SZÜLŐSÉG

Folyóiratok állatbolond gyerekeknek

2008. április 22., kedd 08:50

Korábban már írtunk pár gyermekeknek szóló magazinról. Most a gyerekeknek szóló tudományos ismeretterjesztő folyóiratokat vettük számba. Természetesen ezek nagyobb gyerekeknek szólnak, elsősorban 8-10 éves kortól érdemes a gyerekünk kezébe adni, de még ekkor is gyakran külön magyarázatot kell fűznünk a szöveghez. Lássuk, miből válogathatunk egy hosszabb vonatutazásra!

Süni - A legrégebbi, több mint száz éves magyar természettudományos ismeretterjesztő lap rokonáról van szó: felnőtt verziója a Vadon, mely a Természet jogutódja, a Sünit is régebben még Süni és a természetnek hívták. A magazin gyakorlatilag minden szempontból kiváló. Az címlapon egy nagy és szép békás kép látható, illeszkedve a leghangsúlyosabb tartalmi elemhez. (A hátsó címlapon meg egy übercuki répazabáló csimpánz.) A 2008-as első számban egy hosszabb tematikus egység szól ugyanis a békákról, mivel most van a békák éve. Egyedül a cím-designnal nem tudok megbarátkozni. Ennél ez sokkal kevésbé gyerekes, nagyon is komoly lap. Viszont nagyon jó, hogy jelzik, újrahasznosított papírt használnak. Ez illik a lap szellemiségéhez, és mutatja a gyerekolvasónak, hogy hogyan is kell, lehet védeni a környezetet.

Az első írás a szerkesztő levele: Mirtse Zsuzsa nem hiába foglalkozik évek óta gyerekekkel, érthetően, szépen, mindennapi apró tanácsokkal fogalmazza meg, hogy hogyan védhetjük mi is a környezetet, hogy az apró tettek sokat számítanak.

A lapban rengeteg állatkerti információ, társállat rovat, játékok és egy olvasó természetbarát életmódjának ismertetése is található. Otthoni elfoglaltságként a déli gyümölcseink magjainak csíráztatását írja le részletesen és élvezetesen. Végül pár aktuális állatos hírt ismertet. Reklám alig van benne, de ami van, az mind a környezetvédelemmel, állatokkal kapcsolatos (csomagolóanyag, újság, könyv, kiállítás). Képileg teljesen egységes: minden rovatnak van egy főszíne, azon belül azonos szerkezetűek, sok-sok gyönyörű kép (köztük rengeteg magyar, mint ahogy a cikkek is sajátok és hazai témájúak). A középső békás plakát valóban dísze lehet egy gyerekszobának. A szöveg ugyan picit túl tankönyvízű, bonyolult, de ezt ellensúlyozzák a beszédes képek.

A laphoz egy gyerekrajzosan megrajzolt erdei társasájáték tartozik, rengeteg kivágható szerencse és balszerencse kártyával.
Mindenkinek melegen tudom ajánlani lapot, akár csak nézegetni is. Minőségét és hosszát tekintve pedig kifejezetten olcsó.

Kiadja: Göncöl Alapítvány, 396 Ft. Kéthavonta.
 
NatGeo Kids - Hát nem is tudom mit mondjak. Hatalmasat csalódtam a lapban, mivel a felnőtt verzióját nagyon szeretem: mindig tartalmaz pár érdekes cikket, ízléses, sőt gyönyörű design, fotók, érthető, informatív szövegek. A gyerekeknek azért jár a bóvli, mert nekik úgyis mindegy?

A márciusi címlap kész katasztrófa, a tökéltes tipográfia káosz egy valószerűtlenségig szaturált tengeri teknőssel, akinek hónaljában egy kalóz vicsorog. A belső se jobb: kaotikus design, időnként zavaróan ügyetlenül fordított szövegek. Az információk teljesen összefüggéstelenek és kuszák, mintha semmiféle koncepciója nem volna a főszerkesztőnek arról, hogy egy szám honnan hová tart, és miről szól (najó, a tengeri állatokról). A képek nem tudnak érvényesülni a rosszul szerkesztett oldalakon, pedig azért jópár kiváló is lenne köztük. Hazai tartalmak gyakorlatilag nincsenek a lapban.

A játékok jórészt hülyeségek. Például egy képen meg kell keresni nem odaillő elemeket, de azok annyira be vannak montírozva a képbe, hogy lehetetlen megtalálni őket. Ki kell találni képrészletek alapján, hogy mi az a kék, ami a képen van. Hát kérem, az jó, csak éppen minden kép ugyanolyan kékre van fotosoppolva, és akkor mi értelme a kéknek? A reklámok pedig egyszerűen rondák. Én reklámpárti vagyok, egy piaci lap reklámozzon, miből is élne meg különben, de azért a reklámot, a terméket be lehetne simítani a lap színeibe. Az ajándék pedig egy vicc: műanyag-fólia, benne undorító külsejű műgumi jegesmedve, ami háromszorosára és takonyszerűre válik, ha három napig vízbe tesszük. Hát, inkább írtak volna le valami értelmes otthoni kísérletet, minthogy csomagoltak egy kis szemetet a laphoz. Ezenkívül van három valóban szép matrica, a NatGeos gyűjtőalbumunkba ragaszthatjuk. Nem értem. Erre a lapra nyilván van pénz, a felnőtt lap színvonalas, akkor miért nem lehet jól csinálni?

Kiadja: National Geographic Society, Sanoma Budapest Zrt., 375 Ft. Havonta.

Szitakötő – egy új gyereklapot tartunk a kezünkben, a címlap szerint a kíváncsi gyerekek lapját. Nem csak tudományos ismeretterjesztés, hanem irodalmi, művészeti írások is találhatók a Szitakötőben, amely oktatási segédanyag is, így felöleli az összes tantárgy területét. Felső tagozatosoknak szól elsősorban.

Igazi művészi igényű gyereklap, amilyen eddig nem volt kis hazánkban: az olcsó műnyomó helyett vastagabb, jótapintású papíron egyszerűen, de igényesen és jól szerkesztett oldalak. Minden oldalon egy rész kép, egy rész szöveg, összesen háromféle betűtípus – felüdülés ez a betűtípusban tobzódó, átláthatatlan és idegesítően csicsás sajtónkban. A képek zseniálisan vannak kiválasztva, ahogy a cikkek témái is. Az első a szitakötők világáról szól: túl az információkon valóban irodalmi nyelven íródott, megszólítja a gyerekeket, és arra készteti, hogy érzelmekkel és gondolatokkal egyszerre reagáljanak a körülöttük lévő világra.

A régmúltba és a jelenségek mélyére vivő fényképelemzések, valamint a középen található Csontváry-elemzés gyereknézőpontja is tökéletes, ahogy a gyerekutazóként megfigyelt űr és Hold is. A szépirodalmi rész után is megnyalhatjuk a tíz ujjunkat: Lackfi versei ülnek, a késekről szóló mese, noha eleinte kicsit gyerekesebbnek tűnik, mint a megcélzott korosztály, de a végkifejlet felé közeledve az emberi (és szerelmi) viszonyok érthető és izgalmas allegóriájává válik. A csonka családról és hajléktalan apáról szóló elbeszélés pedig igazán tabudöntögető, miközben egy másodpercig sem didaktikus, és minden kérdést nyitva hagy, hogy az olvasó gondolkodni kényszerüljön. Egyetlen dolog hiányzik a lapból: a játék és a (nem csak intellektuális) játékosság. Így ez egy picit tömény. Bár sok interakcióra felhívó kérdés van, de nincs hely, ahol maga a gyerek írhatna, alkothatna a lapba. Remélem, ez még változik, hiszen eddig mindössze két szám jelent meg.

Kiadja: Liget Műhely, 420 Ft. Negyedévente.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.22 09:24:36marywolf

  Amikor általánosba jártam, mi is a Sünit járattuk és én nagyon szerettem. Örülök neki, hogy a színvonala nem változott.

  Még megvannak a régi számaim.  Hanna a cikk nagyon jó, ok a kép nem azt a számot mutatja, amit leírtál, de így legalább egy címlapot látunk, a másikat meg el tudjuk képzelni.

  Szóval nagyon jó volt az egészet olvasni.

 • 2008.04.22 09:34:33begyszli

  Marywolf: Te nem szültél??? Mi újság???  Nekem a GEO jött most be nagyon, de annak nem láttam még gyerekeknek szóló változatát. Az enyémek a Tudorkát szeretik, bár az nem kifejezetten szól állatokról:(

 • 2008.04.22 09:35:55eino.

  Kösz Hanna, már vártam olyan folyóiratot, mint a Szitakötő. A leírásod alapján nem fogunk csalódni. Igaz, a gyerek még csak kisiskolás, de pl.a Nat. Geogr. gyerekkiadása sokkal kevésbé érdekelte, mint a felnőtt. Szerintünk is gagyi :( (Már egyiket sem veszem, a felnőtt sajnos nekem drága, a gyerekmagazin meg olyan rémes, hogy ingyen se kellene.)  A Süni természetesen szintén jó.  Vannak még a specializált állatmagazinok, azok méregdrágák, és aránylag kevés ismeretanyagot tartalmaznak. Ovis korában vettem felváltva ezeket, kb. 1-1,5 éven keresztül. Egyik hónapban lovasat, másikban macskásat, aztán kutyásat. Ehhez jött még néha a Süni meg a Dörmögő Dömötör, de csak a játékos feladatok miatt, mert az ottani gagyi verseket, meséket nem szerette ( meg én sem).  Ha hosszabb betegsége volt vagy kórházban kellett lenni, akkor a nagyszülők egyszerre több ilyen újságot is vettek.

 • 2008.04.22 09:43:38druantia

  Az én gyerekem most kalózos korszakban van, ezért is vettem meg neki a NatGeo fent említett gyerekszámát. Hát, mit mondjak, jó nagyot csalódtam benne. Arról a lényről, amit Hanna jegesmedvének nézett, én végig azt hittem, hogy dinoszaurusz. Mi ki is próbáltuk, beletettük vízbe, de amikor elkezdett bolyhosodni és nyálkásodni, akkor kidobtuk a francba.  A magazinról körülbelül ugyanaz a véleményem, mint Hannának, csak én nem tudtam volna ennyire disztingválni. Én azt írtam volna róla, hogy sz.r. Legalábbis az az egy szám, amivel találkoztam.  De a Szitakötő nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Hanna, én is köszönöm az ismertetőket.

 • 2008.04.22 11:35:47bohar

  En is koszonom a posztot, minthogy a 4 evesem teljesen allatbolond. Mi a tengeri allaros tema miatt vettuk meg a leirt NGKidset, es teljesen ugyanaz a velemenyem. Ezekutan erdemes megneznem a Sunit, a szitakotore is kivancsi vagyok, bar azert a jatekossag is fontos. A boroszlant keresni kell majd vagy azert a legtobb ujsagosnal elo fog fordulni?

 • 2008.04.22 11:53:04hanna

  :) Kedves ez a hozzászólás. Én azt szeretném, ha mindenhol lehetne kapni. De ez egyelőre fikció, és mivel nincs a zsebemben 15 milka mozgótőke, amennyi mondjuk az első évhez kéne, ezért valszeg sose lesz belőle semmi. Viszont ha véletlenül egy nagytőkés a művészi gyereklapban lát a fantáziát Magyarországon (muhaha), akkor természetesen mindenhol csak ezt fogjátok látni (dupla muhaha). De majd kiposztolgatom a blogba, hogy ha van valami.

 • 2008.04.22 15:32:18Subbantósdi

  Ezen a webhelyen meg lehet rendelni a Süni Magazint és a Vadon Magazint is.

  www.zoobudapest.com/info/megrendeles.html

 • 2008.04.22 20:26:33landi

  Pont most akarok éves bérletet venni az állatkertbe, és jár mellé ajándék Vadon vagy Süni előfizetés is. A Sünit nem ismertem, úgyhogy most jól jött, hogy ajánlottad.  Amúgy is már többször szerettem volna írni, de most így összegezve megteszem: kösz Hanna a jó kis ajánlókat!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta