SZÜLŐSÉG

A pikkelysömör egy életen át kísér

2008. március 1., szombat 09:55

A pikkelysömör, latin nevén psoriasis, több gén által meghatározottan öröklődő krónikus, egy életet átkísérő betegség. A kórkép leírása már az ókori orvosok műveiből is ismert, a görög eredetű psora szó pikkelyt jelent. A népesség 1-3 %-át érintő betegség mindkét nemben előfordul, gyermekkorban enyhe női túlsúly figyelhető meg. Leggyakrabban a 20-30 életév körül jelentkezik, de bármely életkorban megjelenhet.

A tünetek súlyossága igen széles skálán mozog, az életminőséget alig befolyásoló, néhány lokalizált bőrtelváltozás jelentkezésétől a súlyos, egész bőrfelületet érintő, ízületi panaszokkal kísért, az életet veszélyeztető formáig terjed. Mértékét az érintett bőrfelület nagysága, annak beszűrtsége, illetve vörössége, a pikkelyesedés mértéke alapján jellemezzük. Gyermekkorban súlyos tünetek ritkán fordulnak elő.


A betegségnek alapvetően két formáját különböztetjük meg.

A korai megjelenésű forma (I-es típus): 40 éves kor előtt jelentkezik. A csecsemőkorban gyakran találkozunk a hajlati területekre korlátozódó, vagy ott is megjelenő formával, psoriatikus pelenka-kiütés képében. Ebben a formában érintett a köldök is. A hajas fejbőr érintettsége sokszor az első tünet, csecsemőkorban 89%-ban, gyermekkorban 82%-ban jelentkezik ebben a lokalizációban. Az arc többnyire tünetes, csecsemőkorban 78%-ban gyermekkorban 45%-ban fordul elő.

A késői megjelenésű forma (II-es típus): 40 éves kor után manifesztálódik, családi halmozódás nem mutatható ki. Ezek a betegek gyakrabban szenvednek ízületi, illetve köröm érintettségtől.

A bőrtünetek elsősorban az irritációnak kitett helyekre lokalizálódó tünetek jelennek meg. Kezdetben apró, vörös, gyulladt, élesen körülhatárolt göbcsékből állnak, felszínükön ezüstös pikkely látható, lekaparva leperegnek (gyertyacsepp tünet). A hajszálerek sérülékenységének következtében vakarást követően apró cseppes vérzést észlelünk (Auspitz-tünet).

A tünetek az 1-2 mm átmérőjű elváltozásoktól a 2-5 mm átmérőjűeken keresztül a néhány cm átmérőjű nagy foltokig változhatnak. Az egész testre kiterjedő forma gyermekkorban ritkán fordul elő. Szisztémás kortikoszteroid terápia felfüggesztése, infekciók, illetve lokális irritánsok válthatják ki.

A tünetek gyakran jelennek meg a hajas fejbőrön, típusosan a hajvonalban. A tenyereken-talpakon általában szimmetrikus, vöröses, élesen körülhatárolt foltokat látunk, melyeken tapadó, sárgás pikkelyek, fájdalmas berepedések észlelhetőek. Az összefekvő, hajlati területeken látható az inverz psoriasis. Ezekben az esetekben a pikkely általában hiányzik.

Körömelváltozások a betegek 30-50%-ában vannak jelen. Apró pontok (Beau-pontok), olajfoltok, vagy köröm alatti felrakódás jelentkezhet, mely a körömlemezt elemeli, töredezettséget vagy az egész köröm érintettségét látjuk.

A betegek kb. 5%-ánál állnak fenn ízületi panaszok, melyek kezdődhetnek a kéz kisízületeiben, illetve a csípőízületben, és vezethetnek fájdalmas mozgás beszűkültséghez.

Az elmúlt két évszázadban a psoriasis kezelése igen sokat változott.

Enyhe klinikai kép kezelése a lokális terápián alapul. A provokáló faktorok eliminálása, hidratálók, hámlasztók, gyulladáscsökkentők alkalmazását a fényterápia egészítheti ki. A Holt-tengeri klíma-terápia azért eredményes, mert a tengeri sókristályok fénytörése megsokszorozza az UV-fény jó terápiás hatását.
A konzervatív kezelés kombinált eljárás, első lépése a pikkelyek leoldása, mely történhet szalicil, illetve karbamid-tartalmú kenőcsökkel. Második lépés a gyulladásos folyamat mérséklése, a fokozott hámsejtképződés gátlása. Ezeket a hatásokat lokális kortikoszteroiddal, dithranollal, calcipotriollal érhetjük el.

A mellékhatások megelőzésére a kombinált, illetve a rotációs váltott kezelés javasolt.

A psoriasis kezelésében ma már egyre több olyan új készítmény is létezik, mely a legújabb tudományos felfedezéseken alapszik. A vitamin D3 analógok a hámsejtek érését, szaporodását gátolják. Külön kiemelendőek az új immunmodulációs terápiák adta lehetőségek, amelyek a jövő útját jelentik, sajnos ezek többsége gyermekek számára nem elérhetőek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.03.01 14:18:59vikkk

  első? én a diprosalic nevű krémet használom, de csak azoknak ajánlanám, akit nem zavar hogy olyan érzést vált ki, mintha disznózsírba könyökölt volna...

 • 2008.03.01 15:42:42Por Cica

  Kedves Ildiko,  Edesapamnak es tobb testverenek is vannak tunetei, konyok es a fejbor kornyeken. Nekem nincs, nejemnek sincs, sot a csaladjaban sem.

  Gyermekeink mekkora esellyel nyerhetik meg a tuneteket?

  Ha nekem nincs, akkor neki sem lesz? Megelozheto, meg a tunetek megjelenese elott?  udvozlettel

  gy.

 • 2008.03.01 17:05:59gerinckutató

  Anyámnak van, hihetetlen mértékben a könyökén, a combján, a hasán, a derekán néha. A diprosalic nem használ már neki, jár fényterápiára, használ, de el sosem múlik. El kéne vinnem Izraelbe vagy Jordániába a Holt-tengerhez. De nem akar repülni:(

  Nekem nincs (kop-kop-kop), remélem a gyerek sem örökli (két éves lesz jövő vasárnap).

  Mocsok egy betegség ez szerintem. Anyám annyira szégyenli, hogy nem hord rövidujjú ruhát, nem jár strandra stb.

 • 2008.03.01 17:23:21csirimiri

  Nekem is van, és ha megjelenik az arcomon, akkor Pimafucort krémet (fel kell iratni) használok, ami 1-2 alkalom után elmulasztja. De ez persze csak az enyébb fajtájára jó.

  Egyébként lelki alapon jön elő (vagy súlyosbodik). Pl.: vizsgaidőszakban, most az esküvőm előtt.... :-)

 • 2008.03.01 22:22:14pup

  Én a DAIVOBET - kenőcsöt használom. Mindenkinek ajánlom, mert hosszú távon is alkalmazható és nem okoz hozzászokást, vagyis rezisztenciát. Napi egyszeri használat elég, több felesleges, mert nem lesz nagyobb hatás. Ez nem szteroidos krém!!! Ára: 4200 ft. Nem támogatja a TB és elég kicsi a tubus. Nekem egy hónapra elég télen, nyáron két hónapra. Nagyon vékonyan kenve is ugyanolyan a hatása.  Neotigason kapszulát is szedek, napi 1x10 mg-ot. A minnél nagyobb nyugalom és öröm, csökkenti a tüneteket.  Nekem egy komoly influenza után jött elő, amikor halálfélelmem volt, mert a fehérvérsejt-számom végzetesen lecsökkent.

  Aztán meggyógyultam, de 2-3 hét múlva elkezdődött.

 • 2008.03.02 16:23:03vargazsuzsa

  Nekem bármilyen krémtől eltünik, de 2-3 hét, és visszajön. Már annyira tele van a fejem, hogy ha csak kifésülöm a hajam, tele lesz a padló a fehér kis izékkel.

  A bőrgyógyászt akkor hagytam ott, amikor egy olyan krémet akart javasolni, ami a nem pikkelyes bőrről leégetheti a felső réteget, ha nem vigyázok és rákerül...

  Mi ez a fényterápia? Hallottam már valami uv-s fésűről, de nem tudom hogyan lehetne beszerezni...

 • 2008.03.02 16:26:53vargazsuzsa

  Apropó, ez mit jelent?  Szisztémás kortikoszteroid terápia felfüggesztése, infekciók, illetve lokális irritánsok válthatják ki.

 • 2008.03.02 20:25:28Ildiko

  P.Gy.: Nem lehet megmondani a valoszinuseget. Az, hogy neked most nincs, az nem jelenti azt, hogy sosem fog megjelenni rajtad. Ez egy tobb gen altal orokitett betegseg, a gyermekeiden is megjelenhet, de nem feltetlenul.  vazsu: szisztemas korikoszteroid terapia, amikor szajod at, vagy injekcios formaban kapod a szteroidot. Infekcio=fertozes. Lokalis irritans: helyi irritalo anyagok. Bocsanat. :(

  Fenyterapia: UVB kezelest jelent. Az UV-s fesu jo, de csak megfelelo helyi kezeles mellett. Ha nincs leoldva a pork, nem hat. En nem adnam laikus kezebe.

 • 2008.03.02 21:07:12stylus

  Nekem is van sajnos a tenyeremen és a talpamon...én már csak holt tengeri sót használok, félek a krémektől:( felszedtem pár kilót a szteroidos kencéktől:S lassan itt a nyár :) jobb lesz! Amúgy a fényterápia egy kiegészítő, magában nem ér semmit..Én használtam diprosaliccal, dermovateval, de egyik kombóval sem lett jobb:( A szégyenlés nálam is jelen volt sokáig, de rájöttem, ha valakit zavar megmondom mi az, ne gondolkodjon magában, hogy jaj fertőz vagy miaz? :)

 • 2008.03.03 09:13:44fatyol11

  A ferjemnek van a fejboren, specko samponokat robalgatjuk, es semmi hatas. Nagyon kinlodik vele, foleg mert elegge latszik is itt-ott, ahol a haj nem takarja kellokeppen, es viszket is neki sokszor nagyon.

 • 2008.03.03 09:54:14vargazsuzsa

  Köszi Ildikó, így már világos. :)  Azóta találtam Budán egy helyet, ahol UVB fénykabinnal kezelnek, 6 hét alatt tünetmentessé tesznek, és utána vissza kell járni hetente hogy fenntartsák a tünetmentességet. Állítólag eddig mindenkinek eltüntette, hát majd meglátom, én Murphy-vel járok kéz a kézben...  www.mimnet.hu/0100_hun/0100_informacio/0100_adatbazis/get.asp?id=1012 • 2008.03.03 09:55:12vargazsuzsa

  Ez lemaradt, meg hogy egy kissé húzós az ára, 3000 Ft egy alkalom.  www.mimnet.hu/0100_hun/index.asp?go=0100_informacio/0200_publikacio/view/&pid=101

 • 2008.03.04 11:56:25napalm

  vazsu

  próbálkozhatsz, de (ne legyeb igazam) semmit nem fog érni.

 • 2008.03.04 11:59:59napalm

  2008.03.01 17:23:21 csirimiri

  mennyire enyhe fajtára használt?

  gondolok itt a kiterjedésre, olyan 50 forintos érmét még kúrálja?,)

 • 2008.03.04 18:10:57vargazsuzsa

  Én is pont ezt kérdeztem az asszisztenstől, és azt mondta, hogy most van egy fiújuk, akinek a teljes testén volt nagyon durván, és teljesen eltűnt 6 hét alatt.

  Én nem is azért aggódom, hogy eltünteti-e, hanem hogy utána visszajön-e, ha rendszeresen járok fenntartani a tünetmentességet.

  Nekem - meg a bőrömnek és a fehérneműimnek, ruháimnak - nagy megkönnyebbülés lenne, ha nem szteroidos krémekkel lennél bekenve éjjel-nappal.

  Ja, holnap megyek először. 6 hét múlva majd jelentkezem, hogy eltűnt-e. :-)

 • 2008.03.04 18:55:58yvett

  Sziasztok,én nekem nem vált be a fénykabin.14 éve van pikelysömöröm eddig a diprosalic oldat nagyon jo volt rá de megszüntették,most az alocade pastát vettem ugy néz ki használ.Mondjuk nekem a sos tenger egy fél évre tünet mentesiti.A bátyámnak 4 éves kora óta van ,hála a gyerekeinknek nincs.Nagyon kellemetlen .

 • 2008.03.04 22:03:28napalm

  2008.03.04 18:55:58 yvett

  tévedsz, én a múlt héten váltottam ki a receptet dipóra.

 • 2008.03.05 18:55:05vargazsuzsa

  Ma voltam az első fényterápián. A főorvos felírt krémeket is, hogy azzal jobban tűnjön el. De minek krém? Én azért mentem, hogy ne kelljen krémezni. Szóval már itt nem tetszett a dolog. Ezután kijelentette, hogy olyan hosszú és sűrű a hajam, hogy onnan biztos nem tünteti el. Na, itt már elgondolkoztam azon, hogy hazamegyek kezelés nélkül. Aztán meg az volt a baj, hogy a legtöbb sömör hajlatban van, és hogy hogyan álljak be a kabinba, hogy rendesen érje a fény. Na, ekkor döntöttem el, hogy nem megyek többet... :(

  Viszont azt a fényfésűt kipróbálnám, mert a fejemen zavar a legjobban. Hol lehet ilyen kezelést találni?

 • 2008.03.05 19:42:42yvett

  én 2 éve nem tudom seholkiváltani a receptett,de nekem csak az oldat jo.kenöcsöt ajánlotak,de az nem jo.Te oldatot váltottál ki,?

 • 2008.03.05 20:00:36napalm

  2008.03.05 19:42:42 yvett

  igen, oldatot, székesfehérváron.

  páromnak is csak az használ (illetve még a kenőcs is).

 • 2008.03.05 20:35:38yvett

  hát akkor holnap reggel a gyogyszertárba kezdek,de itt pesterzsébeten és környékén tényleg nem volt eddig.Receptem van ugy hogy holnap probálkozom ,remélem sikerül.

 • 2008.03.05 20:53:16Ildiko

  vazsu: szerintem ne add fel ilyen könnyen. A fénzterápia nagyon jó. Keress olyan helyet, ahol nem kell fizetni a fénykezelésért. Van ilyen, de nyilván kénylemetlenebb, mert nem biztos hogy pontos időpontra működik a rendelés. Nagyobb kórházakban, ahol van fekvőbeteg bőrgyógyáaszat, biztos találsz. István Kórház, Honvéd Kórház pl. Vagy ha csak fésűt szeretnél (sajnos az én rendelőmben nincs, de az lesz a következő befektetés) akkor javaslom, hogy keress magánbőrgyógyászt, ha ezekben a kórházxakban nincs. Bár nekem az a tapasztalatom, hogy ahol van fénzkabin, ott van fésű is.

 • 2008.03.05 20:54:04napalm

  yvett, sok sikert!

 • 2008.03.06 17:01:56yvett

  Köszi Napalm kaptam.örök hálám!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2008.03.06 20:46:26vargazsuzsa

  Pikkelysömör elleni sampont próbáltatok már? Melyik a legjobb?

 • 2008.03.06 21:52:18napalm

  2008.03.06 17:01:56 yvett

  szívesen!

  ezért eljöttél egész fehérvárig?;)

 • 2008.03.08 07:05:01yvett

  Hát amikor már fáj akkor bármeddig elmennék azért,hogy elmuljon.Sajnos nálunk a családban nem én vagyok az egyetlen,a bátyám testének a70%-a olyan és az orvosok csak apénzét veszik el de még eredményt nem produkáltak,neki gondolhatod mekkora fájdalmai vannak.Már mindent kiprobáltunk és ha egy valami bevállt az nagyon rossz ha utánna 1 évig sehol nem kapsz még Zalaegerszegen se mert ott is voltam.igen mindent megteszek.szia

 • 2008.03.09 18:59:06Ildiko

  Yvett: javasolhatom a szegedi Bőrklinikát? Ott alkalmaznak egy nagyon hatásos infúziós kezelést. Lehet, hogy a budapesti Bőrklinikán is, de ebben nem vagyok biztos.

 • 2008.03.11 16:43:08yvett

  Köszönöm Ildikó a segitséget utánna érdeklödöm.

 • 2008.12.19 18:24:34ggyuri77

  sziasztok!nekem a nizoral sampon sokat segitett!

 • 2008.12.19 18:35:37dodóó

  vargazsuzsa.  Nekem egy ismerősöm is ezzel a problémával küzködött és mikor fodrász váltott bekente a fejét valamivel.

  Hamarosan észre vette hogy ahová került a szerből 80%-os a gyógyulás.

  Ez a nagyon korpás fejbőrre is jellemzően hatott.

 • 2009.01.02 19:42:38Ildee

  Sziasztok!

  Én több mint 14 éve közdök a pikkelysömör ellen. Sok mindent ki próbáltam, de nem segített. Aztán egyszer egy idegen ember, aki ma már egy jó barátom, azt hitte tetoválás van a lábamon. Előtte nem mertem pólót és rövidgatyát hordani, azóta bátrabb vagyok.

  Üdv Mindenkinek!

 • 2013.02.02 10:00:11zoliee81

  Sziasztok!

  Aki ebben a mocsok betegségben szenved, olvasgassa az index pikkelysömör gyógyítása című topikot...

  Üdv

  Zoli

 • 2013.02.04 01:20:40zünüke

  Nekem 6-7 éve van,és bizony nagyon zavar.A legjobban a fejem tetején.A diprosalic eltünteti,de ahogy észrevettem már nem olyan gyorsan mint régen.Viszont nyáron ha minden nap legalább egy órát kiülök a napra-eltűnik hosszú hetekre.Észrevettem,hogy ahol a hajas bőrfelületen van,ott a hajszálak annyira gyengék,hogy szinte simán ki lehet húznia fejbőrből,a pakkal együtt.Utána visszanő szerencsére...

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta