SZÜLŐSÉG

Játszóházat a repülőterekre!

2008. április 8., kedd 11:50

Amikor először utaztam a fiammal Magyarországra, akkor 5 hónapos volt. Sok igénye nem volt a tápszeren és az alvómaciján kivül, mégis nagyon jó volt megtalálni a Ben Gurion Repülőtér (Tel Aviv) babaváróját, ahol külön volt választva a játszószoba és a pelenkázó. Előbbiben színes-vicces padlószőnyeg, amely ugyan nem túl higiénikus, de nagyon biztonságos és tetszett a porontynak.Utóbbiban három hatalmas szoptatósfotel, két pelenkázó, fölötte a falon dugig töltött pelenkatartó, minden méretben, thanks for Huggies. A kisasztalon rádió, csendes háttérvilágítás, kézmosási lehetőség rögtön a pelenkázó mellett. A sarokban mikró, gondolva a tápszeresekre.Mikor másodszor utaztam a gyerekkel, akkor már 9 hónapos volt, élénk érdeklődést mutatott a játékok iránt is. Nem volt sok játék a játszószobában, de ami volt, az biztonságos volt és tiszta (egészen addig, amíg mi le nem buktuk). Nagyon jól elvolt a gyerek egy órát, szépen nyugodtan kicseréltük a pelust, és a játszószoba mellé telepített vécének köszönhetően még én is nyugodtan el tudtam intézni a dolgomat, amíg egy másik anyuka szemmel tartotta a minigengsztert.

Utána hosszabb szünet következett, majd mostanában, a másfél éves fiammal és a 3 hónapos lányommal ültünk újra gépre. Újra Ben Gurionról indultunk, de ezúttal egy másik részét vettük célba a reptérnek, a nagyobb gyerekek kedvéért felépített "gym" területet. Ez egy olyan része a reptérnek, ahol a boltok közé felépítettek egy játszóházat a gyerekeknek. Van ott miniatűr Noé bárkája, pálmafák, amelyek törzsén át lehet mászni, kiskacsa, amely hátára fel lehet ülni, és a fiam kedvence, egy kis híd, amely egy patakon ível át. Szerencsére a víz sem igazi, így nem kell rettegni a balesetektől. A játszórésztől két méterre van vécé, abban pelenkázó. Nem olyan full extrás, mint amiről fent írtam, de tiszta és praktikus. A fiamat alig lehetett lerángatni a játékoktól, amikor pelenkázni vittem. Viszont mi nyugodtan szusszanhattunk a férjemmel, vagy foglalkozhattunk a kicsivel, a nagy nagyon jól elvolt magában. Még azt sem fedezte fel, hogy nincs "ketrecben", nemhogy kerítés, de még háló sem szeparálta el a reptér többi részétől. Mondjuk ez hosszabb idejű várakozásnál probléma lehet, főleg hogy ügyes marketingeseknek köszönhetően a játéktér természetesen egy hatalmas játékbolt mellett van.

Miért lelkendezek ilyen nagyon? Mert akkora, de akkora a kontraszt az izraeli reptéri gyerekszolgáltatások (melyből csak egy kis szelet a babaváró) és az LRI által nyújtott között, mint egy lórúgás. Második utunk alkalmával örömmel fedeztem fel Ferihegyen a feliratot: gyermekváró. Kétszer is elsétáltam a jellegtelen, szürke ajtó előtt, mire rájöttem, hogy az az. Befelé nyíló lengőajtó? Hmm...de mi van, ha odabent egy gyerek éppen az ajtónál játszik? Óvatosan benyitottam, és láttam, hogy félelmem alaptalan, odabent nem játszik senki, ugyanis a "gyerekváró" körülbelül annyira ingergazdag, mint egy Csehov-dráma. Egy körülbelül 5x5 méteres szobába nyitottam be, odabent egy asztal (sima asztallap, lábakon) és két fémvázas irodai szék volt a felszerelés. Szürke linóleum a padlón, neonlámpa, fehér falak. Azt hiszem, sokkot kaptam. Gyorsan átpelenkáztam a gyereket, aztán kimenekültünk, ennél még a Herendi Porcelánbolt kirakatának századik megnézése is nagyobb élményt nyújtott a gyereknek (éjjel utaztunk, nem látott sokat a gépekből).

Rögtön előjött belőlem a "marketinges pi..a", és a kezdeti sokk elmúltával dühöngeni kezdtem. Hát nincs ott egy közepes tehetségű asszisztens, aki levelekkel bombázná a nagy játékboltokat és bababoltokat, hogy itt a ragyogó alkalom egy kicsit jót cselekedni (és erről persze beszámolni a világnak egy sajtótájékoztatón), és közben ingyen reklámozni? Mibe kerülne a Brendonnak betenni egy igazi pelenkázót - amiről nem esik le a gyerek -, egy játszószőnyeget, 4-5 nagyobb és jól nyúzható játékot, egy szoptatós fotelt a hozzá való elhúzható paravánnal? És cserébe elhelyezni mindenhol, többek között az útbaigazító táblákon, a cég logóját? Nem és nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a nagy hazai forgalmazók ne adnának reklámért cserébe egy-két játékot, vagy könyörgöm legalább tényleg egy pelenkázót. De ha nem megy, akkor legalább az LRI nézzen már bele a marketing és/vagy műszaki költségvetésébe, és találják meg, hogy lehetne legalább kicserélni a linóleumot színes padlószőnyegre, és pár nyomott Micimackó matricát felnyalni a falra. Hogy szegény gyerek legalább 10 percig jól érezze magát...

Terveztem, hogy nekiállok levelet írogatni, hogy mit tettek eddig az ügy érdekében (másfél éve fedeztem ezt fel, most februárban még semmi nem változott), és adni pár ötletet, bár nem hiszem, hogy nincs elég marketingesük. Mondjuk engem anno nem vettek fel, úgy kell nekik :) De mivel alapvetően nem vagyok egy Don Quijote típus, vagy ha élesebben akarok fogalmazni, akkor nincs bennem elég társadalmi felelősség, ezért nem kezdtem levelezgetni. Helyette megírtam ezt a posztot, és ezúton figyelmeztetek mindenkit, hogy mielőtt repülni indul a gyerek, érdemes megtudni, hogy milyen felszerelés várja a kis gézengúzokat arra a kürólbelül 2 órára, amit a reptéren kell eltölteni. Vagy milyen nem.

Más reptereken mi a helyzet?

Meni

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.08 14:45:33EsTeh

  Most hogy így visszagondolok: kb. 10 éve jártam a szingapúri reptéren, ott uszoda(!) is volt a tranzitváróban... játszóházra nem emlékszem, akkor még nem voltam érdekelt, de nem lepődnék meg, ha az is lett volna.

 • 2008.04.08 14:49:29peppermint

  Ez az egész tragikus. Itt van ugye ez a gyönyörű - megjelenésében modern - épületegyüttes, és már amikor pár éve átépítgették se jutott eszébe egyetlen istenadta kókler építésznek meg "facitity managernek", hogy b***meg, nincs hol pelenkázni meg játszani hagyni a gyerekeket.

  Balkán külső.

 • 2008.04.08 15:03:40EsTeh

  Én korábban bevásárlóközpontok bérbeadásával foglalkoztam. Tapasztalaim szerint az ingatlanfejlesztőket csak az egy négyzetméterre jutó maximális haszon / minimális költség érdekli. A gyerekjátszó pedig leginkább költséget jelent. Ezért nagyon kevés az olyan fejlesztés, ahol eleve betervezik, gyakran inkább csak utólag kerülnek kialakításra a kiadatlan üzlethelyiségekben.

  A reptér meg ráadásul monopolhelyzetben van, kénytelen vagy oda menni, ha utazni akarsz. :-((  Szerintem is küldd el Meni a Budapest Airport-nak!  Utána kéne nézni, hogy a bécsi és a pozsonyi reptereken mi a helyzet. Azok konkurensei lehetnek Ferihegynek.

 • 2008.04.08 15:30:41almendrico

  persze elszallt a nagy gonddal irt kommentem :-/

  EsTeh, szoval jo otlet a nyakba akasztos, csak a kisleanynak pont olyanja volt, hogy nem turt meg magan semmit (ezert is kerult a hatara a matrica). De ha meg lehet vele beszelni, hogy buszken viselje, akkor biztos civilizaltabb megoldas a kistasak, mint felragasztozni a gyereket :-D

 • 2008.04.08 15:50:03EsTeh

  Nekem tetszik a matrica!!! :-)))

  És mivel most a lányom is ilyen matricamániás korszakában van, biztos azt is alkalmazzuk majd legközelebb, ha repülünk.

 • 2008.04.08 15:50:35EsTeh

  És ha rosszalkodik, feladom poggyászként! :-)))

 • 2008.04.08 15:51:11EsTeh

  A futószalagra való felülés gondolatával már úgyis kacérkodtunk...

 • 2008.04.08 16:04:17mormi

  Repteri pelenkazok: Madrid Barajason az uj T4 terinalon minden WC mellett pelenkazo is van - kulon helyisegben, nem a WC-ben!!! - kezmosoval.

 • 2008.04.08 16:08:02almendrico

  EsTeh :-))))))))

 • 2008.04.08 16:10:18EsTeh

  "Csináld magad!" - játszóház

 • 2008.04.08 18:01:46gerinckutató

  A 2A-n két irányban két gyermekváró van. Mi is abban jártunk tavaly júniusban, amelyről Te is írsz, a másiknak csak a piktogramját láttam, de meg nem néztük, mert már szálltunk be. Isztambulban is elég siralmas (és koszos) a pelenkázó. Nem is értem, hogy erre tényleg miért nem áldoz a reptérüzemeltető cég?

 • 2008.04.08 18:45:40EsTeh

  OFF  gerinckutató, megkérdezhetem, hogy miért ez a nick-ed? Én most épp hátfájás témakörben kutakodom, azért figyeltem fel a nevedre. :-))

 • 2008.04.08 18:59:51begyszli

  EsTeh: lehet, hogy nem gyógyítja a gerincet, hanem tényleg kutatja-keresi egyes egyedekben:)

 • 2008.04.08 20:36:51EsTeh

  begyszli :-))

 • 2008.04.08 22:04:31bohar

  Londonban szerencsere veletlenul ugyan, de rabukkantunk egy repteri jatszora, ami nagyon jol jott a 3 es fel eves es az egyevesunk szorakoztatasara, mert a tervezett 2 orabol 5 lett az atszallas idotartama amit ott kellett tolteni.

  (ami rosszabb volt, hogy a kisebbik leontotte magat vizzel- valtoruha veletlen a borondbe kerult, es igaz, hogy parfumot, csini ruhat, dragakovet, sportautot vehettunk volna, de gyerekruhat nem,...a wc szaritoja meg nem jutott az eszunkbe)

  A jatszohoz visszaterve en is igy irnam le, nem tul higienikus, de szorakoztato, biztonsagos "soft play area" ismerosoknek javasoltuk, hogy atszallaskor ok is keressek, fel, DE! nekik a repteri informacio nem tudta megmondani, hogy hol talalhato!!neten se volt rajta

 • 2008.04.09 07:42:26Meni

  Elküldtem az Illetékes Elvtársaknak..."a többi néma csend"... :)

 • 2008.04.09 07:56:20Meni

  Tévedtem, egyből jött válasz. Egyelőre automata, de ez is több a semminél:  "Kedves Ügyfelünk!

  Köszönjük hogy ezúton megosztotta velünk észrevételeit, igyekszünk minél hamarabb válaszolni Önnek, addig is kérnénk szíves türelmét!  Köszönettel: Budapest Airport Zrt."

 • 2008.04.09 09:55:33verkaverka

  mormi en megkertem oket a pultnal hogy pasit ne rakjanak mellem mert szoptatni fogok, es majdnem mindig megtettek, egyszer volt hogy ott ult egy pasi, mondtam o jaj, pedig kertem hogy no legyen mert szoptatni fogok, erre o is keresett maganak meg egy ures helyet, pedig kb tele voltunk, de meg talalt. :)

 • 2008.04.09 09:57:46verkaverka

  Egyebkent semmi baj nincs a 3 eves pelenkazasaval. Teny hogy a gyerekek nagyobbik resze addigra kb szobatitszta, de pont 3 korul van sokszor hogy februarban meg nem marciusban mar teljesen. Belefer.

 • 2008.04.09 10:21:45Hicudzsi

  A kb. szobatiszta azt jelenti pl. fiúknál, hogy a folyóügyekhez kell még pelus, főleg egy reptéri várakozásnál.  Csajooook...:)))

  Nemáááár... :)  A lányom ovijában van négyéves kisfiú is akit pelenkáznak, ez nem meglepő. Ha egy gyerek kétévesen szobatiszta az korainak számít, kétéves tízhónaposan meg már ciki a pelus? vagy mi van???

 • 2008.04.09 10:40:53draftpinkie

  Kedves Mindenki! A Ferihegy 2A terminálon van egy klassz gyermekjátszóház, csúszdával, repülővel labdákkal! Szerintem pelusozó is van, de amikor pár éve utoljára láttam még nem voltam érdekelt a témában. Ha tudnám hogyan lehet, képet is tennék fel róla.

 • 2008.04.09 10:54:07Meni

  Akkor csak a 2B alkalmatlan arra, hogy gyerekkel eltöltsünk ott 2-3 órát. Hurrá...  (bocs draftpinkie, jó hogy beirtál ide a 2A-ról, de ettől még a másik terminál szivás)

 • 2008.04.09 10:55:35mormi

  verkaverka: en azzal inditottam, hogy ha nincs tele a gep, akkor ne tegyenek mar kozvetlen mellem senkit a szoptatas miatt, avagy ha ezt nem lehet, akkor ablakhoz szeretnek ulni. Az volt a valasz, hogy erosen tul van bookolva a gep es a mi helyunket mar befoglaltak, meghozza a folyosohoz, nehogy lemaradjunk a babaval. Szoval nem volt apellata.

  Amugy en ugy gondoltam, h a szoptatas miatt jobb lenne az ablak melletti elbujos hely, de vegul jobb lett a folyoso mert 3x is menni kellett a pelenazoba (ami sajna az egyik wc, ami higieniai szempontbol hat hm..), mert 2x kakilt az urasag, 1x meg leontottem almalevel...:) Ja es csak pasik ultek mellettem a szomszed ulessorban is.

  De abban igazad van, hogy erdemes beprobalkozni, ha nincs tele a gep, hatha keszsegesebbek.

 • 2008.04.09 11:05:13Hicudzsi

  Én gépen (és bárhol eddig) simán szoptattam úgy, hogy van egy-két jóó nagy szoptatóskendőm. A gyereket aláteszem és senki semmit nem vesz észre. Mindig azt hiszik a kendő alatt tud aludni . :)

 • 2008.04.09 12:18:49mormi

  Jol hangzik ez a szoptatoskendos megoldas. Ezt kapni lehet valahol v te eszkabaltad ossze?

 • 2008.04.09 12:45:56Meni

  Nekem nem a takarással volt bajom, azt megoldom én is gond nélkül. Egyszerűen nem fér el a gyerek. Vagy a lába lógott át a másik ülésre, vagy a fejét kellett úgy megtámasztanom, hogy a másik oldalon mellettem ülő nőnek is a karjához ért. És még csak 3 hónapos volt...

  Ja, és én hagyományos tartásban szoptatok, de vajon hogyan oldja meg, akinek hónaljtartásban kell valami miatt? Gondolom lefejt tejjel, más megoldást nem nagyon látok.

 • 2008.04.09 14:44:31Hicudzsi

  Mormi ez egy hatalmas csíkos kendő, elég sok helyen lehet kapni én az egyiket piacon vettem, a másik ajándék volt. A lényege, hogy kellően hosszú legyen, és vastag szövésű, hogy ne látszódjon át. :)

  A wiw-es profilomban van fent kép róla "a csajok a parkban" című. A nicknevem alapján megtalálsz.

  Viszont mert egy másik posztnál búcsút vettem a Porontytól - kicsit felhúztam magam -, nem akarok feneket csinálni a "számból" és ezért elhúzok :)  Jó babázást, gyerekezést mindenkinek :)

 • 2008.04.09 15:05:20mormi

  Akkor kulon koszi, hogy meg valaszoltal!

  Te jo eg, milyen bunyorol maradhattam le azon a bizonyos masik poszton?:)

 • 2008.04.09 15:09:40bebebo

  a dugig telt repülőgépről jutott eszembe, hogy nemcsak a szoptatás lehet gond. Én mostanában repültem, olyan 30 hetes terhesen a másfél éves lányommal, úgy, hogy ültek mellettünk. És persze az előttem ülő kényelembe helyezte magát - hátradöntötte a széket. Gondolhatjátok mennyi hely maradt nekem a lányom és a pocakom mögött :) Valahogy erre is kéne figyelnie a személyzetnek... Vagy csak szélesebb üléseket gyártani?

  EsTech, köszi a tippet! nagyon tetszik, alkalmazni fogom, tuti :D

  (én a szoptatást egy textilpelenka mögött oldottam meg)

  még nem volt alkalmam körbenézni a londoni Gatwicken, de ha megyünk, megteszem :)

 • 2008.04.09 16:49:32queenlly

  hali!  ferihegy nekem megfelelt, gyerekek imádták azt a kislabdás örjöngőt... madrid kevésbé...mi ott tavaly egy árva játszóházat sem találtunk.  egyébként nekem a halálom a női wc-ben (mellett) alálható pelenkázók, amiből apukákat ugye kinézik. ergo: még ha lennének oly jók, hogy pelenkázzanak, akkor sem sikerül... két éve két pelenkással... nem is folytatom

 • 2008.04.09 20:40:19Cobold

  2008.04.08 13:43:35 Meni

  Mea Culpa, félreolvastam. Abban jó vagyok.

 • 2008.04.09 20:50:41Cobold

  2008.04.09 10:21:45 Hicudzsi

  Nem tudom, talán radikális vagyok szobatisztaság ügyben, de szerintem nem - babás közeli ismerősöket tekintve. Én már ismertetem a bilivel a lányom. Mi mind az öten testvérek éjszakára és nappalra is szobatiszták voltunk másfél évesen.

  Anyum és húgom is óvónő, nem ugyanott. A szobatisztaság az óvódaérettség egyik feltétele, pedig a hugi magánoviban dolgozik. Kivéve persze, ha valakivel betegségileg gond van, és azért pelenkás.

  Más kérdés, hogy anyumtól pl. megkérdezte az egyik ovis anyuka, hogy "és Pistikét ki fogja etetni", mert még mindig csak a száját tartotta a lelkem, kanál a kezében még nem volt.

 • 2008.04.09 21:29:25wish73

  hát, sztem 4 évesen egy egészséges gyereknek már régen uralnia kell a záróizmait, ezzel együtt konkrétan tudom( óvodaigazgató mondta nekem), hogy sehol nincs leírva, hogy szobatisztának kell lenni az óvodai beíratáshoz. és beszélni, önállóan enni is inkább csak "illik" ebben a korban, de nem feltétel. hozzátéve, ha egy 3 éves gyerek nem beszél, ott többnyire segítségre van szükség, ritka, h csak úgy nem beszél, aztán simán beindul, többnyire oka van az ilyesminek. ha pedig nem eszik egyedül, az egészséges gyerek esetében szülői hiba-sztem. de ezek már off-ok. bocs.

 • 2008.04.09 21:30:48wish73

  még egy: a túl korai (1-1,5 éves) szobatisztaságra való kondicionálás viszont veszélyes lehet lelki szempontból.

 • 2008.04.09 21:42:04zolnaid

  Nagyon helyes, már én is tanítom a lányom olvasni, hátha 30 éves korára ő legalább megtanul.

 • 2008.04.09 21:47:36magyaranya

  Kedves Cobold! Én négy gyereket neveltem fel, szerintem akkor szobatiszta egy gyerek, ha meg tudja mondani, hogy wc-re kell mennie és ott mit akar csinálni. A középső lányom néhány hétig úgy kakilt, hogy pelenlát kért, elvonult a sarokba, elintézte a dolgát és széttálló lábakkal kacsázva rögtön szólt, hogy tegyem tisztába. Szerintem a gyereket békén kell hagyni, ha zavarja a termék, nagyon gyorsan szobatiszta lesz.

 • 2008.04.09 22:02:07Maja Papaya

  Az én - szerintem normális - fiam három évesen és három naposan ment óvodába, aznap reggel lekerült a pelenka, és onnantól nem kellett már többé. Addig sem díszlet volt, tényleg nem volt hajlandó máshol intézni a dolgait. Ezt még nyár közepén megígérte (mármint hogy ovikezdéskor abbahagyja a pelenkáskodást), így is lett. Nem hiszem, hogy erőltetnem kellett volna, szerintem csak a nyarunkat csesztem volna el, ha állandóan azon izmozok, hogy legyen már szobatiszta. Ez az ő dolguk, ha erőszakkal beleavatkozok csak megzavarom a folyamatot. Szerintem :) • 2008.04.09 22:03:37Maja Papaya

  Zolnaid :) A mieink zongorázni tanulnak, a nagyobbikat meg éppen most szoktatjuk be az Akadémiára...

 • 2008.04.09 22:35:19wish73

  hm, zolnaid, ezt az olvasás-dolgot mire írtad?

  magyaranya, ezek szt egy beszélni nem tudó gyerek nem lesz szobatiszta? nem azon múlik a szobatisztaság, h meg tudja-e mondani, hanem, h képes-e/akarja-e ezt a működést befolyásolni

 • 2008.04.10 07:13:21caixa

  Chicagoban az O'Hare-en sincs jatszohaz, legalabbis en meg sosem talaltam. Pelenkazo (falrol lehajthato) mindenhol van.  En eleg sokat repultem a kislanyommal (most lesz 20 honapos a nagyobbik, a kicsi 4 hetes), kendo nelkul szoptattam, sosem volt gond ebbol. Kicsit fole huztam a polomat es kesz. Ez mindenhol mukodott. Az utaskiserok alt. kedvesek voltak, amikor egyedul utaztam, akkor nemelyik segitokesz is, de ez teljesen valtozo volt. Pl. a LOT-nal baromi szemetek voltak es ketszer be is hulyitettek, hogy nincs meg a babakocsi. Aztan megis elokeritettek, amikor kivertem a balhet.

 • 2008.04.10 13:15:40EsTeh

  caixa, szerintem is a LOT-nál dolgoznak a legbunkóbb utaskísérők. Egyszer volt "szerencsém" velük utazni (még gyerek nélkül). • 2008.04.10 14:22:33Cobold

  2008.04.09 21:30:48 wish73

  Nem vagyok biztos benne, hogy a korai szobatisztaságra szoktatás baj lenne, inkább az erőltetés okozhat lelki sérülést, szerintem. Én nem erőltettem a lányomnál, amíg tiltakozott, én engedtem, sőt, hosszabb időkre el is pakoltam a bilit. Ha nem akar, most sem kell bilire ülnie. Azonban van, hogy felkelni nem akar, és hamarosan kerül is bele valami.

  Én az én lányomnál azért is törekszem korai szobatisztaságra, mert születése óta szinte állandóan sebes a feneke. A védőnő és a dokinő is csodájára járnak. A szobatisztaságtól tartós javulást remélek.

  Amúgy nem vagyok én korai szobatisztaságra szoktató:

  babakozelben.hu/cikkek/babapelenkanelkul1.htm

 • 2008.04.10 14:24:52Cobold

  2008.04.09 21:42:04 zolnaid

  Ha ez most célzás, tény, nem tudok olvasni. Biztos neve is van a kórképnek, nem csak betűket, szavakat is más sorrendben látok, sőt, mi több, néha teljesen mást olvasok, mint ami le van írva.

  És ez mindig is így volt.

 • 2008.04.10 14:26:37Cobold

  2008.04.09 21:47:36 magyaranya

  Lássuk csak. Ma a lányom megfogta a kezem, "bijibijibiji" szöveggel rángatott a szobába, megfogta a bilit, majd várt.

  Levetkőztettem, ráültettem, pár perc múlva felpattant, és ott figyelt a kaki.

  Sztem gőze sincs, mire való ez az edény, és mi köze ennek bármihez is :P

  A gyerekek sokkal okosabbak mint gondolnánk.

 • 2008.04.12 00:20:10Vierre_

  Először nekem az tűnt fel, hogy mennyi nyanya repül gyerekkel :)

  Aztán az, hogy van aki kiakad a három éves pelenkás gyereken, bruhahahahaha, hát ez gáz. Az enyém elmúlt három éves és este még pelusos, de mindjárt befutok házzá, közlöm vele hogy ciki, égő és lerángatom róla a gatyát... nah nemár. Komolyan. Egy kutyának van, hogy kell egy év is, hol gáz egy három éves gyereknek a pelenka?

  Végül pedig én spec élvezem és izginek tartom a Csehov drámákat, sőt ki merem jelenteni hogy szeretem is a nagyját :))))))))))))))))  Szal mi Vierrék cakkumpakk gázosak vagyunk, jeeeeeeeee ;DDDDDDDDDDD

 • 2008.04.12 00:26:00Vierre_

  és még mielött jönne a kutya-gyerek összehasonlítás, először is, az első időkben nincs sok különbség az "elvárásaik" között, másodszor egy olyan állatról beszülünk, akinek az ösztöneiben nincs pelenka de vannak szagminták, jelölések és kemény motiváció a szabadban való hugyozásra. Nah az ilyen markáns állati ösztönökkel ellátot lénynek is kell bizony néha egy év. Akkor egy gyereknek, aki pelenkát kap, akinek idő míg kialakul az a tulajdonsága hogy vissza tudja tartani a pisit, aki egy darabig még azt sem tudja, mi az hogy pisi, mint tevékenység, miért kéne egy évesen szobatisztának lennie? Ha úgy alakul fasza. Ha nem nem, mert jelzem, nem mondok újat, előbb utóbb úgy is az lesz.

  A nagyobb fiam napra három évesen az lett. A kicsi este nem kel fel még a pisilésre, rá se rántok, majd fél év múlva megint megpróbálom. Van akinek négy-öt éves a gyereke, van akinek pedig ilyen olyan problémák miatt még több is.

  Ne legyünk már akkora köcsögök, hogy vagányan beszólunk, miközben semmi gáz nincs azzal ha egy probléma-mentes gyerek négy évesen még nem teljesen szobatiszta.

  Ismétlem magam, majd az lesz. Nabummm.

 • 2008.04.12 08:46:36vikimanka

  Tudom nem ez a téma, de mivel szóbakerült leírom a mi tapasztalatunkat. A lányom 2 évesen szobatiszta lett, de az éjszakai pelustól csak 4 évesen vált meg. Már azon gondolkodtam, hogy szakemberhez fordulok vele, de azt tanácsolták, hogy 4 éves kora előtt ne vigyem, szinte napra pontosan 4 éves korától nincs éjszakára pelus. Azért azt hozzáteszem, hogy mindig többet ivott az átlagosnál.

 • 2008.04.14 20:38:10Cobold

  Nnamost, nem tudom, miket írtatok ide, mert most jöttünk haza a kórházból, ahova legutolsó kommentem utáni napon vonultunk be.

  Húgyuti fertőzést, vesemedence gyulladást kapott a lányom. Azt mondták, az arra hajlamosaknál, amíg pelenkás, bármikor előfordulhat ilyen. És, hogy semmit sem tudtam volna tenni, hogy megelőzzem.

  Újabb ok arra, hogy az én lányom esetében a korai szobatisztaságot fontosnak tartsam, és igyekezzem bevezetni.

  Plusz, amíg benn voltunk eldobhatós pelust használtunk, nem moshatót. 2 nap múlva szegény lány gátja kisebesedett. A vizeletgyűjtő zacsit ilyen sérüléssel elviselni, hát, fájdalmas egy dolog. A műanyag széle pont a sebet iritálta.

  Majd elolvasom, miket írtatok. Egyszer. Mert most naponta fogunk ambulánsan bejárni. Egy darabig.

 • 2008.04.14 20:38:57Cobold

  Jahh, merthogy a bőre is érzékeny, ez kimaradt.

 • 2008.04.15 20:08:03Cobold

  2008.04.12 00:20:10 Vierre_

  Hát pont nem így működik a dolog, hogy közlöm vele, hogy ciki, és lerángatom a pelust :( sztem pont emiatt találták ki, hogy lelki traumát okozhat a korai szobatisztaságra szoktatás. (Ja, értettem, hogy vicc akart lenni.)

  Meg a pelenkalobbi miatt :P biztos jobb a pelenkagyárosoknak, ha a kölyköket sokáig pelenkázzák.

  Ugyanez fordítva: eszem nincsen hozzá, miért kell óvodásoknak logikai játékokat meg feladatlapokat kitölteni. Nekem ez olyan visszás, nem baj, ha óvodásan még nem szobatiszta, de mindene a feladatlap! Ja persze. Talán kezdjük mindjárt a kvantummechanikával...

  Plusz még kicsit néha olyan érzésem van, hogy vannak szülők, akik szeretik az intézményre hárítani a szobatisztaság kérdését is. Meg az evést. Az én lányomat engedem "malackodni". Játsszótéren mesélik az anyukák, hogy nem engedik, mert takarítani kell utána...

  Nna, jól szétoffolom a postot. Bocsi.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta