Csökkenthető az anyatej méreganyag-tartalma

A legújabb kutatások szerint még mindig nagyon magas az anyatej méreganyag-tartalma hazánkban, ám Benda Judit egészség-tanácsadó szerint az anyák táplálkozásukkal kedvezően tudják befolyásolni a méreganyagok kiválasztódását az anyatejbe.



Benda Judit, gyógyszerész, egészség-tanácsadó a Porontynak elmondta, hogy a megfelelő étrenddel csökkenthető az anyatej méreganyag-tartalma. Azon anyák anyatejében, akik nem fogyasztanak húst és bio zöldségeket-gyümölcsöket esznek, jóval kevesebb méreganyag található, mint azokéban, akik tányérjára hústermékek és nem bio zöldségek kerülnek.


Nagyon fontos, hogy az édesanya a szoptatás időszakában ne fogyókúrázzon, mert a diéta során a szervezet méregtelenítése miatt fokozottan választódnak ki az anyatejbe a méreganyagok, mondta Benda Judit.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 1986-os mérési eredményei szerint az anyatej DDT szennyezettsége hazánkban rendkívül magas volt, világviszonylatban csak az Indiában vett mintákban találtak több rovarirtószer-maradványt. Benda Judit megpróbálta megszerezni az anyatej mérgezőanyag-tartalmával kapcsolatos friss adatokat, de első körben az élelmiszerbiztonsági intézet személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta ezek kiadását.

Benda Judit később az ombudsmanhoz fordult, aki megállapította, hogy közérdekű adatról van szó, így az OÉTI kiadta a legfrissebb eredményeket, igaz messze nem teljes körűen, a most küldött anyag kevés és szegényes. Az adatok szerint a DDT és úgynevezett metabolitjai a növényvédő szer 35 évvel ezelőtti betiltása óta is minden vizsgált mintában fellelhetők voltak. Magyarország a DDT-szennyezettség szempontjából még mindig az elsők között van. Az intézet főigazgatója szerint a szennyezettségi szintek folyamatosan csökkennek.

Egyebek mellett a DDT az a növényvédő szer, amelynek mérgező hatású maradványai az évek során felhalmozódnak a táplálékláncban, így az emberi szervezetben is. A mérgező anyag az anyatejen keresztül így juthat a csecsemők szervezetébe.

Az anyatej még mindig a legfontosabb és legjobb táplálék egy kisbabának. Bár a modern tápszerek kémiailag sokban hasonlítanak az anyatejhez, utóbbi olyan speciális anyagokat is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben megnövelik a csecsemő betegségekkel szembeni ellenállóképességét.

Benda Judit szerint jó, ha az anya minél hamarabb áttér a vegetáriánus-bio életmódra, hisz a szervezetnek időre van szüksége a méreganyagok kiürítéséhez. A bioélelmiszerek árai (például amit a budapesti Ökopiacon tapasztalnak) igen magasak, de ez ne riasszon el senkit. Meg kell keresni azokat a termelőket, akik kifizethető terméket kínálnak. A nagy üzletláncok, szupermarketek többnyire tartanak biotermékeket, egyre több félét (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, mirelit), ezek pedig kedvezőbb árúak.
Oszd meg másokkal is!
Mustra