Gondolkodj egészségesen, drámával!

Az, hogy egészségesen akarunk élni, világos. Még egyértelműbb, hogy a gyerekeinket megpróbáljuk egészségesen nevelni. De hogy mit kell tennünk érte, s legfőképpen az, hogy hogyan tudjuk elérni a saját és környezetünk szemléletváltását a témában, már jóval bonyolultabb kérdés.

Nézze meg képeinket!

A Gondolkodj Egészségesen! prevenciós program az egészséges életmód népszerűsítésével gyermekeink egészségi állapotán kíván javítani. Kifejezetten annak a korosztálynak készült, amelyre - akár az idősek esetében - kevés figyelem jut. Ők a 3-6 évesek, az óvodások. A program első, országos szakmai napjára közel 100 óvónőt és a szakma jeles képviselőit hívták meg a szervezők, hogy az ő aktív részvételükkel közösen tegyék meg az első lépéseket egy újszerű, óvodai egészségnevelő drámamódszertan kidolgozása felé.


Érthető, hogy a legkisebb korosztályt célozza meg a program, hiszen az óvodában, az óvónők keze alatt dől el sok minden, egy jó pedagógus játszva irányíthatja a gyerekeket egy egészségesebb élet felé. A hangsúly pedig a játékon van, a drámapedagógiát sokan a játékkal való fejlesztésnek is nevezik. A gyerek ugyanis úgy tanul, hogy közben nem veszi észre, hogy tanul. A szakmai napon pillanatok alatt felszabadult, vihánc fiatalokat varázsolt a Kacskaringó Virtustársulat a többségében középkorú óvónőkből, akik lelkesen oldották meg a feladatokat és adták át magukat a játék örömének. 

Hogyan lehet tehát fenntartani az emberek érdeklődését, változtatni akarását? S főleg miért kell változtatni? A választ a folyamatosan csökkenő népességszámban, a születéskor várható élettartamban (Férfiak: 68,3 év, míg az EU-ban átlag: 74.8 év, a nőknél: 76,5 év szemben az EU átlag: 81.1 évvel), a növekvő daganatos megbetegedésekben,s az elhízásban kell keresnünk. A magyar gyerekek 25 százaléka túlsúlyos, s 5 év alatt duplázódik az arány.

A Gondolkodj Egészségesen program arcai közé tartozik Geszti Péter, Epres Panni, Szily Nóra, Bakács Tibor, valamint több egyéb neves művész és sportoló, s talán egyre több követője lesz az egészséges gondolkodásnak nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra