SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0: Alien ficánkol az lcd-n

2008. március 12., szerda 08:00

12. hét

Vagyis 10, ha úgy számoljuk, hogy mióta van valaki a hasamban. De a dokik valamiért ragaszkodnak az utolsó menstruációhoz, végül is igazuk van, az a biztos, én bármikor ovulálhatok, nem igaz? Amúgy azt se értettem soha, mi olyan bonyolult a 40 hét kiszámolásában. Különböző időpontot kaptam ugyanis a dokitól, az asszisztensétől meg egy internetes kalkulátortól. Ok, az egyik valószínűleg kihagyta a szökőévet a számításból, de a másik 2?


Hát most kicsit messziről nyitottam, de ezeken a kérdéseken minden terhes nő végigmegy. Másodikra már persze fel se veszi, csak darálja gépiesen az utolsó menstruációt, már akkor is, ha a nevét kérdezik. Tényleg, ez nem is hülyeség, minek annyi adat, a nevem helyett azt is írhatnák a kartonomra, hogy december 1, spórolnánk a tintán.

Szóval elmentem a Nagyon Fontos Ultrahangra, ahol egy falra kitett lcd monitoron én is láthattam (menő, mi?), hogy a kis alien hogy ficánkol, mint egy kis ebihal! Azt hiszem, az ultrahang már csak erre is jó, hogy a mama már ne alienezze le többet az alient, mert már egész kis babakülseje volt, nagyon kis cukorfalat! A pasim már látta is a kukiját (a babáét), de az ultrahang néni rögtön lelohasztotta, hogy ekkora magzatnál ez még semmit sem jelent, mert a kitüremkedő rész a vénuszdomb is lehet.

A nyaki redő mérete átlagos, ez a Down-kór kiszűréséhez fontos. De utána a doki még adott egy prospektust valami komplex vérvizsgálatról, ami (csomó pénzért persze) elküldi a véremet Londonba, és ott istenbizonyra megmondják, hogy van-e Down-kór vagy nincs. Felajánlotta az amniocentézist is, igen, az a horrorvizsgálat a kötőtűvel, de azt is köszöntem szépen. Ő viszont a 17-et köszönte szépen, amit otthagytam, te jó úristen! Legközelebb az SZTK-ba megyek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.03.12 12:23:18dexterke

  Bocs, nem az UH volt 17, az csak 10 :) és a nögyógy. vizsg. volt még 7k.

 • 2008.03.12 12:23:20Cica7

  Állítólag a kombinált vérvizsgálat nem 100%.

  Legalábbis én ezt hallottam, hogy olyan 90%-os biztonságú.

  Egyébként sajnos amikor az embernek döntenie kell, minden eshetőséget figyelembe kell venni, ilyen a vetélés kockázata...

  Sajnálom azokat, akik ebbe a cipőbe lépnek....  Pandi,

  Katasztófa egyébként az UH-nál a tömeg, sokszor órákat vártam, amikor járogattam a hónapok alatt,már ami a klinikás UH-t illeti, a dokik viszont elég normálisak,nekem nem volt különösebb bajom velük.

 • 2008.03.12 12:23:32Pandi

  Cyr  Persze, tudom.:)

  Sajnos én vagyok ilyen paragép, de megbeszéltük itthon és belevágtunk.

  Mert mindentől függetlenül az integrált vérvizsgálat eredménye 90-95%-os biztonságú, az amnioé majdnem 100%. Nálam ez döntött. És az eredmény tökéletesen megnyugtatott.:)

  Azért azt nem mondom, hogy nem tartottam tőle, de azt hiszem, hogy kellően fel voltam rá készítve/készülve.  Persze Álomországban az lenne a legeslegjobb, ha a TB finanszírozná az integráltat és amniora csak azoknak kellene menniük (természetesen választhatóan), akiknek ott nem stimmelt valami.:)

 • 2008.03.12 12:26:37másutt

  jaja, szovetszocske, van 12. hetes, de az csak 2D. akkor merik a nyakredot.

  A 3D-n NEM LEHETSEGES nyakredot merni.

  A 3D ultrahangon nem latszik, hogy mi van a magzat bore alatt. Az csak egy felszinkep. A 2D "belat".  voltakeppen 2 db orvosi ultrahang van:

  a 12. hetes (akkor merik be a terhesseg idejet es a varhato szulinapot, utana mar nem lehet, mert a magzatok attol kezdve nem hajszalra ugyanugy fejlodnek.. es a nyakredovizsgalat... es a magzatok szamanak megallapitasa)

  es a 20. hetes, amikoris megnezik a mereteket, szerveket es rendellenessegeket keresnek.  A 3-4D, miegymas, az csak a szulok szorakoztatasara szolgal leginkabb.  Itt Anglaban a legtobb korhazban csak a 12. es a 20. hetit csinaljak, a tobbi draga, de iszonyuan, mint azt fenn leirtam.

  Persze ha gaz van, akkor tobbet is csinalnak, ahogy szukseges...

 • 2008.03.12 12:29:20Pandi

  Cica7  Ezt egyszerre írtuk.:)  Igen, összességében nem volt rossz.

  Nekem van összehasonlítási alapom is, mert az uh-k egy részét, amelyek nem kapcsolódtak a debreceni genetikai tanácsadáshoz itthon, a békéscsabai kórházban csinálták.  Itt mindenkinek csakis előre egyeztetett időpontra csinálják az uh-t, nincs tömeg, van ülőhely, de mégsem mondanám, hogy jobb.

  A debreceni uh-s hölgyek kedvesebbek voltak.  Kivéve persze a saját dokimat, ill. amikor a 4D-re mentünk magánrendelésre.

 • 2008.03.12 12:30:10másutt

  cica:

  nekem volt "kombinalt" vervizsgalatom, Londonban.

  A kovetkezo van benne:

  az anya koranak beszamitasa

  ver

  pisi

  ebbol kijon egy szam, hogy mi az ESELYE a bajnak.

  en a korom (36) szerint 1:256-tal indultam, ha jol emlekszem. Azaz 1:256-hoz volt az esely, hogy kromoszomas rendellenesseg all fenn.

  A teszt utan ezt atirtak 1:16EZER-hez-re.  Baratnom, sokkal fiatalabb, jobban indult (1:2000?)... de a kombi teszt utan valami 1:50 eselye lett.

  AKKOR megcsinaltatat az amniot, ami kihuzta a pacbol! :D  Szoval a kombi teszt is csak eselyt mutat, de azt egeszen jol.

 • 2008.03.12 12:32:17Pandi

  Másutt  Az én orvosom is ezt mondta nagyjából a 4D-ről és ő is a 24-32. hét közötti időt javasolta.  Egyébként nekem a 4D-t is egy normál uh-val kezdték, mindent végignéztek a kicsinyemen, köldökzsinóron, lepényen, majd utána jött a 4D, pofika, kezek miegymás.:)

 • 2008.03.12 12:32:39Cica7

  Pandi,

  Igen nekem is volt saját dokim, volt amit ő csinált a kis rendelőjében, de volt amit a klinikán.

  Ma hosszú napunk lesz... viszem a Kicsit a 15.hónapos oltásra...:(((

 • 2008.03.12 12:40:21másutt

  Nekem rengeteg ultrahangom volt  7. het (zsebbol, 2D) csak mert orultunk

  12. het (ingyen kezeles reszekent, 2D) nyakredo, kombi teszttel

  20. het (ingyen,kezeles reszekent 2D, rendellenessegeket neztek)

  24. het (zsebbol, 3D, legkorabban amint lehetett, "csunya" sovany gyerek de aranyos :)

  32. het (zsebbol, 3D, gyerek eltakarta a fejet a terdeivel, semmit nem lattunk, csak hogy edi. pedig aszontak ilyenkor a legjobb)

  34. het (ingyen, mert az elozo nem sikerult, 3D, edes duci mosolygo gyerek, sok szep kep)

  36. het (2D, ingyen, kezeles reszekent, ezt mar csak a doki nezte, mi semmit nem lattunk, mert nagy zsufi volt odabenn)  A zsebbol fizettek kozul csak a 34. heti volt "bemutathato", aranyos. A tobbi csak a mi izenk volt. Nyilvanvaloan, a parhetes, babocska kinezetu fetusz csak az anyjanak tetszik (meg a nagyiknak)

 • 2008.03.12 12:43:34Aprika

  Az én dokim szerint a 27-28. hét a legideálisabb a 4D-re, akkor lehet a legtöbbet látni, se nem túl kicsi, se nem túl nagy baba. Jó érzés volt meglátni (helyesnek láttam, nem igazán láttam csontokat stb.), de a következőnél nem biztos, hogy beruházok rá, utólag kicsit luxusnak éreztem (a hagyományos 2D alaposabbnak tűnt).

 • 2008.03.12 12:51:51begyszli

  Egy-egy 4D-s uh mennyi ideig tartott nálatok? Már hogy használható, szép képet kapjatok? Nekünk azért nem lett, mert egyszerűen nem bírtam a fekvést...

 • 2008.03.12 13:08:49másutt

  begyszli, volt, hogy 10 percenkent felalltam setalni.

  egy jo ultrahangos felallit, megitat, ha a bebi nem jol fekszik,attol felebredhet. fekve varni nem erdemes.

  egyszer, 34 hetesen, 2 emeletnyi lepcsot maszatott velem 2 korty buborekos viz utan....

 • 2008.03.12 13:11:06Pandi

  Begyszli  Én 3/4 órát voltam bent, mindezt 8ezerért.

  Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mi a második (!) rendelési napján voltunk a dokinak és a vadiúj gépének is (persze csak mint magánrendelés, mert ez az orvos itt a városban a legjobb uh-s még az én orvosom szerint is), szóval még mindannyian nagyon élveztük az egészet, az orvos is szinte akkor csodálkozott rá a gépe adta lehetőségekre és a babám is nagyon jól tűrte.

  És amint már fentebb írtam, alőször egy átfogó, normál uh-t csinált, az nem tudom, mennyi ideig tarhatott, úgy 10-15 percre saccolom.  A 4D-nél viszonylag hamar láthattunk szép, aranyos pofikát.  Úgyhogy azzal az érzéssel távoztunk, hogy a gyerekünk minden kis porcikáját megcsodálhattuk és megnyugodhattunk, hogy minden a legnagyobb rendben van. • 2008.03.12 13:45:22begyszli

  Pandi, ez már-már kísérteties... Az én orvosom is elismert uh-s, és pont akkor kapott új gépet, úgymond rajtam tanulta. Lehet, hogy ezért nem állított fel közben, meg itatott, vagy valami...Mindegy, így is nagy élmény volt.

  Másutt, akkor értem. Szerintem ez lehetett a probléma, hogy még nem ismerte jól a dokim a lehetőségeket.

 • 2008.03.12 13:49:51Laluna

  Az intergrált vérvizsgálat (ez az amit Londonba küldenek) UH-val együtt olyan max 94%-os biztonsággal szűri ki a főbb problémákat (vagy csak a down-t? ebben nem vagyok biztos), egyedül a biopszia meg aminocentézis 100%-os. Most voltam az Istenhegyi klinikán ahol majdnem lehányt a recepciós mikor nem kértem a vértesztet :)) Én megyek hasbaszúrásra, a lányommal is voltam és akkor teljesen Ok volt, egy picit sem fájt és nagyon megnyugtató volt hogy minden leggyakrabban előforduló genetikai rendellenességre bevizsgálták, a spéci doki ezen felül még egy nagyon alapos UH vizsgálatot is csinált és a végén azt mondta hogy tényleg minden ok.

  Egyébként van olyan kórház ahol alapból (ingyen) nem alap AFP-t csinálnak, hanem 3 markerest (ezt kombináltnak hívják), pl. a Kútvölgyiben, ez UH-val együtt 70-80%-os biztonsággal szűr. Nekem anno szar lett az eredméynem azért kellett hasbaszúrásra mennem, most meg már az életkorom miatt vagyok jogosult, és 35-36 éves korban kb. pont akkora a down-kór valószínűsége mint egy esetleges vetélésé a beavatkozás következtében.

 • 2008.03.12 14:05:55szövetszöcske

  Az integralt ver+nyakiredo vizsgalat 12. heten (legalabbis az amin mi voltun), ad egy papirt par kromoszomarendellenesseg eselyerol. Es ra is van irva kulon, hogy mit milyen hatekonysaggal szur. A Down kort valami 98 vagy 99%-os biztonsaggal, sokminden mast csak 90-95%-os pontossaggal.

  Meg emelett egy csomo mar 12 hetes korban szemmel lathato rendellenesseg szurheto, szivproblemak, vegtaghiany ilyesmik.

  Tenyleg 2D-ben merik a nyakiredot, dehat ehhez jo pontos ultrahang kell, ezekben siman van 4D funkcio, amit be is kapcsolnak 1-2 percre meg felveszik CD-re, kinyomtatnak 1-2 kepet. (igen tenyleg nem a 4D a vizsgalat fo celja, ez csak parasztvakitas, de ram tul mely benyomast tett a kis alien kepe...)

 • 2008.03.12 15:07:12Anura

  A 3D-s babakinézet szerintem ronda. Én a 30. héten voltam rajta, a gyerek orrát elnyomta az UH-os vizsgálófej, nem volt hajlandó semmit produkálni, és ez a sárgás-agyagos moslék, ahogy kinéz az egész nekem nem tetszik. A 2D-s sokkal szebb és jobb.  Egyébként ami furcsa, hogy elvileg a 12. hétig van abortusz, most akkor az AFP, vagy egyéb vizsgálattal ha a 16. hétre kiderül, hogy gáz van, mit csinálhatnak még? Nem hinném, hogy a szülő is vállalná a küretet.

 • 2008.03.12 15:41:14másutt

  Anura, nagyok sok szulo elveteti. A torveny a legtobb helyen kulon kiter arra, hogy rendellenesseg eseten hany hetig lehet elabortalni.

  Ez egy nagyon nehez tema.... nem is engedem meg magamnak, hogy velemenyt mondjak egy 18-20 hetes "rendellenes, de ELETKEPES" magzat elveteteserol. Mert meg nem eltem at a dilemmat.  Par hete volt itt egy parazs vita a rendellenessegekrol, ami a vegen abba ment at, hogy van-e ezeknek az embereknel ELETJOGA, meg SZAPORODHATNAK-E. Meg erdemes-e megszulni egy nem 100%-os gyereket. :(

  Szoval ezt nem lenne jo megint elkezdeni..  Egyebkent sokan azert is akarjak tudni, mert igy "felkeszulhetnek".

 • 2008.03.12 15:55:51Cica7

  Laluna,

  Jól leírtad, igen én is így tudtam ezeket a dolgokat, a kombinált tesztet nekem nem is javasolták, nálam az alacsony AFP miatt+36 éves voltam, egyből amniót ajánlottak.

  Voltunk egy magán genetikus dokinál is,ő persze számolgatta statisztika szerint és így nekem már 1,5 % volt a kockázata a beteg babának, a vetélés meg ugye 1 % kb.  Anura,

  Valamit kitalálhatna már az orvostudomány, hogy korábban lehessen szürni valahogy ezeket a genetikai betegségeket.

  Mert ugye AFP(sokszor fals eredménnyel) 16.héten, genetikai uh 18.héten, és utána 19.héten csináltak nekem amniót, mert a doki megvárta az eredményeket, nem akart ő egyből hasbaszúrni, pusztán csak azért, mert átléptem a 35.éves korhatárt.

  Így még három hét, vagyis 22.héten megvan az eredmény, és ha baj van, beteg a baba???

  Mit csináljon az ember??

  Rettenetes belegondolni is....

  Hát Lányok...én letudtam két gyerkőcöt, mind a ketten egészségesek, nem hiszem, hogy vállalkoznék még egszer lelkileg arra a tortúrára, ami már a kisebbikkel volt, hogy genetika, meg ilyesmi...

 • 2008.03.12 16:08:01másutt

  nekem nem tetszik az egesz paraztatas.

  egy 35 evesnek 99,5% NEM lesz kromoszomahibas gyereke.

  nagyob esellyel lesz a gyerek tudo vagy SZIV beteg ha dohanyoznak a szulei.

  szoval.. perspektivaba kell tenni a dolgot.

 • 2008.03.12 16:08:53másutt

  bocsi az elirasokert, megint felkezesen irtam.

 • 2008.03.12 16:22:30szövetszöcske

  Mindenkinek mas paraja van. En szemely szerint megertem azokat akik felnek a genhibaktol. Azt hiszem keptelen lennek megemeszteni ha a gyerek ertelmi fogyatekos lenne (es a legtobb kromoszoma hiba ezzel jar). Biztos megprobalnek ezzel egyutt elni, de nagyon megzuhannek. De ez mondom, csak en vagyok, mindenki a sajat parajat viszi az eletben.

 • 2008.03.12 16:31:08másutt

  en ertekek, szovetszocske...meg is csinaltattam minden vizsgalatot. egy jo szulo tegyen meg MINDENT, elovigyazatossagot ES szurest. (persze meg mindig nemtom "mi van a szures UTAN?" mit csinaltam volna??)  csak azt nem ertem, hogy miert eppen a genetika a fomumus... en azzal sem tudnek egyutt elni, ha a gyerekem az en dohanyzasom miatt lenne koraszulott, vagy asztmas, es naponta kikohogne a lelket, megis tobbtizezren teljesen okesak ezzel. tok jol elvannak. van, hogy meg buszkek is ra.  egyebkent meg en nagyon szivesen hallanek valakitol, aki ELVETETETT egy kromoszobahibas magzatot.

  mert itt mindenki mas csak a levegobe beszel... en is.

  szerintem az is egy eletre hazavag, nem csak ha megszuletik. rettenetes dilemma lehet.

 • 2008.03.12 16:43:40Cica7

  másutt,

  Ezek nagyon szomorú dolgok...

  Volt most egy másik poszt, na belenéztem, de jobb lett volna, ha nem teszem, mert csak bőgtem, mint egy szaros kölyök.

  Én amíg vártam az amnió eredményre, szétbőgtem magam, mert az ember ugye a legrosszabbra is gondol, mert ugye az ember hülye (mármint én), benne volt a pakliban a rossz eredmény is.

  Ezért állok meg a két gyereknél, ennyit bír a lelkem...

 • 2008.03.12 16:44:39szövetszöcske

  En igazandibol nem tudom, mit tettunk volna , hogy ha 11-12. heten kiderul (marpedig ha a kombinalt teszt kihozott volna valami cudart, akkor rogton utanna jartunk volna, es kideritjuk mi a helyzet). Tenyleg nem tudom, rettento nehez dontes lett volna, csak rosszul lehet ilyenkor donteni (ismerve magunkat, es azt mit jelentett volna a csaladi eletunkre egy ertelmi fogyatekos pici, es mit artunk ezzel a meglevo gyerkocnek).

  Ha a pici suket, vak, mozgasserult (nem is beszelve arrol hogy asztmas) akkor az egesz nem lett volna kerdes, fel sem merult volna az elvetetes. Mindenki mas, nekem ez a param.

 • 2008.03.12 16:52:58vikimanka

  Nálunk a sima uh 3000ft a magánrendelőben, a 4d-s 10000.

  Én is voltam Debrecenben genetikán. Szerintem is nagyon rendesek az ott dolgozók. Csak az a várakozás nagyon gáz. Ici-pici a váró annyi embernek és levegőtlen, mert hiába megy a klíma az a sok ember elhasználja a levegőt. A férjemnek van is egy emlékezetes beszólása amit ott mondott: Pár perc élvezetért ennyit szívni... Volt derültség és sok bólogató apuka a váróban. Ja és ott tudtuk meg, hogy megint lányunk lesz. rendesek voltak, mert megmondták. Nemúgy Miskolcon ahova a lányommal kettesben mentünk, mert az apja dolgozott és a gyerek megkérdezte a dokibától, hogy fiú vagy lány tesója lesz-e és a doki gúnyos vigyorral ennyit válaszolt. Erre van egy nagyon jó lehetőség, el kell jönni a 4d-s uh-nkra és ott megmondjuk. Hát a gyerek azt sem tudta, hogy mit mondott a doki.

 • 2008.03.12 17:33:50másutt

  vikimanka :) vagy en vagyok ma nagyon megsavanyodott hangulatban, vagy Kedves Parod megjegyzese az egyik legdurvabban himsoviniszta, legkevesbe vicces dolog, amit e heten hallottam.

  azaz ha eppen az en hasfalamat szurnak at egy bazinagy tuvel, hogy ferjem orokosenek allapotat vizsgaljak, asszem ez lenne kb az utolso dolog, amirol szeretnem, ha viccelodne odakinn a tobbi vigyorgo apaval...  tobbiek? engem hagyott el a humorerzek ma?

 • 2008.03.12 17:43:49pearl25

  Ha az ultrahang reszre gondolt akkor szerintem teljesen poenos volt!:) Az en parom is valami hasonlot nyogott volna be..

 • 2008.03.12 17:59:30Pandi

  Másutt  Nem hinném, hogy Vikimanka párja az amniocentézisre várva sütötte el ezt a poént, hanem inkább egy "mezei uh előtt.  Ha így van, akkor nekem tetszik.:) Főként, hogy pontosan tudom, micsoda tömeg szokott lenni ott, néha nem árt oldani a feszültséget.:)))

  Amniora várva (egyébként másik ajtónál szólítottak) nekünk például egy zabszem se fért volna a s.ggünkbe, úgy be voltunk tojva mind a ketten.

 • 2008.03.12 18:10:09másutt

  banyek, akkor en vagyok humortalan. :(

  gyanitottam. kicsit ingerult vagyok. :D

  (ujra elolvasom holnap!)

 • 2008.03.12 18:19:32Pandi

  Másutt  Ne csináld, mindenki más humorra bukik.

  Te biztosan az angol humorra, nem?:)))))  (Amúgy reggel én is olyan idegbajos voltam, mint a huzat, biztosan front volt. Azért ahogy befejeztem a fürdőszoba takarítást, szerencsére elmúlt.:DDD)

 • 2008.03.12 20:10:38vikimanka

  Masutt! Egy kommersz uh-ra vártunk!!!!

 • 2008.03.12 20:12:20vikimanka

  Ha olyan illetlen lett volna, mint azt gondoltad, akkor tuti seggberúgom. Márcsak azért is, mert nem én lettem volna az egyetlen aki ugyanazért van ott.

 • 2008.03.12 20:47:36Oreo

  Csak erdekessegkeppen USA, Washington allam:

  12.heti uh $487= kb 83000 Ft

  20. heti uh $970= kb 165000 Ft

  Ebben volt keres nelkuli 4D, ajandek foto, es hozott dvd-re felvettek az egeszet. A 12. hetin kaptunk meg egy 1 perces genetikai tanacsadast "ugy tunik minden rendben, majd telefonalunk a vervetel eredmenyevel", a 20. hetin pedig bejott egy orvos is, aki tartott egy 5 perces osszefogalalot az uh eredmenyerol.

  Azert ezek az osszegek az itteni fizetesekhez kepest is eleg huzosak, konkretan szamomra hajmereszto volt.

 • 2008.03.12 21:41:59Magenta

  Még nem olvastam végig a kommenteket, de liána, Szuper vagy!!! Minket mindenki piszkál, mert nem akarjuk megkérdezni pl. a baba nemét. A 4d-s ultrahang meg számomra inkább horrorisztikus... Mind árban, mind kinézetben.

  Az első két gyerekemet egy dokinál szültem, magánrendelés, iszonyat pénzt otthagytam. A másodiknál mikor megindult a szülés, felhívtam, hogy indulunk a kórházba, 5 perces fájásaim vannak. Mire azt válaszolta, hogy menjünk, majd ő is jön, most épp magánrendel. Az utolsó negyed órára esett be. Plusz két gyerek, x év rendszeres találkozás után nem tudta a keresztnevem!!!

  Úgyhogy most a harmadikkal sztk-ba járok, nem fizetek sehol semmit és mindenhol halál normálisak, sőt kulturáltak a körülmények is. Úgyhogy Lipyke, kicsit lejjebb engedheted az orrod... :)

  Fogorvoshoz is sztk-ba járok, kb. 5 éve ugyanahhoz és nem is vagyok hajlandó máshoz! A doki egy isten a szakmájában. Nem árt körülnézni, mielőtt kritizál az ember. Nyilván vannak persze rossz tapasztalatok is, de nekem az sztk-ban dolgozók sokkal inkább úgy tűnnek, hogy elhivatottságból dolgoznak ott, mint akiknek megcsörren a pénztárgéphang a fejükben, mikor meglátnak egy új pácienst.

 • 2008.03.13 09:04:45liána

  Szia Magenta!

  Én még cifrábbakat is hallottam már fogadott orvossal kapcsolatban, de azért durva, hogy nem tudja a keresztneved... A gyerekágyon 5 kismamával ismerkedtem meg, hármonknak nem volt fogadott dokija, a másik kettőnek meg nem ért oda se a doki se a szülésznő. Azért szerintem ez is nagy stressz, hogy várod a dokit/szülésznőt, akibe halál megbízol és 1000szer lejátszottad a forgatókönyvet velük a fejedben, aztán mikor oda kerül a sor akkor meg sehol semmi, mert pl. nagy a forgalom, vagy épp magánrendel, vagy otthon alszik hulla fáradtan, mert előző 48 órában talpon volt. Nekem mindennél többet jelentett a férjem a szülőszobán. Egyébként meg bármi történik, úgy értem esetleges komplikéció úgyis az ügyeletes orvos dönt.

  Szerintem a második babánál mi sem szeretnénk megtudni a nemét, igazából az elsőnél sem változott semmi, miután megtudtuk, hogy lány, csak félretettük a fiúnevek listáját :)!

  Az, hogy az sztk-s orvosok nagy része elhivatottabb, ez nem kétséges, persze akad sok kivétel is.

 • 2008.03.13 09:49:54Pumuklesz

  Nálunk az sztk rendelőben is találni szimpatikus dokit. Most már talán az sem gond ha nem az ő körzetében lakom. Így is ellátnak és nem kell többet várnom mint egy magánrendelőben. Összehasonlításképpen: idáig mi egy kaáli intézet várótermében koptattuk a székeket. Az sztk rendelőben 100x kedvesebbek voltak velünk és nagyságrendekkel kevesebbet kellett várnom időpont nélkül mint a magánrendelőben időponttal. És ami még fontos a mostani dokim nemcsak, hogy megismer de még arra is rákérdezett, hogy mikor volt az esküvő mert látja megváltozott a nevem.  Igaz, hogy még a 35 évet nem értem el de a lombik miatt nagyobb a kockázat valamilyen betegségre, ezért szeretnék pár vizsgálatot elvégeztetni. Segítenétek nekem abban, hogy győrben vagy bp-en hol végeznek vérből kombinált tesztet? Még csak a 9. héten vagyok de minnél előbb szeretnék utánajárni a lehetőségeknek. Köszönöm

 • 2008.03.13 21:01:26Laluna

  én is úgy tudom hogy semmilyen kombinált/intergrált vérvizsgálat nem tud 100%-os lenni mert nem géneket néznek, ez csak olyasmi mint egy valószínűségszámítás.  Pumuklesz ha itt visszatekersz, találsz egy pár bp-i helyet megnevezve árakkal ahol csinálják ezt a tesztet, eddig amit láttam az Istenhegyin a legdrágább (28 ezer az UH+vérvétel, de UH nélkül nem is csinálják mert nincs értelme) és volt egy hely amire valaki azt írta hogy 18 ezerért csinálják.

  A győri lehetőségekről meg szerintem kérdezd meg a védőnőd/ orvosod, nézd meg a helyi kisokost stb.  Oreo, szerintem semmi értelme USA árakat hasonlítgatni, semmilyen szempontból nem lehet még csak egy lapon sem említeni ezt a két országot.

 • 2008.03.13 21:36:17Magenta

  Pumuklesz, az unokahúgom Győrben fog szülni (én is odavaló vagyok eredetileg), a megyei kórház szülészeti osztálya és terhesrendelése nagyon szuper, ha felhívod őket, gondolom, szívesen adnak felvilágosítást. :)

 • 2008.03.14 09:06:09Oreo

  Laluna, ezert irtam, hogy erdekesseg...Egyebkent egy durvan ketszeres szorzo altalaban jol mukodik a ket orszag arainak osszehasonlitasanal, kiveve persze pl. az egeszsegugyet.

 • 2008.03.14 11:04:09oreille

  az Istenhegyi szerintem egy olyan tróger hely, hogy hirtelen jelző sem jut eszembe...  semmit nem mondtak előre, hogy milyen adatokra van szükségük, UH-t nem csináltak, fejből mondtam be a baba méreteit, mert valamiért emlékeztem rá. aztán visszajöttem az itteni (külföld) orvosomhoz, megcsinálta ugyanezt a vizsgálatot 8 (!!!) euróért, mert itt éppen ezt támogatják.  talán a kaszagép egy elég finom jelző lenne az istenhegyire...

 • 2008.03.14 12:29:06cantaloupe

  Szovetszocske,

  persze, hogy kitinpancelos kis izet lattal a kepernyon. Na hallod...szocske az apja! :D

 • 2008.03.14 12:34:39cantaloupe

  Oreo, attol fugg, hogy milyen biztositasod van, es hogy sajat kedvedre nezegetted-e az UH-t. A mi biztositasunkkal a sajat zsebes UH 200 dollar korul van.  Mondjuk sok magyar kismama beparazna, mert a biztosito itt csak 3 UH-t fizet, vagy akkor tobbet, ha egeszsegugyi gebaszok vannak a terhesseggel.

 • 2008.03.14 20:20:20Oreo

  cantaloupe,

  Neeem, en csak a kotelezo uh-ra jarok, semmi kedvteles.:) A biztosito pedig kulon tema, hogy melyik hany szazalekban fizeti a kezeleseket. Mi 3 fele munkahelyi csomagbol valaszthattunk, persze, hogy a legbababaratabbra csaptunk le.

  Az uh-k szama szerencsere nalunk nincs maximalva, de ugy sejtem/remelem, hogy 4-nel tobb nem lesz.

 • 2008.03.14 21:02:59anyany

  érdekes árak. fehérváron van magánrendelés 4E-ért is, persze határ a csillagos ég. a 4D ultrahang dvd-vel állítólag 10E, még nem próbáltam, de lassan időszerű lesz. egyébként pedig állami rendelésre járok inkább, mert ott is találtam egy elég rendes dokit. az sztk-ban rendelő idősebbektől a hideg is kiráz. 6hetes terhességet nem tudott megállapítani két pozitív teszt után, de a rákszűrést is elég durván végezte, fájt. végül úgy megnyomkodott, hogy egy hétig fájt, azt hittem valami baj lesz.

  ahova most járok, a doki egyből csak és kizárólag ultrahanggal vizsgált, nagyon rendes és mindig mindent elmagyaráz.

 • 2008.03.14 23:13:47miramira

  Én 2D-s UH-n 8-szor voltam ingyen.Képet kaptam 500ft-ért.

  A 4D-s 8000ft , a 3D-s 6000ft.

  Pécsen szültem a Megyeibe és nagyon jó volt.5.-én kezdődtek a fályásaim,este félnyolckor.Hajnalra 4 percesek lettek bementünk a korházba ahol megvizsgáltak felvettek a terhes pathológiára,még csak egy újnyira voltam nyitva.Este kilenctől 2-perces fályásaim voltak de nem indult be a szülés.Volt beöntés és borotválás ami nem volt kötelező,de én elfogadtam.Nagyon fájt már mindenem azt hidtem sosem leszek túl rajta.Volt fogadott dokim aki összvissz annyit mondott figyeljem meg fog ez még jobban is fályni.Felkültek a szülőszobára a motyómmal.Alternatív szülőszobán teleengedtem a kádat meleg vízzel zene szólt halkan,hangulatvilágítás volt és egy szülésznő bent űlt velem és hallgatta mit mesélek neki.nem volt témája csak ahhoz szólt hozzá amit én mondtam hagyott koncentrálni.kétszer két órát fürödtem,mikor kiszáltam másodjára akkor elment a magzatvíz és jajjjjjde nagyon fájt.megvizsgáltak mondták még nem szülünk.Szólt a nővérke hogy látogatóm van,nah mondom kilehet az??Itt látogató??Hát ha ennyire látogatni akar gondoltam jöjjön.Jött is a párom.Nagyon örültem neki.Én nem akartam hogy bejöjjön,de ő meglepett illetve szerintem megérezte hogy szükségem van rá!!!!!!!De bárki bejöhetett volna megengedték.Sőőőőt kérték is hogy ha lehet hívjak valakit.Kaptam EDA érzéstelenítőt amitől egy órára megszünt a fájdalom aztán hirtelen vissza jödt naggggyon fájt,megvizsgáltak mondták hogy szülünk.4-et nyomtam halkan mert szóltak hogy csendbe szülünk és kint volt.Na azért nem volt ilyen egyszerű a dolog.=.-én 11.20-perckor megszületett a lányom MIrella Tamara.megkaptam rám nézett felejthetetlen az a pillantása.rendbe tették visszahozták szopizni.Amig engem rendbe tettek apa dajkálta mellettem a fotelban.Aztán két órára magunkra hagytak minket hármasban. nem zavartak minket.Utána apa elment babát megfigyelték engem levittek gyerek ágyra 4-óra mulva megkaptam a babát és onnan kezdve én fürdettem etettem pelusoztam.Ha bevittem a csecsemősnek hogy fürdeni megyek vigyáztak rá,de bármkor kivihettem sőt velem aludt.Nem cukros vizet ivott mert aláirtuk a papirt hogy azt nem kaphat.Pótlást is csak pohárból.

  Úgy is lett.De szerencsére cicizett.JA!!!

  MAgán doki a szülés végére beérrt közölte mondtam hogy fog jobban is fályni!!!El is ment.

  Ügyeletben szültem nem bántam meg!!

  Mindenkinek ilyen szülést csapatot kívánok!!!!

  Bocs hogy hosszu lett!!!

 • 2008.03.16 19:25:29csirimiri

  A 12. heti UH még hüvelyi?

  Asszem csütörtökön megyek (holnap jelentkezem be.)

 • 2008.03.16 20:33:31vikimanka

  Csirimiri! Igen. Nekem az volt.

 • 2008.03.16 21:50:51Starlark

  Csirimi: nálunk hasi, azon is jól látszik már minden.

  De kórháza válogatja, kérdezz rá.:)

 • 2009.03.16 17:49:00pomme-pomme

  Valószínűleg nem nagyon lesz itt már más kommentelő, de le kell írnom az örömhírt, hogy pont egy évvel és egy nappal vagyok fiatalabb terhes, mint Dexerke volt. Nekem (2008.) dec. 2. az ominózus bemondandó dátum.

  Eddig is vissza akartam olvasni a naplót hétről hétre, de most már biztosan fogom. :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta