SZÜLŐSÉG

Veszíts el egy könyvet!

2008. április 12., szombat 08:55

- Anya, most ne! Ott a rendőr!
Valójában a biztonsági őr az. Kisfiam izgalomtól kipirulva, izzadt mancsocskájával kapaszkodik a kezembe a plázában, mintha valami illegálisat készülnénk elkövetni. Pedig ez csak játék. Az orosházi Justh Zsigmond könyvtár olvasásnépszerűsítő játéka, a Veszíts el egy könyvet!A könyvet persze szándékosan veszítjük el, s tudnunk kell, valószínűleg soha többé nem fogjuk megtalálni újra. Nem is ez a cél. Hanem az, hogy valaki megtalálja. Persze ilyet csak az optimistáknak szabad játszani. Azoknak, akik bíznak abban, hogy a megtaláló örül a könyvnek, elolvassa, majd ő is „elveszíti”. Mert mi szebb sorsa lenne egy könyvnek, mint hogy ronggyá olvassák?


Akad persze, aki azt gondolja, a könyv a kukában fog landolni, egy felesért eladják egy antikváriusnak, hajléktalanok melegszenek a tüzénél. Lehet. Szerencsére ezt valószínűleg nem tudjuk meg.

Teszünk egy kört, majd visszaóvakodunk a játékbolt elé, s egy padra csúsztatjuk az Óvodások mesekönyvét, benne az Elveszítési nyilatkozattal. Ebből kiderül a játék lényege, s megtalálható benne az a weboldal is, ahol a játékról olvashatunk, ahol a könyvek sorsát a fórumon nyomon követhetjük: http://blog.justhvk.hu

Beülünk a cukrászdába, s egy süti mellett „elveszítünk” egy Krúdy-kötetet is. Nagyon izgi! Aztán visszasétálunk a játékbolthoz.
- Anya, nézd csak! – kiált a lányom – elvitték!
A gyerekek fellelkesülnek:
- Veszítsünk még el valamit!
Otthon körülnézek a polcon, s erős a kísértés, hogy mondjuk a „Mit kell tudni Észak-Európáról?” című könyvtől megszabaduljak. Csakhogy a játék alapszabálya: ez nem lomtalanítás. Olyat veszíts el, amit szívesen ajánlanál másnak is. Azoktól meg olyan nehéz megválni.

Este megnyitom a játék fórumát, ahol az Óvodások mesekönyvéről nyitott topikban egy üzenet. Egy kisfiú anyukájától, akinek máris kedves olvasmánya lett a könyv.

Brumibaby

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.13 21:54:23glad az egyetlen

  "... Az orosházi Justh Zsigmond könyvtár olvasásnépszerűsítő játéka..."  Ahogy már más is írta ez nem éépen új dolog, külföldön már évek óta művelik és szerintem nagyon jó, érdekes és izgalmas dolog.

  Hajrá! :-)

 • 2008.04.13 21:57:20glad az egyetlen

  Amúgy vannak "szivem csücske" könyvek amitől nem válnék meg sose, de ha hozzám vetődnek egy másod példány (pl ajándékozás), akkor talán el is veszíteném. :)  Amúgy szeretem a könyveket, és gyülytöm is de ésszel. Na meg bézzel se győzné az ember és akkor a helyről még nem is beszéltünk.

 • 2008.04.13 22:06:13glad az egyetlen

  Még egy valami.  Sokan emlegetik, hogy a mostani generáció nem olvas eleget.

  Hááát...vissza kérdeznék; Van mit???

  nyilván valóan persze a net és a filmek folyamatossan szorítanak vissza olvasó közönséget, de sajna a könyvek minősége választéka is elég gyenge.  Jó pár klasszikus könyv van amit újonan lehetetlen megszerezni és antikvárból se mindig lehetséges. :(  Minden éremnek két oldala van.  Amúgy az új generáció meg annyira fogja szeretni a könyveket, mint amennyire beléjük neveljük a szeretetét.

 • 2008.04.13 22:15:42Hűbele

  "Jó pár klasszikus könyv van amit újonan lehetetlen megszerezni és antikvárból se mindig lehetséges. :("  Glad, könyvtár? :-)))

 • 2008.04.13 22:37:14glad az egyetlen

  Hübele,

  Ismerem hidd el.

  Van amire sorba állás van és van, amit már onan is elopták.  Amúgy nyilván valóan csemetén jó esélyel azt veszi kezébe amit az otthoni könyvtárban meg lel.

 • 2008.04.13 22:38:57glad az egyetlen

  Megnéztem az oldalt és írtam is a blogba ezzel kapcsolatban, hogy hamár könyv legalább a plágiumot kerüljük:  "...Még egy fontos dolog: a játék alapötlete egy olvasónk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárunkat, amit nagyon köszönünk...."

  Szinte kizártnak tartom, hogy az illető nem a külföldi példát koppintotta és ez esetben így beállítani elég érdekes...

 • 2008.04.14 09:00:53marywolf

  Hűbelének igaza van, könyvtár is létezik a világon, nem kéne mindent arra fogni, hogy jaj nem adják ki újra.

  Bár az viszont nagyon jó kérdés, hogy hogyan lehet a gyerekeket könyvtárba járásra szoktatni. Igaz a válasz meg még jobb, el kell vinni:)

  Olvasásra szoktatni, talán még egyszerűbb, tv felesleges tárgy, tök sokat lehet spórolni, ha nincs, eleve nincs készülék, árán alapvető lexikonokat, atlaszt be lehet szerezni, nincs megemelkedett áramszámla, és nincs tv számla se (hacsak a nethet nem kötelező). Nah mennyi az átlag tv számla? passz, mondok egy számot: 5 ezer havonta, nah akkor havonta némi hozzáadással lehet 1-2 könyvet venni.

  Szóval ha nincs tv akkor viszont máris lehet olvasni a porontynak, mert nem úgy fog olvasóvá válni, hogy tantónéni megtanítja neki a betűket és akkor majd a gyeremek alig várja, hogy nekiessen az otthoni minikönyvátárnak.

  Nekem anyukám még a Robinson Crusoe-t is végigolvasta az egyik nyáron és annyira jó volt mellette feküdni a kanapén, hozzá bújni és csak hallgatni.Pedig ekkor asszem negyedikes voltam és magam is olvastam már ki regényeket, de ez akkor is valami nagyon más volt.

  Kinek nem inge ne vegye magára című önvédelem következik, de így gondolom.

 • 2008.04.14 09:37:51Brumibaby

  glad, biztos naiv vagyok, én úgy értettem, az az ötlet pattant ki a magyar ötletadó fejéből, hogy játszani kéne ilyet, nem maga a játék ötlete.  Az én fiam is kitalálta tegnap, hogy bújócskázzunk a parkban, és játszunk még olykor fogócskát, Ki nevet a végén?-t meg mást is, amelyeket nem mi találtunk ki. Sőt... ha jól meggondolom, eddig semmilyen játékot nem találtunk fel. De azért szeretünk játszani.

 • 2008.04.14 10:28:14kriszi

  Hahó, a könyvek minőségéről:

  1. Ha egy-egy adott klasszikust keresel, amit sehol sem lehet megszerezni, akkor már feltehetően olvasó vagy, mi több, tudatos és szelektáló olvasó. Akkor viszont rányílik a szemed arra is, ami igenis ott van és elérhető, és jó!  2. Én azt gondolom, hogy a magyar könyvkiadás nagyon széles manapság, van minden a leggagyibb tömeg-irodalomtól a legszofisztikáltabb réteg-irodalomig. Aki keres, az talál. Nem csak klasszikusokat lehet olvasni, sőt - a mai modern irodalomból lesz pár nemzedék múlva a klasszikus (megszűrődve persze, nem mindenből). Népszerű irodalom pedig mindig is volt (már amióta "általános" az olvasni tudás, de szerintem még előtte is), és nem azt jelenti, hogy az mind rossz. Bizony a tizen-akárhányadik század (direkt nem írok pontosat) nem egy "ponyvája" ma irodalomtörténeti tétel magyar/angol/német/stb. szakosoknak.  3. Az a generáció, akit olvasásra lehet szoktatni, a gyerekeké-kisiskolásoké, maximum a nagyiskolásoké. A számukra pedig végképp van gazdag és színvonalas irodalom, magyar régi, magyar új, külföldi régi és új egyaránt. (Csak egy példa: próbálja meg valaki azt mondani, hogy pl. Jacqueline Wilson színvonaltalan...) Persze van gagyi is, és itt a nevelő szerepe, hogy válogasson, amíg a gyereknek nem alakult ki a saját ízlése e téren. Ja meg persze a jó példa.

  Csak hogy fokozzam a nagy arcomat: a kölkeim könyvekkel alszanak - azt használják alvós plüss helyett... és este a sötétben elalvás előtt azzal szórakoztatják egymást, hogy fejből megtoldják az esti mesét.  Én is hagytam már el könyvet - egy olyat, amit nagyon jó könyvnek tartok, ezzel együtt hetekig rémálmaim voltak tőle. Örömmel ajánlom bárkinek, de nem szeretem látni a polcomon.

 • 2008.04.14 10:46:51Maja Papaya

  Bizony, hemzsegnek a silány könyvek a polcokon, DE valahogy mégis sikerül jobbnál jobbakat is venni, és majdnem mindig hagyok ott valamit, ami már nem fér be a keretbe, majd legközelebb. Csak keresni kell, és nem rögtön sarkon fordulni a sok gagyi láttán...

 • 2008.04.14 10:49:30Maja Papaya

  A kezdeményezéshez annyit, hogy nekem is csak másodpéldányt lenne szívem "elhagyni", mert sajnálni csak a vacakot nem sajnálnám, azt meg nem mérném rá jó szívvel senkire.

 • 2008.04.14 14:08:01glad az egyetlen

  marywolf  Erről az jut eszembe (nulla TV), hogy amikor a bácsika állt az üres keletiben és vakargatta a fejét "Sztrájk? Nem nézek TV-t"

 • 2008.04.14 17:09:03glad az egyetlen

  Nálam a TV vs. Könyv téma úgy van, hogy a TV-ben hiradót néha vetélkedőt nézek, ezen felül a dokfilmes csatornákat.

  Néha mezzo illetve ha balhé van akkor CNN, de jobb lenne a BBC News, viszont az nincs.

  Gyereknek pedig majd ott lesz a Minimax.

  Én ezt nem tartom kórosnak vagy kerülendőnek.  Újságban az alap a HVG meg néha átfutom ami kezembe kerül.  Könyv:

  Gyermek koromban gyakorlatilag fél életem könyvtárban töltöttem, majd közép iskola után keztem kiköltözni onnan. :)

  Ennek két oka van: Egyrészt az általam kedvelt téma/könyvet rendszerint többször szeretem elolvasni (így inkább megveszem), másrészt habár mindig(!) olvasok éppen valamit, de egyre kevesebb az időm így egy könyv elolvasása nem fér be a könyvtári időkeretbe.  Alapvetően nincs sok könyven, de tudatosan veszek és bizony volt olyan év (pár éve), hogy 50ezer Ft ment el könyvekre. (Idén már a párom letiltotta a további könyv vásárlásaimat a lakás hitel miatt).

 • 2008.04.14 18:32:14marywolf

  glad, valszeg akkor az a bácsika újságot sem olvas.

  Mellesleg mi soha sem nézünk tv-t, nincs is és nem is akarok.

  Szerintem minden hírhez hozzálehet jutni neten is, reggeli tea/kávé alatt szal kb 10 perc elég jól fel lehet mérni, hogy mi merre hány lépés.

 • 2008.04.14 19:35:12glad az egyetlen

  Okoska  Örülök ha jobb kedvre derítettelek. Mi dixlesziásak már csak ilyenek vagyunk; az írásunkkal mulattatunk (vagy idegesítünk) másokat.  marywolf

  És mi baj mondjuk a dokumentum filmekkel és a mese csatornákkal?

  Gondolod hogy amikor a gyereknek majd az oviban mondják, hogy XY milyen volt a TV-ben akkor nem fog kilógni a sorból?  Mondjuk a párom volt még így. Őnáluk se volt TV és sok klasszikus meséről lemarad, amit most látva már bizony sajnál nagyon (keménykalap krumpli orr, Mazsola és tádé, stb.)

  Szerintem azért a Tv nem csak értéktelen szemete terjeszt, hanem olyat is ami része kultúránknak, azt pedig kirekeszteni vétek.

 • 2008.04.14 22:56:53marywolf

  Nem a dokumentumfilmmel van baj, hanem magával a tv-vel.

  A mesékkel sincs baj, de a mesecsatorna azaz ért egy kicsit más.

  Nem maga a mese és a dokumentum film a gáz, tisztelet a kivételnek, mert abból is van olyan, hogy jobb lett volna, ha meg sem csinálják, hanem a sok sok körítéssel ami benne van.

  Nem csak értéktelen szemetet terjeszt a tv, mert nekem is van egy csomó filmem, sőt sorozatot is néztem már, igaz azt is csak letöltve, de a tv nézés az nem egyenlő a film nézéssel.

  Tehát majd a gyerek is fog nézni meséket, bár kétlem, hogy három éves kora előtt, ehhez ajánlok egy kis Vekerdy-t olvasni és akkor lehet, hogy a te kedved is elmenne tőle. Mellesleg szerintem azok kampányolnak döbbenetesen a tv mellett, akik maguk már régen függők. Anyukám pont ilyen, szerinte is szemét állatok vagyunk, hogy majd szegény porontytól meg akarjuk ezt vonni, de ebben is csak az van benne, hogy ő beldöglene, ha nem nézhetne tv-t.  És igenis az olvasás és a mozgás legnagyobb ellensége a tv és ha valaki ezt akarja, akkor ültesse elé a gyerekét, de nagyon szépen kérem, hogy ne nevezzen engem antiszociálisnak, meg egyebeknek azért, mert én ezt nem akarom csinálni, mert lehet hogy nem csak értéktelen szemetet terjeszt a tv, de ezerszer jobb dolgok is vannak ennél és inkább azokkal szeretném a rettenetesen sok felesleges időmet elpazarolni, min a mozgókép pazar passzív befogadásával.

 • 2008.04.14 23:05:16glad az egyetlen

  Brumibaby

  Hajnalanék rá, ha legalább egyetlen félmondat erejéig megemlítették volna a külföldi mintát.

  Nekem valahogy visszás, hogy létezik egy millók által használt 7 éve működő külföldi modelt amit (nagyon helyesen) itthon is megvalósítanak, de csak az un. magyar "ötletadó" nevét tünteik fel, de a külföldi alapmodelt nem.

  Ez azért beszédes...

 • 2008.04.14 23:11:06glad az egyetlen

  marywolf  Tisztelem másik véleményét bizonyos fokig, de ez már egy kicsit a ló másik oldala.

  Az, hogy te viszolyogsz a TV-től, mint médiától és ezért egy toll vonással kihúzod a család életéből, nekem ez túlzás.

  Így esélyt se adsz arra hogy olyat lássatok, amit amúgy máskép nem keresnél vagy nem találsz rá.

  (tényleg ha nem nézzel TV-t akkor mi alapján állapítod meg "... mert abból is van olyan, hogy jobb lett volna, ha meg sem csinálják..."?)  Nem vagyok TV függő, jó ha a kínálat 15% igénybe veszem (magyar nyelvűekre vetítve), de annak ellenére ahogy írtam könyv bolond vagyok, de azért ez nem vakít el abban, hogy felísmerjem a TV értékeit is.

 • 2008.04.14 23:33:23glad az egyetlen

  marywolf  Mondjuk azt azért pozitívumnak veszem, hogy utálatod nem általánoságban a filmekre terjed ki hanem "csak" a TV-re.

 • 2008.04.15 01:40:13Vierre_

  ÉN nem tom. Állandóan ez a álszent rinya. Ki miért néz tévét és ki miért olvas.

  Én nézek tévét és olvasok.

  Kikapcsolódom.

  Én olvasok "ponyvát" is dögivel, fantasyt, sci-fit ugyan úgy ahogy ha van hozzá mélységem és nem az agyamat akarom szkenelni valami könnyed, gyors világgal, vonnegutot, merlét, szepest, ajart, feketét... és még sorolhatnám...

  De nekem nem kikapcsolódás egy Jókai, vagy egy Márai.

  A kötelezőket, Jókait is belevéve én nagyon szerettem, de max Weöresig jutok, ha verset szeretnék, bár hozzá tenném, Weöres sem mindig olyan könnyed, mint aminek látszik ellenben nekem annál nagyobb lelki fles. Ritkán. Nagyon ritkán. Nem flangálok értelmiségi, lenéző tekintettel a buszon rongyá olvasott Mikszáth-tal a kezemben.

  Ha mélységet szeretnék Hamvassal fárasztom magam.

  Nem értem, komolyan, az itt nyinyukoló mamusok sutyiban sem olvasnak soha egy blikket?

  A tévé ugyan ez, a tévé nem sátán és egy gyerek nem csak a véruncsi- hogyan élnek a csigák a lapulevelek között- műsorokat szeretnék nézni, pláne, hogy vendégségben, oviban, suliban bizony látnak mást is.

  A lényeg szerintem, hogy a fegyver, a háború és a gyilkosság ne legyen benne az étlapban, de nehogymár ne nézhessen mesét vagy sportot....

  És én nehogymár szutyok legyek mert MINDIG megnézem a grész klinikát, a vészhelyzetet, néha egy egy széfet a hiradón kívül.

  Az ember gályázik meg szart pucol otthon és utána csak hogy ne lógjon ki, kibassza az ablakon a tévét, persze a net marad, ahol mindent ami megy az "ördög képernyőjén", ugyan úgy meg lehet skubizni....

  Semmi baj a tévével. Nem kell ezer csatorna. Nem kell bekapcsolni. Azt annyi.

  Semmi baj a ponyvával, mert szórakoztat, kikapcsol és hát kinek mi a ponyva.

  Állandóan megy itt a fika a sznobizmusra, amivel amúgy szerintem nincs baj, mármint a sznobizmussal :))) ha az ember vállalja. Ismerek olyat. Egymáshoz öltöznek a yorsír terrierjével. Én nagyon jót szórakozom velük és rajtuk is :)))))

  Én attól írtózom amikor jön ez a nyányájájáj iszonyúan és végtelenül álszent fasság.

  Mert én senkinek nem hiszem el, hogy elgyengült pillanatában nem nézi, nem olvassa.....

  Senkinek. :)))))))

 • 2008.04.15 02:39:49cantaloupe

  Vierre, az a hozzaszolasod fanki,nekem tetszett. :)

  Nekem egyetemi anyag volt a nemet irodalom, s biza Goethe Wertherjenek szenvedesei (melyek enyeim is voltak) utan en is szivesen elnyultam a habfurdomben egy Vavyan Fable-ponyvaval. :)))

  A tevet is lehet esszel hasznalni. Aki naponta belefetyel 2 liter asztali bort, az nem ugyanaz, mint egy pohar jo chianti a vacsorahoz. A mennyiseget, minoseget minden felnott ember tudja szabalyozni.

 • 2008.04.15 03:26:37glad az egyetlen

  Mondjuk az tényleg érdekes, hogy habár szeretek olvasni, de ha kötelező volt valami az iskolában és nem jött be (már pedig többnyire ez volt), akkor bizony vagy megszenvedtem, vagy szimplán el se olvastam és ez utóbbi volt inkább.

 • 2008.04.15 07:53:34marywolf

  Glad, én soha sem a filmeket, meséket nem szerettem, hanem a tv kultuszt, ami szerintem teljesen más. De tényleg döbbenetesen válogatós vagyok, hogy mi az, amit megnézek, mert hát tényleg, kevés az idő, amitkikapcsolódással tölthetek, akkor az ne legyen már céltalan távkapcsolónyomogatás.

  A másik meg az, hogy nálunk baráti/ismerősi körben nagyon kevés az egy családra jutó tv száma. Tizensok család van körülöttünk, ahol egyáltalán nincs tv, ebben van 8 gyerekes, két gyerekes banda is. Szóval ezeknek a gyerekeknek valójában az a furcsa, ha valahol van tv vagy pl a lakás minden helyiségében, mert nem értik, hogy minek, de igazából nem is érdekli őket.

  Grace klinikát meg én is nézek, sőt azzal bűnözök is, mert haverom megszerezte, én meg bejárós vagyok a gépére, tegnap néztem a negyedik évad második részét, szóval ha valaki kívánja sok poént lelőhetek:)

  Másik ha a tv annyira kultúra része, akkor pl színház, meg egyebek miért nincs ennyire megemlítve, vagy miért sznob azonnal aki a könyvek, színház, hangverseny mellett áll ki. Én sem mondom azt, hogy aki tv-t enged a lakásába, az maga a sátán gyermeke, meg műveletne paraszt. Akkor én miért vagyok lesznobozva?

  Persze egyből szokott jönni, hogy jaj mert a színház mennyire időigényes, érdemes kiszámolni, hogy valaki egy héten mennyit tölt tv előtt és egész évben színházban. Csak mert igenis vannak jó előadások.

  A másik nem szeretnék olyan gyereket, akinek remek a tv-s kultúrája, de önmagát kell megerőszakolnia azért, hogy egy operát végigseggeljen, fizikai fájdalmak között.

  Szóval azért ez a dolog sokkal árnyaltabb, legalábbis szerintem.  Kötelezők, hááát, magyar szakon már általában elolvastam mindent, amit fel lehetett lelni és rajta volt a listán, viszont egy kötelező kimaradt: Egri csillagok, szóval jöhet a malomkő. Férjem kereszttestvére most szenved vele a suliba, megkértem anyumat, hogymára hozza el az otthoni példányt belőle, kiírt időpontomig még van kerek 6 napom, szerintem én nekiesem.

 • 2008.04.15 08:26:00Brumibaby

  Arról, hogy remekművekkel is el lehet venni a kedvet az olvasástól, ha kötelezővé teszik:  konyves.blog.hu/tags/büntető  glad, írhatnál egy posztot a diszlexiáról.  Nem tudományosat, hanem arról, hogy te hogy éled meg felnőttként, hogy élted meg gyerekként.

 • 2008.04.15 09:39:27Brumibaby

  Azért, ha belegondolunk, lehetnek olyan könyvek is a polcon, melyeket mi nem szeretünk, ennek ellenére ajánlanánk másnak.

  Mondjuk én pl. nem szeretem a fantasyt, de ha lenne, elveszíteném, hátha majd Vierre örül neki.  És van a háznál néhány Dan Brown is, amelyeket meg csak azért tartogatok, mert ajándékba kaptam, s azt hiszem, az olyat nem illik elveszíteni... Én nem szeretem, de szerintem attól még sokaknak szerezhetnék vele örömet. (Addig is kölcsönzöm a környezetmben fűnek-fának)  Szóval, ha valaki megesküszik nekem, hogy szívesen olvasná a "Mit kell tudni Észak-Európáról?" 1974-es kiadását, hát nem habozok tovább, és elveszítem

 • 2008.04.15 09:47:53marywolf

  Glad, a diszlexiáról tényleg írhatnál, engem is érdekelne.

  Valami Varázsbetűs cucc is van a neten, akik foglalkoznak ezzel, de azt már nem tudom, hogy jó-e.

  Egyetemen pár órán foglalkoztunk vele, de valahogy használható információval eddig nem nagyon akadtam össze.

 • 2008.04.15 13:25:35tavaszkisasszony

  én három éve bookcrossolok, nekem egy crossoló könyvemet már megtalálták, de azóta nem hallottam felőle...

  sajna amagyarországon krosszintásra adott könyvek nagy része a 'somewhere in Budapest, Hungary' jelzéssel ven belekiáltva az univerzumba, és így kicsit nehéz : ) bár a terminal1 és 2 elég népszerű, de oda ugye csak beszállókártyával mehetsz.

  én a kisebb kávézókra szavazok, még ha ott is marad a könyv, akkor is közkézre kerül.

 • 2008.04.15 14:03:53Vierre_

  marywolf  Senki nem mondta, hogy sznob vagy. De ha az vagy, az miért is baj? :)))) Én erre sosem jöttem rá, hogy miért baj, ha valaki sznob.

  Ellenben azt ne feledjük, hogy a tévé a kultúránk része akkor is ha ezt tagadjuk és bezony lehet kultúráltan tévét nézni. És tudod miért? Mert a gyerek nem te vagy (itt általánosságban beszélek) és az, hogy nálad nincs tévé mert szerinted az úgy jó, attól még a gyereked máshol fog tévét nézni. Moziba járni és höörrgrrrr fröcsögavér-megyadugás filmeken nyáladzani. Attól még hogy valakinek nincs tévéje attól még nem lesz kultúrabb. Pláne ha van internet. Mert akkor kurva mindegy hogy van e tévé vagy sem.

  Én spec ha tévét nézek nem mélylélektani művészfilmet szeretek nézni, hanem valami könnyed dolgot amit vagy fikázhatok, vagy jól szórakozom rajta. Miért? Mert egész nap megy az agynyúzás. Így pontosan arra használom amire való, lefekvés elött kipucolom az agyam.

  Színház. Először is meló után a tévét bekapcsolni és nézni egy grészklinikát nem kerül semmibe (éterből jön az adó nálunk) nem kell a gyerekeket itthon hagyni és én spec nem vagyok sem opera (fúj) sem balett (fúj) sem színházfan. Jó darabot szivesen nézek, musicalt kedvelem, de mindezt miért? Mert szórakoztat. Mert szórakozni vágyom. De szervezni kell és annyira viszony nem érdekel, hogy fektessek bele energiát. A puccolódás nem a világom, a pinceszínházak nagyonmodernkedése nem a világom, az ezerszer lerágott ősi drámák és vígjátékok nem érdekelnek.

  Nem sznob aki színházba mászkál, vagy kiállításra, ha neki az jó, én még mindig arról beszélek, hogy a ponyvának és a tévének is meg van a helye a világunkban és ne a mások szerint helyesnek ítélt módon viszonyuljunk ezekhez, hanem úgy, ahogy nekünk jó. És ha valaki délután főzés közben belefut a BAlázs sóba ne iruljon piruljon és hallkítsa le a tévét, hogy a szomszédok elött le ne bukjon hogy bizony azt ő nézte, hanem akkor lazuljon egyet.

  Erre való.

 • 2008.04.15 14:17:28Brumibaby

  Vierre, sztem marywolf nem erre gondolt, hanem arra, hogy család üveges szemmel bámul a dobozistenre, miközben lehetne dumálni, játszani, kinn lenni, stb. Semmi gond nincs azzal, hogy egy pohár bort szopogatva befészkeled magad a Grace-klinika elé (már alig várom én is:)), a gond azzal van - nálunk pl., ha a kölkeket nem bírom elvonszolni a Pikachu elől, az ember meg reggeltől estig ötmásodpercenként váltva kapcsolgat az észt curlingbajnokság, az angol liga, az Austral Open és a német megyehárom izgalmai között, és nem azért teszik ezt, mert az érdekli őket, hanem mert unatkoznak. Nélküle, tőle és általa. • 2008.04.15 14:32:47Vierre_

  Brumibaby  Nem, mert szerintem az is szélsőség ha nincs tévé és az is ha állandóan az megy. Pláne álszent szélsőség a nincs tévé ha van net. És be kell lássuk a mamusok nagy hányada még egy grész klinikát egy blikket vagy egy széfet sem mer bevállalni mert azt gondolják égő. Pedig nem.

  Én pl a társulatot sem hagynám ki. Egyszerűen jól esik a tévé amikor fáradt vagyok. És miért nem olvasok? Olvasnék, de nincs mit :D Minden elment már ezerszer, új könyv ami érdekelne alig, megvettem a Balekot mert nagyon sztárolták, két szarás alatt túl is voltam rajta, nah bumm jelleggel... A potter benne volt három kakálásban, belátom :))))))

  Szóval marad a jóleső nyújtózkodás a tévé elött miközben netezem és csacsogok az urammal vagy cukiságokat nézünk a cuki blogon....

  Ritkán nézek filmet mert nagyon finnyás vagyok és a "zsé" kategoriás fosoktól vinnyogni vagyok csak képes ld: anakonda 4, a királykobra. bruhahahahahaha :))))

  De most kivettem a Csillagport és jól esett. Ilyenek. Én ezekkel nagyon jól elvagyok. Ötödik elem, Gyűrűk Ura, Csillagpor, Galaxis utikalauz stopposoknak... magyarán szórakoztató filmek. Ha majd valamikor kipihenem magam biztos ingerem lesz megint egy Jákob lajtorjájára, vagy Éj anyánkra... bár ezeket most is megnézném, de az istennek nem vetítik őket :))))))))))

  ( a sorozataimból kimarad a maffiózok pedig azt is nézem. údegááááz :DDD)

 • 2008.04.15 15:28:39gusztika

  Háhá, jól elszállt a pofázásom, túl sokáig kotlottam rajta. :)  Szóval az én földijeimet ne bántsa senki plágiummal, mert irgumburgum. Buzai Csabi ezt válaszolta a bookcrossing felvetésére:  "A bookcrossing hasonló, csak összehasonlíthatatlanul nagyobb volumenű projekt. Viszont - és ez sajnos probléma - angol nyelvű. És még egy ok, amiért külön próbálkozunk: szerettük volna, ha a játék nagy nyilvánosság bevonásával indul. Ehhez a dedikált könyvek mellett egy új oldal tűnt a jobb megoldásnak." • 2008.04.15 15:58:28hanna

  Hát kicsit negatív leszek, de bizony könnyen lehet, hogy nem olvasási, hanem eladási, vagc sak úgy célből viszik el a könyvet, nyilatkozat ide vagy oda. Nekem spec kábé egy hónapja vitték el egy könyvemet a Margitszigeten egy padról, mert arrébb mentem. Nem sok időre. Meg is fogadtam, sose viszek magammal Kunderát többet, csak posztmodern németnyelvű irodalmat, hátha az nem olyan kapós.

  A színvonalról meg annyit, hogy könnyű úgy mindennek jónak lenni (klasszikusok), hogy szorgos irodalomtudósok hada éveketn keresztül válogatja ki, hogy mi a szuper. Ma is ugyanannyi jó van, csak még nincs leválogatva. Azért ha olvas az ember rendszeresen könyvkritikákat, és kitapaztalja, melyik kritikussal egyezik az ízlése, és hajlandó nem csak regényt, de verset, esszét, novellát, ismeretterjesztőt stb is olvasni, akkor talál minden hétre egy könyvet. Az meg csak elég.

  És egyébként én tényleg nem tévézem. Nem sznobságből, hanem mert ott tényleg nincs semmi új, és szerintem ha az ember egy mónikashowt/graceklinikát stb látott, mindet látta. És azt sem értem, miért tényleg csak a legszarabb filmeket adják, nagy néha éjfélkor egy-egy jót, no meg karácsonykor a Love actuallyt.

 • 2008.04.15 16:39:06marywolf

  Vierre_ én soha sem mondtam hogy pl nem szabad filemt, meg mesét nézni, nekem tényleg a dobozzal és a körítéssel van a bajom.

  Tehát nekem konkrétan a tv készülékkel, mint sokaknál tapasztalt imádat tárgyával van bajom, meg azzal, hogy ott nem tudok megnézni úgy egy grészklinikát, hogy ne tolják közbe a pofánba, hogy mekkora fasza dolog az új tisztítószer amit jobban utálok, mint a tv dobozt, mert még a környzetet is károsítha (éljen az ecet).

  Szóval a kisklambó (ezt a szót tőled tanultam) fog mesét és filmet is nézni, igen számítógépen, nem azért mert az a monitor más monitor mint a tv, hanem azért mert ha ott egy részt rakok be, akkor egy rész van, és nincs mellette mittom én milyen fröccsetött műanyagot reklámozó marketing team termék.

  Igen, szoktunk filmet is nézni, tény, hogy heti egynél több soha sincs, mert nem igényeljük, én konkrétan az elmúlt két hónapba egyet se láttam, valahogy nem tudom most végignézni őket, hanna írta a Love actuallyt, nah az a film nagyon bejött pl.  És én opera, meg balett fan vagyok, járunk is rendszeresen, szóval ehhez tényleg kell szervezés, mert Szegeden kevés előadás van. Zenéjüket meg bakeliten szeretem megvenni, mert azon sokkal jobb hallgatni, mint cd ről, basszus a végén még tényleg sznob leszek, akkor be kell szereznem egy kutyát, akivel öszeöltözünk?:)

 • 2008.04.15 22:23:17Vierre_

  marywolf  Ó dehogy leszel az :))))))))))))9

  Én próbáltam eskű :D Megnéztem, meghallgattam, be akartam illeszkedni, de az istennek sem ment :))))

  Egyszerűen rosszul vagyok a balettől meg az operától. De hozzá teszem, sőt ki merem jelenteni: azok akik balettelőadásra meg operába járnak, azok nyolcvan százaléka nem szereti, a maradék igen. A nyolcvan pedig azért jár mert gáz egy értelmiségitől ha nem kedveli, vagy értelmiségi körökbe szeretne bekerülni--- mint ha az valami nagy dolog lenne.

  Éljenek az őstermelők!!!

  :))))))))))))

  Nah én egyszerűen nem bírom. Imádom a magyar néptáncot, elvisz, olyan mint egy kollektív sámánszertartás, imádom a jó musicalt, a dallamos, mágikus, mélyreható dinamikáját, csak ne kornyikáljanak közben fejhangon mert megfájdul a fülem. :)))

  Talán az Igor herceg az egyetlen amit elviselek. :) Ménsztrím vagyok :)))))

  A balett alatt meg szimplán bealszom :)  Én amúgy havi egy filmet nézek meg. VAgy két havonta egyet. Most a Csillagport, jól elvoltam vele, de nagyon kevés olyan új film van ami izgatna.  A gyerekek elött jóval több mély témájú, magvas tartalommal rendelkező könyvet olvastam, de csak és kizárólag abban a témában ami izgat, a volt anyósom adott "elvárható" köteteket, hogy ne csak M.A.G.U.S-t olvassak a vécén :)))) de beledöglöttem egy kettőben.

  Maradt a Hambas Béla bácsi, egy kis Richard BAch,Rudolf Steiner, Szepes... ez a téma érdekel... és ha "irodalom" akkor pedig Vonneguth-tól Merléig tehát a stílus sejthető :)))))))

  De mostanság marad a ponyva :))) És nekem most ez jó. Sajnos az összes Agatha Christie-t átnyálaztam már ezerszer..... :D

 • 2008.04.15 23:01:52cseresznye

  Fura, hogy előjött ez a sznob téma, mert nekem éppen az tűnt fel, hogy eltűnőben vannak a sznobok. Most nem a gazdagokról beszélek, mert ott biztosan pörögnek a pénzhez is kötődő kulturális elvárások, hanem az átlagról.

  Pedig az jó is volt ám! Én pl voltam sznob liba gimnáziumban, igen kilógott a verseskötet a zsebemből, és ültem presszóban is egy kávé mellett a könyvvel, komoly ábrázattal.  De ezáltal megismertem egy csomó jó dolgot, a divat kezembe adta, amit talán jóval később találtam volna meg. Ma már egyáltalán nem bánom, hogy anyira égtem, hogy nem ismerem a Száz év magányt, hogy azonnal beszereztem és elolvastam.

  Persze, ha ezt nem növi ki az ember, ott komoly személyiségzavar esete áll fenn.

 • 2008.04.15 23:05:36glad az egyetlen

  Hát ha tényleg érdekel benneteket a diszlexia, akkor szívesen írok egy cikket.

  Hova/kinek küldjem el ha megírom?

 • 2008.04.15 23:16:03wish73

  glad, nem akarom "elvenni a kenyered", de itt elég sok infó van: diszlexia.lap.hu/

 • 2008.04.15 23:29:21Vierre_

  wish73 degenyavagy :DDDDDDDDDDD

 • 2008.04.16 00:22:13glad az egyetlen

  wish73  Nem veszed el, de ahogy korábban írták nem szakszövegre kiváncsiak hanem inkább arra hogy valaki szemszögéből ezt gyermekként hogy élte meg.  Sajnos az emberek többségének halvány fogalma sincs a diszlexia miben létéről és sok esélye sincs annak hogy ezt így átolvasgatja merő szorgalomból.

 • 2008.04.16 09:22:53Brumibaby

  glad, engem komolyan érdekel.  A munkám olyan, hogy emberek beadványait olvasgatom, és irkálok nekik, és sokszor tapasztalom, hogy zavaros a helyesírás, máskor nem tudják magukat kifejezni, s valszeg az sem mindig érthető, amit én írok. A mindennapokban hajlamosak vagyunk mindenkire rásütni, hogy funkcionális analfabéta, pedig akár más gond is lehet a háttérben.

  Tehát engem kifejezetten az foglalkoztat, hogy egyfelől milyen megélni a diszlexiát gyerekfejjel/felnőttként, másrészt, hogy mondjuk én a felnőtt diszlexiásokkal való esetleges írásbeli érintkezés során mire figyeljek, miben segítsek, egyáltalán, hogy járjak el a hatékony kommunikáció érdekében.  Wish, a megközelítéseddel a Porontyot simán be lehetne zárni, hiszen nincs olyan téma, amiről ne lenne átfogóbb, alaposabb, tudományosabb weboldal, ahol bárminek utána lehet nézni.  De engem kivételesen nem a brittt tudósok kutatási eredményei érdekelnek.

 • 2008.04.16 09:24:32Brumibaby

  glad, az olvir-ra kattintva elindul a levelező, és megjelenik a cím, ahova küldheted a posztot

 • 2008.04.16 10:41:51marywolf

  Vierre_

  tényleg sokan vannak olyanok a színházba, akik csak azért járnak, mert "illik", ezt a gárdát én sem bírom.

  Néptáncot szeretem nagyon, táncoltam is évekig, anyukám is, meg citeráztam sokáig egy zenekarba. Most már csak saját szórakoztatásomra játszom, meg majd a babának, büszke is vagyok rá, hogy baromi sok népdalt ismerek és hiú amiatt, hogy egy csomóról tudom, hogy melyik tájegység dala:) Ennyi kell:))))

  Merle, csak a Védett férfiakat ovlastam tőle, de azt nem is egyszer.

  Másik, évekig nagy kedvenc könyvem volt Viviane Villamont Kisdarázs című könyve, nem tudom ismered-e? Félelmetesen jó könyv.

  Magas irodalom, meg ponyva, hát erről soha sem szerettem vitatkozni, valaki már írta feljebb is, hogy nagyon sok mai kötelező olvasmány bizony keményen ponyva volt a maga korában.

  Egyszer egy okos kritikus azt mondta, hogy nem baj, ha valaki olvas ponyvát, ha tudatában van annak, hogy ponyvát olvas. Így a Balaton partra én sem Rilke kötetet viszek.

  Viszont az Iskola a határont bárhol bármikor el tudom olvasni, még jó, hogy valami nagyon strapabíró kiadást sikerült összeszednem, mert már látszik rajta, hogy használatba van.

 • 2008.04.17 22:19:54wish73

  Vierre, aki 2 hétet porontyozik, az tudja, h genya vagyok:)

  de most nem akartam az lenni, csak ez az oldal elég átfogó és sok a laikusnak szóló link is. de ettől függetlenül én is várom a posztot.

  glad, logopédus vagy?

 • 2008.04.17 23:04:54eino.

  Vierre_, én akkor a 20%-ba tartoznék, ha lenne hozzá kellő mennyiségű pénz. Eddig 1 balettet és 1 operát láttam élőben, mindkettőt az Operaházban. A balett klassz volt, de az opera... Egy csoda (kivéve a főhősnőt :( ). Addig soha nem értettem, hogy lehet Wagner zenéjéért rajongani, aztán az élő előadás során elég hamar leesett. Kazettán, CD-n azért jóval kevésbé meggyőző, mint pl. Beethowen, Mozart, Bach stb. .

  De amúgy igazad van, sokan sznobságból járnak ilyen előadásokra. Ahelyett , hogy nekem adnák a jegyeiket, fizetségül én meg elmesélném nekik, így továbbadhatnák, mintha ők látták volna.

  Addig is nézhetik Győzikét meg Urigellert :))  Könyvajánlat könnyed kikapcsolásként. Ha fontos a nevelési szempontod, bekötteted és ráírod, hogy Thomas Mann, így gyerek előtt is olvasható :))), de persze enélkül is :) : Wodehouse-összes, Stephan Leakock: Kék Edward, Hasek: Dekameron, Rejtők... De gondolom, ezeknek a nagyja már megvolt. :)

  Ja, és Spirótól az Ikszek is nagyon olvasmányos, amellett, hogy persze vannak egyéb érdemei is. Akkor még - a '80-as években - nagyon jókat írt.

 • 2008.04.17 23:43:36Vierre_

  marywolf  Nekem a faszim ajánlotta az Iskola a határont, azzal a felkiáltással, hogy általában nem szeretik... én nagyon éveztem.

  Az ő egyik kedvence az Ajándék Algernonnak... bevallom, az nekem viszont nem :))) De cserébe elolvatattam vele a Kurvapecért... az tetszett neki, az Elöttem az életet (amit én imádok) végig sem bírta, annyira nem és Merle: Mesterségem a halál fél úton megakadt, ami azt jelenti nála, hogy ok ok, le fogom nyelni de nem most :)))))))))

  Mi így létezünk és közben ezer fantasyt olvasunk, ma vettem egy Worluk világban játszódót és egy M.A.G.U.S-t tök feleslegesen mert már megvolt :)))))))) , mert ezek azok amik kikapcsolják az agyam és elvisznek egy olyan helyre ahol én is szivesen kalandoznék :)))))

  Amit említettél sajna nem olvastam, de majd utána nézek.

 • 2008.04.17 23:44:27Vierre_

  Jahm és vele , az örök szkeptikussal :))) a legnagyobb sikerélményem, hogy elolvasta a kedvemért a Vörös Oroszlánt és tetszett neki pedig sztem gyúrt rá külön, hogy ne tetszen :DDDDD

 • 2008.04.19 04:25:32glad az egyetlen

  wish73  Nem csak diszlexiás, így mint érintett személyt kérdeztek, hogy milyen is az élet gyerek illetve felnőtként. :)

  Egy logopédus szépen elmondhatja mi a diszlexia, de azt nem hogy milyen megélni.

 • 2008.04.19 07:13:54wish73

  nekem öcsém dys-es. egy szóval leírva: szar. az sem mind1, h hány éves az ember. magyarországra abban az évben kezdett el beszivárogni a téma, amikor öcsém az elsőt kezdte. elképzelhető, hányan voltak képben... ma már ahhoz képest arany élete van egy dys-esnek. ismerik, elfogadják, javítani tudják, vannak felmentések, ingyen tankönyv. szóval legbelül megélni nyilván ma is nehéz, de a hozzáállás, h "hülyegyerek", vagy "részképesség zavaros" -nagyon nem mindegy. és télleg jó szakemberek, tankönyvek vannak. sztem a legnagyobb szívás az értő olvasás nehézsége. na, meg az olyan munkahelyek, ahol kézírásos pályázatot kérnek. a többi talán idővel veszít a jelentőségéből. nyilván vannak más szempontok. most már kív. vagyok arra a posztra.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta