Minden negyedik tinilány nemi beteg Amerikában

Minden negyedik tizenéves lánynak van szexuális úton terjedő betegsége az Egyesült Államokban, a humán papillóma vírus (HPV) a leggyakoribb - állítja az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) tanulmánya. A 14 és 19 év közötti lányok körében a méhnyakrákkal összefüggésbe hozható HPV-fertőzést találták a leggyakoribbnak, írja az MTI.


A vizsgált fekete lányok közül mintegy a felének volt legalább egy szexuális úton terjedő betegsége (STD), míg a fehér és mexikói-amerikai tizenévesek között ezt az arányt 20 százalékosnak találták a szövetségi központ kutatói. Azon lányok között, akik elismerték, hogy volt már szexuális kapcsolatuk, az STD-k aránya 40 százaléknak bizonyult. A tinik egy része csak a közösülést tartja szexuális kapcsolatnak, holott a bensőséges együttlét egyéb formái, így az orális szex útján is terjedhetnek e betegségek.

John Douglas, a szövetségi központ STD megelőzéssel foglalkozó részlegének igazgatója elmondta, hogy első esetben vizsgálták a gyakori szexuális úton terjedő betegségek előfordulását teljes országos felmérés formájában a tizenéves lányok körében. "Tekintve, hogy az STD-k meddőséget, méhnyakrákot okozhatnak, a szexuálisan aktív nők között a szűrés, védőoltás és más megelőző módszerek alkalmazása a legfontosabb népegészségügyi célok között kell legyen" - mondta Kevin Fenton, a központ munkatársa.

A tanulmányt Sara Forhan, a CDC kutatója készítette egy 2003-2004-es kormányzati egészségügyi felmérés adatainak elemzésével. Ebben nemzeti reprezentatív mintavétellel 838 lány adatait vették fel, számol be az MTI. Az eredményeket kedden ismertették Chicagóban, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről tartott konferencián. Négy gyakori fertőzést vizsgáltak: a humán papillóma vírus a lányok 18 százalékát érintette, a chlamydiabaktérium 4 százalékát, a trichomonas egysejtű kórokozó által okozott trichomoniasis 2,5 százalékát, a herpesz szimplex vírus 2 százalékát.

A HPV időnként genitális szemölcsöket okoz, de gyakran nincs tünete. Nemrégiben vált hozzáférhetővé a néhány humán papillóma vírustörzs ellen védő vakcina, de ennek hatása még vélhetően nem tükröződik az adatokban. A chlamydia és a trichomoniasis antibiotikumokkal kezelhető. A CDC évenkénti chlamydiaszűrést ajánl minden 25 év alatti, szexuálisan aktív nőnek és háromadagos HPV vakcinát valamennyi 11-12 éves lánynak, valamint emlékeztető oltást 13-26 éves korban.

A tinik szűrését ma nem veszik elég komolyan sem az érintettek, sem az orvosok. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) támogatja a tizenéves lányok titkos szűrését - mondta Margaret Blythe a szervezet kamaszokkal foglalkozó bizottságának vezetője, akinek gyakorlati tapasztalatai alátámasztják a tanulmány adatait.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek