A bántalmazott nők koraszülnek?

Az alábbi hírben az összefüggés úgy hangzik, mintha azt mondanánk, hogy aki evett, az éhes volt, vagy ha süt a nap, leéghetsz. Kár, hogy a nők bántalmazása, ennél sokkal fajsúlyosabb kérdés, főleg, ha a családon belüli erőszak terhes nőket érint. Vagy gyerekeket.

A portugál kutatók inkább vizsgálhatnák azt, hogy mi áll amögött a probléma mögött, amikor a bántalmazottal kapcsolatban lévő szakemberek nem tesznek semmit, csak a fejüket bedugják a homokba. De végül is mit tehetnének, egyedül nem szabadíthatják fel a nőket.

A fizikailag bántalmazott terhes nőknél nagyobb a koraszülés kockázata - állapították meg portugál kutatók.


2660 portugál nő részvételével zajlott a vizsgálat, melynek eredményét az American Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóirat legújabb száma közli.

A megkérdezett nők 1999 és 2000 között szültek. A 217, idő előtt szülő nő negyede ismerte el, hogy partnere megütötte, megpofozta, megrúgta vagy más módon fizikailag bántalmazta. Az elvárt időben szült nőknél ez az arány csak a harmada volt, 8 százalékuk szenvedett el erőszakot. A családon belüli erőszakról nem kérdezik rutinszerűen a terhes nőket Portugáliában - mondta Teresa Rodrigues, a Portói Egyetem orvosképzőjének munkatársa.

A szülészek és nőgyógyászok amerikai szakmai kollégiuma ajánlásában szerepel, hogy a szülészek rutinszerűen tájékozódjanak pácienseiknél a családi erőszakról is. Egy felmérés szerint azonban sok orvos még akkor sem teszi fel ezeket a kérdéseket, ha felmerül bennük a bántalmazás gyanúja. Rodrigues és kollégái megállapították, hogy a fizikai erőszak sokszor közvetlenül vezet koraszüléshez a hasi tájékot ért trauma miatt. Ám a súlyos pszichológiai gyötrelem is jelentős tényezője lehet ezeknek az eseteknek.

A kiváltott stressz olyan hormonális változásokat okoz a nők szervezetében, amelyek hozzájárulnak a szülés idő előtti megindulásához. Másrészt a bántalmazott terhes nők - a portugál kutatók feltételezése szerint - nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, dohányoznak, vagy használnak drogokat, amelyek szintén emelik a koraszülés kockázatát, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek