SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0: Terhesség középhaladóknak

2008. április 16., szerda 08:21

17. hét

A második terhesség olyan, mint egy terheléses EKG-vizsgálat. Visszasírom még azokat az időket, amikor minden délután szunyókáltam, szépen eljártam a terhestornára, esténként meg a Nicsak, ki beszélt néztem a tévében! Egy kétéves nem ismer irgalmat...

Lássuk csak, miben is volt más az első.


Időtöltés

Első: A terhesség közepetája csodás időszak volt. Utazás, nagy kirándulások, olvasás. Mindent elolvastam, kezdve az ondósejt útjával a petevezetékeben, egészen gyermekünk tinédzserkori félelmeiig. Bababoltokba jártam, tornáztam, úsztam, figyelmesen meghallgattam a védőnőt, meg persze mozi, színház, hangverseny. A fennmaradó időben álmodoztam. Ja, kihagytam, volt még pedikűr, meg terhesmasszázs, többször is.
Második: játszótér, közért, házimunka. Játszótér, közért, házimunka.

Pihenés

Első: Amíg még dolgoztam, munkaadóm volt olyan kedves, és elnézte, hogy ebéd után odakucorodom a pihenőszoba kanapéjára, és egy-két órát szundikálok. Még figyelmes férfikollégáim is lábujjhegyen csocsóztak. Este nyolckor már pizsiben voltam, kilenckor már viszlát.
Második: A délutáni alvásnak sajnos lőttek, egyelőre azért, mert sziesztaidőben épp rohanok haza a munkából, de ha majd otthon leszek, azokat az értékes perceket, amíg a gyerek alszik, nyilván internetezésre meg hajmosásra fogom fordítani. Este nyolckor Papa fürdet, így végre van időm háborítatlanul megcsinálni a konyhát, aztán már csak félálomban megfőzöm a másnapi ebédet, csukott szemmel, random beledobálva a hozzávalókat, lesz, ami lesz.

Egészség

Első: Odafigyeltem a táplálkozásra, sokat ittam, eljártam minden vizsgálatra a háziorvostól kezdve a fogorvosig meg a 4D ultrahangig. Drága krémekkel kentem a hasam, és fejből tudtam a babanet Rendelő rovatának minden kérdését. Torna, masszázs ugyebár.
Második: Na a mozgás legalább megvan, rohangálás reggeltől estig.

Még biztos van sok minden a témában, de sajnos ezt a cikket sincs most időm rendesen befejezni… jön ki a gyerek a kádból. Nézzétek el nekem!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.16 09:37:32Kolompár Winettou

  Yes, it is!

 • 2008.04.16 10:08:21franciss

  Hát, nekem első terhesség, de egyáltalán nincs ez az idilli kép. Délután nem tudok aludni (he-he, elég vicces lenne a melóhelyen), amíg el nem megyek táppénzre, ugyanúgy 8-10 órát dolgozom, örülök, ha eljutok egy tornára, mire hazaérek, akkor van 9 óra, ha még vmit csinálni szeretnék, akkor nincs korán lefekvés. (vagy nem csinálok semmit)Szóval most már így a 28. hétben ez kicsit megterhelő, de lassan vége, feladom :-) Szerintem szerencsés, akinek így alakult.

  Vagy nem ilyen hülye,mint én :-)

  2. gyerekbe bele se merek gondolni. De legalább addigra megtanulom az ondósejt útját :-)

 • 2008.04.16 10:08:22SzavannaPanna

  Jé. Vagy ott dolgoztál, ahol gondolom,vagy máshl is van csocsó a pihenőszobában :O)

 • 2008.04.16 10:35:59Starlark

  Huhh, minden elismerésem továbbra is annak akinek pici gyerek van otthon, és úgy csinálja végig /mondjuk én is kis korkülönbséget tervezek, de néha elbizonytalanodom/:)  Délutáni alvás számomra is csak vágyálom, melóhelyen nem megy. A terhes jógát amire pl szivesen járnék meg délelőtt tartják, így meg elég esélytelen.

  Most megyünk 1 hét nászútra, ott csakazért is kipróbálom a kismami masszázst :)

 • 2008.04.16 10:42:53Cyr

  Ismerős, ám de régen is volt. Már harmadjára történik meg, hogy oda minden pihenés :)

  Viszont, RENDKÍVÜL nagy előnye van annak, ha várandósság közben egy másik gyerkőc is gyűr téged. Nem érsz rá minden tüneten, dolgon egyeben parázni. Pozitív, rendkívül pozitív. Olyannyira tökélyre lehet vinni, hogy állítom, nekem ez a negyedik a legkönnyebb. (mivel nem tervezünk többet és úgy döntöttem ez az utolsó az elejétől végéig gyönyörű lesz, igen magas benne a lélekfaktor :) Állítom mindezt persze a 19. héten, majd ha már hömbörgök, visszatérhetünk a témára... :)

 • 2008.04.16 10:45:56Andie

  Én nem vagyok terhes, ez már csak nememből adódóan is problémás lenne, de ettől függetlenül:

  - ha csak tehetem, 9kor kelek

  - délelött elolvasgatom a hireket a melóhelyen

  - délben kis sétával egybekötött ebéd

  - utánna szunya a gép előtt

  - délután kis meló, amit nagyon muszáj

  - 16-kor edzés, úszás, masszőr, szauna

  - egész estig heverészés, tévézés, zenehallgatás, asszony főz

  - esti film végigizgulása pattogatott kukoricával

  - 22-23 fele jólmegérdemelt alvás.  De ezekután nem is akarok terhes lenni. Másodszorra sem :)

 • 2008.04.16 10:50:01sincity

  Dexterke, miért vállaltad kis korkülönbséggel, ha utána csak a rossz oldalát látod. Vagy csak szar passzban vagy?

  Bár lehet, hogy ha a gyerek nem jön ki a kádból olyan hamar, lett volna a cikk végén 1-2 pozitív dolog is. :-)

 • 2008.04.16 10:52:50Cyr

  Andie: Remélem asszony is ennyit pihen, mint te. Munkahelyen és otthon is. Egészen biztosan te mosogatsz pl. vacsora után. Vagy tévedés volt, hogy csak heverészel, hiszen segítesz egy picit a házimunkában, nem ő csinál mindent kettőtökre.

  Ezesetben bízvást reménykedhetsz abban, hogy egyszer majd ő lesz terhes és nem te leszel az - számára.

 • 2008.04.16 10:55:21Starlark

  Andie: Hála istennek nem te vagy a férjem... de nagyon hasonlítasz a kicsi pukkancs kolegámra aki szerint a fél8-16-ig azt jelenti hogy 10-14-ig.

 • 2008.04.16 10:55:26Cyr

  sincity: Látja ő a jó oldalát is sztem, hiszen ezért (is) szerette volna. Csak éppen nem lehet 24 órában boldogkodni és vannak nehézségek akár bevallod, akár nem. Ő bevallja.

  Aztán majd ha kiszedte a gyereket a kádból és pihen egy félórácskát, mindjárt tuti lesz a dolog, hidd el :)

 • 2008.04.16 10:56:40Andie

  Cyr, örülök, hogy azért humorral fogtad fel a kissé nárcisztikus irásomat :)

  Nos, ha már rákérdeztél, az ő napja:

  - kicsit sürübb meló a hüje ügyfelekkel (lizing), gyors ebéd, általában 1-2 (nemfizetett) túlóra (ez az ő butasága, nemtudom leszoktatni róla)

  - torna, erobik, angol, stb

  - hazaérkezés 19 óra fele, ekkorra én már elmosogattam, a mosógépet elinditottam

  - ha van kedve, hangulata, másnapra ebédfőzés - ebben én annyit tudok segiteni, hogy pucolok, vágok amit lehet (nem csak pofákat)

  - közös esti tévézés, alvás

  Ez a felosztás számára teljesen oké, elfogadott, sőt, általa kitalált. Ja, hétvégén porszivózok is :)  De hogy védelmére keltetek már, rögtön :)

  Nők...

 • 2008.04.16 11:00:28Cyr

  Andie:

  teljesen tuti napirend, esküszöm vágynám, aztán megijednék tőle villámgyorsan, már olyan szokatlan lenne. És, hogy bíztassalak: na ez az, ami gyerekkel már múlt idő lesz, homályba vész... :))))

  A porszívózás oké, FELTÉVE, hogy te cseréled a porzsákot. Sarkalatos.

  Naná, hogy a védelmére kelünk. Sok nő együtt nem tűrheti a "pasizmust" :))))))

 • 2008.04.16 11:00:58komolytalan

  Vaze. Hogy mennyire k. unalmas életeket olvasni! Én is a másodikkal vok terhes, istenien érzem magam, nem lettem tőle zombi, ugyanúgy mozi, színház, barátok s.t.b. - igaz, én az elsővel sem tévéztem... :))) Andy, sztem próbálj meg többet kihozni Te is a napjaidból! (emberek, érzelmek, kultúra) És segíts a barátnődnek...

 • 2008.04.16 11:05:53begyszli

  Dexterke: 3-4-5. babánál már meg se kottyan:)

 • 2008.04.16 11:05:55Starlark

  Andie: az utóbbi postod fényében mégse hasonlítasz a kolegára, mondjuk neki már nincs is felesége :)

 • 2008.04.16 11:13:07Andie

  Cyr : naná, hogy én cserélem, rá sem merném bizni. Eleve le kell vinni a kukához, ott meg jól kicsapkodni a fa törzsén. Mókusok örülnek neki.  komolytalan : aki nálam többet hoz ki magából emberek, érzelmek, kultúra szintjén, az már művész (kortárs). Ez, amit leirtam, egy pihenős nap volt. Ha most leirnám a 2 autósklubbot, amit vezetek, a búvárkodásokat, a nyaralásokat, stb, szétoffolnám a pocakblogot.  Starlark: Még jó, hogy nem hasonlítok :) Nem vagyok se kicsi, se pukkancs. És nekem meg "még" nincs feleségem :)

  Egyébként ez igy vérlázitóan hangzik, hogy napi 3-4 órát dolgozok, de szerencsére olyan a melóm, hogy ennyi idő alatt képes vagyok más ember 8-10 órás munkáját is elvégezni (persze ehhez kell némi gyakorlat).

 • 2008.04.16 11:29:12fülemüle

  Hehehe, az első terhességemkor visszavettem a munkából. A szokásos 10 óra helyett bevezettem a (szerződésem szerinti) 8 órás munkarendet. Meg is kaptam a főnökömtől: Na mivan te már csak nyaralni jársz ide!? :(

 • 2008.04.16 11:33:00hanna

  második terhesség hányingeres szakasza alatt kötelező egy darab fosós-hányós vírus átvészelése.

  ERgyébként dexterke minden szava aranyigazság.

 • 2008.04.16 11:37:36Gézengúz_Évi

  hanna:) Nekem sikerült kettőt is bekapnom...:)  És télleg tök igaz az egész post, és negatívnak se érzem:)

 • 2008.04.16 11:45:42bakfittyműhelyponthu

  sziasztok!

  mi most fogunk a nyár végén "nekilátni" a második kölöknek. az első nem a mostani páromtól van, és szerencsére, ez a terhesség nem igérkezik olyannak, mint az első volt... anno nem is akartam több gyereket, mert annyira negatív élményekkel tarkított volt az első kismamaság - de nem a gyerek, hanem az apja miatt. ha szemét a pasi, két lábbal kell kirúgni!!!

  persze piszok nehéz, de örülök, hogy a mostani párom meggyőzött arról, hogy lehetek mellette boldog kismama.

 • 2008.04.16 11:47:10bakfittyműhelyponthu

  egyébként a fiam most 8 éves, és egy-két éve már mondogatja, hogy tesót akar, de izibe, és naná, hogy legyen vele, az Ő szobájában... :)))

 • 2008.04.16 12:05:02hablaty

  Terhestorna helyett lehet emelgetni napjában többször a 2 éves, tizenvalahány kilós gyerkőcöt, és közben imádkozni, hogy a pocaklakónak emiatt ne essen baja.  Fosós-hányósból én is repetáztam :)

 • 2008.04.16 12:43:58Brumibaby

  Első: kismamajóga, meditáció, olvasás, szép képek nézegetése, nagy séták a levegőn, befelé figyelés, magzattal hosszas párbeszédek folytatása.  Második: hajkurászok időről időre megkeményedő hassal egy másfél évest, aki lábbal hajtós kismotoron közlekedik 40 km/h sebességgel, a járda szélén meg kellene fognom, de visít, hogy "EDŰL" (egyedül), két kilométerre az otthonunktól elfárad, hazafelé jövet hátamon hátizsák, vállamon alvógyerek, bal kezemben kismotor, és kilenc hónap elteltével nem teljesen világos, hol is volt eddig ez a kisbaba, aki kibújt belőlem, mert igazán nem sok érkezésem volt rá figyelni.  De csak most jön a feketeleves:  Első: csendes, babaszagú otthon, hosszú, nyugodt szoptatások, közben olvasgatás, hosszú séták a parkban a babakocsival.  Második: a nappali közepén, kiasutótologatás és toronyépítés közepette kifeküdt gyermekágy (császármetszés után), cicin lógatott, majd panyókára vetett hasfájós csecsemővel, a "mikor indulunk játszóra?" kérdés mantraszerű megválaszolásával.  KOmolytalan, te nem valakinek az anyósa vagy, azok közül, akik itt hosszan szokták szidni őket?

 • 2008.04.16 12:45:40bakfittyműhelyponthu

  az első gyerekmnél semmi "mellékhatás", csak néha elájultam...

  attól tartok, a másodiknál a testem bepótolja a "mulasztást"

  :))

  a szülés teljesen rendben volt, pedig egy fia légzés- vagy tornagyakorlatot nem csináltam soha...

 • 2008.04.16 12:53:54sharon

  Eddig én se hittem el, de valóban igaz: egy gyerek, nem gyerek!

 • 2008.04.16 13:12:59begyszli

  A viszonylag nagy korkülönbség pozitívumai: első gyerek - végig dolgoztam (imádtak, de tényleg)

  második gyerek: nagy oviban délig, hazahozatal után együtt aludtunk, aztán jött, ami jött. Harmadik gyerek: legnagyobb suliban, középső oviban, anya suliban de., délben pici szunya, majd du. jött, aminek jönnie kellett:)

 • 2008.04.16 13:49:45Amóca

  Brumibaby :-))))))))  Mi most készülünk ketteskére, de az egyeskénk hasonlít motorozás és edül-ügyben.

 • 2008.04.16 15:29:19Pumatex

  Cyr, egy héten vagyunk :) Én is a 19-et taposom...

  Dexterke posztja ott van, hálistennek nekem könnyebb. Panna még elvan a járókában is, mert ott is szeret játszani, és délelőtt isteni módon 2-3 órák alszik (ne irigykedjetek :D).

  Délután ugyan már kevésbé, de pl. tegnap iszonyat fájt a fejem, és délután is járókábnan volt, mert aludni próbáltam (nem ment), de nem volt belőle gond. Azért "megjárattam", mert bent voltunk Apa munkahelyén egy félórát, és nem állt meg egy másodpercre sem. Kár, hgoy nem tettem rá km-órát. :D  Egyébként egyszavakba foglalva:

  Első: pihenés, nyugalom, enyhe aggódás, séta, lazaság, háztartás, macska.

  Második: etetés, itatás, pelenkázás, kicsi pihenés, séta, fognövesztés, háztartás, macska. Aggódásra nem marad energia. :)))

 • 2008.04.16 15:41:34cseresznye

  Első gyerek, házasság első éve:

  - Jé, te ilyen béna/lusta vagy?

  - Jé, én ilyen béna/lusta vagyok?  Második gyerek, házasság harmadik éve:

  - Már megint ez van, de tudod, terhes vagyok!  Első:

  -Most ez tényleg így van, hogy megházasodtam és már folyton itthon akarok lenni, és ne, lehetőleg ne jöjjön fel öt haver!  Második:

  -Na most elmúlt az első trimeszter nyavajája, még nincs vizsgaidőazak, még kicsi a hasam, még csak egy gyerekünk van, már-még nem nem szoptatok - akkor most menjünk!!!!!Hallod!!!!De ne a családdal!!!  Első:-Kiválasztott dokibácsinál, szendén, csillogó szemmel, naivan.  Második:-jaj, el kéne már menni dokihoz. Az SZTK olyan közel van, és minek dobjunk ki annyi pénzt! Na jó, de hol szüljek, oda azért kéne valaki.  Első:-babás könyvek/újságok/cikkek messziről elkerülve

  Második:-mint fent, de már minden affektálás nélkül.  Első:-basszus, nem iszom, nem dohányzom!

  Második:-Hogy nem fulladtam bele anno annyi borba, és tényleg régen olyan büdös voltam?  Első:-Jaj, a mellem, jaj a hasam, a lábam, úristen hogynézek ki, ugye milyen kis helyes hasam van!

  Második:-mint fent, de tudom, hogy ez senkit nem érdekel, legkevésbé a férjemet.  Első:-ÉN terhes vagyok!

  Második:-Megint KISBABÁT várok!  E:-szülés - erre nem gondolunk

  M:-szülés - most majd természetesen, és addig ráhangolódok, hogy lélekben jobban ott legyek.  E:-aztán megszületik, és jön az örökkévalóság, meghitt családi idill, játék, mese, tündérország.

  M:-Jaj, olyan gyorsan megnőnek! Hogy lehet kettőt ugyanúgy szeretni? Szegény egyeske, szegény ketteske!  E:-egyetmre be kéne járni, vizsgázni

  M:-m.f.  E:-nyelvvizsgázni kéne, na majd hamarosan

  M:- m.f.

 • 2008.04.16 16:19:38Bedekó

  Miért írják olyan sokan a hülyét, ilyen hüjén????

 • 2008.04.16 23:22:18verkaverka

  Barcsak mar az lenne a legnagyobb bajom hogy a masodik terhesseg mar nem kulon eletforma ugy ahogy az elso volt. Tudom hogy most egyuttereznem kene de sargulok az irigysegtol, mittegyunk, ez az igazssag :)

 • 2008.04.17 07:45:51Cyr

  verkaverka: kívánom, hogy hamarost, ne csak zongorázni tudd a különbséget, de tudományos értekezést is rittyenthets róla :)

 • 2008.04.17 08:02:42egyanyuka

  Én is második terhes vagyok, 16. hétben egy 21 hónapos elsővel. Én sem feküdtem le a munkahelyemen annó, 8 hónapig dolgoztam, de kétségtelen sokkal többet tudtam pihenni. De nem baj ez, így biztos nem hízom el, amennyit rohangálok :)

 • 2008.04.17 08:07:10andie

  bocsánat, off, de van egy druszám az ellenkező nemből, ezen azért döbbentem.

  Mindenesetre, szia Andie! :-) itt andie! :-)

 • 2008.04.17 12:36:50Zolabori

  Hát igen :)))

  Én azok közé a szerencsés kivételek közé tartozom, akiknek 10 év eltelt a két gyerek érkezése között (nem így terveztük).

  Szóval nálam a második is hasonló volt az elsőhöz, azzal a különbséggel,hogy a második terhesség alatt két pasi kényeztetett :)))

 • 2008.04.17 13:04:04langi

  Első-Nagymamák nekem főznek, férj, testvér, sógornő kényeztet, délutáni alvás, gyereknevelési könyvek tonna szám olvasva, kicsi magzathoz beszélés, éneklés, zenék kiválasztva.

  Második-Nagymamák meglévőnek főznek, testvér, sógornő kényezteti, délután én kényeztetem, olvasás lopva, hogy ne egye meg az újságot, kicsi magzat állandóan a tesó nevét hallja, különböző érzelmi környezetben, zene? az mi?

 • 2008.04.18 12:02:17Döby

  Nagyon jót nevettem a poston! Én dolgozom 7 órában így utána rohanás az oviba és az esti fektetésig a Nagyot szolgálom.

  Nem figyelek se a táplálkozásra, se a tornára se semmire magammal kapcosolatban. Szegény Ketteske, Szegény Egyeske, Szegény én! :-))

 • 2008.04.18 12:05:49Döby

  ... meg aztán kinek van kedve a Magzathoz beszélni mikor szóhoz sem lehet jutni a 4 évestől. Sőt sokat adnánk pár perc csöndért. :-)

 • 2008.04.18 12:45:32marywolf

  andie,

  éreztem én, hogy valami nem stimmel:)

 • 2008.04.19 07:03:19Subbantósdi

  24. héten vagyok túl, a labor is jó lett, értem ezt a terheléses vércukorvizsgálatra, meg a többi értékre, mostmár csak havonta kell egy kis pisit "prezentálnom", 30. héten egy UH.

  Azért van különbség terhesség és terhesség között.

  Lányommal nagyon erősen volt állandóan pisilhetnékem, a hajam "tönkrement", mint csapzott tépett partvis, úgy nézett ki a fejem szőre. :o)

  Viszont a körmöm gyorsabban nőtt és nem voltam fejfájós, mint amúgy vagyok igen erősen.

  Most a hajam jó állapotban van, festetni is merem éppezért, a körmöm állapota nem változott, nem kell állandóan wc-re szaladnom, viszont sajnos ugyanannyira maradtam frontérzékeny és fejfájós, mint terhesség előtt voltam és amúgy vagyok már kamasz korom óta és hát 8-20-22-ig hétig tele voltam pattanással, a hátamon.

  Gondolom, a sok tesztoszteron, ahogy kifejlődött a kisfiú nemi szerve, ez most már szerencsére lassan abbamaradt és megint szép a hátam bőre is.:o)

 • 2008.04.19 09:22:56yuyu79

  Szia Subbantósdi! Én is most vagyok 24 hetes, csak nekem első baba, ezért kicsit off vagyok itt ;-)  Milyen volt a cukorterhelés? Nem lettél rosszul? Én hétfőn megyek :-(  A miénk kislány, de nekem is voltak-vannak pattanások a hátamon...  A kislányod mennyi idős?

 • 2008.04.19 10:14:59Pandi

  Hello Subbantósdi  Jó régen nem láttalak errefelé(vagy csak nem jól figyeltem).  Minden ok nálatok, a kislányod próbálkozik már a totyogással?

 • 2008.04.19 11:01:07Subbantósdi

  Pandi: köszi az érdeklődést, ahogy meg van írva a nagykönyvben és hát Nálunk eddig mindent az utolsó pillanatban próbált ki a lányom a fejlődésben, már három hete elindult, most már arra várunk, hogy eléggé felbátorodjon és megügyesedjen ahhoz, hogy szabadtéren is merjen már inkább menni.

  Kicsit eltűntem, való igaz, majd idővel leszek megint, bár ha jön a kisfiam születése, aztán megint lesz egy hosszabb "pauza". :o)

 • 2008.04.19 13:02:46Pandi

  Subbantósdi  Na, akkor jól van, a kinti mászkáláshoz is majd csak megjön a kedve, nálunk pl. most szakad (de tényleg, mintha dézsából öntenék) az eső, úgyhogy nekem sincs sok kedvem kint tevékenykedni.:)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta