Hétvégi programok: Könyvfesztivál a Millenárison

Április utolsó hétvégéje, mint mindig, idén is a Nemzetközi Könyvfesztivál hétvégje lesz. Azzal a pozitív változással, hogy a zsúfolt és hangulattalan Kongresszusi Központból a Millenárisra költözik a rendezvény. Bár ez nem kifejezetten gyerekrendezvény, de a gyerekkönyvkiadók mindent megtesznek azért, hogy a 120 centinél kisebb látogatók is tökéletesen jól szórakozzanak. A fesztivál Gyereksarkában és a Millenáris szabadtéri rendezvényein mindenki találhat magának való programot.

Szombaton Sárkánynap: sárkánykészítés, sárkányeregetés a Millenáris parkjában. 11-től a Kaláka legnépszerűbb megzenésített verseinek válogatása hallható, majd délután háromtól a Kövér Béka együttes ad elő szintén verseket, de egészen másképp, mint elődeik.

A Gyereksarokban Tündér Lonka babát készíthetnek a kis rajongók fél tizenegytől, majd a Mesél a festmény – Állatok tárlata című ismeretterjesztő művészi foglalkoztató és Bordács Andrea művészettörténész segítségével kalandozhatnak a művészettörténetben a nagyobbak. Délben bábozás, egykor pedig a Csoda és Kósza című nagyszerű regény előadása Scherer Péter és a szerző, Czigány Zoltán közreműködésével. Közben kipróbálhatjuk a legjobb társasokat, hogy tudjuk, melyiket érdemes megvenni a gyereknek. Fél háromkor könyvkötő és dobozkészítő kézművesműhely. Míg zajlik a munka, megérkezik Nyúl Péter bábjáték formájában.

Vasárnap szintén kézműveskedhetünk, miközben fellép Pettson és Findusz kora reggel tízkor. Tizenegykor átadják a helyét a Csimota és a Magvető újdonságának, a Kerge ABC-nek. A szerzők, Varró Dani és Szabó T. Anna olvasnak fel, a zenét pedig a Kalákából is ismert Radványi Balázsék szolgáltatják.

Déltől az általunk is magasztalt Sárkány a lépcsőházban jelenik meg bábelőadásban, utána pedig papírsárkányt készíthetünk a naphegyesekkel. Kettőtől kicsit az intellektusunk mellett a testünket is kényeztethetjük, mert verses játékos gyerekjóga foglalkozás lesz. Utána egy kis közös lomtalanítás: vigyünk egy megunt tárgyat, játékot a gyereksarokba, és turkáljunk mások kacatjai között, hátha pont az a ceruza jó nekünk, amit Manci levedlett, és a mi megunt kulcstartónk szerez örömet Pistikének. Négytől a Székely Műhely zenés gyerekműsora.

Különleges progamot kínál az Iparművészeti Múzeum is: a gyerekek a kézműves foglalkozáson pici úti varrókészletet készíthetnek szombaton tíztől. A műhely a Gyűjtők és kincsek kiállításhoz kapcsolódik. A kiállításán olyan praktikus tokocskák is láthatók, amelyek kis helyen – akár egy női táskában is – elfértek, mégis sok apró szerszámnak adtak helyet. A varróeszközök mellett legtöbbjükben kis zsebkést is találunk, de egyik-másik apró vonalzót, cipőgombolót, manikűreszközt is tartalmaz. A tokok  változatos anyagokból, gyakran gazdag díszítéssel készültek, ezért a műgyűjtők (különösen a nők) is kedvelték őket - a mai szülők is biztos élvezik a kiállítást.

A Füvészkertben még tart a Föld Napja, a Mi micsoda sorozat közreműködésével. Hazai érdekességek, állatok, mesterségek mutaktoznak be: simogathatunk kisfarkast, megtudhatjuk, milyen a tiszavirág, és készíthetünk dinoszaurusz-lábnyomot. A Kastélyban könyvkiállítás és -vásár, Nemzeti Parkok bemutakozása és a tiszavirágok életét bemutató film folyamatos vetítése lesz. Pénteken egytől a Nemzeti Múzeum restaurátorai mutatják be, hogyan dolgozik egy restaurátor. Szombaton 10-től dinólábnyomöntés, délután természetfilm-vetítések. Vasárnap 11-től, 13-től és 15-től bemutatkozik a Veresegyházi Medvefarm néhány kézhez szoktatott kisfarkasa. Tíztől ékszerkészítés a Nemzeti Múzeum dolgozóival.

Közben folyamatosan lesz növényvásár (nagyon ajánlom, én mindig szuper és szuper olcsó növényeket  veszek a Kertben), szakszerű vezetés a Füvészkertben, melyből kiderül, melyik növény találkozhatott dinókkal, és zöld játszóház. És persze a Kert hangulata és egyéb - szokásos - látványosságai.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek