbbá babaszoba berendezésen gondolkodnék, a legkevésbé sem találnám érdektelennek a cikket.  Zis4... Hol van a fentebb styl...Mi tanítunk beszélni gyereket??

 • 2008.04.25 16:20:25kaktuszvirág

  Babacuccok beszerzése az aktuális projekt, gondolom nem vagyok egyedül. Valószínűleg nem keveseknek aktuális (mint ahogy gondolom a játszótér és mozgásfejlődés és stb. meg másoknak), és nem kell minden infonak kiderülnie egy cikkből, elég, ha az azt követő kismillió hozzászólásból kiderül valami. Vagy félreértettem a lényeget...?  Zis4-et meg le kell szarni, valszeg autóban ülve ugyanígy kianyázik, meg az emeleti teraszról, meg a különböző fórumokon. Ha meg egy szobában ülnénk és úgy dumálnánk, nem ebben a stílusban nyomatná. (Bár sejtem, akkor sem lennénk nagy haverok) Ennek a viselkedésnek van valami klassz elnevezése, pszichológiát tanultak biztos tudják.  Én mindenesetre biztosabb lettem abban, hogy nem kell nekünk bölcső. Már ezért kösz.

 • 2008.04.25 16:35:13nyuszómuszó

  Gratulálok Zis4..

  Eszem megáll..  Mi közöd hozzá, hogy kinek mire van pénze?!?

  Ennyi megeseredett irigy embert, amennyi manapság a levegőt rontja..

  Amúgy pont azt írta Cobold, hogy azért húzós árak vannak.  Ha megtehetnéd, és ezt tartanád a legjobb megoldásnak a gyereked számára, nem megvennéd?

  Ez nem sznobság, ez annyi, hogy ki mit engedhet meg magának. Nem drágakövekkel kirakott wc ülőkét vett a gyereknek, az a sznobság.  Ha nekünk gyerekünk lesz, mi is szeretnénk bölcsőt neki, nem mert sznob vagyok, hanem mert azt veszünk neki, amit akarunk a saját pénzünkből, amiért megdolgoztunk.

  Egyébként meg dacára annak, hogy lenne rá pénzünk, nekiállunk, és megcsináljuk egy hétvége alatt mi magunk, mert tényleg szemérmetlenül drága.  De ha nincs rá időnk, energiánk, és megvesszük, akkors bármikor kikérném magamnak, hogy valaki le sznobpicsázzon, mert a pénzemet arra költöm, amire kedvem tartja, és semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy speciel a gyerekemre költöm ésszerű határokon belül. Ki-ki, amennyit megtehet.

  tényleg vannak elborult baromságok, de szerintem a bölcső azért nem az a ketgória..

  Az ár szerintem is drága, de azt meg mindenki eldöntheti, hogy megéri-, illetve hogyan szerez be egyet, ha nagyon akar.  Szubjektív véleményem a posztról amúgy az, hogy igen praktikus tanácsok voltak a cikkben azok számára, akik hormontól feldúltan a beszerzendő dolgok fontosságán filóznak és bekapják ezerrel az összes reklámot, hogy mimindent vegyél a gyereknek, különben már nem is vagy jó anya..  Zsófi meg tök aranyos:)

 • 2008.04.25 16:53:43B-

  CSIPETKE RULEZ!!!!!  Az összes anyai hormon bemozdult bennem ettől a kuporgós képtől :-))))

 • 2008.04.25 16:54:42B-

  Egyébként a mi kiságyunknak nem levehető az oldala, szóval ez egyáltalán nem alapfelszereltség.

 • 2008.04.25 16:55:51B-

  Ja, Zsófi is rulez, bocsi :-)

 • 2008.04.25 16:57:38mirka

  Nálunk is aktuális lenne már a babacuccok beszerzése. Viszont nem tudom, mi értelme van a rácsvédőnek? Egyáltalán, kell az, vagy inkább csak dekoráció?

 • 2008.04.25 17:12:45zsircica

  Mirka: Eleinte én is gondolkoztam ezen, de mire a fiam féléves lett, rá kellett jönnöm, hogy hasznos. Amig mozdulatlanul alszik a baba, addig csak dekoráció. Kesőbb viszont, amikor mar forgolódik rendesen, megvédi attól, hogy lefejelje az rácsot. Kicsit tompítja az ütést...

 • 2008.04.25 17:14:04B-

  Nekünk van rácsvédőnk. Bevallom, én dacból vettem, azzal, hogy nem baj, ha nem jó semmire, nekem tetszik :-) De aztán mégis nagyon bevált. Sokkal kuckósabb így az ágyikó, a gyerek imád hozzábújni, az utazóágy oldalára is pokrócot kellett lógatni, hogy puhába fúrhassa az arcát elalváshoz. Mivel egy szobában alszunk és élünk, fény-és hangszigetelésnek sem utolsó. Amikor elkezdett mocorogni, jó néhány koppanást tompított (nem beszélve az első felállás-feltérdelés kísérletekről, amikor elfáradván egyszerűen hátradobta magát - neki a szemközti rácsnak... brrr). Aztán jött az az időszak, amikor kidugta a kezét-lábát, de nem tudta visszahúzni - ezt is kivédte a kiságy nagyrészében a rácsvédő.  Cumival alvó babáknál a cumi kipotyogását is csökkenti (bár nem akadályozza meg 100%-ban).  Hátránya: amikor nagyobb a gyerkőc, már ki akar látni az ágyból, de ilyenkor már oda tud mászni a kiságyban, ahol kilát.

  Légzésfigyelővel óvatosan kell felszerelni,hogy ne szoruljon a rácsvédő a matrac és a rács közé, mert akkor beriaszt a gép (lepedőcserekor gondosan el kell igazgatni a matracot és a rácsvédőt).  Itt sokan írták, hogy nekik nem volt és nem is hiányzott, meg a bébi mennyire élvezte, hogy kilát. Szerintem itt a megszokásról van szó: a miénk azt szokta meg, hogy hozzábújhat, a más babája azt, hogy kilát. Úgyhogy döntsd el, neked kell-e, tetszik-e, zavarni fogja-e a ti életviteletek a babát vagy külön szobában lesz-e stb, és szerintem akárhogy döntesz, nem fogsz mellé, mert akinek van, szereti, akinek nincs, annak meg nem hiányzik :-)

 • 2008.04.25 17:23:05MsDoki

  nele!

  Köszi, ezt kerestem hónapok óta:)

 • 2008.04.25 17:24:34mirka

  Kösz a kimerítő választ B- :)

 • 2008.04.25 17:28:29Atina

  Mi a rácsvédőt csak a fal felöli oldalra kötjük rá, mert eleinte úgysem tud annyit mocorogni, hogy beverje a fejét, s a szoba felöli oldal meg maradjon szabad, hogy láthassuk.

 • 2008.04.25 17:30:22Mucok

  Több dolog:  a rácsvédővel (fejvédő) kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy megreked az elhasznált levegő, így a baba kitekeredik és lehetetlen pózokban próbál aludni. Én egy hónap után kiszedtem és egy hungarocell-hurkát bevontam színes anyaggal, azt tettem a fejrészhez és így véd az ütközéstől, de a levegő ki-be járhat szabadon. (és lehet rá lógatni mindenféle érdekes dolgot.)  az ággyal kapcsolatban pedig az a tapasztalatom, hogy lehet bármilyen puccos, drága, praktikus ágy, ha a gyerek forgolódik, hason fekve "fúr" felfelé, akkor lőttek a nyugodt éjszakáknak. Márpedig hathónapos kor után ez van a legtöbb gyerekkel. Stokke ágyunk van, ami álomszép, de a kerekítések miatt még szűkebb hely van benne, mint a sima ágyakban.  Amit egyáltalán nem értek, az a takaróméretezés.

  Vannak kisdunnák, ami alól a gyerekek általában menekülnek, de ezek beférnek a kiságyba. Az összes többi gyerektakaró (általában 70-100 cm hosszú, már túllóg"na" az ágyon, tehát a végében gyűrni kell, ami elveszi a helyet, illetve képtelenné teszi a gyereket a nyugodt alvásra. Ugyanez a hálózsákkal....

  Ha meg rövidebb a takaró, akkor a nyakában köt ki.

 • 2008.04.25 17:35:15Dexter68

  De most már látjátok, hogy miért hívom csipetkének... Még most is, pedig már háromésfél éves naffijú :o)))

 • 2008.04.25 17:35:18Atina

  Egyébként összeszámoltam, eddig kb. 250 E Ft-ot költöttünk a babára, ebből 50 E a magánrendelés.

  Viszont a nagybátyám készítette a pelenkázó komódot (80x80 cm), amiről később le lehet csavarni a felső részt, s sima komódként funkcionál tovább.  A takarót én sem értem, mert nagyobb, mint a kiságy (ágy:70x100, takaró: 100x130 kb.), s gyűrődik az ágyban. Nem olyan puha, mint a mi takarónk.

 • 2008.04.25 17:47:53Rozina

  Nálunk nincs rácsvédő, megtanul a kölök gyorsan vigyázni magára, meg úgyis csak aludni megy bele.

  Az én gyengéim a vagány csajos cuccok és a vagány tevékenységek babával. Hajrá vatera/teszvesz meg sízés/görkorizás!

 • 2008.04.25 18:07:44nyuszómuszó

  Dexter, ez a baba, jaaaaaaaaaaaaaaaaj :D

  vigyorgok, mint a tejbetök:D

 • 2008.04.25 20:29:31szeszter

  szobahinta: még az elején én az ilyen zenélős8sebességesvilklógósholdraszállós verzóra gondoltam, aminek ára a csillagos égig szökik, na azt tartom pl sznobságnak. A felfúrhatós ill, a z egyszerű 2nomád" hintk ok :)  Dexterke: na ilyenkor vagyok úgy hogy "gyorsan csináljunk mégegyet!"  Zis4 fröcsögős stílusáról pedig egy kklassz kis sztori jutott eszembe:  szembeszomszédunk anno kerítést csinált a három gyerek pedig fixen ott ugrált körülötte. Unta már rohadtul a dolgot és rájuk szólt hogy húzzanak arrébb játszani. Gyerekek kérdezik: "és mivel játszunk?"

  Mire Apuka: - mivel, mivel játszatok apátok f@szával!  szóval itt már nem csak a kapanyél lóg ki, hanem az ekevas is!

 • 2008.04.25 20:48:48Dexter68

  Szeszter: Én nem a Dexterke vagyok :o))) A Dexterke egy dögös kismama, én meg egy behemót szőrös pacák vagyok, akinek most nagyobb a hasa, mint Dexterkének a 9. hónapban lesz ;oDDD

 • 2008.04.25 21:21:19Maja Papaya

  Csipetke és a perspektívák, édes... :)))  Nálunk volt bölcső és kiságy is, így mindkét szobában lehetett altatni a picikét. Főleg a másodiknál volt nagyon hasznos, mert ugyan a nagy hamar átkérte a kisszobába éjjelre a tesót (édes nem??? :))), azért nappal többnyire a bölcsőben aludt (a másik szobában), hogy a nagy nyugodtan autózhasson a maga kis birodalmában. Így is nehéz lehetett neki megszokni, hogy az már közös lett...

  Mivel a másodiknál elég nagy volt a bölcső, egészen addig jó is volt, amíg nem kezdett el ide-oda forgolódni a kiscsaj. Ráadásul rácsos volt, és miután levettük a rácsvédőt (okosan rájöttünk, hogy a kiscsaj is utálja a bezártságot), nagyon szeretett benne lenni ébren is.  Az első bölcsőnk viszont béna volt, egy-két hónapig használtuk, mert nem látott ki belőle a kicsi, és valószínűleg ezért utált benne lenni, mert amúgy a ringatást szerette. De neki még dőzs volt, mert volt szobahinta (az állványos fajta), meg a babakocsi is elfért még a lakásban plusz altatási alternatívaként.

  A rácsos ágy öröklődött, bár átalakítós volt, inkább vettünk rendes gyerekágyat a kissrácnak, és visszaraktuk a régijére a rácsokat, és most a kicsié. Szabadulnék is tőle, amint lehet, mert béna bútorlap, átalakítva pont marad egy éles perem, amit le lehet ugyan takarni, de barkács. Szóval nincs teljesen átgondolva. Plusz nincs korlát, az utólagos lesésgátló nekem szintén barkács, szóval a kicsinek is rendes ágya lesz majd.  Tehát én nem vennék a mostani eszemmel átalakíthatós ágyat.  Kis lakásban viszont praktikus dolog az ágyneműtartó fiók, az nagyon kell, és bár én is csak alulról súrolom az egyhatvanat, simán tudom az alvó tízkilósat is ki-be rakosgatni.

  Igaz, egy kisbabának még nincs is ágyneműje, de pusztán attól, hogy az a neve, még más is belefér...

  Pár év múlva tudok nyilatkozni a növeszthető ágyról, egyelőre úgy gondolom, hogy beválik...  Bölcsőt egyébként sokkalsokkal olcsóbban is lehet venni, a lengő az tényleg horror ár nekem is, mellesleg azt megoldottuk a szüleim teraszán egy mózeskosárral, egy kampóval és némi kötéllel...

 • 2008.04.25 21:22:01szeszter

  Dexter68: jah bocs, ahogy elküldtem rájöttem a málőrre :))) Azért valld be egy kicsit lól esett ez a bénázásom! :) • 2008.04.25 21:22:54Maja Papaya

  :) természetesen az ágyába rakosgatom azt a babát...

 • 2008.04.25 21:24:09szeszter

  emeleteságyról kérem nyilatkozzon vki!

 • 2008.04.25 21:32:28Dexter68

  Szeszter: Nem is kicsit lol :oDDDD

  De tényleg jól esett

 • 2008.04.25 21:37:00huhhh

  Szeszter, nálunk 2 éves volt a kicsi, 4 éves a nagy (mindkettő lány), amikor megkapták az emeletes ágyat. Piros fémvázas, alul-felül védőkorláttal, később két komplett egyszemélyes ággyá volt szédszedhető.

  Felülre telepítettük a nagyobbat és a nyugisabbat (szerencsére ez a kettő egybeesett :)), alulra kisebbet és nyughatatlanabbat. Nálunk működött, jókat buliztak lent is és fent is, és egyszer sem estek le.

 • 2008.04.26 08:44:52nyuszómuszó

  Szeszter, nekünk annak idején emeletes ágyunk lett, mikor én 5 éves lettem, tesóm meg három.

  Szerettük, nem volt vele gond, rengeteget nyúztuk, volt vár, és űrhajó is, mert mam varrt rá mindenféle ráköthető huzatokat.:)

  Két baleset volt összesen, de az egyikből simán több is lehetett volna, vagyis voltak próbálkozások, de mindíg megúsztuk.

  Én egyszer leesetm a létráról, mert fölfelé idétlenkedtünk a tesómmal, nem figyeltem, és ráléptem a hálóingemre a létrán. Ez különböző lökdösődésekkel tarkítva sokszor előfordult, de akkor egyszer estem le tényleg. Viszont az öcsémre, úgyhogy ő szívta meg. :D

  Egyszer meg, mikor már én már külön szobában laktam, mert jött a következő tesóm, és mindenki egyel továbbköltözött, mikor már hugom is volt vagy 6-7 éves játék közben valahogy leesett fentről.

  A mi ágyunk elég magas volt, mégsem esett nagyon, mert meg tudott kapaszkodni, inkább csak "lecsúszott", és eltörte az ujját, mert öcsém jól megfogta neki esés közben, hogy majd megtartja..:D A kisujját, hogy pontos legyek..:D  De hárman, vagy olyakor sokkal többen nyúztuk-húztuk az ágyat 15 évig. És a maiak már szabványosítva vannak, nem lehetnek túl magasak, stbstb.  Ha a gyerek nem utál eleve az emeleten aludni, szerintem szuper dolog, még akár egy gyereknek is, és akkor alatt lesz jókis szabad hely.  Szerintem mindenképpen olyat érdemes venni, amit szét lehet szedni utána két külön ágyra.

  A miénket is szétfűrészelte apu, mikor tesóim nagyok lettek, és utána még sokáig jók voltak.  amire fontos odafigyelni szerintem, hogy a fent alvó gyerek ne érezze fent rosszul, idegenül magát. Legalább polcokat célszerű neki felfúrni, deláttam olyat is, hogy beállítottak egy 160-as galériaágyat, és az alá tolták be a kisebb ágyát. Így a nagynak szigorúan az emelvény fal felőli oldalán volt egy 60 centis sávja, ahová még egy kis éjjeliszekrényt is kapott, pakolhatott könyvet, ruhát, poharat, mobilt, mittomén..  Szóval, szerintem, ha később szétválaszthatók, mindenképpen jó megoldás, de érdemes kipróbálni rokonnál, ittott, hogy bírja-e a nagyobb gyerek a fent alvást, mert van, aki nem, de persze elsőre mindíg mindegyik lelkes, aztán mit csinálsz, ha mégsem jön be..  Hát, remélem, tudtam segíteni, kérdezz meg jó sok embert:)

 • 2008.04.26 09:39:22Subbantósdi

  Takarókkal kapcsolatban nekünk nem annyira tetszenek a babatakarók, amiket együtt árulnak kispárnával, rácsvédővel, stb.

  Inkább az IKEA-ban szoktunk venni polárokat, nagyon szépek, színesek és szereti is a lányom.

  Ezen kívül vannak még olyan kis pokrócok, amikben még engem takartak a 70-es években, ezeket is jól tudjuk hasznosítani.

  Szóval no dunyha vagy felnőtteket utánzó paplan+pléd összeállítás, nekünk ez nem jött be.

 • 2008.04.26 09:42:33Subbantósdi

  mirka: nálunk mondjuk van rácsvédő, mert arra számítottunk, hogy mozogni fog a gyerek nagyon, de nem mozgott, álmában, így igazából azoknak ajánlatos, akik előre akarnak ilyen fejkoppanásokat megelőzni, mert van, akinek nagyon szeret a gyereke körbefordulgatni álmában.

 • 2008.04.26 09:44:09Subbantósdi

  mirka: nálunk mondjuk van rácsvédő, mert arra számítottunk, hogy mozogni fog a gyerek nagyon, de nem mozgott, álmában, így igazából azoknak ajánlatos, akik előre akarnak ilyen fejkoppanásokat megelőzni, mert van, akinek nagyon szeret a gyereke körbefordulgatni álmában.

 • 2008.04.26 10:34:20Yuki

  Nekünk mázlink van, a családban közkézen forog egy ősrégi bölcső. Eleinte egy szobában alszunk majd a babával, így az sem utolsó szempont, hogy a bölcső sokkal kisebb, mint a kiságy. Ha kinövi, kénytelenek leszünk kiköltözni a nappaliba.  Mivel egy szobában alszunk majd, egyelőre praktikusnak tartom a baldachint is, persze, meglátjuk majd, hogy válik be a gyakorlatban.  Rácsvédőt feleslegesnek tartottam az elején, de a barátnőm hathetes babája állandóan feltornássza magát alvás közben, és beveri a fejét a rácsba - na, ilyen aktívan alvó kisbabához biztos jól jön a rácsvédő.  Pelenkázónk egyelőre nincs, meglévő komódot elforgattuk, tetejére vettünk egy szivacslapot. Ha nem válik be, asztalossal vágatunk majd egy lapot a komód tetejére. De sógornőm két babát pelenkázott az ágyon, majd meglátjuk, hogy lesz kényelmes nekünk.

 • 2008.04.26 10:39:52Yuki

  Légzésfigyelőről érdekelne gyakorlati tapasztalat.  Nagyon húzósnak tartom az árát, és úgy érzem, fel van fújva egy kissé ez a bölcsőhalál dolog. Gyerekorvos ismerőst kérdeztem, nemsokára nyugdíjba megy. Egész praxisa alatt nem volt olyan páciense, aki így meghalt volna, egyetlen kolléganőjét tudta csak említeni, akinek egy babája meghalt.

 • 2008.04.26 11:26:24kaktuszvirág

  Yuki, annak az egy babának a szüleinek valszeg tönkrement az élete... Ne haragudj, nem bántani akarlak, de ettől az érveléstől, hogy milyen keveseket érint, mindig felmegy a pumpa bennem. AIDS-est se ismerünk túl sokat (hál'istennek), aztán mégsem érdemes ész nélkül mindenkivel lefeküdni óvszer nélkül!  Ha egy kicsit is félsz tőle, vagy bizonytalan vagy, ne gondolkodj a pénzen (lehet bérelni is, bár nem tudom, mennyivel olcsóbb úgy), ha meg teljesen biztos vagy benne, hogy felesleges, (bár akkor nem írtál volna ide) ne költs rá, csak vigyázz a babádra nagyon!

 • 2008.04.26 11:34:33MsDoki

  Yuki, a gyakorlati tapasztalatom ugyan még csak 2 hetes:), de én a magam részéről meg vagyok elégedve vele. Mi olyat vettünk, ami bébiőrrel van együtt: így már az ára sem annyira vészes, ráadásul, ha a kicsicsaj alszik, nyugodtan átmehetek a másik szobába pl. "porontyozni", folyamatosan látom, hogy lélegzik, hány fok van a szobájában, meghallom a legkisebb nyöszörgését is. Ráadásul tévesen még nem riasztott, pedig ezzel sokan paráztattak. Csak akkor jelez, ha elfelejtem kikapcsolni, mielőtt kiveszem a gyereket az ágyból, de akkor viszont megbízhatóan.

  Úgyhogy azt javaslom, ha kicsit is aggódsz emiatt, mindenképp ruházz be rá, ha meg em izgat, akkor talán tényleg nélülözhető.

 • 2008.04.26 13:08:46Pandi

  Yuki  Legutóbb itt "vitáztunk" a légzésfigyelőről:  velvet.hu/poronty/2008/03/30/feleslegesen_megvett_bebicuccok/ • 2008.04.26 18:28:30B-

  Barátnőm szomszádassznyának halt meg így a kislánya (nyolcvanas években). A következő gyerekkel már a kórházból adtak akkori légzésfigyelő gépet (akkor még csak a kórházaknak volt, nagy batár masina). Mondjuk náluk halmozódás volt a családban.  Szerintem az, hogy már a nyolcvanas években egy állami kórház hazaadta az érintett újszülöttel a méregdrága műszerét, jelzi a probléma súlyosságát.

 • 2008.04.26 23:12:23Cyr

  Yuki: "Pelenkázónk egyelőre nincs, meglévő komódot elforgattuk, tetejére vettünk egy szivacslapot."  Bőven elég. Két nagylánynál volt pelenkázónk, tutipakolós, alul-felül királyász, aztán nagyobb lakásba költöztünk, ahol viszont már nem fért el (!) - na jó, közben szaporodtunk is :), így aztán a legkisebb Vadat az ágyunkon pelenkázzuk. Bevált. Illetve van még egy pelenkázólapunk is, hatalmas, pihepuha, egyszer volt használatban, amikor a párnapos dedet meglátogatta dokinéni, azon tálaltuk őt fel az étkezőasztalon, szemlézésre. (Izé, nem a dokinénit, hanem a szóban forgó Vadat. :) )Bár most kacérkodom azzal a falra szerelhető felcsukhatóval, ami mostanában tünt fel az IKEA honlapján.

 • 2009.08.19 12:25:31kehtus

  Van egy kis (óriási) mítosz gyártva a lengő bölcső köré. Az én első gyerekem jól elvolt a kiságyban, aztán a másodikat minden lehetséges módon ringatni kellett. Először a hintába tettük be az autós hordozót, aztán megtaláltuk az elérhető árú függesztett bölcsőt:
  http://www.bolcsobolt.hu/hintalo.html
  Amúgy meg sok a humbug a fejlesztő játékok, bölcsők, stb körül. A fejlesztő szülő, vagyis az ingergazdag környezet a fontos. A gyerek egyébként nem hülye, a habverővel is tud játszani. Reklámozzák már valahol a fejlesztő habverőt és a fejlesztő kavicsokat?

 • 2009.08.19 12:52:03Farkasokkal táncoló

  Nono, a lengőbölcső (ami valahol fenn fixen van rögzítve, és a legkisebb mozdulatra is lengeni kezd), nagyon is okos találmány, és már ősidők óta használatban van. Gyerekneurológusok szerint is, a cseccsemőkori minél több lengés, forgatás, táncikálás a babával, gyerek levegőbe való feldobása (csak gyakorlottaknak!) igen hazsnos a szenzomotoros mozgások kifejlődésénél.

  Ami a sok fejlesztő játékot illeti, azzal egyetértek, a kéz finommotorikáját éppen olyan jól fejleszti, ha a gyerek a sarat dagasztja, vagy begombolja a kisingét, vagy megpróbál befűzni egy cipőfűzőt.

 • 2009.08.19 13:07:43madz

  Yuki, igen, általában felesleges a légzésfigyelő, ez olyan, mint pl az autóban a légzsák. azért jó, ha van, nem?
  na jó, nekünk nem volt, de mindenkit megértek, aki ráparázik és beszerzi. az áron meg azért nem érdemes aggódni, mert csomó helyen lehet bagóért kölcsönözni. kérdezd meg a védőnődet.

 • 2009.08.19 13:09:53madz

  de hülye vagyok, most látom, hogy ezek ilyen másfél éves kommentek. mi a fenének éledt újra ez a topik?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta