Hogyan káosztalanítsuk a lakást gyerek mellett?

Egy rossz hírrel kell kezdenem. A porcicák ezután sem fognak maguktól a kukába vándorolni, és ami lepottyant a földre, azért le kell majd hajolni, hogy a helyére tegyük. Most pedig következzen a jó hír. Az alábbi tippekkel könnyebb lesz rendet tartani otthon, és nem fogjuk azt érezni, hogy az egész napos takarításnak semmi látszatja sincs.

Tartozom még egy töredelmes vallomással is: én bizony lusta vagyok. Viszont amióta megáldott az ég egy rendmániás férfiemberrel, a családi béke érdekében megembereltem magam. Lelkesen kerestem azokat az ötleteket, amik segítenek abban, hogy a takarítás ne legyen egy kínszenvedés számomra. Ezeket olvashatjátok alább. Nekem beváltak, gondoltam megosztom mindenkivel, hátha másnak is hasznos lehet.


Ha átmész egyik szobából a másikba, kapjál föl valamit, aminek a másik szobában van a helye és tedd oda!

Ez olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, mégis hatásos. Így nem kell feleslegesen ide-oda rohangálni a lakásban a cuccokkal, mégis a nap végére minden a helyére kerül. Példa: Amikor kiviszed a pelenkát a kukába, nézz körül, mit vihetnél még ki. Ha pedig már kint vagy, gondold meg, kell-e bentre valami, ami itt található. Pár nap alatt megszokja az ember (lánya), hogy ilyen szemmel nézzen körül a lakásban, és rájössz, tényleg működik.

Az a csodálatos hetirend

Akik hasonlóan lusta Pató Pálok, mint én, azok tudják, a házimunka bizony nem szalad el, a mosatlan nagyon jól elvan a mosogatóban akár napokig is. Így viszont nem csak a rendetlenség nő, hanem amikor végül rászánjuk magunkat tényleg igazán sok mindent kéne elintézni rövid idő alatt.

Erre jó a heti illetve havirend. Számtechesek megszerkeszthetik Excelben, romantikus lelkűek megrajzolhatják szép színes papírra, és ki is csicsázhatják, lényeg, hogy szem előtt legyen. (Erről még később szót ejtek) Hétfőtől vasárnapig felírjuk egy sorba a hét napjait, majd alá négy hétnek megfelelő rubrikát alkotunk. Ezután gondoljuk végig, melyek azok a munkák, melyeket heti, vagy havi rendszerességgel el kell végeznünk. Ha ez megvan, akkor ezeket úgy osszuk el a rovatokba, hogy figyelembe vesszük az egyéb teendőinket is.

Például nekem a párom vasárnap biztos nem dolgozik, tehát ilyenkor vagy nagybevásárlás, vagy rokonok/vendégek, így erre a napra én nem írtam semmit. Szerdán és csütörtökön munkám van estére, ezekre, a napokra apróbb házimunkák jutnak, a Tv és a dohányzóasztal portalanítása, rendberakása, ilyesmi. Kedden és szombaton porszívózás, felmosás a program.

Fontos, hogy szakítsunk időt magunkra is, nekem fel van írva a manikűr/pedikűr, és a szemöldökszedés is. De lehet egy nap, amikor leülünk olvasni egy kicsit, vagy egyéb számunkra kellemes elfoglaltságot csinálunk.

Ne hagyd félbe!

Tudom, tudom, gyerek mellett ez néha lehetetlen, de próbáld meg. Áztasd be, rakd a helyére, ha nem kell, ha ráérsz, készítsd elő. Ezzel is időt spórolsz, ami fontos szempont.

A Tábla

Tescóban, Auchanban, vagy bármelyik hobbiboltban beszerezhető, párszáz forintos parafa tábláról beszélek. Erre kirakhatod a hetirendet, ami így mindig szem előtt lesz.

Legyen rajta mindig némi Post-it, vagy egyéb papír, amire felírhatod, mi kell a háztartásodba. Lehet, hogy mosogatás közben eszedben van még, hogy kéne venni dörzsiszivacsot, de mire eljutsz a boltba, ez az információ könnyen törlődik a memóriából. Főleg, ha nem túl gyakran használatos holmiról van szó. Itt is érvényes az ősi mondás: akinek nincs esze, legyen notesze. A papírt pedig vidd magaddal, ha vásárolni mész.

És még egy dologra használhatod: irkálhatsz aranyos üzeneteket a Kedvesnek. Hidd el, jó érzés hazaérve valami kedveset olvasni. Legalábbis az én párom szereti, első dolga, hogy elolvassa, utána rakja csak le a cuccait. De ez már eléggé eltér a témától. Remélem kedvet kaptatok egy jó kis rendrakáshoz, és több időtök lesz magatokra, és a családra is.

Moira
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek