SZÜLŐSÉG

Felvilágosítás: A baszástól a szeretkezésig

2008. április 18., péntek 10:45

Amikor a kezembe vettem Jan-Uwe Rogge könyvét, fel voltam készülve, hogy könnyesre röhögöm majd magam a különféle gyerekszájakon, téves és pontos meghatározásokon, amelyekkel a gyerekek a nemi érintkezést megfogalmazzák. A Még hogy mindent tudnak című könyv témája a felvilágosítás. Olvasva jöttem rá, hogy tényleg, csakhogy engem világosított fel, nem pedig a gyerekemet. De hát jobb később, mint soha. Persze tudom, hogy hogyan készül a gyerek, de hogy már egy nyolc éves gyerek is tudja, mi az a baszás, elképesztő.


Pedig persze, hogy tudja, végül is sokkal jobban állunk így, mintha a gólyát lesné, amikor a kishúga születését várja. S amikor arra gondolunk, hogy a felvilágosítás egy kemény beszélgetés lesz csupán majd valamikor a távoli jövőben a gyerekkel, amikor Ádámtól Éváig, méhecskétől beporzásig mindent végigveszünk, óriásit tévedünk. A felvilágosítás ugyanis egy folyamat, amit a gyerek értelmi képességeihez mérten folyamatosan adagolunk, formálunk és így csinálunk a fejekben tisztaságot, tévhitek és hatalmas félreértések, titkolózások helyett.


Amikor a lányomat 4 évesen megkérdeztem, hogy melyik a legcsúnyább szó, amit ismer, megnyugodtam, mert a bunkóig jutottunk. 8 évesen a pina is szerepel a repertoárjában, de ezt nagyon nehezen árulta el, s szerencsére nem használja. Azt tudja, hogy apa és anya is kell a gyerekhez, hogy találkoznak a magok és abból lesz a baba, de hogy mikor jutunk el ahhoz, hogy hogyan kerül apa magja anyába, még kérdéses.

Hogyan tudjuk a gyereknek átadni a szexuális felvilágosítással a megfelelő értékrendet - mert a szexuális nevelés értékekre nevelés is egyben-, ha körülöttünk a világ keményen ellenünk van? Ideális esetben ugyanis a gyereknek a mechanikus testiségen kívül a szexről az eszükbe kellene jutni a szerelemnek, bizalomnak, szeretetnek, gyengédségnek, esetleg házasságnak. A média, amiben a gyerek sokszor cenzúrázatlanul kapja az erőszakos, üres szexről a képet töményen, hihetetlen károkat tud okozni, minden korosztályban. Főleg a valóságtól elrugaszkodott ideák építésével okoz torz képet a gyerekekben, amitől még nehezebben dolgozzák föl a testi hibáikat. S így ahelyett, hogy az információs társadalom előnyeit kihasználva anyáéknak egyre könnyebb, inkább egyre nehezebb a dolguk van. De nem kell olyan messze mennünk, elég csak egy rosszkor kinyitott hálószobaajtó, s a gyerek teljes értetlenséggel áll a látottak előtt, „vajon mit akart a papa a mamával csinálni, talán bántja őt”?

Hogy mennyire nehéz megértenünk és legfőképpen elfogadnunk a gyerekeink szexuális nyiladozását, mi sem bizonyítja jobban, mint a saját pánikreakciónk például a maszturbáció (a kamaszok 80 százaléka naponta végzi ) szó hallatán, vagy az első meredező 2 centis fütykös láttán. A szülőknek tisztában kell lennie azzal, hogy egy egészséges gyereknek igen is kapcsolatának kell lennie a nemi szerveivel, s ahogyan felnőtt korban természetes az érintés és az öröm érzése, gyerekkorban is az.

A könyvben rengeteg frusztrációról olvashatunk, ami a kamaszokat gyötörheti, s szorongásukat csak beszélgetéssel és tájékoztatással lehet feloldani. Tudniuk kell, hogy az önkielégítés nem bűn, sokkal inkább lehetőség a tapasztalásra. Meg kell ismerniük a testüket és a bennük zajló folyamatokat, hogy ne érje őket váratlanul például a pubertás korban az első menstruáció, vagy az első magömlés.

A könyvet elolvasva nem is tudom, hogyan éreztem magam, határozottan furcsán és ijedten, hogy mennyi minden vár még ránk. Kerekre nyílt szemmel lapozgattam azokat az oldalakat, amik a lányok és a lovak kapcsolatát, a fiúk és a szadista pornó újságok, a gyerek és a homoszexualitás esetét taglalja.

Nem mondom, hogy nem volt hasznos a könyv, bizonyára jobban szórakoztam volna, ha a gyerekek csetlését-botlását olvasom a szexualitás ismeretlen világában, de ez tulajdonképpen egyenesen gonoszság. Inkább arra koncentrálok, hogy a lányom és a fiam is tudja majd, hogy mi a különbség a baszás és a szeretkezés között.

Jan-Uwe Rogge: Még hogy mindent tudnak?
Park kiadó 2006.
2500 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.18 12:59:46Döby

  Szerintem már a nagycsoportban beindulnak a találgatások hogyan kerül át a mag, sőt más részletek is. :-(



  nekem első osztályban mesélte a barátnőm, hogy a "nénik szájukba szokták venni apuka fütyijét". Mi ezt akkor annyira undorítónak és furának találtuk, hogy nem nagyon hittük el.

 • 2008.04.18 13:10:27andie

  A lányok és a lovak?????????????????????????????

  Jaj! :-)



  Egyébként a b@szás nekem annyira csúnya szó, annyira taszít. Mert a dugás még hagyján, az még humoros is lehet (egy kis digi-dugi), de az előbbiről nekem egyenesen az erőszak jut eszembe. A kötőszóként való használatáról szerencsére már nem is asszociálok az aktusra, és a bakker (by Eric Cartnem) nekem is szavamjárása néha. :-P

 • 2008.04.18 13:11:50andie

  vagy "banyek"? És perszen Cartman, nem Cartnem! :-)

 • 2008.04.18 14:26:27másutt

  Sok mindent szerettem volna mondani a temaban, de a "baszas" szo taszit. Miert kell ilyen ocsmany cimeket irni? Semmi szukseg nincs ra. Win, nem ettol leszel jo fej.

 • 2008.04.18 14:51:50nyuszómuszó

  Egyrészt értelek másutt, ez a szó valahogy nekem is olyan durva, ugyanakkor ehhez a cikkhez abszolút elfogadom, és jó választásnak tartom.

  Mert a címben felvetett két szó tényleg maximálisan szimbolizálni tudja ezt a mérhetetlen ellentmondást, amivel minden szülőnek meg kell küzdenie a megfelelő (nem csak szexuális) neveléssel kapcsolatban.

  Nem hiszem, hogy Win jófej akart lenni, mikor ezt a címet adta.. (illetve, először én is azt hittem, egész mást vártam, de aztán végigolvastam a cikket:P)

  Szerintem jó, a téma pedig megér egy misét, bár sajnos a környezet, meg hogy mit tapasztal meg a gyerek, mit hoz kívülről, az adott, tenni nem nagyon lehet ellene, max kezelni a dolgot..

 • 2008.04.18 14:56:32Hertelendi

  Andie teljesen igazad van, mert a baszás kifejezetten közönséges, de ne is ragadjunk le ennél. A szexuális felvilágositás baromi fontos, de nem mindegy, hogy ki és mikor teszi. A kamaszok meglehetősen nyeglék, akár lány, akár fiú és nehéz megtalálni azt a pillanatot, amikor vevők rá. De meg kell tennünk, ha nem akarjuk, hogy esetleg teljesen tudatlanul kezdjék az első kapcsolatukat. És még egy jótanács: ha bármely korban rajtakapjuk akármilyen nemü gyerekünket, hogy önkielégit, eszünkbe ne jusson, hogy megszidjuk!!! Inkább tegyünk ugy mintha észre se vennénk, mert az egyáltalán nem káros a nemi fejlődésére!!

 • 2008.04.18 15:11:40begyszli

  Én már megbeszéltem a még nem egészen 12 éves nagyfiammal, hogy lehet "matyizni", de a saját ágyában, saját paplana alatt, nem TV nézés közben, meg ilyesmi. Ez rá tartozik, nem ránk. Megértette, bár még nem csinálja.

  Asszem:)

 • 2008.04.18 15:20:38zskoncz

  egyszer a diákjaim sarokba bróbáltam szoritani ezzel a témával kapcsolatban. ült körülöttem kb 10 tizéves fiu lány vegyesen és kérdezgettek szexről, nőkről pornórol meg ilyenekről. hát nem mondom hogy nem izzadtam de hát nem lehet mindent elinzézni azzal hogy majd ha nagyobb leszel megtudod.

  szóval másfél órán át nyaggattak erről a témáról én meg próbáltam leforditani nekik hogy ne legyen gusztustalan, undóritó a szex még az orális része sem, mert az egész arról szól- jó esetben- hogy 2 ember szereti egymást és hát azzal a szex együtt jár.

  (és persze szurkoltam hogy otthon ne mondják el hogy a tanárnénivel miről beszélgetnek rajzora cimén. :-)

 • 2008.04.18 15:47:26Illatos nyár

  Meg kell védjem Win-t. Elsőre bulvárgyanús címen fennakadt a szemem, de igazat adok neki, mert szerintem sem arról szól a felvilágosítás, hogy tőlünk fogja megtudni a gyerek, hanem arról, hogy a sok baromságot (is) amit felszed innen onnan helyrerakjuk.

  De ehhez tudni kell mi van a csöpp fejéban, vagy a kezében a paplan alatt :-)



  Emlékeim szerint az osztálytársak már időre matyiztak, s büszkélkedtek, kinek repül messzebb, illeve hogy néz ki a mikrószkópban.





 • 2008.04.18 15:48:14Illatos nyár

  Az utolsó mondathoz: hetedik osztályban (Akkor volt ilyen biológia óránk)

 • 2008.04.18 15:52:40szövetszöcske

  Azt hiszem minnel tobb kifejezes kerul valakinek a fejeben a kozonseges meg nem hasznalom kategoriaba, annal nehezebb lesz kamaszgyerekkel beszelgetni a temarol... (ha sokkal kenetteljesebb a stilus mint a haveroke, es ehhez meg zavarba joves is tarsul, akkor a kolyok ugyis elmenekul a kellemetlen tema elol, aztan max. az iskolaban kivesezi normalisan feszenges nelkul)

 • 2008.04.18 16:23:58andie

  Egyébként engem annak idején nem nagyon világosítottak fel, egyedül a mestruációról beszéltünk anyával.

  De 1 évvel idősebb unokatesóm egész egyszerűen a kezembe nyomta a "Nem a gólya hozza" című könyvet, én elolvastam, és az nagyjából helyre tette bennem a dolgokat.

  Szóval hajrá, jók ezek a könyvek, én biztosan adok ilyet majd a gyermekemnek.



  Az önkielégítésről: tudtam, hogy a fiúk csinálják, de én 17 éves (és szűz) voltam, mikor az első (!) barátom ajánlotta, hogy próbáljam ki, mert ez kell a lányoknak, hogy ismerjék a testüket. Hallgattam rá. :-)

 • 2008.04.18 20:54:51Bogi00

  Mi 6. osztályban vettük. 9-10 koromban találtunk(osztály társakkal) egy óvszert és otthon megkérdeztem mi az... Elmondta anyu és én meg felfogtam. Taszítóak a b@szás és dugás szavak meg a külömböző hozzá tartozóik.Ma a szex már ennek a nemzedéknek nem a szeretetről szól a tapasztalatok alapján

 • 2008.04.18 21:38:24aPró

  Hát szerintem meg az a ciki, ha egy 7-8 éves még mindig nem tudja mi az...

  Fiúk már 6-7 évesen tdják mi az, lányok van amikor 10 évesen sem:/ és még ők mondják, hogy "éretlenek a fiúk":D

  Ha fiatok van, inkább felejtsétek el a felvilágosítást... mire megemberelnétek magatokat, többet tud mint ti :P



  andie: 17 éves?o.O :O és ha azt mondanám hogy én 8?:) xD

 • 2008.04.18 21:40:20Aprika

  :) Esküszöm fél napja „babaúszás-t” olvasok a poszt címében. Mondtam is magamnak: már megint milyen hülyeség??? Pedig nem vagyok prűd, de valahogy nem fogadta be az agyam a szót, és „átporontyosította”... De a téma mindig fontos és aktuális.

 • 2008.04.19 00:23:07Vierre_

  Engem nem taszít a baszás szó. Elmondom miért. Szerintem egy normális kapcsolatban, van amikor van hangulat egy jó kis szeretkezésre és van amikor fárik vagyunk de kívánás van, akkor gyorsan dugunk egyet és van, amikor annyira kívánjuk a másikat, hogy baszunk egyet.

  Az, hogy ki mit pakol a baszás szóba az a saját döntése. De a baszásban nincs benne az ostor és nincs benne a agybafőbeverés. A baszás az amikor a papa megragadja a mamát és hátulról ide vagy oda de jól megrakja. Az baszás. pl. Magát a szót nem használom, nem azért mert nem kedvelem, hanem azért mert kimaradt a szótáramból, nincs mire. De attól még tudom, hogy micsoda.

  A gyerek felvilágosításához hozzá tenném, hogy már két évesen áll a kuki kő keményen és ha nem tisztázza anyuka hogy ez mi is, négy öt évesen a gyereket simán zavarni fogja mert nem érti.

  Már két évesen simán pöcsörésznek.

  A maszturbációval nincs baj, ismerje meg mindenki a testét, én szerintem 23 évesen maszturbáltam először, elötte baromira kínosan érintett mert fingom nem volt hogy hogy kell. Én a kispárnatöcskölést választottam :))))) A nők erről nem szivesen beszélnek, olyan boldog lennék, ha kevesebb frusztráció és kínos téma lenne ebben a körben.

  A fiú gyermek van hogy már 12 évesen simán.

  Amit el kell kerülni, hogy otthon legyen pornó.

  Nem azért mert prüdek vagyunk, hanem hogy a gyermek ne a rossz mintát lássa amit majd be akar próbálni egy 15-16 éves csajénál és szentül hiszi huszonx éves koráig, hogy az a jó szex amit csinál.

  Ha nem otthon van, úgy is látja, azt nem lehet kikerülni. De ha pöcsizik, fantáziából pöcsizzen, nem az idióta, szerintem égően gáz szoposszájú jeányokra.

  Szerintem az anál-fixáció nagy része a pornó miatt van.

  Az újságokat pedig nem lehet kikutatni ezért egy felvilágosultabb apuka vesz a fiának a megfelelő időben egy hustler-t hogy ne a nyalifali fekete-fehér vérgáz-ciki fost lapozgassa az ifjú titán.

  Mert olyan kamaszt még nem látott az ég, aki nem lapozgat.

  Max nem tudsz róla.



  Tehát én azt gondolom, hogy a nagyját nem lehet kikerülni, a többinél nagyon fontos a szülő hozzá állása MÁR három-négy éves korban.

  TErmészetesnek vennei a szexualitást és nem tabunak, kínosnak, gáznak.



  És még mindig azt mondom, hogy legjobb módszer az lenne, ha minden kamasz fiú legalább hét évvel idősebb nővel kezdene és kötelezően ott is maradna három hónapig hogy megtudja, mi az hogy szexuális kultúra, amibe a szeretkezés, a dugás és a baszás ugyan úgy beletartozik mint ahogy a nyalás és a szopás is, magyarán az orális szex.

  Ne tegyünk úgy, mint ha mi ezeket nem ismernénk.

 • 2008.04.19 10:51:26st.RANGER

  ez a velvet még mindig szar...

 • 2008.04.19 11:05:26Atina

  Ehhez a cikkhez a baszás szó abszolut helyénvaló, mivel NEM öncélú.

  Amúgy a címben benn van a szeretkezés szó is.



  Összeségében a cikk a felvilágosításról szól, s ebben benne van, hogy egy gyerek hallhatja a fenti szavakat akárhol (már az óvodában elkezdődik), s el kell neki magyarázni, hogy mi a különbség a szeretkezés,szerelmeskedés, dugás, kefélés, baszás, stb... között.



  Amúgy én alsós koromban azt kérdeztem meg anyuéktól, hogy mi az a nemierőszak. Elmondták.

 • 2008.04.19 11:42:06begyszli

  Vierre: mélységesen egyetértek minden gondolatoddal és próbálom felkészíteni a fiaimat időben:)

 • 2008.04.19 12:37:01summarygloss

  Kedves baszkolódók, akik annyira szeretitek ezt használni: nem véletlenül sértés. Az ember azárt káromkodik, mert ezzel feszültséget vezet le, vagy mert meg akarja bántani a másikat. A gyerekem nem tőlem fogja ezt megtanulni, mert nem akarom bántani, szóval sem.



  A 'felvilágosításra' meg egyébként is ki vagyok akadva, mert az iskolai leragad a biológiai mechanizmus szintjén, holott van egy csomó viselkedésbeli, kulturális dolog, ami ehhez tapad, és a gyerek ezekkel is találkozik. Így én vagyok az, aki elmondhatom neki, mi merre. Pl. fogdosós bácsi nem oké, a pornó csak színészkedés, a masztizás nem bűn stb. Hogy erre mikor kerül sor... amikor megkérdezi. A párommal egyetlen nevelési elvet rögzítettünk, mert úgy látjuk, egyetlen dologgal garantálhatjuk, hogy tudjuk, ha baj van: őszinteség. Ehhez viszont nem kell otthon "baszni".

 • 2008.04.19 13:48:56Brumibaby

  Nálunk az az alapállás, hogy minden kérdésre van válasz, lehetőleg azonnal, ugyanakkor én alapvetően nem szeretek közönségesen beszélni, és a gyerekeket is arra kérem, hogy ne legyenek közönségesek.

  Mármost ezzel a poszttal felvértezve mentem bele a ma reggeli beszélgetésbe, amikor is a 7 éves fiam megkérdezte, mi az, hogy "buzi". Megmondtam neki, hogy van olyan, hogy fiúk nem lányokhoz, hanem fiúkhoz vonzódnak, ezt jelenti, de aztán mondtam azt is, hogy nem örülnék, ha használná ezt a szót, mert durva, és megbánthat vele másokat.



  Aztán megkérdeztem tőle, melyik a legcsúnyább szó, amit ismer (Wintől tanultam). Azt mondta: "seggfej". Fel is lélegeztem volna, de aztán azt kérdezte: "És neked?" Hát ugye, ez úgy korrekt, hogy én is mondjam meg. De nem akartam. Mert nem esett volna jól egyiket se kiejteni a gyerekeim jelenlétében. Ezért elmaszatoltam a dolgot, miszerint sok csúnya szót ismerek, de egyiket se szeretném kimondani.



  Ez csak nem baj, ugye?

 • 2008.04.19 14:12:04szövetszöcske

  Most komolyan, aki a baszas szot soha nem hasznalja, az nem is csinal ilyesmit? Mindig csak szeretkezes? Vagy nem vagja mi a kulonbseg a ketto kozott? Ha meg o sem mindig csak szeretkezik, akkor azert nagyon szepelges olyat mondani a kamaszgyereknek, aki konkretan a baszasrol kerdez (mert igy hallotta a haveroktol, baratnoktol), hogy ilyet kulturalis ember nem csinal, mer majd jol lelkiismeretfurdalasa lesz mondjuk jo darabig, amig ra nem jon, hogy nem kell parazni ha ugy alakul, hogy nem minden szexbol lesz szeretkezes:)



  (egyebkent en nem ertek hozza, nem vagyok nyelvesz, de gyanitom azert van a baszas szo a legtobb karomkodasban es nem szex vagy kozosules vagy szeretkezes, mert ez lehet az egyik legregibb szo az aktusra, amit a karomkodasok keletkezese idejen a jonep hasznalt. Nem hinnem hogy parszaz eve foldmuvelo jonep estenkent szeretkezett vagy kozosult...)

 • 2008.04.19 15:18:12Brumibaby

  Szöcske, szerintem abban tévedsz, hogy a gyerek, amikor "baszásnak" nevezi, akkor arra kíváncsi, amit te "baszásnak" gondolsz.



  Saját emlékeimből kiindulva én mondjuk 14 éves koromban nem arra voltam kíváncsi, hogy milyen lesz, ha majd megbasznak, hanem, hogy milyen lesz, ha szeretek majd úgy egy fiút, hogy egészen vele akarok lenni, és nem baszásnak képzeltem, és nem bánom, hogy nem az lett, és nem gondolom, hogy te a lányodat arra akarnád készíteni, hogy "egyszer majd jól megbasznak, kicsim".

 • 2008.04.19 15:23:32Lilienfeld

  Hogy a nemi aktust jelölő leggyakoribb szó a legdurvább sértések egyike: csupán a nyugati(?) kultúrkör évezredes frusztrációit, megalázottságát, iszonyatos bűntudatát fejezi ki. Hogy a szexet- ha magánban élvezték is - nyilvános beszédben csak a bűn, a mocsok, esetleg "kellemetlen kötelesség" szinonímájaként volt szabad említeni.



  Nem szoktam bántani a kereszténységet, sokmindenben tisztelem, de ezt a szex-témát nagyon-nagyon el... na micsinálták? :)



  Mi nagyon érzelmes szexet művelünk, általában... és soha, denkinek nem mesélgetnék róla, de szoktunk b-a-sz-ni. Is. Igenis, felszakadnak néha legmélyebb ösztönök, és kijön az emberből az állat. És kegyetlenül jó. És fontos.

  Gyengébbek kedvéért: semmi szado-mazo, semmi fájdalom. NEm erről van szó.

 • 2008.04.19 18:12:22magyaranya

  Mindenkit megvígasztalok a baszik igével kapcsolatban. Török jövevényszó, mert a magyar eredetit túl vulgárisnak, csúnyának találták eleink:)))

 • 2008.04.19 18:17:36andie

  Nem akarok a szavakon lovagolni, de erre mondtam még az elején, hogy nálunk az, amikor elszabadulnak az ösztönök, és lezavarunk egy numerát, az a dugás, és máris nem kell a káromkodással felérő szót használni.

  Jaj, már épp csak azt mondtam, hogy a b betűs szót. :-)

  Ennyire azért nem vagyok álszent (sőt, remélem semennyire), de mifelénk járja az a mondás, hogy "úgy megb..szlak, mint a lovat" és ez nem feltétlen nemi aktusra utal, inkább verésre.

 • 2008.04.19 18:18:38andie

  magyaranya, ezek után érdekelne, mi volt a magyar eredeti. :-D

 • 2008.04.19 18:21:06magyaranya

  Hát azt már Illyés Gyula se tudta kideríteni. (Hunok Párizsban) Amikor olvastam, nekem is ez volt az első kérdésem.

 • 2008.04.19 18:31:44páratövis

  És a BOSZorkány eleje is innen származik...

  a "nyomni" igével van összefüggésben. Hogy beleokostojáskodjak. :)

 • 2008.04.19 23:33:41Vierre_

  Először is tisztáznám hogy van aki eltéved és azt olvasta ki a soraimból, hogy én napi szinten baszok, vagy napi szinten használom a gyerekeimnek azt a szót hogy baszás.

  Nahmost, az hogy ha még netalántán használnám is, senkinek semmi köze de a gyámügyeseket és a családsegítőket, továbbá a mélyen vallásos embereket is megnyugtatom, még soha nem mondtam nekik hogy baszni, baszás, ha néha kifut a számon hogy bazdmeg, azt is elfolytom egy bazgrrhörrfrrrr-el.

  A baszás semmivel nem nagyobb káromkodás mint a dugás.

  A dugás semmivel nem kevésbé vulgáris mint a baszás.

  Ha neked egy csávó azt mondja:

  -GYere bébi, fogd meg a farkam és utána jól megduglak az mennyivel jobb mint a jól megbaszlak?

  Semmivel.

  Dugni, baszni, ezek ha lehántod a saját kis hiányodat, vagy fruszrációd, mert bárki bármit mond, szerintem csak az ágál a szó ellen, akit még nem dugtak, basztak meg.

  Erre jön majd a duma, hogy jaja, engem még nem dugtak, basztak még meg, mert én mindig csak szeretkezem és én vagyok a szeretkező, mert mi olyan lelki mélységben és olyan együttlétezésben vagyunk a párommal, hogy mi csak szeretkezünk.

  Még egyszer elmondom akkor, hogy a pornót és a sallangot levetve a dugás is és a baszás is nem más, csak a szex egy hevesebb, ösztönösebb, markánsan fokozottabb vággyal átitatott eszenciája amiben sem a szado-mazo, sem pedig a megalázás nincs benne.

  BAsztam én meg az uramat, csak az asszonyok nagy része ezeket a szavakat mindenáron a mocskos férfiakkal akarja azonosítani.

  Pedig nem.

  A szexuális kultúránk része a szerelmeskedés, a szeretkezés, a dugás, a baszás, az orális szex, kinek mi jön be, kinek mit dobott a gép mert bezony olyan is van. Hogy valaki csinálná de a másik nem partnere. Akkor nem csinálják.

  A szex vagy mindenképp mocskos, vagy a perverzitás határáig nem.

  Ha mindenképp mocskos, akkor a szerelmeskedés is mocskos, hiszen ott is a kuki a punkiban van, ha pedig a perverzióig nem az, akkor ne tegyünk már úgy, mint ha a dugás vagy a baszás bűn lenne.

  CSak a fogalmakat kell a helyére rakni.

  Ez nem azt jelenti, hogy én napi szinten erről filozofálgatok a fiaimmal. Sőt. Egyenlőre még kussolnak ezügyben :)

  De egy férfinak is és egy nőnek is meg kell tanulnia a különbséget és a szexuális életben fellelhető rendkívüli változatosságot.

  Tény, hogy a baszás szót használják (ugyan úgy mint a dugást, a szopást és a nyalást) vulgaritásban. Azt gondolom, hogy ez nyilván egy erő kifejezése.

  Ha ezt az erőt a párommal együtt képviseljük és egyenrangú partnerként létezünk a szexben, akkor a baszás egy szimpla állapota a szexnek.

  Én elfogadom hogy vannak a világban prűdebb (nincs vele baj), konzervatívabb (nincs vele baj), szégyenlősebb (nincs vele baj), emberek mint én ezért nem mondhatom azt, hogy asszonyok, a gyermekeink csak akkor tudják majd hogy mit csinálnak, ha minden - moralizálgatás nélkül- le van nekik pontozva.... Nem azt mondom, hogy beszéljünk a baszásról, azt mondom, hogy tudják mi a különbség a baszás és a szeretkezés között de azt is tudják, hogy megfelelő hozzá állással mindkettőnek helye van- ha a partner igényli.

 • 2008.04.19 23:37:14Vierre_

  És ha már ki mitől irtózik, én a sima egyszerű

  -szexeltem egyet-től irtózom.

  Szexeltem. Pffff. Ammegmi. :)))))))))))))))

 • 2008.04.20 06:43:05queenlly

  ad legyek őszinte!



  engem marhára felvilágosítottak a szüleim, minden krdésre válasz, árnyalatok elmagyarázva, azzal jó, akit szeretsz stb.

  na, ez annyira nem jött be

  mi azt az elvet valljuk, mindenre válaszolni (bár lehet, hogy néha le kell butítani a szintjükre: 3,5 és 5), de nehogymár én avassam be (akár a 15 éves) fiamat a különbségbe szerelmeskedés és baszás közt!!!!!!!!!

  basszus! ez tapasztalja ki... és pont azért mert a baszás is lehet kellemes ;) avagy kielégítő ;) de erre majd rájönnek!

  legyen egy általános infojuk, aztán hajrá! tapasztalni

 • 2008.04.20 09:28:42szövetszöcske

  Na igen, gyanitom nekem sem kell majd a lanyommal ha kamasz lesz a baszasrol elmeleti vitat folytatni. De ha hazahozza ezt a szoveget valahonnan, rendesen benne a kamaszkorban, amikor a haverjai egy resze mar fel patkanyt hordoz fulbevalokent, akkor nem allok neki kenetteljesen arrol beszedet tartani, hogy csunya szo, ilyet rendes ember nem mond, csinalni meg vegkeppnem csinal, csak szepen szeretkezik. Egyebkent sem hiszem hogy jot tesz ha tul rozsaszin a kepe a gyereknek a szexrol, mert nagy csalodas lehet az, hogy ha majd egyszer valakivel agyba bujik, aztan nem szolalnak meg a fanfarok rogton, hanem ennek a sikereert is altalaban meg kell dolgozni mint minden masert.



  Raadasul a szohasznalatnak nem is mindig van jelentosege, emlekszem 14-15 eves koromban a haverokkal (persze not kozelrol egyikunk sem latott) csakis meno modon a baszasrol beszeltunk (pedig nem ugy gondoltuk, csak jol hangzott), mig a gimi menobb defloratorai csakis a szeretkezest ejtettek ki a szajukon a csajok elott (pedig ok aztan ez alatt csakis a baszast ertettek).

 • 2008.04.20 09:35:32andie

  "mig a gimi menobb defloratorai csakis a szeretkezest ejtettek ki a szajukon a csajok elott (pedig ok aztan ez alatt csakis a baszast ertettek)"



  ugye, ugye, a patkány meg a mókus esete: az egyiknek jobb a PR-ja! :-)

 • 2008.04.21 19:31:35magyaranya

  Azért kamaszkorban én nem becsülném le az egyéb szakirodalom szerepét sem. Pl. nálunk a "nyilvános" felvilágosító könyvek 15-16 éves korukban már elérhetők voltak. A finomságok egy részét, gondolom onnan tanulták (ahogy mi Hirschler Imrétől), de ezt nem kérdeztem meg.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta