18 évre emelnék a szex korhatárát Lengyelországban

A lengyel kiskorúak jogainak biztosa 18 évre emelné a szexuális kapcsolatok beleegyezési korhatárát. Ewa Sowinska, aki a közelmúltban azzal tette ismertté a nevét, hogy azt állította, a Teletubbies című rajzfilmsorozat a homoszexualitást ösztönzi, úgy vélekedett: egy 18 év alatti lány nem elég érett ahhoz, hogy beleegyezhessen szexuális kapcsolatokba. Amennyiben a javaslatot elfogadják, a lengyel törvényhozás olyan jogszabályt alkothat, amelynek értelmében büntetnék a 18 éven aluliakkal való intim kapcsolatot, függetlenül attól, hogy a fiatalkorú beleegyezésével történt-e vagy sem.


Sowinska viszont hangsúlyozza, hogy nem az a szándéka, hogy megtiltsa a 18 év alatti szexet, hanem hogy megakadályozza "az ezzel való visszaélést", valamint az "éretlen" döntéseket. Mint a Rzeczpospolita című lengyel napilapnak adott interjúban megerősítette: elképzelése szerint továbbra is lehetne házasságot kötni 18 év alatt.írja az MTI.

A javaslat nagy sikert aratott a lengyel társadalom széles rétegeiben, ugyanakkor a baloldal szerint a jogszabály nyomán eltűnnének a szexuális bűntettek határai, ugyanakkor nem tudná megtiltani a szexuális kapcsolatokat a fiatalkorúak között, sőt, ellenkező hatást váltana ki.

Sowinska tavaly a világsajtó címoldalaira került, amikor vizsgálatot indított a BBC Teletubbies című, gyermekeknek szánt tv-sorozata ügyében, mert úgy vélte, hogy a főszereplő, Tynky Wynky a homoszexualitás allegóriája. A lengyel hatóságok végül az Európai Unió bizottsága elutasítása miatt visszakozni kényszerültek. Az ügy ezt követően felkerült a The Washington Post című amerikai napilap "2007 ostobaságai" ranglistájára.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek