SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Mátyás király és a mamutbébi Budapesten

2008. április 4., péntek 08:55

Nem kell április első hétvégéjén sem a szobában punnyadnunk, bár ez valószínűleg a legtöbb szülőt nem tenné nagyon kétségbeesetté, de a porontyok energiáit nehéz odabenn levezetni.

Szombat délelőtt a Fonóban Mesefonó 11-től, azaz a Görömbő Kompánia családi mesejátéka zenével, tánccal, Gyula és a csodaduda címmel. A mesébe szőtt táncok jórészt ugrósok, friss csárdások, melyek nem csak a hangszerekhez alkalmazottak, de az apró gyermekek mozgásfejlettségének is megfelelnek. A mesékben elhangzó mondókákat, dalokat, játékokat úgy válogatták össze, hogy könnyen megtanulhatóak és közösen énekelhetőek legyenek.

A Millenáris családi szombatján szobrokat készíthetünk kőből, gyöngyből, homokból és kipróbálhatjuk a korongozást is. 11-től Lázár Ervintől A kisfiú meg az oroszlánok látható hátrányos helyzetű, csonka családban élő gyermekek előadásában. A történet főszereplője, Peti, szintén egyedül él – az ő gyereknyelvét alig értő – édesapjával. Barátja, a kocsmákat járó lump oroszlán, Bruckner Szigfrid is a „társadalom perifériáján élő”, magányos figura. A mese szereplőinek csak egy része látja az oroszlánt a fészerben (a kisfiú apukája nem érzékeli), ami egy újabb szempontot vet fel: a gyerekek látásmódja sokszor teljesen eltér a felnőttekétől.
Háromtól egyszemélyes bábjáték, melyben a bábos és a bábja egymással játsszák el az élet nagy kérdéseit. Előadja Szluka Judit, Zalán Tibor szövegei nyomán. Négytől flamenco oktatás és magyar-spanyol zenemischung kicsit nagyobbaknak.
 

Ugyancsak Lázár Ervint idézi meg szombaton háromkor a Pintér Galériában a Sebő Együttes a Falk Miksa utcai Falk-Art fesztiválon. A galériák utcájában alapvetően képzőművészeti-zenei események lesznek, de kinn lesz a Noha Stúdió és a Pagony is, egy kis gyerekes szórakozást csempészni a felnőttek közé. Lesz egy kis irodalom, egy kis mese, sok-sok kézművesség, térbeli képeslapok és újrafelhasználható anyagokból dísztárgyak készítése.

Jó hír a paleontológia iránt érdeklődő csemetéknek, hogy kedden megnyílt a Jégkorszak kiállítás a Természettudományi Múzeumban. Az pöttöm mamutbébi, a fő attrakció alig 7 hónapos volt, még szopizott, és épp elkezdte aggódó anyja a hozzátápit egy kis füvecskével, amikor hirtelen elpusztult. Pedig még alig volt egy mázsa, és az agyara sem volt több hat centinél.

Ha inkább szabadtéren múlatnánk az időt, jó alkalom a Budapesti Művelődési Központ szervezte reneszánsz városnéző séták egyike vasárnap. A négy helyszínről kétóránként (10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 órakor) induló ingyenes séták érintik a magyar reneszánsz ismert és kevésbé ismert helyszíneit. A program 17.00-21.00 órakor reneszánsz esttel zárul a Budavári Általános Iskola (I. ker. Tárnok utca 9-11.) udvarán. A műsor egy reneszánsz udvari forgatagba enged betekintést: a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány jóvoltából Mátyás udvarában játszódó történelmi jelenetek elevenednek meg, lovagok csapnak össze egymással, lesz fegyver- és mutatványos bemutató. A talpalávalót a Tabulatúra régizenei együttes szolgáltatja, és persze finom reneszánsz falatoknak sem leszünk híján. A belépő ezer aranycsikó, de a sétálók kedvezményt kapnak.

A helyszínek, nehézségi sorrendben:

Hősök tere: a Hősök terei szoborgaléria "szereplőinek" és a galéria domborművein ábrázolt történelmi események ismertetése, valamint a Vajdahunyad vár épületeinek bemutatása a magyarországi építészeti stílusok jegyeinek ismertetésével.

Margitsziget (centenáriumi emlékmű): szigeti séta a Margit-legenda helyszínének felkeresésével, Margit életének és legendáinak ismertetése.

Budai Vár (Bécsi kapu): a várbeli séta bemutatja a reneszánsz polgárházakat és a Budai Vár épületeit, az ásatások eredményeit, a vár történetét. Hosszabb városnézésről van szó.

Moszkva téri metró kijárata: a Budai hegyek forrásait és kolostorromjait járja körbe. Bő két órás kirándulásra számítsunk, teherbíróbb porontyokat vigyünk csak. Felkereshetjük az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálosok kolostorának romjait, majd azokat a forrásokat (pl. Városkút), amelyek a középkorban a Budai Vár palotái vízellátását jelentették.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta