SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél almázik és forog

2008. április 7., hétfő 08:00

Abigél almázik. Védőnői tanácsra almalével kezdtük kedden, és én úgy izgultam, mint az első nap, amikor hazajöttünk a kórházból. Dilemmáztam egy sort persze azon is, hogy hol etessem, végül, mivel elég jól ül már, az etetőszék mellett döntöttem, amit egyébként már önmagában is élvezett, kapirgálta a falat, meg ütögette a tálcát. Aztán bekapta az első kanál almalét és tulajdonképpen nem történt semmi, pedig ott ültünk előtte készenlétben kamerákkal, vártuk, milyen muris arcot vág majd, de a produkció elmaradt.

Abigél párszor bekapta a kanalat, majd megunta a lassú tempót, két keze közé ragadta a poharat és a szájához emelte. Úgy csinált, mintha mindig is almalevet ivott volna. Az almapüré sem lepte meg jobban, szorgalmasan rakosgatom a szájába a kanalat, a felét persze kitúrja a nyelvével, minden nyelésnél kicsit megborzong, kirázza a hideg, néha öklendezik is, de ugyanolyan lelkesen veszi el a következő kanalat. Tulajdonképpen már megenne egy egész almát, de még nem mertem neki odaadni. Az almát végül sokak tanácsára két szopás közé próbáltam beékelni, de sehogyan sem sikerül, mert mire a délelőtti alvásból felébred, már szopásidő van, alvás előtt viszont túl fáradt a pepecseléshez, így szopásidőben almázik és nem sokkal utána reklamálni kezd a cici után.


Egyszóval a lányom igazi profi, evésben és forgásban is, ami már igen jól megy neki. Már képes eljutni a szőnyeg egyik végéből a másikba, ha leteszem már rögtön hason van, kedvenc szórakozása, hogy szopás után hasra vágja magát, visszaköpi a tej felét és abban tapicskol. Nem tudom van-e másnak is hasonló tapasztalata, de nálunk a forgással párhuzamosan elkezdtek kicsit fárasztóbbak lenni az éjszakák, Abigél ugyanis a kiságyban is ide-oda mozog. Kétszer-háromszor ébred éjjel, néha sírva, és a kiságy különböző szegleteiből szedem össze félálomban, teljesen kicsavarodott testhelyzetekből, megigazítom, betakarom, de van, hogy pár óra múlva már megint a kiságy végében fekszik keresztben. Emellett egyre hangosabb is, egész nap megy a sikítozás, a rikoltozás, meg a dájdájdáj, mindig valamilyen hangot ad ki, vagy ha nem, akkor valami olyannal játszik, ami hangot ad ki.Lehet hogy ezért, lehet, hogy másért, de úgy érzem, így a félév végére egy kicsit elfáradtam. Biztosan sokan hülyének néznek, de tegnap este, amikor a kicsit késői fürdő után betettem Abigélt az ágyba, olyat éreztem, amit ez alatt a hat hónap alatt még egyszer sem. Úgy éreztem, most el tudnék tölteni egy napot nélküle, egy percig sem kellene gondolkodnom a programokon, tényleg csak egyetlen egy napot. Úgyhogy most megyek, és visszaolvasom azt a részt a terhesnaplóból, amikor már alig vártam, hogy megszülessen végre a gyerekem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.07 23:19:41Moira

  mormi: A leányzó nem sok almát evett pürének (amit az üvegreszelőn csináltam), mert az elején nem jött be neki, most meg már kissé megpárolva odaadok neki egy szeleet és elnyammogja.

  MIvel hatalmas baba volt és az étvágya is kitünő, a doki tanácsárta egyből pépet kapott, nem levet.

  Négy féle lé egyszerre? Azt kihagynám, egyesével add pár napig, mert csak így látod, hogy milyen hatása van(alleria, hamenés, ilyenek). A narancsra nekem azt mondta a doki, hogy nyolc hós kora előtt ne adjak neki, mert savas.

  Meg azt is javasolta, hogy ha kap gyümölcslevet, akkor kissé higitsam vízzel, hogy ne legyen túl tömény.

  Remélem segíthettem.

 • 2008.04.07 23:20:37Moira

  nem tudok írni, allergia és hasmenés természetesen.

  bocsi

 • 2008.04.08 08:03:53gusztika

  2008.04.07 22:35:33 mormi  A C-vitamin fémérzékenysége miatt ajánlatos kerülni a fémből készült reszelőt, kanalat a gyerek gyümölcspépjei esetén.  És ha nagyon oda akarunk figyelni, akkor a gyerek kajáit sem célszerű mikrózni.  Persze sokan nem így csinálják, ugyanakkor a gyerekük olyan erős és egészséges, mint Popej. Egyéni döntés... Én meg csak úgy mondtam a fentieket. :)

 • 2008.04.08 08:53:26liána

  Gusztika! Köszi! Ez a fémérzékenység nagyon cuki volt! Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy milyen egyszerűen is el lehet magyarázni valamit azoknak is, akik esetleg nem jártasak annyira a kémiában! Akit viszont bővebben érdekel: az aszkorbinsav (C-vitamin) bomlását bizonyos fémek katalizálják. Gyakorlatilag az történik, hogy a kanál felületén szépen szétedik a molekula és azután már nem tudja kifejteni hatását a szervezetben. Ehhez még az is hozzájön, hogy 38-40 celsiusfok közelében szintén bomlik, és valóban, ezért sem ajánlatos a mikróban melegíteni, mert ugye az nem egyenletesen melegít. Szóval, akkor kapok frász, amikor a szegény beteg gyereket jó forró citromos teával kínálják, amit klassz fémkanállal kevergetnek :)!

 • 2008.04.08 09:26:57Moira

  Gusztika, liána: ez hasznos infó volt.

  Nem tudtam, hogy miért nem szabad, csak mindenki azt mondta, hogy üveggel csináljam, fémmel ne. Most már legalább tudom.

  Köszi!

 • 2008.04.08 09:40:54liána

  Nagyon szívesen, hasonló témaban máskor is :)!

  Nagyon szép napot!

 • 2008.04.08 10:50:05Banán Kamran

  ez érdekes. itt nem ismerik az üvegreszelot (már én is elfelejtettem, hogy volt ilyen)és azt mondják, meg kell fozni az almát. most akkor ez hülyeség?

 • 2008.04.08 11:09:48mormi

  Na most akkor en egy kicsit meg vagyok love: femreszelom van es microm. Hogyan keszitsem a kismanonak a mai almapepjet?

 • 2008.04.08 11:20:18mormi

  Ja mert ugye a parolt alma is femlabosban kell, hogy keszuljon, vagy az nem baj?

 • 2008.04.08 11:38:33Banán Kamran

  van még a botmixer mint lehetoség de az is fémpengés ugye...

 • 2008.04.08 11:57:44LeVilli

  műanyag almareszelőt is lehet kapni háztartási boltokban, nagyobb áruházakban, esetleg 100 ft-os boltokban. Én azt használtam.

 • 2008.04.08 12:18:12mormi

  Meg az a kerdesem, jol ertem-e, hogy a fem hasznalata hatasara a C vitamin elbomlik es nem a baba szervezeteben szivodik fel, de kart nem tesz a bababan azert, ugye? Vagyis amig talalok vmi alternativ megoldast, addig sem mergezem azert a pockot, ha fem eszkozoket hasznalok a pep keszitesehez?  Ja es kozben meg az is eszembe jutott, hogy akkor hamozni, vagni sem lehet kessel az almat?? Vagy tullihegem a temat?:)

 • 2008.04.08 12:33:51Mother Mary

  szerintem nyugodtan adhatod úgy is, nekem még annyit mondtak, hogy a fém megváltoztathatja az alma ízét, de nem hinném, hogy bármi baja lenne tőle a babának. de ha izgulsz, egyszerűen főzd meg az almát és nyomd szét, így készülnek a bébiételek is.

 • 2008.04.08 13:20:32Pandi

  Mormi, hát persze, valahogy csak meg kell pucolni (bár elképzelhető, hogy műanyag késsel is lehet, de én még nem próbáltam).:)  De az biztos, hogy van különbség a között, hogy néhány mozdulattal megpucolod és feldarabolod a gyümölcsöt és a között, hogy gyakorlatilag az egészet átpréseled egy fémizén.  Én is a párom gyerekkori üvegreszelőjét és a LeVilli által említett műanyagreszelőt használom, mindkettő nagyon jó, én a mikrót is mellőztem eddig, ha kellett, akkor forróvízben melegítettem és új, jó minőségű zománcos edényben főzök a gyereknek.  Ja, és ízesítetlen csipkebogyó teát iszik, mert abban benne van az a C vitamin (hisz hideg vízben kell áztatni), amit a gyümölcsökből esetleg "elfőzünk" és kellemes, enyhén fanyar az íze.  Úgyhogy ha aggódsz, akkor csináld úgy, ahogy M.M. is javasolta és vegyetek egy másik reszelőt.:)

  (A műanyag lényegesen olcsóbb.)

 • 2008.04.08 13:38:40liána

  mormi!

  a fém reszelő, kanál, edény stb... katalizátorként működik a C vit. bomlásakor. A katalizátorok olyan anyagok, amelyek elősegítik egy-egy reakció gyorsabb vagy kisebb energiafelhasználással történő megváltozását de a végén változatlan állapotban visszamaradnak! Tehát nem fogod megetetni a gyerekeddel a fém almareszelő felét, legfeljebb a C vit. egy része elbomlik, majd máshonnan pótlódik, nem tragédia!

  Edények: a rozsdamentes edények spec. anyagból vannak, a teflonosak és a zománcosak is, ezért hasak nem alumínium edényben főzöl, nem teszel kárt és a katalizátor hatás is elmarad! Vigyázzatok a teflonnal, ha megsérül ki kell dobni és ez nem játék. Alumínium edényt meg ne használjatok egyáltalán, mert az alumínium már egy kis citromlétől is be fog oldódni és Alzheimer (remélem jól írom, most nincs időm utánanézni) kórt okozhat!

 • 2008.04.08 13:39:27liána

  nem a reakció, az anyag változik meg, a reakció végbemegy

  bocsi, nagyon siettem :)

 • 2008.04.08 14:17:48mormi

  liana, halas koszi a reszletes utmutatasert!!! Igy mar tiszta a kep.

 • 2008.04.08 14:33:29tanger

  liána! Ez akkor azt jelenti, hogy rozsdamentes kiskanállal nyugodtan kevergethetem a citromos teát? És a botmixer kése is rozsdamentes, így alternatívája lehet az üveg almareszelőnek.

 • 2008.04.08 15:17:59bigidi

  Sziasztok!

  Kaki témában kérdeznék.

  Kb egy hónapja kezdtem a hozzátáplálást, de szegény gyerkőcnek minden ételtől szörnyen fáj a hasa, és nagyon nehezen kakil, ami eddig nem volt jellemző. Esetleg van valakinek hasznos tanácsa erre az esetre? Vagy valamit nem jól csinálok. Eddig kapott: almát, almát őszibarackkal (lazít?), burgonyát.

  KÖszi!

 • 2008.04.08 15:35:30gusztika

  2008.04.08 15:17:59 hoot  Én kihagynék 1 hetet, ha nem létfontosságú, hogy kapjon az anyatejen kívül mást is. A K-vitamint napi 1 kanál almalével lehet pótolni, aztán csókolom, hadd pihenjen a gyerkőc emésztése, meg közben érjen még. Mert szerintem ez annak a jele, hogy ő még nem készült erre fel. Nagyon nem kell idegbajt kapni azon, hogy uramisten, de 7 hónaposan már 1 egész étkezésnyi mennyiséget kell megennie, és ha most kimarad 1 hét, akkor mi lesz... mi lenne, a kölyöknek lesz még jó esetben 90 éve hozzátáplálódni. ;)  Az alma, a krumpli, a répa fognak. A barack elvileg lazít.  A fiam székrekedésre hajlamos a ht. megkezdése óta. Sokat javított a helyzeten, amikor már adhattam neki (és el is fogadta) a 7 gabonás pelyhet. Abból 2 teáskanállal dúsítom a gyümölcsöket, meg pici (forralt) vizet is teszek hozzá.

 • 2008.04.08 15:57:30Pandi

  hoot  Ha a Gusztika által javasolt szünet sem oldja meg a gondot, vagy nincs mód szünetet tartani, akkor próbálj meg kicsit több őszibarackot adni és kevesebb almát/krumplit (netán egyáltalán ne add ezeket 1-2 napig), esetleg próbálkozz egy kis sütőtökkel, tudtommal (és tapasztalatom szerint) az is lazít.

  Ha nem kapsz frisset, akkor a Hipp bébiétele nagyon jó, az enyém szereti és a sütőtökön és nagyon kevés (12%) krumplin kívül semmi egyéb nincs benne. Ráadásul bio!:)))

 • 2008.04.08 19:23:44SGHV21

  Én mindig turmixolok, minden gyümölcsöt tápszerrel. De akinek van olyan szerencséje, hogy anyatejjel tudja, még jobb. Meg szoktam hozzárakni a Nestlének van bio gyümölcsök gabonákkal bébiétele, attól táplálóbb. De ezt már csak akkor, ha ehet glutén tartalmú. Meg párolt almát én is attam, de nálunk nem nagyon tetszett ha picit darabosabb maradt.

 • 2008.04.08 19:42:00mormi

  Miutan tultettem magam a delelotti krizisen, amit az uvegreszelo kontra femreszelo problemakor okozott, az elkeszult termeket a kisded nemhogy nem igazan akarta lenyelni, de majdhogynem oklendezett - vegul is eddig meg csak folyekony allagu dolgokat kapott. Szoval nem eroltettem. Vagy az alma nem jott be, vagy a pepes allag. Na majd meglatjuk a banannal. Gondoltam ra, hogy tegyek-e bele egy kis anyatejet, hatha ugy jobban menne de eddig 2x probaltam fejni es nem nagyon ment. Nemtom erdemes-e ezt megprobalni...?

 • 2008.04.08 20:07:30Moira

  mormi: én a banánba, és krumpliba mindig raktam tejet, mert pl a krumpli nagyon száraz magában.  hoot: nálunk is volt ezzel gond, ami bejött: plusz folyadék)víz, csipkebogyó tea cukor nélkül, higított gyümölcslé), és a zabpehely. A gyerek nagyon szereti ha banánnal turmixolom, de zöldséges kajába is mehet.

 • 2008.04.08 20:52:19bigidi

  Köszönöm a szuper ötleteket, eddig sehol nem találtam semmit a bajunkra! Kipróbálok mindent szépen sorban, valami majdcsak segít.

 • 2008.04.08 21:13:19gusztika

  mormi,  nagyon sajnálom, hogy jól megkavartunk a reszelőkkel, edényekkel, egyebekkel. Azért mondom ezt, mert amikor jó sokat pepecseltem a gyerekem legelső pépjeivel, egy falatot nem evett belőle. Heteken át semmi. Sírt, tekergett, csapkodott. Vártam 1 hetet. Mivel még az almalevet se fogadta el, egy idő után én nem tököltem, pépesítettem a cuccot, azt kínálgattam. Aztán szépen lassan 1 kanálka lement, aztán már 10 ml is lecsúszott. Idővel a "más gyereke" kezdetű mondatokat kitöröltem a szótárból, mert nem érdekelt, hogy Gücülke elsőre betermelt egy fél disznót.  Az én fiam a nyers almát nem fogadta el kezdetben. Akkor kínomban megsütöttem héjában a sütőben, kikapartam a belét és szűrőn áttörtem, mert csak a tejfölsimaságútól nem öklendezett. Utána már elfogadta a nyerset is. De mindenből olyan keveset vagy egyáltalán nem evett, hogy feladtam az elveimet, vettem üveges bébiételeket is (nem Nestlét, mert ott az egyszerű zöldségpéphez még ezer mást is hozzátesznek). Irtó komótosan haladtunk, minden betegség alkalmával jött a kanálsztrájk és a visszaesés. 10 hónapos volt, amikor 150 ml cuccot betolt egyszerre, addig fél meg harmad adagokat. 11 hónapos korában éreztem magamban annyi erőt, hogy a sok kudarc után lassan csak saját főztöt egyen, üvegeset csak vész esetén. A krumplit addig utálta, de most már elfogadja. Ha valami nem ízlik neki, később visszatérek rá, hátha csak rossz passzban volt aznap.  Egyébként én hiába kevertem anyatejjel a pépeket, úgy se kellett neki. Ezért aztán felhagytam ezzel is, nem pazaroltam rá. Tápszerből csak HA-s jöhetett volna szóba, de nagy luxus lett volna azért a pár kanálért venni dobozszámra.  Mi nagyon megszenvedtük és szenvedjük is a hozzátáplálást, ezért tudom, milyen az, amikor nyögvenyelős. De türelem. Semmiről nem marad le a gyerkőc.

 • 2008.04.08 21:17:51Moira

  hoot: még két tipp, az előő elfelejtettem.

  A doki mondta, hogy kevés, vízzel higított narancslé ismeghajtja a gyereket, de ezt olyan 8 hós kortól csak.

  A másik, nekünk bevált: kamillatea cukorral.

  Nálunk volt olyan, hogy szegénykém már elég ramatyul volt, visított mint a sakál, nem akart szopizni, pohárral meg sem próbálkoztam, így jött a cumisüveg, benne a tea. Megitta megnyugodott bealudt. Utána már evett rendesen és másnap volt kaki is.

  Vlamiért a cukor fontos, egyébként nem adok neki édeset, de ez a kivétel.

  Remélem segíthettem.

 • 2008.04.08 21:40:44bigidi

  Moira,

  igen, nagyon sokat segítettél, és a többiek is. A csipketeával kezdem a próbálgatást.

  Mert tényleg mindenhol csak arról lehet olvasni, hogy mit lehet adni, de hogy akár ennyire nagy fájdalommal is járhat a hozzátáplálás, és mi lehet megoldás nem nagyon. Vagy csak én nem találtam semmit. Pl a dokinéni is rizspépet írt fel, és azt mondta, hogy 11től 3ig nyugodtan lehet adogatni. Nahát két kanálka egész éjszakai üvöltést okozott.

  Szóval nagyon hálás vagyok!

 • 2008.04.08 22:01:15mormi

  gusztika, koszi! Azt hittem, a szoptatas kezdeti nehezegeinek tulelese utan mar nem johet ilyen nagysagrendu problematika, de milyen kis naiv voltam. De azert remenykedem, h mivel az elso kinlodasok utan igazi haspok lett a fiatalur anyatej temaban, hatha a szilard kajaval is csak a kezdet lesz nehez.

 • 2008.04.08 22:12:59Ariana

  Sziasztok, én a fiamat 6 hónaposan kezdtem el hozzáetetni, szerencsére nem válogatós. Én nem vacakoltam almalével, rögtön péppel kezdtünk, de bejött. Ette, de nem csak a szájába került és foltot is hagyott több helyen, aztán meg a sárgarépa is. :)

  Sajnos észrevettem, hogy sima mosógépes mosással nem jönnek ki a foltok, kérnék tippeket! Köszönöm.

 • 2008.04.08 22:25:52Moira

  Ariana: én mosódiót használok, és elég jól kiszedi a gyümölcsfoltokat is. Igyekszem rögtön beáztatni a foltot, és ha nagyon durvának tűnik, vagy beszáradt, akkor mosás előtt kis Vanish szappannal átmegyek rajta.

 • 2008.04.09 08:52:25liána

  Lia 7 és fél hós, már eszik almát, őszi- és sárgabarckot, vilmoskörtét, birsalmát, sárgarépát, burgonyát, banánt, csirkét... szóval elég sok és sokféle a folt. Nem tudom miért, nekem a köv kombináció jön be és még nem maradt egy folt sem, pedig én bizony nem áztatgatok, súrolgatok, bedobom a szenyóba és csak akkor mosom ki, ha összegyűlik egy lia adag. Szóval: én Dreft sensitive-vel mosom a babaruhákat (eszembe sem volt venni mígy anyósom nem adott egy üveggel, köszönet érte: ), ha van benne foltos, akkor arra öntök Vanish-t és úgy dobom a többi közé. Mindig duplán öblítek, hogy szer ne nagyon maradjon a ruhában és 40 fokon mosok. Eddig bejött a banánfoltra is, pedig kegyetlenül beszáradt ám!  Más: tegnap már nem tudtam visszaülni, de elolvastam a reszelős téma végét! Nos, a rozsdamentes edények valamilyen ötvözetek, hogy ne kopjanak olyan hamar, ne ragadjon le a kaja stb. Éppen ezért a felület is sokkal kompakttabb, mint egy sima mondjuk öntöttvas lábasnál, bár abba senki nem akar almát pépesíteni:)! Nem vagyok fémipari technikus, de mivel az evőeszközöknek nem kell nagy strapát kibírniuk, így nem hiszem, hogy a legjobb minősígű ötvözetből készülnek. Mindegy, száz szónak is egy a vége, gyerek kajához legjobb a fémmentes kanál, reszelő, kistál stb. Én pl. egy kis jó minőségű teflon nyeles lábaskában főzök a babának, külön fakanállal amiket kizárólag az ő kajáinak elkészítésére használok.

  De tényleg, szépen kérek mindenkit, fogadja meg és adja tovább, hogy száműzni kell az összes alumínium evőeszközt, ételhordót, edényt, mert az alumínium nagyon veszélyes, már egy sima ecetes leves is oldja, és az aulmínium az agyban halmozódik fel. Szomorú de sajnos igaz, hogy a menzákon még mindig azokat a bazi nagy Al edényeket használják... nem kéne...

 • 2008.04.09 15:41:03Pöttön

  Gusztika, ez most erőt adott nekem. Az én lányom 7 hónapos múlt, de ugyanilyen nyögvenyelősen megy a hozzátáplálás, mint amit leírtál, gyakorlatilag el sem tudom kezdeni, néha egy-két kanál lemegy, aztán napokig semmi. Olyan mintha vmi játéknak tekintené az egészet, amit igen hamar megun... :-) Eddig is tudtam hogy tüerelem kell, rengeteg, de azért jó olyanról is olvasni, akinek nem megy elsőre, mert körülöttem csak olyan típusú sztorik vannak hogy "az én babám bármit megeszik amit a szájába adok" :-)

 • 2008.04.09 17:44:42Pandi

  Bizony Gusztika, nekem is jólesett olvasni a tapasztalataidat, csak tegnap már nem tudtam leírni, valahogy összefolytak a billentyűk.:)  Mi is megszenvedtük a hozzátáplálást, ami nekünk már a tápszeres pótlással megkezdődött, mert egymás után köpködte ki őket az én nagyon ínyenc fiam, aztán pontosan emiatt 3,5 hósan elkezdett tényleges hozzátáplálás sem volt, hogy úgy mondjam zökkenőmentes.

  Így én is bébiételhez nyúltam.  Most meg kezdjük a darabosakat, hát az sem egyszerű. Abból még nem eszik eleget, de a pépes meg már nem igazán kell. Az apródarabos (pl. villával összetört) dologtól meg nemes egyszerűséggel csak öklendezik, kizárt, hogy lenyelje.  Úgyhogy Pöttöm, tényleg kell az a türelem és nagyon sok kitartás.:)))

 • 2008.04.09 19:22:45mormi

  Ajjaj, kezdek megijedni...ma kiprobaltuk az anyatejjel kevert verziot, ettol is oklendezett, sot meg orakkal kesobb is idonkent megrazkodott, mintha meg mindig visszabukna neki az erzes...mar latom, nehez idoszaknak nezunk elebe.

 • 2008.04.09 19:48:06Pandi

  Mormi, ne ijedj meg, előbb-utóbb úgyis elgogadják.:)  Ha valami nem jön be elsőre, nem kell feltétlenül váltani, csak esetleg próbálj meg az állagán változtatni.

  Ha öklendezik, győződj meg róla, hogy a püré nem maradt-e darabos, esetleg próbálj meg hígítani egy kicsit rajta, vagy kevesebbet adni a kanállal.  Azért is jó, ha a legelején egyszerre csak egy újdonságot vezetsz be és azt 2-3 napig adod, mert akkor könnyebben kiderül az is, ha valamire esetleg allergiás.

  Az enyém pl. eleinte allergiás volt a banánra, később pedig egy folyékony tápszerre.  Foltok ellen van egy tuti tippem (kicsiknek):

  tuti előke.

  Én többet is kipróbáltam, de végül beadtam a derekamat és vettem egy Kushies belebújós-tépőzáras előkét. Simán feladható, a gyerekem egyáltalán nem ellenkezik (pedig egy örökmozgó), a tépőzárral pofonegyszerűen záródik, több méretben is kapható. A tisztítása is egyszerű.

  K. drága volt, de még a párom is azt mondta, hogy na, ez megérte az árát.(Hurráááá!):)

 • 2008.04.09 21:03:49bigidi

  mormi,

  igaz, hogy mi a kaka miatt szenvedünk de nagyon, azért leírom, hogy úgy tűnik, a bébikaja beválik. Egy kevés őszibarack-almát ma jól felhigítottam forralt vízzel (csak a folyós, sima állagú kaját fogadja el), és ezt jóízűen elcuppogta, és nem is volt nagy szenvedés délután.

 • 2008.04.09 21:25:13gusztika

  Írtam egy litániát, aztán elszállt, mert nem voltam résen a Ctrl+C-vel... :)  Szóval, kitartás anyukák, sokszor kell a bébiknek az új ízzel és formátummal találkozni, hogy elfogadják. Amelyik baba inkább játszik, mint eszik, ott a figyelmet le kell kötni, hogy etethető legyen. De állítólag kinövik. :))

 • 2008.04.09 21:31:54Moira

  mormi: ne aggódj, majd elmúlik.

  Mennyi idős? Ha van elég tejed, akár el is halaszthatod egy kicsit a hozzátáplálást, lehet, hogy 1-2 hét múlva lazán fog enni.

 • 2008.04.10 09:57:27mormi

  Par nap mulva lesz fel eves es van eleg tejem, ugyhogy a helyzet valoban nem katasztrofalis. Csak mivel eddig olyan jol evett es mert mar annyira erdeklodott a kanal irant, nem gondoltam volna, h nem fog a dolog flottul menni.

  Ma bananproba lesz, aztan meglatjuk. Ha ez sem megy, akkor vagy varunk egy kicsit vagy tanacsaitok alapan megprobalkozunk a bebietellel.

 • 2008.04.10 10:07:23Moira

  mormi:Akkor nincs nagy baj.Az enyém banánnal kezdte, és imádja. Elsőre egy kis tejjel kevertem össze.

  A bébiétel jó, az enyém az almát amit én csináltam annyira nem ette, aztén üvegesben viszont igen, most meg az is jó, amit én készítek. CSak arra vigyázz, hogy ne KIZÁRÓLAG csak bébiétel adj neki, mert van olyan gyerek amelyik hozzászokik, és utána nam óhajt mást enni.

  Nézd meg, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor, tartósító, stb. Sok sikert!  Off: Annyira büszke vagyok a kisasszonyra, az előbb a kezembe kapaszkodva kétszer is felállt!!!!

  On

 • 2008.04.10 10:13:30mormi

  Moira, nagyon koszi!

  Es gratu a kisasszony attrakciojahoz!:))

 • 2008.04.10 10:30:19Moira

  MOrmi: köszönjük,már alig várom, hogy a párom is felébredjen és elújságoljam neki is. :-))

 • 2008.04.10 12:01:47mormi

  De jo dolga van a parodnak, hogy fel 11-kor meg alszik:) irigylem! No es mit szolt?:)  Na meg egy kerdes kaja temaban lanyok: a nagy mugonddal elkeszitett es egy az egyben megmaradt pepeket, de legalabbis a gyumolcsleveket el lehet tarolni a hutoben legalabb egy napig, vagy mehet nagy ivben a kukaba? Csak mert ahogy elnezem, eleg sok kajat fogunk igy kihajigalni.

 • 2008.04.10 13:31:13Pandi

  Gusztika, úgy ám, de az sem mindegy, hogy mivel kötöd le a figyelmét, nálunk az evés csak a Kisvakond egyes epizódjaira megy, bár tudom, hogy ez így nem jó, de így alakult, a gyerekem meg legalább eszik.

  Aztán majd leszokunk róla egyszercsak.  Ma majdnem el is kezdtük a kísérletezést, mert bejelentett áramszünet volt, de a Démász megkegyelmezett nekem és időben visszaadták az áramot (ezúton is örök hálám érte).:)))

  Mormi, amibe beleevett a kicsinyed, az sajna kuka, vagy megeszed te.:)

  Csináld úgy, hogy eleve kettéosztod és csak az egyikből kínálod (nyilván:DDD), így a másik felét, ha nincs rá szükség akkor jól záródó edényben másnapig eltárolhatod a hűtőszekrényben.

  Ha bébiétellel is fogsz próbálkozni, akkor ott is szedd külön a felét és ha nem kell, akkor a másik fele a hűtőben egy napig szintén elvan.:)

 • 2008.04.10 14:21:01mormi

  Nagyon koszi a sok segitseget!  Oromhir: par kezdeti fintor utan az anyatejes bananpepet egesz szepen majszolgatta ma es nem is oklendezett!!! Igaz, erdemi mennyiseget meg mindig nem sikerult eltuntetnie de azert leptunk egyet elore. Es az eves iszonyu munkajatol kimerulve elalud es mar tobb, mint egy oraja szunyal! Ez ritka nala napkozben!

 • 2008.04.10 22:45:26SGHV21

  Én is csak azt tudom mondani, hogy kitartás.

  Mindig jobb lesz, hozzászoknak, megtanulnak enni, megtanulják az újdonságot, nagyon ügyesek lesznek. Én sem gondoltam volna, hogy valaha leülünk az etetőszékbe, és eszünk. Most 8 hónapos Virág, és egyszer már kétségbeesetten írtam a Porontyon, hogy mit művel evés közben, és segítsetek. Aztán szépen lassan alakulgat a dolog, és nem akarom elkiabálni, de most már eszik rendesen.

  Úgyhogy nem adjuk fel:-)))))

 • 2008.04.10 23:15:06Moira

  mormi: azért aludt a párom, mert hajnali kettőkor ért haza, és háromkor dőltünk ágyba.

  Egyébként nagyon el volt ragadtattva, a gyerek egész délelőtt a felállok, tegyetek le, felállok játékot játszotta.

  Örülök, hogy a banános cucc bejött nektek. Az elején én úgy csináltam, hogy első nap3-4 kiskanál kaja, másnap 8-10 aztán amikor már többfélét is evett ilyen mennyiségben akkor kezdtem el neki többett adni.

  Az üveges kajából mindig kiszedtem az adagot úgy melegítettem, a maradék elvileg 1 napig tárolható. HA másnap délben nem akart enni, akkor lefagyasztottam a jégkocka tartóban, és később kapta meg.

 • 2008.04.11 14:55:41mormi

  Nem tudom, erdekel-e valakit de muszaj megosztanom, hogy ma visszatertunk az elso nap lelkesedesehez, amikor is az urasag kikapta a kezembol a kanalat es tolta be a szajaba! Ma mar elvezettel nyalogatta le a bananpepet a kanalrol es eszreveheto is volt, hogy fogyott belole valami.

  A masik aldasos hatasa az evesnek az az, hogy ma megint tobb mint 1 orat aludt utana! Kimerul a nagy munkaba vagy emesztenie kell, nem tudom, de nagyot szunyal mar masodik napja!:))  Moira: nekem nem veletlenul mormi a nick-em, nagyon tudok sargulni az irigysegtol, ha valaki fel 11-ig tud aludni:) A tanacsokat meg egyszer koszi!

 • 2008.04.11 15:32:03Pandi

  Mormi, látod, megy ez, csak tényleg türelem kell hozzá.:)))  Akkor én is elújságolom, hogy a gyerekem egész jól "tűri" már a darabos kajákat, főtt répacsíkok, párolt cukkínicsíkok, banánkarikák, sőt, a mai pürésített ebédbe főtt betűtésztát tettem és simán megette!

  Huhh(h), pedig nagyon féltem tőle, az is igaz, hogy három hete tart az óvatos szoktatás (már korábban is voltak kísérletek, de akkor még teljes elutasítás volt a válasz).:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta