SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Könyvfesztivál a Millenárison

2008. április 25., péntek 08:00

Április utolsó hétvégéje, mint mindig, idén is a Nemzetközi Könyvfesztivál hétvégje lesz. Azzal a pozitív változással, hogy a zsúfolt és hangulattalan Kongresszusi Központból a Millenárisra költözik a rendezvény. Bár ez nem kifejezetten gyerekrendezvény, de a gyerekkönyvkiadók mindent megtesznek azért, hogy a 120 centinél kisebb látogatók is tökéletesen jól szórakozzanak. A fesztivál Gyereksarkában és a Millenáris szabadtéri rendezvényein mindenki találhat magának való programot.

Szombaton Sárkánynap: sárkánykészítés, sárkányeregetés a Millenáris parkjában. 11-től a Kaláka legnépszerűbb megzenésített verseinek válogatása hallható, majd délután háromtól a Kövér Béka együttes ad elő szintén verseket, de egészen másképp, mint elődeik.

A Gyereksarokban Tündér Lonka babát készíthetnek a kis rajongók fél tizenegytől, majd a Mesél a festmény – Állatok tárlata című ismeretterjesztő művészi foglalkoztató és Bordács Andrea művészettörténész segítségével kalandozhatnak a művészettörténetben a nagyobbak. Délben bábozás, egykor pedig a Csoda és Kósza című nagyszerű regény előadása Scherer Péter és a szerző, Czigány Zoltán közreműködésével. Közben kipróbálhatjuk a legjobb társasokat, hogy tudjuk, melyiket érdemes megvenni a gyereknek. Fél háromkor könyvkötő és dobozkészítő kézművesműhely. Míg zajlik a munka, megérkezik Nyúl Péter bábjáték formájában.

Vasárnap szintén kézműveskedhetünk, miközben fellép Pettson és Findusz kora reggel tízkor. Tizenegykor átadják a helyét a Csimota és a Magvető újdonságának, a Kerge ABC-nek. A szerzők, Varró Dani és Szabó T. Anna olvasnak fel, a zenét pedig a Kalákából is ismert Radványi Balázsék szolgáltatják.

Déltől az általunk is magasztalt Sárkány a lépcsőházban jelenik meg bábelőadásban, utána pedig papírsárkányt készíthetünk a naphegyesekkel. Kettőtől kicsit az intellektusunk mellett a testünket is kényeztethetjük, mert verses játékos gyerekjóga foglalkozás lesz. Utána egy kis közös lomtalanítás: vigyünk egy megunt tárgyat, játékot a gyereksarokba, és turkáljunk mások kacatjai között, hátha pont az a ceruza jó nekünk, amit Manci levedlett, és a mi megunt kulcstartónk szerez örömet Pistikének. Négytől a Székely Műhely zenés gyerekműsora.

Különleges progamot kínál az Iparművészeti Múzeum is: a gyerekek a kézműves foglalkozáson pici úti varrókészletet készíthetnek szombaton tíztől. A műhely a Gyűjtők és kincsek kiállításhoz kapcsolódik. A kiállításán olyan praktikus tokocskák is láthatók, amelyek kis helyen – akár egy női táskában is – elfértek, mégis sok apró szerszámnak adtak helyet. A varróeszközök mellett legtöbbjükben kis zsebkést is találunk, de egyik-másik apró vonalzót, cipőgombolót, manikűreszközt is tartalmaz. A tokok  változatos anyagokból, gyakran gazdag díszítéssel készültek, ezért a műgyűjtők (különösen a nők) is kedvelték őket - a mai szülők is biztos élvezik a kiállítást.

A Füvészkertben még tart a Föld Napja, a Mi micsoda sorozat közreműködésével. Hazai érdekességek, állatok, mesterségek mutaktoznak be: simogathatunk kisfarkast, megtudhatjuk, milyen a tiszavirág, és készíthetünk dinoszaurusz-lábnyomot. A Kastélyban könyvkiállítás és -vásár, Nemzeti Parkok bemutakozása és a tiszavirágok életét bemutató film folyamatos vetítése lesz. Pénteken egytől a Nemzeti Múzeum restaurátorai mutatják be, hogyan dolgozik egy restaurátor. Szombaton 10-től dinólábnyomöntés, délután természetfilm-vetítések. Vasárnap 11-től, 13-től és 15-től bemutatkozik a Veresegyházi Medvefarm néhány kézhez szoktatott kisfarkasa. Tíztől ékszerkészítés a Nemzeti Múzeum dolgozóival.

Közben folyamatosan lesz növényvásár (nagyon ajánlom, én mindig szuper és szuper olcsó növényeket  veszek a Kertben), szakszerű vezetés a Füvészkertben, melyből kiderül, melyik növény találkozhatott dinókkal, és zöld játszóház. És persze a Kert hangulata és egyéb - szokásos - látványosságai.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.25 12:56:48Subbantósdi

  Kis adalék a gyerekkönyv kiadókhoz:

  Napraforgó Kiadó

  Alexandra Kiadó

  Passage Kiadó

  Én ezeket találtam eddig a legjobbaknak, vannak tőlük könyveink, nagy sikerrel forognak a lányom kezében és nem is gondolom, hogy máshonna fogok még venni.

  Persze majd meglesz a Bookline-on szerezve egyszer a teljes Kisvakond-sorozat, mint Móra Kiadós könyvek. :o)

 • 2008.04.25 23:06:26huncutkata

  van-e belépő a könyvfesztiválra (és ha igen, akor mennyi?)

 • 2008.04.25 23:31:18wish73

  egy prg: a margit szigeten nők lapja családi vasárnap-ingyen

 • 2008.04.26 08:48:18hanna

  Azt hiszem 1000 Ft körül van a belépő, de eddig minden évben levásárolható volt.

 • 2008.04.26 10:02:24zolnaid

  600 ft, és teljes egészében levásárolható.

 • 2008.04.26 18:45:05csicsika

  ha ezt is sokallod, mondd, hogy diak/nyugdijjas/tanar vagy es nem kotozkodnek

 • 2008.04.28 13:20:28cseresznye

  Nem tudom, volt-a valaki közületek a délelőtti kaláka koncerten, de nem bírom nem megkérdezni, hogy szerintetek helyénvaló, hogy ma már egy gyerekkoncert azt jelenti, hogy a gyerekek rámásznak a zenekarra, a szülők köztük kertészkednek, a zenei élmény pedig valahol elvész az ovis ricsajban.  Mindig reklamálunk, hogy kell a művészet meg az igényes produktum a gyereknek is, aztán odamegyünk, és barbárul szétverjük a produkciót.

  Pedig a verseknek és a zenének kell a tér, a csend, a szünet, meg az előadó játéka, ha már élőzenét hallgatunk.  Idén ez volt a második Kaláka koncert, amin voltunk, és mindkettőn a zenészeknek kellett szóban fegyelmezni a gyerekeket, hogy ugyan ne rombolják már szét a díszletet, meg nyúlkájanak a hangszerekhez.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta