Jutalom jár a nyolc gyereket vállaló türkmén anyáknak

Ma reggeli hírünk ismét születésszabályozással kapcsolatos, ezúttal a türkmén államfő jelentette be, hogy jutalmat kap az a türkmén asszony, aki nyolc vagy több gyermeket hoz a világra. Ennek hatására a születésszám robbanásszerű növekedésére számít az államfő.


Gurbanguly Berdimukhammedov szerdai rendelete szerint a kritériumoknak megfelelő asszonyoknak egyszeri pénzbeli juttatás jár: 250 dollárnak, azaz 42.915 forintnak megfelelő összeg üti a hős anyák markát. Az érintetteknek ezen felül nem kell hogy fájjon a feje a rezsi miatt, mivel a közművek minden szolgáltatása számukra életük végéig ingyenes lesz, ahogy ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, s a fogorvosi kezelés is térítésmentes lesz, számol be az MTI.

A rendelet némiképp emlékeztet a szovjet időkre. A második világháború után a Szovjetunióban bevezették a hős anyák titulust, amikor az öt vagy több gyermekes asszonyokat éremmel tüntették ki. Az államfő a rendeletet a nemzetközi nőnap előtt hozta nyilvánosságra. Múlt héten a türkmén kormány rendeletben foglalta, hogy az ország minden, a szebbik nemhez tartozó állampolgárának 10 dollárnak, azaz 1716 forintnak megfelelő összeg jár. A nőnapi jutalom egyaránt megillet minden nőt, beleértve az iskolásokat és az óvodásokat is.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek