SZÜLŐSÉG

Kiborít a gyerek? Kérdezd a csillagokat!

2008. április 9., szerda 11:00

Na, igen, most sokan a fejükhöz kapnak, eszükbe jut isten állatkertje és az alacsony kerítés, mégis sokan hisznek benne. Talán az sem véletlen, hogy ősi kultúrák emelték naggyá a csillagásztatot már az idők kezdetétől fogva, s ha nagy sorskérdéshez érkeztünk, évezredek óta a csillagoktól vártuk a választ. Persze sok tudományt nem kell keresni egy-egy női újság heti, vagy akár havi előrejelzésében, hiszen valószínű, hogy a jelentős hányadát botcsinálta „asztrológusok” készítették, hogy meglegyen a lapszám.


Nem is tudjuk pedig, hogy a filozófia milyen mélységeibe merül bele maga az asztrológia! Ha az apály-dagály jelenségre, vagy a női holdciklusra gondolunk, nem is tudjuk, hogy igazából mindannyiunkra ugyanaz az erő hat, az idő. Az asztrológus tulajdonképpen nem más, mint az időjárás jelentő, az egyik a hőmérőt nézi, a másik a csillagokat. A bolygók helyzetéből ugyanis pontosan ki lehet számítani a múltat vagy a jövőt, mivel mindegyikhez valamilyen minőség csatlakozik, gyors, lassú, viharos, vidám, és sorolhatnánk. Az asztrológiában tehát az idő mennyisége helyett a minőségét mérjük, vizsgáljuk. Mi is az józan paraszti ésszel, hogy az idő minősége? Ha jól szórakozunk, gyorsabban telik az idő, olyankor a minősége hat ránk. De ne is menjünk bele ebbe ennyire mélyen, gyakran elég, ha csak kihasználjuk mások, tanult asztrológusok tudását. S amennyiben hihetünk nekik, sok problémánkra megkaphatjuk a logikus választ.

De milyenekre? Nem feltétlenül arra, hogy nyerek-e a lottón az elkövetkező egy évben, vagy Karcsi a pénzügyről végre belém szeret-e, bár kétségtelen, hogy az asztrológusokat felkeresők nagyobb százalékban ezekkel a kérdésekkel érkeznek.

Ha nem akarunk minden nevelési problémánkkal pszichológushoz, nevelési tanácsadóhoz rohanni, de kíváncsiak vagyunk az anyósunk kedves tanácsán kívül más véleményre is, megpróbálhatjuk a gyerek valódi személyiségén keresztül kibogozni a gubancokat. Hogy miért is sír mindig az a büdös kölyök, mitől félhet egyedül az ágyban, vagy miért kergült meg az elmúlt időszakban. Lehet, hogy pofonegyszerű választ fogunk kapni, s tényleg rájövünk olyan nyilvánvaló megoldásokra, amik eddig is a szemünk előtt voltak, de nem láttuk a fától az erdőt.

Az asztrológia iránt érdeklődők minden különösebb megelőző probléma nélkül is felkereshetnek egy szakértőt, csak a kíváncsiság kedvéért, hogy mankót kapjanak az újszülött gyerekükhöz, miután a baba személyisége még ismeretlen. Nagy segítség lehet a gyermekünk nevelése közben, ha tudjuk, hogy milyen irányba érdemes terelni, milyen dolgokra lesz fogékony, s mi az, amivel a későbbiekben, óvodában, iskolában nehézségei adódhatnak. Aki valóban hisz az asztrológiában, már egészen korán megtudhatja, hogy milyen pályára lehet alkalmas a gyereke.

Úgy tűnhet, hogy az asztrológia olyan, mint a régi vietnámi kenőcs, amely mindenre jó, s sokunkban felmerülhet, hogy minek kísérletezni az ilyen elrugaszkodott dolgokkal. Nem árt azonban, ha tudjuk, hogy egy magára valamit adó asztrológus éveket tanul, s tanulmányait pszichológusok, orvosok s más szakemberek segítik, így támogatja a tudomány is a csillagokat, s nyilván a mi hitünket is végül.

Ugyan egy teljes elemzés elkészítése sem felnőttnél sem pedig gyereknél nem olcsó mulatság, mégis érdemes megcsináltatni, mert évekig élhetünk belőle. S hogy hová forduljunk, ha valóban szeretnénk a gyereket jobban megismerni? Érdeklődjünk, bújjuk a netet, ne bízzuk a véletlenre, s a legjobb, ha olyan szakembert találunk, aki kifejezetten gyerekasztrológiával foglalkozik. (ezen a helyen rövid kérdéseinkre ingyen és bérmentve válaszol a +1-ben a szakértő)

S hogy segít-e végül? Ki tudja, sok minden hit kérdése, egy csodás gyógyulástól egészen egy szerencsés életútig. Egy azonban bizonyos: soha nem árt egy kis önismeret, személyiségfejlesztés, még ha a csillagok segítenek is benne.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.09 15:18:26Zsákos ember

  >>Egyébként a tudományos kutatásnak nyugodtan lehet témálya a bolygók, mint különösen nagy koncentrációjú anyagok hatása a velülk egy naprendszerben levő organizmusokra  Hat ez nem olyan nagy kutatasi terulet. Ha tudnam fejbol a kepleteket es az adatokat, szivesen kiszamolnam, de pl a hold gravitaciojanak a foldon levo emberre ugy emlekszem kb akkora a harasa, mint a fejed fole tartott borsoszemnek. Ezt egy fizikus (vagy egy erettsegire keszulo diak) kb fel perc alatt kiszamolna (nekem tartana kb fel oraig, mire felelevenitenem a tudast)  >>én az asztrológiát (az igazit) valami olyasminek tartom, mint azokat a matematikai tételeket, amelyek működnek, már a gyakorlatban is fontos szerepet tültenek be, de a bizonyításuk még mindig nem készült el.  Mint programozo matematikus nyugodtan allithatom, hogy nincs a matematikaban nem bizonyitott tetel. amig egy allitast nem bizonyitanak, sejtesnek mondjak. a sejtesekre soha nem epitenek semmit, egyetlen szerepuk, hogy arra osztokeljek az embereket, hogy megprobaljak oket bizonyitani illetve a sejtes mogotti osszefuggeseket mindel jobban felterkepezni.

 • 2008.04.09 15:24:23levendul

  cseresznye, ez 2008.04.09 14:52:44 sztem is jó volt :)  meg jöhetne az a monológ is :)

 • 2008.04.09 15:31:48nyulacs

  bosszantó: nem írtam, hogy azt írtad, hogy hülyeség, mások írták, de nem lényeges, mert ez a témakör borzasztó szubjektív. Meggyőzni nem fogjuk egymást, mert szerintem meg művészetként sem lehet definiálni.

 • 2008.04.09 15:37:45Zsákos ember

  >>mert ez a témakör borzasztó szubjektív.  na ja. masik dolog, ami miatt nem lehet tudomany. a tudomanyos modszertanok nagyon jol definialtak. Pl ha megnezel par cikket egy tudomanyos ujsagban (nem UFO magazin) akkor lathatod, hogy az osszes cikk azonos szerkezetu. ha van egy temakor, mindenki, aki ismeri a tudomanyos modszereket, el tudja donteni, hogy a tema a tudomanyok korebe tartozik e vagy nem, es mindenki ugyanarra a kovetkeztetesre fog jutni.

 • 2008.04.09 15:46:39nyulacs

  Nem értem, min vitázunk, de bizti azért nem, mert nem vagyok programozó matematikus :-) (félre ne értsd, csak viccelek). Szerinted nem tudományág, szerintem meg szellemtudomány/természettudomány. Ennyi! Felőlem juthat bárki bármilyen következtetésre, nem ez a poszt lényegi része, elnézést azért, ha szétoffoltam egy számomra lényegtelennek tűnő beírással.

 • 2008.04.09 15:46:47dorothea8

  Hicudzsi  Egyetértünk. Ez a téma sokunkat végképp meggyőzött arról, nem a régi már a Poronty. Sajnálom,mert hiányozni fog! De erre nem pazarlom az időmet, ezt megkapom a TV2 kanalas emberétől, a liba lapok bármelyikétől...Majd, keresgélünk másfelé..

 • 2008.04.09 15:58:07Por Cica

  Az asztrologiai tudomany-muveszet vitanal sokkal szorakoztatobb ez a "eltorom a kisujjam mert a porontyon szamomra furcsa cikk jelent meg"... • 2008.04.09 16:18:47veronik82

  Már évek óta érdekel a csillagászat és sokat is foglalkozok vele.Ennek köszönhetően még inkább úgy hiszem,hogy az asztrológia egy "áltudomány",ami sajnos csak a pénzről szól.Ha valaki megnézi pontosan a csillagképek csillagainak és bolygóinak elrendezését látni fogja,hogy egyáltalán nem hasonlít arra az alakzatra,amiről kapta a nevet.Csak az ember szüleménye.Könyörgöm,mi köze van a Neptunusznak,meg a Jupiternek az én jövőmhöz.Úristen,ez annyira logikátlan.Olvassunk már el egyszer egy csillagászati könyvet.Arról nem is beszélve,hogy a csillagokat és bolygókat nem a jelenlegi helyzetükben látjuk,valamelyiket pl. 300ezer évvel ezelőtti állapotában,valamelyiket több millió évvel ezelőttiben.Sok csillag már nem is létezik azóta,de mi még látjuk a fény haladási sebessége miatt.Engem az szomorít el,hogy sajnos az embereket ezzel be lehet etetni,olyannyira,hogy már szakmák nyíltak e területhez.

 • 2008.04.09 16:19:41Meni

  Sajnálom, hogy ennyire kiverte a biztositékot nálatok ez a téma. Azt meg nagyon sajnálom, hogy többen el akartok köszönni emiatt a Porontytól. Néha én is úgy érzem, hogy totál hülyeség egy poszt, és ilyenkor húzom a számat, keresek egy másik oldalt. De másnap visszanézek, hátha jött valami jobb...

  Remélem ti is hamarosan jöttök újra. Például a "megjelenésre" vár egy posztom a játszótéri beszoktatásról, az nem ennyire elvont és megosztó jellegű téma...remélem :)

 • 2008.04.09 16:22:02cseresznye

  Zsákos ember, most csak gyorsan reagálok, mert mennem kell. Van ilyen tétel, egyről konkrétan tudok, Deák István a megalkotója, nemrég védte mega a nagydoktoriját, több mint egy évtizede dolgozik a bizonyításon, miközben a képlet önálló életét éli az alkalmazásokban.  Amennyire tudom, a sejtés más dolog, de ebben nem vitatkozom, mert nem vagyok matematikus.  Az elnevezésekről szerintem itt nem érdemes magvas vitát folytatni, pl arról, hogy mi a tudomány, mert az csak egy elnevezés, aminek a definíciója is sokat változott.

  Akárminek nevezzük a dolog maga attól nem változik.  Persze adott helyen az efféle vita nagyon termékeny lehet, sőt szórakoztató, én is nagyon szerettem tudományfilozófiát tanulni.

 • 2008.04.09 16:28:27Vierre_

  Azt kell feldolgozni, hogy az asztrológia elsősorban nem a jóslásról szól. Az asztrológia önismereti út szimbólumokkal. Alap- temperamentumjegyekkel, alap személyiségjegyekkel, melyek az évek alatt változnak, melyek az évek alatt elmozdulnak ide- oda, az ember tudatosságától függően.

  Az asztrológia a flegmatikus helyett, melyet az elfogadott pszichológia használ, azt mondja pl: nyilas.

  Azt kell megérteni, hogy semmi misztikus nincs benne, ugyan olyan eszköz, mint bármi más és ha az ember így áll hozzá, nagyon sok mindenben segít- önismeretben és az emberismeretben egyaránt, ha felfogjuk, hogy nem determinizál.

  Az emberek mindig úgy beszélnek az asztrológiáról, mint ha az asztrológiai fogalmak és az ember két külön történet lenne. NOs nem. Ha azt mondom, te bika vagy halak aszcendensel, ezt a szimbólumot le kell tudni fejteni az emberre, tulajdonságokra, váz-jegyekre, úgy, hogy elmondom közben mi is a jellemző de hogy ebből az egyed a felnőtté válás során mit valósít meg, mit vesz észre, merre halad önön belső útján az már az ő feladata.

  Az asztrológia nem csodaszer.

  Az asztrológia nem más, mint egy lehetőség arra, hogy felismerjem magam és az alap- a váz- személyiségrendszereket.

  Az asztrológia nem mondja meg, hogy hogy te ki is vagy, azt mondja meg, hogy milyen tulajdonságok azok , melyek valószínűleg markánsan megjelennek a te személyiségedben és mely tulajdonságok azok, melyeket meg kell tanulnod. Ez nagyon fontos. De nem mondja, hogy biztos így van, mert eltelt a születésed óta x év.

  Sok ember számára kategórizál, pedig nem teszi ezt meg, mindig vázat alkot csupán.

  És én ezért szeretem, ezért alkalmazom és azt kell mondjam elég nagy segítség abban hogy megértsem magam és a körülöttem lévő embereket.

  Alázattal és nem gőgös misztikummal figyelve nem különbözik semmilyen más analitikus módszertől, egyénfüggő, hogy ki melyiket alkalmazza.

  Mivel én egy analizáló egyed vagyok és élvezem, számomra az asztrológia egy kitűnő rendszer és ki merem jelenteni, hogy a tapasztalataim szerint működő képes rendszer.  Én nem használom a jövő és a múlt kifürkészésére, bár jelezném minden uralkodó és pápa mellett volt asztrológus, csak voltak olyan korok, ahol ezt nem volt túl bölcs bevállalni.  A lényeg, én a hablatyot lehántva, komoly, hiteles forrásból három évet tanulva arra jutottam, hogy a valódi asztrológusnak az asztrológia ugyan olyan természetes mint a kakálás, nem körít, nem ködösít, nem misztifikál. Alkalmaz.  Én is alkalmazom egy szeletét és ez a szelet számomra bőven elég ahhoz, hogy tudjam kivel milyen hangnemben kezdjek el egy beszélgetést, kivel meddig mehetek el, ki milyen alkat és ebből kiindúlva van egy alapom a további megismeréshez.

 • 2008.04.09 16:40:25Meni

  Te Okoska, szerintem attól még huszonöt felkiáltójelet raksz ki, attól még nem leszel meggyőző. Ez olyan, mint ráorditanál arra, akinek más a véleménye...miért vagy ennyire kiakadva azon, hogy más szerint meg az?

  (nekem tök mindegy, minek definiálja más, csak zavar egy kicsit az agresszió, bocs)

 • 2008.04.09 16:52:23Illatos nyár

  Ilyet én is tudok:-)  A blog nem akadémiai fórum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2008.04.09 16:59:30sourcerror

  "Zsákos ember, én az asztrológiát (az igazit) valami olyasminek tartom, mint azokat a matematikai tételeket, amelyek működnek, már a gyakorlatban is fontos szerepet tültenek be, de a bizonyításuk még mindig nem készült el."  A természettudósok a Karl Popper- definícióval definiálják, hogy mi a tudomány. Lehet olyan tudomány definíciót csinálni, amibe az asztrológia is belefér, de ne tegyük fel arra a polcra, amin a matematika is fizika van, mert ez utóbbiak sokkkal szigorúbb követelményeknek felelnek meg (módszertan tekintetében). Ennyi erővel az Intelligent Design is tudomány.  Az asztrológiát szerintem szerencsésebb a vallások közé sorolni, hiszen csak a benne hívők számára hasznos. Az autót meg akkor is műlödik, ha nem hiszünk benne.

 • 2008.04.09 17:32:29bosszantó

  Hna a vallás szvsz éppen nem jó megközelítés, mert bár a hit fontos tényező az asztrológiánál, de a vallásoknál alapfeltétel, hogy legyen egy vagy több felettes _lény_ (Isten-istenek) ez a pedig az asztrológiánál nem adott.  Viszont kialakulhatnak vallások amiknek egyik alapeleme az asztrológia.

  Lásd a buddhizmust. A buddhizmus önmagában nem vallás (merthogy Buddha ember), hanem a egy filozőfiai alapú világnézet, amelyre bizonyos helyeken vallási irányzatok épültek.

 • 2008.04.09 17:34:21dorothea8

  Meni!

  A 2008.04.09.16:40:25 után már biztos, hogy megritkul a Poronty olvasók száma.

  Tudod attól, hogy egy butaság valakinek a véleménye, még butaság marad. És ha közkincsé teszi (sajnos), ne csodálkozzon, ha erre rámutatnak néhányan!

 • 2008.04.09 17:42:08bosszantó

  Szerintem amúgy nagyon is fontos egy ilyen vita, hogy hova sorolandó az asztrológia. Mert sűrűn elénk kerül ez a horoszkópos izé.

  Szvsz a gyereknevelésben meg van a helye a tudománynak, a művészetnek és a vallásnak is. Mindegyik a kultúra része A hiba akkor van ha ezeket a dolgokat összekeverjük.

  Ha mondjuk vallási okora hivatkozva a félre dobjuk a tudományt és fénnyel kívánjuk etetni a gyerket akkor az probléma.

  Ha tudományosan akarjuk megmagyarázni, hogy miért nem esznek marhát az indiaiak, disznót amuzulmánok vagy miért nem keverik a húst a tejjel a zsidók, akkor az sem fog menni.

  Valamint ugyanilyen eredménytelen lesz ha tudományos alapon akarom megmondani miért szép a Magányos cédrus vagy az Ásító inas vagy esetleg Mozart zenéje.

 • 2008.04.09 17:52:32bosszantó

  Számomra azért maximum művészet az asztrológia, mert az asztrológus saját individumán keresztül magyaráz eléggé intuitívan egy olyan képletet, amit (tudtommal) matematikai úton szerkeszt ki.

  A kiszerkesztés matematika, de az asztrológia lényege az értelmezés, amely egy alkotói folyamat. (kb mint az építészetnél a tervezésé matematikai, fizikai alapokon nyugszik, de a produktum műalkotás) Az értelmezés "betalálása" az asztrológus tehetségétől függ. Ha az erdemény katartikus élményt hoz a befogadónak, akkor szerintem ez művészet. Ha meg nem, akkor meg iparos munka hogy úgymondjam. Tehát magas szinten űzve szerintem ezért művészet az asztronómia.

  Bár kétségtelenül rengeteg az iparos...

 • 2008.04.09 17:59:03Meni

  Dorothea, ne haragudj, de nem értelek. Miért ritkitja meg a hozzászólásom a Porontyot? Okoska nem fog innen elmenni (emiatt biztosan), te igen? Miért? És a butaság szubjektiv fogalom, ami neked butaság, az másnak igazság. Akinek butaság, az rávilágit a butaságra. Akinek meg igazság, az meg védeni fogja. Mi ezzel a baj?

 • 2008.04.09 18:35:08eino.

  Nagyon sok nő teliholdkor menstruál, és a Holddal kapcsolatos az égi jelenségeknek számtalan más hatása is van az egész élővilágra, nem csak az emberre. (Pl. ár-apály)  Amellett, hogy soha nem tudott érdekelni az ilyen-olyan újságokban megjelenő ál-asztrológiai ,,előrejelzés", lehetségesnek tartom, hogy magának az asztrológiának vannak igazságai. Az ókorban sem csupán egy hiedelem volt, hiszen valós szerepe volt a mezőgazdaságban és az építészetben.  A témától a plafonra mászást nem igazán értem, és azt sem, miért kell egész történelmi korszakokat lenézni. Ahhoz, hogy technikailag idáig jussunk, kellett egy pár évezred, még akkor is, ha látszatra a fontosabb dolgokat a XX., na jó, esetleg a XIX. századtól kezdte feltalálni az emberiség. • 2008.04.09 18:38:13eino.

  Viszont az indigó meg kristály meg kutyafüle jelzőkkel ellátott gyerekektől én is a falra tudok mászni :) Vagyis nem tőlük, csak az elméletek kiagyalóitól. Meg a gyerekek édes jó szüleitől, akik esetleg még a gyerek előtt is kitárgyalják, kinek mennyire indigó a csemetéje.

 • 2008.04.09 20:01:59cseresznye

  Karl Popper definíciója a tudományról csak egy a sok közül, és nem is a legújabb.  De bármi is a tudomány, az tény, hogy a matematika, fizika stb más kritériumoknak felel meg, olyanoknak, aminek az asztrológia nem.  Az viszont biztos, hogy az asztrológia semmi szín alatt nem lehet vallás.

  Még mindig azt mondom, hogy fizikailag sem kizárt ekkora anyagsűrűségek hatása a szervezetünkre. A szervezetünk fizikai állapota pedig befolyásolja a mentális állapotunkat, sőt sokak szerint - éppen a materialisták szerint - egyenlő vele.  Persze akik ennyire ellenségesek, azok bizonyára azt sem hitték volna el pár évtizede, hogy létezik olyan, hogy egy elektron egyszerre két helyen van, hogy az anyag megfelelően kis része nem is anyagi természetű, hogy az idő nem egyformán múlik a világegyetem különböző részein, illetve mérhető elektromágneses hullámokat bocsát ki az agyunk. És ez mind szigorú természettudomány.  Ezzel nem azt mondom, hogy ha valaki a születési dátumod alapján megmondja, hogy holnap rád esik-e a lekváros kenyér, az ellenőrizhető tudás alapján mondja ezt.  Az is elég furán hangzik, hogy egy gyógyszertől reményteljesebbnek látom az életet, pedig ilyen is van, pszichiáter írja fel az SZTK-ban bárkinek, alternatív gyógymód, semmi hasis.

 • 2008.04.09 21:32:42cseresznye

  Új kérdés: Mi az a magzat-anya kapcsolatanalízis? (Nem úgy, hogy tudomány vagy sem, hanem hogy mi az?)

 • 2008.04.09 22:34:16sourcerror

  Nem mondtam, hogy a Karl Popper-i definíció a legújabb. Viszont a BME-n azt tanítják a leendő fizikusoknak és mérnököknek a legelső fizika órákon (és mást nem). Ez azért jelent valamit.

 • 2008.04.10 01:48:08Vierre_

  Akkor még egyszer, azoknak akiknek. Vitát nem nyitok mert nem látom értelmét, állításokat fogok mondani.  - Attól még hogy valaki azt gondolja magáról, hogy nem kolerikus, mert számára a kolerikus temperamentum nem szimpatikus, attól még lehet kolerikus.

  - Attól még hogy valaki skorpióként kijelenti, hogy neki nincs hajlama az önsajnálatra, mert az önsajnálat nem szép dolog, lehet rá hajlama.

  - Az asztrológia nem Isten kérdése, az asztrológia nem hit kérdése, az asztrológia tapasztalati úton kialakított, megfigyelésre alapozott ön- és emberismereti rendszer és nem tudomány.

  - Attól még hogy valami tudomány, attól még nem válik magasabb rendű valamivé, csupán tényként kezelendő hogy tudomány.

  - A két dolog nem zárja ki egymást, én rendszeres olvasója vagyok a hírek.csillagászat.hu- nak, belemélyedtem a káosz-elméletbe és a kvantumfizikába, baromira érdekel az asztrofizika, nem kevésbé az asztrológia és nem érzem magam skrizoidnak ettől.

  - Az hogy tagadunk valamit nem jelenti annak a nem-létezését, mint ahogy az állítás sem egyenlő a létezéssel.

  - Az asztrológia nem misztikum.

  - A a felvúvódó világegyetem elmélete jelen pillanatban háborúban áll a húrelmélettel.

  - A kvantumfizika jelen pillanatban nem teljesen összeegyeztethető az einsteini fizikával.

  - a kvantumfizika tele van olyan részecsékkel, melyek csupán virtuális részecskék, jóslásokon alapulnak.

  - a kvantumfizika nem jóslás.

  - az asztrológia sem jóslás.  -Az hogy valaki mereven ragaszkodik a világnézetéhez és vállaltan vagy nem vállaltan rugalmatlan, az nem baj.

  -Az, hogy valaki mereven ragaszkodik valamihez, nem jelenti azt hogy kijelentő módban tagadhat vagy állíthat, csupán önön meggyőződése alapján.

  -Az , hogy valaki rugalmatlan majd minden esetben magával hozza a kiejelentő módban történő tagadást vagy állítást az esetek nagy részében valamely indulattal párosítva ide értve a rideg tényszerűségbe bújtatott arroganciát is. (itt feltűnhet, hogy most én is tényekben írok, de figyelmesebbjének az irónia mint olyan nem idegen :D)  -De van olyan amikor egy "börtön"-ből kiszabadul egy részecske úgy, hogy nem tehetné meg a normális, ismert, általánosan elfogadott fizikai törvények szerint, még is megteszi.  - Az én gondolataimban majd ha meghaltam megtudom, hogy mi van vagy mi nincs az élet után, addig nem állítok fel elméleteket mert minden elmélet az emberi ego kreálmánya egy végtelen univerzumban, melyen kívül valószínűsíthető- felfúvódó világegyetemek- még legalább ugyan ennyi :))))) létezik.  - Az asztrológia nem mondja meg a tutit.

  - A kvantumfizika nem mondja meg a tutit.

  - A fizika nem mondja meg a tutit.

  - A matematika nem mondja meg a tutit. stb.  Az asztrológia nem vallás. A vallások sajátossága , hogy megmondja a tutit.  - A filozófia mint bölcsészettudomány elfogadott humanitás, mely nem kevesebb "fikcióra" épül mint....

  -A pszichológia mint az orvostudomány egy ága átfedésekkel a bölcsészettudomány irányában nem kevesebb megfigyeléseken alapul mint.....  az asztrológia.  Az asztrológia nem tudomány, az asztrológia nem más mint megfigyelés és a megfigyelések összefüggéseit analizáló és az összefüggések közötti hidakat kutató módszer sajátos, egyedi szimbólumrendszerben.  Az, hogy bizonyos emberek mondják meg, mi a tudomány és mi az ami áltudomány, magában hordozza a szubjektivitást de egy tény azért még marad:  - A tudományban is és az áltudományban is hemzsegnek a kontárok, így semmivel nem könnyebb vagy nehezebb sem az egyikből sem a másikból kiválasztani a hiteles ember, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs is hiteles ember a maga területén belül.  - És még egy tanács a végére egy olyan embertől, aki alkalmazza hittől teljesen függetlenül, az asztrológiát:  -olyan asztrológushoz ne menjünk aki egy bála pénzért felkínálja a jövődet és megmondja ki vagy, mindezt a determinizáció : ennek így kell lennie, szövegével keretezve, mert erre az asztrológia nem alkalmas.  -olyan orvoshoz ne menjünk, aki egyből antibiotikumot ír fel mindenre és ha megkérded tőle bátortalanul hogy: de mi van akkor ha vírusos fertőzésed van, szemrehányóan néz rád, hogy hogy mersz véleményt alkotni a saját tapasztalatod szerint. (velem megesett)

 • 2008.04.10 02:33:04cantaloupe

  En nem latok semmi kulonbseget az indian, a hagyomanyos horoszkop, a hit, a kristalygyerekek stb. kozott.  Mindannyian keresunk az eletben utmutatokat, valaszokat az elet nagy kerdeseire, es sokfele valasz letezik, mert egyetlen egzakt tudomany sem adja meg a tuti valaszokat.  Ami engem felhergel, az olyan szektak, amik penzt csalnak ki, csaladokat rombolnak le, eletekkel packaznak (pl. nem engedik az ujszulott kisbabat megmuteni).  De hogy azon kivul ki miben hisz, templomba vagy josnohoz jar, az maganugy, es nem kene rajta szorakozni, kinevetni, lefitymalni.

 • 2008.04.10 02:41:42cantaloupe

  Na, Hicudzsi, ne legyel mar ilyen zabos! :)  A Kismamaban is van babahoroszkop, amit at lehet lapozni, es lehet olvasgatni a tobbi tucatnyi ertelmes es erdekes cikket.  A temanak igenis van letjogosultsaga, mert az elit kismamak csinaltatnak szemelyre szolo bebihoroszkopot, ha a baba nem alszik jol-irany a kineziologus, es ismerek csaladot, ahol termeszetes kristlalyok zorognek a vizes kancsoban (mely vizet hutes elott 3 percig forraltak, ayurvedikus metodus szerint).

  Nagy keletje van az ilyen dolgoknak mostansag, egy ujabb biznisz.  Egy posztot azert meger, ekinek meg nem kenyere, at lehet ugrani...

 • 2008.04.10 07:45:24bmbsz

  cantaloupe

  szerintem ne keverd ide a kineziológiát, ha nem tudod mit jelent, nézz utána, mert egyszer lehet, hogy szükségetek lesz rá, és akkor nem fogod összemosni a humbug izékkel...

  ha a kineziológust ide sorolod, a pszichológust hova?

  (az tényleg túlzás, hogy ha a baba nem alszik jól, irány a kineziológus)  Egyébként a Poronty szerintem elvelvesedett. Ettől még nyilván vannak érdekes és jó posztok, csak nem naponta nézek be, hanem hetente, sőt. Kár.

 • 2008.04.10 10:03:22szanna

  Eino!

  "lehetségesnek tartom, hogy magának az asztrológiának vannak igazságai. Az ókorban sem csupán egy hiedelem volt, hiszen valós szerepe volt a mezőgazdaságban és az építészetben."  Aminek valós szerepe volt a mezőgazdaságban és az építészetben, az az ASZTRONÓMIA (azaz csillagászat) és nem az asztroLÓGIA.

 • 2008.04.10 10:05:07szanna

  Bosszantó!

  Az azstrológia nem egyenlő az asztronómiávával. Ég és Föld...

 • 2008.04.10 10:11:26szanna

  Bocsi Bosszantó! Visszafelé olvasok és látom te is írtad. :)

 • 2008.04.10 11:40:44bosszantó

  Igen szanna, az a baj, hogy ez gyakran összekeveredik...

 • 2008.04.10 15:04:19Zsákos ember

  >>Persze akik ennyire ellenségesek, azok bizonyára azt sem hitték volna el pár évtizede, hogy létezik olyan, hogy egy elektron egyszerre két helyen van, hogy az anyag megfelelően kis része nem is anyagi természetű, hogy az idő nem egyformán múlik a világegyetem különböző részein, illetve mérhető elektromágneses hullámokat bocsát ki az agyunk. És ez mind szigorú természettudomány.

  Na ja. De ma mar elhiszik. Miert? Mert meresekkel megmutattak, hogy tenyleg igy van. Erdekes, hogy ezt par evtized alatt a nullarol lezongoraztak, az huuu de nagyon regi asztrologianak ez pedig nem sikerult :)

 • 2008.04.10 15:11:19Zsákos ember

  >>Nagyon sok nő teliholdkor menstruál, és a Holddal kapcsolatos az égi jelenségeknek számtalan más hatása is van az egész élővilágra, nem csak az emberre.  De a hold nagyon kozel van, es osszehasonlithatatlanul nagyobb a fenyereje, mint mas bolygoknak. Az egitestek nagy reszenek (napot, holdat leszamitva) egyszeruen elveszik a hatasa a tobbi "zaj" miatt (fenyero, gravitacio)

 • 2008.04.10 15:36:33Brumibaby

  Nagyon sok nő pedig újholdkor menstruál és más sok nők meg máskor menstruálnak.  Ha nem így lenne, a LIDL-nek elég lenne a holdnaptárt figyelmeztetni, nem zaklatta volna pénztárosait a megkülönböztető jelzésekkel

 • 2008.04.10 15:36:56Brumibaby

  bocsánat, figyelni, nem figyelmeztetni

 • 2008.04.10 17:07:51eino.

  A sötét ókori Egyiptomban a csillagászat nem fonódott össze a primitívnek tartott hiedelmekkel, mint az együttállás hatásai meg ilyenek ? Lehet,hogy én értelmeztem félre az ismeretterjesztő filmeket és írásokat, de akkoriban mintha nem vált volna oly élesen külön a csillagászat és a csillagok állásának hatásvizsgálata. Figyelték a csillagokat, lejegyezték a mozgásukat, számításokat végeztek, irányokat határoztak meg, és mindemellett összeadva a tapasztalataikat, képzelőerejüket, talán még vágyaikat is , gyakorlati megoldásokat hoztak ki belőle az élet különféle területein.  Többek között ettől is olyan misztikus a felvilágosodás (?) előtti időszak. Persze rengeteg volt a tévedés, de ma nem tévedünk eleget? A brit tudósok is naponta cáfolják a saját állításaikat.  ---

  Brumibaby, tényleg nincs hatása a Holdnak az élővilágra? Egyes (nem brit) tudósok szerint még a vulkánkitörésekre is, de ez még nem egységes álláspont.  Nem arról van itt szó, hogy meg kellene határozni egy gyerek születési idejéből meg ilyen adatokból az egész neveltetését, jövőjét, de lenézni a régi korokat nem szerencsés, mert az akkor született korszakalkotó eszmék hatására vagyunk ott, ahol. Másik ilyen, amire itt harapni szoktak, az a hit (bezony, nem csak a vallás). Ja, persze inkább csak a keresztény hit, mert én még rabbin röhögni, gúnyolódni itt még senkit sem láttam - szerencsére -, pedig Európa zsidó-keresztény alapú.

  Még a XVIII. sz.-i nagy francia meg angol gondolkodók sem mondtak újat a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjével, csak ők már akkor sem gondolták ezt annyira komolyan, és kihagyták belőle a szeretetet.

  Szabad akarat, Isten előtti egyenlőség, testvériség, és a bónusz: a szeretet (felebaráti, Isten szeretete stb. ) . Ilyen egészen Jézus felbukkanásáig nem volt, és azóta sincs modernebb eszme. Amit annak próbáltak beállítani, abba kb. 100 millióan haltak már bele.

  Azt szokták mondani, hogy Jézus volt az első kommunista, ami persze baromság. A kommunizmus

  eszméje - hát még a gyakorlata - nem tűri a szabad akaratot meg a szeretet. És hát tudjuk,nem csak Orwelltől, hogy vannak az egyenlők meg az egyenlőbbek.  Nem a szélsőséges, gyermekeiket gyógyítani nem hagyó, hitet ostobán félreértelmező agyatlanokat védeném ezzel. Még csak a keresztény hitet sem, mert nem szorul védelemre. Az egyházak - az más kérdés. Azokkal meg nem törődöm, meg a szektákkal sem.  Tudom, elkanyarodtam az eredeti témától, de ez már a bögyömben van azóta, hogy elkezdtem olvasni a Porontyot. • 2008.04.10 23:51:37tris

  a gyomrom forog a sok hülye horoszkóp-hívő p.-től.

 • 2008.04.10 23:57:47tris

  szégyellem magam mások helyett, azt a kevésbé hülyébbek tudják, hogy az asztrológia nem egyenlő a horoszkóppal ezer féle szempontot vesz figyelembe a kiszámításnál. Tehát senki sem egyszerűen bak, vagy bika, és ez még nem is garancia hogy ők összeillő pár lennének. Nem hiszek egyikben sem, de azt tudom, hogy az asztrológia annyira bonyolult, hogy nem érdemes diszkriminálni senkit, csak azért mert történetesen az egoista oroszlán jegyében született, az asztrológia azt is meg tudja magyarázni, hogy az illető hogy-hogy mégis egy szende szűz. A felületes horoszkóphívő meg szóba sem áll vele.

 • 2008.04.11 00:24:06tris

  Kedves fülemüle!  Nekem is oroszlán gyerekem van, és nem nagyszájú sokkal inkább csendes a kis lelkem. Félve várom, hogy egyszercsak eljön az idő és megvédi magát a játszótéren nem pedig bokáig lehúzott szájjal néz rám.

  Szegényt előre féltem mi lesz ha az óvónője horoszkóp-hívőként azt a kevés kis önbizalmát is letöri.

 • 2008.04.11 00:44:00tris

  2008.04.10 15:04:19 Zsákos ember

  még jó, hogy visszaolvastam valamennyire, ugyanezt akartam írni!

  Mérnök vagyok így az elektromosság nekem nem misztikus, de úgy látszik sokakanak az! :)

 • 2008.04.11 00:52:08tris

  2008.04.10 23:57:47 tris

  ehhez a mondatomhoz még annyit fűznék hozzá, hogy az egész asztrológiát hülyeségnek tartom. Mégis azt mondom, ha már hisz benne valaki akkor azt csinálja komolyan - nagyobb kár származik abból, ha valaki csak a neten található horoszkópokat olvassa és ebből akarja megfejteni a környezetében élőket - ők általában észre sem veszik, hogy diszkriminálnak.

 • 2008.04.11 02:39:50cseresznye

  Milyen érdekes, hogy akik annyira tudják a tutit, azok a legagresszívebbek.  Persze, ha valaki mérnök, az közelebb van a mindentudás forrásához. Sok tudós nem szégyelt ám kiváncsi lenni és nyitott, és mindenből tanulni, amit csak a világ mutat.  Van egy tapasztalati hagyomány, D-Amerikától Ázsiáig, ami megfigyelt egy összefüggést, és amaga ízlése szerint formába öntötte, szimbólumokban fogalmazta meg. Ez valóban nem tudomány. És? Kizárt, hogy a megfigyeléseknek valami alapja legyen? lehet, hogy bizonyos együttjátrások nem jelentenek ok-okozati viszonyt, mégis rejtenek valami információt a valós okokra nézve.

  Engem csak ez a megalapozatlan merevség zavar.  Egyébként igen keveset tudok az asztrológiáról, és nincs is szerepe az életemben. Van olyan, aki azt állítja, rendelkezik olyan megbízható tudással, ami SZÁMÁRA elég ahhoz, hogy számításba vegye. Én nem tudom, hogy jól gondolja-e, de nem akarom azt mondani, hogy tudom, hogy téved, mert ez nem igaz.  Persze, van aki pótszernek használja, és úgymond hisz benne, és van, aki azoknak hisz, akik hozzáértőnek mondják magukat, ez az ő dolguk, és szerintem fröcsögni rájuk mindenképpen primitívség.

 • 2008.04.11 09:35:06tris

  Szerinted - no de valószínű neked még nem származott károd az asztrológiából.  Mindegy nem érdekel. Nekem a könnyebb én ugyanis megenegedem a környezetemben élőknek, hogy önmaguk legyenek ne pusztán szűzek vagy bikák.

  Nem úgy mint barátnőm, aki szentül hiszi, hogy a gyereke félénk mint a szűz, miközben a vak is látja hogy kifejezetten talpraesett típus.

 • 2008.04.11 09:38:24tris

  Ha az a sok nő a horoszkópok helyett ön és emberismeretet tanulna, máris jobb lenne eggyel a világ.

 • 2008.04.11 09:55:32cseresznye

  Az általad említett hozzáállás nem asztrológiaspecifikus. Szóval erről nam az asztrológia tehet. A rá épült iparról, és a kritikátlan fogyasztóról már volt szó.  Azt készséggel elismerem, hogy jó abrak a szamaraknak.  Próbáltam rá utalni, hogy akármekkora is teszem azt a helyessége, nincs ról a olyan tudásunk, hogy felülírjon ennél biztosabb tudásokat, amivel viszont rendelkezünk. Aki picit is komolyan veszi, még nem láttam, hogy úgy alkalmazná, mint a barátnőd.  Az is igaz, hogy a cikk a gyereknevelés + a. vonalat vetette fel.

 • 2008.04.11 11:46:14Vierre_

  én még mindig csak magamat ismétlem, hátha a fejlődőképesebbje felfogja:  2008.04.10 01:48:08 Vierre_

 • 2008.04.11 14:29:27tris

  lényeg, hogy nem sikerült még bizonyítani senkinek, amiből az következik, hogy a kísérletekben szereplőknél nem találtak összefüggést

  nem hiszem, hogy csak a kivételeket találták meg.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta