Hétvégi programok - rohangáljunk játszótéren!

A hétvégére igazi kiszámíthatatlan időt jósolnak. Hol esik, hol fúj, hol pedig süt a nap. De leginkább fúj. Ezért ne merészkedjünk nagyon messzire, elég, ha a szomszédos játszótérre visszük a gyereket. Budapesti olvasóink igazán jól el vannak eresztve ez ügyben. Ajánlunk párat, amelyikeket ismerünk, és várjuk az olvasói infókat.


Kedvencünk Óbuda, ahol számos Máltai játszótér található. Kicsiknek a Szőlő utcai, nagyobbaknak a Kerék utcai ajánlott. Ez előbbin közös motorpark, homokozójátékok, olvasósarok, uzsonnázóterasz  található.

A szomszédos Viziváros lakóit itt is figyelmeztetjük, hogy a Zöld Pétert ideiglenesen elbontották, amíg építkeznek, majd aztán visszaállítják. Hogy addig hova menjünk? Hogy miért nem lehetett máshol felállítani Budapest legszuperebb játszóterét? Ki tudja? Én a Margitszigetet javaslom. Az első játszótéren szokatlan játékokkal, a másodikon nagy térrel, és a gyermekek közt közkedvelt, ezer éves színes ketrecekkel találkozhatunk. Jelentem, a gólyák már a Kisállatkertben vannak, ma reggel találkoztam velük.

Ha valaki Pesten élte le élete első 25 évét, az tudja, hogy a hidak csak dísznek vannak, igazi pesti csak krízishelyzetben teszi be a lábát Budára. Szerencsére ott van a Szent István park rögtön, ahol szuper fahajó és egy sajátos baba-homokozó-házikó várja a kicsiket. Meg pár, kb 80 centi mély beton vályú, aminek a szélén lehet egyensúlyozni, amíg a szülők nem néznek oda.

A körút túloldalán a Honvéd tér, az V. kerületben még a Hild téren ütközhetünk, színes, EU-kompatibilis balesetveszélybe. (A ti gyereketek is majdnem kiveri a fogát, amikor a szuper rugós lovakon meg motorokon rángatja magát? Vagy csak mi használjuk rosszul?) Bár a Hild téren rossz a levegő, de vitathatatlanul jók a játékok, és Budapest egyik első nyugatias játszótere volt, mi annak idején a csodájára jártunk. Ráadásul nagyszerű gátépítő folyórendszere van, bár ez most még nem működik. Ha nagyobb téren vágyunk rohangászni, ott az Erzsébet tér – kicsit szutykos, de elmegy, és rengeteg a gördeszkás, pedig minden bejáratán kinn van, hogy gördeszkázni tilos. Vajon miért, és akkor hol szabad?


A kerület legjobb és szerintem Budapest harmadik legjobb játszótere a Károlyi-kert. Illetve bizonyos szempontból első: gyönyörű a park, a kastély, a tér, csendes, ápolt, sokféle és szimpatikus a látogató közönség, a szülők nagyon aranyosak és közvetlenek, a játékok kiválóak, kisebbeknek nagyon biztonságos pici mászóka, játszóvár, nagyobbaknak elkülönítve rafkós ügyességi játékok. Nincs akkora játékpark, mint a Máltaiban, és nem olyan egyedi, mint a Zöld Péter, de mégis kiváló hely gyerekterelgetésre.

Ha van játszótérben szegény kerület, akkor a hatodik, hetedik és nyolcadik az. Klauzál tér, Almássy tér, Lövölde tér, Gutenberg tér, Kálvária tér – össze sem lehet az előbbiekkel hasonlítani egyiket sem. Nem is ajánlom. Akkor már inkább vágjuk magunkat kisföldalattiba, és menjünk ki a Ligetbe. Ott a Büdös-(Városligeti)tó mellett rögtön van egy jó darab, beljebb pedig rengeteg, meg rét, mező, vurstli és perec. Ha unjuk az Állatkertet (bár az szerintem megunhatatlan) és a Cirkuszt, menjünk le egyszer a Deák-téri Földalatti Múzeumba! Vonatrajongó kicsiknek ideális.

A kilencedik kerület nyertese a felújított Ferenc tér. A közepén egy igazi izé, azaz térinstalláció található, szerintem jól néz ki. Játékok, hely a rohangálásra, gyér autóforgalom, üldögélő famíliák.

Most töredelmesen bevallom, hogy a fennmaradó kerületekben még alig jártam, olyan messze tűnnek lenni. De várom az infókat, élménybeszámolókat, cseréljenek itt játszótéri tapasztalatot a budapesti és vidéki anyák! Ehhez mindössze az alábbi térképre kell kattintani, majd vagy belépünk a gmailes felhasználónevünkkel, vagy regisztrálunk egy google accountot, és belépünk. Ezután beírjuk a keresett helyet a keresőbe, elmentjük a Budapesti játszóterek térképre, és rövid leírást is adhatunk hozzá. Kéretik a lehetőséggel élni, de nem visszaélni!


Nagyobb térkép

Aki mégis inkább művházban akar lenni, annak gyorsan felsorolunk pár programot: szombaton négykor Kaláka a Millenárison, Három széklábbal. Ugyanekkor Palinta Társulat és játszó-, illetve kézművesház a Cserepesházban. A Ráday utcai IF Caféban Pampalíni lép fel vasárnap tizenegykor a Szeleburdi Társulat előadásában. A Marczibányi téren a szokásos Kőketáncház, mi abszolút rajongói vagyunk. Fél tizenkettőkor az Óbudai Művelődési Központban pedig Halász Judit tanítja testvérszeretetre a porontyokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra