SZÜLŐSÉG

Hogyan keressünk óvodát?

2008. április 10., csütörtök 14:00

Hamarosan minden óvodában megkezdődik a beiratkozás, sőt, a stréberebb helyeken vége is van. Akinek még soha nem volt óvodás korú gyereke, nem is tudja, hogy milyen izgalmakkal, fejtörésekkel, cselszövésekkel kirakott úton jutunk el idáig! Mert az hagyján, hogy a gyerek nem fért be a bölcsibe, mert ő volt a 963. a körzetben, vagy felvették, de csak egy fél disznónak köszönhetően. Hőseinket újabb nehézségek várják, legyünk résen és maradjunk optimisták!

Az óvodák körzetek szerint vannak felosztva, de jó eséllyel bekerülhet a gyerek egy körzeten kívüli oviba is. Nem árt időben megtudni, hogy a közelünkben, esetleg a munkahelyünk közelében melyek a számításba jövő intézmények, s az sem baj, ha néhányat lemeózunk, ha engedik, a nyílt napoktól függetlenül. Tapasztalatból tudjuk azonban, hogy sok helyen ezt nem nézik jó szemmel, sőt, egyes extrém esetben zárt ajtókkal honorálták szorgalmunkat.


Akár csak az iskolaválasztásnál, az óvodánál is egyre elterjedtebb, hogy a szülők konkrétan pedagógust választanak. Logikus, a lényeg az óvó nénin van, nem pedig a szekrénysoron. Mert most kell azon elgondolkodni, hogy a tutujgatós pedagógus jön be majd Pityunak, vagy kemény mancsok közé kell ereszteni a kis betyárt. Később ezen bizony sok múlhat.

Nekem személy szerint már egy évvel a kérdéses procedúra előtt megfájdult a gyomrom, ha arra gondoltam, hogy ovit kell választani. És nem azért, mert lusta voltam, csak egyszerűen nem tudtam, hogy merre induljak. Honnan tudjam, hogy kire hallgassak, és honnan tudjam, hogy mi is a jó, ha még azt sem tudom, hogy mit akarok? Meghallgattam hát a játszótéren az összes anyukát, kifaggattam a védőnőt, a gyerekorvost, elmentem minden nyílt napra. Ezek után jelentkeztünk a NEM körzetes helyre, hátha. Hát, nem. Ilyenkor kénytelen anyuka bevetni mindent, s eladja a lelkét egy új lakcímkártyáért.

Akár viccnek is beillene, hogy ma már a gyereknek az óvodába is (igazából a bölcsibe is) kell a protekció, de valljuk be, hogy anyaként ezen inkább sírni lehet. Nem csak azért, mert a gyerek közösségbe való beillesztése-beilleszkedése nagyobb és kardinálisabb kérdés annál, mint hogy esszük, nem esszük, csak X intézménybe jut be a gyerek. Azért is, mert a jövő arra tart, hogy az óvodai nehéz bekerülést egyenes arányban követi az általános iskolai, majd hat osztályos gimik központi felvételije, túljelentkezése (amennyiben még az lesz a legelfogadottabb gimnáziumi forma), a főiskolák, egyetemek, szakiskolák helyeiért a küzdelem, s mindez már csírájában bele kerül a gyerekbe idejekorán. Ez azonban csak egy kis kitérő volt.

A lényeg egyelőre a majdnem egy méteres gyermek és az óvoda összeegyeztetése. Ha sikerült kiválasztani azt a pedagógust, vagy szimpatikus pedagógiai módszereket követő óvodát, ahová a gyereket beíratnánk, s érdeklődésünkre talán megkaptuk a pozitív választ is, érdemes néhány gyakorlatiasabb szempontot is körüljárni.

Sok óvodában szigorúan ragaszkodnak néhány rendelethez. Ilyen például az otthon, gyes-gyeden lévő anyuka esete a szigorú vezető óvó nénivel, amikor hiába közösségbe való már a gyerek, a kistestvér mellett a nagynak is a helye, otthon. Néhány cseles anyuka szerint megkerülhető néha az intézkedés szakértői papír beszerzésével, amelyen az áll, hogy a gyermeknek javasolt a közösség továbbra is. Azért egy elnézőbb óvónő jobb ennél! Ott van aztán még a hivatásos anyukák problémája a délutáni ovimegvonással, ami szintén kemény harc lehet a pedagógus és a szülők között, jó, ha a hozzállásról előre tudnak a szülők.

A mi ovink szigorúan betartja például azt is, hogy minden esetben csak három éves kortól nyílik meg a gyerek előtt a kapu. Ez olyankor érdekes, amikor mondjuk már ment a kölyök bölcsibe, de teszem azt októberi, vagy nagyon november elejei, s így vagy jár még tovább a picikkel, vagy otthon nyúzza a bébiszittert, vagy a nagyit, esetleg mami maradék szabiját.

Előbb-utóbb bekerül a gyerek valamelyik óvodába, s remélhetőleg szeretni is fogja. Sok fontos döntés előtt állunk még, s az oviválasztás témájában is vannak még gubancok. Addig is lelkesen ismerkedjünk tapasztalt anyukákkal és bújjuk a neten az óvodák oldalait, (bár kevésnek van sajnos saját honlapja), vagy látogassunk el mindegyikbe személyesen!

A jövő héten a vegyes és a klasszikus, azonos korosztállyal működő csoportok előnyeit, hátrányait boncolgatjuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.23 17:35:10cozumel

  Evaandrea

  es Te ezzel letudtad a napi onfenyezesi penzumot-amibol kihagyhatatlan masok lefikazasa, nyilvan-vagy jossz meg?  Eszem megall....lelektan...hjajjjanyucikaaaaam!  Akivel mellesleg epp most ertekeztem telefonon, es megkoszontem neki, hogy 58 evesen kepes elfogadni, hogy a dolgok valtoznak, megerteni, hogy valami nem biztos, hogy jo volt, csak azert, mert regen ugy volt....

 • 2008.04.23 17:51:53evaandrea

  Sajnálom, hogy ezt, és csak ennyit látsz belőle....

 • 2008.04.23 17:51:53evaandrea

  Sajnálom, hogy ezt, és csak ennyit látsz belőle....

 • 2008.04.23 17:58:08marcangoló

  Evaandrea, király, hogy a kommentemből sikerült levenni a szidást és a verést. Vicces, hogy te ezt így elutasítod, hogy ez nem volt trend. Miért is? Mert te nem így csináltad? Esetleg nem ismersz senkit, aki drasztikusan szoktatta szobatisztaságra a gyerekét? Sajnos el kell mondanom, hogy nálunk a faluban a 70-es években ez volt a trend. Úgyhogy szerintem meg nekem van igazam. :-)

 • 2008.04.23 18:01:42marcangoló

  "Még a legellenségesebb autentikus forrás szerint is kb 10 éve a gyerekek nagy átlaga 3. évre lazán szobatiszta volt..." Lécci, linkeld már be ezt a forrást!

 • 2008.04.23 18:10:11Cyr

  Evaandrea: "Cyr kislánya egy hasmenés miatt lett szobatiszta egyik pillanatról a másikra, épp a kellemetlen érzés miatt. Feltételezem, ha hamarabb jön a betegség, hamarabb válik szobatisztává."  Nem jött be. Félévenként végigsöpör rajtunk, hol gyengébb, hol erősebb formában. (Hogy a fene vinné el :) Tehát nagyjából 3 éves kora előtt 3-4 hónappal is elkapta ez a virnyák. Akkor nem izgatta. Az sem, amikor a pisi a zoknijába csorgott egy szép nyári napon... Mint ahogy a kisebbikem is benne volt a hasmenősben 3 éves kora előtt, mégis akkor lett szobatiszta, amikor kiderült, hogy jön a tesó...

  Khm. Lélektan.

  A 3 éves kor egy kb határ, ezt kéne felfogni. Nem akkorra kell letenni kötelező jelleggel a pelust, amikor bimmbammpot üt az óra és jön a szülinapi torta. Lehet néhány hónappal (akár fél évvel is) előbb, lehet később.

  Tény, hogy nem kapkodtam le a gyerekről a pelust, amikor még eszébe se volt jelezni azt se, hogy bekakált (!) mert nem vagyok a magam ellensége sem. És mégis, szinte azonos időben hagyta el mindkét lányom egyik napról a másikra a pelust, úgy, hogy a TELJES szobatisztaság előtt 2-3 héttel letagadta mindkettő a produktumot, akkor is, ha hétmérföldes bűzcsíkot húzott és a görény sírva könyörgött a receptért.

  Majd szólok, hogy a legkisebb mikor lesz szobatiszta (de töööök ciki, 13 hónaposan MÉG NEM JÁR, és ezt is hagyom, úgyhogy ki tudja, mit fogok én ittmég összefelelőtlenkedni vele is)

 • 2008.04.23 18:16:11Cyr

  ja és még valami, amiért abbahagytam a szobatisztaságon való rágódást. Amíg rágódtam, - kimondva vagy kimondatlanul, tökmindegy, a gyerek radarjai nagyon jók - addig tojtak a fejemre, meg a pelusba (is). Aztán elkezdett látványosan nem érdekelni. Jó hangulatban teltek a pelusozások, úgy éreztem TÉNYLEG, hogynem számít, mikor jön el a szobatisztaság. És láss csodát, ebben a nemtörődöm, ráhagyom hangulatban jött el mindkettőnél (ugye nagyobiknál a hasmenéssel). De a különbség az volt a fél évvel azelőtti hasmenés és eközött, hogy a korábbinál még stresszeltem magam a szobatisztaságon.

  Okultam ebből, a kicsilánynál már nem volt stressz. És időben szinte ugyanakkor lett szobatiszta, ugyanúgy, Stressz nélkül. Amolyan "nemtörődöm" módon.

 • 2008.04.23 18:30:02begyszli

  Méregzsák: várom a lányod fotóját, hogy fiamnak megmutathassam. Viszont szeretnélek megkérdezni arról is, hogy mennyit és hogyan szoktatok piálni (másik poszt), leginkább menyemnek szánt gyermek hogy bírja a sört, bort, pálinkát. Mert ugye a sorrenden változtathatok, de a felsorolás marad:))))

 • 2008.04.23 21:03:26wish73

  gondolkodtam...

  számít-e, h mikor lesz szobatiszta? hogy mikor kezd el beszélni? hogy mikor kezd el járni? rajzolni? egyedül enni? iskolába menni? továbbtanulni? otthonról elcuccolni? munkát vállalni? párkapcsolatban magát elkötelezni? családot alapítani?

  nos, arra jutottam, h ezek bizony összefüggenek. mármint mentalitásban. hogy a fene nagy pató pálságban szenved a sok szingli magányosan, szív a sok szülő a 30 évesen is a nyakán élő fiacskájával, lúzerkedik a 6 éve jegyben járó menyasszony, h mikor jöhet a baba? hogy egyre kevesebb a tb-be, nyugdíj kasszába pénzt befizető aktív kereső, mert még tanul, utazgat, stb. szóval ez az általános tendencia kihat az élet minden területére. miközben testileg előbbre jött a pubertázs, vekerdy/ranschburg szt a dackorszak is, ill egy csomó pszichés állomás (kamaszodás, szexuális éreklődés) korábban jelenik meg. tehát nem állja meg a helyét, h bizonyos érettségi dolgok későbbre tolódtak. sőt. csak a kényelem. a pelenka komfortos. a cumit szájában lógató gyerek később fog megszólalni, mert őrzi a cuccot, ki ne essen. a csúcsmodell babakocsikat érdemes kihasználni, ha már megvették, ugye, nehogy sétáljon a gyerek , úgyhogy a mozgásigény kielégítése is erősen visszaszorított. persze nem csak a babakocsik miatt. akinek nem engedik, h mocskoljon, az nem fog egyedül enni, gyurmázni, kezet ügyesíteni. aztán jön, h nem elég érett még, és közel 8 éves, mire suliba megy. közel 20, mire leérettségizik. akkor még keresi önmagát, nem veszik fel, halaszt, évismétel, stb. 10 évvel ezelőtt is 23 névesen már egyetemi diplomája volt annak, aki egyáltalán úgy döntött, h diplomázik. a többi meg ment dolgozni. ma? évekkel később indul a project. és ez kihat a gazdaságra, családalapításra, népességre. félreértés ne essék, engem a "nemzet fogyása" rohadtul nem érdekel, nincsen nemzettudatom, de azért csípném, ha más is fizetne a közös kalapba. szóval, egy szó, mint száz, minden összefügg mindennel, még akkor is, ha most jönnek a sziporkák, h a 3 év 2 hónaposan bepisilős gyerek garantáltan naplopó lúzer lesz, akkor pont lesz.rom. lehet rajta mulatozni, ha többre nem telik.

 • 2008.04.23 21:30:31Moira

  Wish: tudom hogy ez csak egy példa, de a szomszég kislány(júniusban lesz két éves), baromi jól dumál, rövid mondatokban beszél, peid cumizik rendesen.

  Off sztori: nemrég kapott tőlem egy cumit (mi nem használtuk el a kupont, gondoltam ő meg örülne neki). Aznap mesli az anyja, hogy a kis Zsófi a követekzőt mondta: Anna hozta cumit, szééép.

  On

  A másik szomszédban lévő fiúcska, egy hónappal idősebb a kislánynál és egyáltalán nem beszél.

 • 2008.04.23 21:34:54evaandrea

  Marcangoló,

  egy felvilágosult, érdeklődő anya , aki netán könyvet is vesz a kezébe, nem valószínű, hogy az általad említett módszerekhez folyamodott volna akár a 60-as években sem. Nagyon sajnálom azokat a kicsiket, akiknek ilyen bocs a kifejezésért, de primitiv szülők jutottak. És ez akár ma is előfordulhat sajna, persze egy teljesen másik közegben.

  Városi közegben ez nem volt trend, a falusit nem tudom, szomorú, hogy ekkora elmaradottság volt...

  Amúgy nyugodtan legyen igazad, ha Neked ez a fontos.....:O)

  Ha olvasgatsz itt, a Huhh írásai közt, megtalálhatod valahol, amikor a saját gyerekeiről ír....

 • 2008.04.23 21:37:17evaandrea

  Wish,

  igen, én is ezt gondolom, amiről elmélkedsz,hogy a dolgok összefüggnek, minden, mindennel.

  Bár szem is kell hozzá, észrevenni.

 • 2008.04.23 21:41:08evaandrea

  Cyr,

  az egy nagyon fontos és hasznos felfedezés, hogy amikor abbahagytad a görcsölést a szobatisztaságon, bejött.

 • 2008.04.23 21:50:56zolnaid

  azért ez a szobatisztaság-szingliség összefüggés nagyon érdekes.

  Csak nekem tűnik fel a logikai bukfenc, ezek szerint a mai szinglik helyzete arra vezethető vissza hogy a mai szokások nem követelik meg a korai szobatisztaságot? Ezek a mai adózó/nem adózó harmincasok - állítólag - olyan nevelési viszonyok közt nőttek fel, amikor hamar szokatták szobatisztaságra a gyereket, akkor hogy is van ez?

  Halogatják a tanulmányokat, mert a mostani 3 éves gyerekek nem szobatiszták, vagy halogatják, mert ők már azok voltak?  Már ok-okozati összefüggést csak az utóbbi közt lenne érdemes keresni, a mai felnőtt társadalom életmódját a gyerekkorára visszavezetni, de azért én ezt valószínűtlennek tartom (dacára annak hogy nem helyeslem a túlzottan korai szobatisztaságra szokatást, ezt a negatív hatást azért nem hiszem el)

 • 2008.04.23 21:57:02monsterwoman

  Wish73!

  Érdekes az eszmefuttatásod, de számomra kicsit sarkított.

  Szerintem merész dolog azt állítani, hogy azért tolódik ennyire ki minden (mármint életkor szempontjából), mert az anyák már kicsi korban elrontják a gyerekeiket. Sztem ennél azért bonyolultabb a dolog és sajnos úgy látom, ez a kitolódás a civilizáció hozadéka.

  Teljesen egyetértek azzal, hogy pl. az eldobható pelus belerondít a korai szobatisztaságba. Tényleg kényelmes. Viszont a felpörgetett életünk sajna megkívánja, hogy ilyen luxusdolgokhoz nyúljunk, mert sokunknak nincs kapacitása az állandó mosásra, stb. Régen pedig, mivelhogy pampers nem volt, a mosást meg gondolom akkor sem szerették annyira, inkább nagyon korán szabadon hagyták a popsit, gyakran ültették bilire a gyereket, és nem feltétlenül a gyerek volt fejlettebb, hanem kialakítottak egy rendszert, ami működött, akár már egyéves korban is (kisebb balesetekkel). De azóta másképp élünk. Sokkal gyorsabban. Rohanunk. Bevásárolunk.Dolgozunk (sokan gyes mellett is).Pont ma beszéltük a férjemmel, hogy néha úgy érezzük, nem is a saját életünket éljük, hanem amit ez az eszement világ ránk kényszerít.Szóval, talán, ha lassíthatnánk...De az meg ugye lehetetlen. Ördögi kör.

 • 2008.04.23 22:09:01wish73

  azért, mert praktik dolog az eldobható pelus, még nem muszáj tovább használni, mint a kifőzni valót. szóval a kényelmi dolgok tök jók, de, hog yki melyikkel milyen mennyiségben él, az saját döntés.

  zolniad, örülök, h rád mindig lehet számítani, ha kötözködésről van szó.

  a mai 30-asok nem azért bénáznak vagy nem bénáznak, mert annak idején ekkor vagy akkor lettek szobatiszták, hanem azért, mert az utóbbi években az élet minden területén "türelmesebbek" vagy pató pálosabbak lettek az emberek. vagyis a társadalom egy része az iskola-munka-családalapítás vonalon, a másik része a már megalapított családon belül. a minden mindennel összefügg nem csak egymás utáni, hanem párhuzamos jelenségekre is érthető. már, ha vki akarja érteni. de persze fakultatív a dolog.

 • 2008.04.23 22:37:28monsterwoman

  Wish!

  Vegyünk konkrét esetet. Tegyük fel, van egy 2 éves (vagy 3, mindegy) gyerkőcöd, akiről leveszed a pelenkát, és ráülteted a wc-re (bilire), mert az igen zsenánt, hogy ő még nem szobatiszta. Szóval: gyerek csücsül fél órát, nem produkál semmit. Aztán leszáll, elmegy 2 lépést és összetrutyizza a szőnyeget. Lelkesedésed nem lankad, a takarítás után a nap további részében próbálkozol még 5-ször, mindig ugyanezzel az eredménnyel. Éjszaka kialszod magad, másnap újult erővel belevágsz a programba, persze szigorúan nyitott ablak mellett, mert a lakás már annyira szaglik. (szőnyegből, kanapéból nem túl egyszerű hatékonyan kitakarítani a pisi foltot). A 20. sikertelen próbálkozásra szerintem már neked is elmegy a kedved, arról nem beszélve, hogy a gyerek maga úgy megutálja a dolgot, hogy visít, ha le akarod venni róla a pelust. Nem azért mert retardált, vagy hülye, csak egyszerűen még NEM ÉRETT a dologra. Nem tudja akaratlagosan visszatartani a vizeletét, amig leülteted és nem tud gombnyomásra pottyantani, amikor te úgy akarod.

  Mit csinálsz egy ilyen gyerkőccel?

  Tényleg kíváncsi vagyok!

  Segíts megoldani a problémát, és ne intézd el azzal, hogy ilyen gyerek nincs.(mert az enyém 2 évesen ilyen volt.Fél évvel később egy nap alatt leszokott a pelusról)

 • 2008.04.23 23:47:02cozumel

  Wish  Az a baj, hogy megint kevertel egy koktelt, aminek EGYES elemei EGYES emberekre nezve valoban igazak, MAS emberekre nezve nem, a TOBBI elem meg abszolut nem....  Igen, en is latok egy altalanos elkenyelmesedesi tendenciat.  Az emberek kevesebbet mozognak, kirandulas helyett az elektromos kutyuk tarsasagaban elnek csaladi eletet, friss zoldseg pucolas helyett dobozbol foznek, bevasarlo taska helyett zacskoznak minden egyes alkalommal, szoval millio apro dologban nem tett jot nekunk, hogy az eletunk kenyelmesebb lett.

  Es bizonyara vannak szep szamban, akik a gyerekneveles kerdesehez is igy allnak.

  De mindebbol semennyire sem kovetkezik, hogy aki TURELMESEN kivarja, hogy a gyereke szobatisztasagra ERETT legyen, az az elet mas teruleten is "kenyelmes".  En a ket es fel eves ikrekkel bejartam fel Magyarorszagot nyaron, egyedul. Busz, metro, villamos, vonat, komp, Balaton, Dunakanyar, strand, nagyalfold, volt ott minden.

  (Mert nem akarom, hogy puhany, tv elott punnyado, csipszet zabalo kamaszok/felnottek legyenek.)

  Amikor nagyon elfaradtak a skanzenben, a 36 fokos melegben a karomban vittem mindkettot. Szoval a lustasag, mint olyan, kurvara nem osszeegyeztetheto a habitusommal.  Ennek ellenere, mindket gyerek 3 ev felett lett szobatiszta.

  Mas.

  Mar foiskolas koromban is dolgoztam, tanitottam, tolmacsoltam stb.

  A diploma utan 1 honappal mar volt munkaviszonyom.

  A kollegiumbol egyenesen alberletbe koltoztem.

  Lenyegileg 18 eves koromtol nem tamaszkodom a szuleimre-anyagi ertelemben.

  Es megis 34 evesen szultem, mert NEKEM abszolut nem volt surgos a gyerekvallalas, a ferjhezmenes, a kotottseg.  Es ahogy elnezem a korosztalyom, talan-talan masoknak is jobb lett volna egy kisse erettebb fejjel belevagni.  TALAN jobb 30 eves szinglinek lenni, mint 38as elvalt, X gyerekes anyanak....Persze szigoruan szerintem.

 • 2008.04.23 23:48:04cantaloupe

  Monsterwoman: nekem mar volt otletem, 8 honapos-egy eves kortol nem papir-hanem ruhapelust bevetni.

  De erre mindenki csak kitero valaszokat adott, pedig allitom, hogy 3 eves gyereken mar ritkan lenne pelenka ezzel a modszerrel.

  Wish, ez a "szog miatt az orszag elveszett"-ok-okozati osszefugges szerintem nem allja meg a helyet.

  Egyreszt nincs egyenes aranyossag, tehat kesoi szobatisztasag=anyuci nyakan marado, onallotlan gyerek, masreszt egymillio fajta anyatipus van.

  Van, aki a szobatisztasagban kemenykezu, megis onallotlan, nyafka gyereket nevel.

  Van, aki az ingerenciakat rahagyja a gyerekre, de azt, hogy verekesdos, nyamnyila legyen, azt nem (szerintem ok a Poronty nagy halmaza).  Szerintem meg onbizalomnovelo IS lehet, hogy egy gyerek onalloan eldonti, nekem ekkor es akkor nem kell pelenka. Mar nagyfiu vagyok. Vecet hasznalok, mint a nagyok. Megtanul magaban bizni, es a szuleiben, akik terelgetik es nem eroltetik.  Es tudod, koztunk szolva nem is talalom tul fairnek, hogy a nedvszivo papirpelenkara kondicionalt gyerekeket ovoda elott hirtelen elkezdik szekalni a szobatisztasaggal, de akkor 3 honap alatt sikeruljon am...ha az anyanak kenyelmes volt pampersbe bugyolalni a csemetejet, akkor azt is varja meg kenyelmesen, amig leszokik rola.

 • 2008.04.23 23:49:52cozumel

  Arrol mar nem is beszelve, hogy ha a nagy budos kozos kassza miatt aggodsz -total jogosan!!!- akkor bizony a szingli nagyobb valoszinuseggel betesz, a gyesen levo anya meg ugye eppen kivesz.....

 • 2008.04.23 23:57:13cantaloupe

  Viszont abban egyetertek evaandreaval, hogy az ovi mar nem az az intezmeny, ahol pelenkazni kene. Azok a gyerekek mar kimennek jatszani, kirandulnak, es akkor most nem eleg rajuk vigyazni, nevelni, jatszani veluk, meg egy seta elott azt is tartsa szamon az ovono, hogy a 20 gyerek kozul az Ubulkanak, a Pistikenek meg a Verocskanak kell alsonemut is vinni?  Szoval, allami ovodaban szerintem is a cumi es pelus nelkulieket vegyek fel elsosorban...a maganintezmeny persze mas kerdes...  Tudom, sokak szerint ez diszkriminacio, de szerintem ha egy csoport majdnem fele meg nem 100%-ig szobatiszta, akkor a masik felet eri hatrany, mindig meg kell szakitani a foglalkozast pelenkazas kedveert es az ovononek sem ez a feladata...szerintem.

 • 2008.04.24 00:05:11cantaloupe

  Cozumel, egyetertunk...

  Mondjuk en a szingliket ket csoportra osztanam.

  a) akik nem direkt szinglik, csak epp keresik az igazit es meg nem talaltak meg-vagy, mert magasak az igenyek, vagy mert pechesek a szerelemben, vagy, mert oket nem fedezte fel senki

  b) a "tudatos" szinglik, akiknek eszuk agaban sincs tul koran lekotniuk magukat, inkabb szorakoznak, karriert epitenek

 • 2008.04.24 07:17:58zolnaid

  Wish, ha te a logikusi gondolkodást kötözködésnek érezd, akkor rajta.

 • 2008.04.24 13:07:25wish73

  monsterwoman, sosem írtam, h ilyen gyerek nincs. konkrét kérdésedet passzolom, enyémekkel könnyű dolgom volt. alapvetően nem arról szól a vita, h mi van, ha nem megy, hanem, h miért van az, h sokan ideológiát gyártanak és igazából nem is próbálgatják a majd megérik-szöveggel, viszont morgolódnak, ha az ovi nem veszi fel a gyereket.

  cantaloupe, cozumel, persze, h önamgában egy dolgoból nem feltétlenül következik a másik, de én a tendenciáról beszéltem, hogy minden területen ráérősebbek az emberek, miközben egy csomó érési dolgot korábbra tesznek a szakik, tehát ezzel takarózni elég bajos. mármint azzal, h manapság később érnek a gyerekek.

  igaz, h a szingli adózik, a kismama meg nem, de, ha perspektívában nézzük, akkor kismama gyereke 25 év múlva adófizető, tb-, nyugdíjjárulékot fizető állampolgár lesz, ami a király kis felosztó-kirovó rendszer miatt úgy néz ki, h a mai szinglit a most épp kismama gyereke fogja "eltartani". ha mindenkinek saját kasszája lenne, akkor pont nem lenne érdekes, ki mennyit szül, mennyit adózik, tb-zik.

 • 2008.04.24 13:50:23méregzsák

  evaandrea: nyertél, a fiam valóban vélhetően a kistesó születése, illetve az azt megelőző nagyon problémás terhesség, sok feszültség miatt reagál így, több jele is van annak, hogy a bepisilések a figyelemfelkeltést célozzák.

  "És bocs Méregzsák, de ha a lányod/fiad oly intelligens, hogy 3,7 évesen ír olvas, tényleg nem hiszem, hogy a szobatisztaság kérdése rajta múlna....

  Valószínűleg így bosszulja a traumát, hogy testvére született..."  Szóval akkor kin múlik? Saját magadnak mondasz ellent. Ha a traumára reagál így, akkor rajta múlik. Ha nem tudná, mit várok el tőle, hogyan pisil és kakil egy ekkora gyerek, akkor rajtam múlna.

  És igen, oly intelligens. Bibibibibibi!

 • 2008.04.24 13:59:49méregzsák

  Begyszli: apa és én is szeretjük a sört, bort, pálinkát. Én leginkább egy-egy kortyot mindenből, különben jön a róka. Apa jobban bírja, de azért ő is sokat hanyatlott, mióta öregszik :-))) És a kiscsaj egyre szebb, inni még nem iszik, csak vizet, meg teát. Többnyire most vizet. Ez most jó, vagy nem?

 • 2008.04.24 14:01:35Cyr

  "kismama gyereke 25 év múlva adófizető, tb-, nyugdíjjárulékot fizető állampolgár lesz, ami a király kis felosztó-kirovó rendszer miatt úgy néz ki, h a mai szinglit a most épp kismama gyereke fogja "eltartani" "  ha a most épp kismama gyerekének lesz olyan munkája és jövedelme és lesz egyáltalán belőle adó és tb fizető állampolgár  ha a most épp kismama gyereke nem éppen tanulni fog még mindig akkor (ami 25 év múlva könnyen meglehet, lásd a lassulásos eszmefuttatást)  ha a most épp kismama gyereke nem külföldön fog dolgozni és adózni és CSUPÁN a saját szüleit fogja támogatni  ha a mostani szinglit érdekli ez egyáltalán és nem arra használta hosszúra nyúlt szingliségét, hogy a nyugdíjas éveire félretegyen és ne legyen rászorulva a most kismama gyerekére  és ha-ha-ha, ha lesz még addigra egyáltalán nyugdíjrendszer.  Ennyit a perspektívákról. Alaphangon előre-hátra NEKED kell gondoskodnod a gyerekeid jövőjének megalapozásáról és a saját jövődről is (klassz esetben még a kisnyugdíjas szüleidről is) FÜGGETLENÜL attól, hogy most épp szingli vagy-e vagy sem és mennyit fizetsz be a közös kasszába.

 • 2008.04.24 14:02:13begyszli

  Méregzsák: hát ha nem is jó, legalább olcsó! Vizünk van dögivel:) Amúgy jöhet a lyány is meg ti is:)

 • 2008.04.24 14:25:06Cyr

  evaandrea: "az egy nagyon fontos és hasznos felfedezés, hogy amikor abbahagytad a görcsölést a szobatisztaságon, bejött."  Igen. Mint ahogy az is bejött nekem, hogy a gyerekre ráhagytam, hogy megérjen a dologra. Nem maceráltam pelusleszedéssel, állandó bilire ültetéssel. Ő modta azt egyik nap, hogy "anya, nekem nem kell a pelus". Kész, ennyi volt. Kisebbik dettó. A következő mondatuk az volt, (a nappali szobatisztaság után kb 1-2 hónappal), hogy "anya, éjszakára sem kérek pelust". Ennyi.

  És tény, hogy nem akarok kakás bugyikat mosni, meg csorgó pisit törölgetni a lakás összes pontján, meg bilire kondicionálni és folyton alátenni, - de ettől még a két gyerek 3 évesen és 2 hónaposan is éppen nekik megfelelő időben lett megbízhatóan és teljesen szobatiszta. Sem előbb, sem később.

  És most van még 4 hónapom, hogy csak egy gyereket pelenkázzak. Kihasználom.

 • 2008.04.24 14:53:05cozumel

  Az volt mar,

  hogy az NEM SZOBATISZTASAG,

  ha a gyereket allandoan kerdezgeted

  raulteted lepten-nyomon

  hanem az

  ha a gyerek

  magatol szol

  mert felfedezi az ingert.  Anyaink azert mondjak,

  hogy mi mind szobatisztak voltunk masfel evesen

  mert ok az elso valtozatot ertettek szobatisztasagon.

  Szobatiszta viszont az a gyerek,

  Vekerdy szerint

  aki pelenkat ker

  ha erzi

  hogy jon a kaka.

  Tehat a szobatisztasagot a gyerek ERETTSEGE jelzi,

  es nem az,

  hogy hova szarik.

 • 2008.04.24 14:55:36cozumel

  Apropo szaras...  Epp most ebredt a fiam-eleg koran-es azonnal szolt, hogy kakilni kell.

  Kozben ma jon a granny, itt lesz nalunk 3 hetig.  Mondom a klotyon tronolo fiamnak:

  "Na ki jon hozzank ma kicsim?"

  "....a KAKA!!!!" • 2008.04.24 15:04:10begyszli

  Cozumel: hozzánk meg Vérnéni (by SP), de ez már tényleg totál OFF:)))

 • 2008.04.24 15:16:00Cyr

  Apropo szaras...  És ha már apropó: Nagylányom, a wc-n ülve egy sikertelen próbálkozás után: "Anya, a popimnak most nem volt igaza" :)

 • 2008.04.24 16:07:48cozumel

  Cyr  Nalunk a lanyom dumaj"popsim meggondolta magat" meg hogy "visszabujt a kaka a barlangba, alszik meg egy kicsit, mint a macik" :-))

 • 2008.04.24 17:42:21cozumel

  Okoska  Nalunk egyebkent azert maci, meg barlang, mert ugye itt elnek az erdoben...

  Ha pedig valaki fingik, akkor azt a renszarvasre kenik:-))  "A mousse prutyizott, anya, nem en!"

 • 2008.04.24 21:00:42wish73

  Cyr, ahhoz, amit írsz, csak egyet tudok hozzátenni, és ez totál off, de végül csak idekanyarodtunk. szóval ezért kész nonszensz, h a "nép nem akar tandíjat". mert majd 5-6 év alatt elvégez egy képzést a csóka, utána pedig elhúz külföldre.és ki perkálta ezt a pár milliót, amibe egy képzés van? hát azok, akik nem akarnak fizetni. a saját kölykükét. hát, így most mjd fizetik mindenkiét a legkülönfélébb csomagolásban. a pelenkahasználók legalább áfát fizetnek a közösbe, bár nagy kérdés, hogy a veszélyes hulladéknak minősülő kakis pelus megsemmisítése nincs-e többe, de ez már megint nagyon félrevisz.

  a szobatisztaság és pató pál témakörben egyszerűen elfogyott a mondanivalóm. századjára is azt mondom, mindenki pelenkázzon, ameddig akar és kész.

 • 2008.04.24 21:21:09cantaloupe

  Wish, ez az OFF erdekes.

  De Allam bacsi is elgondolkodhatna, hogy mi a bibi, ha a sok kepzett fiatal zuz el kulfoldre, nem?

  Nekem is sok gimis osztalytarsam kulfoldon nyomja, van, aki kavehazabol jobban megel Angliaban, mint otthon a menedzser+kornyezetmernok szakmaval.

  Volt, aki agrarmernokire jart, most meg tulkepzett titkarnokent dolgozik.

  Szinten ket diplomas, aki otthon maradt-optikuskent dolgozik.

  Es sokan bankban, recepsioskent, ugyintezokent, szoval viszonylag jo munkakorben, de egyertelmuen nem szakiranyon es a diplomat felhasznalva. Amit a nagy tobbseg vegez, ahhoz eleg egy OKJ-s kepzes is.  Szoval, majd ha nem vesznek fel evente tobbezer kornyezet-meg telepulesmernokot hanem csak azokat, akiket a diploma megszerzesen kivul a szakma is erdekel es lathatoan lesz_is_rajuk_kereslet, megelnek belole tisztesseggel, akkor majd nem mennek kulfoldre a fiatalok.  En inkabb mennek vilagot latni (nem munkaugyben vagyok amugy kulfoldon, ferjem miatt), mint hogy elore lebetonozzam magam tulkepzett titkarnonek, aztan szuloi segitseg nelkul majd talan 60 eves koromban magamenak mondhatok egy tizedik emeleti 60 nm-es lakast.  Es nem, nem becsulok le semmi munkat, hisz szukseg van a fodrasztol kezdve a lakatosig mindenkire (sot! multkor a gazszerelonk Lexussal gordult ide, mikor meglattam a szamlat, rogton megertettem, miert telik neki), de en speciel nem azert huztam le eveket az egyetemen, hogy utana leveleket gepeljek es kavet fozzek.  Na, megint politizalunk! :)

 • 2008.04.24 22:05:24wish73

  hát, igazad van, abszurd dolog, h képzett ember nem tud elhelyezkedni. asszem az is politika, h miért van ennyi férőhely. 10 éve még nem volt. most, h egy kicsit megint megnyírbálták a felvehetők létszámát, máris megy a sípolás. szóval rém egyszerűen a képzésnek alkalmazkodni kell a jelenlegi igényekhez, és bizonyos mennyiségen felül még önköltségesen sem lehetne képezni (elméleti) szakembereket.

  amúgy pedig, ha mindenki fizet a képzéséért, akkor eldöntheti, h érdemes-e az adott szakot választani, vissza tudja-e fizetni a diák-hitelt, lesz-e állása, vagy csak eltölti az ifjú éveit. és, ha kifizette a képzést, akkor oda megy meggazdagodni, adózni, tb-zni, pénzt költeni (vagyis áfát is fizetni), ahova akar. de az, h az én nem nagy fizetésem majd' felét levonják, és a herék ott hesszelnek az egyetemen, a ráérő idősek társadalmi életet élnek az sztk-ban, nekem meg kérdés, h miből lesz nyugdíjam, sőt, az is kérdés, h miből finanszírozom a gyerekeim "ingyenes" oktatását. tudom, ez már nagyon off lett, de ,ha nagyon keresem a mély összefüggéseket, akkor a vita elejéhez kanyarodunk vissza. mo-n általános igény lenne sok pénzért évekig otthon babázni, eközben a legkisebb gyerek kivételével a többit egész napra intézményesíteni, vagyis lehetőleg mindent igénybevenni, de semmiért nem fizetni. szóval gyestől továbbtanuláson át a nyugdíjig hasonló mentalitás jellmző. és ezért megy a szívás.

  de befejezem az offolást és a politizálást is, ígérem.

 • 2008.04.24 22:21:19cantaloupe

  Nem baj, nagyon erdekes volt!

  En is amondo vagyok, hogy legyen tandij, amiert szinvonalas oktatast nyujtanak az intezmenyek, praktikummal, lehetoseggel, tobb fogadooraval.

  Nem is tudom, hogy az oktatasugyi miniszterium mit csinal, ha mi ezt jozan paraszti esszel fel tudjuk merni, hogy 150 kornyezetmernokbol talan 3 kap munkat es marad ennel a hivatasnal, akkor talan csokkentsek a letszamot.  Abban tehat teljesen egyetertunk, hogy ne a teszkos arufeltolto Marika neni adoja menjen arra, hogy valaki elvegez egy alibi-szakot vagy egy olyat, amit soha nem hasznal fel, illetve kulfoldon.

 • 2008.04.24 23:14:56eino.

  Juj, de off leszek, ráadásul csúnya is, egy babás poszton, de neménkezdtem óvónénikéjem:  Wish, amellett, hogy van igazság abban, amit írsz:

  tudod-e, hogy a rendszerváltás idején a zavarosban halászó politikai erők - akkori értéken - több 100 milliárdnyi értékről gondolták úgy, hogy jobb helyen van máshol, mint az állampolgároknál? (Baromira nem hiányzik az IP-m lenyomozása, ezért próbálok burkoltan fogalmazni.)

  Ja, és hogy látod, azóta mennyiben fordul meg a folyamat, pl. a KésH meg a Hankook-ügy, a Zwack-féle jövedéki adó-botrány (stb. stb. stb.) ismeretében? (Talán emlékszel: kedvenc D-209-esünk törvényt módosított annak érdekében, hogy Zwack bácsinak ne kelljen perkálnia azt sok pénzecskét , amit ő annyira szeret) Mindegyik esetben súlyos milliárdokról beszélünk.  Valóban, az élősködőket ki kell szűrni. Aki TÉNYLEG csak vérszívás miatt százalékoltatja le magát, ül az egyetemen hetedik éve stb. . Mert igenis, ez is sokat számít anyagilag meg szemléletben.  De azért mégis, aki dolgozik vagy egész életében dolgozott, az fizet vagy fizetett elég járulékot ahhoz, hogy olyan ellátást kapjon az eü.-ben, amely segít megőrizni a ,,működőképességét". Tehát nem luxus csokoládémasszázsokról meg ilyenekről van szó, csak afféle alapellátásról, ami feltétlenül szükséges az egészség megőrzéséhez vagy visszaszerzéséhez.

  És akik nem dolgoztak életükben, vagy 10 év alatt 8 munkahelyen összesen 1 évet? Na , erre is ki lehet találni valamit, mert ez is gond, igen.  De: legalább ennyira nagy gond az a rengeteg következmény nélküli mutyi* + kampány- osztogatások (pl. a 16.000 Ft , amit a Zorbán ellopott a nyugdíjasoktól...)  ---------------------------

  * kivétel: a Zuschlag-gyereket azért megfingatták keményen. Hogy miért pont őt, azt mi már ki nem derítjük, legföljebb tippelhetünk.  És mindez a szobatisztaságtól indult... :)))

  Vissza is lehet érkezni oda, ígérem, részemről itt vége :))

 • 2008.04.25 07:22:29Cyr

  ""nép nem akar tandíjat". mert majd 5-6 év alatt elvégez egy képzést a csóka, utána pedig elhúz külföldre.és ki perkálta ezt a pár milliót, amibe egy képzés van? hát azok, akik nem akarnak fizetni. a saját kölykükét."  Na erre mondom én azt, lassacskán négy kölökkel is, hogy NAGYON SZÍVESEN fizetem a sajátjaim tandíját, akkor, HA nem csak lógnak, hanem tanulnak, bármibe is kerül, előteremtjük a párommal, mert értük vagyunk.

  De más vakaródzó, büfészakos gyerkőcéért egy petákot se.

  Valamennyit igen, bele a közösbe, KIZÁRÓLAG a rászorulóknak, azoknak, akik nem csak időhúzásra és lébecolásra használják a pénzemet.

 • 2008.04.25 07:53:58Cyr

  "mo-n általános igény lenne sok pénzért évekig otthon babázni, eközben a legkisebb gyerek kivételével a többit egész napra intézményesíteni, vagyis lehetőleg mindent igénybevenni, de semmiért nem fizetni."  Az offodhoz: Igényem lenne rá, meg is tudjuk teremteni a lehetőségét. Igen. Tovább megyek. Négy gyerekkel sem kéne sem a családi pótlék, sem a GYED-GYES. DE: Ezeket az összegeket igényelhessük vissza a havonta befizetett adónkból.

  Valószínűleg nem lehet még jó sokáig. Mint ahogy valószínűleg mi leszünk az a réteg, akiktől előbb-utóbb el fogják venni a most még alanyi jogon járó CSP-t, úgy hogy adófizetésünkkel jelenleg is még egy legalább 3 gyerekes családot cepelünk a vállunkon, nemadófizető családfőstül-gyerekestül mindenestül. Köszönjük szépen, nekünk elég lenne a saját mingyá'négy gyerekünk is...  De ugye ez már tényleg nagyon off, csak mindig kihoz a sodromból...

 • 2008.04.25 23:00:26wish73

  hát, ha már politika, pedig megígértem, h nem. a csirkefogóktól a fehérgalléros bűnözőkig mindenkit tök jó lenne megcsípni. naív elképzelés, de támogatom, gyűjtsünk rá aláírást, legyen népszavazás. mert abszurd, h mezei emberek kezdeményezhetnének népszavazást költségvetési tételekről. én meg arra szeretnék gyűjteni aláírást, h ne kelljen adózni, tb-zni, legyen ingyen a kenyér és a vidámpark. és szeretném, ha megalomán seggfejek nem kergethetnének bele egy országot egy komplett népszavazásosdiba, mert egy ilyen "buli" is kerül pár millióba, de inkább milliárdba, aminek jobb helye is lenne.

  és igen, a családi adózást én is támogatnám, mert a bruttóm hiába több évek óta, a nettóm kevesebb, mint 3 éve volt. és az a kollegnőm, aki bruttóban a negyedével keres kevesebbet nálam, nettóban majdnem annyit kap, mint én. szóval nem csodálom, h, aki teheti "mutyizik". esküszöm, én is eljutottam arra, h megtenném, ha tehetném.

 • 2008.04.26 00:20:11eino.

  Wish, hosszan válaszoltam, de nem ment át, talán jobb is. Csak ennyit: a 2006-os kampány és az őszödi beszéd közti kontraszt azért még megvan, ugye?  Az öszödi beszédet ez a megalomán, elévült bűncselekmények elkövető seggfej bírta mondani az ő reformer szájával:  index.hu/cikkepek/0603/belfold/gyurcsany-kingkong01.jpg

  Ja,és igen, a demokrácia drága buli. De biztosíthatlak, a diktatúra még drágább.A fene a sztrájkjogba meg a népszavazásbam ugye?. Utóbbi is csak akkor klanyó, amikor a határon túli magyarokról lehet bebizonyítani, hogy nem is magyarok.

 • 2008.04.26 08:02:55Cyr

  eino: ezt meg én nem bírom megállni, bocs. Tök fölöslegesen mutogatni jobbra-balra-előre-hátra-oldalt-vissza. Ebből csupán azt lehet leszűrni, melyikoldalra húzol. Egyetlen szép mondatot érdemes megjegyezned a mutogatás előtt (felesleges energiapazarlás) és máris tisztul a kép, valamint rájössz, hogy mindig mindenhol te vagy az a bizonyos, akit átvernek a palánkon és aki saját maga finanszírozza ezt az átverést: AZOK A BIZONYOS KEZEK AZ ASZTAL ALATT ÖSSZEÉRNEK.

 • 2008.04.26 08:16:22wish73

  nem a demokráciával van baj. számomra az, h bki bmit tehet, az nem demokrácia, hanem anarchia. ha olyan dologba van beleszólása mezei halandónak, amiben nincs kompetenciája, az nem demokrácia. vagy örülnél-e, ha egy biológia tanár venné ki a vakbeledet? vagy bolti eladó tanítaná a gyerekedet? érdekes, ilyesmik szabályozva vannak. nem tölthet be bki bmilyen posztot, nem végezhet bmilyen munkát. de arra be lehet hergelni pár millió embert, h gyan már, miylen király, ha minden ingyé van. a legősibb kommunista/szocialista vonásoakt vélem felfadazni ezek mögött. pedig hisztérikusan tiltakozna minden jobboldali ezek ellen. de ne legyen magántőke, ne legyen piaci alapú sem ez, sem az, ne kelljen fizetni plusz szolgáltatásokért. retro.

 • 2008.04.26 08:26:14Cyr

  Wish73: "de arra be lehet hergelni pár millió embert, h gyan már, miylen király, ha minden ingyé van. a legősibb kommunista/szocialista vonásoakt vélem felfadazni ezek mögött."  ...miközben pontosan tudni lehet, hogy az egész nem más, mint az önálló vélemény eltörlésére irányuló mókusvakítás, jobbról-balról.

 • 2008.04.27 00:56:23eino.

  ,,Ebből csupán azt lehet leszűrni, melyikoldalra húzol."  Cyr, itt vígan belerikkantja bárki a kommentekbe, hogy ő milyen liberális, anélkül, hogy bárki megjegyezné: észrevettük ám, hova húzol. Szóval akkor miért is legyen titok? Vagy vannak az egyenlők meg az egyenlőbbek? :)) Ja, végül is ezt a korszakot éljük.  A többit töröltem, mert hát ez egy babablog.A babák meg asszem ártatlanok, talán. :)))

  --------------  on

  Aki a nyóckerben lakik , annak ajánlom a Thaly Kálmán utcai ovit. Igaz, 6 éve hallottam róla utoljára, de akkor emberséges hely volt, tele kreatív, empatikus óvónővel, dadussal.

 • 2008.04.27 08:50:48Cyr

  eino: nem az oldalt kifogásoltam, az mehet bárhova, miért csinálnál belőle titkot, ez igazán a te dolgod. (Én pl a saját oldalamon álok :) Az önálló gondolatot hiányoltam a kommentedből. Túlságosan is ugyanazt lehet olvasni mindenhol (hangsúlyozom, bármely irányba is nézel!), több fejből egyszerre pedig ugye mégsem pattanhat ki ugyanazokkal a szavakkal, ez csupán mekegés a vezérürük után. Az meg mégsem követel túl nagy agymunkát...  No, elég az offból. Nem akarok egyenlőbb lenni, te se akarhatsz. Önálló gondolatokkal viszont irtó szivesen cserélnék eszmét :)1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta