Anorexiától óvnák az olasz tiniket

Nemcsak az elhízás fenyegeti gyermekeinket, napjaink ultravékony szépségideálja, a csontsoványra fogyott modellek utánzása is veszélyt jelent a tinédzserekre. A legfrissebb felmérések szerint az olasz tinik 65 százaléka szeretne vékonyabb lenni. Az olasz hatóságok átfogó anorexiaellenes kampányt indítanak áprilisban, amellyel elsősorban az iskolásokat és a sportolókat akarják meggyőzni a helyes táplálkozásról.

Az olasz egészségügyi és sportminisztérium egymillió euróval (257 millió forint) támogatja azt a projektet, amely az iskolákban, a médiában, a magazinokban és az internetes oldalakon akar szembeszállni az ultravékony szépségideállal, írja az MTI.


A program többek között tánctanárok és sportedzők (főként torna- és úszástrénerek) felkészítését is támogatja. De az internetes honlapokra is kiterjedt a szervezők figyelme: fel akarnak lépni az olyan site-okkal szemben, amelyeken anorexiások adhatnak egymásnak tippeket, hogyan éheztessék magukat.

Az illetékes miniszter elmondta, hogy a táplálkozási rendellenességekkel kapcsolatos kérdéseket sokáig szemérmesen takargatták, de immár "eljött az idő, hogy fellebbentsék a fátylat a fiatalok, lányok és fiúk előtt, és rádöbbentsék őket, hogy akár meg is halhatnak".

Olaszországban korábban is voltak már kezdeményezések az anorexia és a bulímia visszaszorítására. Két éve a kormány és a divatipar olyan önként vállalt kódexet állított össze, amelyben többek között kikötötték, hogy a divatmodellek csak orvosi igazolás birtokában léphetnek a kifutóra, amely tanúsítja, hogy nincs étkezési problémájuk. A modellkedés alsó korhatárát 16 évben határozták meg és elkötelezték magukat a nagyobb méretű kollekciók bemutatása mellett is, számol be az MTI.

Tavaly Oliviero Toscani csontvázzá soványodott meztelen nőt ábrázoló fotói hívták fel a figyelmet az anorexia veszélyére.
Oszd meg másokkal is!
Mustra