SZÜLŐSÉG

Öt perc a gyerekek élete?

2008. április 15., kedd 09:30

Az anya csak öt percre szaladt át a szomszédba Tüskeváron. Mire visszaért, az egyedül hagyott egy-, két- és hároméves gyermeke olyan súlyos szénmonoxid-mérgezést szenvedett a lángra kapó függönytől, hogy a kiérkező mentősök hiába küzdöttek másfél órán keresztül életükért, nem tudták megmenteni őket, írja az MTI. A tüzet nagy valószínűséggel a gyermekek játéka okozta, azaz a kisgyermekek gyufát vagy öngyújtót találtak, s azzal játszottak. Mikor szabad egyedül hagyni a gyereket? Szabad-e egyáltalán? Heti kérdés.

Eszembe sem jutna három ilyen pici gyereket magára hagyni, főleg, ha belegondolok, hogy annyi idő alatt is történhet baj, amíg kiszaladok a konyhába megkenni egy vajas kenyeret. Csábító ugyan, hogy a ház tövében lévő kisboltba leszaladjak a negyedikről, ha épp elfogy a kenyér, de mint a fenti példa mutatja, az ördög nem alszik, inkább lemegyünk együtt vagy választok más ételt. Olvasóink nagy része az autóban sem hagyná alvó gyermekét, egy percre sem.


Nálunk még veszélyesebbé teszi a lakást az erkély, amelyre az öt és fél évesemet sem engedem ki egyedül. A villanytűzhely miatt is résen kell lennem, előfordult már, hogy a kicsi eltekerte a gombokat és a lap izzani kezdett. És akkor még nem beszéltünk a konnektorokról, a takarítószerekről - amelyek ugyan a zárható kamra legfelső polcán sorakoznak, de a nagy már le tudná venni egy székről a hipót - és ezer más veszélyforrással.

Azt hiszem, nem is kell bizonygatni, hogy milyen felelőtlenség egyedül hagyni a kisgyerekeket a lakásban. De vajon mikor jön el az az idő, amikor már elég nagyok, hogy leszaladjak a boltba vagy átugorjak a szomszédba valamiért, amíg ők a lakásban játszanak?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.16 22:46:23bes3

  Magenta az e baj hogy mindennek nagyjából annyi köze van a 3 éves magára hagyásához mint fapapucsnak a krumplipucolóhoz....

 • 2008.04.17 00:55:32cozumel

  Ez mar az OFF csucsrajaratasa, de azert megkerdem:  Glad, Te mit ertessz azalatt, hogy a "gyerek nem hulye, tudja kinel mukodik ez az eszkoz es kinel nem (marmint a hiszti)?  Hogy erted azt, hogy bevalik?  Mert en lassan ket eve magyarazom a fiamnak (es idonkent a lanyomnak, de joval ritkabban) hogy a hisztivel SEMMIT nem er el nalam, ennek ellenere ket eve asszem nem volt olyan nap, hgoy legalabb 1 kitorese ne lett volna.  Viszont ketsegtelenul jobban allunk, mint egy eve. Merfoldekkel jobban.  Szoval erik, okosodik, lehet vele targyalni, meggyozni, ok-okozati osszefuggest megmagyarazni stb.  Szoval szerintem a hiszti az erelmi fejlodessel parhuzamban mulik, tehat, mint sokminden masra, erre is az ido a legjobb gyogyszer:-)))

 • 2008.04.17 08:35:48bes3

  azt tapasztaltam hogy a gyerek a családon belül van ahol tök jól viselkedik.

  ül mint a cövek, nem dumál evés közben, vacsi után megy aludni és sosem ugrál a kanapén.

  persze nem is hisztizik.

  az illetö ezt a saját dicsöségének tudja be, pedig egyszerüen csak nem meri magát úgy elengedni a gyerek nála mint ott ahol érzelmi biztonságban van: az anyjánál.

 • 2008.04.17 10:34:31Gézengúz_Évi

  vááá, írtam az előbb egy kisregényt, és elszállt...Megpróbálom mégegyszer.  Látom, hogy sok mindenről lemaradtam, a topic is lefutott, de egy csomó dolog eszembe jutott, csak most jutottam gép elé.  1. Itt valami nagyon félre lett értve. Pont nálam, aki agyonfélti a gyerekét, nincs elpakolva semmi. Nincsenek szekrény, fiókzárak, nincs ajtórács, nincs járóka. Persze pl ollót nem hagyok az alsó polcon, de az amúgy sincs ott. Mindent meg lehet fogni, ki lehet próbálni de ott vagyok mögötte, és figyelem, meddig ok a dolog. Nem fogja tudni, hogy a radiátor meleg, és megégeti a kezét, ha soha nem fogja meg. És itt jövök én, hogy ne akkor fogja meg, amikor szarrá égetia fél karját, hanem amikor csak érzi, hogy meleg, és el tudom neki magyarázni, miért ne fogja. Nem fogja tudni, hogy a padló kemény, és baromira fáj, ha beleveri a fejét, ha soha nem esik el. De nekem kell figyelnem, hogy mikor eshet akkorát, hogy azonnal felkel, és mikor kell a hóna alá nyúlnom. De azt gondolom, hogy amikor eldöntöttem, hogy gyereket akarok, akkor azzal azt is vállaltam (AKARTAM!), hogy egy jó ideig ez lesz a feladatom.  2. Az én baromi önállótlan, hülyegyerek fiam, 11hónaposan egyedül eszik, egyedül mos fogat, segít kiválogatni a szennyes ruhát, a mosógépből ő szedi ki a tisztát, teregetésnél ő adogatja, a zoknikat már magától külön rakja, mert az másik szárítóra megy. A kevert sütik tésztáját is ő keveri, persze segítséggel, és ha megkérem a játékait is bedobálja a dobozba, azonnal ki is szórja, de itt lép be az életkornak megfelelően elvárható felelősség. És azt hiszem, hogy a fiam önállósága bőven kimeríti a 11hónaposan elvárható önállóság fogalmát.  3. Igen, minden percben figyel rá valaki, amikor kárt tehet magában. Nem kell sarkítani, természetesen nem gubbasztok az ágya fölött éjszaka, de ha (ahogy valaki írta) jön a postás, vagy csörög a telefon, összeszedem a gyereket, és az ölemben viszem magammal. Nincs olyan levél, vagy hívás, ami fontosabb lenne, annál, hogy a gyerekem biztonságban legyen. A szemét meg még sose reklamált, hogy az erkélyen pihent, míg sétálni mentünk.  4. Ez már OFF, de szó volt a dohányzásról. Szerintem is vannak kulturált dohányosok, de amit tegnap láttam, az nem az volt. Vonattal mentem suliba, és hogy helyet találjak, át kellett mennem egy dohányzó kocsin. Ott ült egy nő, kedélyesen pöfékelve trécselt a szembenülővel, miközben mellette a hordozóban vörös fejjel üvöltött a 3 hónapos forma (ill. lehetett akár 7-8 is, minidga fiam méreteihez viszonyítok, és általában melléfogok:)) babája. No comment.  5. Hiszti. A környezetemben azt tapasztaltam, hogy nagy átlagban addig tart, amíg nem tudják magukat pontosan kifejezni. Nálunk egyenlőre beválik, hogy elterelem a figyelmét, bár ő még ugye kicsi, és csak 1-2 hete húzza fel magát néha valamin annyira, hogy már hisztinek nevezzem:)

 • 2008.04.17 10:56:44Cyr

  Gézengúz ÉVi: "És azt hiszem, hogy a fiam önállósága bőven kimeríti a 11hónaposan elvárható önállóság fogalmát."  Nagyonis. Az enyém egy hónappal idősebb és fő tevékenysége a papírgaluska gyártás, kipakolás és fiókhuziga. Teregetésnél made in Sziszifusz, azaz minden elérhető, frissen felteregetett ruhát lerángat :) A fogmosást a wc-kefével képzelné el egyedül végrehajtani - méltatlankodik is rendesen, hogy nem hagyom. :))

 • 2008.04.17 11:37:33Gézengúz_Évi

  Cyr:D de legalább olyan mint egy gyerek:D  Nekem apukám mindig azt mondta, hogy kislányom, törd ki az ablakot, vagy gyújtsd fel a házat, legyél gyerek, ne tanulj, meg főzőcskézz folyton:D  A fiamnak egy netes oldalon néztün valami horoszkóp izét, mikor megszületett, pedig nem hiszek a horoszkópokban. Azt írta, hogy mindent önállóan akar majd csinálni, mindent azonnal utánoz, és a szellemi fejlődése sokkal gyorsabb lesz, mint amit a teste követni tud, és ez gyakran dühíti... Ez eddig tök igaz:D

 • 2008.04.17 11:50:23Atina

  Amikor Londonban voltam au pair, akkor szembesültem először, hogy milyen nagy felelősség a gyerek.

  20 évesen mentem ki, 3 lány (2,5 éves, 6 és 7 évesek). Nehéz volt, mert a két nagyobbik tudatosan szivatott, s tapasztalatom még nem sok volt gyerekek terén.

  Tejberizst főztem. A két nagyobb próbált úgy csinálni, mintha bele akarnának nyúlni a forró tejbe, én meg csak csapkodtam a kezüket, hogy nem szabad.

  Ezalatt a kicsi 2,5 éves a hátam mögötti mosogató alatti szekrényből (gyerekzár nem volt) kivette a hipót, s körbeöntözte a nappaliban!!!!

  6 éves kiscsaj üvölt, hogy Aníííííta come on quickly! Hurry!

  Hát, el lehet képzelni a látványt. De a lagdurvább az volt, hogy a ruhája is tiszta foltos lett.

  Gyerekről ruha letép, s gyorsan a fürdőkádba. közben szagolgatom a száját, hogy ivott e belőle a kis Rosie. Ő nem-et bólogat, de azért itatok vele tejet.

  Közben szülők hazaérnek.  Szerencsére jól fogták fel a dolgot, hisz nem történt a gyereknek baja. A kanapékat meg úgyis le akarták cserélni, a szőnyeget is.  Én meg családot váltottam. Egy 6 éves kisfiúval kellett csak foglalkozni.

 • 2008.04.17 12:36:43Cyr

  Gézengúz_Évi: "de legalább olyan mint egy gyerek:D"  Huh, megnyugodtam. Nem voltam benne teljesen biztos, bár tény, hogy formára valami olyasféle... :))))))))))))) • 2008.04.17 13:03:28Zolabori

  Részemről talán 18 évesen megértek a "magányra"...

  Addig ezer veszélyforrás van, és az ördög nem alszik.

  Én mostanság naponta mentem meg a másfél évesem életét.

  Pl:

  Konyha:

  sütőajtó lenyitása, arra rácsücsülés, közben a gombok csavargatása, hangos "süt-fojjó!" kántálással. (tudja, hogy veszélyes, de kit érdekel?)

  Szerencsére a gázcsap elzárása után csak attól kell rettegnem, hogy meddig bírja a sütőajtó..

  Egyik nap a konyhakéssel rohant be, "ana kéééés, bibis ujja" felkiáltással.

  Szerencsére csak apját idézte, aki egyik nap elvágta az ujját.

  Hiába figyelünk arra, hogy a kés sose legyen elérhető közelben, néha mégis előfordul...  Nappali:

  "hú de érdekes, lehet, hogy állva, egy helyből is le tudok ugrani az ágyról? esetleg nekifutásból???"

  fürdőszoba:

  Mióta "kigyúrta" magának a kupakok lepattintását, ott sincs biztonságban.

  Múltkor pl. TOMIval akart közelebbi ismeretséget kötni. Utána meg GABIval.

  Bátyó szobája:

  Na azt inkább hagyjuk. Apró legók és golyók lelőhelye, imádja. Életveszély...

  Jaaa....tegnap megtanulta lehúzni a redőnyt :S

  Egy szó mint száz, se lakásban, se autóban,SEHOL egy percre sem!!!! Tuti akkor lesz baj, mikor azt hisszük, megúszhatjuk.

 • 2008.04.17 13:12:30Zolabori

  KA9!

  Tudtad, hogy a kóla kitűnően tisztítja a wc-t? Lemar minden szenyneződést, oda lehet tenni, max a gyerek megissza :D

  És még:

  Ha mondjuk nagyon randán beleégett az edénybe valami, egy kis kólát beleöntessz, felteszed forralni, és nem kell 5 perc, a fekete odaégett kaja leolvad!

  A szódabikarbónát és az ecetet én is használom:)

  Sőőt, a szódabikarbónát használok izzadásgátlónak :) Kenterbe ver minden "szikret" deót :)

 • 2008.04.17 13:13:41szeszter

  én nem tudnám pl a postás miatt állandóan kicipelni a gyereket, lévén kertes ház, és ha két gyereket cipelek ki magammal, mi lesz a postással? Szóval kénytelen vagyok néha magukra hagyni őket, 2-3 percre. Ilyenkor kicsi járókába be, nagy pedig (2 éves) kószál. Nálunk sokminden elöl van, de semmi olyan amivel kárt tehetne magában, vagy amásikban. Amúgy pedig szerencsére elég nyugodt fajta, tehát játszik addig (de erre nem alapozok, mert ki tudja mikor indul el a vezérhangya).

  Néha egyszerűen muszáj őket pár percre itt hagynom.

  Akkor én most felelőtlen vagyok?  amúgy tűz: a múltkor felettem kifőzni az orrszívós cuccot: persze elfelejtettem és vígan játszom a 7 hóssal a nappaliban, amikor bejön a nagy, és megkérdezi, h anya mit főz? mondom: semmit. még1x: anya mit főz a konyhában? és akkor bekattant, h a szaros műa. orrszívót :O Rohanás akonyhába, ahonnan fullasztó fekete füst szállt már fel az edényből.... félrehúztam, edényt erkélyre kidobtam, majd ezerrel fölpakoltam a gyerkőcöket és vittem ki az udvarra. Én majd megfulladtam a konyhában...  mielőtt jönne a kérdés: nem a nappaliban ahol voltunk, nem lehetett érezni a cucc szagát, mert elég távol van a konyhától.

 • 2008.04.17 13:14:59zolnaid

  zizicukor, meséld csak ezt az izzadásgátlót!

  Hogy kell ezt?

 • 2008.04.17 13:27:35Zolabori

  Zolnaid

  Simán bekened a hónaljad :)))

 • 2008.04.17 13:28:31Zolabori

  érdekes, de nem csíp, nem mar, és egész nap szagtalan az ember!

  (na és nincs benne aluminium :S)

 • 2008.04.17 13:31:47szeszter

  zizicukor: na a kóla az, amit tuti nem fogok a gyerekemnek adni inni. A fentebb leírt "hatékonysága" miatt. Inkább adnok neki kisfröccsöt, az legalább természetes és sokkal egészségesebb.

 • 2008.04.17 13:34:39Zolabori

  Bocs, azt lehagytam, hogy benedvesíted egy kicsit a kezed, úgy jobban tapad.

 • 2008.04.17 13:36:24langi

  A szalicil pedig jó lábizzadásra. Egy csomag, kb. 3-5 l víz, 10 perc áztatás, és apuka lábszaga 1-2 hónapra elillan. Először érdemes 2-3 naponta megcsinálni, aztán már havonta is elég

 • 2008.04.17 13:39:22zolnaid

  Jó zizicukor, most ki fogom próbálni, csak le ne szárídjon a karom tőle :DDDD

 • 2008.04.17 13:39:54begyszli

  szeszter: azt légyszi nekem is:)

  Ha már elment ebbe az irányba a beszélgetés, mondjátok már meg nekem, hogy a pólókba belekövesedett izzadásgátlót ki lehet valahogy tisztítani???

 • 2008.04.17 13:50:59langi

  A fehéreknél használ a szódabiki. A színeseknél valakinek ötlete?

  Írhatnátok egy posztot ezekről a házi praktikákról is.

 • 2008.04.17 15:29:39B-

  Írta itt valaki, hogy az ő 1 éves gyereke pontosan tudja, mit szabad. Hát nem tudom, az én 1 évesem azt tudja, hogy ha azt hallja "nana!", akkor mindjárt lecsapok rá, és nem folytathatja, amit éppen csinál. De hogy mennyire lövése sincs, hogy mit "nem szabad" az onnan is látszik, hogy ezeket simán csinálja az orrom előtt is. Majd ha elbújik a fotel mögé, és ott pakolja ki a popsitörlőt a dobozból, vagy megvárja, amíg elfordulok, és akkor startol rá a kukára, akkor majd elhiszem, hogy sejti, melyek azok a tevékenységek, amiket én nem pártolok.  Szóval szerintem azt hinni, hogy egy 1 éves ilyen fogalmi gondolkodásra képes, az inkább a gyerek tetteibe belemagyaráz olyasmit, ami igazából nincs ott. Ugye az állatok megfigyelésekor is az a szabály, hogy ha egy viselkedést alacsonyabb szintű gondolkodási folyamattal is meg lehet magyarázni, akkor nem kell azt gondolni, hogy az állat fejben kilogikázta, hogy "most a gazdi biztos arra gobdolt, hogy ha én ezt csinálom, ő majd, de akkor én...". Tudja, hogy mikor fogok közbelépni, mert hallja, hogy jövök meg rászólok. Ennyi.  Hogy mennyire nem gondolkodik még logikus sorozatokban, az abból is látszik, hogy a hajmosás samponozós része közben boldogan pancsikál, és eszébe se jut, hogy ezt a hisztérikus félelmet kiváltó öblítés fogja követni. Ha már összefüggésekben gondolkodna, a samponos flakontól is hisztirohamot kapna.  Nagyon sok dolgot tud és tanul, de egy 1-2 éves gyereket nem úgy alkotott meg az evolúció, hogy a szülő nélkül elnavigáljon a világban a korábban levont tanulságok alapján. A gyerekek úgy lettek kalibrálva, hogy az anyjuk mindig mellettük van, így tervezte őket az evolúció. (Lásd: emberszabású majmok). Mivel a civilizációban ezt nem mindig tudjuk vagy akarjuk megtenni, előkerül a járóka, a konnektorvédő meg a bébiőr. De a természetes a 100%-os felügyelet lenne.  A gyerekekben szépen benne van a program, hogyan ismerik meg a teret, a beszédet, az emberi kapcsolatokat stb. Nem hiszem, hogy ebben szerepelne az öngyújtó meg a konnektor, ami azért elég modern találmány...  (Amíg ezt begépeltem, kipakolta a popsitörlőket!!!! :-) )

 • 2008.04.17 15:36:59anyamadár

  Nálunk van füstriasztó, a konyhában meg hőérzékelős riasztó a plafonon.

  Namármost ha véletlenül beindul akkor a gyerekeim akikkel kábé kétmilliószor átbeszéltük mi ilyenkor a teendő (5 éven aluliak) sikítozni vagy reszketni kezdenek sírva...  Ennyit arról vészheyzetben kinek kell észnél lenni és kinek kell otthon lenni.

 • 2008.04.17 15:59:45queenlly

  B-: azért itt egy 3 éves gyerekről volt szó! az már tudja (és jobb esetben be is tartja) azt, hogy mi az amit IGAZÁN nem szabad

  anyamadár: vészhelyzetben nyilván neked kell észnél lenni, de... a vészhelyzetek jelentős része elkerülhető  azt csendben említeném, hogy emberszabású majmok jelentős része hárem él, ez a természetes... hajrá!

 • 2008.04.17 16:10:17anyamadár

  Queenlly, nyilván a vészhelyzetet el kell kerülni és a kütyük nem védenek meg semmitől. Ezért kell ott lenni a gyerekkel és nem otthonhagyni egyedül.  Nyilván akik írták, hogy kiszaladnak a postáshoz vidéken, a gyerek számára biztonságos helyen hagyják a kicsit - járóka, gyerekszoba biztonsági ajtóval és nem az etetőszékben vagy a fürdőben...  Ítélkezni semmiképp nem szeretnék, bár felmegy bennem a pumpa mikor ilyen értelmetlen gyermekhalállal találkozom. Viszont láttam már pár - a szülő jelenléte ellenére - kikerülhetetlen balesetet (szerencsés kimenetelűt). Azért azt mondom, mindent el kell követni annak érdekében, hogy a lakás biztonságos legyen. Kések, tűzszerszámok, vegyszerek biztos helyen, zárható fiókban vagy magasan konnektorba vakdugó.  Van olyan kor aminél már meg lehet tanítani nekik, hogy ez vagy az miért veszélyes de amíg nem biztos, hogy felfogja akicsi igyekezni kell megelőzni ezeket.  Persze ezt sokan előttem elmondták én csak nyomatékosítok...

 • 2008.04.17 16:54:03glad az egyetlen

  cozumel

  "...Glad, Te mit ertessz azalatt, hogy a "gyerek nem hulye, tudja kinel mukodik ez az eszkoz es kinel nem (marmint a hiszti)?..."

  Hát úgy ahogy írtam.

  Van úgy nálam bepróbálkozik egy rövidet a gyerek aztán abba hagyja, majd belép az anyja és akkor ezerrel rázendít és többnyire "nyer".

  Tudja hogy nála jobban beválnak a krokodil könnyek. :)  Máshol láttam, hogy a szülővel hisztis gyerek egy idegennel nem az, nyilven x együtttöltött idő alatt, kellő felmérés után ha hajlik rá nála is az lenne.  A neten keringet is egy video ebben a témában amikor a gyerek zokogot, majd a szülő átment a másik szobába. A gyerek hót nyugottan, sírás nélkül átment utánna, majd arc átrendez és üvölt. Anya tovább lép és a show kezdődik előről.  A gyerek tudja hogy a hiszti egy eszköz aminek vannak lehetőségei és korlátai.  Persze x%-ban van, nyilván van kivétel amikor komolyabb és mélyebb okai vannak a hisztinek, de ez lényegesen kevesebb szerintem.

 • 2008.04.17 17:12:52Coccinella Septempunctata

  bocsánat, muszáj volt ide visszajönnöm, bár megígértem, hogy nem teszem. szóval a poszthoz nem is fogok hozzászólni, de valaki emlegette a szalicilsavat. na. ezzel baromira vigyázni, mert pl a szalicilsavtól elhalhat a felső bőrréteg, ha túl vastagon-sokáig-stb áztatjuk-ecseteljük.  alapvetően egy dologban tudom csak ajánlani a szalicilsavat: szemölcsre. arra viszont baromi jó, mert nem csak a fertőzött bőrfelületet pusztítja el, hanem a szemölcsvírusokat is. csak arra kell vigyázni, hogy a legalsó réteg egy kilyukasztott leukoplaszt legyen a kötésben, a lyuk pont a szemölcsre essen, hogy a többi bőrfelület ne sérüljön, a szemölcsre krémbe áztatott szalicilt (nem túl töményet) cseppentünk fülpiszkálóval, arra egy kis darab folpack, arra még egy réteg leukoplaszt. ezt ismételgetni, míg a szemölcs végleg le nem szárad. a kifehéredett bőrfelülettel nem kell foglalkozni, az lekopik egy idő után.

 • 2008.04.17 17:42:58Diablo6633

  CS: Pedig kár lenne ha elmennél-szinesíted a palettát.

  Annyi fajta ember van, és annyi fajta vélemény.

  Te nem kertelsz és lehet a stílusod csípi sokak szemét, de ha mindenki enged egy kicsit....

  Te mondjuk egy csöppet vissza veszel a csúnya szavakból, bár engem nem zavar, mások meg nem esnek nekeed azonnal....

  Szerintem van elég harc máshol, legalább itt ne legyen.

  Ez egy "vitafórum", nem veszekedőfórum.

 • 2008.04.17 17:59:36Coffie

  C.S.

  nekem egyre szimpatikusabb vagy, pedig a szülős posztra írt kommentjeid először nálam is kivágták a biztosítékot... :)

 • 2008.04.17 17:59:41cozumel

  Glad  Ismerem a videot:-)))

  Te azt ismered, mikor a bevasarlo kozpontban a gyerek elkezd hisztizni a csipsz miatt, erre az anyja leveti magat a foldre, kalimpal es ordit, fel perc mulva felall, es megkerdezi a dobbent gyerektol, hgoy mehetunk? Es kesz:-)))

  Szerintem a gyerek a hisztikorszakban annak hisztizik a legtobbet, akivel a legtobb idot tolti, illetve akinel a legnagyobb biztonsagban erzi magat. Fuggetlenul attol, hogy lesz-e eredmenye a hisztijenek.

 • 2008.04.17 18:03:34Meni

  Érdekes dolog ez a hiszti. Nálunk pl. 100%-os biztonsággal jelzi két nappal előre a közelgő betegséget. Most pl. megint előbújt a kisördög a fiamból, két napja újra nem használ a "bemész a szobádba egyedül, vagy abbahagyod a hisztit" mondat, ami egyébként nagyszerűen beválik. Aztán ma reggel láttuk, hogy elkezdett folyni mind a két füle :(

 • 2008.04.17 18:15:33cozumel

  Meni  Na igen, a faradtsag, a betegseg, mind jelentkezhet hisztiben...

  Nalunk az a helyzet, hogy mindketto eleg eros akaratu gyerek. Marhara makacsok, ha valamit a fejukbe vesznek.....En nem gondoltam volna, hogy a dackorszak ennyire "folyamatos", aszittem, vannak azert konnyebb napok, de nincsenek:-)))  Viszont mostmar annyira jo fejek, egy-egy kitores utan ok magyarazzak meg nekem, hogy mennyire felesleges volt a hiszti, es hogy ne aggodjak, mar lehiggadtak:-)  Neha szarabb napjaimon kerdezem anyam, hogy velem is igy szenvedett-e, de nem.

  Oszinten bevallotta, hogy nem is tudja, mit csinalt volna, ha en egyedul olyan vagyok, mint nekem a ketto....

  Dehat nekem jo fej anyam van, nem az eszt osztja, inkabb orul a szerencsejenek, hogy neki konnyu gyereket dobott ki a gep!

  Az unoka meg, na az ugye mindegy, milyen, az igy is ugy is aranyat szarik:-)))

 • 2008.04.17 19:53:55verkaverka

  Egesz mas: a hajmosasnal az oblitest nalunk se birta a gyerek, aztan ismerosrol kiderult hogy megtanitottak az o gyerekuket hatrahajtani a fejet, ugy oblitik le. Mi is megtanitottuk, es nem zuhannyal hanem poharral ontozom a fejet, azota semmi de semmi baja az egesszel. Hatha.

 • 2008.04.17 21:05:36Cyr

  verkaverka: Nálunk azóta nincs semmi baj, amióta úszni jár :)))))))))

 • 2008.04.17 23:25:43glad az egyetlen

  cozumel  Hát nem tudom, én látok valami tudatosságot nála mintha mérlegelne (de lehet hogy bebeszélem magamnak).

  Páromnak hajamosabb hisztizni, mint nekem, igaz a te elméleted szerint többet is van vele.

  Minden esetre volt rá példa hogy nyugiban elvoltunk aztán megjelent párom és kitört a háború. :)  Persze nehogy azt képzeljétek ez alapján hogy nagyon hisztis a gyerek, mert alapban nyugodt a picur. :-)

 • 2008.04.17 23:29:01glad az egyetlen

  cozumel

  Amúgy az általad írt videót nem ismertem, de jó lehet. :)))

 • 2008.04.18 10:00:47Coccinella Septempunctata

  közben eszembe jutott két történet, ami lehet, hogy egy két szülőnek segíthet.  én alapvetően olyan deviáns emberi egyed vagyok, aki csecsemő korára is vissza tud emlékezni (nyugi, nem mindenkinél fordul elő)  szóval az jutott eszembe, hogy a gyerekek annyira tudatosak, hogy már tök apró korukban is tudatában vannak olyan fogalmaknak, mint pl szabadság. én pl. amikor megtanultam kimászni a rácsos kiságyból (óriási élmény volt!), rájöttem, hogy mekkora baromi nagy dolog a szabadság, hogy én ki tudok mászni, meg vissza tudok mászni, persze úgy, hogy anyuék akkor sosem voltak a szobában, mert akkor visszakerültem volna a rácsos kiságy fogságába. úgyhogy, amikor hallottam, hogy jönnek, spuri vissza a kiságyba, addig meg hávájdizsinapszemüveg, lehetett bomlani, meg felfedezni a szobában. sokáig nem is jöttek rá, hogy én mit művelek, mert sikerült mindig időben visszamásznom, és elég csendben randalíroznom, csak egyszer a nagy felfedezés közben levertem valami cuccot. na meg is jelentek rögtön a zajra, és nem voltam elég ügyes. erre apám kitalálta, hogy húzzuk feljebb a rácsot, és akkor majd nem tudok kimászni. én meg annyira kétségbeestem, hogy elveszítem ezt a baromi nagy szabadságot, hogy elkezdtem üvölteni, mint a sakál (azt hiszem, akkor még nem tudtam beszélni), anyu meg jól leoltotta apámat, hogy semmi bajom nem lesz, a kilincset még nem érem fel, maximum a törékeny cuccokat feljebb pakolják. hát az is elég nagy tragédia volt, mert akkor mi a nyavalyát fedezzek fel, ha minden fel van pakolva oda, amit nem érek el???  szóval ilyeneket tudnak gondolni-érezni a gyerekek, akikről az ember felnőtt fejjel (mivel elfelejti, milyen volt gyereknek lenni) nem is gondolná, mennyire sok mindent megértenek a komplex fogalmakból... ha nem engeded, hogy felfedezzen, nem fogja tudni, milyen az a szabadság, saját erőből megtanulni elérni dolgokat. higgyétek el nekem, fantasztikus élmény volt... azt hiszem, ez egy életre meghatározta a személyiségemet.  és még egy dolog, ami eszembe jutott: volt a szomszédban egy olyan ember, akihez sosem engedtek oda a szüleim. mindig azt mondták, hogy soha ne álljak vele szóba, ne menjek be hozzá, ha hív. egyszer próbálkozott, behívott magához, de én azt mondtam, hogy nem megyek, mert anyuék nem engednek (lehettem vagy 2-3 éves). azt kérdezte, mitől félek, NEM FOG BÁNTANI, én meg elhittem, és bementem vele a szobájába. bezárta az ajtót, ott az ölébe ültetett, elkezdett szorítani, meg csókolgatni, akkor nagyon megijedtem, mert büdös volt, és nem tudtam, mit akar velem csinálni, és fájt, ahogy szorított. elkezdtem sikítani, úgyhogy a szüleim nemsokára odaértek, és kimenekítettek (talán rátörték az ajtót, nem emlékszem), mindenesetre megúsztam a dolgot. szóval a gyerekek elhiszik, ha azt mondják nekik NE FÉLJ, NEM FOGLAK BÁNTANI. a francokat nem. ezt a mondatot csak annak szabad elhinni, akin kék tányérsapka van, vagy fehér köpeny. senki másnak. ezt minden gyereknek meg kellene tanítani a véleményem szerint, mert a rossz emberek azzal kezdik, hogy nem foglak bántani. a gyerek meg elhiszi, hiszen miért feltételezné bárkiről is, hogy bántani akarná?

 • 2008.04.18 10:27:02anyamadár

  Coccinella és hogyan kerültél olyan helyzetbe, hogy kettesben lehettetek és behívhatott magához?

  Mikor a gyerekeim a körgangon játszanak - picike ház, kevés lakóval - akkoris figyelem őket a küszöbön ülve, kávézgatva.

  Nem a szüleid hibáit akarom felróni, csak rámutatni újra meg újra, hogy nem szabad egy gyereket egyedül hagyni.

  Ha rokonoknál a kertben vagyunk akkor is sokszor hülyének néznek, hogy kintvagyok a gyerekekkel. Még kicsik, majd szép lassan lehet őket hagyni egyedül játszani kint.

 • 2008.04.18 10:35:24anyamadár

  elszállt az előző. Szóval a gyerek egy bizonyos kor alatt nem ért meg olyan absztrakt dolgokat, hogy kire szabad hallgatnia. Ha megmutatod neki, hogy ez egy csúnya bácsi azt megérti, de azt, hogy ezt vagy azt a mondatot csak kinek lehet elhinni... reménytelen...

  Nem azért mondom, mert lenézem a kicsik értelmi képességeit, de van egy bizonyos kor ami alatt simán elhebrencskedik amit megtanítottál nekik, elfelejtik mert túl elvont... és mert van egy kevés tapasztalatom a témában.  Ezért kell ebben a hülye világban mellette lenni.

  Én egyedül jártam suliba olyan kilencévesen és nem hiszem, hogy a gyerekem egyedül fog járni ha ennyi idős lesz...

 • 2008.04.18 10:37:18Coccinella Septempunctata

  úgy, hogy albérlő volt a nagyszüleim házában, és a szomszéd szoba volt az övé. aztán persze anyuék követelésére kivágták a nagyszüleim, csak hát akkoriban nem lehetett akkora nagy szája az embernek, ha nincs hová mennie, ha összekap az anyósékkal, a pénz meg fontos volt, hogy el tudjanak költözni. nem hagytak egyedül, talán anyu fürdőszobában volt, apám meg talán tévét nézett, erre nem emlékszem.

 • 2008.04.18 10:39:14anyamadár

  Coccinelle mondom nem szegény szüleidet akartam felelősségre vonni. :)

 • 2008.04.18 22:05:21B-

  Hiszti: a napokban volt egy pszichológusnő a rádióban, aki azt mondta a betelefonáló anyukának, hogy teljesen normális, ha a gyereke a hisztit neki tartogatja, meg ha az apukával normálisan eljátszó gyerek az anya felbukkanására hisztigéppé válik. Ugyanis ez csak annyit jelent, hogy az anyával a legintimebb a viszonya. Akkor lenne gond, ha ezt a bébiszitternek tartaná fenn. Úgyhogy szó sincs róla, hogy "tudja, hogy velem meddig mehet el", arról van szó, hogy éppen te nem mehetsz el soha odáig, ahol a gyerek világában az anya van.  (De egyébként ez szerintem velünk is így van. Azok előtt tudjuk a legbénább arcunkat elővenni, akiben a leginkább bízunk. Ha valakit szemét embernek tartunk, jobban tartjuk magunkat előtte. Vagy akkor is, ha nem ismerjük annyira, hidegebb vele a viszonyunk stb. Szó sincs arról, hogy "tudnánk, hogy nála meddig mehetünk el", sokkal inkább arról, hogy mi mennyire engedjük be őt.)

 • 2008.04.18 23:28:00megahéja

  hali! nem olvastam még végig de rajta vagyok! :-) CS-vel nagyrészt egyetértek. Ez egy nagyon összetett kérdés. Mi a párommal érdekes módon hasonlóan nőttünk fel - én vidéken, ő Budapesten. Mindkettőnket elengedtek egyedül boltba, suliba (a zuramat még oviba is - a házuk végébe volt :)), estünk törtünk, és én 15 éves koromig szabadidőmben az "utcán éltem" úgymond-az összes többi gyerekkel együtt. Nem hiszem hogy mindezt egy viszonylag nyugis környéken ne lehetne most is megoldani. Mindig megdöbbenek, mikor ismerősökkel beszélgetünk pl. ovi meg iskolaválasztásról, és áldom az eget hogy a zurammal mindig -szinte egyedüliként!!- azt valljuk, hogy ezeknél a fiatalkori intézményeknél még az az elsődleges szempont hogy közel legyen és ne szívassuk a trónörököst a sok utazással, ill. lehetősget teremtsünk neki az önállóság elsajátítására. Ezért nem szeretnék a pesti körút mellett lakni - bár frankó lenne csak leugrani vacsizni a barátokkal ahelyett hogy 20 percet autózunk-, de úgy gondolom, hogy a gyerek fejlődéséhez igenis hozzátartozik hogy olyan környzetet igyekezzünk neki biztosítani, ahol viszonylagos biztonsággal egyedül hagyhatjuk. Mikor gyerek voltam, a szomszéd srácot 12 évesen még nem engedték el az utca végén lévő boltba egyedül - nagyon sajnáltam, mert kimaradt az élletéből, mikor az anyuéktól kertészkedésért kapott kb. 40 Ft-nyi zsebpénzt el akartuk költeni, és unccsitesómmal fél óráig szánkáztunk a boltban a sorok között, mert egyszerűen nem tudtunk dönteni - végül már haza is küldtek minket a boltosok. Biztos ők is azt hitték hogy totál el vagyunk hanyagolva hogy ott szambázunk, közben nekem az egy fontos állomás volt az életemben - a saját pénzemről kellett életemben először döntenem, és megszenvedtem vele, de enyém lett a diadal is :-)) Ezeket az élményeket nem szeretném elvenni a gyerekmtől.  Ugyanez a helyzet a sérülésekkel is. Míg szinte dicsekedve meséli az ember hogy milyen "eleven" gyerek volt ő maga, szinte már bérlete volt a családnak a sürgősségire, ha az ember saját gyerekéről van szó, akkor parázik hogy leesik a székről. Én speciel lábtöréstől székleesésen át minden szokásos gyerekbaleseten átestem, és túléltem, és egy percig nem neheztelek anyámra amiért "hagyott leesni a székről" :-) Ez hülyeség is lenne. A mostani gyerekes barátnőimen meg azt látom hogy halálra parázzák magukat, és tényleg nem kerülnek kartávolságon kívül a gyereküktől. Pedig nem hiszem hogy a fotel vagy a konyha ma veszélyesebb lenne mint 20 éve. Egyszer el kell engedni a gyerekeket, és nem félhetsz folyton attól hogy mindig benne van a pakliban hogy meghaljon a gyerek. Nevelni kell, és bízni benne - minél korábbtól kezdve, az óvás-féltés csak ezek megfelelő arányú keverésével együtt éri el célját. Különben ha nem engeded el a gyereked az utca végén lévő boltba 5 évesen, akkor miért fogod elengedni 9 évesen?  Másik történet: mikor én olyan 9 éves voltam, anyumnak már az összes nagyobb gyerekkel rendelkező barátnéja előadta a hattyú halálát arról az időszakról, amikor a 14-15 éves fiaikat bulizni engedték - mármint hogy nem alszanak amíg a gyerekek haza nem érnek, forgolódnak, leselkednek, telefonálnak, stb., pedig a gyerekek nem először, hanem már rendszeresen jártak szórakozni. Hát, mikor mi oda kerültünk hogy elmehettünk éjszakára - szigorúan csak (haza)kísérővel-, hát anyu úgy aludt éjszaka mint a tej. És hogy ennek mi volt az oka? Ház az hogy előtte 14 évig nevelt minket az önállóságra, a gondolkodásra, és bízott bennünk!!!! És ezer köszi érte neki, mert biztos nem lennék ma ilyen gyakorlatias mint amilyen vagyok, ha tizenéves koromig rám telepszenek anyámék, és 50 centinél messzebb nem mehetek tőlük.  Elhiszem hogy vannak helyek ahol nem szabad a gyereknek egyedül közlekednie, ott a fentiek nyilván nem érvényesek, de nálunk a lakáskeresésnél fontos szempont volt hogy olyan helyen legyen, ahol a lurkókat ki lehet engedni, és most, olvasva ezt a topicot, és a sok egyező véleményt abban hogy nem szabad a gyereket 5 percig egyedül hagyni, tényleg nagyon örülök hogy a párom sem osztja ezt a véleményt, mert nekem előre lefektetett célom hogy leküzdöm a saját -valószínűleg jelentkező- hasonló paráimat, és bízni fogok a saját gyerekemben, a saját nevelésemben, és arra fogok törekedni, hogy szép fokozatosan minél több mindent megengedhessek nekik - többek között azt is hogy önállóan meggyújtson egy öngyújtót, vagy csillagszórót, mert ezzel látom biztosítva hogy nem fogja később titokban kipróbálni ezeket, ami sokkal veszélyesebb lenne.

 • 2008.04.18 23:50:17B-

  megahéja: szerintem az "5 percre sem" a 3 év alatti gyerekekre vonatkozott. A cikkben szereplő gyerekek 3, 2 és 1 évesek voltak - hát őket tényleg nem lett volna szabad 5 percre sem magukra hagyni - kivéve persze 100%-ig gyerekbiztos járókában pld.  A nagyobb gyerekeknél, ahol működik már a belátás, előre tervezés, múlt felidézése, tanulságok levonása stb, természetesen egyre lazul a felügyelet, de ez spontán, gyerekfüggő módon alakul. A lényeg szerintem, hogy ne becsüljük túl a gyerek veszélyfelismerő képességét. Pl rémlik, hogy a gyerekek még nem tudják olyan ügyesen felmérni a szemükkel a tárgyak sebességét - ezért is hajlamosabbak autó elé szaladni. Nyilván beléjük kell nevelni, hogy ne szaladjanak ki az úttestre, de ezzel együtt szerintem csak olyan helyen szabad pl labdázni engedni őket, ahonnan tuti nem gurulhat a labda az úttestre. Mert a pillanat hevében nem biztos, hogy eszükbe jutnak a tanultak.  Szóval felkészítés, a gyerek szintjéhez való folyamatos alkalmazkodás és az önállóság maximális de nem felelőtlen támogatása - szerintem ezekben mind egyetértünk. 2-3 év alatt viszont én nem bíznék meg a gyerekekben, szerintem ilyenkor még eléggé ön- és közveszélyesek. Mondjuk az enyém 1 éves, majd ha betölti a hármat, újra nyilatkozom, de biztos értitek, mire gondolok. Szerintem ebben a korban még nem igazán képesek belátni a lehetséges következményeket, olyasmikről gondolkozni, ami nincs közvetlenül az orruk előtt. Márpedig enélkül veszélyt jelentenek saját magukra.

 • 2008.04.18 23:56:26B-

  Ugyanakkor én ezt nem fogom fel korlátozásként. Pl most tanulok vezetni :-), és szerintem nem gáz, hogy az oktató előtt is ott vannak a pedálok, és néha használja is őket. A cél közös, és csak akkor lép közbe, amikor neki akarok menni valaminek (még nagyon az elején vagyok). A gyereknevelést is valahogy így képzelem: a lényeg, hogy egyedül is elboldoguljon, próbáljon meg mindent, ami nem veszélyezteti, de ott kell lennem mellette, amíg kicsi és le kell nyomnom a megfelelő pedált, amikor ő még nem tudja. Szóval néha közbe kell lépni, meg kell akadályozni bizonyos dolgokat, de nem öncélúan. És végig szem előtt kell tartanunk, hogy az a cél, nélkülünk is végig tudjon menni a tanpályán. De néha egyszerűen kötelességünk fékezni, mert mi vagyunk a tapasztaltabbak, és mi vagyunk a felelősek.

 • 2008.04.19 01:15:12glad az egyetlen

  B-  Hát nem tudom...lehet...  Én egyrészt a jelenségből indultam ki másrészt a nagyobb gyerekek magatartásából (saját magaméból is) amikor nagyon jól tudtam, hogy kit lehet palira vanni és ki az akinél reménytelen próbálkozni.  Az is áll amit mondasz, hogy azokal szemben könnyebben vagyunk cudarak akit szeretünk, de talán ez inkább párhuzamos jelenség és nem ugyan az.

  Van ez is vagy az is.

  Persze pszichológus nem vagyok.

 • 2008.04.20 21:40:32Coccinella Septempunctata

  Hm... hétvégén meggokartoztattam az uramat, mivelhogy elkezdte felülről verni a 30-at a drágám... élvezte nagyon. namármost a vicc az volt, hogy volt ott kb. 4-5 olyan kiskölyök, akik meg alulról verték a 10-et, de én nem mertem volna bemenni közéjük... tolták neki a kiskölykök, mint a mérgezett egerek, olyat mentek, hogy vén felnőtt, motoros, quados, autós, teherautós nő létemre elszégyelltem magam. oké, hogy ott voltak a gokartos segítők (ugyanúgy ott voltak nálunk is), de teljes mértékben a kölykökre volt bízva a nem kis köbcentis fűnyíró... érdekes módon egyik kölyök sem törte magát szarrá, pedig tényleg mentek, mint az állat. a felnőtt szülők meg felmentek piálni a klubhelységbe.  szóval a saját neveltetésemből kiindulva, és abból, hogy végülis nagy bajom sose történt (az inkább bassza a csőrömet, hogy háromszor költöztünk, és sose engedtek el játszani a szomszéd gyerekekkel, és mire összehaverkodtam volna valakivel, addigra továbbmentünk, úgyhogy normális barátságokat alig bírtam kialakítani, most is több felnőtt barátom van, mint korombeli, talán ezért lettem ennyire "komoly", meg talán egy kissé antiszociális) úgy gondolom, hogy ha lesz gyerekem, akkor igyekezni fogok megfelelő bizalmat és önállóságot biztosítani neki, hogy olyan független és szabadságszerető ember legyen, mint én... ha ehhez az kell, hogy én mutassam meg neki, hogy a gyertya forró, és éget, az autók / gokartok gyorsak és veszélyesek, a magassággal nem játszunk, és minden tettünknek következménye van, amiért felelősséget kell vállalnunk, és néha bizony fájnak... hát legyen. és ugyanúgy dolgozni fog 8 évesen, mint én, hogy megismerje a munka és a pénz értékét, hogy soha ne tudják kihasználni, és ha 18 éves koráig megcsinálja azokat a dolgokat, mint én, akkor azt mondom, hogy rendben van, embert neveltem a gyerekemből, aki képes önálló életre, akkor is, ha én feldobom a bakancsot a következő nap. ugyanis ez sajnos bárkivel bármikor megtörténhet, és ismerve a családi kórtörténetet, vagy baromi hosszú életű leszek, vagy gyorsan feldobom a bakancsot. akkor pedig nem szeretnék egy magatehetetlen kis lúzert magam mögött hagyni.

 • 2008.04.20 21:41:27Coccinella Septempunctata

  hmm... vasszűz nagyon csendben van, már hetek óta, nem láttátok? nem lehet, hogy időközben csendben ő is lebabázott, csak éppen cseszett minket értesíteni róla?

 • 2008.04.20 22:28:21cozumel

  "hát legyen. és ugyanúgy dolgozni fog 8 évesen, mint én, hogy megismerje a munka és a pénz értékét, hogy soha ne tudják kihasználni,"  Coccinella  En nem dolgoztam 8 evesen.

  Persze, rendbe tettem a szobamat, segitettem anyunak a konyhaban, vagy porszivoztam, elmentem a sarki boltba tej-kenyerert.  De azt lattam, hogy a korulottem elo felnottek mind dolgoznak, es a szuleim elmagyaraztak, hogy a bizony a penz nem fan terem, azt a meset mar Pinoccio is megszivta...  Szoval remekul megtanultam, hogy a munka az elet szerves resze, es 18 eves koromtol remekul eltartom magam. 38 eves vagyok.

  Ertem en, hogy mit akarsz mondani, csak megint olyan sarkosan fogalmazol, hogy inkabb artassz a sajat mondandodnak.

 • 2008.04.22 04:20:59glad az egyetlen

  "...hát legyen. és ugyanúgy dolgozni fog 8 évesen, mint én, hogy megismerje a munka és a pénz értékét, hogy soha ne tudják kihasználni,..."  És ugyan olyan cinikus és gyanakvó lesz mint te, miután lelkileg megnyomorgatod a magad támasztotta túlzó elvárásokkal.  Vazze' te hol élsz? Kongó? Kelet afrika? Miért is kell szuper túlélőt faragni a kis(!)gyemekből????  Ezzel a módszerrel 8 évessen max kora vén, kiégett lesz, de nem szuper tapasztalt minifelnőtt.

 • 2008.05.27 03:35:00menadel

  CS Ha a felnottek nem a korodbeliek kozul kerulnek ki, te melyik korosztalyhoz is tartozol, igy pedagoguskent..? (2008.04.20.21:40:32) Tudod, kovetkezetesseg..

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta