SZÜLŐSÉG

Gondolkodj egészségesen, drámával!

2008. április 11., péntek 18:15

Az, hogy egészségesen akarunk élni, világos. Még egyértelműbb, hogy a gyerekeinket megpróbáljuk egészségesen nevelni. De hogy mit kell tennünk érte, s legfőképpen az, hogy hogyan tudjuk elérni a saját és környezetünk szemléletváltását a témában, már jóval bonyolultabb kérdés.

Nézze meg képeinket!

A Gondolkodj Egészségesen! prevenciós program az egészséges életmód népszerűsítésével gyermekeink egészségi állapotán kíván javítani. Kifejezetten annak a korosztálynak készült, amelyre - akár az idősek esetében - kevés figyelem jut. Ők a 3-6 évesek, az óvodások. A program első, országos szakmai napjára közel 100 óvónőt és a szakma jeles képviselőit hívták meg a szervezők, hogy az ő aktív részvételükkel közösen tegyék meg az első lépéseket egy újszerű, óvodai egészségnevelő drámamódszertan kidolgozása felé.


Érthető, hogy a legkisebb korosztályt célozza meg a program, hiszen az óvodában, az óvónők keze alatt dől el sok minden, egy jó pedagógus játszva irányíthatja a gyerekeket egy egészségesebb élet felé. A hangsúly pedig a játékon van, a drámapedagógiát sokan a játékkal való fejlesztésnek is nevezik. A gyerek ugyanis úgy tanul, hogy közben nem veszi észre, hogy tanul. A szakmai napon pillanatok alatt felszabadult, vihánc fiatalokat varázsolt a Kacskaringó Virtustársulat a többségében középkorú óvónőkből, akik lelkesen oldották meg a feladatokat és adták át magukat a játék örömének. 

Hogyan lehet tehát fenntartani az emberek érdeklődését, változtatni akarását? S főleg miért kell változtatni? A választ a folyamatosan csökkenő népességszámban, a születéskor várható élettartamban (Férfiak: 68,3 év, míg az EU-ban átlag: 74.8 év, a nőknél: 76,5 év szemben az EU átlag: 81.1 évvel), a növekvő daganatos megbetegedésekben,s az elhízásban kell keresnünk. A magyar gyerekek 25 százaléka túlsúlyos, s 5 év alatt duplázódik az arány.

A Gondolkodj Egészségesen program arcai közé tartozik Geszti Péter, Epres Panni, Szily Nóra, Bakács Tibor, valamint több egyéb neves művész és sportoló, s talán egyre több követője lesz az egészséges gondolkodásnak nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.11 21:34:17fecske

  Akkor most miiii vaaaan?!

  Úgy nagyjából semmit nem tudtam meg erről a prevenciós programról konkrétan, csak azt, hogy kik az arcai (ami már eleve elég ellenszenves; mármint, hogy vannak arcai). Az egészséges életmód kicsit tág fogalom, és sok mindent takar. És miköze ehez a drámának? A drámapedagógia tudom, hogy mi, de akkor most az ovónőkből lesznek majd drámapedagógusok???? Az azért nem megy olyan könnyen. A poszt olvasása során a következőkre asszociáltam: Norbi, agykontroll, szcientológia. Gondolom, nem ez volt a cél.

 • 2008.04.12 09:59:14kicsidorka

  ezt én sem értem.

 • 2008.04.12 11:47:15marywolf

  Én csak azt nem szeretem az ilyen "neveljük" valamilyennek az ovisokat megmozdulásokat, mert először a szülőt kellene nevelni. Hiába tömik az ovis fejét, hogy milyen cool dolog az egészséges táplálkozás, meg a szelektív szemétgyűjtés, otthon azért mégsem ő vezeti a háztartást. Szóval szerintem ezek a projectek csak felesleges kapálózás, inkább két anyukát győzzenek meg mint 20 ovist, mert annak sokkal nagyobb lesz az eredménye. Legalábbis szerintem.

 • 2008.04.12 11:58:13verkaverka

  Alighanem az az elmelet hogy anyukat mar keso meggyozni de majd a gyerekek kesobb is igy csinaljak mikor ok felnottek lesznek. Az ettol meg jogos hogy csaladdal szemben nehez lesz, bar hallottam olyanrol ahol a gyerek szolt ra a csaladra hogy tessek kulon gyujteni es elkezdtek. Nyilvan ez a ritkabb, a legtobb csaladban ugysincs szava a gyereknek, de ott alighanem ezekrol se fogjak meggyozni oket...

 • 2008.04.12 12:42:38marywolf

  Hát ja, de azért egy gyerek elég sokszor azt csinálja később is, amit otthon látott és csak később lehet meggyőzni, hogy másképp is lehet. Ok én is sok mindent egészen másképpen csinálok mint anyukám és mint anyósom, tény hogy sokkal környezettudatosabban élünk és sokkalta egészségesebben eszünk.

  Leállítottuk őket, hogy márpedig nekünk nem kell a zacskós leves és társaik, meg hogy nem iszunk üdítőt, hááát évek hosszú munkája lesz, mire rájuk is hatni fogunk szerintem.

  De mi is amikor saját háztartásba kerültünk, akkor pontosan úgyanúgy vezettük, mit az otthoniak, csak később kezdtünk el változtatni.

 • 2008.04.12 13:16:19jozefa

  egy újszerű, óvodai egészségnevelő drámamódszertan kidolgozása - ezt írja a cikk. Azért az ovónők is hatással vannak a gyerekre, miért baj az, ha "továbbképzik" őket?? Az valóban nem derül ki, hogy mi a program, de miért kell mindig fanyalogni? Egyébként meg itt most az ovisokról, meg az ovónőkről van szó, nem a szülőkről.

 • 2008.04.12 13:35:49jozefa

  jav: óvónő

 • 2008.04.12 14:01:01Brumibaby

  Valaki rámutatna, hogy drámapedagógiával hogy lehet egészségnevelni? De komolyan.

  Pl. képzeld magad nagy rusnya zsírsejtnek és játszd el, hogy osztódsz?

  Vagy képzeld magad biozöldhagymának? Fogkrémnek? Szappannak?

 • 2008.04.12 14:24:11zolnaid

  Brumi, képzelj el egy családi ebédet. Nagycsalád eszi a kaját, jó zsíros magyaros. Leves: nagymama epegörcse. Második, töltöttkápi tejfellel: kislány tejérzékeny. Paprikáscsirke, nokkedli: apa bilagitot eszik dipankrinnal. Sütemény, krémes torta: anya hány. Végén pálinka: nagyapa kiüti magát.

  Ellenpontként bemutathaó ahogy másik család saláta, grillezett padlizsán, párolt bab és alma ebédjük utá vidáman séálnak a verőfényes hegytetőn, játszanak, ugrándoznak, kecskévé válnak.

  Katarzis.

 • 2008.04.12 14:45:10Por Cica

  Kicsit tulzo, de ilyennek kepzelem. Epegorcs nelkul.

 • 2008.04.12 14:58:13zolnaid

  Amúgy rengeteg lehetőség van ebben, végülis az egészséges életmód ugynúgy tanulható, az meg hogy nem frontális oktatás keretében csinálják, az csak javít a befogadáson.

 • 2008.04.12 16:03:05fecske

  Na de épp ez az, hogy ki beszél a cikkben egészséges táplálkozásról???? Látjátok, arra asszociáltok, de ezt senki nem mondta, Sőt, ha a címből indulunk ki, akkor aztán pláne nem, mert a "Gondolkodj egészségesen"-nek mégis valami szellemi művelethez lenne inkább köze, nem? Ezért jutott eszembe az agykontroll. Szóval én nem hiszem, hogy a projekt célja a lightos ebéd, mégcsak a szelektív hulladékgyűjtés sem. Úgyhogy én nem fanyalgok, csak értetlenkedem, mert a cikkből nem derült ki, hogy mit, hogyan, miért (az átlagéletkor citálása végképp egy katyvaszt csinált a posztból, mert hát ugye, mint gondolom Win is tudja, leginkább a stressz a bűnös, azt meg nem valószínű, hogy ilyen óvodai programmal előre le lehet győzni. Csak hogy kik: óvonők és hol: óvoda.

  És már megint nem állom meg, hogy megrökönyödjek a tisztelt programarcok felsorolásán, ami csak tovább bonyolítja a képet. Mert ugye nem tételezzük fel, hogy Bakáts Tibor ebédre bio brokkolit eszik?  Szóval az "egészséges gondolkodás", az hiányzott ebből a posztból.

 • 2008.04.12 16:08:19zolnaid

  www.gondolkodjegeszsegesen.hu/bemutatkozas.htm

  Na ez kicsit részletesebb és tárgyszerűbb.

  Közben rájöttem mi is kaptunk ilyen zsákot, amit a honlapon említettek. Sőt, a kiadványuk egy vastagabb füzet volt, nagyon jó.

  És igen, a program célja a lájtos ebéd, az egészséges táplálkozás, szűrővizsgálat és lelki egészség.

 • 2008.04.12 16:09:13cozumel

  En nem tanultam dramapedagogiat, de megsem haladta meg a kepzeloeromet, hogy magam elott lassam a Zolnaid altal felvazolt szitu-jatekot.

  Mar a post olvasasa kozben. • 2008.04.12 16:13:18cozumel

  ES igenis latom ertelmet, hogy minnel fiatalabb korban neveljuk a gyereket az egeszseges eletmodra, akar a szuloi minta ELLENERE.  Mert ha 2 fele mintat lat, akkor van ra esely, hogy a jobbat valasztja.

  Am ha csak 1 mintat ismer, akkor meg csak nem is beszelhetunk valasztasrol.  S bar a CBAban nem a gyerek vasarol be, a fozest sem o intezi, de apro dontesei igenis sokat szamithatnak az osszkepben.

  Peldaul, hogy nem eszik 3 tanyerral a porkoltbol.

  Hogy nem ragcsal csipszet a tv elott.

  Hogy ha nassolni akar, inkabb egy almat valaszt a csoki helyett.

  Hogy inkabb kimegy focizni a doboz bamulasa helyett.

 • 2008.04.12 16:19:07zolnaid

  A sógornőm anyukája dadus, félelmetes dolgokat mesél. (városi, "elit" ovi dadusa, hozzáteszem)

  Van gyerekük, aki oviban lát először főzeléket, rendszeres a makaróni-pizza-hambi kombón felnevelt gyerkőc.

  A szülők rendszeresen tiltakoznak a kenyér ellen, mert az nem fehér mindig, hanem kukoricás, rozsos, urambocsá' tökmagos.

  Kell itt kérem valami ellenpont.

  Nem csak mi alkotjuk a magyar társadalmat, akik neteznek, infót gyűjtenek, hanem azok is, akik a zöldséget nem tekintik köretnek.

 • 2008.04.12 16:54:43summarygloss

  Röhög a vakbelem. Tényleg. Amikor már a snassz, tecsós ződség ára is az egekbe mászott, és épp az imént posztolt a Poronty arról, hogy biokaját kell enni. Le is szögeztük gyorsan a kommentekben, hogy a bio vehetetlenül drága, ráadásul nem is biztosan bio. Na, akkor mi az egészégesebb? A házidizsnyó vagy a marokkói import paprika? Kapjatok már a fejetekhez, ez itt Magyarország, nem az USA.  A magos/barna kenyérről: a színe a malátától barna. Vitamintartalma nem több, mint a fehér kenyéré, mert a B-vitamin, ami a gabonában van, hőre bomlik. Ugyanígy főzésnél. Ami számít, az a rosttartalma, ettől könnyebb az emésztés. A hambinak, amiben friss hagyma és paradicsom van, több a vitamintartalma, mint a fagyasztott sóskalevélből készült főzeléknek. Ha már egészségre nevelés: ne hagyjuk ki az észre nevelést sem. Az alapanyag és készítési eljárás számít, nem azt kell nyomni, hogy "egyél főzeléket meg salátát mert az egészséges".  Ezen az epegörcsös ebéden nagyot röhögtem, jól eltúlzott hülyeség.

 • 2008.04.12 16:55:35cozumel

  Baratnom meselte, hogy a sogornoje MINDENT megcukroz a masfel eves kislanynak, mert szegenyke olyan rossz evo, igy legalabb megeszi...

  De jeee, a kislany meg igy is rossz evo.

  Es konyorogni kell, hogy barmit megegyen.

  A multkor mar a rizibizit is cukrozta anyuka...  Ja, es anyuka VEDONO.

 • 2008.04.12 16:59:25cozumel

  SG  Mivel is van Neked problemad?

  Hogy zoldseget predikalunk feldiszno helyett?  Szerinted a diszno szervezetebe csak BIO kukorica-csava jut?  Persze.

  Ertem en.

  Mindenbe bele lehet kotni.  Telleg, hulyeseg az egesz.

  Hagyjuk, hogy a magyar a tradicionalisan nehez konyhaja melle felvegye a rossz amcsi etkezesi szokasokat is.

  Halmozzuk a problemat.

  Birja a TB.

 • 2008.04.12 17:08:17zolnaid

  Summarygloss, jól értem hogy akkor szerinted az egészséges életmód a zöldség-gyümölcs-saláta-zöldfőzelék-párolt zöldség teljes hiánya (kivéve hamburgerben), illetve az üdvözítő kaja a házidisznó?

  Speciális életfelfogás, de országunkban jellemző.

 • 2008.04.12 17:19:07Atina

  Summaryglossnak tudom javasolni a kaposvári óvódák egyikét. Menük között szerepel a kukacos rizs is. Tömény fehérje.

 • 2008.04.12 17:33:00zolnaid

  De gondolom, párolt. Végülis a készítési eljárás számít, nem az, hogy zöldséget egyél.

 • 2008.04.12 17:43:34cozumel

  Amugy a keszitesi eljarasban termeszetesen igaza van SG-nak.

  Ugyanis egeszsegtelenebb a forro olajban kisutott, panirozott karfiol, mint egy szelet fott, sovany marhahus.  Ettol fuggetlenul, a zoldsegek sajnos nagyon sok magyar csaladnal hianyoznak a palettarol.

  Vagy a lecsonal kezdodik es vegzodik a zoldsegfogyasztas.

 • 2008.04.12 18:27:33Atina

  Mi mondjuk a sült húsokhoz nem sült krumplit, hanem salátát eszünk. Összevagdalok mindenféle otthon található zöldséget, s kefírrel, v. joghurttal nyakon öntöm.

  Nokedlit soha nem készítek. Olaszos kajához persze eszünk tésztát, de az belefér.

  Karfiolt már csak azért sem panírozok, mert nem szeretek a panírral szórakozni. Túl időigényes. Mi pároljuk a zöldséget.

  Amúgy eszünk főzeléket is, de rántást nem teszek bele, csak habarást.

  Ezekben is lehet persze egészségtelen dolgot találni, de mégsem olyan, mint a sült krumpli ketchup-pel. De a jó magyaros gánicától is távol áll.  Attól tartok, hogy a gyerekemet majd az oviban fogják elrontani.

  CSak példának azért, mert ennyi pénzből nehéz kihozni a fejadagot, ezért csak kifőtt tészta jut a gyerekeknek tejföllel.

  Meg a rizsfelfújt pudinggal a halálom. A kórházban is minden héten ezt kapnak a betegek.

 • 2008.04.12 18:40:20zolnaid

  Nálunk egész jó a kaja az oviban. Megkapjuk az étlapot is előre egész hónapra lebontva.

  Szoktam is ötletet nyúlni időnként :)))

  Ugyan itthon egészségesebb a menü kicsit, de igazán nem mondható rossznak az se. Reggel és este könnyen ellensúlyozható, leginkább gyümölcs kell pluszban meg tejtermék. A zöldség, szénhidrát, hús, hal arány viszonylag megnyugtató.

 • 2008.04.12 19:53:02marywolf

  Mostanában olvastam néhány óvodai menüt, anyukás levelezési listán (pécsi, szegedi bp-i van benne, de nem tudom mely ovik). Én eléggé leakadtam egynémelyiken, legalább hetente egyszer nutellás kenyér az uzsonna, reggeli meg uzsonna 50%-a édes péksüti és hasonlók. Az ebéd jónak hangzott, tényleg lehet a menüből ötleteket meríteni, viszont az elkészítés minőségén van ilyenkor a hangsúly, mert hiába brokkoli leves, ha szottyosra főzik, nah meg a gyerekek nagy többsége ugye messziről fujjog, mert otthon is utálja mindenki a brokkolit.

  Én akkor ettem meg először, amikor valaki azt mondta rá, hogy a brokkoli az egyetemet végzett karfiol. Karfiolt szerettem és ez a hasonlat meg olyan fantáziadús volt. A brokkolit meg lehet jó fantáziadúsan elkészíteni, tehát én nem csalódtam benne.

 • 2008.04.12 20:29:36zolnaid

  Nálunk debreceni.

  Nutellás kenyér egyszer volt ebben a tanévben, szóval nem viszik túlzásba.

  Az elkészítés módja nagyon lényeges, de rendben van.

  Abban viszont nem értek egyet, hogy hiába a brokkoli leves, ha otthon se eszi meg, lehet a többi gyerek közt nagyobb kedvet kap megkóstolni, vagy éhségében ráfanyalodik, és rájön nem is rossz ízű. Igaz én nem is ismerek senkit aki utálná :), szerintem a paradicsomoskáposzta borzasztó.

 • 2008.04.12 20:38:44fecske

  Szóval az egészséges étkezésen van a hangsúly, értem. És ezt tanítsa az óvónő?! Mégis, hogyan? Mint tudjuk, a beszéd nem ér semmit. Ha együtt főznének a gyerekekkel, akkor lenne valami értelme. Mellesleg, ha már az egészséges étkezés a téma, ajánlom mindenki figyelmébe a halat, amit senki nem említett, pedig elsősorban ott van a titok nyitja, erre szokták példaként felhozni a japán 80 év feletti életkort. De hát ez elképzelhetetlen óvodai/iskolai étkeztetésben.

  Conzumel, ha nem tanultál drámapedagógiát, akkor persze azt sem tudhatod, hogy mi benne a nehéz. Egy ilyen szitu játék, ahogy hívod, nagyon könnyen megy más irányba, mint szeretnéd vagy marad teljesen hatástalan. És akkor az lehet a vége, hogy a gyerekek röhögnek azon, ha mondjuk valaki kövér, ne adj isten egy csoporttárs. Akkor aztán nehéz a dolgot visszahozni és a jövőbeni csúfolódást megszüntetni. Én nem hiszem, hogy az ovónők többsége alkalmas erre.

 • 2008.04.12 20:47:47zolnaid

  Nálunk szokott lenni hal, jó az egyik megtestesülési módja a szardíniás szendvics, de norml ebédként is, kár hogy csak rudak formájában. (gondolom egy kiadós szálkázást nem lehet megoldani az oviban).

  Beszélgetés meg foglalkozás közben sok mindent lehet tanítani az egészséges étkezésről, mondjuk gyurmázni lehet újhagymát meg retket (e héten ezt csinálták), gondolom közben lehet beszélni arról is, milyen finom vagy egészséges, vagy nálunk szokás a paclátogatás. Igaz nálunk délelőtt gyümit is esznek minden nap (ezt a szülők külön állják), de tudtommal a legtöbb helyen ma már van gyümölcsnap hetente.

 • 2008.04.12 20:49:29zolnaid

  Ja és pl. lehet kisétálni piacra, van babakonyha szinte minden oviban, lehet zöldségeket lerajzolni majd megenni, egy csomó lehetőség van.

 • 2008.04.12 23:26:52cozumel

  Fecske  Hiszek Neked, nem vitatom, igazad lehet. MOndom, nem tanultam soha, nem ertek hozza.

  Csak BIZOM abban, hogy foiskolat vegzett, intuitiv, empatikus felnott emberek kepesek egy ilyen tanfolyamon elsajatitani azokat az alapokat, amire szukseg van az emlitett jatekhoz.

 • 2008.04.13 10:03:35Atina

  Mi is eszünk halat, nem is értem, miért nem említettem! ;-)  Az én óvodás koromban a halevés a halas kenyérben merült ki, ami annyit jelentett, hogy valami ruszki olajoshal konzervet összetörtek villával, összekeverték vajjal, s a kenyérre kenték.  Azt nem tudom, hogy oviban manapság adnak e halat, s milyen formában teszik.

  Azért ilyen kisgyerekeknél gondolom nem szálkásan adják, de még a filázett halban is előfordul bennhagyott szálka.

  Feltételezem, ha adnak halat, akkor préselt halrudakat adnak.

 • 2008.04.13 11:06:41marywolf

  Viszont a préselt panírozott kirántott halrúd meg elég messze áll az egészségestől, legalábbis szerintem. Ok jobb mintha csokidarabkákat kapnnak:)

  Viszont a halas krémek kenyérre szerintem elég jók, még a hal ízéhez szoktatásban is, hiszen sokan kifejezetten idegenkednek az ízétől, mert nem szokták meg. A halas krémben, amely vajas vagy van benne egy kis mustár, nem olyan markáns az íze és szerintem jobb, mint az olajban kirántott panírozott, bár lehet, hogy egy kutya. De itt is megint előjön az elkészítés módja.  Amiket említettetek az "nevel" igazán, mármint a piaclátogatás, meg a lerajzoljuk, gyurmázzuk, megkostoljuk, együtt készítünk valamit, mert ilyen esetben a gyereknek egy csomó érzékszerve, meg a fantáziája is belekapcsolódik a megismerésbe és nagyobb az esély, hogy megszereti, mintha csak elécsapják étkezés fomájában, mert akkor egy nagy hangú fujjogó elviheti az egész csapatot.

 • 2008.04.13 11:23:15Rozina

  Iszonyú nehéz az egészséges életmódra nevelés.

  A kölykök imádják a reklámokat és sajnos ők még be is nyalják. A zacskós/üveges kaják mellett ott van a rengeteg desszert, a felesleges vegyszerek tömege, az egész instant életforma felmagasztalása.

 • 2008.04.13 11:26:27Rozina

  Lehet féldisznóval is egészségesen étkezni, és vega módra is egészségtelenül.

  Mindennapi mérgeink a só és a cukor. Meg a stressz.

  Az étkezésnél az élvezet legalább olyan fontos, mint az összetevők és az elkészítés módja.

 • 2008.04.13 11:35:46Rozina

  A klasszikus magyar konyha sokkal több zöldfűszert, zöldséget és ételkészítési technikát ismert, mint a pörkölt-gulyás-rántott hús vagy pirospaprika-bors-fokhagyma vonulat.

  Egy időben én is csak baromfit, halat főztem, ma már sokkal változatosabb a konyhánk. Az én ismeretségi körömben az adagokkal van gond, ui. sokkal többet esznek az emberek, mint amennyire szükségük volna. Ezt nyomják át a gyerekekre is.

  Meg asszem nálunk rengeteg a friss zöldség, saláta a magyar szokásokhoz képest. Gyakran van tészta, mert az egyik gyerek imádja. De gyakran van mellé saláta is pld.

  Szeretném leszoktatni magunkat a felvágottakról, szalámikról. Sztem fölöslegesen sót, zsírt és adalékanyagok tömegét viszünk be ezekkel.

 • 2008.04.13 15:08:15verkaverka

  A felvagott-szalami vonulat tenyleg durva, mi olyat nem is eszunk. Sima sovany disznohust viszont igen, bar igaz hogy azt se gyakran.

  Viszont az _egyfelol_ igaz hogy vega modra is lehet egeszsegtelenul etkezni, csak szerintem ezt az oldalat azert kevesbe erdemes hangsulyozni, mert a legtobb ember a mai napig inkabb abba az iranyba hajlik el hogy reggel rantotta delben huskrumpli este parizsis feherkenyer. Az viszont teljesen igaz, hogy onmagaban a hus csokkentese meg egyaltalan nem jelent egeszseges taplalkozast. Sot, ha a sovany hust lecserelem mondjuk zsiros sajtokra, akkor epp csak csoborbol vodorbe kerultem. De azert fel disznoval mar nem nagyon lehet egeszsegesen etkezni szerintem...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta