SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: a Föld Napja

2008. április 18., péntek 08:00

A hétvége a Föld Napja jegyében zajlik Budapesten csakúgy, mint szinte az egész világon. Ennek leggigantikusabb eseménye várhatóan a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonulás lesz, ahol persze babakocsival, gördeszkával, görkorival, kendőben és kenguruban, családdal is tiszteletünket tehetjük, és jelezhetjük, hogy élhető városban szeretnénk lakni. A CM gondolt a gyerekekre is: délelőtt a Millenáris Velodromon tíztől bringasuli, melynek résztvevői között kisorsolnak három biciklit és sisakokat is. Ezzel egy időben a kicsiknek aszfaltrajzolás és gyurmázás. Aki inkább a látványt kedveli, az nézheti a bemutatókat: lesz gyerekverseny, felnőtt verseny és bringás akrobatika bemutató is.

Mielőtt csatlakozunk a felvonuláshoz, tölthetjük a délelőttöt a Gödör Klubban is. Itt a Cellux Csoport tart recycling játszóházat. A szokásos kacatokból és lim-lomokból most hangszereket varázsolnak, amikkel zenei aláfestést adhatnak a gyerekek Ruttkai Bori környezetbarát dalaihoz. A táncházban közben moldvai csángó körtáncokat, dunántúli ugróst, népi gyermekjátékokat tanít Szengyel István, zenél a Bivaly zenekar. Délután kettőtől zenés árnyjátékszínház. Az színházban „fellépő” gyerekek (és szüleik) alkotó énjük megtapasztalásán keresztül megélhetik érzéseiket, értékeiket. Az intenzív zenére figyelés és a zenére mozgás fölerősíti a játék hatását. Négytől Szalóki Ági a gyerekek kedvencével, Cipity Lőrinccel.

Aki inkább Budán maradna, annak a Kultúrkúria nyújt Föld napi programot, összekötve az ősi tavaszköszöntést a Föld ünnepével. Tizenegytől Agócs Gergő és a Hegedős együttes játszik magyar és erdélyi napcsalogató, virágköszöntő, tüzet-vizet hozó dallamokat, miközben megismertetik a gyerekeket a népi hangszerek különleges világával. Utána gyerektáncház, ezalatt a felnőttek gyógynövény tanácsadáson és gyógyteakóstoláson vehetnek részt.

Bár biztos az előbbi programokon is sokat lehet kacagni, az A38-on vasárnap fellépő Bohócválogatott kifejezetten a nevettetésre utazik, úgyhogy aki hajópadlón akar gurulni, menjen oda fél négyre. Lesznek még akrobaták, vízi szörnyek, és gyerekdivat-kifutó. Ez utóbbiról ne kérdezzék, hogy jön a cirkuszhoz, hacsak nem a majomnak használt gyerekek örvén, mert én nem tudom. Jegyár gyerekeknek 2200 Ft, felnőtteknek 2500 Ft.

Az Újpesti MEO-ban az állatok iránt érdeklődők április 30-ig még megnézhetik az Elephant Nature Park elefántos fotókiállítását. Az észak-thaiföldi park egyfajta elefánt öregotthon, ahol megkínzott, elfáradt munkaelefántok találnak nyugalmat és békés körülményeket. Az ő mindennapjaikba pillanthatunk bele a kiállításon és itt.

Ha csak szombaton érnénk rá a Földünk egészségével törődni, ne aggódjunk! A Millenárison a szokásos családi szombat most természetesen a Föld Napja köré szerveződik. A babusgató címe: „Vajon egy óriás babának mekkora a cumisüvege?” Ebben nem tudom, mi a föld-napi, de mindenesetre viccesebb lett volna a „Vajon egy óriás baba anyjának mekkora a melle?” cím szerintem. A kézműves-műhelyben földgömbkészítés, pillangó-hajtogatás és -reptetés, homokszobrozás. Ezen kívül pedig óriás társasjáték, mely a földrészeken vezet keresztül, az igaz kincs megszerzése felé, ami az életet adó víz. A játék közben sok mindent megtudhatunk a más földrészeken élő gyerekek életéről. A színpadon az évszakokról szól a mese, fél egykor a diafilmvetítésen az Állatkerti útmutatóra álmosodhatnak a porontyok. Négykor Téka táncház.

Az Aréna Plázában Svéd gyereknapok lesznek a Porontyosok körében oly népszerű gyermekbiztonság témakörében. Számtalan kapcsolódó termék bemutatója mellett lesznek játékok és előadások is: nem maradhat el Nils Holgersson, Pettson és Findusz, no meg Harisnyás Pippi sem. A hagyománynak a Kolompos és Levente Péter, a popkultúrának Lola és Csonka András adja meg, ami jár. Kvízek, arcfestés, kincsvadászat minden mennyiségben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.18 17:42:42nazsija

  izé, kisnyanyák és apafejek, vasárnap a pesti csatangolásra hozzatok magatokkal a régóta a szekrényben lapító ruhákból, adjátok le a gödörnél, és gyertek utána kedden vissza földnapjázni és válogatni a behozott holmikból! Amit senki sem visz haza, azt a védőnénikkel szétosztjuk a megszorult családok és az egyedülnevelő szülők között. Részletek: www.myspace.com/okoteregetes

  Jöttök?

 • 2008.04.19 09:39:24Subbantósdi

  A Föld Napja programsorozathoz kis segítség:

  www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=18292

 • 2008.04.20 18:08:45"izé"

  Vigyázat! Unalmasan és nagyon hosszú szöveg jön. Beszámoló a Rendőrnapról, amire kivittem a pulyámat. Visszataszító értelmiségi elittudattal vegyített szöveg, ha valakit bánt, ne olvassa. Én szóltam.  NEHÉZKESEN INDUL  Na kérem. A hétvégi programajánlóból jól kimaradt a városligeti rendőrnap, vagy rendőrmajális vagy mi a szar, amit nem értettem, mert ott gyakorlatilag minden van, ami az én nagyobbik pulyámat érdekli, kutya, ló, helikopter, mentőautó, tűzoltóautó, kisrendőrautó, közepes rendőrautó, nagy rendőrautó, valamint perec.

  Az autókra visszatérve, próbáltam érzékeltetni a különbséget a mentőautó és a katasztrófavédelmi autó között, de a gyerek lenézően legyintett. Ja. Megértem. Ha én sem tudnám kimondani a katasztrófavédelmet, én is mentőautónak mondanám.

  Na mindegy, a célcsoportnál tartottunk. Aminek egyik eleme bizony a gyerek, nyilván pontosan tisztában vannak a zsaruk is, hogy ivarérett emberpéldányokat önmagában helikopterkörözéssel és bármily fasza lovasalakzatokkal kicsalogatni a terepre lehetetlen feladat még ha a lovasalakzatnak szerves kellékei a vészesen keményseggű lovascsajok is, akik abban a szűk nadrágban és hosszú bőrcsizmában ... ööö ... hol is tartottam... ja, a célcsoportnál, szóval a gyerek, de az egyedül nem jön, ezért van még csapolt sör és sültkolbász.  SZOCIOLÓGIAILAG  A rendőrnapot szociológiailag hasonlóan fognám meg, mint a Túl a maszat hegyen-t annó.

  Egy pólón keresztül.

  Nagy redvesképű sörhasú figura, a polóján a felirat: JERK. Nyilván fogalma sincs a nyomorultnak, hogy mit jelent, vagy ha van, őszintesége irigylésreméltó.

  Szóval a helyzet az, hogy – és itt lehet majd ugatni – a rendőrnap a prolik programja. Valamiért.

  Vérkomolyan mondom, egyetlen, nyílt, értelmes arcot nem láttam, kizárólag sörhasak, borvirágos orrok, vastag fukszok és műbőr retikülök, továbbá pipaszár szőrös lábakon drapp farmerbermudák fekete zoknival és edzőcipővel, illetőleg cigarettafüst mindenhonnan, de mindenhonnan bele az ember pofájába. Láttam olyan csendéletet, ahol az apu (ő volt a rövidgatyós-edzőcipős-feketezoknis) tolta a könnyű babakocsit, fogantyú kezén pihenő keze a gyerek fejétől kábé hat centire és ott füstölt két sárga ujja között a szofi, de lehet, hogy a majálisra vett magának egy Multifiltert, mert hoci, asszony, egyszer élünk.

  Az általam olyannyira kedvelt, mindig fessen és mindig ugyanúgy öltözött halálunalmas értelmiség nem mutatta meg magát a rendezvényen. Szerintem a hely miatt van. A Városliget hagyományosan a pronyók lelőhelye, ha Faludy-estet rendeztek volna itt (míg a lehetőség megadatott), szerintem arra is ők gyülekeztek volna, feltéve ha van kolbász, meg csapolt aranyászok, az más kérdés, hogy az öregnek nem biztos, hogy lett volna ellene kifogása. Érdekes, míg a gyereket még a Margit-szigeten sem hívom ki, ha a bozótosban az aljnövényzetben tényked, itt azonnal kiparancsolom, elnézve a bozótos háta mögé vezető fessen kitaposott ösvényt.  Rendezzünk rendőrnapot a Millenárisban, meglátjátok feleim szümtükkel, hogy ott lesznek az értelmiségi sakálanyuk a hozzátartozó szemüveges-inges apukákkal! Ja, hogy a helikopter akkor hol nyomja? Mittomén! Rendőrnapot az értelmiségnek!!! Ez lesz az én antikommunista harcom.  MINDENFÉLE BEMUTATÓ  A fenti tömegösszetétel alapélményemre is rányomta a bélyegit.

  A bemutatóterep csinos füves rész a hétvégi szalonmolotovozásról jól ismert úgynevezett kordonkerítéssel. A lovasbemutató alatt amikor a nyakamban ülő gyerek alól nem a keményseggű lovasbemutatót néztem, az orrom előtt világlott, mint Méne Tekel, és történelmi összefüggéseket susogott a kerítésbe kapart felirat: MOCSKOS PATKÁNYOK NEM MERTEK A NÉP SZEMÉBE NÉZNI! Vidám volt. Ilyenkor kéne egy fényképező.

  Még a kerítésről. Imádtam látni, cuki volt, ahogy törvényszerűen a sörhasú apukák és a lenőtt hajú anyukák képezték a kerítés előtti első sort. Jó, általában ott figyelt egy nagyfülű gyerek a lábaiknál, de hogy lenne még lepattanó törpe hátul is, aki mondjuk szeretné nézni a cirkuszt, az ki a faszt érdekelt, boldog volt a suttyócsalád, hogy milyen jó helyet brusztolt ki magának, ha már ez a szar élet így kibaszott vele, és miközben apjuk a páholyból vidám fejjel élvezte az előadást, anyjuk szalonnás hátával takarva a kilátást a hátrébb rekedt aprónép elől a bőrkeményedését tépkedte a kezéről. Komolyan mondom, a belem kifordult. Hogy eltakarodott volna az első sorból ocsmány foglalatosságát végezni, az eszébe sem jutott. Faszfej. Vagy JERK, ahogy az már fentebb felmerült.

  A lovasbemutató egyébként jó volt, a fiam jobban élvezte, mint a kutyásat, az biztos. Most túl azon, hogy egyszer megütötte a fülemet, nyilván nem csak az enyémet egy zaftos bazmeg valamelyik ló hátáról, mert köztudott, hogy én az ilyet szeretem, de a temérdek gyerek is hallotta, ami nem baj, mert tanulják meg, hogy a ló hátán lehet káromkodni, meg itt a Porontyon, máshol nem. Na az van, hogy én egy kicsit unatkoztam a változatos alakzatokban, de körbe-körbe mászkáló lovak láttán és aki látott már lovascsajt abban a szűk nadrágban és a hosszú fekete bőrcsizmában, ahogy ... ööö... hol is tartottam ... ja, na mindegy, szóval az tudja, hogy a látvány igazán csak a lóról leszállva érvényesül. De a vége!!! Nem szálltak le, hanem! Sorba álltak az állatok, így egy vonalba, kard ki, egy vezényszó kard előrevág és előre, LOVASROHAM! Komolyan mondom, bazmeg, összerándult a gyomrom, tíz másodperc minössze, de nekem csak ezért már megérte volna kimenni, félelmetesen jó volt, én valahogy meghatódok a lovasrohamtól, olyan vagány, kemény, csipetnyi halálszaggal, a Gyűrűk urában is vagy tízszer megnéztem laptopon a Király visszatérben a rohirok rohamát. Ezt a lovasroham-dolgot mélylélektanilag elmondtam a gyereknek is, akit nem nagyon érintett meg, de az ördög tudja, máskor is volt olyan, hogy leszarta, hogy magyarázok, aztán egy hónap múlva visszamondta az egészet és kérdezett rá egy egész adekvátat. Szóval ennyit a lovasokról.  Egyébként kivizsgáltam a rendőrnépséget is, és azt vettem észre, hogy a rendőrnők körében a mai napig a festett sötétvörös haj a menő. Máshol már vérciki, náluk még megy, de nem zavaró, a rendőrsapka is hülyén néz ki önmagában, valahogy az összhatás mégis csini tud lenni. Olyan rendőrnős, na.  VURSTLI  És a vurstli. Volt dodgem. Úgy ítéltem meg a helyzetet, hogy három évhez közelítő fiam megérett a dodzsemezésre, megérett arra, hogy százharminc centis, elhízott, de már vastag aranyláncot hordó és véres halált okozó frontális ütközésekben érdekelt kis gengszterekkel egy térben szórakozzék. Természetesen gondos apai felügyelet mellett. Megbeszéltem vele: Menjünk? Igen. Ütközik, de nem baj, ez benne a játék. Aha. Menjünk? Igen. Mentünk. Na hamar rájöttem, hogy a csimota a gyenge kis kezivel még nem bírja pörgetni a kormányt, még nekem is nehéz volt egy kézzel, mert ugye a másikkal fogtam a pöttöm testit, hogy a kis gengszterek rohamaira ki ne röpüljék a kis sas.

  De nagyon beégtem a dodzsemmel!!!! Ahogy elkezdődőtt a gyerek élete első dodzsemmenete, elkezdődött a helikopterbemutató!!! Hogy az a faszfej (Jerk) aki nem bírt várni még öt percet! A gyerek majd kiesett a dodgemből, úgy nézte a fák mögött lebegő nagy dögöket, kiszálljunk?, kérdeztem, Ne, jött a válasz, de csak a helikoptert nézte kicsavarva a nyakát és kettészakítva lelkét, mint Voldemort a Sötét Nagyúr, egy horcrux a dodgembe, egy a helikopterbe, szóval semmi sem volt százszázalékos. Mire lement a menet, kaptam a nyakamba és rohantunk ki a mezőre nézni a gépeket, de két kört láttunk, aztán elhúztak a fészkes fenébe. Azt így szeressem meg a fakabátokat. Hülyék.  A ZENE. ZENE? FASZT!  A zenei szórakoztatásról nem beszélek. Zenekar nélküli félplayback, de jobb lett volna, ha teljes. Pontosan felmérték a közönségigényt. Lola és Bon Bon. A Lola nevű bigyó, ilyen kislány vagy mi, szóval magyarázhatatlan, vállalhatatlan, siralmas, iszonyú, nincsenek rá szavak. A Bon Bon két elhízott kopaszodó majma meg hozta azt a tingli-tangli szart, amire az életüket tették. Az ő esetükben nem vagyok meggyőződve a playback fél-voltán. Szerintem ketten álldogálva egy hülye gitár mögött simán letátogták azt a fost. Az én környezetemben nincs ember, akinek ez tetszik, de láthatóan más éghajlatokon élnek ilyenek. Most iderepülhettek, vagy a kövek alól másztak elő, mert egy rakás figura tapsolt nekik. Furcsa. Szerencsére a gyermekem sem volt oda értük, a koncert alatt a kommandós-bemutatóra felállított műházba akart bejutni dolog elleni erőszakkal.  Összességében cudar jó volt, fél tizenegytől háromig kint céltalankodtam a kölökkel, aki agyonzabálta magát pereccel meg sülthússal, rommáitta magát a bőven égetettszesz árban mért facsartnarancslével, és még az iszonyú Bon Bon után sem akart hazajönni, aztán beült az autóba és kétszáz méternél már idióta arcot vágott, mintha asszimilálódott volna az aznapi közeghez, de négyszáznál már bekómált, mint akit leütött a BRFK tonfás csoportja.  Szóval fasza volt.  Vierre_-nek üzenem, hogy a tegnapi szar idő miatt elmaradt a bebaszós szakrálprogram, nem lekoptatós duma volt. :-)))))))))))

 • 2008.04.20 18:49:00cozumel

  "A Városliget hagyományosan a pronyók lelőhelye, ha Faludy-estet rendeztek volna itt (míg a lehetőség megadatott), szerintem arra is ők gyülekeztek volna, feltéve ha van kolbász, meg csapolt aranyászok, az más kérdés, hogy az öregnek nem biztos, hogy lett volna ellene kifogása."

  Szerintem jol tippelsz, az oregnek tuti nem lett volna ellene semmi kifogasa:-)

 • 2008.04.20 21:21:07wish73

  izé, nem a lényeget megfogva, de szvsz a margit szigeten is hívd ki a bozótból a gyereket, mert ott is van ám mindeféle, mi szem-szájnak nem ingere. kutyák, hajléktalanok ott is a bokorban végzik a dolgukat.tudom, off volt. bocs.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta