Hétvégi programok: a Föld Napja

A hétvége a Föld Napja jegyében zajlik Budapesten csakúgy, mint szinte az egész világon. Ennek leggigantikusabb eseménye várhatóan a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonulás lesz, ahol persze babakocsival, gördeszkával, görkorival, kendőben és kenguruban, családdal is tiszteletünket tehetjük, és jelezhetjük, hogy élhető városban szeretnénk lakni. A CM gondolt a gyerekekre is: délelőtt a Millenáris Velodromon tíztől bringasuli, melynek résztvevői között kisorsolnak három biciklit és sisakokat is. Ezzel egy időben a kicsiknek aszfaltrajzolás és gyurmázás. Aki inkább a látványt kedveli, az nézheti a bemutatókat: lesz gyerekverseny, felnőtt verseny és bringás akrobatika bemutató is.

Mielőtt csatlakozunk a felvonuláshoz, tölthetjük a délelőttöt a Gödör Klubban is. Itt a Cellux Csoport tart recycling játszóházat. A szokásos kacatokból és lim-lomokból most hangszereket varázsolnak, amikkel zenei aláfestést adhatnak a gyerekek Ruttkai Bori környezetbarát dalaihoz. A táncházban közben moldvai csángó körtáncokat, dunántúli ugróst, népi gyermekjátékokat tanít Szengyel István, zenél a Bivaly zenekar. Délután kettőtől zenés árnyjátékszínház. Az színházban „fellépő” gyerekek (és szüleik) alkotó énjük megtapasztalásán keresztül megélhetik érzéseiket, értékeiket. Az intenzív zenére figyelés és a zenére mozgás fölerősíti a játék hatását. Négytől Szalóki Ági a gyerekek kedvencével, Cipity Lőrinccel.

Aki inkább Budán maradna, annak a Kultúrkúria nyújt Föld napi programot, összekötve az ősi tavaszköszöntést a Föld ünnepével. Tizenegytől Agócs Gergő és a Hegedős együttes játszik magyar és erdélyi napcsalogató, virágköszöntő, tüzet-vizet hozó dallamokat, miközben megismertetik a gyerekeket a népi hangszerek különleges világával. Utána gyerektáncház, ezalatt a felnőttek gyógynövény tanácsadáson és gyógyteakóstoláson vehetnek részt.

Bár biztos az előbbi programokon is sokat lehet kacagni, az A38-on vasárnap fellépő Bohócválogatott kifejezetten a nevettetésre utazik, úgyhogy aki hajópadlón akar gurulni, menjen oda fél négyre. Lesznek még akrobaták, vízi szörnyek, és gyerekdivat-kifutó. Ez utóbbiról ne kérdezzék, hogy jön a cirkuszhoz, hacsak nem a majomnak használt gyerekek örvén, mert én nem tudom. Jegyár gyerekeknek 2200 Ft, felnőtteknek 2500 Ft.

Az Újpesti MEO-ban az állatok iránt érdeklődők április 30-ig még megnézhetik az Elephant Nature Park elefántos fotókiállítását. Az észak-thaiföldi park egyfajta elefánt öregotthon, ahol megkínzott, elfáradt munkaelefántok találnak nyugalmat és békés körülményeket. Az ő mindennapjaikba pillanthatunk bele a kiállításon és itt.

Ha csak szombaton érnénk rá a Földünk egészségével törődni, ne aggódjunk! A Millenárison a szokásos családi szombat most természetesen a Föld Napja köré szerveződik. A babusgató címe: „Vajon egy óriás babának mekkora a cumisüvege?” Ebben nem tudom, mi a föld-napi, de mindenesetre viccesebb lett volna a „Vajon egy óriás baba anyjának mekkora a melle?” cím szerintem. A kézműves-műhelyben földgömbkészítés, pillangó-hajtogatás és -reptetés, homokszobrozás. Ezen kívül pedig óriás társasjáték, mely a földrészeken vezet keresztül, az igaz kincs megszerzése felé, ami az életet adó víz. A játék közben sok mindent megtudhatunk a más földrészeken élő gyerekek életéről. A színpadon az évszakokról szól a mese, fél egykor a diafilmvetítésen az Állatkerti útmutatóra álmosodhatnak a porontyok. Négykor Téka táncház.

Az Aréna Plázában Svéd gyereknapok lesznek a Porontyosok körében oly népszerű gyermekbiztonság témakörében. Számtalan kapcsolódó termék bemutatója mellett lesznek játékok és előadások is: nem maradhat el Nils Holgersson, Pettson és Findusz, no meg Harisnyás Pippi sem. A hagyománynak a Kolompos és Levente Péter, a popkultúrának Lola és Csonka András adja meg, ami jár. Kvízek, arcfestés, kincsvadászat minden mennyiségben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek