SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél szülinapot ünnepel

2008. április 21., hétfő 08:00

Abigél tegnap ünnepelte feledik születésnapját, és ez a tény egyszerűen hihetetlen. Mielőtt gyerekem volt, azt gondoltam, a ’hogy szalad az idő’ és a ’milyen nagyok már a gyerekek’ mondatok csak a gyerekhez tartozó közhelyszótár részei, de most már látom, közhelyes, vagy nem, én sem tudok másról beszámolni, minthogy az idő tényleg rohan. De ez természetes is, hiszen előtte az idő múlása abból állt, hogy nyárból ősz lett, most viszont napról napra szembesít egy örökké változó és növekvő valami azzal, hogy mennyi idő is telt már el, mióta ő megszületett. Jelen esetben hat hónap. Barátainknak nemrég kisbabája született, én pedig a bébit csodálva egészen biztos voltam benne, hogy Abigél soha, de soha nem volt ilyen kicsi, és soha nem maradt ott, ahova éppen leraktam.


A hat hónap egyféle nagykorúságot is jelent a kisbabáknál, úgy érzem, Abigél már nem tekinthető csecsemőnek. Fél éve sok mindenre feljogosítja, például ugye arra, hogy szilárd kaját egyen. Bár pár hete már eszeget egy kis almát, ráadásul meglehetősen lelkesen, így úgy gondolom, megérett rá az idő, hogy az összetettebb ízek világába is bepillantást nyerjen, így jövő héttőn délben zöldséget is kap, aztán majd meglátjuk, tetszik-e neki.

Aztán ott vannak a mindenféle babafoglalkozások, amelyek látogatása többnyire féléves kornál kezdődik. Nem vagyok nagy híve a babafejlesztésnek, de annyira meg magabiztos sem vagyok, hogy elhiggyem, én egyedül aztán mindent biztosítani tudok a gyerekem számára. Így aztán Abigél feledik születésnapját egy Tücsökzene foglalkozással ünnepeltük, az ő hatalmas örömére.

Nem tudtam, fog-e neki tetszeni, de nagyon boldog volt, szerencsére az előadott dalok és versek többségét ismertem, így főleg kettőnk közötti közös játék volt neki az egész, a kezébe adott hangszerektől pedig szinte extázisba jött. Úgy rázta a csörgődobot, mintha más nem is létezne a világon, ráadásul amennyire megveti mostanában a felnőtteket, annyira imádja és csodálja a babákat, ezért kortársai külön öröm forrását biztosították.

Hat hónapos korára való tekintettel lecseréltük a babakocsi mózeskosarát is, nagylányos-ülősre, bár ez egyelőre nem aratott nála osztatlan sikert. A mózest azonban kinőtte, és különben is úgy gondoltam, kell neki az ülős kocsi, hadd nézegessen, ő viszont úgy gondolta, nem nézegetni akar, hanem aludni, azt pedig a kényelmes mózesben jobban tudott. Sétálni ugyanis a mai napig mindig alvásidőben megyünk, így általában ahogy kilépünk az ajtón, három percen belül alszik. Lehet, hogy ezen a szokáson változtatni kellene, nem tudom.

És a történethez hozzátartozik, hogy Abigél maga is megünnepelte a feledik születésnapját, méghozzá úgy, hogy a héten háromszor (háromszor!) átaludta az éjszakát. Ilyet eddig még csak egyszer csinált, de akkor két oltást kapott egyszerre, ami nagyon kiütötte, így az nem is számít igazi átalvásnak. Hát igen, ha közhellyel kezdtük, zárjuk is azzal, Abigél egyszerűen már nagylány.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.22 07:32:07gusztika

  Pöttön,  írj nyugodtan, hátha találunk valami trükköt, hogy a gyerkőc kanalazzon, de lehet, hogy csak pici szünet kell, megnyugodsz, és mást fogsz felé sugározni, ezért nagyobb bizalma lesz a péphez.  gesztenye pont guszti kukac gmail pont com

 • 2008.04.22 09:52:04Maja Papaya

  OFF

  Subbantósdi, bocs, de magas labda: "...és elég jó írókám van, olvasni is elég folyékonyan tudok és ráadásúl még..."  A ráadásul, sulykol, felgyorsul és társai rövidek. Lehet, hogy ha másztál volna, tökéletes lenne a jó írókád? :P

 • 2008.04.22 10:08:29katakarika

  Csatlakozom a félévesek klubjához! Mormi picit megnyugtatott, mert a mózest már mi is jó ideje lecseréltük. Természetesen nem az ülést erőltetve, hiszen a sportrész szinte vízszintesik dönthető, a kocsira kattintható babaülés pedig nekünk jó szolgálatot tesz.

  Szerintetek mikor kell izgulni, mikortól kellene egy babának biztonsággal forogni ide-oda?

  Én úgy gondolom, ha nem is próbálkozik így fél éves kora körül az probléma, de nem merem mondani az unokatesómnak, akinek ennyi idős a babája, mint nekem. Csak legyintenek, hogy kis lusta, de a két baba között kínosan szembeötlő a különbség. Persze rettegek a bezzegezéstől...

 • 2008.04.22 10:09:19katakarika

  az a k az g jajj!

 • 2008.04.22 14:46:22cozumel

  Katakarika  Fel eves kor korul mar kellene igencsak....persze nem biztos, hogy baj van, ha nem forog meg a baba, de HA VAN, akkor jobb minnel elobb korrigalni (annal kevesebb kezeles kell, annal kevesbe hosszu, annal kevesbe fajdalmas blablabla)  Probald vhogy igy beadagolni, talan nem harapjak le a fejed.....

 • 2008.04.22 15:40:40Subbantósdi

  katakarika: én megnézetném, a lányomnál is ekkor kezdtem el gyanakodni, mikor hat hónaposan kezdett megfordulni csak, hogy vajon nem késő ez?

  Van egy átlag, aminek utána lehet nézni, hogy mikor kell ezt vagy azt kell csinálni, én azt mondom, hogy ezt nem kell napra pontosan betartani, de ha mondjuk már két hónapnál nagyobb az eltérés, akkor nem árt megnézetni a babát, illetve ha egy fázis sokáig tart, és nincs újabb mozgásforma váltás, mert olyan is lehet, hogy egy ideig normális ütemben fejlődik, aztán lassúl le, mondjuk egy éves kor után és ez jelezhet valamit, akár mozgásszervi, akár másfajta gondot, de erre van a neurológia, hogy ezt megállapítsa, addig nem kell parázni, amíg ott nem nézik meg.

  A lányom meg nagy általánosságban amúgy kicsit lustábbak, kényelmesebbek, főleg, ha a családban is volt erre példa, a fiúk - hiába is, felnőttként is - aktívabbak. :o)

 • 2008.04.22 16:08:44marcangoló

  Jé, én eddig mindig úgy tudtam, hogy a lányok csinálnak árnyalatnyit korábban mindent a mozgásfejlődésben...

 • 2008.04.22 16:20:05rnagy8

  Marcangoló, vagy csak nem figyeltünk elég jóóól az iskolában??????

 • 2008.04.22 16:20:47marcangoló

  Nem tudom, én pl. sokat másztam... Akkor lehet, hgoy az a baj.

 • 2008.04.22 16:27:37cozumel

  Subi  Mar ne haragudj, de ekkora csusztatast, hogy a fiuk/ferfiak aktivabbak, hat nem tom mi kellett ahhoz, hogy ez kiessen a szadon.....  Felnottben is, gyerekben is van aktiv/lusta mindket nemnel, en nem altalanositanek, de ha megis, akkor nezzunk mar szet meg ma is a haztartasok zomeben, hogy kinek a segge van a kanapen, es ki kevergeti a vacsorat, mikozben a masik karjan egy gyerek csucsul....

 • 2008.04.22 16:36:49begyszli

  ....és a fiúk később lesznek szobatiszták:) A másik poszt lejárt, úgy gondoltam áthozom a témát:)))

 • 2008.04.22 16:55:31Subbantósdi

  Nagy általánosságban beszéltem, kiemelve, hogy vannak családi sajátosságok.

  Amúgy az aktivitást lehet, tényleg félreérthetően adtam elő, de tény, hogy valahogy úgy lettünk kitalálva, ahogy lejöttünk a fáról, hogy a fizikai munkát a férfiak csinálják inkább, nem a nők és ebben általában van nagyobb fizikai aktivitás.

  De persze van sok szellemi területen működő férfi és fizikaibb munkát végző nő is.

  Amúgy igaz, a nők többet bírnak, mert a munka mellett a gyerekek is ott vannak Nekik, nagyrészt, ezért valóban aktívabbnak kell lenniük, ez is egyfajta aktivitás.

  Én meg úgy tudtam, hogy a vékonyabb gyerekek, így általában a kislányok csinálnak mindent hamarabb és mégsem, inkább kell, hogy már elérjen bizonyos súlyt és nagyságot, a vékonyság sokszor pedig inkább a lányokra vall, több nagyobb súlyú fiú születik és hamarabb is gyarapszik, ebből következik, ahogy látom, körülöttem, hogy a fiúk inkább elindulnak hamarabb.

  Ez van, mindenkinek szabad véleménynyílvánítási joga van ebben a kérdésben, tapasztalatai alapján, szerintem.

 • 2008.04.22 16:56:40Subbantósdi

  Szerintem az a baj, hogyha egy gyerek egyáltalán nem tud megtanulni járni, a mozgásformák fejlődése során, és erről aztán sajnos "papírja" is lesz, hogy miért.

 • 2008.04.22 17:14:44cozumel

  Begyszli  Nalunk az egy fiu/egy lanybol ez igy tortent, ugyhogy biztos igaz.

 • 2008.04.22 17:20:40reformanyu

  Beni fiam mindent később csinál, mint az átlag, egyszerűen semmit nem csinál addig, amíg nem megy alapból jól. 8 hónaposan kezdett ülni, 14 hónaposan állt, és csak 18 hónaposan kezdett el járni, de mindent úgy, mintha egész életében azt csinálta volna... Mi nem aggódtunk különösebben, mert profi módon mászott, csak kivártunk. Most ugyanezt csinálja a beszéddel. Már két éves elmúlt, csak néhány szót használ, de mivel mindent ért, és a saját módján remekül kommunikál, itt sem aggódunk. Lehet, hogy csak három éves kora után kezd el beszélni, de akkor mondatokban :)

 • 2008.04.22 17:24:37begyszli

  Subbantósdi, én csak vicceltem a szobatisztasággal, egy másik posztról jött a képben...

  Viszont azt én is úgy tudom, hogy a fiúk az "éretlenebbek". Pl. korababáknál nagyobb az esélye a lányoknak. Általában tényleg a lányok lesznek hamarabb szobatiszták és hát kamaszodni is ők kezdenek el hamarabb.

  Ettől függetlenül ha az a kisgyerek akiről szó van tényleg nem csinál semmit, én is megmutatnám. Bár nem értem, hogy a védőnő és a körzeti gyermekorvos miért nem szól ilyen esetben a szülőnek?

 • 2008.04.22 17:51:37cozumel

  "de tény, hogy valahogy úgy lettünk kitalálva, ahogy lejöttünk a fáról, hogy a fizikai munkát a férfiak csinálják inkább, nem a nők és ebben általában van nagyobb fizikai aktivitás."  Ez a baromi nagy tevedes....

  lejottunk a farol, es amennyiben a gyujtogetes fizikai munka, ugy mindket nem egyenlo aranyban vegzett fizikai munkat...  Ezen alapul az egesz "regen a nok nem dolgoztak" kapitalis csusztatas is, mert a nok mindigis dolgoztak, akkor is, amikor eppen bejelentett munkahelyuk nem volt, es akkor is, amikor ezert fizetest nem kaptak...

 • 2008.04.22 19:38:45cozumel

  Okoska  Ha az aktivitasi szint es a tesztoszteron szint kozott barmilyen korrelacio van, akkor elfogadom :D:D:D

 • 2008.04.22 19:40:07cozumel

  Amugy bookline-nak koszonet, a konyv itt figyel a polcomon mar nehany hete, de ha azt hiszed, hogy volt idom elkezdeni... • 2008.04.22 20:18:40katakarika

  Amikor megszülettek a jelenlegi kis "félévesek" örültem, hogy az egyik fiú, a másik lány. Így aztán minden hasonlítgatásnál lehet szajkózni: bezzeg a fiúk! hát még a lányok!

  Az a vicces, hogy minden ilyen jellegű okosságnak elhangzik a fordítottja. Azt azonban nem értem meg, hogy lehet egy féléves lusta. Ilyen nincs. Lusta lehet egy felnőtt vagy egy kamasz. • 2008.04.22 20:32:51cozumel

  Okoska  Hat, tapasztalata az tuti van, nem mai roka:-)

  En csipem Ranschburgot, de azert nem gondolom, hogy minden kijelentesere bologatnom kellene...  Figyeld meg a gyerekeket a jatszoteren, hat, nehez lenne megmondani, hogy kik az aktivabbak, mert ugyanugy futkarozik, maszik, csuszik, hintazik mindket nem kepviseloje.

 • 2008.04.22 22:21:37Rozina

  hozzátáplálós küszködőknek:

  Első gyerekem félévesen kezdett enni gyümölcsöt majd főzeléket. Másodiknál ugyanezt vártuk, de ő semmit nem volt hajlandó elfogadni. Próbáltam kanálból, pohárból, az ujjamról, cumisüvegből stb. A felkínált étkek is változatosak voltak, kínomban már a csokit is megpróbáltam. Erőszak sem volt, pár hét szünet után jött az újabb kísérlet. addig paráztam, amíg összeakadtunk egy jó fej fiatal gyerekdokival, aki azt mondta, hogy a kölöknek joga van az anyatejhez 2 éves koráig és abban minden benne van. .. Kb. egyévesen lett egyik napról a másikra szinte mindenevő. (neki volt az első szava a cic = cici)

 • 2008.04.22 22:24:38Rozina

  nem forgósoknak:

  Harmadik kölök a héten lesz 7 hónapos és nem forog. Ma voltunk Dévény Anna tornán (az ötlet a porontyról jött). Megnyugtatott, hogy mindent rendben talál. Voltunk ortopédián is, ott is minden OK. Amúgy a csaj igazi kis Buddha, olyan bölcsen és nyugodtan szemlélődő :)

 • 2008.04.23 07:02:40Subbantósdi

  Rozina: jól tetted azért, hogy megnézetted a lányodat. :o)

 • 2008.04.23 07:50:13katakarika

  Bár más a tapasztalatom, de olvasom, hogy félévesen még talán nem probléma a "nemforgás".

  Valami megnyugtatás-félét szeretnék, ahogy Rozinát is megnyugtatták a tornán, ortopédián.

  De, hogy rálegyint a család, hogy "kis lusta", az nem egy felelős magatartás. Beledumálni meg nem akarok, bár hülyén hangzik, hogy az ő dolguk.

 • 2008.04.23 08:00:54Yuki

  Gekko védelmében: mi 10-11 éve hordtunk oda egy autista hiperaktív kisfiút. Mi akkor egyértelműen úgy láttuk, hogy hasznára váltak a foglalkozások, sokat fejlődött, ügyesedett. Azóta elköltöztek, gondolom, a szakember gárda is kicserélődött, tehát nem tudom, hol állnak most. Egyébként én sem értem, mi értelme egy ép gyereket fejlesztőbe hordani. Annyi játszóház meg szórakoztató program van.

 • 2008.04.23 09:34:23marcangoló

  Ha nem érted, azt megértem, mert én sem értem, de itt az állítólagos válasz:

  www.gekkonet.hu/forum/viewtopic.php?f=47&t=998

 • 2008.04.23 09:53:04Subbantósdi

  Én egyetértek ezzel a linkkel.

  www.tunyogi.hu illetve

  www.koraifejleszto.hu/index.php?ln=hu&p=text&id=3&m=1000

  Ezt a két linket ajánlom, de inkább akkor, hogyha ténylegesen úgy tűnik, valami féle fogyatékosságról van szó, nem csak arról, hogy egy baba későn érik, mert uram bocsá', mi is jópáran későn értünk, még akkor, mikor ezzel nem foglalkozott senki, sem intézmény, sem szakemberek, sem senki és nem lett ebből általában semmi gond.

  Egyébként, szintén, mert utánajártam, néztem, és kérdezősködtem, a pszichológusok is azt mondják, kivéve pár nagyon látható jelet, amit már akár a szülő is észrevesz és akár már születés után megállapítható, három éves korig felelősséggel nem merik a szakemberek sem állítani, hogy valaki fogyatékos, ilyen-olyan erősségben vagy egyszerűen pl. autista.

  Ezért is van az, hogy pl. pszichológus és logopédus is inkább már három éves kor körül szokott, kirívó és nagyon durva eseteket leszámítva, először foglalkozni a babákkal, addig van egy várakozó időszak, mert igenis, nem egyforma sebességgel érnek a gyerekek és ebben benne van a genetikai összetevő is, mert lehet, hogy apuka, anyuka vagy akár mindkettő vagy akár nagyszülőknél is vannak késések, akkor meg miért is csodálkozunk?

  Én ismerek egy lányt, lassan negyven éves, kitűnően tud németül, külkeres és évek óta már Németországban él, oda ment feleségül egy helyi némethez, ráadásúl csak úgy fordítást vállal bírósági és rendőrségi ügyekben, és - láss csodát - csak két évesen kezdett el járni, na akkor hol is van az, hogy ezek a megkésettségek később is kihatnak és tanulási problémák jönnek?

  A férjem meg éveken keresztül, nem volt rossz élménye, sőt vitték sokszor családtagok fürdőbe, félt a víztő, ma meg nem lehet kirobbantani, még nálam is "halabb", pedig én született sellő vagyok :o), ha pl. strandolásról van szó.

  Egyébként meg minden gyerek előbb-utóbb szobatiszta lesz, megtanul beszélni, önállóan enni, inni (pohárból), öltözni vagy akár már a későbbi dolgokat (rajz, írás, olvasás, számolás), csak az intézmények stresszelik a szülőket és egymást is stresszelik a szülők, mikor dicsekednek, hogy az én gyerekem már ezt és azt ekkor és akkor tudta, ezzel földig alázzák sok anyukatársukat. Én már ezek elől kitérek, mert nem hiszem, hogy ilyeneknek fel kel ülni és mivel más indokot, helyhiány miatt nem tudnak találni, találják ki az intézmények, hogy miért is nem akarnak több gyereket felvenni, ez van, kevés a fejpénz, zárnak be és nem épülnek új intézmények olyan helyeken, ahol pl. lakóparkok meg igen sok fiatal szülővel és gyerekkel.

  Szóval erről ennyit, lehet vitatkozni, de ezt több ismerősömmel együtt vallom és hát az a helyzet, hogy szólásszabadság van, nem?

 • 2008.04.23 10:03:27Hűbele

  "Én ismerek egy lányt, lassan negyven éves, kitűnően tud németül, külkeres és évek óta már Németországban él, oda ment feleségül egy helyi némethez, ráadásúl csak úgy fordítást vállal bírósági és rendőrségi ügyekben, és - láss csodát - csak két évesen kezdett el járni, na akkor hol is van az, hogy ezek a megkésettségek később is kihatnak és tanulási problémák jönnek?"  Azt ugye te sem gondolog komolyan, hogy attól, mert van valamire ellenpélda, attól még ne létezne?

 • 2008.04.23 10:06:01Subbantósdi

  bocs az elgépelésekért, a lényeg, hogy bár a világ a versenyeztetés, a tülekedés (könyököléssel egybekötve), állandó méricskélés, összehasonlítás és ilyen-olyan külföldi divatos trendek átvételéről szól, amit aztán mindig egy újabb ír felül és aztán megint egy újabb, mi meg mindig fáziskéséssel, ahogy a ruhadivatot is, követjük őket, nekünk észnél kéne lenni és arra gondolni, hogy anyáinkat, nagyanyáinkat, dédanyáinkat a kutya nem stresszelte és mégis valahogy mi, a szüleink, stb, felnőttek és akár közhelyesen élve "felépítették ezt az országot", anélkül, hogy néztük volna-e, hogy most akkor 11 hósan jár-e már a gyerek önállóan, vagy 15 hósan, vagy 18 hósan, vagy csak 24 hósan?

  Szerintem ezek a korosztályok nem is nagyon értik ezt a hisztériát, és igazuk van, majd lecseng ez a butaság, itt sajnos sok bolondság lett beengedve a kilencvenes évektől, aztán lassan majd visszavesznek a dolgokból...csak ki kell várni...

  Ahogy a védőnőm még tavaly azt mondta, hogy hát jó, hogyha a gyerek három évesen szobatiszta, most meg már azt mondja, semmi gond, ha ez négy évesen jön el és amúgy úgy néz ki, ezt még jobban ki fogják a szakemberek tolni.

  A beszéddel detto, két-három éves kor között legyen pár szó és mondat aztán annyi, ha nincs, akkor meg lehet, hogy egyszerre jön majd ki minden tudomány 3 évesen.

  Hangsúlyozom, nem saját kútfő, ezt nekem védőnő mondja. Lehet ezzel vitatkozni, egyik ezt mondja, a másik meg mást, de ha így állunk a dolgokhoz, itt mindenki - ha akar és olyan természet, vagy valami baja van a világga és akkor másba is jó belerúgni-szindróma van - találhat olyat, amibe bele lehet kötni és nyomatni a saját igazságot és lehurrogni, ha valaki más véleményen van, mert az ember már csak ilyen gyarló.

  Ex kategória nem szabad szerintem semmit sem mondani pro és kontra, mert felnőttként is annyira különbözőek vagyunk, miért is kéne gyerekként prototipusként olyan egyformának lennünk, mint a Star Wars fehér birodalmi egyenruhás katonáinak? :o)

 • 2008.04.23 10:08:31Subbantósdi

  Hübele: nem gondolom, de nem is szabad rögtön abba a túlzásba esni, itt látok erre erős hajlamot, a Poronty-on, meg a fejlesztőknél, stb., hogy akkor már rögtön negatívat kiáltsunk.

  A mérlegnek két nyelve van, úgy érzem...

 • 2008.04.23 10:11:07Subbantósdi

  Aztán meg vannak olyan betegségek, genetikai jellegűek is akár, amelyek sokáig nem is jelennek meg, mint tudjuk, szóval nem az van, hogy nem vette észre a szülő vagy szakember, mert egyszerűen nem is lehetett észrevenni, csak egyszer valamitől beindulnak.

  Én pl. hallottam ilyet, hogy valaki teljesen nyitott, barátságos, jól fejlődő, egészséges, nevetős kisbaba volt, és nyugodt természete is volt, de ezt általában nem szokták kórosnak venni, aztán jött egy geller és utána mindent kezdett a kisgyerekben visszafejlődni, amit addig nyújtott és kiderült három évesen, hogy bizony autista.

 • 2008.04.23 10:22:56Subbantósdi

  Yuki: egyetértek.

  Mielőtt én időpontot egyeztettem volna a GEKKO-sokkal, átnéztem a weblapjukat és nekem úgy tűnt, hogy mostmár inkább alapvetően egészséges gyerekekkel foglalkoznak, de lehet, hogy tévedek, hiszen eleve nem olyan problémával fordultam oda, ami azt vonta volna maga után, hogy már mint egy fogyatékos gyerekkel bíró szülővel, foglalkoztak volna velem, a kérdéseikből itélve.

  És azok a játékok, meg a helyszín is egészséges gyerekekre voltak kitalálva és a tanácsokat is így kaptam, hogy egészségeses gyerekekre voltak ezek szabva.

  A Korai Fejlesztőnél van olyan, hogy direkt Dawn-kórosokra vannak specializálva, van ilyen kirendeltségük Zuglóban, de hogy a GEKKO-nál ez hogy van, azt nem tudom.

  Viszont van egy olyan hely, Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház,

  www.tunyogi.hu

  itt a weblapon és a telefonos beszélgetés során is azt vettem le, hogy foglalkoznak bizony fogyatékos gyerekekkel.

  Ilyennek hallottam még a Gézengúz Alapítványt is.

 • 2008.04.23 10:28:48Subbantósdi

  Jártam még egy un. Szebben Szeretnék Járni Egyesületnél is, oda többször is mentünk, heti egy órás foglalkozásra, itt kedvesek voltak velünk és szerintem jó tanácsokkal is láttak el minket, ajánlottak könyvet is, Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem! címmel.

  A könyvben is vannak jó ötletek, de azért egy kicsit már ez is olyan fejlesztős-hangulatú, tehát nem kell mindent belőle szentírásként venni, azt gondolom.

  Egyébként ott meg azt hallottam, hogy a mostani álláspont szerint, és ez elég sokszor változik, most éppen az van, hogy a nagyátlagnál elég, ha fiú, hogyha két és fél éves kora után kezd el beszélni, lánynál két év.

  Na máshol ez meg másfél és két év.

  És ez állandóan változik, na ezért nem szabad itt parázni, mert egyik helyen ezt hallod, a másik helyen azt, aztán meg összezavarodsz és már nem tudod, mit is gondolj és ez zavart okozhat a gyerekeddel való meghitt kapcsolatodban is.

  Azt meg végsőképp nem szabad engedni és odáig elmenni. • 2008.04.23 10:34:52marcangoló

  Subbantósdi, oké, amit mondasz, csak éppen a dédanyáink idejében a koraszülött babák nagy része meghalt, a sérült gyerekeket eldugták intézetbe, és ellátták, de nem fejlesztették őket. Honnan veszed, hogy a pszichológusok nem foglalkoznak a gyerekekkel 3 éves kor előtt? És akkor a nevelési tanácsadókban dolgozó szakemberek, meg a korai fejlesztősök mit csinálnak? Egyébként meg ha ők nem is (?), a gyógytornászok, gyógypedagógusok, konduktorok simán dolgoznak a gyerekekkel 3 éves kor előtt is. Én sem értek egyet az egészséges gyerekek korai tanítgatásával, de azért meg kell mondanom, nem csak a nagyon súlyos problémák fedezhetők fel 3 éves kor előtt (úgy érzem, van erre rálátásom, mert hiszen azzal foglalkozom, hgoy a legkorábbi időpontban kiszűrjem az eltéréseket). A mozgásfejlődés azért nagyon fontos támpont, mert a csecsemőknél, kisgyerekeknél a mozgás és az értelmi fejlődés szorosan együtt jár, és a beszéd előtti időszakban ennek a megfigyelésével vonhatunk le következtetéseket a gyerek értelmi állapotára vonatkozóan is. (Meg mondjuk a szociális képességekből.)

  Érzem, mi bajod van, csak éppen nem értek egyet azzal, amit mondasz. Te most egy kalap alá veszed az egészséges, és a kicsit problémás gyerekek korai fejlesztését, ami azért egész más tészta. Nyilván van spontán érés és változás, csak nem tudom, magadra vennéd-e annak a terhét, ha a szakemberek javaslata ellenére nem viszed fejlesztésre a gyereked, és ebből később problémái lesznek? Fura dolog, hogy ha egy gyerekkel kapcsolatban a szakemberek egybehangzóan azt mondják, hogy kicsit lemaradt, és a szülő összeesküvést sejtve a háttérben, inkább azt választja, hogy megvárja a spontán érést, mert van egy ismerőse, aki.... Nekem is van olyan ismerősöm, aki 7 hónapra született, aztán mégis kétdiplomás és vadászrepülő pilóta. És van egy csomó "ismerősöm", aki 7 hónapra született, és most egy gyerekotthonban vegetál, és olyan is, akit ugyanazzal az alapproblémával számos fejlesztő helyre elhordtak, és 6 évesen kezdte a sulit. A baj az, hogy nem tudhatod, hogy a te gyereked behozza -e magától a lemaradást, csak akkor, amikor már látszik, hogy nem. Csakhogy azok a képességek, amik a késő területen alapulnak, szintén nem fejlődnek, így a lemaradás csak fokozódik. Van számos ingyenes hely, nem kell bedőlni annak, hogy ha egy fejlesztő központ szemérmetlenül sok pénzt kér. Az nem azért van, mert az annyival jobb.

  Nem azt mondom, hogy a szakma tökéletes, és nem azt, hogy nincsenek kóklerek, vagy hogy könnyű a szülő dolga a választásban. De en bloc megkérdőjelezni a korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberek jóhiszeműségét, elhivatottságát és szakmai tisztességét, és azt feltételezni, hogy azért dolgoznak, hogy szegény gyerekekből klónokat képezzenek, hát az azért, hogy is mondjam szépen, elég durva.

 • 2008.04.23 10:39:05gusztika

  2008.04.23 10:08:31 Subbantósdi  Ebből megint vita lesz, mert személyes érintettséged is van benne, és nem tudom miért, de valahogy folyton belefutsz az ilyen hirigelős csatákba.  Én sose éreztem, hogy a Porontyon menne a vészmadárkodás. Örülök, hogy wish és Marcangoló válaszol az aggódó anyukák kérdésére, a múltkor wish írt egy kis összefoglalót a mérföldkövekről is az egyik hozzászólásában. Ha valami gebaszt érez az anyuka, inkább mutassa meg azt a gyereket szakembernek, mert náluk már a 2 hónapos csúszás is sok (ezen az időfaktoron is volt már itt vita). Szakember mondja ki azt, hogy a gyerek szemlélődő típusú és agyban dolgozik, ne a szomszéd Mari néni.

 • 2008.04.23 10:42:16marcangoló

  Gusztika, nagyon nem szeretnék ebből vitát, próbálok is olyan óvatosan fogalmazni, amennyire képes vagyok. Mit mondjak, a fentiekből is látszik, hogy mennyire nem könnyű eligazodni egy szülőnek a mozgás- és egyéb fejlesztős helyek útvesztőjében. És most már tényleg nagyon el kéne gondolkodni a szakembereknek azon, hogy átlátható rendszer alakuljon ki. Csak éppen mindig vannak akik a zavarosban szeretnek halászni...

 • 2008.04.23 10:48:18marcangoló

  Én úgy vagyok, hogy nikább egy kis "felesleges" fejlesztés, mint hogy utólag verje az ember a fejét a falba... De én biztos érdekelt vagyok, azér' mondom.

  Szakmailag meg azért mondom, mert (ezt már wish is sokszor írta), az egyes képességek kialakulásának van egy szenzitív időszaka, amikor könnyen kialakul, amikor "meg szokott" jelenni (mint pl. járásnál a 1-1,5 éves kor). Ha ekkor nem indul be egy gyerek, akkor könnyen lehet, hogy gond van a háttérben, ahogy az is elképzelhető, hogy egyszer csak elkezd járni, és sokkal szebben, esések, hibák nélkül fog elindulni, nem úgy, mint azok, akik egy évesen kezdik. Bízhatunk ebben, de nem lehetünk biztosak benne.

 • 2008.04.23 10:49:18wish73

  gekko foglalkozik egészséges és sérült gyerekekkel is. gondolom, azért csúszott át az egészségesek irányába a dolog, mert ott nagyobb a fizetőképes kereslet, és náluk lehet jönni a sohasem lehet elég korán kezdeni c. dologgal.nekem is van munkám egy hasonló struktúrájú helyen, én megmondtam a főnökömnek, h egészséges csecsemőket hozzám ne osszon be, mert nem tudok azonosulni a feladattal. egy ovisnál már ok, mert az iskolára sajnos sok oviban nem történik meg az a fajta előkészítés, amit a suliban már alapként elvárnak. a tunyogi alavetően halmozottan sérültekkel foglalkozik, nála nincs olyan állapot, eredet, amire azt mondani, h na, azt már nem. a gézengúz alapvetően oxigénhiányos állapotokból eredő kp-i idegrendszeri sérültekkel foglalkozik.

  szobatiszatságot túlbeszéltük a másik topikon. a beszéddel kapcsolatosan a szakma nem lett türelmesebb. változatlanul az az "elvárás", hogy 1 évesen kezdjenek megjelenni egyszótagú szavak, 2 évesen pedig már legyen vmi beszédhez hasonlító formája. ez nem mondatokban való folymaatos beszédet jelent, hanem, h legyen igénye verbális kifejezésre. és azt a környezete is megértse. 3 éves korra pedig igenis valódi besédet kell produkálni. persze van, ki 2 éves korában kezd el szótagokat mondani, de, ha minden ok, ő behozza a lemaradást. ha nem, akkor megkésett beszédfejlődésről beszélünk, ami fejlesztést, indítást igényel. folyt. köv.

 • 2008.04.23 11:02:21Nilüfer

  Subbantósdi, furcsa egy nő vagy te.  Ha jól emlékszem, egykor te panaszoltad el, hogy a kislányod nem jár, nem kanalaz, stb.

  Akkor nagy nehezen meggyőztek/ -tünk/, hogy vidd már el valahova.

  Kiderült, ráfér a fejlesztés/ ha jól emlékszem/  Most meg nem értem megint az a baj, hogy fejlesztést javasolnak? vagy mi??  Most akkor azt sem értem, szerinted a kislányod csak visszahúzódó művészlélek, és felesleges volt elvinni szakemberekhez? vagy magát a fejlesztést, mint szakmát tartod feleslegesnek, Vagy az aggódást? / Bár eleinte te is aggódtál/

  Vagy bagatellizálod a gyereked baját..már ha van neki egyáltalán?

  Szerintem itt arról van szó, hogy vannak:  1. egészséges gyerekek.Nekik nem kell fejlesztés  2. kissé lemaradt gyerekek.Nekik kell a fejlesztés  3. beteg gyerekek. Nekik kell a fejlesztés, és a szükséges gyógyítás.  A kivárás meg a türelem..háááát, csodára lehet várni, türelmesnek is kell lenni.De ha pl. egy kétéves gyerek nem beszél, ÉS nem is ért dolgokat, ott nem várnék, ha CSAK nem beszél, de mindent megért, adekvátan cselekszik, van minmikája, gesztusa, és megérteti magát, elgondolkodnék némi motíváló fejlesztésen,ha egyik sem, rohannék vele mindenhova.Sőt, már SOKKAL KORÁBBAN rohannék, mint két év.

  SZERINTEM:)  És Szerintem: inkább vinném kétszer feleslegesen, mint egyszer későn.

 • 2008.04.23 11:18:38Subbantósdi

  Nilüfer:akkor félreértettél, már akkor sem éreztem, hogy nagy gond lenne, de megnézetni gondoltam, fejleszteni akkor sem akartam, de úgy nem akartam ezt a dolgot elvetni, hogy nem járok ott, csak hallomásból.

  Amúgy már nem zavarnak ezek a dolgok, hogy nem eszik önállóan, nem beszél, amúgy meg már lassan egy hónapja elindult, már akkor is lépegetett párat, mikor mentünk ilyen helyekre, úgyhogy már nem is azért mentünk, igazából.

  Persze, panaszol az ember, de inkább azért, mert akkor még felültem ennek a dolognak, amit írtam, hogy egymást stresszelik a kismamák és hát a szakemberek ilyen-olyan, sajnos még nem egységes véleményei is zavart okoznak, ebben egyetértek marcangoló-val, hogy rendet kéne tenni ebben a témában is, pont az ilyen helyzetek elkerülése miatt, és gondolom, én nem vagyok egyedi, lehetünk még jópáran ilyen cipőben ebben az országban, az Ő érdekükben is.

  Azt nem tartom feleslegesnek, hogy elmentünk pl. Neurológiára, vagy hogy mentünk két pszichológsnőhöz is, és beszéltem is velük általában a témáról, nem minden érintette a lányomat, és hogy láttuk a GEKKO-t, a Korai Fejlesztő Központot, ezt az egyesületet és még beszéltem pár hellyel, és voltunk is, most nem emlegetek még ilyet.

  Ezt szerettem volna, tisztán látni, hogy úgy alkossak véleményt, ne befolyásoljon megint a stresszeltetés, és hogy ne is fessék rám, hogy úgy nyilatkozom erről a témáról, hogy ott sem voltam egy helyen.

  Mert ott voltam és beszéltem erről-arról ezekkel az emberekkel.

  Lehet mondani, hogy a kiváncsiságomnak miért is tettem ki "prédára" a lányomat? Legfeljebb ezért lehet belekötni a dolgokba, de hát ilyen helyekre, mivel az alany Ő, nem én, ezért mégiscsak el kellett vinni, mutatóba.

  Nagyon jó érzés volt pl. hallani, hogy vannak olyan kislányok, akik kecsesen hátrahúzzák a kezüket igen sokáig, ezek nem szeretnek általában gyurmázni és homokozni sem, meg semmibe sem túrni, és ez lehet csak az oka, hogy nem eteti magát, de ezt kinövi, természetesen, ez nem fogyatékosság.

  Amúgy zsemlét már majszolgat, de azért még nem látom a szemében a "fényt", ilyen, ez van, kis infánsnő, aki szereti, ha kényeskedhet. :o)

  A kissé lemaradt "későn érő tipus"nál én azt a véleményt hallottam, egyöntetűen, hogy motiváció és gyerekközösség, semmi fejlesztést.

  Mert a gyerekek hatnak a legjobban egymásra.

  Eztán a szülő dolga, hogy ezirányban lépjen, ha tud, de nem volt ez a konzekvencia számomra nagyon meglepő, mert mindenki tudja, hogy közösségben fejlődni általában jobb, mint egyedül otthon, felnőttek között.

  Az meg tény, hogy az agynak össze kell érnie és csak akkor tud kifelé produkálni, ez van a finom és nagymotoros mozgásoknál és a beszédnél is. Ezek egymásra épülnek, be kell várniuk egymást, illetve van, hogy egy gyerek meglódul és minden egyszerre, van, hogy egyik elkezd fejlődni, aztán kicsit pihen és a másik rész indul el, na ez is egyéni, de ezek megtörténnek fejlesztés nélkül is.

  Ezt is pszichológustól hallottam, amúgy.

 • 2008.04.23 11:24:49Nilüfer

  na, akkor egytértünk: akinek kell a fejlesztés, annak kell a fejlesztés.A többi rizsa:)

  Az meg, hogy kell-e fejlesztés, megmondja a szakember, akihez el kell menni.  Az agy meg majdcsak összeérik..vagy esetleg nem:DDD  Én csak annyit tudok, botorság arra várni, hogy majd összeérik, mert mi van, ha nem..a többit ezzel kapcsolatban fentebb leírtam.

 • 2008.04.23 11:29:55Nilüfer

  Még egy utolsó gondolat: SZERINTEM semmiképp sem természetes, ha egy kisgyerek nem akarja megrágni, megkóstolni a dolgokat, akármennyire kishercegnő, mert ez együtt jár az evolúcióval, a törzsfejlődéssel, a túlélési ösztönnel, vagy a fene tudja, mivel.

  És ahhoz, hogy a maszatosságtól tertson, SZERINTEM el kell érnie egy szocializációs szintet,hallania, tanulnia kell arról, hogy mi az a kosz, meg maszat, de hangsúlyozom, az én gyerekeim és az unokám, hála Istennek nem voltak undorgósok, ez utóbbi eszmefutttaás csak a saját agyam szüleménye.

 • 2008.04.23 11:40:19Subbantósdi

  wish73:ezek alapján - a beszéddel kapcsolatban leírtál - nálunk gond egy szál sem. Sajnos eltúlzott dolgokat hallottam és olvastam, ezekkel nem értettem egyet, mert olyanokat is, hogy 5-10 szót mondjon is ki a gyerek már másfél évesen, konkrétan, ne szótagolva és két évesen ez már legyen 10-20 szó, utána meg 20-50 szó két és fél évesen.

  Ez azért durvának itélem, főleg, mert nem félreértés volt, hogy ennyit értsen meg, látszódjon, hogy felismeri a szót és tudja kötni valamihez, mert odalapoz, odanéz, nevet a hallatán vagy rámutat, hanem konkrétan mondja ki elejétől a végéig.

  Na nálunk inkább az odalapoz, odanéz és sokszor a ránevet működik, elég sok szónál, vannak ilyen direkt ilyeneket mutogató kis könyveink, Alexandra-s és Napraforgó Kiadó-s, de a Kisvakondos sorozatot is nézegetjük már, mesélgetve, és érdekes, már azokra is felkapja a fejét, amit még nem mondtam Neki, hogy ez meg új... na ennek meg örülök, hogy már ilyen különbséget is tesz, amúgy most a színeknél és formáknál, meg számoknál tartunk, mivel érdekli az óra, mint olyan, a számlapos, persze. És élőben jobban szeret mutogatni, mint egy könyben lévő lapon szereplő valamire, így pl. a szoba tárgyaira és a saját ruháira, ez van, van olyan gyerek, aki meg a lapokra szeret mutogatni, ha ott lát valamit és megkérjük, hogy mutassa meg. Én azt sem mondanám, hogy ez baj, sem annál a gyereknél, sem az én lányomnál.

  Érdeklődés, memória, felismerés és valamihez kötés és nem felismerés és erre felfigyelés az működik rendesen.

  És persze kifejezi, hogy mit akar, mi megértjük, ez a lényeg. Majd egyszer mondja, hogy "anya" meg "baba" stb.

 • 2008.04.23 11:46:28Subbantósdi

  Nilüfer: én is kotorásztam mindenben, amiben nem lehetett volna és mindent belekentem minden szőrömbe és testrészembe, tömtem a szájamba, amit lehetett. A férjem már később tette ezeket...ez elgondolkodtató.

  De mégis el tudok magamtól vonatkoztatni, amúgy elég fiús termszet voltam, játékokat érintően, nem szerettem lány ruhákat felvenni, lányos szineket, le kellett vágni a hajamat, mert akkor már zavart és téptem, ha csak, kicsit volt hosszú, stb.

  A lányom amúgy csak szereti, ha a szájába adogatják, aztán megfogdossa is a dolgokat, ha érdekli, meg a zsemlét is beletömi a szájába, de mégsem érez akkora örömöt, ez van, Neki ez nem egy élmény.

  Nekem az volt, Neki nem. :o)

  Pedig előtte kézzel-lábbal eszünk.... :o)

  De minden gyerek előbb-utóbb megtanul önállóan kézzel majd evőeszközökkel enni, ebben biztos vagyok. Nagyanyám is csak legyintett erre, pedig a kezei alatt azért anyám is felnőtt, meg én is, anyám meg ráadásul elég rosszevő volt világéletében, hogy majd háromévesen kedve lesz hozzá aztán kész. Engem ilyen légkör vesz körül, én nem is bánom ezt, családilag, amúgy anyósomék sem paráztatnak emiatt sem engem, sem férjemet.

  Nem koordinációs képességről vagy valamiféle nem tudjuk, honnan jövő fóbiáról van szó.

  Az biztos.

 • 2008.04.23 11:53:43Nilüfer

  Ok.Engem nem kell meggyőznöd..magadat meg úgy győzd, ahogy neked tetszik:)

  Az a lényeg, hogy a gyerek egészséges legyen:)

 • 2008.04.23 11:54:36Subbantósdi

  Nilüfer:Igaz. :o)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta