SZÜLŐSÉG

Csökkenthető az anyatej méreganyag-tartalma

2008. április 7., hétfő 12:00

A legújabb kutatások szerint még mindig nagyon magas az anyatej méreganyag-tartalma hazánkban, ám Benda Judit egészség-tanácsadó szerint az anyák táplálkozásukkal kedvezően tudják befolyásolni a méreganyagok kiválasztódását az anyatejbe.Benda Judit, gyógyszerész, egészség-tanácsadó a Porontynak elmondta, hogy a megfelelő étrenddel csökkenthető az anyatej méreganyag-tartalma. Azon anyák anyatejében, akik nem fogyasztanak húst és bio zöldségeket-gyümölcsöket esznek, jóval kevesebb méreganyag található, mint azokéban, akik tányérjára hústermékek és nem bio zöldségek kerülnek.


Nagyon fontos, hogy az édesanya a szoptatás időszakában ne fogyókúrázzon, mert a diéta során a szervezet méregtelenítése miatt fokozottan választódnak ki az anyatejbe a méreganyagok, mondta Benda Judit.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 1986-os mérési eredményei szerint az anyatej DDT szennyezettsége hazánkban rendkívül magas volt, világviszonylatban csak az Indiában vett mintákban találtak több rovarirtószer-maradványt. Benda Judit megpróbálta megszerezni az anyatej mérgezőanyag-tartalmával kapcsolatos friss adatokat, de első körben az élelmiszerbiztonsági intézet személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta ezek kiadását.

Benda Judit később az ombudsmanhoz fordult, aki megállapította, hogy közérdekű adatról van szó, így az OÉTI kiadta a legfrissebb eredményeket, igaz messze nem teljes körűen, a most küldött anyag kevés és szegényes. Az adatok szerint a DDT és úgynevezett metabolitjai a növényvédő szer 35 évvel ezelőtti betiltása óta is minden vizsgált mintában fellelhetők voltak. Magyarország a DDT-szennyezettség szempontjából még mindig az elsők között van. Az intézet főigazgatója szerint a szennyezettségi szintek folyamatosan csökkennek.

Egyebek mellett a DDT az a növényvédő szer, amelynek mérgező hatású maradványai az évek során felhalmozódnak a táplálékláncban, így az emberi szervezetben is. A mérgező anyag az anyatejen keresztül így juthat a csecsemők szervezetébe.

Az anyatej még mindig a legfontosabb és legjobb táplálék egy kisbabának. Bár a modern tápszerek kémiailag sokban hasonlítanak az anyatejhez, utóbbi olyan speciális anyagokat is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben megnövelik a csecsemő betegségekkel szembeni ellenállóképességét.

Benda Judit szerint jó, ha az anya minél hamarabb áttér a vegetáriánus-bio életmódra, hisz a szervezetnek időre van szüksége a méreganyagok kiürítéséhez. A bioélelmiszerek árai (például amit a budapesti Ökopiacon tapasztalnak) igen magasak, de ez ne riasszon el senkit. Meg kell keresni azokat a termelőket, akik kifizethető terméket kínálnak. A nagy üzletláncok, szupermarketek többnyire tartanak biotermékeket, egyre több félét (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, mirelit), ezek pedig kedvezőbb árúak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.08 13:58:43Mihala

  Kedves Boglár!

  Termékek pl.: Normaflora (kapszula, por), Protexin (folyadék), LactoSeven (tabletta - összezúzható), Acidophilus(?) gyógyszertárban kaphatóak. Van még az aloe verásoknak is, illetve pár másik, amiket külföldről lehet hozatni. Én mostanában az első 3-at használtam, az árral fordított gyakoriságban, de gond esetén nagy adagban és kombinálva. Élelmiszerek (ezek legtöbbször viszonylag kis kultúrát tartalmaznak, és ráadásul a különféle baktériumtörzsek probiotikus képessége is erősen eltér): Kefírrel és natúr joghurttal kezdtem. Most sok gyümölcsös Spar/Kaisers biojoghurtot, probiotikus sajtot, kicsi ivójoghurtokat (pl. Yakult, nem édesítőszeres! - nem tudom, hogy van-e otthon ilyesmi), ízesített tejsavót (molke), „drága” (=nem gumi és műanyag) 6-12 hónapig érlelt sajtokat eszek... Háznál vett kecske vagy juhsajt is van néha az étlapon, főleg, hogy a gyerekek mióta látták a tévében a Heidi-t azóta rákaptak. Anyám otthon korábban csinált friss sajtot is igazi tehéntejből, illetve aludttejet. A "tejet" hányingerig utálom én is és a párom is, a gyerekeink zabitalt isznak helyette (kakaó helyett karobporral), meg néha rizstejet, de az méregdrága.

  Kedves Acsa77!

  Tényleg sok van belőlük, mármint az információimból, és nem is igazán "válogatok", azaz összejön ez szépen mással is, például az autóvásárlással, vagy a globalizmus bírálatával, esetleg a magyar oktatás/egészségügy/nemzet jobbításának szándékával... Ráadásul, ha az étkezésből hirtelen átváltok őstörténetbe, majd a matematikai játékelméletből pszihológiára és misztikumra ugrok egészen a mesterséges élet kutatásig, azt sajnos kevesen tudják követni... Ez nem nagyképűsködés, inkább önbírálat. Leírni nagyon hosszú lenne... és mint írtam most is dolgoznom kéne :-).

  Kedves Verkaverka!

  Olvasd el mit írt Szeszter, szívemből szólt. Vidéken, ahol még nem rohasztották teljesen szét a közösséget, be lehet szerezni jó minőségű húst és gyümölcsöt. Mátraházán vagy hol mondta egy zöldséges, hogy ő ugyanúgy a nagybanin vásárol, csak sajnos kénytelen érettebb és ízesebb dolgokat válogatni, mert a többit egyszerűen nem eszik meg az ottaniak. Az elvárás nem az, hogy mindenki „dobjon ki” egy rakat pénzt, hanem az, hogy lássunk végre a rohadt árcédula mögé!!! Ha nem veszik meg, vagy kevesebbet vesznek belőle, és a másik oldalon van jobb étel, amiből több fogy, akkor a kereskedők is kénytelenek normálisabb árút adni.  Az éhezéstől(=kevesebbet evéstől) miért félsz? Ahogy a túlsúlyos embereket nézem (a tükörben is) ránk férne egy kicsi… Az ember az evolúció folyamán állítólag inkább éhezésre(=kevesebb étel) rendezkedett be, és ez néhány tízezer év alatt sem nagyon változik. Én is volt, hogy éheztem kicsit kölökkoromban, időnként azért mert a mezőn kószáltam és tücsköt bogarat összeszedtem vagy éppen olvastam, és elfelejtettem enni. Evéshez anyámnak kellett előrángatnia valahonnan a pajta tetejéről; sose hitte, hogy ha belemerülök valamibe, akkor egyszerűen nem hallom, ha kiabál. Aztán meg az egyetemen Bokros Úr jóvoltából… de ez már sokkal kellemetlenebb volt egy ideig.  Félretéve a tréfát: Kétféle éhezés létezik, minőségi és mennyiségi. Aki megveszi és megeszi a szemetet és esetleg elhízik tőle, az is éhezik, csak ez minőségi éhezés. Olyan ez mint a TV és egy jó könyv, vagy egy jóbarát/társ. Az ember (én főleg) sajnos lusta állatfajta, és sokszor nem gondolja végig, hogy mi az amit elé tesznek. Pl. „Párizsiszorzás” = ½ kg párizsi hústartalma? Max. 10%. Ára? 500 Ft/Kg? => 1 Kg „párizsihús” ára 5000 Ft? – Csak nem gondoljátok, hogyha gm szóját meg egyéb „szemetet” kevernek hozzá attól olcsóbb lesz? Még azt is külön meg kell fizetni! Csak a gyomrot tölti jobban. – Segítsetek; mennyi most 1Kg hús otthon? „Kínai csirke” – mire ideér mennyi szennyező anyag kerül a levegőbe? Ezt ki „fizeti”? Természetesen mi, a gyerekeink és az unokáink… A költségeket „externalizálják” azaz áthárítják a környezetre – aminek mi is a részesei vagyunk.

  Üdv: M.

 • 2008.04.08 14:50:49gusztika

  2008.04.08 13:58:43 Mihala  Egy javítandó a probiotikumok során:

  Normaflore (folyadék)

  www.belsoegyensuly.hu/doc.php?tema=normaflore  Protexin (kapszula, por, rágótbl.)

  www.vitaminkosar.hu/cikk-protexin-bioba.php • 2008.04.08 15:20:35Starlark

  gabola: van bennük fehérje persze, csak az aminosav összetételük nem éppen ideálisnak mondható. B12 vitaminhoz meg csak állati táplálék utján vagy tablettából juthatsz.

 • 2008.04.08 15:22:04Cobold

  2008.04.07 20:45:49 Tünde

  Ok, értem.

 • 2008.04.08 15:52:38Mihala

  Köszönöm Gusztika!

  Lactoseven:

  www.bioszallito.hu/Lactoseven-tabletta?termek-43960

  Ugyanitt Bonolact:

  www.bioszallito.hu/Bonolact-probiotikum-junior?termek-3192  Egy ideig tiszta inulint (nem inzulin! ez élelmi rost ami táplálja a bélflórát, de aki megeszi azt nem; "fogyókúrás") is szedtem por alakban, ami kicsit felfúj, de több orvostól is hallottam, hogy jó, meg hogy táplálni is kell őket, a már megfelelően kolonizálták a kolont (vastagbél). A csicsóka elég magas inulintartalmú, kicsit édeskés, a növény gumója, és kipusztítani is alig lehet. El lehet készíteni sósan vagy inkább ecetesen savanyúnak (almaecettel), illetve főzeléknek és anyám rántva is szokta, meg néha sütésnél a krumplit "szaporítja" vele kicsit.

  Üdv:  M.

 • 2008.04.08 19:02:26evaandrea

  Kedves Tünde,

  el tudom képzelni, milyen nehéz lehet nap mint nap új cikkeket produkálni,ráadásul a cikk, egy kicsit az ember "gyereke", értem, miért esik rosszul, ha kivesézik, kritizálják.

  Hidd el, nem arról szólnak a kritikák, hogy a munkáddal lenne baj. Ez a fórum itt fontos, sok bizonytalan anyukának, (leendő és gyakorló)ad biztos támpontot.Ezzel a cikkel pedig pont az a baj, hogy elbizonytalanít.

  Máskor jobb témát találsz...

 • 2008.04.08 19:35:19Atina

  Mondjuk engem nem bizonytalanít el a cikk. Elolvasom, kipipálom.  Ha lesz tejem, szoptatok. Terhesség előtt is relative egészségesen táplálkoztam.

  A védőnő mindig megjegyzi amikor mérlegre állok, hogy örül, hogy legalább egyvalaki betartja a diétát. S még mindig nem fogta fel, hogy én NEM diétázom! Ugyanazt eszem, mint már évek óta, s a férjem is ezt eszi.

 • 2008.04.08 19:36:52Atina

  Egyébként összességében én is szeretem a Porontyot, mert megtudtam egy csomó jó dolgot, s sok mindenben rákérdezhettem már gyakorló anyukákra.  Nekünk kell kiszűrni a számunkra fontos, lényeges témákat.

 • 2008.04.08 19:50:14Pandi

  Atina  Az utóbbi hsz-oddal tökéletesen egyetértek.  Bár én is örültem, hogy egyáltalán szoptatni tudok és amíg csak lehetett, meg is tettem, azért nem örültem ennek a hírnek, amikor megtudtam.  És nem itt a Porontyon olvastam erről először.

  De akkor is úgy gondolom, hogy jobb, hogy tudom, mert tudnom kell róla.

 • 2008.04.08 20:16:23verkaverka

  Mihala, Nemetorszagban igaz hogy meg lehet oldani emberi aron a jo es egeszseges taplalkozast. Magyarorszagon Budapesten meg lehet oldani, dragan, videken meg csomo helyen nem lehet megoldani.  Az ehezes meg nem egeszseges szerintem, es a tukor ellen mozogni kell nem ehezni.  Nem a parizsirol beszelek, olyat ebbe a lakasba azt hiszem meg nem engedtem be, egy lakassal ezelott egyszer ettunk parizsis kiflit gyerekkori nosztalgiabol, evekkel ezelott. Tejet mi se iszunk es lattam mar rizstejet en is. Itthon sutjuk a kenyeret es tekintettel arra hogy a biojoghurt itthon nehezen beszerezheto, most dontottunk ugy hogy joghurtot is itthon akarunk csinalni. Nem azert vitatkozom mert en ne gondoltam volna vegig azokat amiket te, mert en ne tennek meg sokat a minosegi kajaert. Sokmindenben egyetertenek veled, de szerintem nagyon sarkitva van amit mondasz, es abban az ertelemben amit te mondasz a minosegi etel sok embernek egyszeruen nem elerheto.

 • 2008.04.08 20:20:11verkaverka

  Pontosan ezert van az hogy az emberek a legolcsobb tejszeru italt veszik a legolcsobb felfujt feherkenyerrel. Nehanyan azert mert nem gondolkodnak, de a tobbseg azert mert nem telik masra. Ami kenyeret itthon mi sutunk, az itthon gyartva is dragabb mint a bolti legolcsobb feher. Szerintem is lenne mit tanulni arrol miben mi van (pl ahelyett amennyi baromsagot az iskolaban bemagoltatnak) de ez onmagaban keves.

 • 2008.04.08 20:51:48begyszli

  verkaverka: tökéletesen igazad van, csak egy példa a kenyér árakra - auchan:99,- Ft/kg; helyi pékségben sütött, helyi boltban vásárolt: 310,- Ft/0,75 kg. Gondolom ha itthon sütném a kettő között jönnék ki.

 • 2008.04.08 21:28:03Mihala

  Szia Verkaverka!

  Pontosan az a baj, hogy sok embernek elég valami ilyesmi érv, hogy "a bio hülyeség", vagy "nincs az a pénz", vagy "úgyis mindegy", "Józsi bátyám zabált mint a disznó, oszt mégis 100 évig ét" ... stb. Mint kiderült, vidéken nőttem fel, és még mindig úgy gondolom, hogy több a lehetőség vidéken, csak utána kell járni, vagy magadnak megtermelni. Az éhezésről(nem teljes ételmegvonás, csak kevesebb!!! étel) meg annyit, hogy ha a szemét párszor rárohadna az árusra, akkor meggondolná legközelebb, hogy mit próbál rád sózni. Sokszor kifordulok, vagy be sem megyek vásárolni valahová, mert pl. benn bagóznak, vagy tudom, hogy csak az időmet pazarolnám a gagyival, vagy mert egyszer becsaptak, ezért inkább "éhezem". Esetleg kívánok valamit egy pillanatig, de átfut az agyamon, hogy miből/honnan van és inkább nem veszem meg, helyette veszek valami normálisat. Nem szégyellem megkérdezni, hogy megkóstolhatom vagy megszagolhatom-e, vagy, hogy honnan van, hiszen pici gyereknek lesz! Már a kiköltözés előtt is így gondolkodtam, még ha nem is mindig tudtam betartani; végül is ez egy folyamat. Próbáltam a tágabb családban is "felvilágosítani", és ha másban nem is, abban legalább egyetértünk, hogy a "bóti" sokszor közelít az ehetetlenhez. De itt (Svájcban) is előfordul azért, hogy nem igazán jó kaját veszünk, mert mondjuk a hegy tetején nincs bio kolbász, csak vacak... de tuti, hogy a lábánál találsz egy gazdát, aki árul házit vagy egyenest bio-t és nyitva áll a portája előtted is. A gyerekek meg kapnak ajándékot, vagy megnézhetik az állatokat/játszhatnak a kutyával, ami nem pitbull vagy kuvasz mint othon. Sokszor egyenesen becsületkasszás az egész (ilyen állítólag még nálunk is van a Dunántúlon!), és nem áll ott húsz apeh ellenőr a nyálát verve, míg a multi megeteti veled a szemetet. Újra kéne gondolni az életet otthon, és saját kézbe venni, nem a különféle bohócokra várni, vagy valami gondolatnak sem nevezhető közhellyel mindent "lelőni"... bocsáss meg nem rád gondoltam, de sajnos "ez megy", sok emberről így pattanok le. Ha valami alulról szerveződik, az áll meg igazán a lábán, és ezért is van kitéve mindenféle vad támadásnak "fölülről" - vissza az alap értékekhez, azaz bármiről is szóljon valami, a gyökere azokban kell legyen (pl. ISTEN, CSALÁD, HAZA) a többit meg a szelektív gyűjtőbe. Pl. családi adózás, sokkal több szabadságot az önkormányzatoknak, kemény, gyors, de igazságos büntetések... stb - itt ez van.  Kenyérsütés: párom minden 2-3 nap süt - fél liter víz, 40 dkg fehér liszt, 40 dkg teljes őrlésű tönköly, 2 mokkáskanál kovász, 2 mk darált tengeri só, 2 mk gyümölcscukor, 2 mk C vitamin és 1 mk szárított élesztő, 3-4 evőkanálnyi lenmagliszt dagasztás közben. Lisztje is válogatja, otthon kevesebb is elég a magasabb sikértartalom miatt. Isteni, nem savanyú és laktat - mindenkinek ajánlom.

  Minden jót!

  M.

 • 2008.04.08 21:30:18Mihala

  Tejhozónak ajánlom a kecskerutafű teát!!! Gyógynövény, patikában kapható, és elég vacak ízű, de annyi lesz tőle a tej, hogy ikreknek is elég lesz.

  Üdv:

  M.

 • 2008.04.08 21:36:10verkaverka

  Mi feherliszt nelkul sutjuk. Meg c vitamin nelkul. Viszont gyakrabban. :)  De teny hogy a peknel en is hagyom csomoszor hogy kapjon a gyerek egy zsomlet mert az elmeny is kell nem csak a teljes kiorlesu rozs. :)

 • 2008.04.08 21:52:18gabola

  " 2008.04.08 12:53:22 boglár

  Nagyon odafigyelek, hogy legyen sok hüvelyes, gabona. De utálja! Úgy kell belediktálni, pedig jól főzök. És mindezek ellenére mégsem gyarapszik megfelelően, a fehérjehiány miatt. "  Szerintem válts orvost, dietetikust, vagy azt, aki ezt a baromságot kitalálta. Hús és tej együttes mellőzése esetén sem fenyeget senkit a fehérjehiány, ha elég változatosan eszik, és eszik elég hüvelyest, gabonát. Ok, hogy a tied utálja, de eszik húst nem??? Nem lehet hogy másra is allergiás, és azért nem gyarapszik? szója? milyen "húsokat" adsz neki? a rejtett szója tartalomra gondolok pl virsli, stb. Gondolom mindennap eszik húst, NEM LEHET fehérjehiánya! A kecske, juh, stb termékeket próbáltad már? Nálunk azok működnek.  "Mi így sosem leszünk vegák, ezt senki ne várja el. " Szerintem nem is várja el senki, senkitől. A cikkíró interjúalanya is csak javasolja...

 • 2008.04.08 22:08:30Cobold

  2008.04.08 20:20:11 verkaverka

  2008.04.08 20:51:48 begyszli

  Jahh, mi is itthon sütjük, és télleg inkább kicsit drágább, mint olcsóbb a kenyér igy. De legalább több fogalmam van arról, mit eszik az allergiás gyerekem, mit eszek én.

 • 2008.04.08 22:10:52gabola

  Starlark! Hagyjuk ezt az aminosavas dolgot, ez is egy álpara! tény hogy csak az állati fehérjék tartalmazzák önmagukban az összes esszenciális aminosavat (meg a szója is, egyébként, már ezt is elfelejtik mindig hozzátenni) de ez csak annyit jelent, hogy az egyik a répában, a másik meg mondjuk a céklában van meg. nagy ügy, többféle zöldséget kell enni, a szervezet összerakja. olyan nehéz, hm? :) Gondolom, ezt Te is tudod, azért fogalmaztál ilyen óvatosan...nem szeretem a vegasággal kapcsolatos rémhírkeltést, felesleges ijesztgetést, na :)  B12 - tény! aki nem eszik soha semmi állatit (tojást, tejterméket sem) annak szednie kell (mellesleg erre gondolva egyes szója és rizstejeket dúsítanak vele, tehát ez sem olyan macerás)  De ez az egyetlen, ami tényleg hiányzik a növényi étrendből. Kismamaként szedtem vasat...bár végig rendben volt a vérképem (nem úgy mint sok mindenevőnek..) de megelőzésképp szedtem. Semmiféle hiányom nincs, és nem is volt soha.

 • 2008.04.08 22:14:41evaandrea

  Nem mindenki alkalmas a vegaétrendre. Van aki belebetegszik, van aki meggyógyul. Egyéntől függ. ez igaz felnőttekre és babákra is.

  többek közt ezért sem tetszik B. J . általános kijelentése. Mert minden ember más, ami jó az egyiknek, az esetleg árt a másiknak...

  Szerintem az a megoldás, hogy engedjük, hogy azt egyen a gyerek, felnőtt, amit kíván. Mert nyilván azért kívánja, mert akkor épp arra van szüksége. Gyerekkoromban rém rosszul táplálkoztam, szinte semmi zöldséget, gyümölcsöt nem ettem, ma már szeretem. Az egyik gyerekem 12 éve nem eszik húst, mégis erős,izmos és egészséges, a másik gyerekem tejet nem iszik csecsemő kora óta. ő sem beteges. Ez az ő döntésük, és én tiszteletben tartom. És mindig ott a lehetőség, megváltozik az ízlésük. Szerintem pont a terhesség az egyik olyan fordulópont , amikor megváltozhat az ember ízlése. De erőszakosan vegává válni nem biztos, hogy jó megoldás...

 • 2008.04.08 22:24:24boglár

  Azért mondta az orvos, hogy fehérjehiánya van, mert fél év alatt egy dekát sem hízott. Pedig nem eszik keveset.

  Amúgy tojásfehérjét sem ehet, arra is allergiás. Szójára nem, azt is nézik mindig.

  Kecske- és juhtejet nem szabad kipróbálnunk, meet ugyanúgy idegen fehérje, mint a tehéntej. Egyébként ezt írják a Madarász kórház honlapján is, nem csak ennek az orvosnak a mániája. Meg minden, ételallergiáról szóló könyvben.

  Igen, minden nap eszik húst.

  Az (is)a bajom egyébként, hogy soha senki nem mondja meg, hogy mennyi is az az "elég" hüvelyes meg gabona, meg hús.

 • 2008.04.08 22:34:18gabola

  bolgár!  Raisinger Orsolya: Mérlegen a vegetarianizmus  tápanyag, fehérje, vitamin, stb táblázatokkal, szükséges mennyiségekkel, és példa-étrendekkel vegáknak és vegánoknak, kismamáknak, és szoptatóknak is. nekem sokat segített.

 • 2008.04.08 22:54:28verkaverka

  Talaltam tablazatot hogy mennyi feherje kene eletkor szerint elmeletileg (USA ajanlas) es hogy ehhez kepeset mennyi egy szelet hus vagy egy bogre tej, hogy tudjuk mirol beszelunk.  Recommended Dietary Allowance for Protein

  Grams of protein

  needed each day

  Children ages 1 – 3 13

  Children ages 4 – 8 19

  Children ages 9 – 13 34

  Girls ages 14 – 18 46

  Boys ages 14 – 18 52

  Women ages 19 – 70+ 46

  Men ages 19 – 70+ 56  Es azt mondjak hogy egy bogre tejben van 8, kevesebb mint 10 deka husban van 21  Forras www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/nutrition_for_everyone/basics/protein.htm#How%20much%20protein

 • 2008.04.08 22:55:25verkaverka

  A szamokbol a kotojelesek az eletkorok, utana van hogy mennyi feherje kell, eredetileg oszlopokban voltak, csak osszecsuszott a diszno.

 • 2008.04.09 06:42:42Starlark

  gabola: Igen, teljesen egyetértek. De vajon aki egy ilyen cikk alapján úgy dönt holnap vega sőt vegán lesz vajon tudja hogy mit kell mivel kombináltan ennie ahhoz hogy mindent megkapjon az ő és a gyerek szervezete?

  Az aminosav összetételekkel vmilyen szinten tisztában vagyok igaz állat tápokat állítottunk össze, azt se volt egyszerű a BSE után húsliszt nélkül megoldani...

 • 2008.04.09 06:43:59Starlark

  verkavera: az hogy mennyi fehérje kell az nagyon kevés adat...

  Melyik aminosavból mennyi kell úgy már jelentene vmit.

 • 2008.04.09 09:49:19verkaverka

  Ezt en csak arra irtam hogy realis-e hogy egy gyereknek aki folyton hust eszik feherjehianya legyen.

 • 2008.04.09 09:50:00verkaverka

  NOrmalis zoldseget szombatonkent delelott a biopiacon lehet venni. A volt MOM udvaran.

 • 2008.04.09 09:51:15verkaverka

  (tehat a feherjeset pont nem a vegahoz irtam hanem siman ahhoz hogy tej nelkul feherjehiany stb)

 • 2008.04.09 13:25:37gabola

  Starlark. Ok, igazad van. Bután csinálva semmi sem működik jól.  Táp-keverés: na, ja, de ott figyelni kell arra, hogy mindent a megfelelő mértékben tartalmazzon, mert az állat csak azt eszi utána. Embernél ez más, a szervezet raktároz. Nem baj, ha nem eszem minden fontos esszenciális aminosavból elegendő mennyiségűt ma délben :) vagy akár ma...majd eszem holnap. Nem annyira nehéz, nem kell soha a 100%-ig megfelelőt belőni, mert változatosan eszel..

 • 2008.04.09 13:31:39Cobold

  2008.04.08 22:24:24 boglár  Most olvastam, hogy a lisztérzékenység jelentkezhet az általad leírt tünettel: sokat eszik, mégsem fejlődik. Laikus vagyok, de talán érdemes lenne ennek utánanézni.

 • 2008.04.09 13:34:07gabola

  " 2008.04.08 22:24:24 boglár  Azért mondta az orvos, hogy fehérjehiánya van, mert fél év alatt egy dekát sem hízott. "  Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy a hasára csapott (mindenféle vizsgálat nélkül) és úgy mondta. De javíts ki ha tévedek. Elég valószínűtlen, hogy egy gyereknek, aki eszik húst és azért valamennyi növényi fehérjét is, fehérjehiánya legyen, mert még azoknál is ritka, akik nem esznek húst. Annyi más oka is lehet a stagnálásnak. Én a helyedben tényleg megkérdeznék egy másik orvost is, de nem akarok beleszólni...

 • 2008.04.09 13:34:35Cobold

  2008.04.09 06:43:59 Starlark

  Igazad van, de átlag Maris nem aminosavat megy venni a piacra, hanem mondjuk csirkét.

 • 2008.04.09 13:36:29Cobold

  2008.04.09 09:50:00 verkaverka

  A MOM park mögötti piacon valóban van minőségi zöldség. Vannak árak is, most voltam hétvégén. (Vásároltam is.) Pl.: Spenót kilója 1800 HUF - Szentesen, ahonnan származom, 20 dkg 100 HUF, ugye, érzitek a különbséget, HOLOTT az is minőségi zöldség.

 • 2008.04.09 13:38:32Cobold

  2008.04.08 22:24:24 boglár

  Vagy megint találgatok: télleg fehérjehiánya van, de ez csak egy tünete valami másnak, pl. anyagcsere rendellenességnek.

 • 2008.04.09 13:40:16gabola

  ja, a biopiac nehéz ügy, marha drága, a "termelőnek látszó néni" meg a piacon...ki tudja...  valaki írta az elején, hogy Pesten könnyebb szerinte minőségi élelmiszerhez jutni, mint vidéken, hát szerintem pont fordítva, vidéken biztosan van a közelben házi, ami tényleg házi, fel lehet kutatni termelőket, akiket meg is ismerhetsz, mondjuk attól még lehet hogy sutyiban odanyomatják neki DDT-t, de nem túl valószínű :)  saját kert az igazi!

 • 2008.04.09 14:06:23Cobold

  2008.04.09 13:40:16 gabola

  Mondjuk, Szentesen nem nagyon árul csak termelő... ugye, zöldségtermesztő vidék. Ha ott vagyunk, mindig betankolok.

  Sztem Szentesen könnyebb minőségi zöldséghez-gyümölcshöz jutni, ráadásul a pesti árak töredékéért.

  Saját kert... majd itt az erkélyen kapálgatok egy kicsit :P

  Szeretnék vidéken lakni.

 • 2008.04.09 14:08:26Cobold

  Hozzátenném, férjem családja meg bakonyban lakik, kisvárosban, nna, ott meg sokkal nehezebb jó minőségű stuffot szerezni. Nitráttal erősen szennyezettet annál könnyebb.

 • 2008.04.09 14:08:51Cobold

  bakonyban. Ja. Bakonyban.

 • 2008.04.09 14:13:35másutt

  A fenti Tunde irason kivul nem esett a fogyokurarol szo, erdekes modon, csak a bio-kajara fokuszaltatok.  Nem is tudom, ismerek-e olyan kismamat (akin extra suly maradt), aki ne kezdett volna valamifele fogyokurazasba meg a szoptatas alatt... 4-6 honap az altalam tapasztalt pszihologiai hatar amig egy kismama "mosolyogva" elviseli az extra sulyt magan... Utana orult fogyokura indiul, szoptatastol fuggetlenul.  Orulok, hogy vegre le lett irva, hogy ez VESZELYES.

  Eheti valaki a biozoldsegeket dogire, ha kozben fogyozik, es ezaltal mergezi a kicsinyet. Tobbek kozott ezert lett zabos amikor kb 1 eve itt versengtek a lefogyasban a szoptato kismamak (napi 1000 kalorias dietan, meg Atkins-on, meg mifene) Az Atkins kulonosen veszelyes a ketozis miatt.... • 2008.04.09 15:01:10Cobold

  2008.04.09 14:13:35 másutt

  Én pl. nem kezdtem fogyókúrába. Eldöntöttem, még szülés előtt, és tudtam is tartani magam ehhez.

  Majd, mikor a gyerekem szaladós korba került, seperc alatt leolvadtak rólam a kilók...

 • 2008.04.09 15:09:38mimama

  Fogyással kapcsolatban én egész kétségbe voltam esve, mikor olyan féléves körüli volt a fiam...és egyéves korában se voltam elégedett, bár már sokkal jobb volt a helyzet.

  Aztán elindult, fut, szalad és valóban...a fenekem konkrétan kisebb, mint volt - pedig én aztán ESZEM. Szóval valószínűleg kár parázni, bár nyilván alkati tényezők is közrejátszanak. Meg, hozzátenném, én még mindig szoptatok, sztem az is rengeteg kalóriát eléget - más magyarázatom nemigen van a fogyásra.

 • 2008.04.10 19:47:29glad az egyetlen

  Egy éllemiszer ügyi szakembertől tudom, hogy a kistermelői zöldségeg / gyümölcs = orosz-roulette!  Az a baj, hogy gyenge náluk az ellenőrzés és legtöbbjüknek fingjuk sincs a vegyszerekről ezért ráérzésre nyomják a cuccot amihez csak hozzájutnak (van is erre egy story).

  Ezzel szemben a nagytermelőnél van szakértelem és némi ellenőrzés is.

  Általában véve vegyszerileg sokkal rizikósabb józsbácsitól vásárolni a piacon mint az intersparban venni egy hálós almát!

 • 2008.04.10 19:52:43zolnaid

  Láttátok a híradóban, Szarvason egy rakat vegyszert adtak el, feketén, engedély nélkül, olyanoknak, akiknek nem lett volna rá engedélyük hogy felhasználják.

  Otthon locsolják vele a vidéki bácsikák a háztájit. Ráérzésre. Valódi kistermelői spenót rulez.

 • 2008.04.10 21:50:02glad az egyetlen

  Ja nekem is erről jutott eszembe a régi story.  Ismerős mezőgazdasági boltban dolgozik, bejön a bácsika, hogy kell nek olyan permetező szer ami kerek zöld üvegbe van, nevét nem tudja, csak az üvege olyan tipikus...

  Aztán némi gyötrelmes beszélgetés árán kiderült, hogy a szomszédtól kapot egy cimke nélküli unicumos üvegben valami löttyöt.

  Na az kellen neki...

 • 2008.04.10 22:02:51Pandi

  Ja, nekem meg az, amikor a piacokon ellenőrizték az árut és egy öreg bácsika almájában a vegyszer mennyisége a megengedett határérték nagyon sokszorosa volt (pontosan már nem emlékszem, hülyeséget meg nem akarok írni).

  Aztán, amikor kérdezték, hogy jóember, ez hogy lehetséges, akkor mondta, hogy azért permetezett annyit, hogy az alma ne legyen férges...

 • 2008.04.11 00:22:28másutt

  MIHALA (vagy barki aki tudja)!

  Mi az a kecskerutafű? Biztos, hogy nem kecskerutifű? Van masnak is tapasztalata vele?

 • 2008.04.11 08:01:18diaz

  másutt: www.drogorigo.hu/00kecskeruta.html

 • 2008.04.11 12:36:15másutt

  Köszi! Es tenyleg tejözönt hoz? :D

 • 2008.04.11 14:05:19Pandi

  Másutt  Csak nem megnőtt az Örökösnő étvágya?:)

  Amúgy én csak most hallottam erről először, én annak idején az Urtica urens bogyókat szedtem, és nekem segített.  A kecskerutáról még ezt is találtam, sőt egy csomó gyógynövény hatóanyagai vannak itt összeszedve:  fitochem.freeweb.hu/noveny.htm

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta